رابطه تورم و رشد اقتصادي در کشورها:

با توجه به اهمیت رشد اقتصادی در پیشرفت جوامع بررسی عواملی که بر رشد اقتصادی اثـر می گذارند از اهمیت خاصی برخوردار است مرور ادبیات مربوط به رشد اقتصادی حاکی از ان است که عوامل متعددی بر رشد اقتصادی موثراست که مهم ترین انها سرمایه نیروی کار و پیشرفت تکنولوژیکی می باشد از سوی دیگر تورم نیز یکی از مشکلات اساسی اقتصادی مخصوصا در کشورهای در حال توسعه است عمدتا اثرات نامطلوبی بر فرایند رشدو توسعه اقتصادی بر جای گذارده است به همین دلیل در مطالعه رشد اقتصادی یک کشور بررسی اثرات تورم بر رشد به عنوان یکی از عواملی که رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد می تواند زوایای خاصی از رابطه بین این دو پدیده را روشن سازد وجود وماهیت ارتباط بین تورم ورشد اقتصادی یکی از موضوعات مورد بحث بین اقتصاددانان بوده است برخی از مکاتب اقتصادی نقش تورم را در افزایش هزینه سرمایه وریسک سرمایه گذاری ودر نتیجه کاهش سرمایه گذاری میدانند ولذا معتقدند که تورم اثرات منفی وبازدارنده نسبت به رشد اقتصادی دارد در مقابل مکاتب دیگری نیز وجود دارند که معتقدند با وجود توهم پولی در بین کارگران ویا اطلاعات ناقص آنها تورم می تواند از این توزیع مجدد درآمد از سوی کارگران که میل کمی به پس انداز دارند بهسمت کارفرمایان که میل بالاتری به پس انداز دارند مشوق رشد اقتصادی باشد هم چنین نظریات مربوط به سیاست های پولی تورم ورشد اقتصادی نیز نظریات متفاوتی رادر خصوص نقش پول در ایجاد تورم و تاثیر آن بر رشد اقتصادی مطرح کرده اند عدم خنثی بودن پول در کوتاه مدت در بلندمدت و ابر خنثی بودن آن از جمله نظریات مطرح شده در این رابطه هستند.

بررسي عوامل موثر بر رشد اقتصادي در کشورهاي در حال توسعه با استفاده از داده هاي سري زماني و مقطعي و آزمون فرضيه اثر منفي تورم بر رشد اقتصادي در 90 کشور در حال توسعه طي سال هاي (2003-1995) است. براي اين منظور الگوي سيستم معادلات همزمان شامل بر دو معادله تورم و رشد اقتصاد با تاکيد بر مدل مثلثي گوردن بکار گرفته شده است. نتايج حاصل از برآورد الگوهاي رگرسيوني نشان مي دهند که متغيرهاي رشد صادرات کالاها و خدمات، مجموع سهم سرمايه گذاري خصوصي و دولتي به توليد ناخالص داخلي، بر رشد اقتصادي اثر مثبت و معناداري دارند. رشد نيروي کار نيز بر رشد اقتصادي اثر مثبت اما بي معنايي داشته است. همچنين اثر سهم هزينه هاي جاري دولت از توليد و تورم بر رشد اقتصادي منفي و معنادار است. بنابراين اثر منفي تورم بر رشد اقتصادي - در اقتصاد کشورهاي در حال توسعه تاييد شده است. کاهش تورم، يک گام موثر در راستاي دسترسي به نرخ رشد اقتصادي بالا در اين کشورها مي باشد. مطابق با نتايج، يک درصد افزايش در تورم، رشد اقتصادي را به ميزان 0.02 درصد کاهش داده است. نتايج بدست آمده در معادله تورمي، بيان مي کنند که رشدحجم نقدينگي و اينرسي تورمي - تورم دوره قبل - در توضيح تغييرات سطح تورم نسبت به متغيرهاي ديگر، نقش بيشتري دارند. بنابراين در راستاي رشد اقتصادي مطلوب، سياست هاي کاهش حجم نقدينگي و افزايش انتظارات خوش بينانه، با توجه به توانايي دولت در کنترل تورم از طريق اينرسي تورمي، براي کشورهاي در حال توسعه پيشنهاد مي شود.

تاثیرات تورم بر سرمایه گذاری بصورت مستقیم و غیر مستقیم بروز می کند. تورم هزینه معاملات و کسب اطلاعات مورد نیاز را افزایش می دهد. هزینه هایی که بطور مستقیم باعث جلوگیری از توسعه اقتصادی می شود. برای مثال، زمانیکه تورم باعث بی ثباتی ارزشهای جاری می شود، برنامه ریزی در زمینهسرمایه گذاری با مشکل روبرو می شود. تمایل به انجام معاملات در زمان عدم امکان پیش بینی تورم و نامشخص بودن قیمتها از بین می رود. این عدم تمایل به انجام معاملات به مرور زمان باعث خودداری از سرمایه گذاری و به تبع آن کاهش رشد اقتصادی خواهد شد. در این رابطه، تورم با کاهش سرمایه گذاری، رکود مالی را بدنبال خواهد داشت (هلر اشتاین، 1997). در چنین شرایطی، واسطه ها اشتیاق خود برای تامین سرمایه درازمدت را از دست می دهند. در نتیجه هم وام دهندگان و هم وام گیرندگان دیگر تمایلی به انعقاد قراردادهای درازمدت نخواهند داشت. تورم بالا اغلب با نظارت و کنترل شدید همراه خواهد بود. زیرا دولتها برای حمایت از بخشهای خاص اقتصادی به اقداماتی دست خواهند زد. برای مثال، در محیطهای با تورم حاد سقف نرخ تورم اعمال خواهد شد (مورلی، 1971).

سخت ترین ضربه تورم بر سرمایه گذاران دارای درآمد ثابت وارد می شود. برای مثال، فرض کنید سال گذشته یک سرمایه گذار 1000 دلار اوراق خزانه با سود 10% خریداری می کند. آیا بازده 100 دلاری (10%) واقعی است؟ خیر. زیرا تورم پیش بینی شده در سال مثبت بوده است.قدرت خرید سرمایه گذار کاهش یافته و بنابراین از ارزش بازده اوراق او نیز کاسته شده است. مقدار تورم ناشی از بازده بایستی مد نظر قرار گیرد. اگر تورم 4%بوده است، بنابراین سود واقعی 6% می باشد. با استفاده از معادله فیشر ( Fisher ) (نرخ بهره جاری – نرخ تورم = نرخ بهره واقعی) می توانبه تفاوت بین نرخ بهره جاری و نرخ بهره واقعی پی برد. نرخ بهره جاری، نرخ رشد پول سرمایه گذاران محسوب می شود. در حالیکه نرخ بهره واقعی، افزایش قدرت خرید است. در مثال فوق، با نرخ بهره 10% ، نرخ بهره واقعی بهره 6% می باشد. در یک نوع اوراق بهادار خزانه تضمین شده است که سود مورد انتظار بواسطه تورم کاهش نخواهد یافت و این نوع اوراق دارای خاصیت ضدتورمی می باشند. در رابطه با اوراق عادی خزانه، پرداخت سود ثابت است و تنها اصل سرمایه هماهنگ با نوسانات نرخ بهره، دچار نوسان می شود. بازدهی اوراق عادی شامل پیش بینی سرمایه گذاران در مورد تورم نیز می شود. بنابر این هنگام پائین بودن تورم،بازده هم معمولاً پائین است و با افزایش تورم، معمولاً بازده نیز افزایش می یابد. اوراق بهادار ضد تورمی خزانه مانند انواع دیگر اوراق خزانه است و تنها تفاوت در این است که اصل وپرداخت سود به شاخص قیمت مصرف کننده ( CPI ) بستگی دارد و برای جبران تورم ، افزایش می یابند. همین ویژگی در مورد دیگر اوراق خزانه نیز صادق است. هنگامیکه اوراق ضد تورمی خزانه و یا اوراق با شاخص تورم خریداری می کنید، هر شش ماه، سود شما پرداخت می شود و پرداخت اصل سرمایه در زمان سررسید اوراق صورت می گیرد. تفاوت در این است که پرداخت سود و اصل سرمایه بواسطه شاخص قیمت مصرف کننده برای جبران تورم بطور خودکار افزایش می یابد. بنابر این اوراق ضد تورمی خزانه مطمئن ترین نوع اوراق سرمایه گذاری محسوب می شوند. زیرا در این اوراق قدرت خرید تضمین شده است. اما باید توجه داشت که به واسطه امنیت و ریسک پائین این اوراق، نرخ سود آنها نیز پائین تر است.

تورم سبب بروز نگرانی بویژه در میان بازنشستگان می شود. نگرانی این قشر از مردم به تطبیق میزان تورم با مقدار مستعمری و سرمایه گذاری های مالی آنها بستگی دارد. برنامه ریزی برای بازنسشتگی نیازمند پیش بینی قیمتها در آینده است. تورم این پیش بینی را با مشکل روبرو می سازد. زیرا حتی یک افزایش مختصر و پیش بینی نشده در سطح کلی قیمتها، می تواند به مرور زمان سبب کاهش قابل ملاحظه ای در ارزش واقعی پس اندازها شود. در حال حاضر، بیمه تامین اجتماعی یکی از شاخصهای تورم است و یک تغییر مختصر در آن، سبب کاهش اثرات تورم بر بازنشستگی خواهد شد.


مطالب مشابه :


حسابداری رشد

اساسا حسابداری رشد به سه متغیر خروجی اقتصاد تقسیم می شود: تغییرات در سرمایه، نیروی کار و




حسابداری رشد

اساسا حسابداری رشد به سه متغیر خروجی اقتصاد تقسیم می شود: تغییرات در سرمایه، نیروی کار و




رشد اقتصادی

حسابداری - رشد اقتصادی - - حسابداری در مدل سپرده‌هاي بانك‌هاي تجلري مشاهده مي‌كنيم كه




رابطه دموکراسی با رشد اقتصادی

حسابداری و حسابرسی - رابطه دموکراسی با رشد اقتصادی - حساب - حسابداری - حسابرسی - قانون




آمار جدید از رشد، تورم و بیکاری/تجارت ایران 207 میلیارد دلاری شد!

پرتو حسابداری - آمار جدید از رشد، تورم و بیکاری/تجارت ایران 207 میلیارد دلاری شد! - انجمن علمی




حسابداری رشد چیست؟

حسابداری فیروزآباد فارس - حسابداری رشد چیست؟ - پایگاه دانشجویان حسابداری فیروزآباد




تخفيف مالياتى رشد تعاونى ها را تسريع مى كند.

پرتو حسابداری - تخفيف مالياتى رشد تعاونى ها را تسريع مى كند. - انجمن علمی حسابداری دانشگاه




رابطه تورم و رشد اقتصادي در کشورها:

حسابداری تکاب - رابطه تورم و رشد اقتصادي در کشورها: - اقتصاد و حسابداری - حسابداری تکاب




تعریف رشد و توسعه اقتصادی

رشد اقتصادی یک کشور عبارتست از افزایش تولید ملی واقعی سرانه آن کشور در یک دوره بلند مدت




صندوق بین المللی پول، میزان رشد اقتصادی ایران را اعلام کرد.

پرتو حسابداری - صندوق بین المللی پول، میزان رشد اقتصادی ایران را اعلام کرد. - انجمن علمی




برچسب :