جلبک و اهمیت آن ...حنیسه رئیسی....

به نام خدا

چیکیده ای از تحقیق حنیسه رئیسی

اهمیت جلبک و مصارف آن

algae-oil-extraction.jpg

مقدمه

جلبکها درزیستگاههای آبی، درخاک، در سطحگیاهانیا داخل آنها ، بر سطح یا داخل موجودات جانوری ، در سنگها یا برف و یخ دیدهمی‌شوند. قارچها عمدتا ساپروفیت یا پارازیتانگلهستند.

جلبکها ترجیحا درنورزندگی می‌کنند وقارچهادر جاهای تاریک یا مکانهای دارای نور کم زندگی می‌کنند

در جلبکها دیواره سلولی از سلولز تشکیل شده و در قارچها دیواره ازکیتین،

در جلبکها پیگمانهای فتوسنتزی مانندکلروفیلوکاروتن‌هاوجود دارند، در حالی که قارچها فاقد کلروفیل هستند

جلبکها تولید کننده هستند، در صورتیکه قارچها مصرف کننده  می‌باشند

اساس طبقه بندی

رنگیزه‌هامقادیر مواد رنگی ، نوعمواد و ترکیب شیمیایی آنها

شکل خارجیاندازه ، شکل ، زواید ودگر ساختمانها

شکل کروماتوفور یا کلروپلاس:آیافنجانی ، ستاره‌ای ، عدسی

مواد ذخیره‌ای:نشاسته ، چربی وو ترکیب شیمیایی آنها

تاژکها:ساختمان ، نوع ، تعداد وموقعیت و اتصال آن به سلول

دیواره سلولی:ساختمان ظریف دیواره وساختار شیمیایی آن

هسته و کروموزومها:حضور یا عدم حضوریکهستهو شکلکروموزوم

داده‌های اکولوژیک:توجه بهزیستگاهها ، آیا ساکن آب شیرین هستند یا آب شور؟

 

شاخه‌های جلبکها

جلبکهای سبز _ آبی

این گروه از جلبکها ، ساختاری ساده داشتهو به صورت تک سلولی ، کلنی و یا رشته‌ای بوده، غالبا در پوششی از ماده ژلاتینی قراردارند. رنگیزه‌های این جلبکها ، شامل کلروفیل ، کاروتن ، فیکواریترین وفیکوسیانین هستند.

جلبکهای تاژک‌دار

این دسته از جلبکهای تک سلولی ، دارایتاژک غشایی ظریف بدون دیواره سلولزی هستند. در عده‌ای از جلبکهای تاژک دارلکه‌ایبه رنگ قرمز ، به نام لکه چشمیدر محلی نزدیک به تاژک قرار دارد. این لکهنسبت به نور حساس است. پیگمانهای رنگی به صورت کلروفیل و کاروتن بوده جلبک اوگلنابهترین نمونه از جلبکهای تاژک‌داراست
کلروفیت یا جلبکهای سبز

جلبکهای قهوه‌ای

تقریبا همه جلبکهای قهوه‌ای دریازی هستندساختمان رشته‌ای دارند و عموما نسبت به بیشتر جلبکهای دیگر ، سازمان پیچیده‌تریدارند. در واقع امروزه جلبک قهوه‌ای تک سلولی وجود ندارد. معروف‌ترین این جلبکها ،فوکوساست که در امتداد بسیاری از سواحلدریاها ، یافت می‌شود. در این جلبکها ، رنگیزه‌های کلروفیل و فوکوگزانتین قهوه‌ایوجود داردلامینارینومانیتولاز مواد ذخیره‌ای این جلبکها ، محسوبمی‌شود

جلبکهای قرمز

جلبکهای قرمز تقریبا همگی پرسلولی و دریازیهستند. این جلبکها ، علفهای دریایی موجود در آبهای استوایی را تشکیل می‌دهند نقش کمکی مهمی را درفتوسنتزاین جلبکها ، ایفا می‌کند. جلبکهای قرمز مشبک‌تر و ظریف‌تر از جلبکهای قهوه‌ای سختو ستبر هستند.

فراوانی و پراكنش
بر اساس مطالعات مركز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، در نمونه برداری های منطقه بین جزر و مدی و زیر جزر و مدی كه بصورت فصلی صورت گرفت، نتایج آماری نشان داد كه بیشترین فراوانی در فصل پاییز و زمستان به جلبك های قهوه ای و در اواسط زمستان تا اواخر آن بیشترین تنوع و فراوانی به جلبكهای قرمز مربوط می شود، در حالیكه بیشترین فراوانی جلبك های سبز در فصل بهار می باشد.

 

اگر چه فرآیند استخراج مواد مختلف از جلبك ها متفاوت بوده ولی برای انجام هر گونه عملیاتی لازم است ابتدا جلبك های تازه برداشت شده از محیط طبیعی و یا پرورشی در آب شیرین شستشو شوند. برای اینكه شن، ماسه، نمك و ارگانیسم های چسبیده به سطح آن حذف شوند و پس از آن تا ۱۰ درصد رطوبت آنها را خشك كرده و برای از بین بردن انگلها و یا حتی رنگبری، چندین مرتبه آن را با آب فرمالین شست شو داده و سپس از آن، بسته به نوع فرآیندی كه قرار است انجام شود، عملیات انجام می شود.از گروه جلبك های سبز گونه ulva با تركیب اصلی، پروتئین ۱/۲۶، چربی ۷/۰، كربوئیدارت (فیبر) ۱/۵ و خاكستر به میزان ۶/۲۲، به لحاظ داشتن اولوالین كه باعث كاهش فشار خون می گردد، مهم بوده واین جلبك در سواحل جنوبی ایران فراوان یافت می شود. جلبك های سبز به كاهوی دریایی نیز شهرت داشته و در انواع غذاها، سوپ ها و سالادها نیز بكار می روند.این جلبك ها بصورت مستقیم و غیر مستقیم مورد تغذیه قرار می گیرند.گروه جلبك های قهوه ای كه بزرگترین گروه جلبك ها را تشكیل می دهند، دارای محصولات استخراجی متفاوتی از قبیل آلژینات و اسیدهای آن، ید و مواد معدنی می باشند كه این مواد در دندانپزشكی در تهیه قالبهای اولیه دندان، در صنعت نساجی بعنوان تثبیت كننده رنگ بر روی پارچه ها، در رنگ سازی بعنوان حالت دهنده خمیری و ژله ای، در كاغذ سازی در قرصها، كاربرد فراونی دارند. همچنین آلژینات در صنایع غذایی در تهیه انواع سس، سوپ، شیرینی، بستنی، نوشابه كاربرد دارد. ارزش دلاری آلژینات تولید شده رقمی حدود ۲۱۳ میلیون دلار آمریكا در سال در جهان بوده كه منبع اصلی تولید آن، جلبک غیر پرورشی بوده است.استفاده عمده جلبك های قهوه ای بعنوان غذا و ماده اصلی استخراج هیدروكلوئید (آلژینات) می باشد. گونه های سردآبی آن نقش اصلی در تهیه آلژینات داشته و گونه های گرمابی آن بندرت بعنوان غذا و در تولید آلژینات استفاده می شود. از این گروه جلبك خوراكی لامیناریا، پس از برداشت، ابتدا خشك شده و در بسته های نایلونی بسته بندی شده و به بازار عرضه می گردند كه در ایران وجود ندارد. با توجه به اهمیت آلژینات ها در صنایع غذایی برای تولید محصول با كیفیت و قدرت ماندگاری مطلوب و همچنین درصد مناسب آلژینات در جلبك قهوه ای سارگاسوم سواحل دریای عمان، به نظر می رسد سرمایه گذاری در استخراج صنعتی امكان پذیر است .استفاده اصلی جلبك های قرمز، بعنوان غذا و منبع تولید دو هیدروكلوئید آگار و كاراگینان است.

 

موادی که از جلبک ها استخراج می شوند عبارتند از:

 

موادی که از جلبک ها استخراج می شوند عبارتند از:

الف)   آلژینات – آگاروکاراجین ها :.

      -  الژینات ها  امروزه کاربرد وسیعی دارند که عبارتند از :

     محصولات لاغری – تولید غذا و منسوجات ، ضد آتش کردن منسوجات ، ژلاتین کننده و تغلیظ      کننده( نوشیدنیها، بستنی ها، مواد آرایشی) ، عامل سهم زدا( جذب فلزات سنگین از خون) ، تهیه      آنتی اکسیدانها، چسبها، رنگدانه ها، پوشش زخمها و مواد قالب گیری در دانپزشکی و در      بیوتکنولوژی برای غیر متحرک کردن سلول ها و آتریمها استفاده می شود .

 

-    آگارها: نوعی پلی ساکارید است که نام دیگر آن ژلوزاست . در نستاجی ، کنسرو سازی، لاستیک سازی ، شیرینی سازی، تهیه میوه، شربت، داروسازی و لوازم آرایشی ، تهیه محیط کشت و خالص سازی انواع میکرو اورگانسیم ها، الکتروفروز، کروماتوگرافی برای تولید حشره کش ها ، پایدار کننده ، محلول های کلسترولی، پرورش گل و در کاغذ سازی برای پوشش دار کردن کاغذ استفاده می شود .

-    کاراجین ها : از جلبک های قرمز بدست می آید. محلول در آب داغ و در تهیه مواد آرایشی ، شامپو ، پایدار کننده در خمیرداندان ها، مواد نگهدارنده در فرآوری گوشتی ، در ساخت بستنی ، شکلات ، پاستیل ، سس، ماست، آبمیوه وبرای نگهداری موادی که احتیاج به سردخانه نداشته باشند کاربرد دارد .

 

ب‌)  مواد معدنی و آلی: مواد معدنی و آلی زیادی از جلبک ها تهیه می شود که از نظر اقتصادی یا تغذیه ای بسیار مهم هستند .

-    مواد معدنی عبارتنداز: کلسیم، آهن، منیزیم، سلینوم، روی، مس ، کروم که از جلبک های قهوه ای و کلپ بدست می آید همچنین از خاکستر این جلبک ها کربنات سدیم، پتاسیم و ید بدست
می آید که بترتیب در شیشه و بلوسازی، صابون سازی و در درمان گواتر کاربرد دارد .

-    مواد آلی عبارتنداز: کلیسرول ، اسیدهای نوکلئیک، کلروفیل، اسیدهای چرب، مانیتول، رنگدانه ها فیکوکلوئیدها و پلی سارکاریدها

 

ج‌)     ویتامینها:

     ویتامینهای بسیار زیادی از جلبک ها بدست می آید که مهمترین آنها عبارتند از:

-         ویتامین A : استفاده در داروها ومواد آرایشی بهداشتی

-    ویتامین E : حفاظت از بدن در مقابل بیماریهای ناشی از نور( پوستی و چشمی) ، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان واستفاده در کرمها و مواد آرایشی ، خاصیت اکسیدانی

-    ویتامین C : حفاظت از مو ، جلوگیری از فعالیت رادیکال های آزاد، استفاده در شامپورها و مواد بهداشتی

-         و ویتامینهای  B، B2 ،B12، B7 و.........

-         استفاده های مفید  از جلبکها

1- جلبکها به عنوان منبع اولیه مواد آلی و انرژی

 مهمترین نفعی که طبیعت از جلبکها می برد به نقش تولید کنندگی و فعالیت فتوسنتزی آنها مربوط می شود.

جلبکها تولید  کننده های اولیه مواد آلی در محیطهای آبی هستند.

 حیات جانوران آبزی عمدتاً به فعالیت جلبکهای درون آب وابسته است ، زیرا مواد آلی و اکسیژن مورد نیاز آنها عمدتاً توسط جلبکها تأمین می شود.

در اکوسیستمهای آبی ، جلبکها حلقه اولیه و اصلی زنجیره غذایی را تشکیل می دهند. به علاوه، با تولید مداوم اکسیژن، ادامۀ تنفس جانوران آبزی را ممکن می سازند.

با توجه به اینکه حدود 70 ٪ سطح زمین را آب فرا گرفته، اهمیت جلبکها در تولید اولیه مواد آلی کرۀ زمین مشخص می شود.

2- جلبکها به عنوان غذای انسان

ژاپن اولین کشوری که روش صنعتی کشت و پرورش جلبک را ابداع کرد. تنها در سال 1995 در ژاپن 220000 تن جلبک بصورت غذای انسان مصرف شده است.

استفاده از جلبکها برای تغذیه انسان سابقۀ طولانی دارد و به سالهای قبل از میلاد می رسد. طی قحطی بزرگی که در اواسط قرن نوزدهم در انگلستان بر اثر آلودگی قارچی سیب زمینی رخ داد، یک نوع جلبک قرمز دریایی جایگزین مهمی برای محصولات سیب زمینی شد.

 امروزه نیز در بسیاری از کشورهای آسیایی و اروپایی ، به ویژه در کشورهایی که دارای سواحل طولانی با دریاهای آزاد هستند، به شکلهای مختلفی از جلبکها به منظور تغذیه استفاده می شود .

با توجه به رشد جمعیت و کمبود منابع کشاورزی در خشکی، این روشها می تواند به استفادۀ بهینه از منابع کمک نماید. در بخشهای مختلف جهان بیش از یکصد نوع جلبک که عمدتاً از جلبکهای قهوه ای و قرمز هستند به عنوان غذا استفاده می شوند.

استفاده از جلبک‌هاي دريايي بعنوان غذاي جايگزين حاوي كمي پروتئين، تمام اسيدآمينه ضروري، ويتامين‌ها، مواد معدني، اسيدهاي چرب غيراشباع با چند پيوند دوگانه مانند آراشيدونيک اسيد هستند.

 حدود 60% تا 70% وزن خشک اسپیرولینا پروتئین می باشد. امروزه از اسپیرولینا در کلوچه ها، نانها، سالاد و سوپ استفاده می نمایند و در کشورهای اروپایی برای بهبود رژیم غذایی قرصهای اسپیرولینا بصورت روزانه مصرف می شود.

تعداد اندکی از جلبکهای سبز نیز که مواد معدنی، ویتامین، قند و پروتئین بالایی دارند، به این منظور مورد استفاده قرار می گیرند. برخی جلبکهای غذایی مهم عبارت اند از :

- از جلبکهای قهوه ای جنسهای لامیناریا، سارگاسوم و آلاریا معروفند. در ژاپن غذاهای خاصی از لامیناریا و آلاریا تهیه می شود

- از جلبکهای قرمز جنسهای پورفیرا و کوندروس معروفند. پورفیرا از مهمترین جلبکهای قرمز است که توسط انسان به عنوان غذا مورد استفاده قرار می گیرد.

- از جلبکهای سبز، جنسهای اولوا و کلرلا معروفند. از اولوا  که به خاطر شباهت پهنک آن به برگ گاهوی دریایی شهرت دارد، برای تهیه سالاد و سوپ استفاده می شود

3- استفاده از جلبکها در صنعت

 معمولا کشت جلبکها به عنوان یک فعالیت اقتصادی و صنعتی در بسیاری از کشورهای جهان به ویژه کشورهای صنعتی صورت می گیرد. تحقیقات مربوط به کشت انبوه جلبکها در ژاپن از سال 1960 شروع شد و برای اولین بار (دکتر یامارا و همکارانش1976) کشت گونه ای از جلبک قرمز را در حوضچه های مخصوصی شروع کردند. در حال حاضر الگوهای مختلفی از استخرها جهت پرورش جلبکهای آبزی استفاده می شود. كاراژنين

 

موارد متعددی از کاربرد صنعتی جلبکها وجود دارد که به چند نمونه اشاره می شود.

دیاتومیت : از جمله :

- به عنوان  صافی در پالایش روغن، شکر و آنتی بیوتیکها، زیرا دیاتومیک خنثی دیاتومیت عایق است.

- جهت تهیه پودرهای براق کنندۀ ماشین و نقره و استفاده در تابلوها، علائم راهنمایی و نمرۀ ماشینها

- جهت تهیه شیشه های مقاوم

- استفاده از آن در خمیر دندان ( براق کننده های دندانها )

برخی از پژوهشگران، به دلیل اینکه تقریباً 11٪ حجم دیاتومه را روغن تشکیل می دهد، آنها را منشأ تشکیل نفت های جهان می دانند. طبق نظر برخی از این دانشمندان، رسوبات دیاتومه ها فسیل شاخص باارزشی برای اکتشاف میدان های زیرزمینی نفت است.

آگار : آگار ماده ژله مانندی است که از برخی جنسهای جلبکهای قرمز به دست می آید.از آگار برای تهیۀ محیط های مختلف کشت به منظور کشت آزمایشگاهی  باکتریها و قارچها استفاده می شود.

در داروسازی، به عنوان ماده زمینه برخی داروها، از آگار استفاده می شود. برای تهیه بستنی، ژل و شیرینی، همچنین در تهیه فیلمهای عکاسی، از آگار استفاده می گردد. از آگار استفاده های متعدد دیگری می شود. در کشور ما نیز در سال های اخیر به استخراج آگار از جلبکهای قرمز خلیج فارس، توجه شده است. تولید آگار یک صنعت چند میلیون دلاری را در بعضی کشورها ایجاد کرده است.

کاراژینین : کاراژینین ماده است مرکب از چندین قند و ترکیبات  دیگر که در دیوارۀ یاخته ای یک گونه جلبک قرمز به نام کوندروس کریسپوس وجود دارد. به این جلبک خزۀ هلندی می گویند. از کاراژینین برای تهیۀ خمیر دندان، ژل موی سر، لوسیون های بهداشتی و زیبایی مختلف، همچنین در رنگسازی، پارچه بافی، چرم سازی و صنایع داروسازی استفاده می شود. در پزشکی  از این ماده برای انعقاد خون استفاده می شود.

آلژینات : آلژیناتها مشتقات اسید آلژینیک هستند که به وفور در دیواره جلبکهای قهوه ای وجود دارند. در نقاط مختلف دنیا، از جنسهای گوناگون جلبکهای قهوه ای برای استخراج آژیناتها استفاده می شود. از مهمترین جلبکهای قهوه ای برای تهیه آلژینات، جنسهای لامیناریا، ماکروسیستیس و فوکوس است. از آلژیناتها در صنعت لاستیک سازی، رنگسازی، تهیۀ بستنی و تهیۀ قطعات و لوازم پلاستیکی ضد حرارت استفاده می شود. همچنین از مشتقات اسید آلژینیک در تهیۀ صابون، کرم و سس استفاده می گردد.

تهیۀ چسب : در ژاپن از برخی از جلبکها نوعی چسب تهیه می شود که از آن برای چسباندن اشیاء و نیز به عنوان ماده قالب گیری استفاده می شود. ترکیب این ماده با اندکی تفاوت شبیه آگار است .

کاغذ عدسی : ژاپنیها از اسپیروژیر برای ساخت نوعی کاغذ مخصوص تمیز کردن عدسیهای میکروسکوپ، شیشه های عینک و دیگر وسایل نوری استفاده می نمایند.

4- استفاده از جلبکها برای درمان بیماریها

اخيرا علاقه زيادي به مواد بيولوژيكي فعال جدا شده از جلبكها و اثر آنها بر روي عملكرد فيزيولوژيك بدن انسان مخصوصا افزايش قابليت سيستم ايمني و فعاليت ضد سرطاني اين مواد نشان داده شده است.

خواص دارویی که برای جلبک ها عنوان کرده اند بسیار می باشد، یبوست های دستگاه گوارش، به عنوان التیام دهنده زخم های دستگاه گوارش و به عنوان داروهای ضد انگلی دستگاه گوارش و همچنین در کاهش فشار خون، کاهش چربی خون، کاهش وزن زیاد و نیز جلوگیری از بیماری های تصلب شرائین از جلبک ها استفاده می شود. از کاربرد های جدید و مدرن این گیاهان در بیماری توموری است که ترکیبات ضد سرطانی از این گیاهان استخراج شده و برای مقابله با بیماری های توموری از آن ها استفاده می شود. حتی در برخی از منابع به قدرت مقابله این گیاهان در مقابل ویروس ایدز نیز اشاره شده است. همچنین مقابله با ویروس تبخال نیز با کاربرد جلبک ها امکان پذیر می باشد. بسیاری از علف های دریایی محتوی درصد زیادی ید می باشد که در تهیه انواع بیماری های گواتر کاربرد دارد. برخی از جلبک ها منبع آنتی بیوتیک ها محسوب می شوند و مانع از رشد دیگر باکتری ها می گردد،

-  در چین، ژاپن و شیلی از جلبکها برای درمان بیماریهای مجاری ادراری و ششها استفاده می شود.

5- استفاده از جلبکها در پژوهشهای زیستی

 جلبکهای مثل کلامیدوموناس، کلرلا و استابولاریا در مطالعات فیزیولوژی، سیتولوژی و ژنتیک بسیار مورد استفاده قرار می گیرند

. نکته مهم ديگر ارزشي است که آگار براي تهيه محيط هاي رشد باکتري ها و قارچها دارد و آن مقاوم بودن آگار در برابر باکتري هاي تبديل کننده ژل بسته به ژل مايع است، کما اين که مصرف آگار در صنايع داروسازي امريکا طي دهه هاي اخير چند برابر شده است. بخش ديگري از مصرف آگار نيز در حمل ماهي هاي آماده (طبخ) است که با مصرف آن مي توان از شکستگي ماهي ها در زمان حمل جلوگيري کرد.

6- استفاده از جلبکها برای  تصفیه آب

 فاضلابهای شهری حاوی مقادیر زیادی مواد آلی و معدنی است، ولی اکسیژن آن بسیار کم است. یکی از روشهای آسان که در ایستگاه های تصفیه آب برای تصفیه این نوع فاضلابها به کار می رود، ایجاد حوضچه های سیمانی کم عمق و با وسعت زیاد است. رشد جلبکها در این حوضچه ها باعث زیاد شدن و افزایش اکسیژن آن می شود. در اثر افزایش  اکسیژن، تعداد میکروارگانیزم هوازی در آب زیاد شده و در نتیجۀ فعالیت آنها، مواد آلی موجود در آب تجزیه می گردد. کاربرد جلبک ها در تصفیه فاضلاب فاضلاب ها میکروارگانیزمهای فاسد و پوسیده را در خود پناه داده و پرورش می دهد. استفاده از جلبک های سبز و کوچک اندام نظیر در مسیر کانال خروجی مخازن بزرگ و کم عمق فاضلابی (اکسیداسیون فاضلابی) سریع ترین و کم هزینه ترین روشی است که به طور موثر می تواند مواد فاسد و خطرناک را به کود های با ارزش و بدون بو تبدیل کند و همانند کاتالیزور عمل می کند (هرمزدیار، کیانمهر.1381). رشد این جلبک ها به عنوان گیاه تصفیه کننده در کانال های فاضلاب ها نیز حائز اهمیت است. این جلبک ها برای انجام فعالیت های متابولیسم خود نیترات ها و فسفات ها را مصرف کرده و با انجام پروسه فتوسنتز، اکسیژن آزاد می کنند و اکسیژن آزاد شده به باکتری های هوازی کمک می کند تا در تجزیه مواد خام فاضلاب ها فعال باشند فاضلاب هايي كه عمدتا از ضايعات صنعتي و شهر نشيني ايجاد شده باشند داراي بسياري از تركيات آلي و معدني هستند كه در آنها حل شده و به حالت معلق در آمده است.

اكسيژنه نمودن فاضلاب ها به خصوص در توده هاي كوچك نظير استخرها ضرورت دارد تا بوي بد از آنها بر طرف گردد. به اين ترتيب جلبكها نقش مهمي را در تصفيه فاضلابها به عهده دارند كه گاه به صورت طبيعي اين پديده انجام مي شود. پروسه فتوسنتز توسط جلبک ها سبب وفور اکسیژن می شود و اکسیژن تولید شده به مصرف میکروارگانیزم ها می رسد که میکروارگانیزم ها مسئولیت تجزیه نمودن بقایای مواد آلی را در فاضلاب ها به عهده دارند.

 

3- استفاده از جلبکها در کشاورزی
استفاده از جلبك ها بعنوان كود به قرن نوزده برمی گردد كه برای اولین بار بوسیله ساحل نشینان و جلبكهای قهوه ای مورد استفاده قرارگرفت. جلبكها بخاطر دارا بودن میزان بالای فیبر از یك طرف نقش مهمی در نرم كردنبافت خاك و حفظ رطوبت و از طرف دیگر بخاطر دارا بودن مواد معدنی و عناصر كمیاباهمیت دو چندانی دارند. از دیگر زمینه های كاربردی كود های جلبكی است. مطالعات مختلف علمی ثابت كرده است كه كارایی این محصولات (فرآورده ها) بطور گسترده ای درعلوم و صنعت باغبانی مورد استقبال قرار گرفته است، بطوریكه بعد از استفاده از اینفرآورده ها، افزایش محصول، افزایش جذب مواد غذایی خاك، افزایش مقاومت به آفات خاص،افزایش جوانه زنی بذر و مقاومت در مقابل یخ زدگی را در پی داشته است. به هر حال، اززمان پی بردن به چنین خواص كارآمدی در جلبك ها، به نظر می رسد با توجه به پیشرفتكشاورزی و آبزی پروری ارگانیك، بازار روبه رشد فزاینده ای داشته باشد. الف) جنسهايي نظير در مزارعي كه با فقدان كلسيم روبه رو هستند به كار مي روند؛ ب) فوكوس (جلبكهاي قهوه اي ) در مزارع ايرلند به عنوان يك كود مورد استفاده قرار مي گيرد، از میان جلبک ها نوع سبز مایل به آبی آن ها ازاهمیت بیشتری برخوردارند. زیرا آنها قادر به تثبیت نیتروژن اتمسفر به بدنه خود میباشند. جلبكهاي دريايي به علت داشتن فسفر، پتاسيم و برخي از عناصر كم مقدار دربسياري از مناطق ساحلي به عنوان كود بيولوژيكي مورد استفاده قرار مي گيرند. برخی ازاین جلبکها را با مواد آلی دیگر مخلوط می کنند و برای حاصلخیزی خاک به کار می برندو تعدادی دیگر را مستقیماً به زمین کشاورزی اضافه می نمایند و اجازه می دهند بهمرور زمان پوسیده و مواد آنها جذب خاک شود. امروزه این جلبکها را به صورتانبوه کشت می دهند و از کود تهیه می کنند که اصطلاحاً به این نوع کودها کود زیستیمی گویند. این کودها را به شالیزارهای برنج اضافه می نمایند. مزیت کودهای زیستینسبت به کودهای حیوانی یا شیمیایی اینست که این کودها به دلیل داشتن فعالیتهایحیاتی و زنده بودن، از بین نمی روند و دائم در حال تکثیر و افزایش هستند و عوارضجانبی کودهای شیمیایی یا حیوانی را نیز ندارند. از برخی از جلبکها مثل کارا برایجبران کمبود کلسیم در مزارع استفاده می شود.
در انگلستان از جلبکها بعنوان کود برای محصولاتی چون سیب زمینی، کلم و سبزیجات استفاده می شود. همچنین گزارش شده است که دادن کود جلبکی به مزارع سیب زمینی باعث می شود قدرت مقابله این گیاه در مقابل بیماری قارچی افزایش یافته و نسبت به بیماریهای ویروسی چون پیچ خوردگی برگ مقاومت پیدا کنند. در مورد گوجه فرنگی دادن کود جلبکی سبب افزایش دوره میوه دهی گوجه فرنگی شده و زمین را از وجود شته ها عاری می سازد. چنين موضوعي با توجه به پارامترهاي زيست محيطي اعم از محيطهاي طبيعي و انساني نيز از اهميت خاصي برخوردار است( دادخواهی 1386).

نتیجه

امروزه بهره براری از جلبک ها در ابعاد صنعتی، کشاورزی، دارویی و غذایی ابعاد بسیار گسترده ای یافته و تکنولوژی مدرن برای تولید و بهره برداری از جلبک ها در کشور های صنعتی و پیشرفته جهان مورد استفاده قرار می گیرد. خوشبختانه در كشور ما نيز بر اثر شرايط جغرافيايي خاص، گسترش جلبك ها آن چنان است كه بسياري از گياهان توليد كننده مواد اوليه دارويي را داريم و مي توانيم با بهره گيري از آن ها از ورود اين مواد از خارج جلوگيري كنيم. جلبك هاي دريايي در سواحل صخره اي جنوب كشور بخصوص سواحل استان سيستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر به وفور يافت مي شوند. طی تحقیقات انجام شده بیش از 250 گونه جلبکی در سواحل جنوب کشور شناسایی شده، که بسیاری از گونه ها دارای خواص کاربردی بوده و در سطح جهانی از آنها استفاده می شود. درسال 1371 یکصد و هشتاد تن اسیدآلژنیک و املاح و استرهای آن تحت عنوان قرص و گرد خمیر ویژه دهان و دندان جمعا حدود 5 میلیون دلار واردات به کشور داشته ایم. در حالیکه با بهره گیری از منابع غنی سواحل خلیج چابهار، بوشهر و بندر لنگه ضمن صرفه جویی ارزی فراوان، گامهای بلندی در جهت خودکفایی کشور در این زمینه برداشته خواهد شد. در کشور ما نیز خوشبختانه در سال های اخیر، کشت انبوه جلبکهای دریایی نیز مورد توجه قرار گرفته است. اخیراً (مرداد ماه 1382) یک مزرعه بزرگ کشت انبوه جلبکهای قرمز، قهوه ای و سبز در سواحل جنوبی  ایران افتتاح گردید. با توجه به تحقیقات انجام شده در زمینه شناسایی و کاربرد جلبک های سواحل جنوبی کشور و با توجه به اثرات متعددی که استفاده از جلبکها دارند، لزوم توجه هر چه بیشتر به شناخت این ذخایر و قابلیت های کاربردی آنها مشخص شده و لازم است در مورد اثرات گونه های جلبکی سواحل جنوب کشور تحقیقات لازم صورت گرفته تا بر اساس آن بتوان به نحو مطلوب بهره برداری بهینه را از این منابع طبیعی ملی انجام داد.

عکس هایی از جلبک و مصارف آن

1127-36.jpg

اصلاح الگوی مصرف جـلـبـک در ارتش

kdykd3y2tk5l6ufcjm.jpg

i69615_5.jpg

236_473_6238800_1.jpg

 

 

 


مطالب مشابه :


اهميت اقتصادي و كاربردي جلبكهاي دريايي

جلبك هاي دريايي يا Seaweed يا Macroalgae به مي آيد كه بترتيب در شيشه و بلوسازي، صابون سازي و در




جلبک ها و نقش انها در زندگی انسان و محیط زیست

در صنايع صابون سازي و شيشه سازي كلپ هاي جلبك هاي دريايي در سواحل صخره اي جنوب كشور




معرفی محصولات آرایشی و بهداشتی تهیه شده از آبزیان

صابون خرچنگ : ضد چروک و روشن کننده توليد فرآورده هاي دارويي از جلبك هاي دريايي;




جلبک و اهمیت آن ...حنیسه رئیسی....

می آید که بترتیب در شیشه و بلوسازی، صابون استفاده از جلبک‌هاي دريايي جلبك هاي دريايي




اهمیت و کاربرد جلبک ها در زندگی بشر

گاهي جلبك Gigartina به در مواقعي كه جلبكهاي دريايي به غذاي در صنايع صابون سازي و




آزمایش کشت و مشاهده جلبک ها

تعلیم به احمق ها همانقدر بی ثمر است که بخواهیم با صابون دريايي بدست با جلبك :




روغن کبد کوسه ماهی

( صابون حاوی روغن کوسه رطوبت و ویتامینهای توليد فرآورده هاي دارويي از جلبك هاي دريايي;




برچسب :