ابزار و تجهیزات پرورش قارچ



لوازم و تجهیزات پرورش

امر تولید و پرورش محصولات کشاورزی با موضوع کنترل شرایط محیطی گره خورده است. کنترل شرایط محیطی (دما، رطوبت، نور و ترکیب گازهای محیط) در یک مجموعه مهمترین بخش تولید سیستمهای بسته (گلخانه ها و سالن ها) هستند. وقتی تولید محصول در شرایط فضای آزاد محیا نباشد برای تامین و تولید شرایط مناسب محیطی ابزار و تجهیزاتی مورد نیاز به دو دسته کلی تقسیم بندی میشوند. یکی ابزاری که برای اندازه گیری عامل مورد نظر از قبیل حرارت و رطوبت مورد استفاده قرار میگیرند و دیگری تجهیزاتی که تنظیم کننده این شرایط هستند. در ادامه به برخی از مهمترین ابزارها و تجهیزات خواهیم پرداخت.

ابزارهای اندازه گیری

-         دماسنج: یکی از پرکاربردترین ابزارها در پرورش قارچ میباشند. دماسنج ها جیوه ای یا دیجیتال هستند. در یک سالن پرورش دست کم دو دماسنج جیوه ای برای تعیین دمای کمپوست و هوای سالن نیاز است.

-         رطوبت سنج: این دستگاه میزان رطوبت محیط را اندازه میگیرد. در امر پرورش قارچ رطوبت از شرایط مورد نیاز چرخ زندگی قارچ بوده و رطوبت سالن باید به طور مداوم مورد بررسی واقع شود.

-         CO2 متر: دی اکسید کربن نقش به سزایی در چرخه زندگی میسیلیوم قارچها در هر دو فاز رویشی و زایشی ایفا میکند. لذا توجه به میزان دی اکسید کربن سالن پرورش در میزان تولید موثر خواهد بود.

-         pH متر: قارچها به محیطی خنثی (اسیدیته نزدیک 7) جهت رشد و نمو نیاز دارند. کاهش یا افزایش مقدار اسیدیته محیط کشت و پرورش میتواند منجر به کاهش عملکرد و بروز آفات و بیماریهای مختلف در سالن پرورش شود. حفظ شرایط مناسب بستر کشت در بالا رفتن عملکرد مهم است.

-         ارتفاع سنج: هر چه از سطح دریاهای آزاد بالاتر رویم میزان فشار و دما هوا تحت تاثیر ارتفاع قرار گرفته و در روند پرورش موثر است.

این روزها میتوان با استفاده از جی پی اس که بر روی اکثر تلفن های همراه وجود دارد از میزان ارتفاع و طول و عرض جغرافیایی محل با خبر شد. همچنین برنامه گوگل مپ میتواند با پیدا کردن محل شما این اطلاعات را به شما بدهد و تقریباً نیازی به تهیه دستگاه ارتفاع سنج نیست چرا که ارتفاع و طول وعرض جغرافیایی سالنهای شما نسبت به دریا همواره ثابت است. فقط یکبار نیاز به سنجش این ارتفاع دارید.

 

-         فشار سنج: یکی از نمودهای فشار محیط میزان رطوبت نسبی و پایداری جوی است که در مراحل پرورش میتواند حائز اهمیت باشد.

ابزارهای تنظیم کننده

-         هوا ساز: این دستگاه شامل یک سانتریفیوژ می باشد که با مکیدن هوای داخلی سالن و دمیدن مجدد آن هوا به داخل سالن کنترل کننده دمای محیط می باشد. در واحد های سنتی از کولر بجای این وسیله استفاده میشود. هواساز شامل بخشهای مختلفی است که هر کدام وظیفه مهمی را به عهده دارد. بخش گرمایشی و سرمایشی که به اصطلاح به آنها کوندانسور میگویند و شامل میلیهای مسی پیچ خورده ایست که در اطراف خود پره های فلزی دارد (شبیه به رادیاتور ماشین) آب گرم یا سرد پس از عبور از لوله های مسی گرما یا سرمای خود را به پره ها منتقل میکند و با عبور جریان هوا از میان این پره ها دما افزایش یا کاهش میابد. به این ساز و کار برای گرم یا سرد کردن هوای هواساز کوئل میگویند. کوئلهای گرمایی و سرمایی از یکدیگر متمایز هستند. معمولا کوندانسورهای سرمایی ردیفهای بیشتری نسبت به گرمایی دارند. بر سر هر هواساز موتوری قرار دارد که بسته به نوع آن (1400-900 دور) پس از اتصال به جریان برق با تمام قدرت شروع به کار میکند.

هواساز

-         اینورتور: دستگاهی که میزان دور موتور هواساز را تنظیم میکند. در مراحل مختلف رشد و نمود قارچ به جریانهایی با سرعتهای مختلف نیاز است که این دستگاه وظیفه تنظیم این سرعت ها را به عهده دارد.

اینورتور

-         دمپر هوای ورودی: بر سر راه هوای هواساز در سالن دریچه ای قرار داده شده که میتواند مقدار هوای ورودی خارج سالن را تنظیم کند. (از صفر تا 100 درصد). هر چه دریچه هوای آزاد (هوای خارج سالن) کمتر باشد سیرکوله (گردش هوا) در داخل سالن بیشتر خواهد بود و بالعکس.

-         دمپر هوای خروجی: این دریچه ها برای خرج هوا داخل سالن مورد استفاده قرار میگیرند. هر چه دمپر هوای آزاد بیشتر باشد مقدار خروجی هوای این دمپر ها بیشتر میشود.

-         دیگ بخار: یک سالن برای پاستوریزه شدن به دمای 72 درجه برای زمان 12 ساعت نیاز دارد تا کلیه میکروارگانیسم های زنده داخل سالن از بین بروند و محیط برای ورود کمپوست آماده شود. برای تامین این دما در هر سالن باید یک لوله بخار وجود داشته باشد. دیگهای بخار بر اساس حجم و فشار تولیدی خود تقسیم بندی میشوند.

دیگ بخار

-         ایرواشر: این دستگاه وظیفه تولید رطوبت هوای داخل سالن را بعهده دارد. البته اغلب واحدهای تولیدی داخل کشور از مه پاش و خیس کردن کف و دیوارهای سالن بجای آن استفاده میکنند.

ایر واشر

-         مه پاش: این دستگاه با پودر کردن آب آن را بصورت قطراتی شبیه مه در هوا معلق میکند.

مه پاش

-         سر آبپاش: برای آبیاری بستر قارچ باید از سر آباش مناسب استفاده شود.

 


مطالب مشابه :


کشت گلخانه ای

دانشجوی آزاد. دانشجوی کشت گلخانه ای . محل احداث آموزش وبلاگ




آموزش پرورش خیار گلخانه ای (درختی)

آموزش پرورش خیار گلخانه ای خاک مورد استفاده در گلخانه های کشت این بذرها در هوای آزاد




آموزش کاشت خیار در گلخانه

دانشجویان کشاورزی-علوم باغبانی-گلخانه ای - آموزش کاشت نحوه کشت: دانشگاه آزاد




اموزش کاشت خیار سبز گلخانه ای

اموزش کاشت خیار این بذرها در هوای آزاد بخوبی نمی راهنمای کشت گوجه فرنگی در گلخانه




کشت کار گلخانه‌ خاکی در تویسرکان آموزش داده شد

کشت کار گلخانه‌ خاکی در تویسرکان آموزش نظرات همه در این وبلاگ آزاد می باشد و




آموزش کاشت خیار معمولی و درختی در گلخانه

انتخاب زمان کشت آموزش پرورش خیار گلخانه ای این بذرها در هوای آزاد بخوبی نمی تواند




ابزار و تجهیزات پرورش قارچ

(گلخانه ها و سالن وقتی تولید محصول در شرایط فضای آزاد محیا کشت قارچ دکمه ای آموزش کشت




آموزش پرورش خیار گلخانه ای

آموزش پرورش خیار گلخانه ای خاک مورد استفاده در گلخانه های کشت این بذرها در هوای آزاد




برچسب :