بافت قديم بوشهر؛ مسير روايت قصه‌هاي كهن

بافت تاريخي بوشهر با حدود 35 هكتار مساحت، در دل اين شهر بندري قرار دارد و از بافت‌هاي منحصربه‌فردي است كه متناسب با شرايط اقليمي منطقه شكل گرفته است.
 مصالح غالب ساختمان‌هاي اين بافت، سنگ و گچ بوده و سقف بناها نيز از مصالح چوبي است كه پس از 100 سال، دوام حقيقي خود را از دست داده و نياز به مرمت مداوم و مستمر دارد؛ از اين رو، با گذشت ساليان متمادي، عمر مفيد ساختمان‌هاي درون بافت پايان يافته است.
 "علي ذاكري" معاونت حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري بوشهر در اين باره به ميراث آريا مي‌گويد: ما در حوزه ميراث فرهنگي هنوز نتوانسته‌ايم استراتژي‌ مهمي در مورد بافت‌هاي كشور داشته باشيم تا بتوانيم درخصوص شيوه برخورد سازمان ميراث فرهنگي با بافت‌هاي تاريخي به قضاوت بپردازيم. آيا با توجه به شرايط موجود معتقد به بازسازي مجدد است يا تنها به مرمت بنا مي‌‌پردازد؟ شايد به تلفيق هر دو اعتقاد دارد! به اين ترتيب؛ نمي‌توانيم براي بافت‌ها كل كشور به يك استراتژي واحد برسيم.
 ذاكري در مورد بناهاي تاريخي بافت قديم ادامه مي‌دهد: سازمان ميراث بوشهر تك بناهاي با ارزش را تملك و با كمك دستگاه‌هاي مربوط مرمت آنها را آغاز كرده است.
 در اين راستا، بناي عمارت نوذري در بافت قديم نيز به تملك سازمان درآمده و به دانشگاه معماري و شهرسازي تبديل شده است. بيش از يك هكتار بافت به اين دانشكده اختصاص يافته و حدود 12 بناي قديمي در اين طرح قرار دارد.
 مجموعه بازار قديم در بافت تاريخي بوشهر شريان اقتصادي منطقه بوده، اما چند سالي است كه از رونق افتاده و به‌همين دليل در دست مرمت و احياست.
 اكنون تك بناهايي را در بافت تاريخي بوشهر مي‌توان ديد كه در تملك ادارات دولتي قرار دارد؛ ازجمله: دانشگاه جامع علمي كاربردي، خانه كارگر استان بوشهر، عمارت طبيب كه شعبه‌اي از بنياد ايران‌شناسي در اين شهر است و نيز عمارت ده دشتي كه در تملك سازمان ميراث فرهنگي قرار دارد.
 معاون حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي بوشهر، درباره ساماندهي معابر اين بافت اظهار دارد: سنگفرش بافت ازسوي سازمان مسكن و شهرسازي استان نوسازي شده است؛ درحال‌حاضر نيز مراحل اجرايي معابر محله كوتي و محله جلوي دانشكده معماري را به سازمان همياري شهرداري واگذار كرده‌ايم.
 به اعتقاد ذاكري، نگهداري يك بناي تاريخي با مرمت صرف انجام نخواهد شد.
 بنايي كه هيچ نوع كاربري ندارد، به معناي متروك بودن آن است كه درصورت تعريف كاربري، مي‌توان نيازهاي امروزي بنا را هم در كنار آن شاهد بوده آنگاه بناي تاريخي زنده خواهد ماند.
 براي مثال، چنين كاربري براي موزه، آن را از حالت نمايشگاهي صرف خارج كرده و با شرايط جديد روز وفق مي‌دهد. راهكار ديگر، احداث يك فضاي تفريحي در كنار موزه‌هاست،‌ تا عموم مردم با موزه يا بناهاي تاريخي ارتباط برقرار كنند.
 "مسجد كوفه" از بناهاي مذهبي بافت قديم بوشهر است. اين مسجد در دوره ناصرالدين شاه قاجار ساخته شده و مرمت آن در نيمه نخست امسال به پايان رسيده است.
 در بافت قديم، حسينيه‌اي مختص زنان نيز وجود دارد كه به آن "حسينيه حاج مريم" مي‌گويند و درحال‌‌حاضر ازسوي سازمان ميراث فرهنگي در دست مرمت است.
 "مسجد جمعه" و "كليساي ظهور" يا "گري‌گوري" نيز از ديگر بناهاي مذهبي بافت است كه سازمان ميراث فرهنگي اجراي مرمت و بازسازي آن را در دست دارد.
 سازمان ميراث فرهنگي بوشهر براي استحكام‌بخشي اضطراري بافت اعتباراتي را در نظر گرفته كه ذاكري در اين باره مي‌گويد: خانه‌هاي مردم در بافت قديم بوشهر كه در معرض آسيب‌هاي جدي بوده‌اند، در برخي مناطق با همكاري ما و هزينه مالكان، از آسيب‌ديدگي بيشتر نجات يافته‌اند.
 ساختمان‌هاي بافت بوشهر، با گذشت بيش از صدسال، هنوز پا بر جا بوده و در دل كوچه‌هاي خود قصه تحولات اين سرزمين را حفظ كرده است.

هدي موسوي- میراث آریا


مطالب مشابه :


شناسایی معیارهای عام شکل گیری بافت های روستایی درایران بخش 2

1-3-5-هماهنگی جهت و ابعاد شبکه دسترسی با جهت وزش باد باد غالب و براي بوشهر )، دنگ‌سرك




درباره بوشهر

دانشجویان معماری دانشگاه آزاد بوشهر بلکه در سمتی باشند که باد غالب منطقه ابتدا از سطح




جغرافیای طبیعی

مطلق درجه حرارت به 1- درجه سانتيگراد مي رسد ميانگين دماي سالانه بوشهر غالب بهمن و باد




بررسی اقلیمی ابنیه سنتی ایران

جهت و شدت باد غالب باید در طراحی شهری در نظر در بندر بوشهر به دلیل مجاورت با دریا و




بافت قديم بوشهر؛ مسير روايت قصه‌هاي كهن

بوشهری - بافت قديم بوشهر؛ مسير روايت قصه‌هاي كهن - بوشهر سرزمين آفتاب خليج هميشه فارس




کاهش ۵ درجه‌ای دمای هوا در نیمه شمالی کشور

وزش باد طی امروز و فردا موجب غبار و دوشنبه پدیده جوی غالب در کشور جوی استان بوشهر




برچسب :