پارگی منیسک مفصل زانو وانجام ام آر ای(MRI)

 

 

پارگی منیسک مفصل زانو دردانش آموزان وانجام ام آر ای(MRI)

آسیب های منیسک از شایعترین آسیب های زانو است بخصوص آنهایی که ورزش های پر برخورد مثل فوتبال را انجام میدهند.از طرفی حضور یکساله اینجانب به عنوان کارشناس ام ار ای در یکی  از2مرکز ام ار ای فعال در استان حاکی از مراجعات قابل توجه نوجوانان وجوانان به این مرکز جهت انجام ام ار ای زانو بعد از صدمات ناشی از ورزش بوده است.

در این رابطه اطلاع رسانی وآگاهی در قشر درمعرض اسیب خصوصا،دانش آموزان مدارس ودبیرستانها  می تواند درجلوگیری وکاهش شدت اسیبها وهمچنین انتخاب راه وروش درمانی صحیح در حداقل زمان ممکن موثر باشد.مطالب  ذیل در این خصوص جمع آوری گردیده است .جهت هرگونه اطلاعات بیشتر به سایت ذیل مراجعه شود.

 http://partox.blogfa.com

 

 

آناتومی مینیسک زانو

  

 هر زانو دو منیسک دارد. یک منیسک خارجی و یک منیسک داخلی. منیسک ها بافت هایی شبه غضروف ولی به مراتب محکم تر ار آن و با خاصیت ارتجاعی زیاد مثل لاستیک دارند. آنها مانند بالشتکی در بین دو استخوان اصلی تشکیل دهنده مفصل زانو، یعنی بین استخوان ران و ساق قرار گرفته وظیفه اصلی آنها جذب شوک های ضربه ایست که به زانو وارد میشود. در موقع دویدن هر بار که کف پای ما به زمین میرسد، استخوان ساق و ران در محل مفصل زانو بشدت به یکدیگر کوبیده میشوند و منیسک با قرار گرفتن بین این دو استخوان شدت این ضربه را کاهش میدهد.

بسته یا اینکه شکل پارگی منیسک چگونه است و در کدام قسمت از آن قرار دارد این پارگی ها را به انواع مختلفی تقسیم میکنند. پارگی ها ممکن است طولی، عرضی، مانند دسته سطل، زبانه ای ، شاخی یا مخلوطی از انواع قبلی باشند

در بسیاری اوقات پارگی های منیسک که در حین ورزش بوجود میایند همراه با دیگر آسیب های زانو مانند پ
ارگی لیگامان متقاطع قدامی است.

علت پارگی منیسک

 پارگی ناگهانی منیسک معمولا در حین ورزش ایجاد میشود. حرکاتی مانند چرخش تنه روی زانوی خم شده که موجب میشود ران روی ساق بچرخد و یا تکل خوردن در حین فوتبال میتواند موجب این پارگی شود.

وقتی که فرد روی یک زانوی خم شده ایستاده و پای دیگرش بر روی زمین نیست و در همین حال کل تنه و ران خود را بر روی درشت نی به سمت داخل میچرخاند و سپس زانو را راست میکند، منیسک داخلی در حین راست شدن زانو بین سطوح مفصلی کندیل ران و پلاتوی تیبیا گیر گرده و پاره میشود. در همین فرد اگر کل تنه و ران بر روی درشت نی به سمت خارج چرخیده باشد و سپس زانو صاف  مستقیم شود منیسک خارجی بین کندیل ران و تییا گیر کرده و پاره میشود. این حرکات در ورزش های فوتبال و اسکی بطور مکرر اتفاق میفتد و به همین خاطر در این دو ورزش احتمال آسیب منیسک زیاد است.

پارگی منیسک ها اکثرا در قسمت خلفی یا پشتی منیسک ایجاد شده و سپس میتواند به قسمت های دیگر آن هم گسترش یابد و این بدان علت است که معمولا قسمت پشتی منیسک است که در مکانیسمی که قبلا ذکر شد بین کندیل استخوان ران و پلاتوی تیبیا گیر کرده و پاره میشود.
شیوع پارگی در هر دو منیسک داخلی و خارجی برابر است.


                   پارگی طولی منیسک                                                     

پارگی منیسک ممکن است طولی باشد که معمولا از قسمت های خلفی منیسک شروع شده و میتواند به قسمت های قدامی یا جلویی منیسک گسترش یابد. این منیسک که حالا بر اثر پارگی به دو قسمت داخلی و خارجی تقسیم شده میتواند تحت فشار کندیل استخوان ران قرار گرفته و دو قسمت داخلی و خارجی آن از هم باز شود. ایجاد این وضعیت موجب قفل شدن زانو میشود.

پارگی منیسک ممکن است عرضی باشد. در این موارد که بیشتر در افراد مسن دیده میشود پارگی از لبه داخلی منیسک شروع شده و به طرف لبه خارجی آن گسترش میابد. این نوع پارگی معمولا موجب قفل شدن زانو نمیشود.

گاهی اوقات پارگی منیسک در افراد مسن و بدون حرکات ورزشی ایجاد میشود. با افزایش سن، منیسک مانند دیگر بافت های بدن کم کم ضعیف و نازک شده و ممکن است بر اثر یک فشار مختصر پاره شود. گاهی حرکتی مثل بلند شدن از روی یک صندلی اگر بطور نامناسب انجام شود مثلا اگر زانو چرخیده باشد میتواند در یک فرد مسن موجب پارگی منیسک شود.

 علائم

در پارگی های خفیف درد مختصری در هنگام پارگی ایجاد میشود و فرد میتواند بعد از پارگی با درد مختصری به فعالیت خود ادامه دهد. البته درد با بلند شدن از زمین یا دو زانو نشستن بیشتر میشود. بعد از چند روز هم زانو متورم میشود. درد و تورم بعد ار 3-2 هفته از بین میرود ولی بعدها ممکن است همراه با خم و راست شدن یا چرخش زانو درد عود کند.

در پارگی های متوسط در زمان آسیب درد در کنار یا داخل زانو ایجاد میشود. بعد از آسیب بیمار میتواند همچنان راه برود. بعد از 3-2 روز زانو متورم شده و جلوی خم شدن کامل آن را میگیرد. درد با چرخش زانو یا دو زانو نشستن بیشتر میشود. درد و تورم بعد از چند هفته کمتر میشود ولی اگر درمان نشود با فعالیت های بدنی شدید بیشتر میشود.

در پارگی های شدید درد و تورم زانو بلافاصله بعد از ضربه ایجاد میشود و تورم در 3-2 روز بعد از ضربه بیشتر میشود. بر اثر گیر کردن تکه هایی از منیسک پاره شده در مفصل ممکن است زانو قفل شود و فرد نتواند زانوی خودر را کاملا صاف کند. فرد در زانوی خود احساس ناپایداری میکند.

در افراد پیر ممکن است حادثه ای که موجب پارگی شده است به یاد نیاید و یا پارگی بر اثر یک فعالیت معمولی مانند بلند شدن از روی یک صندلی ایجاد شود. در این حالات ممکن است درد و تورم خفیف تنها علائم بیماری باشند.

در پارگی منیسک داخلی درد در سطح داخلی زانو و در پارگی منیسک خارجی درد در سطح خارجی زانو احساس میشود.

پارگی منیسک میتواند برای فرد قابل احساس باشد. احساس اینکه چیزی در درون زانو پاره شده و با یک احساس یا صدای تق همراه باشد.

اگر پارگی منیسک در حاشیه خارجی آن ایجاد شود میتواند موجب خونریزی داخل مفصل زانو  شود.

 

      

اگر به علائم حاد بعد از پارگی منیسک بی توجهی شود معمولا این علائم بعد از گذشت چند هفته یا از بین رفته و یا تخفیف میابد. با این حال علائمی برای بیمار باقی میماند. مهمترین علائم پارگی منیسک بعد از گذشت چند هفته از آسیب عبارتند از

    تورم زانو بر اثر افزایش مایع سینوویال زانو که در زبان عامه به آن آب آوردن زانو میگویند. این تورم هر وقت به زانو فشار زیادی وارد میشود بصورت دوره ای بیشتر میشود

    درد در سطح مفصلی درست در جایی که منیسک قرار دارد. این درد بسته به محل پارگی بر روی منیسک داخلی یا خارجی است. درد با فشار بر روی محل آسیب بیشتر میشود

     قفل شدن زانو Locking که بصورت گاهگاهی ایجاد شده و مانع از باز شدن زانو میشود. گاهی اوقات خود بیمار یاد میگیرد که زانویش را با انجام حرکاتی از حالت قفل شده خارج کند.

     خالی شدن زانو Giving way یا احساس ناپایداری زانو که در این حال بیمار احساس میکند زانویش در زیر بدنش ناپایدار بوده و ندر حین را رفتن به ناگهن در رفته و خالی میشود

    لاغر شدن عضلات چهارسر ران

     احساس صدا دادن زانو بصورت کلیک یا تقه در حین خم و راست شدن

اگر پارگی منیسک درمان نشود پارگی کم کم بیشتر شده و ممکن است قسمت پاره شده بصورت یک زائده در کنار منیسک در داخل زانو مرتبا حرکت کرده و موجب شود زانو بطور مکرر قفل شده یا با هر بار گیر کردن این زائده در بین دو استخوان زانو و سپس درآمدن آن از بین دو استخوان این احساس به فرد دست دهد که چیزی از زیر زانو در میرود و یا زانوی خود فرد از زیر بدنش در میرود.

ام ار ای از زانو  بهترین راه تشخیص

تصویربرداری تشدید مغناطیسی(  (MRI) یک آزمون پزشکی غیر تهاجمی است  که به پزشکان  جهت  تشخیص  و درمان  بعضی  از موارد پزشکی وبیماریها کمک می کند.

در تصویر برداری ام ار ای  (MRI) ؛یک میدان  مغناطیسی  قوی ، امواج رادیویی  و یک کامپیوتر درپیوند با تصاویر با جزئیات بالااز عضوها، بافت های نرم،استخوان وبه طور مجازی از تمام ساختارهای داخلی

بدن تهیه می کند.

تصاویر به دست آمده از عضو مورد نظر می توانند به مانیتور کامپیوتر انتقال یابند ،چاپ و یا روی سی دی کپی گردند.

در MRI از اشعه های یونیزان خطرناک  (اشعه ایکس) استفاده نمی شود.

تصاویر با جزییات بالای MRI به پزشک این اجازه را می دهد نواحی مختلفی از بدن وبیماریهای معین را که در سایر روشهای های تصویر برداری مانند رادیوگرافی،سونوگرافی و سی تی اسکن به قدر کافی مورد ارزیابی نیستند، بهتر ارزیابی شوند.

به طور رایج(معمول) MRI یکی ازحساسترین آزمون تصویر برداری ازناحیه زانو در آزمون های کلینیکی هستند.

 

 





من چگونه باید برای این آزمون آماده شوم ؟

-      ممکن است از شما خواسته شود یک لباس  مخصوص(گان) در طول این آزمون بپوشید و یا اگر لباس شما بطور مناسب گشاد و هیچ دگمه و اشیاء فلزی نداشته باشد به شما اجازه داده می شود که لباس خودتان را بپوشید .

دستورات درباره خوردن و نوشیدن قبل از آزمون MRI در موارد مختلف، متفاوت است . اگربه شما آمادگی خاصی نداده اند می توانید برنامه  عادی روزمره تان را دنبال کرده و داروهای معمولیتان را بخورید.

-      در برخی از آزمون های IMR ممکن است تزریق یک  ماده ی کنتراست بداخل جریان خون بیمار ضرورت پیدا کند.در مورد ام ار ای از زانو این مورد ، نیاز نیست..

-      رادیولوژیست  باید همچنین  از هر نوع  بیماری جدید شما و اینکه تابحال تحت چه عمل جراحی قرار گرفته اید مطلع شود.

زنان  باید همیشه  امکان  حاملگی خود را به پزشک  یا تکنولوژیست اطلاع دهند

در بررسی اجمالی  که از سال 1980 بر روی بیمارانی که امتحانMRI  انجام داده اند صورت گرفته، هیچ گزارشی ازتاثیرات زیان آور برروی زنان باردار و جنینشان دریافت نشده است، معهذا بعلت اینکه جنین در معرض یک میدان  قوی مغناطیسی قرار خواهد گرفت زنان باردار نباید آزمون  MRI انجام دهند مگر اینکه  فایده ی بالقوه ای از MRI حاصل  شود که از خطرات بالقوه آن مهمتر باشد .

-      اگر شما دچار بیماری کلاستروفوبیا (ترس از اماکن بسته ) یا بیماری نگرانی می باشید به کارشناس ام ار ای اطلاع دهید.

جواهرات و دیگر وسایل مشابه باید  قبل ازآزمون MRI درآورده شوند چون اینگونه وسایل می توانند با میدان مغناطیسی دستگاه MRI تداخل ایجاد نمایند( فلزات  و اشیاء الکترونیکی  نباید در اتاق MRI قرار گیرند .)

این وسایل شامل:

1- جواهرات،ساعت ، کارتهای اعتباری و سمعک؛  که احتمال صدمه دیدن تمام این وسایل وجود دارد .

2- سنجاق ، سنجاق سر، زیپ های فلزی و وسایل فلزی مشابه؛ که می تواند تصاویر MRI را از شکل طبیعی خارج کنند.

3- کاردندانی(دندان مصنوعی) و پروتزهائی که قابل خارج کردن هستند.

4- قلم و چاقوی جیبی و عینک

5- تزئینات بدنی

انجام ام ار ای در مورد بیماران ذیل ممنوع است

* دریچه های قلبی مصنوعی

*پورتهای داروئی  تزریقی کاشته شده در بدن

* اعضای مصنوعی یا پروتزهای مفصلی فلزی

* تحریک کننده های عصبی کاشته شده

* سنجاق ، میخ ، صفحات فلزی یا گیره های جراحی

*دستگاه الکترونیکی کاشته شده مانند ضربان ساز قلبی

در حال حاضر 2 مرکز ام ار ای در استان در حال فعالیت هستنددر حالی که تا چندی پیش

بیماران مجبور بودند جهت انجام این ازمون به استانهای مجاور یعنی مشهد وگرگان بروند

وزمان وهزینه زیادی بپردازند .

احسان نوحه خوان

کارشناس ام ار ای مرکز تصویر برداری حکمت بیمارستان تامین اجتماعی بجنورد

 


مطالب مشابه :


راهنمای تهیه سی دی لیست حق بیمه

راهنمای تهیه سی دی لیست با توجه باینکه سازمان تامین اجتماعی ، کارگاههای تحت پوشش خود




سی تی اسکن خرس

بخش سی تی اسکن ورادیولوژی بیمارستان تامین اجتماعی دی 1391 مهر 1391




عملکرد آموزشی گروه شیرخوار در دی ماه

مهد کودک سازمان تامین اجتماعی موسیقی: سی دی 5 انگشت و نواختن بلز و سی دی های




مضرات سی تی اسکن در کودکان

رادیولوژی بیمارستان تامین اجتماعی اما هشدار داده‌اند کهدوز تشعشعات سی تی اسکن دی ۱۳۹۱




سوالات آزمون استخدامی پرستاری سازمان تامین اجتماعی

سوالات آزمون استخدامی پرستاری سازمان تامین اجتماعی سی دی های آموزشی تامین اجتماعی




آی سی دی ال {ICDL}

سوالات استخدامی تأمین اجتماعی; سوالات استخدامی سوالات آی سی دی




ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی

ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی سی دی (نرم افزار دی ۱۳۹۳; آذر




نحوه رفع مشکل تغییر کدینگ فایلهای NOS در حین ارسال فایل به سازمان بیمه تامین اجتماعی

رفع مشکل تغییر کدینگ فایلهای nos در حین ارسال فایل به سازمان بیمه تامین اجتماعی سی دی یا




اول دی، آغاز صدور دفترچه بیمه درمانی از طریق تلفن

اول دی، آغاز اداره کل تامین اجتماعی تهران بزرگ در + نوشته شده در شنبه سی ام آذر




پارگی منیسک مفصل زانو وانجام ام آر ای(MRI)

رادیولوژی بیمارستان تامین اجتماعی بخش سی تی اسکن یابند ،چاپ و یا روی سی دی




برچسب :