سالمندی

سالمندان؛ جوانان ديروز،فراموش شدگان امروز

   سالمندي دوره كامل، پربار و بلنداي زندگي هر انساني است تا جايي كه با انبوهي از تجربه مي‌توان در بلنداي آن ، گذشته ، حال و آينده را به نظاره نشست. سالمند را مي‌توان انساني صبور ، آرام با گام‌هايي ملايم تصور كرد و در همين صبر و ملايمت نقش او و تفاوت‌هاي عمده‌اش با ديگران را ديد. با نگاهي عميق بر چين و چروك‌هاي نشسته بر چهره‌هاي موقر و آرام سالمندان، غبار خستگي‌هاي زمان را به خوبي مي‌توان در لابه لاي هر شيار نشسته بر گونه‌هايشان ديد و بر دستان پر از احساس و لرزان آنها كه امروز قادر به گرفتن حتي يك شاخه گل نمي‌باشد، بوسه زد. سالمندي يعني طراوت و شادابي، كوله‌باري از تجربه و خاطره، اميد، پرواز در آسماني بيكران، بياييد سالمندي را با مدادهاي خاكستري ننويسيم آن را سبز و پربار بدانيم و باور كنيم كه سالمندان سرمايه‌هاي پرارزشي هستند كه بدون آنها هويت ما گم مي‌شود.

   سالمندي، عبور از مرز 60 سالگي است.طبق آمار جهاني نرخ رشد جمعيت سالمندي درجهان ‪۱/۹درصد است در حالي كه نرخ رشد كل جمعيت ۱/۲درصد است و اين به معناي حركتجمعيتي جهان به سمت پير شدن و سالمندي است .

   افزايش جمعيت سالمندان بخودي خودايجاد معضل نمي‌كند اما زماني كه اين جمعيت به قشري بدون هدف، ناتوان و نيازمندتبديل شوند، اين امر بسيار خطر آفرين است. براي پيشگيري از ناتواني افراد درسالمندي آموزش جوانان درجنبه‌هاي گوناگون از جمله ورزش، تغذيه، روابط اجتماعي وغيره مي‌تواند جمعيت سالمند آينده كشور را از موقعيت مطلوبي برخوردار سازد. در عينحال سالمندان امروز را نيز مي‌توان با ارائه همين خدمات در حد مطلوب و نيز آموزشضرورت قدرداني از آنان به جوانان و حتي ميانسالان(كه گاه برخوردها و رفتارهايناشايستي را با سالمندان دارند) به طور مطلوب نگهداري وتكريم نمود.

   سازمان بهداشت جهانى دوران هاى مختلف عمر را به پنج مرحله تقسيم كرده است: ۱- از تولد تا ۱۸ سالگى (دوران كودكى) ۲- ۱۸ تا ۳۵ سالگى (دوران جوانى) ۳- ۳۵ تا ۵۵ (دوران ميانسالى) ۴- ۵۵ تا ۶۵ سالگى (دوران مسنى) ۵- ۶۵ به بالا (دوران پيرى).

   جمعيت جامعه پيوسته در حال تغيير است و از اين رو تركيب و بافت آن نو و دگرگون شده است خانواده به جهت بحران هاى معاصر خود و برخى از آسيب هايى كه آن را تهديد مى كند تعريف نو يافته است. وضعيت اقتصادى جامعه متفاوت شده و از اين رو بر ديگر حوزه ها از جمله در سياست گذارى هاى اجتماعى و از اين رو مديريت منابع انسانى تاثير گذاشته است. صورت بندى فرهنگى- اجتماعى جامعه تغييراتى يافته و مؤلفه هاى آن تعاريف جديدى يافته اند. اكنون سوال اين است در چنين شرايط نو و نه لزوماً مضطرب كننده، جايگاه سالمندان چگونه قابل تعريف است و آيا اساساً به اين پرسش اهميت داده و انديشيده ايم؟ بررسى ها نشان مى دهد كه سالمندان تنها يك درصد از مجموع قوانين تصويب شده را دارا هستند كه از اين مقدار ۶۲ درصد اقتصادى، ۲۲ درصد اجتماعى و ۱۶ درصد رفاهى و بهداشتى است. دقت در همين سهم ناچيز نشان مى دهد كه اغلب اين مصوبات نيز به صورت پراكنده و يا در قالب آيين نامه هاى اجرايى دولت و سازمان ها مى باشد، همچنين نگاهى به مصوبات اجتماعى، آنچنان كه گفته شد ۲۲  درصد از مجموع يك درصد سهم سالمندان از كل قوانين مصوب، نشان مى دهد كه اين مقدار نيز اعتناى خاصى به مسايل و ضرورت هاى خاص و عميق سالمندان نداشته اند.

علاوه بر اين به جز مسايل و نيازهاى پايه همچون خانواده، هويت، اوقات فراغت و... اين نيز اهميت دارد كه آيا راهكارى نيز براى حمايت از سالمندان در برابر خشونت ها و تهديدها و آسيب ها انديشيده و پيش بينى شده است.

   مجموع اين مطالعات و بررسى ها نشان مى دهد كه سالمندان و سالمندى تعريف روشنى چه در نظام و قانونگذارى و چه در فرهنگ عمومى نيافته است. اين وضعيت اگر چه زمينه بسط يافته و گسترده اى است ولى در عين حال شايد بتوان براى تاكيد، آن را فقر و ابهام در وضعيت حقوقى سالمندان بدانيم. اين زمينه ها كه ما آن را بطور عمومى ابهام در تعريف و جايگاه سالمندى و سالمندان در برنامه ريزى فرهنگى، اجتماعى و اقتصادى مى خوانيم، نوعى نياز براى تهيه و تدوين محورها و سرفصل هاى مهم سالمندى را به همراه آورد. اين سر فصل ها عبارتند از سالمندى و تغييرات جمعيتى، جايگاه و موقعيت فرهنگى- اجتماعى سالمندان، هويت سالمندى و انتقال فرهنگى، مشاركت اجتماعى، خانواده، اوقات فراغت و ورزش، مراقبت و حمايت عمومى، بهداشت و سلامت، وضعيت اقتصادى و معيشت سالمندان، بازنشستگى، فضاهاى سالمندى، مصرف كالاهاى فرهنگى و آموزش و توانبخشى.

توصيه هاى اجرايى:

- رسانه هاى گروهى با استفاده از نتايج پژوهش ها در جهت آگاه نمودن هر چه بيشتر خانواده ها از مراحل سالمندى، ارزش نهادن به اين گروه سنى و تغيير نگرش منفى آنان و ساير افراد جامعه، گامى مثبت بردارند.

- قوانين حمايت از سالمندان در كشور، متاسفانه به طور كلى جامع و كامل نبوده و بسيارى از مسايل و مشكلات سالمندان كشور با توجه به بافت فرهنگى، اجتماعى و اقتصادى ناديده گرفته شده اند. همچنين رشد جمعيت سالمندان در اين عرصه ايجاد شده است. سازمان و انجمن ها با يك بررسى جامع و كافى نيازهاى جمعيت سالمند را بررسى كرده و قوانين متناسب را به قوه مقننه پيشنهاد نمايند.

- برنامه اى جهت افزايش سطح اطلاعات و آگاهى هاى بهداشتى سالمندان و خانواده ها از طريق رسانه هاى گروهى صدا و سيما، جرايد علمى و... تهيه شود.

به منظور توسعه مراقبت هاى بهداشتى از سالمندان و كاهش هزينه ها و افزايش سهولت دسترسى همگان به خدمات مورد نظر، پيشنهاد مى شود كه دامنه فعاليت موسسات خصوصى و خيريه با حفظ نظارت مركزى گسترش يابد و مجوز تاسيس خانه سالمندان و مراقبت بسيار از سالمندان براساس ضوابط علمى و منطقى به افراد متخصص و ذى صلاح داده شود.

- ارزيابى واقع بينانه از امكانات مالى خانواده هايى كه از افراد مسن نگهدارى مى كنند، به منظور ارايه كمك مالى و آموزش هاى لازم به خانواده هاى نيازمند.

- آماده نمودن بزرگسالان براى يك بازنشستگى مثمرثمر از نظر شغلى و اجتماعى و ايجاد تسهيلات لازم براى بهره گيرى از خدمات و تجربيات مفيد و سازنده سالمندان در جامعه.

- به كارگيرى سازوكارهايى براى پيشگيرى از احساس انزوا و گوشه گيرى در افراد سالمند.

- اقدامات تبليغى و ترويجى براى تبيين نقش، جايگاه، شأن و منزلت افراد سالمند در ساختار جامعه.

- تقويت نهادهاى عمومى دولتى و NGOهاى حامى سالمندان.

- وضع قوانين حمايت از سالمندان توسط سازمان هاى رفاهى.

- استفاده از تبليغات در رسانه هاى گروهى توسط فيلم و سريال هاى تلويزيونى در خصوص حفظ احترام به سالمندان.

- نهادينه كردن احترام به آنان در بين كودكان نوجوانان و جوانان از طريق آموزش در كتب درسى در سطوح مختلف.

- تلاش براى حل مشكلات اقتصادى سالمندان به منظور استحكام روابط خانوادگى و كاهش مشكلات خانواده ها.

- تشكيل گروه ها و انجمن هاى سالمندى در سه سطح محلى و منطقه اى و ملى به منظور رسيدگى هر چه بيشتر به مشكلات اجتماعى و فرهنگى و اقتصادى آنان و ارتباط مستمر سالمندان جامعه با يكديگر.

- فراهم نمودن امكاناتى براى مردم به منظور پس انداز قسمتى از درآمد براى مخارج دوران پيرى.

- پيش بينى حمايت هاى بيمه اى خاص در مقابل خطراتى كه سالمندان بيشتر با آن مواجهند.

- ايجاد فرصت هاى تفريحى (زيارتى- سياحتى) براى سالمندان.

- بايد افراد مسن و مخصوصا در آستانه سالمندى، تحت آموزش هاى اجتماعى خاص دوران سالمندى به وسيله متخصصان مسايل اجتماعى مشاوره اى قرار گيرند.

- خانواده هاى داراى سالمند به وسيله مشاوران خانواده و رسانه هاى همگانى با مشكلات دوران سالمندى و مراقبت از آن ها آشنا شوند.

- ضروری است مراكزى تحت عنوان باشگاه سالمندان با هدايت و رهبرى خود سالمندان، مخصوصا سالمندانى كه در موقعيت درخشانى در زمينه علم، هنر، صنعت و ادب بوده اند، با حمايت دولت تشكيل شود و با ايجاد انگيزه هاى لازم ورزشى، تفريحى و هنرى موجبات همگرايى افراد مسن، جوان و سالمند فراهم گردد. توسعه مراکز روزانه توانبخشی سالمندان نیز به بازتوانی جسمی و روانی آنان کمک خواهد کرد .

   سازمان بازنشستگى كشور، سازمان تامين اجتماعى و کميته امداد امام خمينى(ره) سازمان هايى هستند كه مى توانند ضمن حفظ شأن و منزلت فردى و اجتماعى فرد از كار افتاده و يا بازنشسته و خانواده او، حمايت مالى جامعه را براى آنها (سالمندان) مهيا كنند.

    شاید در مواردی هم نگهداری يک سالمند بيمار و نيازمند به کمک پزشکی در خانه و در کنار جوانان و نوجوانانی که خود نيز نياز به مراقبت و نگهداری دائمی پدر و مادر دارند نه تنها امکان‌پذير نباشد که می‌تواند به روابط افراد خانواده و امکانات رشد سالم روحی و جسمی جوانترها لطمه بزند در این صورت نمی توان نقش کمک کننده خانه های سالمندان را نادیده گرفت !

منبع: اینترنت


مطالب مشابه :


مشاوره با سالمندان در غالب(word و پاورپوینت)

مشاوره و روانشناسی - مشاوره با سالمندان در غالب(word و پاورپوینت) - Counseling and psychology - مشاوره و




پایان نامه معماری سرای سالمندان

دانلود جزوه، پروژه، کتاب و مقاله - پایان نامه معماری سرای سالمندان - جزوه، پروژه، تحقیق




دانلود پلان خانه سالمندان

پلان خانه سالمندان. شامل: پلان ها - نما ها دانلود پاورپوینت تاثیر اقلیم بر معماری




نقشه خانه سالمندان

نقشه خانه سالمندان. سلام. پاورپوینت “ ویژگیهای فنی موثر در انتخاب و بکارکیری مصالح ”




رساله خانه سالمندان , خانه سالمندان , دانلود رساله خانه سالمندان , فروش رساله خانه سالمندان

رساله خانه سالمندان , به صورت پاورپوینت و ورددر اسرع وقت و با کمترین هزینه ممکن انجام




طراحی خانه سالمندان

پایان نامه معماری - طراحی خانه سالمندان - rss پست دانلود پاورپوینت




رساله خانه سالمندان , پروژه پایان نامه , دانلود رساله خانه سالمندان , فروش رساله خانه سالمندان

انجام پروژه معماری ,دانلود پروژه معماری - رساله خانه سالمندان , پروژه پایان نامه , دانلود




پاورپوینت شهر سوخته،جیرفت کهن،سیلک کاشان

علوم اجتماعی و روانشناسی - پاورپوینت شهر سوخته،جیرفت کهن،سیلک کاشان - - علوم اجتماعی و




سالمندی

توانا - سالمندی - آموزشی ، توانبخشی ، فرهنگی سالمندان؛ جوانان ديروز، فراموش شدگان امروز




دانلود تم پاورپوینت های پزشکی به صورت زیبا و آماده

مقالات - دانلود تم پاورپوینت های پزشکی به صورت زیبا و آماده طب سالمندان; پزشکی مغز و




برچسب :