دانسته هاي بورس فلزات

۱- بورس فلزات در جهان 

     ارتباط تنگاتنگ ميان عرضه و تقاضا و تأثير بسزاي آن بر اقتصاد توليد ومصرف، اهميت و لزوم تشكيل يك نظام قانونمند و حاكم بر اين ارتباط را مشخص ساخته است.

  اين نظام قانونمند با تعريف و ايجاد شرايط حسن ارتباط ميان فروشنده بعنوان عامل عرضه وخريدار بعنوان عامل تقاضا و نظارت مستقيم بر آن ، از طريق مكانيزمهاي قانوني و اجرائي مناسب و نيز با ايجاد يك سيستم اطلاع رساني، پردازش و تحليل اطلاعات بازار در جهت آگاه سازي فروشنده و خريدار از پيشينه و آينده معاملات مختلف، باعث به حداقل رسانيدن نوسانات كاذب و مخل بازارمي‌گردد. حسن انجام تعهدات طرفين معامله و در نتيجه حفظ منافع فروشنده و خريداردركلان باعث سلامت سيستم توليد، توزيع، اقتصاد توليد، بازرگاني و مصرف خواهد شد.

    طي چند دهه گذشته، در جهان بورسهاي مختلف كالا و فلزات با هدف دستيابي به اين نظام قانونمند تأسيس شده و پس از طي دوران تجربه و تكميل ساختار اجرائي خود، بطور موفق مشغول به كار مي‌باشند.از جمله بورسهاي فلز و كالاي فعال در جهان مي توان به موارد ذيل اشاره كرد:

۱- بورس فلزات لندن - انگلستان.
۲- بورس كالاي شيكاگو - امريكا
۳- بورس كالاي نيويورك - امريكا.
۴- بورس كالاي امريكاي مركزي - آمريكا.
۵- بورس كالاي پكن - چين.
۶- بورس كالاي بوداپست - مجارستان.
۷- بورس فلزات هند - هندوستان.
۸- بورس فلزات كليولند - آمريكا.
      مهمترين اين بورسها بورس فلزات لندن و بورس كالاي شيكاگو مي‌باشند كه مطالعه و بررسي ساختار آنها، بيانگر سير تكاملي موفق در تعريف و ايجاد اجزاي تشكيل دهنده اين بازارها در قسمتهاي مختلف سياستگذاري و نظارت، مالكيت، مديريت، اجرا و ابزارهاي معاملاتي مي‌باشد.

 2- مباني تشکيل  بورس فلزات تهران

        نگاهي به بازار فلزات در ايران مؤيد کاستي­ها و نارسايي­هايي است که بازدارنده رشد اين بخش است. دخالت­هاي مکرر در بازار فلزات که نشانه نمايان آن تعيين قيمت­هاي دستوري براي فلزات و پيامد آن ايجاد بازاري مختل و ناکارآمد است مانع مهمي براي رشد و توسعه بخش فلزات در اقتصاد ايران بوده است. اين در حالي است که برخي معادن فلزي در کشورمان ذخايري قابل قياس با ذخاير جهاني است و بخش کاني­هاي فلزي در زمره بخش­هايي است که اقتصاد ايران در توليد آن از مزيت نسبي برخوردار است.

بر اساس بند (ي) تبصره 35 قانون بودجه سال 1379 وزارت صنايع موظف شد در اجراي بند (ج) ماده 95 قانون برنامه پنج­ساله سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران نسبت به راه­اندازي بورس فلزات اقدام و کالاهاي فلزي را در بورس عرضه نمايد.

       در سال 1381 بطور جدي مسأله راه­اندازي بورس فلزات پيگيري شد و پس از اخذ امتحان از متقاضيان کارگزاري تعداد 11 نفر که 6 نفر از ايشان از کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران و 5 نفر از فعالين صنايع فلزي ايران هستند بعنوان کارگزاران مؤسس بورس فلزات انتخاب شده و صلاحيت ايشان به تأييد شوراي بورس رسيد.

       اين کارگزاران اعضاء مجمع مؤسس بورس فلزات مي­باشند و از ميان خود هيأت مديره­اي برمي­گزينند تا بورس فلزات توسط هيأت مديره منتخب مجمع بورس اداره مي­شود.. سازمان بورس فلزات تهران در 25 شهريورماه 1382 با حضور وزيران محترم صنايع و معادن، بازرگاني، امور اقتصاد و دارايي و رئيس کل بانک مرکزي و برخي از مسئولين بانکها و سازمانهاي دولتي،  رسماً افتتاح شد و با انجام يک معامله نمادين شروع بکار نمود.

۳- اهداف و اثراتبورس در بازار فلزات
از مهمترين اهداف و اثرات راه اندازي بورس فلزات ميتوان به موارد ذيل اشاره كرد:
۱- ايجاد بازاري متشکل و سازمان يافته براي تسهيل دادوستد نقدي و آتي فلزات.
۲- سامان دهي بازار فلزات از طريق مكانيزم اجرائي ناظر بر تعهدات و منافع طرفين معامله.
۳-  كشف قيمت كالاهاي فلزي براساس تعامل و تقابل عرضه و تقاضا و نياز بازار.
۴ - كاهش نوسانات مخل بازار و امكان انتقال ريسك در بازار فلزات.
۵ - امكان انجام معاملات نقدي و آتي با استفاده از ابزارهاي مناسب در بازار فلزات.
۶ - فراهم سازي تسهيلات مالي براي خريد و فروش.
۷ - تحليل آماري وضعيت بازار و ارائه خدمات مشاوره در پيش‌بيني نوسانات بازار فلزات بمنظور كمك به طرفين معاملات در برنامه ريزي و انجام بموقع تعهداتشان.

4-  دستاوردهاي بورس فلزات

1- ايجاد بازاري قانونمند که در آن قيمت ها  به صورت شفا ف و در اثر تقابل آزاد عرضه و تقاضا کشف مي شود.

2 ريسکهاي طرفين  معاملات يعني فروشنده و خريدار ، از طريق اجراي عمليات در اتاق پاياپاي کاهش مي يابد .

3- مديريت عرضه و تقاضاي کل بازار توسط دولت تسهيل شده است .

4-کم شدن دست واسطه ها و عوامل ضروري در معاملات

5- ارائه علائم شفاف به بخش سرمايه گذاري و توليد و بازرگاني  کشور

6-حرکت از يک بازار سنتي به سمت بازار مدرن سرمايه و کالا و تعامل بهتر و قوي تر  با بازار بين المللي

7-فراهم آمدن امکانات فعاليت قانونمند و شفاف براي افرادي همچون سفته بازان ، هج کنندگان ، موسسات بيمه ، بانکها و...

8- آزاد سازي و ساماندهي قيمتها

5- چه كساني از بورس کالا بهره‌مند مي‌شوند؟

      توليدکنندگان و بازرگانان مواد اوليه: توليدکنندگان همواره براي برنامه­ريزي حجم و نوع محصولات خود، چالشهايي دارند. عمده‌ترين آنها عبارتست از عدم شفافيت بازار، نامعلوم بودن روند آتي قيمت محصولات و ناكارآمدي نظام تعيين قيمت و توزيع محصولات. بنابراين توليدكنندگان مي­توانند با استفاده از ابزارهاي داد و ستد در بورس فلزات، در برابر نوسانات قيمت ايمن شوند و با خريد و فروش قراردادهاي سلف و آتي، ريسك قيمت را پوشش دهند.  بازرگانان نيز مي­توانند با همين روش با اطمينان خاطر بيشتري از قيمتهاي آتي براي صادرات و واردات محصولات موردنظرشان تصميم‌گيري نمايند.

      صنايع فلزي و ساير مصرف‌كنندگان: صنايعي که مواد فلزي را به عنوان مواد اوليه خود دريافت مي­نمايند، نقش بسيار مهمي در بازار فلز ايفا مي‌كنند. طبيعتا اين صنايع نيز براي برنامه­ريزي توليد خود، تمايل دارند از خطرات ناشي از نوسان قيمت­ها ايمن شوند و با برآوردي مطمئن از قيمت تمام شده، به توليدي اقتصادي بپردازند. براي اين گروه، بورس فلزات مکان مطمئني براي خريد مواد اوليه، دريافت اطلاعات موثق در مورد روند قيمت‌ها و در نتيجه تضمين سود شرکت مي‌باشد.

        سوداگران: سوداگران گروهي ديگر از شركت‌كنندگان در بازار هستند كه با استفاده از نوسان قيمت كالاها و قراردادها، در بازار سود مي‌برند. آنها با قبول ريسك موجود در بازار، كسب سود مي‌نمايند. اين افراد معمولاً به منابع اطلاعاتي دقيق دسترسي داشته و يا از قدرت تجزيه و تحليل بيشتري برخوردارند. سوداگران زماني خريدار و در زمان ديگر فروشنده مي‌باشند. اگر پيش‌بيني شود كه قيمت‌ها افزايش خواهد يافت، قرارداد خريد را امضا مي‌كنند و بر عكس، اگر آنها پيش‌بيني كنند قيمت‌ها كاهش خواهد يافت، به عنوان فروشنده قرارداد حاضر مي‌شوند. سوداگران نقش مكمل مبادله‌گران تضميني را داشته و بدون آنها امكان رونق بورس كالا وجود ندارد. سوداگران به سختي مي‌توانند از بازاري كه در آن تنها مبادله فيزيكي كالا انجام مي‌گيرد، بهره‌مند شوند. اما آنها علاقه‌مند به فعاليت در بازارهايي هستند كه در آن مبادلات با كاغذ (رسيد انبار) انجام مي‌گيرد. زيرا مشكلات انبارداري و حمل و نقل را متحمل نمي‌شوند.

       سازمان‌هاي ناظر يا تسهيل‌كننده: اين نهادها گرچه به طور مستقيم در مبادلات شركت نمي‌كنند، اما وجود آنها در رونق يا امنيت بازار ضروري است. شرکت­هاي بيمه، بانكها، انبارها، تجهيزات ترابري، اتاق پاياپاي و... از جمله اين تسهيل‌كنندگان هستند.

 

6 -  شرکتهاي پذيرفته شده در بورس فلزات تهران

1- شرکت ملي صنايع مس ايران                             2-   شرکت آلومينيم ايران

3-  DUBAL (امارات متحده عربي)                      4- ذوب آهن اصفهان 

5-   مجتمع فولاد مبارکه                                      6-   گروه ملي صنعتي فولاد ايران

7-  فولاد آذربايجان                                          8-  فولاد خراسان

9-   نورد لوله اهواز                                         10-  MMK (روسيه)

11-  المهدي                                                  12-  صنايع مس شهيد باهنر

13-  فولاد تاكستان                                           14-  Leman (اوكراين)

15-  اسپات كارمت (قزاقستان)                            16-  فولاد كرمان

17-  فولاد خوزستان                                   18-  فولاد كاويان

19-  فولاد يزد                                         20-  فولاد سبا

21-  آسكو                                              22-  پروفيل ساوه

23-  فرآوري مواد معدني  ايارن                     24-  رويين كار شمس

25-  كاوشكار معدن                                  26-  مس توس

27-  كالسيمين                                         28-  Sidex (روماني)

7 -  کالاهاي پذيرفته شده در بورس فلزات تهران

الف – مس

1-  مفتول 8 ميليمتر                 2-  بيلت        3-  كاتد      4-  ورق برنج 70b         5-  اسلب

ب - آلومينيوم

1- شمش خالص 1000 پوندي  و 50 پوندي ، شمش خالص Tbar و  EC Tbar

2- بيلت 5، 6 ،7 ،8 ، 10، ، 12 ،اينچ           3- آلياژ A413 ،  3/380 ،

4- آلياژ AS5 ، LM4 ، AS9 ، AS9U3 ، AS5U3 ، LM21 ،   LM13 ،   ADC12 ،356 ،  1/356 ،  LM27 ، LM24

ج- فولاد  

1- اسلب                                                  2- شمش بلوم   

3- شمش بيلت                                           4- تيرآهن

5- ميلگرد                                                6- ورق سرد،

7- ورق گرم                                             8- ورق گالوانيزه

د- روي

1-  شمش 95/99 - Kg 1000                   2-  شمش 95/99 - Kg 25    

8-  نمودار انجام معاملات و شيوه انجام معامله در بورس فلزات

     تالار معاملات: هر نوبت  معاملات 5 دقيقه طول مي­کشد. در سه دقيقه ابتدائي کارگزاران فروشنده و خريدار دستور فروش و خريد خود را که شامل اطلاعات: نماد کالا، حجم (برحسب محموله­هاي 20 تني)، قيمت فروش / خريد، نوع معامله (نقدي، سلف و...)، نحوه عرضه (تفکيک / يکجا) است را وارد سيستم مي­کنند. در طي اين 3 دقيقه که اصطلاحاً Preopenning گفته مي­شود، کارگزاران مجاز به هر تغييري در نوع سفارش خريد يا فروش خود و حتي حذف آن مي­باشند. پس از اتمام اين زمان، زمان حراج شروع مي­شود که 120 ثانيه بطول مي­انجامد، در طي زمان حراج فقط قيمت قابل تغيير است، بدين ترتيب که فروشنده فقط مجاز به کاهش قيمت پيشنهادي خود بوده و خريدار تنها مي­تواند قيمت بالاتري پيشنهاد بدهد. پس از اتمام اين زمان، سيستم دستورات خريد و فروش را برهم منطبق مي­نمايد. بدين ترتيب که اولويت فروش با قيمتهاي پايينتر و زمان ثبت زودتر و اولويت خريد با قيمتهاي بالاتر و زمان ثبت زودتر مي­باشد.  در صورتي که قيمت خريد بيشتر يا مساوي با قميت فروش باشد، معامله صورت گرفته، گواهينامه معاملات براي طرفين صادر مي­شود.

  9- انوع قراردادها (طبق آيين نامه معاملات بورس فلزات تهران)

ماده8- قرارداد اصلي بورس:قراردادي است که جزئيات آن بر اساس ضوابط و آيين­نامه­هاي بورس فلزات تنظيم شده و براي ثبت به اتاق پاياپاي ارسال مي­شود.

ماده9- قراردادتسويه شده: قراردادي است که بر اساس قرارداد اصلي تهيه و توسط اتاق پاياپاي بورس فلزات تسويه شده است.

ماده10- قرارداد باز : قراردادي است که توسط عضو اتاق پاياپاي با توجه به ضوابط و مقررات بورس فلزات و بر اساس يک قرارداد اصلي تهيه مي­شود. اين قراردادها تسويه شده نمي­باشد.

ماده12- قرارداد نقدي: قراردادي است که بهاي فلز مورد معامله به صورت نقدي پرداخت مي­شود و تحويل بصورت فوري صورت مي­گيرد.

ماده13- قرارداد نسيه: قراردادي است که فلز بصورت فوري تحويل مي­شود و بهاي آن در تاريخ سررسيد پرداخت مي­گردد.

ماده14- قرارداد سلف:  قراردادي است که براي خريد يا فروش يک فلز براي تحويل در يک زمان مشخص در آينده، به يک قيمت معين منعقد مي­شود و تمام بهاي آن در زمان معامله پرداخت مي­گردد. اين قرارداد تا زمان تحويل فلز قابل معامله مجدد نخواهد بود.

ماده1-15- قرارداد آتي:  قراردادي است که به موجب آن عرضه کننده فلز حق خود را  از جهت واگذاري مقدار معيني از فلز مورد نظر با مشخصاتي که استاندارد آن توسط بورس تعيين مي­شود، در يک زمان مشخص و با يک قيمت معين مصالحه نموده و بهاي آن را در زمان تحويل تسويه مي­نمايد.

ماده2-15- قرارداد اختيار خريد:  قراردادي است که بر اساس آن حق خريد مقدار معيني از يک فلز با مشخصاتي که استاندارد آن توسط بورس تعيين مي­شود، در طي يک زمان معين، به قيمت مشخص مصالحه مي­گردد.

ماده3-15- قرارداد اختيار فروش:  قراردادي است که بر اساس آن حق فروش مقدار معيني از يک فلز  با مشخصاتي که استاندارد آن توسط بورس تعيين مي­شود، در طي يک زمان معين، به قيمت مشخص مصالحه مي­گردد.

10- روشهاي سفارش قيمت

ماده16- سفارش با قيمت باز: سفارشي است که خريدار يا فروشنده تعيين قيمت معامله را به کارگزار خود واگذار مي­کند.

ماده17- سفارش با قيمت محدود: سفارشي است که خريدار يا فروشنده، حداکثر يا حداقل قيمت معامله را مشخص مي­کند.

ماده18- سفارش با قيمت مقطوع: سفارشي است که خريدار يا فروشنده قيمت معيني را براي انجام معامله مشخص مي­کند. 

11- هزينه هاي انجام معاملات (طبق آيين نامه معاملات بورس فلزات تهران)

ماده33- هزينه هاي معاملات در بورس فلزات از قرار زير است:

1- کارمزد کارگزاري: ميزان کارمزد دريافتي کارگزاران از هرطرف معامله بايد به شرح زير باشد:

کارمزد کارگزاري مربوط به خريد و فروش فولاد برابر 2 در هزار و آلومينيوم و مس و روي  هر يک 4 در هزار مبلغ معامله مي­باشد. حداکثر مبلغ کارمزد دريافتي براي هر مورد معامله از هر طرف معامله 000/000/100 (يکصد ميليون) ريال مي­باشد.

2- عوارض: به منظور انجام پروژه­هاي گسترش بورس فلزات در هر معامله به ميزان 2.5 در هزار ارزش معامله شامل 1.25 درهزار از خريدار و 1.25 در هزار از فروشنده علاوه بر کارمزد مندرج در اين ماده دريافت شود.

12- پتانسيل  بورس فلزات

پتانسيل بازاربورس  فلزات تهران  20 هزار ميليارد تومان در سال مي باشد  .

منبع : کارگزاری مفید


مطالب مشابه :


فولاذ خوزستان بطل دوریات الخلیج الفارسی

وبلاگ شخصی رضا چلیبی - فولاذ خوزستان بطل دوریات الخلیج الفارسی وبلاگ شخصی رضا




پديده‌اي كه خوزستان در مسابقات كشوري بوكس رو كرد

جدیدترین خبرهای بوکس خوزستان شرکت فولاد خوزستان. که با اعمال سلیقه شخصی نباید




یداله جهانبازی داور دیدار ملوان -استقلال شد.

پرتال شخصی ناصر فولاد خوزستان (امام علی (ع) - کرمان) سیدمهدی سیدعلی – تورج عیوض محمدی




دانلود جزوه طراحی سازه فولادی به روش LRFD ( دکتر نوید سیاه پلو )

هدف از ایجاد وبلاگ Civil20 صرفاً بدلیل علائق و انگیزه های شخصی و خوزستان برای شما فولاد و




برنامه کامل لیگ برتر/ تراکتور لیگ را از پایتخت فتح می کند

پرتال بزرگ آهنگ , وب سایت شخصی مدیر عامل باشگاه فولاد خوزستان- استقلال




فولاد - فرآیندهای تولید فولاد

مجتمع هاي فولاد مباركه و فولاد خوزستان در کشور پرتال اداره كل وب سایت شخصی




دانسته هاي بورس فلزات

وبلاگ شخصی آرش آذریون 17- فولاد خوزستان (پرتال ، سيستم هاي




پرتال شهرستان لنجان

پرتال شهرستان کارخانه صنایع دفاع، مجتمع فولاد مبارکه، کارخانه گروه تاريخ استان خوزستان ;




برچسب :