لاريجاني نه!!!

در اين مقاله به اين سوال تا حدي پاسخ داده مي شود كه چرا مردم قم به لاريجاني پس از ۳سال نه گفتند!!!

انتخابات مجلس هشتم در تاریخ 24 اسفند 86 در حالی برگزار شد که اصولگرایان با انتخاب حداد عادل به عنوان سرلیست تهران لاریجانی را که با دعوت جامعه مدرسین هم مواجه شده بود به قم کشاندند. کاندیداتوری لاریجانی که داماد شهید مطهری و آقازاده میرزا هاشم آملی فقیه وارسته بود به مذاق جامعه مدرسین و مراجع تقلید خوش آمد.

او که در انتخابات ریاست جمهوری نهم فقط 27 هزار رای در قم آورده بود اینبار با حمایت جامعه مدرسین و با عنوان ستاد "حامیان دولت اسلامی" توانست حدود 250 هزار رای را از آن خود کند.

گروه کوچکی با نام "ستاد عدالتخواهی مردمی"[1] با انتخاب او به عنوان کاندیدای اصلح توسط جامعه مدرسین مخالفت کردند. یکی از استدلال های آنها انتقادات رهبر انقلاب به عملکرد لاریجانی در ماجرای هسته ای بود.[2]

اما لاریجانی با معیاری که مقام معظم رهبری برای انتخابات مجلس هشتم بیان کردند به لحاظ  انتخاب نماینده اصلح آشکارا مردود میشد.

آنروزها بیانات روشنگرانه معظم له وظیفه اهل قم را بخوبی روشن کرد و جای هیچ شک و شبهه ای را باقی نگذاشت. آنهم بیاناتی که در دیدار با خبرگان رهبری(که بعضی از افراد جامعه مدرسین نیز حضور داشتند از جمله نائب رئیس مجلس خبرگان و رئیس جامعه مدرسین یعنی جناب آقای یزدی) بیان شده بود:

«در تقسیم‌بندی دشمن ، كسانی كه به اصول نظام اسلامی معتقد باشند ،‌ تندرو معرفی می‌شوند... و به صراحت نیز اعلام كرده است كه باید فشار به ایران را افزایش داد تا در دو انتخابات مهم آینده {انتخابات مجلس هشتم و انتخابات ریاست جمهوری دهم}، میانه‌روها یا همان افرادی كه به اصول و نظام جمهوری اسلامی معتقد نیستند برسر كار بیایند.»

با بررسی صدها رسانه خارجی خصوصا بعد از برکناری لاریجانی از ریاست تیم هسته ای به طور آَشکار دیده میشد که دشمن، لاریجانی و همفکرانش[3] را "میانه رو" و احمدی نژاد و جریان طرفدارش را "تندرو" معرفی می­کنند.[4]

با این حساب تکلیف لاریجانی روشن بود و مصداق معیار رهبری قرار میگرفت؛که دشمن می خواهد میانه روها برسر كار بیایند بنابراین مفهوم مخالفش می شود نباید میانه روها برسر كار بیایند و باید تندروها(از نظر دشمن) یعنی همانها که به اصول انقلاب پایبندند رای بیاورند.

در حالی که لاریجانی به عنوان اصلح و سرلیست جامعه مدرسین انتخاب شد و این حمایت به شدت برایش رای آور بود همان لیستی که رسانه های دشمن آن را لیست میانه رو ها خواندند!

تعریف و حمایت رسانه های دشمن از لاریجانی کم نبود با عناوینی مثل:

معتدل، میانه رو، اهل مذاکره و مصالحه، شناخته شده، باتجربه، فرهیخته و منطقی، شخصی که دارای اعتماد به نفس و با تبسم و نقش مهمی را ایفا میکند، فارغ التحصیل رشته فلسفه و منطقی، مردی برای همه بحرانها، از کبوتر های شورای امنیت در مقابل بازها و ...

جالب است بدانید که در تمام اخبار خارجی کلمه "میانه رو" به عنوان یک واژه کلیدی در مورد لاریجانی تکرار شده بود.

مهم تر آنکه در یکی از تبلیغات انتخاباتی آقای لاریجانی هم خبری به عنوان تایید وی به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس  آمده بود با این مضمون که لیست جامعه مدرسین در قم متشکل از میانه روهاست در مقابل برخی تندروها! (که شاید منظورشان از تندروها آقایان روانبخش و رضاخواه و .. بود)

رسانه های دشمن در مقابل لاریجانی، جریان احمدی نژاد را مورد تقبیح قرار می دادند(تندرو رادیکال به دنبال جنگ و خشونت و سعید جلیلی نیز فردی کم تجربه و تندرو و مطیع رئیس جمهور)

بنابراین لاریجانی که مورد حمایت دشمنان بود قطعا صلاحیت انتخاب شدن به عنوان نماینده اصلح را نداشت. تکلیف انتخاب اصلح است و نظریه صالح مقبول؛ نظریه سقیفه و صددرصد مخالف نص صریح فرمایشات حضرت امام خمینی و امام خامنه ایست.[5]

چنانکه گروهی در انتخابات ریاست جمهوری نهم در حمایت از آقای قالیباف و برخی در انتخابات مجلس هشتم و در حمایت از لاریجانی در قم به این نظریه مجعول استناد کردند.

باید از آقای لاریجانی پرسید که چرا دشمن از شما حمایت می کرد حال آنکه منطق حضرت امام روح الله دراین باره روشن است:

"نباید توقع داشته باشیم که اینها برای ما خوب بگویند، اگر خوب بگویند معلوم می­شود ما خیانتکاریم! ... اگر چنانچه آمریکا از ما تعریف کند و روزنامه های آمریکا! از ما تعریف کنند آنوقت است که باید مردم بگویند این چه است قضیه؟ یک قضیه است که دارند تعریف میکنند ... آنروزی را که آمریکا از ما تعریف کند باید عزا گرفت."[6]

و حضرت امام خامنه ای(دام ظله) در این باره می­گویند: "آمریکایی ها-مثل یاوه گویی های همیشگی­شان- باز شروع کرده اند که فلانی باید بیاید، فلانی باید نیاید، به شما چه نادان­ها؟ نمی­دانند که هر چه بگویند مردم عکس­اش عمل میکنند... یکی از معیارها همانگونه که امام(ره) می­فرمودند این است که هر چه دشمنان می­خواهند باید عکس آن عمل کرد زیرا آنها به دنبال منافع خود هستند."[7]

دلیل اینکه رسانه های خارجی لاریجانی را به عنوان میانه رو معرفی میکردند -جدای از سیاست اختلاف افکنی آنها در تقسیم بندی مسئولان نظام-  به سوابق و مواضع و نوع نگاه او باز میگردد که به برخی از آنها تا زمان انتخابات مجلس هشتم می پردازیم:

1- دولت مدرن یا دولت اسلامی!

در شرایطی که مقام معظم رهبری بحث دولت اسلامی و دفاع از ارزشهای انقلاب اسلامی را در انتخابات نهم(رئیس جمهوری که علاقه به عدالت و علاقه به رفع تبعیض برای او دردرجه اول برنامه ها باشد، تاکید بر عدالت محوری و .. در تاریخ های18/2 و 11/2 و 10/1 و 10/11/83 و 19/10/83 و 10/8/83 و ... که اینجا جای تبیین آن نیست.) به عنوان شعار مطرح می­کرد آقای لاریجانی نیز بی توجه به مطالبه رهبری شعارهایی از جنس 16 سال قبل سر می­داد، در حالی که اشتباه می­کرد! این شعارها دیگر جذاب نبودند مردم به دنبال عدالت بودند و آن را در شعارهای دکتر محمود احمدی نژاد یافتند. بعدها نیز مقام معظم رهبری تصزیح کردند که آقای احمدی نژاد نگذاشت به فراموشی سپردن عدالت یک سنت شود و تبلیغات ایشان را در مقابل تبلیغات آمیخته به فرهنگ و سیاست غربی! ستودند. آقای لاریجانی یا نمی دانست مدرن و مدرنیته در ادبیات سیاسی چه بار معنایی دارد یا می دانست و به آن معتقد بود. در آنزمان اگر کسی میخواست به دولت مدرن رای دهد به معین رای میداد زیرا او به مراتب مدرن تر بود!

 

2- لاریجانی و حمایت از شیرین عبادی!

"من خوشحالم از این که یک خانم ایرانی توانسته است جایزه صلح نوبل را دریافت کند!" این اظهار نظر آقای لاریجانی مربوط به فیلم تبلیغاتیش در انتخابات نهم می باشد که با توجه به شعار دولت مدرن چندان بعید به نظر نمی رسید.

 

3- لاریجانی فراتر از هاشمی؛ مطرح کردن دولت وحدت ملی!

در شرایطی که مافیاگران و احزاب و باندهای سیاسی از حذف برخی از عناصر خود در دولت عصبانی بودند و هاشمی رفسنجانی و اعوان و انصارش از حذف مدیران توانمند و نخبگان با تجربه دم میزند آقای لاریجانی با مطرح کردن بحث دولت وحدت ملی پا را فراتر از آنها گذاشته و خواستار سهم خواهی احزاب در مسئولیت ها شد. آنهم در زمانی که دولت وحدت ملی داری بار سیاسی خاصی بود با توجه به مسائل لبنان.  

 

4-نزدیکی لاریجانی به تیم قبلی هسته ای

جناب لاریجانی تلاشهای مشکوکی برای آشتی دادن و نزدیک کردن تیم هسته ای جدید با قدیم آغاز کرد و در جلسه ای که ترتیب داد شخص رئیس جمهور از حضور در آن سر باز زد.

و در زمانی که بعد از اختلافات فراوان و چندین بار استعفا لاریجانی از کار برکنار شد و استعفایش پذیرفته شد هاشمی رفسنجانی و برادرش-که آنروزها در حکم سخنگوی او بود- به انتقاد از حذف لاریجانی پرداختند.[8]

لاریجانی به حمایت از موسویان جاسوس هم پرداخته بود و شنیده می شد او را به عنوان مشاور به کار گرفته است.

 

6- لاریجانی و دفاع از موسویان

او در پاسخ دانشجویان درباره موسویان گفته بود موسویان جاسوس نیست دین خود را نفروشید![9]

 

7- ائتلاف لاریجانی با اصولگرایان مخالف دولت و اهداف آن از جمله ناهموار کردن راه دولت!

ثبت نام آقای لاریجانی برای انتخابات مجلس، موضع اصولگرایان مخالف دولت را قوی تر کرد. آقای لاریجانی از ابتدا در مصاحبه هایش مشخص کرد که روند گروه 5+6 را نمی پسندد و خواستار تغییر ترکیب فهرست بود.

ائتلاف لاریجانی با اصولگرایان مخالف دولت اسلامی احمدی نژاد نیز دارای پیامهای بسیاری بود. در شرایطی که جبهه متحد اصولگریان سخت در تلاش بود تا در میان سهم خواهی احزاب اصولگرا به نتیجه واحدی دست یابد لاریجانی و همفکرانش دست به ائتلاف مثلث سه گانه ای از سه نظامی مستغفی مخالف دولت میزنند و در منزل محسن رضایی، او و قالیباف مباحثی را مطرح می کنند نفس این دیدار خارج از محتوایش دارای پیامها و سیگنالهایی به طرف مقابل است. جالب بود بعد از این ائتلافی در قم شکل گرفت با نام "اصولگرایان حامی دولت اسلامی"! که شامل لاریجانی روانبخش و آشتیانی بود! حمایت از دولت آنروزها دستمایه ای بود برای رای آوردن. البته ناگفته نماند همانروزها اخباری میرسید مبنی بر اینکه لاریجانی معتقد است مجلسی باید تشکیل شود که در اندک تنازع و تحکم بر دولت باشد!

جلسه او با محمدباقر قالیباف و محسن رضایی که ساعت 6 صبح یک روز زمستانی برگزار شد، اتفاقی بود که از جدی شدن انشعاب در لیست اصولگرایان حکایت داشت.

بعد از آن هر روز در رسانه های نزدیک به آقای رضایی و آقای قالیباف و نیز آقای توکلی (وب سایت هایی مثل تابناک، فردا و الف) خبرهایی از احتمال انتشار لیست جداگانه ای از سوی "مثلث اصولگرایی" (لاریجانی، رضایی، قالیباف) مطرح می شد.

فهرستی که تفاوت های عمده ای با فهرست های منتشر شده و منتسب به گروه 5+6 دارشت. مشخص ترین تفاوت این فهرست ها حضور نداشتن حامیان دولت (مشهور به رایحه خوش خدمت) در این فهرست بود.

البته به نظر می رسید رفتن آقای لاریجانی به قم و کاندیدا شدن از این شهر دلیل دیگری هم داشته باشد. اگر آقای لاریجانی در تهران می ماند، قاعدتا سرلیست فهرستی می شدکه منتسب به او و آقایان رضایی و قالیباف بود و از لیست گروه 5+6 بیرون می ماند که این می توانست نکته ای منفی برای برنامه های آینده او باشد.

ائتلاف فراگیر اصولگرایان (گروهی که بیشتر از همه گروه های دیگر به "مثلث اصولگرایی" نزدیک بود) نیز اعلام کرد آقای لاریجانی از هر شهری که کاندیدا شود نامزد این گروه برای ریاست مجلس آینده است.

لاریجانی در جواب این که آیا ممکن است این ائتلاف باعث تشکیل یک حزب قدرتمند سیاسی شود یا نه؟ می­گوید من این را نفی نمی­کنم و در شریط موجود ایجاد یک حزب قدرتمند سیاسی را به نفع کشور می­دانم .محسن رضایی نیز چنین سخنانی را تکرار می­کند.

لاریجانی در جواب سوالی در مورد ریاست مجلس میگوید: فعلاً! زمان مطرح کردن این مساله نیست.

البته خود آقای لاریجانی به طور صریح در مورد برنامه های آینده اش چیزی نگفته است، اما با توجه به اعلام حمایت اصلاح طلبان از او و قرار دادن وی در لیست­شان در استان قم و همچنین قرار گرفتنش در ائتلاف حامیان دولت اسلامی گستره ای از اصلاح طلبان تا اصولگرایان حامی دولت پشتیبان و حامی او می باشند بنابراین او یکی از طبیعی­ترین و اصلی­ترین کاندیداهای ریاست مجلس هشتم میباشد. چنانچه برخی از حامیان مطرح دولت در قم وجهه لاریجانی را با قرار دادنش در لیست حامیان دولت وجیه نکرده بودید شاید از رایهای او کم میشد و چنانچه رای بیاورد(که آورد[10]) آنهم به عنوان نفر اول و به مجلس برود(که رفت) چنانچه رئیس مجلس بشود(که شد) یا نشود دارای طیف قدرتمندی در مجلس خواهد شد و "ترمز دولت" را خواهد کشید(که کشید) و راه را غیر "هموار" خواهد کرد و چنانچه در مصاحبه اش با جام جم اعلام کرده "تحکم" و "اندک تنازعی" با دولت را در سرلوحه کارش قرار خواهد داد(که داد) آنگاه شرمندگی آن اگر چنین شود برای برخی از حامیان دولت نهم که از او حمایت میکنند خواهد ماند(که ماند و اکنون آنها در قم پشیمانند).

 

8- لاریجانی در لیست اصلاح طلبان!

چگونه لیست برخی حامیان دولت در قم و اصلاح طلبان گزینه مشترک داشت؟ چگونه یک فرد مورد حمایت دو جریان متفاوت قرار میگیرد؟ چگونه کسی که بر خلاف تاکیدات مقام معظم رهبری معتقد به تحکم مجلس بر دولت بود نه تعامل، در لیست حامیان دولت اسلامی قرار میگیرد؟

 

این مطالب مرثیه ای بود برای اتفاقی که در قم افتاد و ماجرا همچنان ادامه دارد.

در پایان اشاره به دو نکته:

اول اینکه؛ پیشنهاد حقیر به آقایان تاثیرگذار در مسائل سیاسی مانند جامعه مدرسین و مراجع بزرگوار تقلید این است که در تصمیم گیری های سیاسی خود به روش امام حیّ انقلاب اقتدا کنند یعنی استفاده از یک تیم مشاور متخصص در مسائل سیاسی روز و پیگیری اخبار از کانل های متفاوت و بعضا متناقض جهت رسیدن به بهترین تصمیم. متاسفانه یکی از مشکلات مرسوم برخی در حوزه علمیه این است که هنوز تخصص را به رسمیت نشناخته اند. مثل تخصص آمار، برنامه ریزی، مدیریت  و غیره.

دوم اینکه؛ دوستان عزیز  بنا به توصیه مکرر امام خامنه ای سعی کردم بخشی از انچه را فهمیده بودم با رعایت انصاف و عدالت یعنی «کما هو حقه» بنویسم نه بیشتر و نه کمتر. وحدة هم حول ولی فقیه اماناً للفُرقة است[11].

 

 -------------------------------------------------------------------

[1] - این ستاد با مسئولیت حجت الاسلام ثقفی اداره میشد  ایشان در انتخابات نهم مسئول ستاد انتخاباتی احمدی نژاد در استان قم بود.

[2]- الف - ایشان در تاریخ 13/10/86  یعنی چند ماه بعد از 28 مهر 86 که لاریجانی برکنار شد به طور بسیار روشن و صریح، فاصله میان دو  رئیس شورای امنیت ملی را خاطر نشان کردند:

"در مسئله‏ى هسته‏اى، آمريكائى‏ها تا همين چند ماه پيش!{تا زمان لاریجانی} اصرار، اصرار كه بايد ايران بكلى همه‏ى فعاليتهاى هسته‏اى‏اش را كنار بگذارد؛ يعنى مثل آن كارى كه با ليبى كردند؛ ته‏اش را جارو كند، تقديم كند به آنها؛ بكلى اعلام انصراف كند. اخيراً - چند هفته‏ى قبل از اين!{یعنی در زمان سعید جلیلی} - وضع به جائى رسيده است كه گفتند ايران در همين حدى كه هست، توقف كند. ببينيد فاصله‏ى اينها خيلى زياد است. يك روزى بود كه اينها حاضر نبودند پنج عدد سانتريفيوژ را تحمل كنند. مسئولين گفتگو و مذاكره‏ى با اروپا حاضر شده بودند بيست تا سانتريفيوژ را نگه دارند، آنها گفته بودند نميشود؛ گفته بودند پس لااقل پنج تا، گفته بودند نميشود. اگر ميگفتند يكى، باز هم ميگفتند نميشود! امروز سه هزار تا سانتريفيوژ دارد كار ميكند، مبالغ زيادى هم آماده‏ى كار گذاشتن است. ميگويند در همين حد متوقف شويد. اين هم يكى از ناكامى‏هاى آمريكاست. "

ایشان همچنین در همین سخنرانی فرمودند:

"بعضى‏ها همين‏طور مى‏نشينند فيلسوفانه و پيرمردانه و پدرخوانده‏گون ريش ميجنبانند كه آقا چرا با همه دعوا ميكنيد. بحثِ دعوا كردن نيست؛ بحثِ اين نيست كه ما با كسى ميخواهيم دعوا كنيم. مسئله‏ى ما، مسئله‏ى ايستادگى در مقابل سيطره‏جوئى است. ما يك ملتيم كه قرنهاى متمادى يا حداقل ده‏ها سال متمادى ما را خواب و غفلت‏زده و خمار و گيج نگه داشتند؛ هر كارى خواستند، با ما كردند. ما حالا تازه بيدار شده‏ايم؛ ما ميخواهيم ديگر تسليم نشويم؛ جرم ما اين است؛ «و ما نقموا منهم الّا ان يؤمنوا باللَّه العزيز الحميد». چالش اينجاست." ... "ميگويند: چرا جلب دشمنى آمريكا را ميكنيد؟ مثلاً فرض كنيد حالا رئيس جمهور تعبير تندى ميكند، ناگهان آقايانِ به اصطلاح عقلا ميگويند اين تعبير تند بود؛ اين دشمنى آمريكائى‏ها را جلب ميكند. نه آقا! دشمنى آمريكائى‏ها تابع اين الفاظ و تعبيرات نيست. دشمنى، دشمنىِ اصولى است. اين دشمنى در زمانهاى مختلف بوده. از اول انقلاب تا حالا دشمنى بوده - حالا بحث خطر حمله‏ى نظامى را بعد يك جمله‏اى عرض خواهم كرد - حداقل در طول هجده سال اخير، يعنى از بعد از پايان جنگ تحميلىِ هشت ساله تا امروز، هميشه اين خطر وجود داشته؛ يعنى هميشه ملت ايران تهديد ميشده، كه ممكن است اينها حمله‏ى نظامى بكنند؛ مال امروز نيست. آن چيزى كه ميتواند خطر دشمن را ضعيف كند، نمايش قدرت شماست، نه نمايش ضعف شما. نمايش ضعف شما دشمن را تشجيع ميكند. آن چيزى كه ممكن است جلوى خودسرى و خودكامگى دشمن را بگيرد، اين است كه احساس كند شما قدرتمنديد. اگر احساس كند ضعيفيد، بدون مانع، هر كارى كه بخواهد بكند، ميكند."

ب‌-     ایشان در تاریخ 28/11/86 دیدار مردم آذربایجان فرمودند: "از دهان گرگ طعمه را با مذاكره نميشود گرفت؛ با قدرت بايد گرفت!

«ما {منظور آمریکا است}از فلان جناح، فلان گروه حمايت ميكنيم»؛ چرا؟ چون آن جناح گفته يا وعده كرده كه با پيمودن اينگونه راهها موافق نيست؛ با ايستادگى موافق نيست؛ موافق اين است كه برويم پيش آمريكا عرض بكنيم خدمتشان كه شما اجازه بدهيد ما پيشرفت كنيم(!) از دهان گرگ طعمه را با مذاكره نميشود گرفت؛ با قدرت بايد گرفت. هزار و صد سال است كه در ادبيات كشور ما:

مهترى گر به كام شير در است‏           رو خطر كن ز كام شير بجوى‏

را گفته‏اند. گاهى هم عمل شده در تاريخ ما، بسيارى از اوقات هم عمل نشده. امروز ملت ايران دارد با ايستادگى خود به اين توصيه عمل ميكند؛ «رو خطركن». اين است مسئله‏ى ما."

لاریجانی در مستند بی بی سی که با سانسور از صدا و سیما پخش شد خودش به این اختلاف با احمدی نژاد و رهبر انقلاب اشاره میکند.

 

[3] - در آن ایام لاریجانی، محسن رضایی، قالیباف  مثلث سه گانه ای از سه نظامی مستغفی مخالف دولت دست به ائتلاف میزنند و در منزل محسن رضایی مباحثی درباره آینده جریان متبوعشان در انتخابات مجلس هشتم و ریاست جمهوری دهم مطرح کردند.

 

 [4] -  رسانه های خارجی در دفاع از لاریجانی؛ لاریجانی میانه رو و احمدی نژاد تندروست.

گفتنی است که کلمه کلیدی خبرها "تندرو" و "میانه رو" میباشد.

واشنگتن پست- استعفاي لاريجاني سبب تشديد اختلافات داخلي ايران خواهد شد.احمدي نژاد سعي دارد كنترل سياست هسته اي ايران را به دست گيرد و اينكه اين كشور در حال آماده شدن براي اتخاذ موضع سخت تردر مذاكرات است.لاريجاني براي جلوگيري از تشديد تنش ها خواستار ادامه مذاكرات بود اما با مشكلات زيادي از جانب احمدي نژاد روبرو شد كه بارها گفته است ايران تسليم فشارهاي بين المللي نخواهد شد.

شبكه تلويزيوني بي بي سي: موضع احمدي نژاد در قبال پرونده هسته اي ايران قاطع تر بوده اما لاريجاني خواستار مذاكره و مصالحه بيشتر است.

تلويزيون فرانسه24: اين شبكه نيز با تاكيد بر وجود اختلاف بين احمدي نژاد و لاريجاني برسر  برنامه هاي هسته اي ايران از لاريجاني به عنوان محافظه كاري عملگرا ياد كرد كه اخرين اختلاف وي با رئيس جمهور به سفر ولاديمير پوتين به تهران  مربوط مي شود. فرانس24 شركت نكردن لاريجاني در مذاكرات آتي با خاوير سولانا را موجب  پيچيده شدن روند مذاكرات هسته ايران و غرب دانست و همانند بي بي سي از  جليلي به عنوان فرد بسيار نزديك به احمدي نژاد اما در عين حال تندرو  ياد كرد.

تلويزيون فاكس نيوز:  شبكه وابسته به نومحافظه كاران حاكم بر كاخ سفيد همانند ساير رسانه  هاي بيگانه ضمن تاكيد بر اختلاف دبير شوراي عالي امنيت ملي و رئيس جمهور  بر سر نحوه پيشبرد مذاكرات هسته اي تهران با غرب از لاريجاني به عنوان  فردي ميانه رو در مذاكرات هسته‌اي ياد كرد و در مقابل احمدي نژاد را به  عنوان شخصي كه همواره رويكردي تندروانه داشته است معرفي نمود.

 
* روزنامه «هرالد تريبيون»-  استعفاي علي لاريجاني

(به قلم مشترك: مايكل اسلاكمن و نازيلا فتحي)- علي لاريجاني در بين گروه كوچكي از مسئولان قرار دارد  كه  در كنار حمايت از جاه طلبي هسته اي ايران ،تلاش مي كند رويكرد  تندرويي بيشتر را كه مورد حمايت احمدي نژاد است به عقب براند و مانع از ان شود كه ايران بيش از اين منزوي شود اما با استعفاي لاريجاني به نظر مي رسد ايت الله علي خامنه اي رهبر معظم انقلاب كه در تمامي موارد كشور حرف آخر را مي زند در صف حاميان رئيس جمهور قرار دارد. احمدي‌نژاد نشان دهنده تندروترين قسمت چهره تشكيلات رهبري ايران است كه دو بار در مقابل شوراي امنيت سازمان ملل  متحد قرار گرفته و سرعت روند غني سازي اورانيوم را تسريع كرده است.از سال دو هزار و پنج ، ايران رويكرد دو سويه اي را در مناقشه هسته اي اش  با غرب  در پيش گرفته است به لاريجاني اجازه مذاكره با اروپا و آژانس بين المللي  انرژي اتمي را داده است درحاليكه احمدي نژاد گفته است راهي براي مذاكره  ندارد و ايران از موضع هسته اي عدول نمي كند.

 
فرانس پرس- تشديد احتمالي مواضع ايران در پرونده هسته اي با استعفاي لاريجاني

(به قلم: استوارت ويليامز)- لاريجاني كه به عنوان چهره اي معتدل تر در سياست هسته اي ايران محسوب مي شود ديروز در پي يك دوره اختلافات طولاني با محمود  احمدي نژاد رئيس جمهور بر سر نحوه پيشبرد برنامه هسته اي از سمت خود استعفا كرد  سعيد جليلي جانشين وي از متحدان نزديك رئيس جمهور بشمار مي رود كه پيش  بيني مي شود مواضع تند احمدي نژاد را در مسئله هسته اي تبيين كند.در عين حال لاريجاني در واقع سمت خود را به عنوان  نماينده آيت الله علي خامنه اي مقام معظم رهبري در شوراي عالي امنيت ملي ايران  حفظ خواهد كرد.اگرچه لاريجاني از چهره هاي محافظه كار و از مسئولان خودي رژيم است ولي  اظهارات و برخي مواقع حملات لفظي وي در مقايسه با اظهارات تند و ضد غربي احمدي نژاد به مراتب ملايمتر بشمار مي رود. تحليلگران غربي مي گويند با  انتصاب جليلي احتمالا مواضع ايران در امور هسته اي به مراتب تندتر خواهد  شد و هرچه بيشتر ايده ها و انديشه هاي احمدي نژاد در اين مواضع نمود پيدا خواهد كرد.«مارك فيتزپاتريك» مدير برنامه عدم گسترش تسليحات هسته اي در موسسه بين المللي مطالعات استراتژيك در اين باره مي گويد فكر مي كنم با انتصاب  جليلي دستيابي به توافق با ايران دشوار تر خواهد شد. وي مي‌افزايد: با خارج شدن لاريجاني از گود كسي براي مذاكره باقي نمي ماند و اين بيانگر آن است كه ايران ديگر در وضعيت پذيرش مصالحه بيشتر بر سر برنامه هسته اي قرار ندارد.

 
* گاردين- لاريجاني به دليل جدال‌هاي مكرر با احمدي نژاد استعفا كرد

استعفاي علي لاريجاني از يك سو بن بست هسته‌اي ايران با غرب را وارد مراحل جديدي مي كند و  از سوي ديگر سبب تقويت موضع احمدي نژاد رئيس جمهور راديكال ايران مي شود. لاريجاني به دليل جدال هاي مكرر با احمدي نژاد در مورد نحوه برخورد با پرونده هسته اي ايران استعفا كرد. استعفاي لاريجاني با اعلام فرماندهي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران مبني بر توانايي اين نيرو در پرتاب هزاران موشك به پايگاه هاي دشمن در  صورت حمله به ايران همزمان شد.تحليلگران داخلي استعفاي لاريجاني را به نوعي پيروزي براي احمدي نژاد در منازعه قدرت ميان اردوگاه تندروي او و اردوگاه محافظه كاران سنتي بر سر پرونده هسته اي ايران مي دانند. گفته مي شود لاريجاني در جلسه ديدار با احمدي نژاد موضوع استعفايش را  مطرح كرده بود0 در آن جلسه احمدي نژاد از سياست لاريجاني در مذاكرات هسته‌اي انتقاد كرده بود و متعاقب اين انتقاد ،لاريجاني هم استعفاي خود را اعلام  كرد و احمدي نژاد از او خواست كه تقاضاي استعفايش را كتبا اعلام كند.لاريجاني گفته بود :استراتژي من در مذاكرات توسط  اظهارات سازش ناپذيرانه احمدي نژاد به هرز رفت.
* الشرق الاوسط - استعفاي لاريجاني به معناي كنار رفتن شخصيت  منطقي جريان محافظه‌كار بود

استعفاي لاريجاني وجايگزيني جليلي به معناي كناررفتن شخصيت فرهيخته ومنطقي جريان محافظه كار و روي كارآمدن فردي نزديك به احمدي نژاد است.لاريجاني با اعتماد به نفس  وتبسم خاص خود در چند سال گذشته تيم هاي مذاكره كننده ايران را رهبري مي كرد و گرچه از محافظه كاران محسوب مي شد اما هم‌پيمان و متحد احمدي نژاد  نبود.لاريجاني نقش مهمي هم درپرونده هسته اي ايران و هم دربحران پانزده  ملوان انگليسي ايفا كرد وزماني كه نزديك بود اختلاف ميان تهران و اروپا  تشديد شود به ايراد سخنراني مهمي دركنفرانس امنيتي مونيخ اقدام كرد. لاريجاني به عنوان فارغ التحصيل رشته فلسفه موضعي منطقي نسبت به مسائل داشت و با توجه به تجربيات سياسي اش ديپلماتي برجسته  وخبره بود درحاليكه اين خبرگي ومهارت دراحمدي نژاد ديده نمي شود.مسئله اين است كه تعيين جليلي براي  جايگزيني لاريجاني مناسب به نظرنمي‌رسد زيرا فاصله كيفي ميان اين دو نفر بسيار است ودبيري شوراي عالي امنيت ملي ايران ترفيع بزرگي براي جليلي خواهد بود.


* ايرنا-منابع خبري عربستان:استعفاي لاريجاني به دليل تشديد اختلافات با احمدي نژاد بوده است

روزنامه «عكاظ» به نقل از يك مقام امنيتي كشورمان كه اشاره اي به نامش نكرده، نوشته است: علت كناره‌گيري لاريجاني به اختلافات بين او و احمدي نژاد بر مي گردد كه آخرين آنها را مي توان به اظهارات متفاوت اين دو مقام مسوول در خصوص پيشنهاد اخير پوتين به جمهوري اسلامي ايران  نسبت داد.بر اساس گزارش اين روزنامه، احمدي نژاد بارها با پيشنهادات لاريجاني  مخالف كرده كه پيشنهاد اخير وي به طرف هاي اروپايي در خصوص «تعليق دو  گانه» از مهمترين آنان است.به نوشته اين روزنامه، لاريجاني با كناره گيري خود به جبهه هاشمي  رفسنجاني خواهد پيوست.

روزنامه «الوطن» نيز نوشت:  به اعتقاد آگاهان سياسي كناره گيري لاريجاني ناگهاني نبوده است.به نوشته اين روزنامه، لاريجاني و احمدي نژاد در خصوص روند پرونده هسته اي  ايران دائما اختلاف نظر داشتند كه آخرين آنها اختلاف نظر در خصوص پيشنهاد  اخير پوتين بوده است.اين روزنامه با اشاره به اين موضوع خاطرنشان كرد كه لاريجاني در ادامه  اختلافات خود با دولت احمدي نژاد به بن بست رسيده بود.

ساير منابع خبري عربستان از جمله روزنامه هاي الرياض، الجزيره، المدينه،الحياه و ديگر رسانه هاي اين كشور با انتشار گزارش هاي مشابهي به انعكاس  وسيع اين خبر پرداختند.

 
* فاكس نيوز -  احتمال دارد علت استعفاي لاريجاني ، اختلافات وي با احمدي نژاد باشد

تحليلگران مي گويند احتمال دارد علت  استعفاي علي لاريجاني از سمت خود اختلافات وي با محمود احمدي نژاد رئيس جمهور ايران بر سر نحوه پيشبرد مذاكرات هسته اي تهران با غرب باشد.«داينا لوئيس» تحليل گر مسائل سياسي در بيت المقدس به فاكس نيوز گفت:علي لاريجاني در مقايسه با محمود احمدي نژاد فرد معتدل تري است ولي نبايد وي را فردي بسيار ميانه رو و معتدل دانست به هر حال علي لاريجاني نيز به همان اردوگاه سياسي احمدي نژاد تعلق دارد.«داينا لوئيس» مي‌افزايد: لاريجاني در خلال چند سال گذشته كه تنش در روابط هسته اي ايران و غرب افزايش يافته است فرد شناخته شده اي بود و  قطعا در ساير مناصب دولتي عهده دارمسئوليت خواهد شد.
* واحد مركزي- فضاي تبليغي راديوهاي بيگانه تحت تاثير استعفاي دبير شوراي عالي امنيت ملي

فضاي تحليلي-تبليغي راديوهاي بيگانه كاملا تحت تاثير استعفاي اقاي علي لاريجاني قرار گرفته است.رسانه‌هاي  بيگانه كوشيده‌اند تا از دو منظر نگاه به وقايع سياسي پيش از استعفا و گمانه زني درباره پيامدهاي سياسي بين‌المللي پس از استعفا بپردازند.اين رسانه‌ها همچنين تلاش نمودند تا فضايي سنگين از اختلافات و رقابتهاي سياسي ميان اقاي لاريجاني و آقاي احمدي‌نژاد را به عنوان ريشه اصلي استعفا به وجود آورند.

راديوهاي بيگانه در چارچوب شگرد كلان ناسازه انگاري تز تبليغي اختلاف درون حاكميتي را نيز بار ديگر احياء نمودند. راديوها لاريجاني را نماينده طيف عقلايي و ميانه‌روي نظام جمهوري اسلامي در مقابل طيف راديكال و سرسخت آن رهبري و اقاي احمدي نژاد ارزيابي كرده اند.آنها در گمانه زني خود از پيامدهاي بين المللي اين مسئله  تقابل ميان ايران و جامعه جهاني را بر سر مسئله هسته‌اي و تحت الشعاع  قرار گرفتن مذاكرات سازنده اقاي لاريجاني و سولانا را در گذشته پيش كشيده‌اند.
* راديوآمريكا - نوري زاده: احمدي نژاد و سران سپاه براي حذف مخالفان متحد شده اند

نوري زاده افزود: سخنان تند فرماندهان سپاه همزمان با استعفاي لاريجاني از جمله سخنان سردار محمود چارباغي مبني بر اينكه سپاه قادر است در دقايق اوليه حمله به ايران يازده هزار موشك و خمپاره به اهداف دشمن شليك كند نشان از اين دارد كه سپاه و دولت احمدي نژاد با هم متحد شده اند كه تمام منتقدان داخلي خود را كنار بزنند از جمله لاريجاني.به گفته نوري زاده مهمترين نكته ان است كه پيوستن علي لاريجاني به صف ناراضيان دولت احمدي نژاد متشكل از هاشمي رفسنجاني، محمد خاتمي، كروبي و حسن روحاني موضع آنها را قوي خواهد كرد و موضع دولت نهم را بيش از گذشته با چالش هايي مواجه خواهد كرد.

 
* راديوآمريكا -سحرخيز: پرونده هسته اي ايران در دست تندروهاست

سحرخيز روزنامه نگار و تحليلگر سياسي در تهران گفت: با استعفاي لاريجاني جريان راديكال در مذاكرات هسته اي بر جريان ميانه روها غلبه كرده است. در واقع رهبر ايران هم با پذيرش اين مسئله به نفع احمدي نژاد راي داد و نماينده خودش را در شوراي عالي امنيت ملي كنار گذاشته و فرد منتخب احمدي نژاد را بر لاريجاني ترجيح داده است.سحرخيز گفت: استعفاي لاريجاني منجر به افزايش تنش ميان ايران و غرب خواهد شد، و فضاي جنگ طلبي تقويت ميشود و از سوي ديگر مواضع آمريكا در شوراي امنيت نيز تقويت مي­شود.
* ايرنا- تحليل محتواي رسانه هاي خارجي در خصوص استعفاي لاريجاني

بررسي محتواي خبرها ، گزارشها و تحليل هاي ارايه شده از سوي خبرگزاري ها و شبكه هاي نوشتاري، صوتي و تصويري در ارتباط خبر استعفاي لاريجاني تكيه عمده اي بر روي دو محور دارد:

1- تبليغ وجود اختلاف ميان مقامات جمهوري اسلامي

دويچه وله (صداي آلمان): برخي شايعات علت استعفاي لاريجاني را اختلاف نظر وي با محمود احمدي نژاد رييس جمهوري اسلامي مي دانند. علت اين شايعه، اظهارات ضد و نقيض رييس شوراي عالي امنيت ملي و رييس جمهور پس از ديدار با پوتين است.

بي بي سي: احمدي نژاد و لاريجاني بر سر مساله هسته اي ايران اختلاف دارند اما استعفاي لاريجاني حيرت انگيز است.  هفته گذشته و در پي ديدار  پوتين از ايران، احمدي نژاد و لاريجاني در مورد ارايه طرحي از سوي پوتين براي حل مساله هسته اي ايران اظهارات متفاوتي كردند.

راديو فردا : زيباكلام گفت : نبايد خبر استعفاي دكتر لاريجاني ما را شگفت زده كند چون از همان ابتدا در خصوص بحث هسته اي ، نوعي دوگانگي ميان آقاي لاريجاني و احمدي نژاد وجود داشت.

الجزيره: امير موسوي كارشناس امور ايران : برخي اختلاف نظرها بين لاريجاني و احمدي نژاد به خصوص درباره چگونگي حل و فصل پرونده هسته اي ايران و شيوه بيان مسايل هسته اي وجود داشت.احمدي نژاد به كسي نياز دارد كه بيش از پيش به او اطمينان داشته باشد و با سياست هاي وي كاملا همراه باشد. جليلي ، مرد شماره دو وزارت خارجه ايران است كه مي تواند بدون هيچ ترديد يا تاخيري سياست هاي احمدي نژاد را اجرا كند.

مدير دفتر شبكه الجزيره محمدحسن البحراني: اين استعفا نشان مي دهد، نقطه نظرات متفاوتي در شيوه اداره پرونده هسته اي ، سياست خارجي مربوط به اين پرونده يا حتي درباره مسايل ديگر وجود دارد.

خبرگزاري فرانسه: لاريجاني اگر چه يك محافظه كار است اما هيچگاه به عنوان يك هم پيمان مسلم احمدي نژاد تلقي نشده بود. لحن دشوار و آشكارا به دور از هيجان لاريجاني اغلب با لفظ متغير و عوام پسندانه احمدي نژاد به شدت مغايرت داشت و در يك كلام ، او مردي براي تمامي بحران ها بود.

2- تندتر شدن مواضع ايران در قبال پرونده هسته اي ..

دومين خط تبليغي از سوي رسانه هاي خارجي در خصوص استعفاي دبيرشوراي امنيت ملي ، تكيه بر احتمال تندتر شدن مواضع ايران در قبال پرونده هسته اي و كم تر شدن اميدها نسبت به حل مسالمت آميز آن است.

 بي بي سي: انتصاب جليلي كه به رييس جمهور ايران نزديك است، نشان مي دهد تندروها در اين كشور از موقعيت بسيار برتري برخوردار هستند و دست بالا دارند. صادق زيباكلام گفت: استعفاي لاريجاني به اين معناست كه آخرين مقاومت هايي كه در برابر احمدي نژاد وجود داشت، در خصوص اينكه پرونده هسته‌اي را هوشيارانه تر و عاقلانه تر و نه انقلابي تر به جلو ببرند، عملا از سر راه برداشته شد. زيباكلام گفت: با توجه به اينكه آقاي متكي درباره موضوع هسته اي عملا نقش و اراده اي از خود ندارد و تصميم گيرنده اصلي آقاي احمدي نژاد است به طريق اولي معاونان متكي نيز نقشي نخواهند داشت و جليلي نمي‌تواند همانند لاريجاني فردي مستقل باشد.

راديو فردا : به نظر مي رسد كه تحول اخير در جمهوري اسلامي بيانگر آن است كه موضع رييس جمهوري ايران براي به كرسي نشان دادن ديدگاه هاي خود در برخورد تهاجمي در ارتباط با پرونده اتمي ايران پيروز شده است و در ماه هاي آتي بايد نظاره گر قدرت نمايي بيشتر طيف تندروتر و به حاشيه راندن بيشتر صداي ميانه روها در ايران بود. اما اگر اين سياست از سوي جمهوري اسلامي در دستور كار قرار گرفته باشد، درآن صورت، احتمال برخورد خشن ميان جمهوري اسلامي با جهان خارج نيز بعيد به نظر نمي رسد.

 
* ايرنا-زيباكلام: با استعفاي لاريجاني همه موانع احمدي نژاد برطرف شد-28/7/86

صادق زيباكلام در گفت وگو با راديو فردا گفت:استعفاي دكتر«علي لاريجاني»به اين معناست كه آخرين مقاومت هايي كه در برابر دكتر«احمدي نژاد» وجود داشت، در خصوص اينكه پرونده هسته اي را هوشيارانه تر و عاقلانه تر و نه انقلابي تر به جلو  ببرند، عملا از سر راه برداشته شد.

اين استاد دانشگاه روز شنبه در گفت وگو با راديو فردا ادعا كرد :نبايد خبر استعفاي دكتر لاريجاني ما را شگفت زده كند چون از همان ابتدا در خصوص  بحث هسته اي نوعي دوگانگي ميان آقاي لاريجاني و آقاي احمدي نژاد وجود داشت0

 
ايرنا-شمس الواعظين: استعفاي لاريجاني نتيجه اختلاف تندروها و ميانه روهاست-28/7/86

«ماشاءالله شمس الواعظين» در گفت وگو با شبكه خبري العربيه، علت استعفاي علي لاريجاني دبير شوراي  امنيت ملي ايران را نتيجه اختلافات بين تندروها و ميانه روهاي اين شورا  دانست.وي درباره جانشين احتمالي لاريجاني نيز گفت:رييس جمهوري ايران از اين جهت دوست و هوادار خود«سعيد جليلي»معاون امور اروپا و آمريكاي وزارت  خارجه ايران را برمي گزيند تا بتواند مذاكرات مربوط به بحران هسته اي  ايران را متناسب با ديدگاه خود اداره كند.شمس الواعظين با بيان اينكه استعفاي لاريجاني نوعي پيروزي براي اردوگاه  تندروهاي شوراي امنيت ملي ايران به شمار مي رود، گفت :لاريجاني از كبوترهاي  شوراي امنيت ملي به شمار مي رفت و بازهاي اين شورا توانستند جليلي را به  جاي او وارد شورا كنند.

 
* واحدمركزي-نوري زاده لاريجاني به صف منتقدان قدرتمند احمدي نژاد مي پيوندد-28/7/86

عليرضا نوري زاده در گفتگو با بخش فارسي راديو آمريكا گفت: با پيوستن علي لاريجاني به صف منتقدان دولت نهم احمدي نژاد با چالشهاي جدي روبرو خواهد شد. وي درادامه افزود: به احتمال زياد علي لاريجاني نيز به صف مخالفان و منتقدان احمدي نژاد خواهد پيوست از سوي ديگر در هفته هاي اخير شاهد افزايش انتقادات از دولت احمدي نژاد در داخل ايران بوديم بطورئيكه حسن روحاني هفته قبل شديدترين انتقادها را از احمدي نژاد مطرح كرد و او را  فردي نالايق خواند كه با داشتن اين همه درامد كشور را به اتلاف كشانده و باعث وضع بحراني فعلي شده است بطور حتم علي لاريجاني نيز سكوت  نخواهد كرد چرا كه وي داراي پايگاههاي قدرت است.

به گفته عليرضا نوري زاده مهمترين نكته ان است كه پيوستن علي لاريجاني به صف ناراضيان دولت احمدي نژاد متشكل از هاشمي رفسنجاني،خاتمي كروبي و حسن روحاني موضع انها را قوي خواهد كرد و موضع  دولت نهم را بيش از گذشته با چالش هايي مواجه خواهد كرد.
* عكاظ-استعفاي لاريجاني به دليل تشديد اختلافات با احمدي نژاد بوده است-29/7/86

روزنامه«عكاظ» عربستان به نقل از يك مقام امنيتي كشورمان كه  اشاره اي به نامش نكرده، نوشته است:علت كناره گيري لاريجا


مطالب مشابه :


نقل و انتقالات

جواد محمد مهدي مهدوي-حسام بخششي-فرهاد ظريف-رضا مومني مقدم بيوگرافي بازيكنان و




لاريجاني نه!!!

لاريجاني مايل بود«محمد جواد ظريف»كه در آن ضمن شرح بيوگرافي سعيد جليلي محمد هاشمي نيز




بیوگرافی شهاب حسینی

فيلم يک مثلث عاشقانه بود با حضور محمد علي سپانلو ناشناس (احمد ظريف‌رفتار بيوگرافي




واليبال قهرماني نوجوانان جهان؛

شهاب احمدي، فرامرز ظريف، ميلاد عبادي پور، محمد فلاح، جواد حسين آبادي، محمد بيوگرافي




بیوگرافی دکتر علی شریعتی(به قول خودش شاندل)

بيوگرافي . بیوگرافی دکتر علی شریعتی(به قول خودش شاندل) نگاهي به زندگي دکتر علي شريعتي با




اثبات وجود مبارک صاحب الزمان عجل الله تعالي فرجه الشريف در قرآن

علال از قول ظريف ابونصر پس از ذکر بيوگرافي حضرت عسگري الغايب، محمد جواد




آشنایی با فرقه علوی

3 ـ 3 ـ محمد جواد اتصال ظريف روح روحانى در محضر الهى بواسطه شناخت اشخاص بيوگرافي




چگونه لباس خود را ست كنيم مخصوص خانومها و آقايون . افراد چاق و لاغر چه لباسيو بايد بپوشن . افراد بلن

5- كفش بدون پاشنه و ظريف بپوشيد. چکونه یک جواد خیابانی شویم بيوگرافي و عكس محمد رضا




برچسب :