نحوه ارتباط با جنس مخالف

 

روابط: مشکلات و راهکارها

 داشتن یک رابطه صمیمی و نزدیک با جنس مخالف می تواند سرچشمه آرامش، حمایت و لذت برای هرکس باشد. این درحالی است که همین رابطه می تواند به منشاء اضطراب، ناراحتی و نا امیدی شما تبدیل شود. روابط نزدیک در طول مسیر خود با فراز و نشیب هایی در کشش به فرد مقابل، انرژی و اشتیاق برای ادامه رابطه روبه رو می شوند.

این نوسانات در رضایت از رابطه تحت تاثیر عوامل مختلفی ایجاد می شوند که از آن جمله می توان به میزان خستگی فرد، مهارت های ارتباطی، قابلیت حل مشکل، کنترل استرس، توانایی فرد در برخورد با فشارهای خارجی مثل فشارهای کاری، خانوادگی و مالی و رویاها، اهداف و انتظارات خود فرد برای زندگی و رابطه اش اشاره کرد.

مشکلات اصلی در روابط

وقتی در روابط مشکل ایجاد می شود، این مشکل می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که به مشکلات هر دو طرف و مشکلات مربوط به تعاملات بین دو طرف در رابطه مرتبط است. مشکلات فردی که در رابطه استرس ایجاد می کند معمولاً به خاطر نیازهای فردی طرفین که برآورده نشده است، پدید می آید. این نیازهای برآورده نشده معمولاً به خاطر الگوهای ارتباطی ناکارآمد بین روابط ایجاد می شود. این روابط ناکارآمد شامل ناتوانی در ارتباط موثر، فقدان حمایت از طرف مقابل، ضعف در حل مشکلات، فقدان زمان و نبود تجربیات لذت بخش و مثبت در کنار هم می شود.

ارتباط ضعیف

ضعف ارتباط معمولاً در همه روابط مشکل دار به چشم می خورد. نحوه صحبت کردن (یا نکردن) دو طرف با همدیگر می تواند ناراحتی و تنش زیادی ایجاد کند. در بررسی مشکلات متداول در نحوه ارتباط، الگوهای  ناکارآمد زیر شناخته شده اند:

· امتناع از ارتباط تحمیلی. این زمانی است که یک طرف سبک ارتباطی تجاوزگرایانه، مدعی مآبانه یا تحمیل گرایانه را پیش می گیرد و طرف مقابل در پاسخ از ایجاد ارتباط سر باز می زند.

· احساسات منفی و برچسب زدن. این زمانی است که فرد از احساسات منفی مثل عصبانیت و ناراحتی در برخورد با طرف مقابل خود استفاده می کند. برچسب زدن زمانی اتفاق می افتد که شما برای توصیف طرف مقابل خود از الفاظ کلی گرایانه استفاده می کنید— مثل "تنبل"، "احمق" یا "آزار دهنده".

· بطلان احساسی و گوش دادن غیرموثر. این زمانی اتفاق می افتد که فرد از زبان بدن و فیدبک کلامی مناسب برای ابراز نگرانی و درک خود استفاده نمی کند.

ضعف در حل مشکلات

حل مشکل یک مهارت بسیار مهم و لازم برای طرح راه حل های موثر برای مشکلاتی است که روزانه در رابطه با آن برخورد می کنید. این مشکلات عبارتند از: تنظیم برنامه های هر روزه برای انجام کارها، پرداخت قبض ها، تنظیم فعالیت های اجتماعی و کارهای خارج از خانه، و تنظیم زمان برای وقت گذاشتن برای همدیگر. مشکلات متداولی که در تلاش برای حل مشکل با آن روبه رو می شوید عبارتند از:

· ناتوانی در تشخیص مشکل اصلی. گاهی اوقات نمی توانیم بفهمیم مشکل اصلی از کجاست. مثلاً ممکن است در رابطه گاهی تصور کنیم که طرف مقابلمان دیگر چندان به ما راغب نیست یا دیگر دوستمان ندارد، درحالیکه مشکل اصلی این نیست. مشکل می تواند خستگی او باشد یااینکه وقت کافی کنار هم نگذرانده ایم.

· فکر نکردن کامل به همه راه حل های ممکن قبل از انتخاب یک راه حل. گاهی اوقات قبل از اینکه خوب به همه انتخاب هایی که روبه رویمان است فکر کنیم، سریع به نتیجه گیری می رسیم. در روابط گاهی یکی از طرفین تصور می کند که برای حل مشکل گذراندن یک تعطیلات کنار هم یا ایجاد چند تغییر جزئی در برنامه روزانه کافی باشد. مثل این می ماند که ما معمولاً دنبال راه هایی هستیم تا پول بیشتری در بیاوریم به جای اینکه انتخاب های پرهزینه زندگی را کمتر کنیم.

· صحبت نکردن یا مشورت نکردن با طرف مقابل در انتخاب، اجرا و بازنگری. گاهی اوقات بدون اینکه با طرف مقابلمان مشورت کنیم سعی در حل مشکل رابطه می کنیم و این فرصت را از او می گیریم که در آن فرایند شرکت داشته باشد و گاهی اوقات هم وقتی کارها درست پیش نمی رود به جای اینکه در کنار هم برای حل آن تلاش کنیم، همدیگر را مقصر می کنیم.

فقدان حمایت از جانب طرف مقابل

برای ادامه یافتن یک رابطه و شکوفا شدن آن هر دو طرف باید احساس کنند که از جانب طرف مقابل خود به اندازه کافی حمایت می شوند. برآورده شدن این نیازها در کنار انتظارات واقعگرایانه هر طرف درمورد توانایی طرف مقابل در برآورده کردن نیازهای او، جو بسیار خوبی در رابطه ایجاد خواهد کرد که نیاز به مورد حمایت قرار گرفتن در هر دو طرف برآورده خواهد شد.

مشکلات معمول در این مورد عبارتند از:

· داشتن انتظارات غیرواقعگرایانه درمورد نیازهای خود. خیلی مهم است که در تعیین نیازهای خود در رابطه با حمایت طرف مقابل کمی واقعگرایانه فکر کنید. تکیه کردن روی طرف مقابل برای برآوردن نیاز شما به مورد حمایت قرار گرفتن کمی غیرواقعگرایانه است و فشار زیادی روی طرفتان ایجاد می کند.

· داشتن خواسته های غیرواقعگرایانه از طرف مقابل. گاهی اوقات وقتی یک طرف خواسته های غیرمنظقی از طرف خود دارد و انسانیت طرف مقابل خود را ندیده میگیرد، روابط دچار مشکل می شوند. باید بدانید که طرفتان هم مثل شما یک انسان است و اشتباه می کند، خسته میشود و او هم نیازهای خاص خود را دارد.

· ناتوانی در برقراری ارتباط و حل مشکل برای برآوردن نیازها. معمولاً به خاطر ناراحتی یک طرف از اینکه طرف مقابلش چیزی را به یاد نداشته است یا کاری که او می خواسته را انجام نداده است یا خوب با او گفتگو نداشته است، دعوا و مشاجره پیش می آید. در این مورد، اگر برقراری ارتباط یا حل مشکل به درستی و به طرزی کارآمد انجام نشود همه چیز بدتر می شود.

نداشتن زمان و تجربیات لذت بخش کنار همدیگر

نگذراندن وقت کافی و نداشتن تجربیات شاد و لذت بخش کنار همدیگر مشکلی است که در خیلی از نارضایتی ها از روابط به چشم می خورد. در این وضعیت مشکلات زیر معمولاً اتفاق می افتد:

· نگذراندن وقت کافی. زوج ها معمولاً از قبل برنامه نمی ریزند تا مطمئن شوند که وقت کافی کنار هم می گذرانند. زمان هایی را هم که کنار هم تنها هستند معمولاً آنقدر خسته و بیحوصله هستند که هیچوقت استفاده مفید از آن نمی برند.

· فقدان تجربیات لذت بخش کنار همدیگر. یکی دیگر از مشکلات در روابط زمانی  است که دو طرف علایق یکسانی ندارند که با انجام آن بتوانند تجربیات لذت بخشی از کنار هم بودن داشته باشند.

تقویت رابطه (چند نکته برای شروع)

کارهای زیادی هست که می توانید برای شروع بهبود بخشیدن به رابطه تان انجام دهید. ایجاد تغییر در نحوه برخورد و گذراندن زمان بین خود و طرف مقابلتان و تقویت مهارت های ارتباطی و حل مشکل می تواند تغییرات شگرفی در رابطه تان ایجاد کند و رضایت هر دو شما را از رابطه بالا ببرد.

تقویت ارتباط

گفتگو و ارتباط پایه داشتن یک رابطه خوب است. در زیر به چند استراتژی و اصول پایه برای شروع کار اشاره می کنیم:

· وقتی می خواهید با هم صحبت کنید هر چیزی که حواستان را پرت کند، از بین ببرید. تلویزیون یا ضبط را خاموش کنید. اگر آن زمان برای صحبت کردن و بحث کردن درمورد یک موضوع خاص به نظرتان مناسب نیست، حتماً از طرفتان بخواهید که زمان دیگری را برای این کار تنظیم کنید.

· وقتی طرفتان مشغول صحبت است، حرف نزنید. همیشه صبر کنید تا طرفتان صحبتش تمام شود و بعد اگر مطمئن نبودید که حرفهای او را کاملاً متوجه شده باشید، چیزهایی که شنیده اید را برایش خلاصه کنید تا قبل از اینکه بخواهید پاسخش را بدهید مطمئن شوید که حرفهایش را درست متوجه شده اید.

· طرفتان را مقصر نکنید و به او برچسب نزنید. صفاتی مثل تنبل، بی تفاوت و امثال این را به طرفتان نسبت ندهید درعوض سعی کنید رفتار مشکل ساز را پیدا کنید. با مقصر کردن طرف مقابل به هیچ نتیجه مثبتی دست پیدا نمیکنید.

· به طرفتان روحیه دهید و از لغات دلگرم کننده استفاده کنید. همیشه به دنبال راه های مثبت برای حرف زدن و بحث کردن با طرفتان باید و سعی کنید حرفهایتان را طوری به زبان بیاورید که در عین صداقت روحیه طرفتان را تقویت کند و به جای ناراحت کردن او، به او دلگرمی دهد.

حل مشکل: طرح راه حل های موثر

حل مشکل مهارتی است که بااینکه به نظر ساده می رسد اما یادگیری آن بسیار دشوار است و در برخورد با مشکل، اجرای آن حتی دشوارتر هم خواهد بود. در زیر به نکات مفیدی برای یادگیری این مهارت و اجرای آن در مشکلات اشاره می کنیم.

· مشکلات بزرگ را به چند مشکل کوچکتر تقسیم کنید و هر زمان فقط یکی از آنها را حل کنید. برخی از مشکلات به نظر غیرممکن می رسد چون بسیار سخت و طاقت فرسا هستند. در این مورد باید آن مشکل بزرکآن مشکآن مشکل بزرگ را به چند مشکل کوچک تر تقسیم کنید و هر بار یکی از آن مشکلات را حل کنید.

· قبل از انتخاب یک راه حل، به همه راه حل های ممکن فکر کنید. گاهی اوقات غیرعادی ترین راه حل بهترین و مفیدترین راه حل است یا بعدها به دردتان خواهد خورد.

· طرفتان را هم در اینکار شرکت دهید و در کنار هم برای حل مشکل تلاش کنید. برای حل مشکلات رابطه هر دو طرف رابطه باید درگیر شوند تا به یک میزان احساس مسئولیت کنند. حتماً در این موارد نظر طرف مقابلتان را هم جویا شوید.

· مثبت گرا باشید و سعی کنید از هر اتفاق درس بگیرید. اگر اوضاع آنطور که می خواهید پیش نمی رود، سعی نکنید فقط به نکات منفی جریان نگاه کنید، روی نقاط مثبت آن هم تمرکز کنید. ببینید کجای جریان خوب پیش رفته است؟ کدام جنبه از رابطه موفق بوده است؟ شما و طرف مقابلتان چه کارهایی را به خوبی کنار هم انجام می دهید؟ و ...

تقویت حمایت طرف مقابل

بالا بردن حمایت طرف مقابل نیاز به مهارت ها و انرژی زیادی دارد. در این مورد هم نکات زیر بسیار برایتان مفید خواهد بود.

· وقت بگذارید و فکر کنید که نیازهای شما برای مورد حمایت قرار گرفتن چه چیزهایی است. ببینید طرف مقابلتان برای کمک به برآوردن این نیاز شما چه می تواند بکند. یادتان باشد انتظارات و نیازهایتان باید واقعگایانه و منطقی باشد.

· رک و واضح با طرفتان درمورد نیازها و انتظاراتتان صحبت کنید. وقتی میدانید که چه میخواهید باید بتوانید آنرا واضح و روشن با طرف مقابتان مطرح کنید و مطمئن شوید که و حتماً درست متوجه منظور شما شده است.

· صبور و باگذشت باشید چون انسانها کامل نیستند. یادتان باشد که طرفتان کامل نیست و ممکن است به دلایل مختلف اشتباهاتی از او سر بزند. شما هم باگذشت و صبور باشید و انتظار زیاد از حد از او نداشته باشید. در این صورت است که وقتی همه چیز خوب پیش برود بسیار خوشحال و متعجب خواهید شد.

گذراندن وقت بیشتر کنار هم و کسب تجربیات لذت بخش

گذراندن وقت کنار هم و داشتن تجربیات مشترک چیزی است که شما و طرف مقابلتان باهم می توانید روی آن کار کنید. توصیه های زیر می تواند برایتان مفید باشد.

· برای دیدن هم به طور منظم برنامه بگذارید. از قبل برای گذراندن وقت کنار همدیگر برنامه بریزید و زمانهایی را انتخاب کنید که هیچکدامتان خسته نباشد و بتوایند زمان مفیدی را کنار هم بگذرانید و از باهم بودن لذت ببرید.

· برای به دست آوردن تجربیات لذت بخش در کنار هم، فعالیت هایی را انتخاب کنید که هر دو از انجام آن لذت می برید. این فعالیت ها را به طور منظم در کنار هم انجام دهید و درک خود را از آن بخش از فعالیت که طرفتان بیشتر از آن لذت میبرد بیشتر کنید. اگر فعالیت های زیادی نیست که هر دو از آن لذت ببرید، سعی کنید لیستی از فعالیت هایی تهیه کنید که می توانید انجام آن را در کنار هم امتحان کنید. یکی یکی آن فعالیت ها را امتحان کنید و ببینید از کدامیک هر دو شما لذت می برید.

مردمان


مطالب مشابه :


خلاصه ای از مجموعه تجربیات+در خصوص فعالیت های مشاور مدرسه +مدرسه+دبيرستان+راهنمايي+

کـافـی نت کـانـی - خلاصه ای از مجموعه تجربیات+در خصوص فعالیت های مشاور مدرسه +مدرسه+دبيرستان




تجربیات وخاطرات مشاوره ای

مشاوران آران وبیدگل - تجربیات وخاطرات مشاوره ای - - مشاوران آران معرفي مشاور:




نقش مشاور در مدرسه 2

مشاور مدرسه - نقش مشاور در مدرسه 2 - تحصیلی، تربیتی، فردی، خانوادگی، شغلی، سازشی و اجتماعی




گزارش انتخاب همیار مشاور در مدرسه مرحوم میر نصیری

ـمشاـوـرـاـنـ ـوـرـاـمینـ - گزارش انتخاب همیار مشاور در مدرسه مرحوم میر نصیری




برخی از تجربیات ما در حوزه ارزیابی و انتخاب نرم افزار-BPMS و ERP

سیستم مدیریت فرآیندهای کسب و کار (bpms) - برخی از تجربیات ما در حوزه ارزیابی و انتخاب نرم افزار




یک تجربه موفق از معاونین مدرسه راهنمایی ابرار خانم باباخانیها

تجربیات معاونین راهنمایی ناحیه1قزوین اینگونه مدارس نیاز مبرم به مشاور و بهداشت دارند.




تجربیات معاون مدرسه راهنمائی سعادت

تجربیات معاونین راهنمایی یک معاون قبل از اینکه معاون باشد باید مشاور خوبی باشد و روان




نحوه ارتباط با جنس مخالف

مشاور مدرسه - نحوه ارتباط با جنس مخالف نداشتن زمان و تجربیات لذت بخش کنار




گزیده ای از شرح وظایف مشاوران - بخشنامه ابلاغی به مدارس ناحیه آبان ماه 90

v صندوق ارتباط با مشاور مدرسه فعال باشد و اطلاعات لازم برای استفاده از آن به دانش آموزان




تجربه شماره 11: بیان بیمه عمر به زبان ساده وطنز

تجربیات من(تجربیات کاملا شخصی یک مهندس ) - تجربه شماره 11: مشاور بیمه پاسارگاد نمایندگی 1570




برچسب :