دسته بندی هواپیماهای مدل

دسته بندی هواپیماهای مدل از نظر نوع هدایت:

1- هواپیمای مدل رادیوکنترل (Radio Control Airplane)هواپیمایی که از سیستم فرستنده و گیرنده رادیوکنترل برای هدایت آنها استفاده می شود.

2- هواپیمای مدل کنترل لاین (Control Line Airplane)هواپیمایی که از سیم یا ریسمان مستحکم برای کنترل آنها استفاده می شود. این هواپیماها فقط می تواند در سطح یک نیمکره به شعاع ریسمان و به مرکز شخص هدایتگر پرواز کند.

3- هواپیمای مدل پرواز آزاد (Free Flight Airplane)این هواپیماها پس از پرتاب، بطور آزادانه در هوا پرواز می کنند مانند گلایدرهای مدل پرواز آزاد و هواپیماهای موتور کشی.


دسته بندی هواپیماهای مدل از نظر نوع موتور:
1- هواپیمای مدل موتور پیستونی(Piston Engine Airplane) هواپیمای مدلی که از موتورهای پیستونی اعم از دو زمانه ، چهار زمانه ، الکلی و بنزینی استفاده می نماید.

2- هواپیمای الکتریک (Electric Airplane)هواپیمای مدلی که از موتورهای الکتریکی استفاده می نماید.

3- هواپیمای داکتد فن (Ducted fan Airplane)هواپیمای مدلی که از موتورهای داکتد فن نیرو می گیرد.
توضیح: موتور داکتد فن موتور پیستونی است که به جای ملخ از فن استفاده نموده و در یک داکت یا مجرای استوانه ای قرار می گیرد تا نقش موتور جت را ایفا کند.

4- هواپیمای جت (Jet Airplane)هواپیمای مدلی که از موتورهای مینی جت استفاده می کند.



دسته بندی هواپیماهای مدل از نظر نوع کیت:
1- کیتهای آر-تی-اف (RTF - Ready To Fly)کیتهایی که پس از خرید ظرف مدت ناچیزی ( 20 تا 30 دقیقه) سرهم شده و آماده پرواز می شوند. در این کیتها ، موتور - سرووها و گیرنده - لینکهای ربط - تانک سوخت و بسیاری از جزئیات قبلاً سوار شده اند.



2- کیتهای ای-آر-اف (ARF -Almost Ready to Fly)کیتهایی که تقریبا آماده پروازند. شما باید یک تا دو روز روی این کیتها کار کنید تا آماده پرواز شوند. نصب موتور، سرووها، گیرنده و باطری، تانک سوخت از مهمترین کارهایی است که شما باید انجام دهید.


--------------------------------------------------------------------------------


دسته بندی هواپیماهای رادیوکنترل
1- هواپیمای ترینر (آموزشی) (Trainer airplane)این هواپیماها برای افرادی که می خواهند یادگیری پرواز را شروع کنند ، مناسب است. معمولا این هواپیماها با موتورهای سایز 40 و 60 عرضه شده و استحکام نسبتا خوبی دارند. بال این هواپیماها در بالای بدنه (High wing) و دارای زاویه هفتی (Dihedral) زیاد است. معمولا در این هواپیماها از ایرفویل نا متقارن (Non symmetrical) استفاده می شود. تعادل آنها در هوا بسیار خوب است بطوری که در صورت انحراف بطور خودکار به حالت اولیه خود باز می گردند. ضمناً برای ایمنی بیشتر فرود، در این هواپیماها از سه چرخ (دو چرخ اصلی و یک چرخ دماغه) استفاده میشود. به علت احتمال زیاد سانحه در هنگام آموزش، این هواپیماها را ساده و ارزان تولید می کنند.

هواپیمای ترینر


2- هواپیمای ترینر - ایروباتیک یا اسپورت ترینر (Trainer-Aerobatic airplane)این هواپیماها هم دارای قابلیتهای هواپیماهای ترینر است و هم میتوان از آنها برای انجام مانورهای ساده ایروباتیک استفاده نمود. بال این هواپیماها روی سطح فوقانی بدنه سوار می شود و از ایرفویلهای نیمه متقارن (Semi symmetrical) استفاده می کند.



3- هواپیماهای ایروباتیک (Aerobatic airplanes)هواپیماهایی هستند که قابلیت انجام مانورهای ایروباتیک را دارا هستند که بنا به شخصیت پروازی ، به چند نوع تقسیم میشوند:

الف) اسپورت ایروباتیک (Sport Aerobatic)معمولاً دارای نسبت قدرت موتور به وزن بالا (بیش از 1/1 ) هستند. ایرفویل متقارن دارند. بال آنها باریک شونده (Taper) و مستقیم (Straight) بوده و در زیر یا وسط بدنه نصب میشوند. بدنه این هواپیماها معمولاً کوتاه و قطور است.
ب) هواپیماهای ایروباتیک- پَترن (Aerobatic Pattern) این هواپیماها دارای بدنه باریک و کشیده و نیز دم بلندی بوده و بال آنها نسبتاً نازک است. بنابراین پسای کمتری داشته و سرعت بالاتری به نسبت دیگر هواپیماهای ایروباتیک دارند. بال آنها معمولا از لبه حمله دارای زاویه پسگرایی (Sweep back) و از لبه فرار مستقیم یا کمی زاویه پیشگرایی (Sweep Forward) دارد.


ج) هواپیماهای 3D Aerobaticاز مهمترین زیر شاخه های آن هواپیماهای 3D Fun Flyer هستند که فوق العاده مانور پذیر بوده و تقریباً تمام مانورهای ایروباتیک را انجام میدهند. دارای سرعت پایین و قدرت موتور بالا هستند. ایرفویل بال آنها متقارن و نسبتاً ضخیم است. ضمن اینکه بال آنها دارای نسبت منظری (Aspect Ratio) پایین است یعنی دارای طول کم و پهنای زیاد است. بدنه آنها بسیار سبک و شکننده بوده و اگر از بالا به آن نگاه کنیم بسیار باریک و از زاویه جانبی نگاه کنیم نسبتاً پهن می باشد. این شکل باعث می شود این هواپیماها حول محور عمودی مانورهای جالب و خاصی از جمله Knife Edge - Knife Edge loop - Knife Edge flat circle - Knife Edge slow flight انجام دهند.


4- هواپیمای مقیاسی (Scale airplane)هواپیماهایی هستند که نمونه واقعی داشته و بنا به دقت به دو دسته کلی نیمه مقیاسی (Semi scale) و مقیاسی دقیق تقسیم می شوند. در هواپیماهای نیمه مقیاسی برخی جزئیات و ابعاد و اندازه ها و حتی نوع ایرفویل بال تغییر می یابند تا پرواز آنها راحت تر شود. اما در هواپیماهای مقیاسی دقیق ، تمامی جزئیات و اندازه ها دقیقاً پیاده می شوند.


5- هواپیمای پارک فلایر (Park Flyer airplane)این هواپیماها معمولا از موتور الکتریکی استفاده نموده و بسیار سبک و کوچک هستند. بنابراین شما می توانید آنها را در حیاط منزل یا پارکها پرواز دهید.

6- هواپیمای گلایدر (Glider)هواپیماهای گلایدر رادیوکنترل معمولا دارای موتور الکتریکی کوچکی هستند که هنگام بالا رفتن از آنها استفاده شده در حالی که هنگام گلاید کردن ملخ آنها بواسطه فنر ، بسته شده و به فرم یک گلایدر بی موتور در می آیند. به این گلایدر ها موتور گلایدر می گویند. برخی گلایدر های رادیوکنترل بوسیله هواپیمای مدل دیگری وینچ شده تا به ارتفاع مناسب برسند. سپس رها شده و پرواز طولانی و حتی بالا رونده تحت جریان هوای گرم ، انجام می دهند.


مطالب مشابه :


هنگامی که موتور هواپیما خاموش شد؟

هواپیمای مدل و بدون ساختمان موشک و موتور جت و هواپیمای مدل مرکز آموزش و فروش محصولات




آموزش ساخت هواپیمای مدل

آموزش ساخت هواپیمای مدل و بدون سرنشین و فروش هواپیما و با موتور جت در




انواع هواپیمای مدل

انواع هواپیمای مدل - فروش انواع هواپیما و 1- هواپیمای مدل موتور 4- هواپیمای جت




دسته بندی هواپیماهای مدل

بدون سرنشین و فروش 1- هواپیمای مدل موتور پیستونی(Piston گیرد تا نقش موتور جت را




انواع موتور هواپیما

و بدون سرنشین و فروش (هواپیمای مدل و سرنشین دار از نوع موتور جت و بقیه




هواپیمای مدل ( دانلود رایگان ) 2

هواپیمای مدل و به ویژه به موتورهای جت مدل پرداخته ام که تا حدود نصب موتور.




تاريخچه هواپيماي مدل

هواپیمای مدل و بدون ساختمان موشک و موتور جت و هواپیمای مدل مرکز آموزش و فروش محصولات




هلیکوپتر چیست؟

(هواپیمای مدل و و بدون سرنشین و فروش هواپیما و موتور جت




برچسب :