پرندگان نادر پارک ملی خبر

هما

‏‎

هما ( همای سعادت ، مرغ استخوان خوار)


100 تا 110 سانتی‌متر ؛ طرح مشخص بدن در حال پرواز ، این پرنده را از سایر لاشخورها متمایز می سازد . بیشتر به یک شاهین عظیم شباهت دارد تا به یک لاشخور . بال‌های آن دراز ، کم عرض و زاویه‌دار و دمش بلند ، لوزی شکل و تیره‌رنگ است . سطح پشتی ، بال‌ها و دم آن سیاه مایل به خاکستری و سرش بطور کلی نخودی رنگ است ، اطراف چشم و ناحیه پس منقار آن سیاه رنگ می باشد که به یک دسته موی سیاه ریش مانند در زیر منقار منتهی می شود . سطح شکمی نارنجی ، مایل به زرد ، ناحیه سینه به‌طور واضح نارنجی رنگ است که با بال‌های تیره تضاد خاصی نشان می دهد . پرنده نابالغ سر و گردنی تیره دارد . هما از لاشخورهای دیگر فعالتر و معمولا تک‌زی است ، گاها آنرا مرغ استخوان خوار نیز می نامند و اینگونه خواندن این پرنده بدین سبب است که استخوان های بزرگ را از ارتفاع زیاد بر روی سنگ ها و صخره ها رها می کند تا خرد شوند و از تکه های اسخوان نیز تغذیه می کند ، در واقع استخوان خواری از عادات تغذیه این پرنده زیبا است .


پراکندگی :

هُما ، پرنده‌ای است بومی ایران و هنوز می توان تعداد قابل توجه ای از آنها را در پناهگاه حیات وحش خبر و روچون در محدوده شهرستان بافت دید .

کرکس مصری

کرکس مصری


53 تا 65 سانتی‌متر ؛ لاشخوری کوچک و سیاه و سفید که از سایر لاشخورها کوچکتر است ، طرح بدنش در حال پرواز با بال‌های دراز ، مستقیم و نوک‌تیز به رنگ سیاه و سفید و دم سه‌گوش سفید ، خیلی مشخص است . سر و گلوی پرنده بالغ پوستی زردرنگ و بدون پر دارد ، پس سر و گردنش را انبوهی از پرهای کوتاه و فشرده می پوشاند ، پرو بالش سفید چرک و شاهپرهای نخستین آن سیاه‌رنگ است . منقارش از منقار لاشخورهای دیگر باریکتر است . رنگ پر و بال پرنده نابالغ بر حسب سن ، از قهوه‌ای پررنگ تا سفید چرک تغییر می کند و سر و پرهای انبوه گردنش تقریبا قهوه‌ای رنگ است . با اینکه این پرنده چندان اجتماعی نیست ، گاهی دو یا سه‌ تای آن همراه با چند ( دال ) بر سر یک لاشه جنگ می شود تا پس مانده پرنده‌های بزرگ‌تر را بخورند . آشغال و زباله را در جستجوی گوشت و مواد حیوانی دیگر زیر و رو کند ( رجوع شود به لک‌لک سفید که طرح بالش در پرواز مشابه این پرنده است و اغلب با بال باز اوج می گیرد ) .


پراکندگی :

کرکس از جمله پرندگانی بوده که در گذشته نه چندان دور بطور کلی تابستان‌ها فراوان بوده است ، و اما هنوز این پرنده را می توان در پناهگاه حیات وحش خبر و روچون در محدوده شهرستان بافت به صورت نسبتا فراوان دید ، تعدا کمی از این پرنده زمستان در منتهی الیه جنوب ایران باقی می ماند .

هوبره

هوبره

هوبره‌ از پرندگان‌ بسيار‏‎ ‎زيبا و باشكوه‌ كويرهاست‌‏‎.طول‌ بدنش‌ از نوك‌منقار تا انتهاي‌‏‎‎ دم‌ ، حداكثر به‌ 65 سانتي‌متر مي‌رسد‏‎.نر و ماده‌‏‎ شبيه‌ هم‌ هستند ، ولي‌ نرها حدود 10‏‎‎ درصد از ماده‌ها بزرگتر‏‎ مي‌باشند‏‎.هوبره‌ نر داراي‌ دمي‌ نسبتا بلند و بالهايي‌ باريك‌ در‏‎ ‎هنگام ‌پرواز است.‌‏‎ دو رشته‌ پرهاي‌ زينتي‌‏‎ سياه‌ و سفيد در حاشيه‌ گردن‌ دارند ‏‎كه‌‏‎
سياهي‌‏‎ آنها در پشت‌ گردن‌ به‌ خوبي‌ مشخص است. زمينه‌ پر و بالشان‌ خاكي‌ رنگ‌ است ‌‏‎كه ‌در زیر‏ ‎بالها كم‌ و بيش‌ سفيد مي‌شود. سر و تاجي‌ با رگه‌هاي ‌سياه‌ و سفيد بر زمينه‌اي ‌‏‎خاكي‌ رنگ‌‏‎ دارند و بالاي‌ دمشان‌ خاكستري‌ ‎با رگه‌هاي‌ عرضي‌ تيره‌تر است‌‏‎. نرهاي‌‏‎ نابالغ‌ شبيه ماده‌ به‌ نظر مي‌رسند‏‎,اما پرهاي‌ زینتي‌‏‎ حاشيه‌ گردن‌ ماده‌ها كمتر است.‌‏‎

هوبره‌ها سه‌ زير گونه ‌به‌ قرار زير دارند:

1_ ‌‏‎Chlamydotis undulata

2_‏‎Ch.‎ undulata fueraventurae undulata

كه‌از زیرگونه‌ اولي‌ كوچكتر است‌ و در جزاير قناري زندگي‌ مي‌كند.

3_‏‎Ch.‎ undulata macqueenii

كه‌ در آسيا وجود دارد.‏‎ زيرگونه‌ اخيراز بقيه‌ زيرگونه‌ها بزرگتر است‌‏‎.

هوبره‌اي‌ كه‌ در ايران ‌‏‎ديده‌ مي‌شود ، از اين‌ زيرگونه‌ مي‌باشد.‏‎

زیستگاه :
هوبره‌ها درعرضهاي‌ جغرافيايي‌ متوسط تا‏‎ پايين‌ و در نواحي ‌مديترانه‌اي‌ ، استپي‌ ، و مناطق نيمه‌ بياباني‌ و با نواحي‌ باز و بدون‌ پوشش‌ و يا پوششهاي‌‏‎ بياباني ‌‏‎ حداكثر بوته‌اي‌،دشتهاي ‌خشك‌ كه‌ پوشش‌ گياهي‌ آنها ‎‏‏2 متر باشد و‏‎ (اغلب گز و تاغ‌‏‎) به‌ صورت‌ پراكنده‌ و در نواحي ‌دور افتاده‌ زندگي‌ مي‌كنند‏‎.
تغذيه:‌‏‎

هوبره‌ پرنده‌اي‌ همه ‌چيزخوار است‌ و از بذرها ، دانه‌ها و شاخه‌هاي‌ نازك‌ ،برگ‌ و گل‌‏‎گياهان‌استفاده‌ مي‌كند.البته‌ جانوراني‌‏‎ ‏‎همچون‌ ملخ‌ ، آخوندك‌ ، سوسك‌ ، كرم‌ ، ‏‎عنكبوت‌ ، مورچه‌،مارمولك‌ و حتي‌ مار را نيز مي‌خورد اما اغلب خوراكش‌ را برگ‌لگجي‌ ، كنار ، خارشتر ، دانه،ميوه‌ گياهان‌‏Allium، گندم‌ و جو و بعضي‌ ازدانه‌هاي‌ روغني‌‏‎ كه‌ بيشتر در دسترس‌ است‌ ، تشكيل‌ مي‌دهد.

 

 

دراج

‏‎دراج

مشخصات ظاهری: این پرنده ۳۵ ساتنیمتر طول دارد و جثه و دمش  هم اندازه کبک  است و به واسطه آشنایی با صدایش ،پیش از آنکه دیده شود،شناخته می شود.

پرنده نر اندکی از ماده بزرگتر و دارای سیخک است . در حالت کلی رنگ پر و بال سیاه است . در پرنده نر، نیم طوق گردنی بلوطی،سینه و شکم سیاه ،

پوشپرهای گوش و گونه سفید،پهلو ها سیاه با لکه های سفید طولی در آن،زیرتنه و زیر دم بلوطی و پشت بدن بلوطی  با رگه های نامشخص سیاه دیده می شود

پرنده ماده ، در حالت کلی قهوه ای با سر کمرنگ تر و لکه های  کمان مانند سفید و سیاه و چانه و گلو نخودی می باشد.

زیستگاه : این پرنده در علفزار ها ، بوته ها ی انبوه ، بخصوص در محل رویش گز و در کنار مناطق تالابی در نواحی خشک به سر می برد.در ایران بومی و فراوان است.

chokkor

باقرقره (چکر)

کوکر پرنده‌ای است دانه‌خوار، که در نگاه اول به کبک و بلدرچین شبیه‌است و در پرواز نیز به کبوتر می‌ماند اما از نظر پرنده شناسی دارای خانواده‌ای مستقل با نام کوکریان (Pteroclididae) است. برخی محققان کوکرها را در راستهٔ مستقل (Pteroclidiformes) قرار می‌دهند، برخی آن‌ها را در راستهٔ کبوترسانان (Columbiformes) قرار داده و برخی دیگر آنان را به سلیم‌سانان (Charadriformes) مرتبط می‌دانند.
مهاجرت چوکرها

چوکرها به هنگام مهاجرت بخصوص در فصل بهار معمولا در گله‌هایی سه تا هشت هزارتایی پرواز می‌کنند اما پس از ورود به مناطق گرمسیری و بیابانی به گروه‌های متعدد و کوچکتری تقسیم می‌گردند. چوکرهایی که وارد ایران می‌شوند در همه جای کشور به استثناء مناطق جنگلی شمال استان هرمزگان،غرب کرمان، جنوب فارس و بخش‌هایی از کرمانشاه و کردستان و آذربایجان به زمین نشسته و لانه سازی می‌کنند. در کشور پادشاهی عمان این برنده حفاظت شده‌است، مسئولین حفاظت محیط زیست برای جلوگیری از شکار چوکر (قطا) بطور جدی می‌کوشند. در سال ۱۹۸۹ میلادی بفرمان فرمانروای عمان سلطان قابوس بن سعید هرگونه شکار برندکان بطور قطعی ممنوع شده‌است، وهرکس خلاف آن عمل کند مجازات و جریمه می‌شود. محبوب ترین منطقه برای چوکرهای مهاجر دشت صحرای دهنا در عربستان سعودی، و جلگهٔ وادی بنی خالد در سلطنت عمان در فصل بهار که از ماه ژانویه هر سال آغاز می‌شود. که پوششی از بوته‌ها و گیاهان دانه دار می‌روید، که غذای اصلی و مورد علاقه چوکرها را تشکیل می‌دهند. به دلیل باتلاقی بودن ساحل رودخانهٔ وادی بنی خالد، چوکرها ترجیح می‌دهند از برکه‌هایی که در بیابانهای این اطراف و دشتها ایجاد شده‌اند آب بنوشند و این کار را بصورت دسته جمعی انجام می‌دهند. چوکرها برای رسیدن به برکه‌های آب شیرین گاه تا ۱۲۵ کیلومتر در روز پرواز می‌کنند.

مرغ جیرفتی

مرغ جیرفتی

جیرفتی پرنده ای بومی در مناطق جنوب شرقی ایران , جنوب افغانستان , شمال غربی هندوستان و شمال عمان بوده در همان مناطق تولید مثل نیز می کند . طول بدن 30 سانتی متر است . هر دو جنس شبیه به هم بوده ولی نر کمب بزرگتر و دارای یک یا دو سیخک در پا است . دم در کناره ها بلوطی بوده و هنگام پرواز به وضوح دیده می شود. رنگ پشتی قهوه ای مایل به خاکستری با خطوط موج دار خرمایی نخودی است که در وسط هر یک از پرها نقش صلیب مانندی برنگ سفید دیده می شود . سطح شکمی پرنده نخودی کمرنگ با راه راه عرضی باریک به رنگ قهوه ای با نوار بالای چشم خرمایی رنگ و پاهای سرخ رنگ است . جوجه ها شبیه به هم بوده ولی رنگ بلوطی پیشانی و سیاهی اطراف گلو کمتر است .
زیستگاه :
زیستگاه این پرنده در دشتهای بوته زار با درختچه های پراکنده و بوته زارهای تنگ گز و فضاهای باز و خشک یا نیمه خشک و بستر رودخانه ها و ترجیحا در جوار اراضی زراعتی ناهموار و مناطق با پوشش بوته ای و درختان پراکنده , گزستان ها و بستر رودخانه ها و زمینهای کشاورزی است .
تغذیه :
جیرفتی ها عموما به صورت جفت یا جفت همراه با جوجه ها حرکت کرده و ضمن تغذیه از دانه ها , سر شاخه ها و سایر مواد غذایی گیاهی , به زمین نوک زده و از حشرات و نرم تنان استفاده می کنند.
هنگامی که این پرندگان بترسند , ابتدا سریعا راه رفته و در صورت نزدیک شدن خطر , به طور ناگهانی پرواز کرده و با بال زدن شدید خود را از خطر دور کرده و فورا به صورت بال باز پرواز کرده و خود را به زمین رسانده و تا رسیدن به محل امن بر روی زمین میدود.
آشیانه را در زیر بوته ها بشکلی مخفی و دور از دسترس روباه و شغال می سازد و در آن 4 تا 8 تخم به رنگ زرد کدر یا کرم رنگ می گذارد .


مطالب مشابه :


پرندگان نادر پارک ملی خبر

بام کویر ایران - پرندگان نادر پارک ملی خبر - Baft Nature. بام کویر فروشگاه




باغ پرندگان اصفهان

این باغ در 4 کیلومتری غرب پل وحید در حاشیه زاینده رود و در پارک پرندگان : فروشگاه های




گردشگری بروجرد

پارک پرندگان شهرستان بروجرد به عنوان اولین پارک پرندگان لرستان با الگو فروشگاه ranashop.




معرفی مرغ مینا ، زیستگاه ، تغذیه ،تولید مثل ،آموزش و قیمت

فروشگاه حیوانات در بعضی از موارد در میان تمدن شلوغ شهری هم مانند پارک‌ها پرندگان ناچار




سفر به مالزی (کوالالامپور***kuala lumpur)

13-فروشگاه های (وقتی به اینجا میروید از پارک پرندگان-باغ آهوها -lake garden-موزه ملی نگارا




پارک ملی خجیر

حمایت از پرندگان شکاری - پارک ملی خجیر - این ویلاگ به طور تخصصی به منظور حمایت از پرندگان




گزارش تصویری / باغ پرندگان

فروشگاه آنلاین باغ پرندگان در پارک لاله شهر فریدونکنار واقع شده و مورد توجه مسافران




بزرگترین مرکز فروش لوازم جانبی طوطی ها در ایران قفس - اسباب بازی - غذاهای تقویتی - داروها

قفس های جدید اضافه شده به بخش فروش قفس طوطی فروشگاه قفس پرنده - پارک و سایر پرندگان




سفر به پارک ملی توران زیستگاه آخرین یوزپلنگ های باقی مانده ایران و آسیا

حمایت از پرندگان شکاری - سفر به پارک ملی توران زیستگاه آخرین یوزپلنگ های باقی مانده ایران و




مکان های توریستی مالزی

مسجد بزرگ masjid jamek فروشگاه مرکزی مملو از گلهای ارکیده و هیبیسکوس هستند،پارک پرندگان




برچسب :