لوبيا

موضوع : لوبیا

 

لوبیا (Kidney bean)

تیره  : بقولات Leguminosa           

نام لاتین :  Phasaeolus vulgaris L       

نام انگلیسی : Kidney bean

 نام فارسی :  لوبیا      

نام عربی  : لوبیا - فصولیه      

 

 

گياه‌شناسي

نام علمي لوبيا phaseolus vulgaris L مي‌باشد.

لوبيا با نام انگليسي Kidney bean از راسته Rosales خانواده leguminosae و زير خانواده Papilionidae و شاخه phaseolae و زير شاخه Phaseoliae و جنس phaseolus مي‌باشد.

درسال ۱۵۳۳ میلادی لوبیا به نام مکزیکی اولیه اش «ایاکوک» از آمریکا به اروپا آورده شد و از آنجا به سایر نقاط جهان راه یافت واکنون همه ساله میلیون‌ها تن به مصرف می‌رسد و یکی از مواد غذایی نسبتاً ارزان و فراوان است.

گیاهی است یکساله ، دارای یک ریشه اصلی راست و ریشههای فرعی فراوان، در روی ریشه های کوچک لوبیا غده های قهوه ای رنگ نامنظم ، تثبیتکننده ازت قرار گرفته است برگهای مرکب که از سه جفت برگچه تشکیل شده اند بادمبرگطولانی به طور متناوب روی ساقه آن قرار گرفته اند. ممکن است برگچه ها از کرکهای ریزپوشیده شده باشند.

برگهای لوبیا دارای گشواره هستند گلهای لوبیا به صورت خوشه ای یامنفرد از جوانه های جانبی کنار برگها بوجود می آیند جام گل لوبیا سفید یا ارغوانیمیباشد گل لوبیا خودگشن است. براثر تلقیح گل میوه آن که به صورت غلاف یا نیام میباشد، بوجود می آید نیام لوبیا بلند، باریک و گاهی ممکن است خمیده باشد. در هرنیامتعداد 4 تا 12 عدد بذر وجود دارد.

نیام نارس لوبیا به صورت سبز مصرف می شود و بهآن Snap beans می گویند. نیام ممکن است نخ دار و یا بدون نخ باشد. انواع بدون نخ آن، بخصوص زمانیکه به صورت نارس برداشت می شود، بیشتر مورد توجه است و آنرا Stringless bean می نامند.از نظر طول بوته، لوبیا به دو دسته تقسیم می شود. دستهاول بالا رونده است و به آن Pole beans و یا Runner beans می گویند. طول بوته درانواع بالا رونده ممکن است به 5/1 تا 2 متر برسد. دسته دوم غیر بالا رونده و یاکوتاه (Dwarf type) می باشد و به آن Bush beans می گویند

طول بوته در انواع پاکوتاهاز 40 تا 50 سانتی متر تجاوز نمی کند. انواع بالا رونده احتیاج به قیم دارند ودارای دوره رشد طولانی بوده، از میزان محصول بالایی برخوردار می باشند. در حال حاضربیش از چند صد رقم لوبیا سبز در دنیا کشت می شود آنها را از نظر عادت رشد رنگ گل،اندازه گل، شکل غلاف ، شکل و رنگ دانه،تقسیم بندی می کنند.

 

انواع لوبیا

لوبیا سبز

لوبیا چیتی

لوبیا چشم‌بلبلی

لوبیا سفید

لوبیا قرمز

سویا یا لوبيا روغني با نام علمي Glycine max L.

 

لوبيا از نظر الگوي رشد growth habit به چهار تيپ به شرح زير تقسيم مي‌شود:

تيپ 1- كاملا بوته‌اي                 Type I- Determinate Bush

تيپ 2- بوته‌اي با كمك پيچك   Type II- Indeterminate Bush

تيپ 3- نيمه رونده خوابيده     Type III- Indeterminate Bus    

تيپ 4- كاملا رونده          Type IV- Indeterminate Climbing

 

 

آب و هواي مناسب كشت لوبيا

لوبيا گياهي است حرارت دوست (ترموفيل) و در مناطقی كه داراي آب و هواي گرم مانند آمريكاي جنوبي باشند بخوبي رشد مي‌نمايد اما در مناطق معتدل و سردسير معتدل نيز قابل كشت بوده و به خوبي محصول مي‌دهد با اين تفاوت كه در مناطق گرمسير آمريكاي‌جنوبي بيش از يكبار در سال مي‌توان آنرا كشت كرد اصولاً چون لوبيا يك كشت بهاره مي‌باشد از نظر آب و هوا داراي محدوديت چنداني نمي‌باشد و در اكثر نقاط كشور مي‌توان آنرا كشت كرد. حداقل درجه حرارت براي جوانه زدن لوبيا بين 10-12 درجه سانتي‌گراد مي‌باشد.

حرارت اپتيم براي رشد و تكامل لوبيا 20 تا 28 درجه سانتي‌گراد بوده و مجموع درجه حرارت‌هاي موردنياز براي رشد طبيعي آن از 1500 تا 3000 درجه سانتي‌گراد مي‌باشد. 

 

 

آماده سازی خاک

لوبیا سبز در هر نوع خاک رشد می کند بهترین خاک برای لوبیا سبز، خاکهای رسی شنی می باشد pH بین 5/5 تا 5/6 را می پسندد. کودهای آلی و شیمیایی برای زمین لوبیا مناسب هستند میزان مصرف کودهای حیوانی برای لوبیا سبز تا 40 تن در هکتار می باشد که قبل از آماده شدن زمین به زمین اضافه می کنند. کودهای شیمیایی که دارای فسفر و پتاسیم باشند برای لوبیا لازم است و آنها باید قبل ازکشت به زمین اضافه شوند.

آزمایشها نشان داده است که لوبیا چندان نیازی به تثبیت ازت ندارد.بنابراین نسبت به اضافه کردن کودهای ازته عکس العمل مثبت نشان می دهد. اگر در زمینی که باید محصول لوبیا در آن کاشته شود قبل از لوبیا کود سبز در آن کاشته باشند باید زمین را در پائیز سال پیش از کاشت لوبیا شخم زد و آنرا تا بهار بعد با کلوخ به حال خود، باقی گذاشت تا کود سبز در خاک بپوسد و زمین آماده برای کاشت لویبا گردد.

در غیر این صورت می توان زمین را در پائیز سال قبل از کاشت و یا در بهار سال کاشت لوبیا شخم کرد. در کل برای لوبیای پاکوتاه با توجه به مقدار مواد غذایی زمین معمولاً حدود 40 کیلوگرم ازت، 60 کیلوگرم فسفات 120 کیلوگرم کودهای پتاسه در هکتار نیاز است برای لوبیای بلند مقدار کود ازته بیشتر بوده (حدود 80 کیلوگرم) و نیز 80 کیلوگرم کود فسفاته و حدود 160 کیلوگرم کود پتاسه بسته به نوع زمین و مواد موجود در آن در هر هکتار در نظر می گیرند مضاماً باید توجه داشت که زمین مورد نظر بایستی از نظر منیزیم نیز غنی باشد.

 

 

سابقه كشت،مناطق كشت،محدوده كشت و برداشت

لوبيا يكي ازمهمترين گونه‌هاي مختلف خانواده لگومينه Leguminosae واصلي‌ترين محصولات حبوبات در دنيا مي‌باشد. لوبيا در پنج قاره دنيا توزيع گرديده و سطح كشت جهاني آن حدود 24 ميليون هكتار و ميزان عملكرد متوسط آن حدود 500 كيلوگرم در هكتار مي‌باشد. بطور كلي مبداء پيدايش لوبيا آمريكاي مركزي و جنوبي بوده و به احتمال خيلي قوي مكزيك مي‌باشد. يافته‌هاي باستان‌شناسي در مكزيك و آمريكای جنوبي نشان مي‌دهد كه لوبيا5000 سال قبل از ميلاد مسيح شناخته شده است.

لوبيا بواسطه داشتن پروتئين بين 20 تا 25 درصد و هيدروكربورها بين 55 تا 60 درصد از نظر تغذيه محصول بسيار ارزشمندي مي‌باشد و قسمت عمده‌اي از جيره ی غذائي روزانه مردم جهان بخصوص آمريكاي مركزي و جنوبي و آسيا را تشكيل مي‌دهد. لوبيا بدوصورت دانه خشك و غلاف و دانه سبز كه كاملاً نرسيده مصرف مي‌شود. در سال زراعي 80 سطح زيركشت لوبيا در ايران 93 هزار هكتار و توليد آن 146 هزار تن و متوسط عملكرد 1592 كيلوگرم در هكتار در كشت آبي و 1110 كيلوگرم در هكتار در كشت ديم بوده است. 

حبوبات پس از غلات مهم ترين منبع غذايي بشرو لوبيا از مهم ترين حبوبات جهان محسوب    مي شود. لوبيا يكي از منابع مهم پروتئين و توليد انرژي براي انسان مي باشد . انواع لوبيا 20 تا 25 درصد پروتئين دارد كه مي تواند جايگزين مناسبي براي پروتئين حيواني باشد . بزرگترين كشورهاي توليد كننده لوبيا  آمريكا ، برزيل ، مكزيك و چين  ميباشند .

در ايران سطح زير كشت لوبيا در سال 1379 حدود 105264 هكتار و توليد آن 182742 تن بود .استانهاي لرستان ، مركزي، چهارمحال و بختياري ، فارس، زنجان ، اصفهان و آذربايجان شرقي مهمترين مناطق كشت اين محصول مي باشند .سطح زير كشت لوبيا در استان مركزي 13657 هكتار و توليد آن 22523 تن و ميانگين عملكرد لوبيا در استان 1649 كيلوگرم در هكتار بوده كه شهرستان خمين ، اراك و شازند بيشترين سطح زير كشت لوبيا در استان را دارند . با توجه به مزيت هاي نسبي كشت لوبيا از نظر تغذيه اي و اقتصادي ، لزوم توسعه روشهاي نوين كشت لوبيا و افزايش عملكرد در واحد سطح  ضروري است .

 

 

کاشت لوبیا 

در ایران کاشت لوبیا معمولا در بهار و با تراکم ده سانتی متری و فواصل ردیف کاشت 50    سانتی متر انجام می گیرد .  

 

‌تناوب زراعی لوبیا

در سیستم زراعی بهترین تناوب زراعی لوبیا با غلات مانند گندم وجو می باشد. لوبیا ازت هوا را در خاک توسط باکتریهای مخصوص بنام Rhizobium phaseolie تثبیت می نماید که باعث حاصلخیزی خاک می شود . باید توجه نمود که لوبیا نباید با گیاهان غده ای و ریشه ای از جمله پیاز و سیب زمینی کشت شود زیرا احتمال آلودگی قارچی برای لوبیا زیاد خواهد شد .    

قبل از کاشت زمین را با دیسک کاملاً نرم کرده و پس از آندر صورت لزوم با کولتیواتور  کلوخه های حاصل از دیسک را خردتر می کنند به طوریکهزمین موردکاشت کاملاً پوک و نرم گردد. باید توجه داشت که بذرها را قبلاً با موادشیمیایی ضد عفونی کرده و یا این که از بذرهای ضد عفونی شده استفاده کنند برای جوانهزدن لوبیا نیاز به دمای بیش از 15 درجه سانتی گراد است.

 لوبیا در بهار بعد از رفعیخبندان زمانیکه دمای خاک حدود 12 تا 16 درجه سانتی گراد   می باشد کاشته می شود درمناطق جنوبی کشور مانند خوزستان در اوایل بهار کاشته می شود. کشت آن بصورت ردیفیانجام می گیرد. عمق کاشت بذر آن در حدود 2 تا 3 سانتی مترمی باشد. فاصله دو بوتهدر ارقام پا کوتاه 10 سانتی متر و فاصله دو خط کشت حدود 90 سانتی متر در نظر گرفتهمی شود. در ارقام پا بلند فاصله دو بوته 30 تا 40 سانتی متر و فاصله دو خط کشت ازیکدیگر حدود 90 سانتی متر می باشد ارقام پا کوتاه نیازی به قیم ندارند، ولی برایانواع پابلند و رونده باید قیم در نظر گرفته شود. نصب قیم قبل از گل دهی انجام میگیرد.

معمولاً ارقام پاکوتاه نسبت به ارقام پابلند زودتر میوه می دهند و این زمانحدود 50 تا 60 روز از زمان کاشت تا موقع برداشت طول می کشد، ولی دوره میوه دهی آنهاکمتر است برای این که برای یک مدت طولانی محصول داشته باشیم کشت آن هر 2 تا 3 هفتهتکرار می شود. کشت لوبیا سبز تا 8 هفته قبل از یخبندان پائیز ادامه دارد. در ارقامپابلند از زمان کاشت تا موقع برداشت محصول 60 تا 70 روز طول می کشد. انواع پابلندلوبیا سبز دوره میوه دهی طولانی تری دارند و تا سرد شدن هوا در پائیز میوه دهی آنهاادامه دارد.

 

 

تاریخ و فواصل کاشت

فاصله دو بوته در ارقام پاکوتاه 10 سانتیمتر و فاصله دو خط حدود 90 سانتی متر در نظر گرفته میشود در ارقام پا بلند فاصله دوبوته 40-30 سانتی و فاصله دو خط کشت از یکدیگر 90 سانتی متر می باشد.

 

داشت

بلافاصله پس از پاشیدن بذر مبارزه شیمیایی برای از بینبردن علفهای هرز آغاز می شود. باید توجه داشت که هنگام سمپاشی زمین قدری مرطوب باشدبطورکلی در زراعت لوبیای پاکوتاه یک باروجین و یک بار سله شکنی انجام می دهند. درصورتیکه در زراعت لوبیای پا بلند حداقل به 2 تا 3 بار وجین نیاز است در آب و هواینسبتاً خنک باید برای آبیاری اقدامات لازم صورت گیرد.

همچنین باید دانست که لوبیایپا بلند را در اوایل دوره رشد گاهی اوقات با دست روی قیم می پیچانند (برعکس عقربهساعت) تا کاملاً بتواند روی آن استوار باشد. آفات و بیماریهای لوبیا را می توان بااقداماتی از قبیل، تناوب، استفاده از بذر مرغوب، کاشت انواع مقاوم و ضد عفونی نمودنبذر جلوگیری کرد. بیماری لکه سیاه لوبیا را می توان طبق دستورالعمل فوق از بین برد. شته لوبیا را باید توسط سمپاشی با سموم گیاهی از بین برد.

 

علف های هرز و کنترل آن 

کنترل علف های هرز در لوبیا بسیار حائز اهمیت است و از سموم مختلف مانند ترفلان به میزان 5/1 در هزار قبل از کاشت می توان استفاده نمود از سموم علف کش بعد از کاشت در لوبیا هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست .  

 

روش های آبیاری

1- آبیاری غرقابی  :

این نوع آبیاری در مناطقی که کشت بصورت سنتی انجام می گیرد , متداول است  برای انجام این روش آبیاری ابتدا مزرعه به قطعات کوچکی تقسیم و کرت بندی می گردد و سپس کرتها پر آب و غرقاب می شوند .  

 

2-آبیاری نشتی :

این نوع آبیاری در مزارعی که کشت به صورت ردیفی و خطی انجام می گیرد مورد استفاده است  . در این روش از جوی و پشته استفاده شده که باعث می شود آب بطور یکنواخت جریان یابد و از سله خاک جلوگیری گردد . 

 

3-آبیاری تحت فشار :

بهترین روش آبیاری تحت فشار آبیاری قطره ای  Sprinkler می باشد که آب بصورت قطراتی به روی زمین پاشیده می شود البته آبیاری های دیگر این روش مانند   Wheel Move و غیره تحت بررسی می باشد به هر صورت در این نوع آبیاری آب تحت فشار قرار گرفته و از نازل ها بصورت باران یا قطرات به روی مزرعه پاشیده می شود . روش بسیار مفیدی است و هزینه های کارگری را کاهش داده بخصوص از اتلاف آب جلوگیری می گردد .   

 

برداشت

برداشت لوبیا زمانی انجام می گیرد که حدود 80 % غلاف ها تغییر رنگ داده و زرد شده باشند . برداشت لوبیا به دو صورت برداشت سنتی و برداشت مکانیزه صورت می گیرد .

بخش خوراکی لوبیا سبز غلاف نارس آن می باشد زمان برداشتآن وقتی است که بذر در داخل غلاف نارس تشکیل شده باشد و قبل از اینکه رنگ غلاف بهسفیدی بگراید، برداشت شوند بعضی معتقدند برداشت آن زمانی است که بذور تشکیل شده درداخل غلاف نارس حدود 25 درصد اندازه واقعی خود را داشته باشند.

بطورکلی زمانیکهدانه در داخل غلاف تشکیل شده باشد و طول غلاف یک سوم اندازه واقعی خود رسیده باشدلوبیا سبز قابل برداشت است زمان برداشت آن نیام باید سبز، جوان ، آبدار ، ترد وشکننده باشد اگر غلاف دیر برداشت شود در این صورت حالت شکنندگی و ترد خود را از دستمی دهد و حالت فیبری به خود می گیرد و یا نخ دار می شود غلاف لوبیا را به دو دستهتقسیم می کنند نخ دارو بی نخ نوع بی نخ برای مصرف تغذیه مناسب تر می باشد و ازارقام نخ دار برای تهیه کنسرو استفاده می کنند. برداشت لوبیا سبز معمولاً با دستانجام می گیرد.

بطورکلی انواع پاکوتاه در 2 تا 3 مرحله و لوبیای پابلند را 5 تا 6مرحله برداشت می کنند مقدار محصول برای انواع پاکوتاه حدود 8 تا 13 تن و برایلوبیای پابلند 20 تا 28 تن در هکتار است.بعد از برداشت کیفیت لوبیا سبز شدیداً تحتتاثیر عوامل محیطی بخصوص گرما قرار می گیرد، بنابراین چنانچه کیفیت بالا مورد نظرباشد باید 24 ساعت بعد از برداشت غلاتها بصورت تازه مصرف شوند در غیر اینصورت دردمای صفر درجه سانتی گراد و رطوبت 80 تا 90 درصد نگهداری می‌گردند.

 

طول و مراحل رشد

مرحله رشد

طول مرحله (روز)

لوبيا سبز

لوبيا خشك

سبز شدن و رشد رويشي اوليه

10-15

10-15

رشد رويشي سريع (تا ظهور اولين گل )

20-25

20-25

گل دهي و تشكيل غلاف

15-25

15-25

پر شدن غلاف ها

15-20

25-30

رسيدن

0-5

20-25

 

 

تركيبات شيميايي

در صد گرملوبياي سبز مواد زير موجود است

آب                         92 گرم

پروتئين                    6/1 گرم

چربي                      2/0 گرم

مواد نشاسته اي          5/4 گرم

سديم                     4 ميلي گرم

پتاسيم                   150 ميلي گرم

كلسيم                  50 ميليگرم

فسفر                    35 ميلي گرم

آهن                    6/0ميلي گرم

ويتامين آ             540 واحد

ويتامين ب 1         16/0 ميلي گرم

ويتامين ب 2         1/0 ميلي گرم

ويتامين  ب 3        5/0 ميلي گرم

ويتامين ث           15 ميلي گرم

اينوزيت             75/0 ميلي گرم

ساكارز              5/1 گرم

 

در صد گرم لوبياي خشك مواد زير موجود است

آب                      10گرم

پروتئين                  22 گرم

چربي                    5/1 گرم

سديم                    15 ميلي گرم

پتاسيم                   1 گرم

كلسيم                  130 ميلي گرم

فسفر                    420 ميلي گرم

آهن                      7 ميلي گرم

ويتامين آ               20 واحد

ويتامين ب 1           55/0 ميلي گرم

ويتامين ب 2           2/0 ميليگرم

ويتامين ب 3          4/2 ميلي گرم


برگهاي لوبيا داراي ماده ايبنام آلان توئين مي باشد .

در نصف پیمانه انواع حبوبات پخته مقدار الیاف گیاهی قابل حل بشرح زیر است.

لوبیا چشم بلبلی                                           3/7 گرم

نخود فرنگی کنسرو                                         2/7  گرم

لوبیا چیتی                                                    2/5  گرم

لوبیا قرمز                                                       2/3  گرم

لوبیا مرمری                                                    2/3 گرم

لپه                                                               1/7 گرم

 

 

خواص داروئي

لوبیا سبز در مقایسه با لوبیا خشک کالری بسیار کمی دارد به طوری که در 100 گرم آن تنها 30 کالری انرژی نهفته است، در حالی که 100 گرم لوبیا قرمز و سفید خشک 340 کالری و لوبیا چشم ‌بلبلی 130 کالری انرژی دارد. البته ناگفته نماند هنگام طبخ از مقدار کالری انواع لوبیا اندکی کاسته می ‌شود.

لوبيا قرمز از نظر طب قديم ايران گرم و تر است و لوبياي سفيد معتدل است.

1)ادرار آور است و حجم ادرار را زياد مي كند

2)درمان كننده بيماريهاي دستگاه ادراري است

3)سنگ كليه را برطرف مي كند

4)سينه و ريه را نرم مي كند

5)آب را از بدن خارج مي سازد

6)لوبياي سبز مقوي قلب است

7)نيروي جنسي را تحريك مي كند

8)قاعده آور است

9)كلسترول خون را پائين مي آورد

10)ضد سرطان است

11)براي رفع بيماريهاي قلبي مفيد است

12)بدليل داشتن مقدارزيادي الياف روده ها را تميز مي كند

13)فشار خون را پائين مي آورد

14)يبوست را برطرف مي كند

15)در استعمال خارجي لوبيا را خيمر كرده و روي زخم هاي اگزما بگذاريد تا آنها را التيام دهد .

16) طبع لوبياي قرمز گرم و تر و لوبياي سفيد معتدل ميباشد.

17) خوراك لوبيا باعث جلوگيري از سقط جنين ميشود نطفه و رحم را تقويت ميكند و همچنين رحم را براي پرورش اولاد آماده ميسازد.

18) لوبيا باعث ازدياد شير ميگردد.

19) لوبيا از رقيق شدن خون جلوگيري ميكند و مقاومت بدن را در مقابل بيماريهاي عفوني بالا ميبرد.

20) خوراك لوبيا باعث تقويت حافظه ميگردد.

21) كساني كه كم خون هستند از خوراك لوبيا استفاده كنند.

22) لوبيا را ميتوان به جاي گوشت استفاده كرد.

23) براي دفع سنگ مثانه 200 گرم لوبيا سبز را در يك ليتر آب با كمي نمك پخته ميل شود 3 روز متوالي به عنوان صبحانه ناشتا ميل شود.

24) كساني كه خام گياهخوار هستند هيچ وقت از جوانه خام لوبيا استفاده نكنند زيرا سمي است، زيرا در لوبياي خام ماده سمي اسيد سيانيدريك توليد ميشود كه در اثر طبخ اين ماده از بين ميرود.

25)خوردن خوراك لوبيا باعث صاف شدن صدا ميشود.

26) كساني كه زياد سفيدپوست هستند ميتوانند لعاب لوبيا را به پوست خود بمالند و آن گاه در معرض آفتاب قرار گيرند تا پوست برنزه شود.

27)  يك ضماد خوب براي سوختگي لوبيا را بپزيد سپس نرم كنيد به صورت ضماد روي سوختگي بگذاريد.

 

 

طرز استفاده:

جوشانده :  

مقدر 30 گرم لوبياي خشك را در يك ليتر آب جوش ريخته و بگذاريد ده دقيقه بجوشدسپس آنرا صاف كرده و يك فنجان قبل از هر غذا بنوشيد.

 

لوبياي پخته :

لوبيا رادر آب ريخته و بجوشانيد تا كاملا  پخته و نرم شود و بمقدار يك فنجان در روز بخوريدبراي جلوگيري از نفخ معده مي توان لوبيا را با خردل ، زيتون و آبليمو مصرف كرد .

 

سوپ لوبيا :

از نظر داشتن مواد پروتئيني و الياف بسيار مفيد است . سوپلوبيا را با جعفري و گشنيز و هويج بپزيد.

هضم لوبیای خشک در صورتی که زیاد کهنه باشد، به خاطر جمع شدن مواد غیرقابل جذب و تولید بعضی مواد سمی که به تدریج در آن جمع می‌شود بسیار مشکل می‌شود و بنابراین بهتر است دانه لوبیا به صورت تازه یعنی در همان سال اول که محصول آن به دست می‌آید، مصرف شود.

 

 

فواید

لوبیاها علاوه بر این که غنی از پروتئین اند و یک جایگزین خوب پروتئینی محسوب می گردند، از طرف دیگر به لحاظ ارزش غذایی بالایی که دارند توصیه می شود که بخشی از دریافت پروتئین روزانه مان از طریق مصرف لوبیاها باشد.

کالری یک واحد حبوبات قابل قیاس با گوشت است، ولی محتوای فیبر و آب در آن بسیار بیشتر است. این دو ماده مغذی یعنی فیبر و آب کمک می کنند که شما زودتر به احساس سیری دست یابید و در واقع، افزودن انواع لوبیا به رژیم لاغری به کاهش دادن کالری دریافتی شما کمک می کند، بدون این که احساس محرومیت غذایی کنید.

گوشت حاوی هیچ فیبری نیست و بر همین اساس است که نسبتا سریع هضم و جذب می شود، در حالی که لوبیاها آهسته تر هضم و جذب می شوند و شما را برای مدت زمان طولانی تری سیر نگه می دارند.

لوبیاها حاوی قند های ساده نیستند و لذا از افزایش سریع انسولین در خون پیشگیری می نمایند و در نتیجه احساس گرسنگی را به تاخیر می اندازند.

همچنین اگر حبوباتی مثل لوبیا را جایگزین گوشت نمایید، یک فایده دیگر برای شما این است که چربی اشباع کمتری را دریافت می کنید.

شواهد موجود در پژوهش های بالینی نشان دهنده اهمیت مصرف لوبیاها در رژیم کاهش وزن است.

 

 


مضرات

لوبيا بعلت داشتن پروتئین براي اشخاصی كه مبتلا به بيماري نقرس بوده و اسيداوريك خونشان بالاست مناسب نيست . ضمنا لوبيا بدليل اينكه گاز زيادي در معده  وروده توليد مي كند بايد به مقدار كم استفاده شود و همچنين با طريقه پخت مناسب آنراقابلهضم كرد . بدين منظور بايد لوبيا را بعد از شستن در آب گرم ريخته و بمدت چند ساعتبگذاريد خيس بخورد سپس آب آن را دور ريخته ،‌آب تازه روي آن بريزيد و بپزيد .

لوبیا سبز دارای اگزالات است. زمانی که مقدار اگزالات ها در بدن بالا برود، مشکلاتی را برای بدن ایجاد می کنند. به همین دلیل ممکن است افراد مبتلا به بیماری های کلیوی و کیسه صفرا، از خوردن این سبزی خودداری کنند.

اسراف در خوردن آن موجب دیدن خوابهای مشوش می شود.

 

 

منابع:

 

 

http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7

 http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=%d9%84%d9%88%d8%a8%db%8c%d8%a7&SSOReturnPage=Check&Rand=0

 http://www.hamshahrionline.ir/news-6890.aspx

 http://www.tebyan.net/nutrition_health/(foods)/vegetables/2010/6/3/125839.html

 http://www.irteb.com/herbal/plantbank-Kidney%20bean.htm

 http://alireza5357.blogfa.com/post-86.aspx

 http://baghbanigroup.mihanblog.com/post/140

 http://www.unknown.ir/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=397

 http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100876047427

 http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=12705

 http://salamatnews.com/viewNews.aspx?ID=36439&cat=5

 http://forum.pacyrus.com/showthread.php?t=19631

 http://www.happyiranian.org/archive/1894/%D8%AE%D8%A7%D8%B5%DB%8C%D8%AA-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7-%D8%B3%D8%A8%D8%B2.html

 http://iranparrot.com/forum/topic-t493.html

 http://www.ghatreh.com/news/nn9045181/%D8%A2%D8%B4%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B5-%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7

 http://www.baghbani.ir/post/140

 http://www.aftabir.com/lifestyle/view/123615/%D8%A2%D8%B4%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B5-%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7

 http://sarashpaz.ir/Default.aspx?tabid=483

 http://sarashpaz.ir/Default.aspx?tabid=720

 http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=149780

 http://www.keshavarzi.com/zeraat/lobiaroghani.htm

http://www.iran-eng.com/showthread.php/327594-%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7-%D8%B1%D9%88%D8%BA%D9%86%DB%8C

 http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=229&cts=1330972370042&ved=0CGMQFjAIONwB&url=http%3A%2F%2Fwww.agri-es.ir%2FLinkClick.aspx%3Flink%3Dzeraat-phaseolus.doc%26mid%3D1447&ei=uwZVT6q3D8OhtweilpnGDQ&usg=AFQjCNElxuW8dmh9OP3aLmrJuqG2rQg2IA&sig2=pLbRSSwzl44CMva3YL9EAA

 http://whc.ir/?action=khanevadeh&data_id=567&t=%D9%84%D9%88%D8%A8%D9%8A%D8%A7

 http://harif.ir/template1/News.aspx?NID=7827

 http://fantasticcars.persianblog.ir/post/476

 http://www.salamatsite.ir/articles/%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7-1573.html

 http://pardad.ir/_%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B5-%D9%84%D9%88%D8%A8%DB%8C%D8%A7_279.aspx

 http://www.vista.ir/?view=item&id=122271

 http://royan4.blogsky.com/?PostID=295

 

  


مطالب مشابه :


داستان علمی مراحل رشد دانه ی لوبیا از نرجس رضائی دانش آموز کلاس دوم دبستان فرهنگیان2

داستان علمی مراحل رشد دانه ی لوبیا از نرجس رضائی دانش هر روز لوبیا بزرگ می شد و ریشه و




زراعت لوبیا قرمز

مراحل کاشت. انتخاب لوبیا به دلیل رشد نسبتا کند دراوایل دوره رشد نسبت به وبسایت مطالب و




آزمایش رشد لوبیا

آزمایش رشد لوبیا مناسب گذاشتند تا شاهد مراحل رشد یک بقیه تصاویر به ادامه




جوانه زنی دانه ها

انیمیشن ها و تصاویر . مراحل مختلف رویش دانه در نخود. مقایسه رویش دانه لوبیا




دانه گیاهان و رشد آنها

دانه گیاهان و رشد تصاویر متحرک. مجله دانش آموزان در ساعت علوم در دفاتر خود مراحل رشد




لوبيا

لوبیا لوبیا (Kidney طول و مراحل رشد. تصاویر گل بگونیا




علوم. فصل اول (گل ، میوه ، دانه)

های روز نامه یا تکه پارچه های اضافی یا ترکیب با نقاشی یکی از مراحل رشد تصاویر به تنهایی




درس اول علوم دوم

را در دفتر یادداشت کنید مراحل رشد دانه را ی لوبیا را بکاریم تصاویر متحرک زیبا




نمونه سوالات درس علوم دوم ابتدایی

۴- در عکس زیر، مراحل رشد را به ترتیب شماره گذاری کنید. ۵- رشد یک دانه لوبیا تصاویر: کتابهای




برچسب :