طرح پزشک خانواده شکست خورد / سرانه سلامت؛ 20 هزار تومان

امیدسلیمی بنی: کشتی نظام جامع سلامت به گل نشست. شواهد نشان می دهد طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع به بن بست رسیده و وزارت بهداشت، در این میان، وزارت رفاه را مقصر می داند. وزیر بهداشت با گلایه از عملکرد وزارت رفاه گفته: "علی‌رغم اینکه وزیر رفاه تاکنون همکاری لازم را برای اجرای طرح داشته است، ولی متاسفانه سازمان‌های بیمه‌گر در این زمینه همکاری نمی‌کنند و تاکنون با گروه پزشک خانواده هیچ قراردادی را منعقد نکرده‌اند."

بالاترین مقام تصمیم گیر در بهداشت و درمان کشور عملکرد وزارت بهداشت را درباره طرح پزشک خانواده این چنین تشریح کرده: "وزارت بهداشت وظایف خود برای اجرای طرح پزشک خانواده را انجام داده و پزشکان علاقمند به شرکت در طرح را جذب کرده است. همچنین طرح پزشک خانواده به اشتغال پرستاران، ماماها و کارشناسان بهداشت محیط و حرفه‌ای هم کمک می‌کند و فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها که تاکنون با مشکل اشتغال مواجه بوده‌اند در طرح پزشک خانواده مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای اجرای طرح، لازم است با اعضای تیم پزشک خانواده قرارداد منعقد شود که انجام این کار نیز وظیفه بیمه‌هاست. همچنین بر اساس این طرح، بیمه‌ها باید برخی قراردادهای قبلی خود را نیز لغو می‌کردند که این کار نیز هنوز انجام نشده و بنابراین دفترچه‌های جدید نیز از سوی بیمه‌ها صادر نشده است."

سیاست بی پاسخ در وزارتی که دیگر وجود ندارد

در زمستان سال گذشته که مرضیه وحید دستجردی و صادق محصولی به عنوان وزرای بهداشت و رفاه در آیین شروع کار طرح پزشک خانواده در شهرهای بالای 100 هزار تفر با یکدیگر عکس یادگاری می گرفتند، پزشکان زیادی به دلایلی که از قبل بود، اعلام کردند این کار شدنی نیست. در همان روز، کتابخانه ملی ایران، پذیرای جمع زیادی از پزشکان بخش خصوصی و دولتی بود که در اعلام نظرات تخصصی خود بارها هشدار دادند بیمه ها به دلیل کسر بودجه، حاضر نیستند با پزشکان، قرارداد منعقد کنند و پزشکان نیز ترجیح می دهند روند معمول کار خود را در نظام مرسوم سلامت ادامه دهند.

ولی با این حال، فلاش دوربینها بارها روی چهره خندان محصولی و دستجردی نورافشانی کرد تا طرح پزشک خانواده با تبلیغات فراوان آغار شود. اکنون پس از گذشت 5 ماه از آن تاریخ، وزارت رفاه به عنوان متولی شورای عالی بیمه و سیاستگذار اصلی بیمه های کشور، حاضر نیست درباره طرح پزشک خانواده اظهار نظر کند، زیرا دیگر این وزارتخانه وجود خارجی ندارد.

ادغام یکشبه وزارت رفاه و تامین اجتماعی در وزارت کار که به تعبیر برخی کارشناسان "انحلال" بود تا ادغام و مجلس نیز قاطعانه آن را "بی اعتبار" و "غیر قانونی" خواند، باعث نشد تا محمود احمدی نژاد، رسما با وزیر رفاه خداحافظی نکند. احمدی نژاد در نامه تشکر آمیز خود از زحمات صادق محصولی در زمان تصدی وزارت قدردانی کرد و به عبارت بهتر، شخصیت حقوقی وزارت رفاه را به وزارت کار و رفاه اجتماعی منتقل کرد. به بیان دیگر، با وجودی که مجلس این تغییرات را تا این لحظه به هیچ عنوان نپذیرفته، وزارت رفاه، تنها در متون تاریخی دیوانسالاری ایران، هویت دارد.

پس با این حال، چندان جای تعجبی ندارد اگر وزارت رفاه در مقابل انتقادات بجای وزارت بهداشت درباره کم کاری در اجرای طرح پزشک خانواده، سکوت را بر واکنش ترجیح دهد.

بلاتکلیفی مضاعف در تعیین تعرفه های درمان

ادغام وزارت رفاه در وزارت کار که مجلس از آن به عنوان "اقدامی غیرقانونی" یاد می کند، مشکل مضاعفی را نیز برای وزارت بهداشت به وجود آورده و آن، بلاتکلیفی مضاعف در تعیین تعرفه های درمان است. مدیرکل امور تعرفه گذاری وزارت بهداشت در میزگرد اخیر در کافه خبر خود بارها به این نکته اشاره کرد که اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، هزینه های مضاعفی را به بیمارستانها تحمیل کرده و انتظار می رود با افزایش مناسب تعرفه های درمانی توسط شورای عالی بیمه سلامت، این هزینه ها جبران شود.

با این حال، دیگر وزارت رفاه عهده دار تعیین تعرفه های بخش درمانی نیست، چون علاوه بر اینکه قادر به تشکیل شورای عالی بیمه سلامت نیست، بیمه های فعلی که در قالب شورای عالی بیمه خدمات درمانی فعالیت می کنند نیز تا انتقال دیوانسالاری خود به وزارت جدیدالتاسیس، امکان تعیین تعرفه ها را نخواهند داشت. وزارت جدید التاسیسی که در ادبیات دولت "کار و رفاه اجتماعی" خوانده می شود و مجلس، رسما آن را "غیرقانونی" می داند.

این چنین که پیداست در شرایط فعلی و انحلال وزارت رفاه در وزارت کار و رفاه اجتماعی، چالشهای عظیمی سر راه وزارت بهداشت قرار گرفته، از یک سو، اجرای طرح نظام جامع سلامت رسما به محاق رفته و از طرف دیگر، خدمت رسانی عادی این وزارتخانه نیز به دلیل نداشتن تعرفه های جدید و افزایش هزینه ها، متعاقب اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، با چالشهای عظیم ناشی از کسر بودجه مواجه است.

کسر بودجه ای که به گفته مدیران ارشد وزارت بهداشت، در شرایط معمول، سالانه 2 هزار میلیارد تومان بر بدهی های این مجموعه می افزود و امسال بنا به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، قانون هدفمندی یارانه ها 700 میلیارد تومان دیگر به آن اضافه کرده و تعهد وزارت بهداشت برای استخدام 23 هزار پرستار جدید در سیستم درمانی، حداقل سالانه هزار میلیارد تومان دیگر به آن تحمیل می کند.

وزارت بهداشت، روزهای سختی را می گذراند، زیرا بیمه ها و وزارت رفاه به عنوان اصلی ترین خریداران خدمت سلامت، سرگردان وضعیت دولت و ادغامهای شتابزده شده اند.

رییس کل سازمان نظام پزشکی با اشاره به افزایش حدود 60 درصدی اعتبارات سلامت در بودجه سال جاری، گفت: با توجه به افزایش اعتبارات حوزه سلامت، سرانه درمان در سال جاری باید بین 15 تا 20 هزار تومان در نظر گرفته شود.

دکتر سید شهاب‌الدین صدر با اشاره به سرانه درمان 8 هزار و 500 تومانی در سال گذشته، گفت: براساس محاسبات انجام شده نظرمان آن بود که سرانه درمان باید 13 تا 15 هزار تومان باشد که البته با افزایش اعتبارات حوزه سلامت در سال جاری، رقم سرانه درمان باید بین 15 تا 20 هزار تومان در نظر گرفته شود؛ چرا که اعتبارات آن به اندازه کافی افزایش یافته است.

وی تاکید کرد: در صورتی که سرانه درمان غیرواقعی در نظر گرفته شود در روند فعالیت بیمارستان‌های دولتی و دانشگاهی اختلال ایجاد می‌کند. بر این اساس لازم است سرانه درمان واقعی شود و پول بیمارستان‌های دولتی پرداخت شود.

صدر با اشاره به بودجه حدود 16 هزار میلیارد تومانی حوزه سلامت در سال جاری و افزایش 50 تا 60 درصدی آن نسبت به سال گذشته، افزود: این اقدام دست وزارت بهداشت و سازمان‌های بیمه‌گر را باز می‌کند تا سرانه و تعرفه‌های درمان را واقعی در نظر بگیرند؛ چرا که با افزایش تعرفه‌ها همتراز با افزایش اعتبارات، بار هزینه‌ها به مردم تحمیل نمی‌شود.

رییس کل سازمان نظام پزشکی ادامه داد: از این نظر برای افزایش اعتبارات حوزه سلامت اهمیت قائل بودیم که براساس اهداف برنامه پنجم توسعه سهم مردم در پرداخت هزینه‌های سلامت باید به 30 درصد کاهش یابد. هر چند اکنون سهم مردم در پرداخت هزینه‌های سلامت حدود60 درصد است اما افزایش اعتبارات سلامت و تقویت بیمه‌ها سبب می‌شود تا پایان امسال سهم مردم در پرداخت هزینه‌های سلامت حدود 10 درصد کاهش یافته و به حدود 50 درصد برسد. در مجموع با این روند تا چهار سال اول برنامه پنجم توسعه، بار هزینه‌های پرداختی مردم در حوزه سلامت به 30 درصد کاهش می‌یابد.

وی با تاکید بر لزوم واقعی شدن تعرفه‌های درمان دولتی و خصوصی گفت: برای تعیین تعرفه‌های درمان 90 کارشناسی‌های خوبی با وزارت بهداشت صورت گرفته است. امیدواریم نتیجه کارشناسی‌های مشترک در شورای عالی بیمه تصویب و سپس به تصویب هیات وزیران برسد. کارگروه تعیین تعرفه‌ها ارقامی را برای رشد تعرفه‌های درمان در سال جاری اعلام کرده اما از آنجا که هنوز نهایی نشده، امیدواریم این میزان رشد مقداری واقعی‌تر شده و بسته‌ای که برای رشد کلی تعرفه‌های درمان در نظر گرفته می‌شود مشکلات بخش‌های تحت فشار را برطرف کند.

رییس کل سازمان نظام پزشکی در پایان گفت: پیشنهاد وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی برای رشد تعرفه‌ای در سال جاری افزایش کلی 13 درصد بود. اکنون شورای عالی بیمه افزایش 7 درصدی برای تعرفه‌های درمان غیردولتی و 9 درصدی برای تعرفه‌های درمان دولتی عنوان کرده است. اگر این عدد برای افزایش کلی تعرفه‌ها به بیش از 10 درصد افزایش یابد مشکلات بیمارستان‌ها تا حدودی برطرف می‌شود.


مطالب مشابه :


جدیدترین منابع کنکور کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای و ایمنی صنعتی و HSE مخصوص آزمون سال 1393

جدیدترین منابع کنکور آگاهی از جدیدترین اخبار بهداشت بهداشت محیط




منابع كنكور كارشناسي ارشد مهندسي بهداشت محيط سال 93 - 1392

مهندسی بهداشت محیط جدیدترین اخبار. اخبار آزمون كارشناسی ارشد پزشکی وزارت




جدیدترین مقالات در حوزه بهداشت حرفه ای - ایمنی - HSE

دریافت رایگان وسریع مطالب-آگاهی از جدیدترین اخبار بهداشت حرفه ای وبلاگ بهداشت محیط




مقایسه انواع بی خطرسازهای پسماندهای عفونی

معرفی جدیدترین تکنولوژی ها در عرصه بهداشت و محیط معرفی جدیدترین تکنولوژی ها اخبار




طرح پزشک خانواده شکست خورد / سرانه سلامت؛ 20 هزار تومان

جدیدترین اخبار ماماها و کارشناسان بهداشت محیط و حرفه‌ای هم کمک می‌کند و




برچسب :