راهکارهای غلبه بر ترس و استرس، قبل ازآغاز سخنرانی

راهکارهای غلبه بر ترس و استرس، قبل ازآغاز سخنرانی

استرس هنگام ارایه و سخنرانی یکی از مهمترین دلایل ترس بسیاری از مردم از جمله دانش آموزان و دانشجویان هنگام سخنرانی، ارایه کلاسی و سمینارها و جلسات دفاعیه پایان نامه ها محسوب می شود. برای اینکه بر ترس و استرس مفرط هنگام سخنرانی و  ارایه غلبه کنید، چند راهکار مفید به شما معرفی می کنم:

1. روی یک کاغذ دلایل استرس زیاد هنگام سخنرانی و یا ارایه را بنویسید.از خودتان بپرسید چرا زمانی که قصد دارید در جمع و در میان همکلاسی ها صحبت کنید دچار استرس می شوید؟ دلایل استرس را بنویسید تا مطالعه و ندای درونتان به شما کمک کنند آنها را برطرف نمایید.

2. قبل از سخنرانی نفس عمیق بکشید.

3. شاد باشید و بی دلیل نگران نباشید.نگرانی بی مورد به استرس شما می افزاید.

4. متن سخنرانی و مقاله تان را چند بار بخوانید و سعی کنید از متنتان یادداشت بردارید.این کار سبب تسلط شما بر ارایه و نهایتاً کاهش استرس در شما می شود.

5. چنانچه زمان کافی در اختیار دارید کتابهای مناسب در زمینه فن بیان و سخنوری را مطالعه کنید.تسلط بر تکنیک های سخنوری موجب کاهش استرس و فشار روانی هنگام سخنرانی و یا صحبت در جمع می شود.

6. قبل از سخنرانی، به جای نگرانی و استرس ،تمرین کنید. تمرین موجب کاهش شدید استرس در شما می شود. تمرینات زیر را در منزل انجام دهید:

* جلوی آینه در حالت  ایستاده، ارایه را تمرین کنید.

* جلوی دوستانتان یک یا چندبار ارایه دهید و نظر آنها را جویا شوید تا با نقاظ مثبت و ضعف ارایه خودتان آشنا شوید و برای رفع آنها اقدام نمایید.

* در یک مکان مناسب ، ارایه و سخنرانی را تمرین کنید و هنگام سخنرانی از خودتان فیلم بگیرید.

فیلم را ببینید تا ایرادات احتمالی را برطرف نمایید.

* آبی به دست و صورتتان بزنید. این کار از استرس شما می کاهد.

* کمی آب بنوشید.

* به توالت بروید.

* چندبار شانه هایتان را تکان دهید تا احساس خستگی و استرس احتمالی از بدنتان بیرون برود.

* پس گردن و گوش هایتان را مالش دهید.

* چند بار نفس عمیق بکشید.

* انگشت پا و دست هایتان را تکان دهید.

* لبخند بزنید.

* وانمود کنید استرس ندارید.

* زمانی که روی صندلی نشستید با دوستانتان در مورد مسایل مورد علاقه صحبت کنید تا بی جهت به ترس از  سخنرانی نیاندیشید. سکوت می تواند به شما استرس وارد کند.حرف بزنید تا استرستان تخلیه شود.

راهکارهای غلبه بر ترس و استرس هنگام سخنرانی

 چنانچه از تمرینات و آمادگی کافی در سخنرانی برخوردار نباشید و همچنین تجربه کمی داشته باشید، احتمالاً در برخی موارد اقداماتی که قبل از سخنرانی برای کنترل ترس و استرس انجام میدهید چندان موفقیت آمیز نخواهد بود و شما با ترس و استرس روبروی حضار مجبور خواهید بود سخنرانی کنید. چنانچه در جایگاه سخنرانی و ارایه  قرار گرفتید و هنوز استرس زیادی دارید و از جمع می ترسید، توصیه می کنم اقدامات زیر را انجام دهید:

1.      دستانتان را روی لبه های جناحین تریبون قرار دهید، این کار از استرس شما می کاهد و به شما اعتماد به نفس می دهد.

2.      وانمود کنید استرس ندارید.

3.      لبخند بزنید.

4.      اگر پشت تریبون و قبل از آغاز رسمی سخنرانی استرس دارید، توصیه می کنم بدون دلیل و فقط برای اینکه زمان بخرید و از استرستان بکاهید، ارتفاع میکروفن را تنظیم کنید. مخاطبین نمیدانند شما به دلیل استرس این کار را انجام دادید ولی مواظب باشید این کار زیاد طول نکشد.

5.      دستمال کاغذی و بطری و یا لیوان آب روی تریبون را جابجا و مرتب کنید. فقط چند ثانیه کوتاه و با سرعت این کار را انجام دهید.

6.      به دیوار انتهای سالن اجتماعات و محل سخنرانی نگاه کنید! بخش بزرگی از استرس هنگام سخنرانی و بویژه آغاز سخنرانی، می تواند به نگاههای ترسناک مخاطبین بویژه میهمانان صندلی های ردیف جلو مربوط باشد. در واقع یکی از دلایل اصلی که باعث ایجاد ترس در سخنرانان مبتدی می شود ترس از نگاه کردن به مخاطبین و مهمانان مراسم است . برای برطرف کردن این ترس، بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که به دیوار انتهای سالن اجتماعات و محل سخنرانی نگاه کنید. هیچیک از مخاطبین متوجه نخواهند شد که شما به کسی نگاه نمی کنید چرا که سر مخاطبین به سمت شماست. پس از اینکه چند ثانیه گذشت ، آرام آرام نگاهتان را از دیوار انتهای سالن سخنرانی برگردانید و به مخاطبین ردیف های آخر و نهایتاً ردیف جلو نگاه کنید.

7.      در ابتدای سخنرانی،چند دقیقه اول، به افراد مهربان، دلسوز و دوستانتان در سالن نگاه کنید. این گروه از افراد به طرق مختلف و با استفاده از زبان بدن معمولاً شما را حمایت می کنند و به شما روحیه و اعتماد به نفس می دهند. پس از اینکه به آرامش رسیدید به همه افراد داخل سالن نگاه کنید.

8.      چنانچه حین سخنرانی هنوز استرس دارید، آب بنوشید.

9.      از تکنیک مکث استفاده نمایید تا هم جذابتر شوید و همینکه از استرس تان بکاهید.

10. از حضار بخواهید کاری انجام دهند مثلاً خودشان را تشویق کنند.(از این تکنیک سخنرانان زیاد استفاده می کنند)

11. از پیام بازرگانی استفاده نمایید. مثال، ضرب المثل،بیان خاطره،نمایش اسلاید و کلیپ، لطیفه و جک،داستان،حکایت، شعرخوانی،نظرسنجی و طرح سوال نمونه هایی از پیام بازرگانی هستند.

12. یکی از بهترین راهکارهای کاهش ترس و استرس هنگام سخنرانی ، پرسش سوال از مخاطبین است. از مخاطبینتان سوال بپرسید مثلا" موافق این جمله هستید؟ نظر شما در مورد این مساله چیه؟ متوجه منظور من شدید؟ موافقید کلیپ زیبا ببینیم؟کسی در سالن هست که این مساله را تجربه کرده باشه؟ کسی جواب این سوال را میدونه؟"

13. با تن صدای بالا سخنرانی کنید. این کار از استرس شما می کاهد.

14. آرام و بدون عجله سخنرانی کنید.

15. از ته دل سخن بگوئید.این کار از استرس و ترس حین سخنرانی کم می کند.

16. بدنتان را سفت و محکم نکنید. خودتان را رها کنید.

 

 

سخنرانی با متن یا بدون متن؟

سوال بسیار مهمی که هنرجویان و علاقمندان به یادگیری تکنکی های سخنرانی مطرح میکنند این است که سخنرانی را باید بدون متن ارایه داد یا با متن؟ و اصولا کدام بهتر است؟ در پاسخ باید بگویم به فراخور موضوع،میزان آمادگی،فضای ارایه و بسیاری عوامل دیگر می توانید سخنرانی هایتان را بدون متن یا  با متن ارایه دهید و البته این نکته را اضافه کنم که هیچکدام ارجحتر بر دیگری نیست. در اینترنت و برخی کتب آموزشی من میبینم تاکید می کنند سخنرانی را بدون متن ارایه کنند و سخنرانی با متن را مورد نکوهش قرار می دهند که این تصور اشتباهی است.

بسیاری از سخنرانی های رسمی در جهان توسط سخنرانان بزرگ جهان و از روی متن قرائت شده است. سخنرانی استیو جایز در دانشگاه استنفورد، سخنرانی روسای جمهور در اجلاس مجمع عمومی سالیانه سازمان ملل، بسیاری از سخنرانی های مارتین لوتر کینگ و سایر سخنرانان بزرگ جهان از روی متن بوده که البته بسیار تاثیر گذار بودند. نکته اینجاست که هنگام قرائت سخنرانی از روی متن زیاد نباید به برگه نگاه کنید تا ارتباط چشمی شما با مخاطبین قطع گردد. همچنین در این مواقع از تکنیک مکث و تکنیک لنگر انداختن استفاده نمایید تا عمق تاثیر سخنرانی را بر مخاطبینتان مشاهده نمایید. مزیت بسیار عالی سخنرانی بدون متن در تماس چشمی با مخاطبین است.

اگر مطالب سخنرانی را فراموش کردیم چه باید بکنیم؟

شاید برای همه ما این اتفاق افتاده باشد که حین تدریس ،سخنرانی و یا گفتگو با اطرافیان و مخاطبین ، ادامه بحث را فراموش کرده باشیم. در سخنرانی های طولانی و یا زمانی که به قدر کافی تمرین نکرده باشیم این حالت می تواند اتفاق بیافتد.در چنین مواقعی برخی از افراد دستپاچه می شوند و استرس خود را به مخاطبین نشان می دهند که کار اشتباهی است و گروه دوم کسانی هستند که با زیرکی تمام بدون ناقص و یا نیمه تمام گذاشتن سخنانشان، به سخنرانی ادامه میدهند.

برای مدیریت بحران در این زمینه از چه روشهایی میتوان استفاده کرد؟ لطفا به موارد زیر دقت فرمایید:

گام نخست: خونسرد باشید... خونسردی خودتان را حفظ کنید چرا که مخاطبینتان نباید متوجه این مساله شوند که شما ادامه سخنرانی و یا بحث را فراموش کردید.

گام دوم: از این 4 روش استفاده نمایید:

1.      پیام بازرگانی پخش کنید. از لطیفه،نمایش اسلاید و کلیپ ،مثال،داستان،ضرب المثل،خبر و هر گونه ابزار دیگری استفاده کنید تا زمان بخرید! و وقت کافی برای بیادآوردن مطالبتان داشته باشید.

2.      مخاطبین را در سخنرانی شریک کنید. از مخاطبین و شنوندگان سخنرانی سوال بپرسید(مثلاً : آیا متوجه منظور من شدید؟ صدا به آخر سالن میرسه، موافقین ادامه بدیم؟)، توضیح بخواهید،از مخاطبین بخواهید تا خودشون را تشویق کنند،در صورت امکان به روی سن سخنرانی دعوت کنید و از هر روشی استفاه کنید تا مخاطبین متوجه گاف شما نشوند تا اینکه مطالب را بیاد بیاورید.

3.      بحث را عوض کنید. اگر مطالبتان را فراموش کردید و هیچیک از راههای بالا جواب نداد ، در مورد یک موضوع مرتبط با بحث و موضوع اصلی سخنرانی تان سخن بگوئید.

4.      از آخرین کلمات برجسته که در آخرین جمله تان بکار بردید، استفاده نمایید و با بحث و کش دادن آنها ، تسلط خودتان بر اوضاع و مدیریت بحران را بکار ببندید

5 روش عالی برای حفظ کردن و بخاطرسپردن متون سخنرانی

یکی از بدیهی ترین مهارتهای هر سخنران،بخاطر سپردن متن کامل یا بخشهای از سخنرانی است. اگر بخواهید سخنران ماهر و عالی باشید توصیه می کنم تا می توانید،شعر،جملات مشاهیر،خاطره،زندگینامه،ضرب المثل و تاریخ بخاطر بسپارید.سخنرانی با متن ایراد نیست اما سخنرانی بدون متن و حافظه قوی یک امتیاز بزرگ برای سخنرانان محسوب می شود. 

روش نخست:بلند بخوانید... یکی از بهترین روشهای بخاطر سپاری متون مورد نیازتان،بلند خواندن آنهاست. من بخش بزرگی از موفقیتم در دوران دبیرستان و دانشگاه را مدیون استفاده از این روش هستم.

در اتاقم،باغ کنار خانه،در سوپرمارکت پدرم و خیابان کنار خانه پدری قدم میزدم و با صدای بلند متن کتاب را میخواندم تا آنها را بخاطر بسپارم. این شیوه یکی از مهمترین ابزارهایی بود که سبب شد در دوران دبیرستان و دانشگاه نمرات عالی کسب نمایم.

روش دوم:تصویرسازی ذهنی...دومین روش کارآمد برای بخاطرسپاری و حفظ کردن متون،تصویر سازی ذهنی است.بدین صورت که برای کلمات و جملات یک تصویر مرتبط را مشخص کنید تا با یادآوری تصویر،متن را بخاطر بیاورید.اگر سخنرانی شما شامل هفت نکته مهم است.درختی را تصور کنید که روی هر شاخه آن یک پرنده و یا حیوان مشابه با آن نکته نشسته است.

روش سوم:تکرار کنید...تکرار کلمات و جملات از کارآمدترین روشهای حفظ و به خاطرسپردن متون محسوب می شود.با تکرار مطالب نزد خوتان و یا برای دیگران براحتی می توانید مطالب را بخاطر بسپارید. طلاب دینی از این روش برای حفظ کردن و بخاطرسپاری متون مقدس حجیم استفاده می کنند.

روش چهارم:رمزگذاری...من از این روش برای اولین بار در دوران تحصیلی دبیرستان استفاده کردم. به یاد دارم برای بخاطرسپاری لغات انگلیسی به ما گفته بودند که کلمات را رمز گذاری کنید تا بهتر بخاطر بسپارید و من این کار را کردم. حفظ کردن لغت Serious برای من خیلی سخت بود. با خودم گفتم این لغت با نام سیروس خیلی همخوانی دارد.سیروس نام یکی از دوستان من بود که در کارهایش جدی بود. و من براحتی در کمتر از یک دقیقه معنی فارسی کلمه انگلیسی Serious که جدی بودن معنی میدهد را آموختم و برای سایر لغات نیز از همین روش زیاد استفاده کردم.همچنین می توانید کلمات را با عدد و یا اعداد را با رمز گذاری تصویری بخاطر بسپارید.

روش پنجم:جمله سازی...تکنیک ساده و مهمی برای بخاطرسپاری کلمات بی ربط محسوب می شود. دیل کارنگی در کتاب آیین سخنرانی در این مورد می نویسد:" برای مثال تصور کنید که می خواهید در مورد افکار مختلف و بی ربطی که بخاطر سپردن انها مشکل است نظیر گاو ، سیگار ، ناپلئون، خانه و  مذهب صحبت کنید. اجازه دهید ببینم آیا می توانیم این کلمات را نظیر حلقه های یک زنجیر به وسیله جملات نامعقول با هم مرتبط سازیم:« گاوی که سیگار می کشید به ناپلئون لگد زد و خانه در آتش تعصبات مذهبیسوخت»" (کارنگی،130:1391)جمله سازی سبب می شود بخاطر سپاری کلمات و جملات خیلی آسان شود.

همه روشهای فوق به همراه دقت کردن و سایر روشهای دیگری که مؤسسات تخصصی در ایران و جهان می آموزند می تواند برای بخاطر سپردن متون سخنرانی مفید باشد.از روشهای فوق استفاده کنید تا ببینید با کدامیک بهتر می توانید به اهدافتان دست یابید.

 

کتاب الکترونیک "تکنیک های ارایه و سخنرانی در دانشگاه"تالیف محمود امانی 

کتاب تکنیک های ارایه و سخنرانی در دانشگاه،تالیف محمود امانی منتشر شد.این کتاب به تیراژ 2000 نسخ الکترونیک از فردا در فروشگاه اینترنتی مؤسسه سخنوری تیسفون به قیمت 9000 تومان عرضه می گردد. در این کتاب شما می خوانید:

·         چرا بسیاری از دانشجویان از ارایه و سخنرانی در کلاس و همایش های دانشگاهی می ترسند؟

·         چگونه بر استرس هنگام سخنرانی در کلاس دانشگاه غلبه کنیم؟

·         چگونه یک مقاله ساده دانشگاهی بنویسیم و در کلاس ارایه دهیم؟

·         چگونه یک سخنرانی و ارایه دانشگاهی را آغاز نماییم؟

·         چگونه یک ارایه و سخنرانی دانشگاهی را با موفقیت ادامه دهیم و به پایان برسانیم؟

·         آشنایی با تکنیک های ارایه در کلاس و جلسات دفاعیه پایان نامه

·         قبل از ارایه و سخنرانی چه کارهای را برای ارایه عالی و بدون نقص انجام دهیم.

·         هنگام سخنرانی  و ارایه در کلاس دانشگاه،چگونه بدرخشیم و بر روی همکلاسی هایمان اثر گذار باشیم.

·         از چه روشهایی استفاده نماییم تا هنگام سخنرانی،استاد و همکلاسی ها در دانشگاه خسته نشوند؟

·         آشنایی با تکنیک های اصولی و حرفه ای ارایه و سخنرانی

·         در پیشگفتار این کتاب می خوانید:

·         دوران تحصیل در دانشگاه ، از زیباترین لحظات زندگی هر انسان و دانشجوئی محسوب می شود. ارایه و سخنرانی در کلاس درس،جلسات دفاعیه پایان نامه و رساله و همایش ها هم بخشی از تحصیل در دانشگاه را شامل می شود. هر ساله میلیاردها ارایه در دانشگاههای سرتاسر جهان صورت می گیرد که به توسعه علمی در دانشگاهها کمک زیادی می کنند. ارایه در دانشگاه فرصت بسیار مناسبی است با تکیه بر تکنیک ها و مهارتهای ارایه و سخنرانی به نحوی اثرگذار سخنرانی کنیم،مطالبمان را ارایه دهیم و بر همکلاسی ها و اساتیدمان اثرگذار باشیم. نحوه ارایه در کسب نمره و پیشرفت دانشجویان بسیار اثر گذار است. من در این کتاب تلاش می کنم بصورت ساده و مفید،  تکنیکهای حرفه ای و کاربردی ارایه در دانشگاه را با  شما مطرح کنم.امیدوارم با مطالعه این کتاب، باور کنید سخنرانی و ارایه تکنیک هایی دارد که شما هم همانند دیگران و  با تلاش می توانید بیاموزید و بکار بگیرید. باشد که در طول دوران تحصیل و حتی پس از آن،به اهمیت سخنرانی و ارایه، بیشتر از گذشته پی ببرید. از ارایه در کلاس و همایش ها نترسید و در دانشگاه،قدرتمند و اثرگذار سخنرانی کنید و از فرصت ارایه به نحو مطلوبی استفاده نمایید. این کتاب را به همه دانشجویان فارسی زبان سرتاسر ایران و جهان تقدیم می کنم.

·         خواندن این کتاب را به همه دانشجویان فارسی زبان توصیه می کنیم.


مطالب مشابه :


متن سخنرانی های حجت الاسلام صالحان در دهه اول ماه محرم 89 با موضوع معارف توحیدی عاشورا

مجالس نیوز ::. - متن سخنرانی های حجت الاسلام صالحان در دهه اول ماه محرم 89 با موضوع معارف




آغاز با نام خدا در اشعار فارسی

Zabanadabi - آغاز با نام خدا در اشعار فارسی - نوشته های محمدرضا نوشمند در باره ی زبان و ادبیات




چند نمونه متن برای آغاز برنامه

تلاش برای اجرای بهتر - چند نمونه متن برای آغاز برنامه - مطالبی مفید برای یک مجری




مجری نیشابور زمین-نكات آغاز سخنراني

مجری نیشابور زمین - مجری نیشابور زمین-نكات آغاز سخنراني - هنر و ادبیات - مجری نیشابور زمین




سخنرانی یک خانم سنقری در بازگشایی مدارس در آموزش و پرورش استان مازندران

سخنرانی یک خانم متن کامل خبر مازندران فرشته حشمتیان در بازدید از مدارس شهرستان ساری به




یک متن زیبا برای سخنرانی حذاب "به نام قانون دانه ی سیب "

زرین شهر یاددهی یادگیری دوره راهنمايي 87 - یک متن زیبا برای سخنرانی حذاب "به نام قانون دانه ی




فنون سخنراني- کامل و جامع

نوشتن متن سخنراني. متن پيش از آغاز سخنراني معرفي درستي از مجری گری، خبرنگاری و سخنرانی




راهکارهای غلبه بر ترس و استرس، قبل ازآغاز سخنرانی

متن سخنرانی و مقاله بخش بزرگی از استرس هنگام سخنرانی و بویژه آغاز سخنرانی، می تواند




برچسب :