اَبيا

اَبيا

ابیا از پرندگان ناشناخته ایران است که برای زندگی و تغذیه، ویژگی ها و رفتارهای منحصر به فردی دارد. ابیاها استاد استتارند و به سختی می توان آنها را یافت.


abia-big.jpg

پرنده پنهان کار !

ابیا از پرندگان کنار آبزی یا همان آبچلیک است و زیستگاه و ویژگی های منحصر به فردی دارد. این پرنده قهوه ای رنگ، در مناطق جنگلی جلگه ای، که خاکی مرطوب دارند، زندگی می کند و استاد پنهان شدن در میان درختان جنگلی است. ابیا به دلیل زندگی در زیستگاه هایی خاص، دست نخورده و دور از دسترس انسان و نیز توانایی استتار فوق العاده اش، پرنده ای بسیار نا شناخته است. به همین سبب، تحقیقات کمی در مورد آن انجام شده است. ابیا از خانواده پاشلک هاست. همه انواع پاشلک ها در پنهان کردن خود توانایی زیادی دارند. حتی ممکن است شما در کنار یکی از آنها، که خود را در میان علف ها مخفی کرده است، ايستاده باشید و آن را نبینید! این پرندگان مخفی کار وقتی احساس خطر می کنند، ناگهان از روی زمین بلند می شوند، به طور عمومی از لا به لای درختان پرواز می کنند و پس از آنکه خود را به بالای درختان رساندند، پروازکنان با سرعت زیادی می گریزند.

 

گیرنده های غذایاب !

ابیا در طول روز، خود را میان علف ها و درختان مخفی میکند و هنگام شب، با شیوه خاص پرواز خود، از بالای درختان بر زمین های کشاورزی اطراف فرود می آید تا تغذیه کند. ابیا شیوه ویژه ای برای تغذیه دارد. این پرنده با پاهای کوتاه خود روی سطح خاک راه می رود و منطقه ای را انتخاب میکند سپس، نوک بسیار بلند و باریک خود را در خاک فرو میکند. در اطراف منقار ابیا، گیرنده های حساسی وجود دارد که هر گونه حرکت را در دل خاک شناسایی می کنند. ابیا به کمک این گیرنده ها، کرم ها و سایر موجوداتی را که در خاک زندگی میکنند، شناسایی می کند و با منقار خود آن ها را بیرون می کشد و می خورد.

 

چشم هایی در پشت سر!

ابیا چشم هایی درشتی دارد که کمی بالاتر از چشم سایر پرندگان قرار گرفته است. این چشم های خاص به پرنده کمک می کنند که زاویه دید گسترده تری داشته باشد، به این سبب، ابیا بدون آنکه سر خود را به عقب برگرداند، پشتش را می بیند.

 

شکار پر طرفدار!

بدن دوکی شکل و نوک بلند به ابیا کمک می کند که پرواز سریعی داشته باشد به دلیل سرعت بالای پرواز و زمان خاص پرواز این پرنده(در گرگ و میش غروب ) شکار آن بسیار دشوار است و مهارت و توانایی شکارچی را نشان میدهد. هر سال تعداد زیادی از شکارچیان ایتالیایی برای شکار این پرنده وارد ایران می شوند. به دلایلی چون شکار بی رویه، تخریب زیستگاه و پاک تراشی جنگل ها جمعیت ابیاها در ایران بسیار کاهش یافته است.

خویشاوندان

ابیا از خانواده آبچلیک هاست. اعضای این خانواده پرجمعیت عبارت اند از: گیلانشاه بال سفید ( گیلانشاه دم سیاه )، گیلانشاه حنایی، گیلانشاه خال دار، گیلانشاه بزرگ، گیلانشاه خاوری(گیلانشاه شرقی)، آبچلیک خالدار، آبچلیک پا سرخ، آبچلیک تالابی، آبچلیک پاسبز، آبچلیک تک زی، آبچلیک دودی، آبچلیک نوک سربالا، آبچلیک آواز خوان، سنگ گردان، شناگر( فالاروپ) گردن سرخ، شناگر( فالاروپ) بلوطی، پاشلنگ بزرگ، پاشلک معمولی، پاشلک کوچک، پاشلک تک زی، پاشلک دم باریک(دم مویی)، تلیله سفید، تلیله کوچک، تلیله دم سفید، تلیله شکم سیاه، تلیله بلوطی، تلیله بزرگ تلیله حنایی، تلیله نوک پهن و آبچلیک شکیل.

نقش ابیا در طبیعت

ابیا با تغذیه از حشره ها،کرم ها و نرم تنان به کنترل جمعیت آنها در طبیعت کمک زیادی می کند. خودش هم غذای پرندگان شکاری مانند عقاب و سارگپه جنگلی است. انسان نیز به شکار و خوردن گوشت آن علاقمند است.

 اَبیا در یک دیدگاه

نام فارسی :  ابیا

نام انگلیسی : Eurasian Woodcock

نام علمی : Scolopax rusticola

نام خانواده : آبچلیکیان (Scolopacidae )

جمعیت : وضع جمعیت این پرنده کمیاب، نا مشخص و نیازمند مطالعات بیشتر است.

پراکنش : در انگلستان و ژاپن زادآوری دارد. زمستان در غرب اروپا، هند، چین و جنوب شرقی آسیا دیده می شود. در ایران نیز در شمال کشور، خوزستان و فارس زندگی می کند.

زیستگاه : ابیا در جنگل ها و مناطق پُردرخت مرطوب  و حاشیه تالاب های دارای گیاهان انبوه زندگی می کند.

اندازه : طول بدن این پرنده 34 سانتی متر است.

ریخت شناسی : ابیا بدنی قهوه ای رنگ، منقاری بلند، گردنی کوتاه، پیشانی ای برجسته و خط چشمی به رنگ سیاه دارد. چشمان این پرنده درشت و کمی بالاتر از حد معمول، و پاهای آن کوتاه است.

رژیم غذایی : از جانوران داخل زمین های مرطوب، به ویژه کرم ها، تغذیه می کند.

زادآوری : پرنده ماده 4 تخم نخودی رنگ با خال های قهوه ای می گذارد و20 تا 23 روز روی آنها می خوابد. پر و بال جوجه ها پس از 15 تا 20 روز کامل می شود.

وضع حفاظتی گونه: باید از شکار بیش از اندازه این پرنده جلوگیری کرد.

 

پرونده:American Woodcock Scolopax minor.jpg

منبع:جمعی از نویسندگان؛فرهنگ نامۀ حیات وحش ایران، تهران، طلایی، 1388


مطالب مشابه :


جفت انداختن قناری

از کودکی به پرندگان علاقه مند بودم و به نگهداری از شون پرداختم دوست دارم هرچی از قناری




شعر طنز دختر دم بخت

عكس متحرك دعواي پرندگان. اس ام اس خنده دار بهمن




می پریم پایین هوا میریم

پرندگان طناب‌دار تمام ماجرا از يك دعواي خانوادگي شروع شد. از همان دعواهايي كه در هر




اصول تغذيه و جيره غذايي درپرورش قرقاول

دعواي زن و شوهري حتي جيره هاي غذايي پرندگان زينتي و يا بوقلمون در کارخانجات خوراک




اصول پرورش و نگهداري قرقاول

دعواي زن و شوهري حتي در عالم حيوانات! بستر پرندگان. سالن پرورش پرندگان بايد دارای کف بتوني




آشنایی با خصوصیات رفتاری قرقاول ها به منظور انتخاب و نگهداری آنها

دعواي زن و شوهري حتي در البته این پرندگان بیشتر اوقات صدا نمی کنند و هر صبح آواز نمی




اَبيا

دعواي زن و شوهري حتي در ابیا از پرندگان ناشناخته ایران است که برای زندگی و تغذیه




انجماد و ذخیره اسپرم طیور

دعواي زن و شوهري حتي در عالم (4، 9 و 13)، طیور گوشتی (2 و 14)، پرندگان در حال انقراض(1، 5 و




آشنايي با قرقاول

دعواي زن و شوهري حتي در قرقاول از جمله پرندگان بومی و نادر ایران است که در مراتع و بوته




برچسب :