توتون

مقدمه :

سرخپوستان آمریکا برای سمی کردن نیزه های خود علیه دشمن از عصاره توتون استفاده می کردند . برای اولین بار بود میان کشور کوبا برگهای این گیاه را به اشکال مختلف در می آورند و آتش می زدند و دود حاصل از آن را وارد دهان و ریۀ خود       می کردند . در قرن پانزدهم میلادی شخصی به نام نیکوت مقداری توتون و بذر این گیاه را از پایتخت پرتغال به فرانسه آورد و به ملکه فرانسه هدیه نمود . چون این گیاه مورد علاقه ملکه قرار گرفت نام این گیاه به پاس خدمات نیکوت ، نیکوتیانا و آنکالوئیر آن نیکوتین نامگذاری شد .

از توتون در تهیه سیگار و سیگار برگ استفاده می شود . این گیاه همچنین برای استفاده در چپق یا پیپ و غلیان کاربرد دارد . اگر چه مصرف این گیاه به هر شکل برای جسم و روح انسان زیان آور است ولی در اکثر نقاط جهان برای تولید دخانیات کشت    می شود .

نیکوتین و سایر آنکالوئیرها ی توتون در تهیۀ آفت کش ها ، قارچ کش های طبیعی ، اسیدسیتریک ، ویتامین ب 6 ویتامین کاربرد دارند . در صنایع داروسازی از مواد موثر این گیاه داروهای مسکن ، آرام بخش ، همچنین داروها یی برای ترک سیگار تهیه می شود .

چکیده :

توتون از گیاهان مهم تیره بادمجان ( Solanacea ) است این گیاه متاسفانه در اکثر نقاط برای استعمال دخانیات کشت می شود ولی به قول ترستوغان دنیا خوشحال خواهد شد اگر شاهد نقش مثبت محصولی باشد که در گذشته مورد نکوهش فراوان بوده است .

مشخصات گیاه :

توتون گیاهی است با نام علمی  Nicotiana tabacum L.  و نام عربی دخان با نام انگلیسیVirginian tobacooیا  Tobacoo    و نام فرانسوی : Grand tabc یا Tabac commun  و با نام آلمانی Virginischer taback

توتون بوته ای استوار ، علفی و یکساله است . منشا توتون آمریکای مرکزی گزارش شده است . تعدادی از محققان معتقدند نیکوتینا تا با کوم دورگی است که از آمیزش گونه سیلوستریس و توفتوزا و یا از آمیزش گونه میلوستریس با تومنتوزیفوریس بوجود آمد مانند ریشه اصلی توتون مستقیم است و انشعاب های کم و پیش فراوانی دارد. طول ریشه به اقلیم مختلف بستگی دارد و بین 50 تا 60 سانتی متر می باشد. طول ریشه در مناطق خشک به 200 سانتی متر هم می رسد. ساقه توتون مستقیم و در اوایل رویش سبز رنگ و کم و بیش نرم و پوشیده از کرک است. اما به گذشت سن گیاه، ساقه چوبی و محکم می گردد. ارتفاع ساقه بین 70 تا 25 سانتی متر است.

برگ های توتون نسبتا بزرگ بوده و دارای کناره های صاف است. برگ ها فاقد دمبرگ و به شکل نیزه ای ، خمیده و یا صاف دیده می شود. تعداد برگ های هر بوته در گونه های مختلف، متفاوت و بین 20 تا 50 عدد است. وسعت برگ توتون متغییر و بین 80 تا 120 سانتی متر و سطح آن پوشیده از کرک ها و سلول های حاوی شیره خاصی است که ماده

چسبناکی از خود ترشح می کند. برگ های قسمت تحتانی ساقه کیفیت مطلوب تری دارند. برگ های قسمت انتهایی ساقه که تعداد آن 3 تا 4 عددی و سه برگ فوقانی یا قله ای گویند.

گل های توتون به رنگ سفید یا صورتی و به صورت خوشه ای مجتمع در انتهای ساقه های اصلی و فرعی پدیدار می شود. هر  گل از 5 کاسبرگ – 5 گلبرگ به هم پیوسته و پرچم و یک مادگی 2 برچه ای تشکیل شده است. اولین گل ها در اواخر بهار (خرداد) ظاهر می شود. میوه ان از نوع کپسول و چند خانه ای می باشد. میوه ها با شکاف طولی باز می شود و دانه ها (بذرها بیرون می ریزند) . بذر بسیار کوچک  و کم و بیش بیضی شکل و رنگ آن قرمز تیره و وزن مغزدار دانه 08/ تا 1/0 گرم است.

مهمترین مواد تشکیل دهنده برگ توتون عبارتند از ترکیبات ازت دار، کربوهیدرات، اسید آلی، تانن ها مواد رنگی و اسانس است. مهمترین الکالوئدیهای توتون عبارت است از نورنیکوتین، آنابازین، نیکوتئینم و از همه مهمتر نیکوتین است. این مواد موثره در ریشه ساخته شده و به برگ منتقل می گردد و در آن ذخیره می شود. و مقدار ان بین 7 تا 3 درصد است.

  کربوهیدرات خاص محلول در آب سبب بهبود کیفیت توتون می شوند. در حالی که پلی ساکارید سبب کاهش کیفیت آن می گردد. بذر توتون 5 تا 15 روز پس از کاشت سبز می شود. دوره رویشی توتون از برد کاشت بذر تا مرحله برداشت برگ ها 90 تا 135 روز و از کاشت بذر تا رسیدن و کامل شدن میوه 130 تا 195 روز به طول می انجامد. مرحله رشد و نمو برگ ها از طولانی ترین مراحل رویش گیاه است و 40 تا 65 روز به طول می انجامد. گلدهی در توتون 20 تا 30 روز و از بدو تشکیل میوه تا رسیدن بذر 30 تا 40 روز ادامه می یابد.

نیاز اکولوژیکی:

بهترین مناطق برای کشت توتون از ناحیه استوا تا 40 درجه شمال است. درجه حرارت خاک 15 سانتی گراد باشد بذرها پس از 4 تا 2 روز در دمای 10 تا 15 درجه سانتی گراد پس از 8 تا 10 در دمای 5 تا 10 درجه سانتی گراد پس از 11 تا 18 روز و بالاخره در دمای 5 درجه سانتی گراد پس از 21 روز سبز می شوند. دمای مطلوب برای جوانه زدنی بذر توتون 25 تا 17 درجه سانتی گراد است. بذر توتون به دمای بیش از 35 درجه سانتی گراد حساسیت نشان می دهد و رویش ان متوقف می شود. تغییرات درجه حرارت نباید از 10 درجه سانتی گراد بیشتر باشد. توتون از بدو رویش بذر تا رسیدن میوه به 2000 تا 2500 روز درجه و 2200 تا 3600 کالری حرارت نیز دارد. گیاه توتون به سرما حساس هستند ولی نشاهای قوی برای مدتی قادر به تحمل 1- درجه سانتی گراد می باشد. نور سبب مقدار الکالوئیدهای برگ توتون می شود. پس کشت این گیاه در مناطق ابری و یا زیر سایه درختان سبب کاهش چشمگیر الکالوئید به خصوص نیکوتین خواهد شد.

توتون اگر برای تولید سیگار کشت بشود نور برایش مفید است و سبب افزایش کیفیت آن می شود ولی برای تولید سیگار برگ تولید شود. کشت آن در مناطق سایه مناسب تر است و برگ های ضعیف با سلول نرم و لطیف تولید می کند.

آب فراوان سبب کاهش کیفیت توتون می شود. آب فراوان افزایش عملکرد برگ    می شود ولی با کاهش نیکوتین و پروتئین برگ ها همراه اند. در طول رویش گیاهان به 360 تا 450 میلی متر آبیاری نیاز دارند و مناطقی که بارندگی آن زیاد است باید در مناطق شیب دار کشت کرد. گیاهان در مرحله توسعه و رشد برگ ها به مقادیر مناسبی آب نیاز دارند. تهیه توتون سیگار باید از خاک هایی با بافت سبک استفاده کرد. خاک های شور و خاک های حاوی مقادیر فراوان ازت برای کاشت توتون مناسب نیستند.

pH خاک برای توتون بین 2/5 تا 7 مناسب است.



مطالب مشابه :


سود شرکت ذخیره شاهد

همچنین شرکت ذخیره شاهد اعلام نمود به ‌دلیل بازدهی بالای سهام شاهد و افزایش (سهامی خاص)




»»»صنـــعتــی خـــرمــدره

» سود شرکت شاهد (سهامی خاص) شـرکت قنــدخــرما مینو شرکت ذخیره شاهد;




نمونه اساسنامه شرکت سهامی خاص

نمونه اساسنامه شرکت سهامی خاص شرکت سپرده گزاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه




توتون

شرکت شیراز آلوئه ورا (سهامی خاص) دنیا خوشحال خواهد شد اگر شاهد نقش مثبت محصولی باشد که




شرکت احرار سپاهان (سهامی خاص)

(سهامی خاص) شرکت ذخیره شاهد ; طلاع رسانی اقتصادی مدیرعامل شرکت تعاونی




راهنمای ثبت شرکت سهامی خاص

راهنمای ثبت شرکت سهامی خاص - جهان – شاهد و هزینه‌های احتمالی باید ذخیره لازم




برچسب :