عملكرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در دولت نهم

  عملكرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در دولت نهم  

خبرگزاري آريا- گزارش عملكرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي 88-1384 (تير 88) اعلام شد.
به گزارش سرويس اجتماعي آريا به نقل از روابط عمومي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي،عملكرد اين وزارتخانه از سا ل 1384 لغايت(تير 88) در سه بخش اعلام شد که در اين گزارش به بخش اول آن مي پردازيم .
بخش اول شامل:
مقدمه
بهداشت و پيشگيري
1. توسعه شبكه‌هاي بهداشتي- درماني و ارتقاي سلامت
2. پيش­گيري و کنترل بيماري­هاي واگير
3. پيش­گيري و کنترل بيماري­هاي غيرواگير و خاص
4. سلامت خانواده و جمعيت
5. سلامت کودکان
6. بهبود تغذيه جامعه
7. توجه به سلامت محيط
8. ارتقاي سلامت کار
درمان و مراقبت
9. گسترش خدمات تشخيصي- درماني
10. امور آزمايشگاه­هاي رفرانس و تشخيص طبي
11. ارتقاي سلامت رواني و اجتماعي
12. پيش­گيري و درمان سوء مصرف مواد
13. تقويت مديريت حوادث و فوريت‌هاي پزشكي
14. توليد تجهيزات پزشكي
 
مقدمه
تلاش دولت در طي سال­هاي اخير در راستاي ارتقاي سلامت و ايجاد شرايط لازم براي دسترسي عادلانه و فراگير آحاد ملت به خدمات بهداشتي درماني مناسب، قابل توجه بوده است.
با شروع دولت نهم «طرح پزشک خانواده» به طور ويژه بسط و گسترش يافت. تعداد پزشکان و ماماهاي طرح پزشک خانواده نسبت به سال 84، به ترتيب 4/4 و 24 برابر شده است. بهبود مطلوب شاخص­هاي بهداشتي از نتايج موثر گسترش طرح پزشک خانواده است.
در بخش بهداشت گام­هاي موثري براي کنترل، ريشه­کني و حذف بيماري­هاي واگير و غيرواگير صورت گرفت و موفقيت چشمگيري در اين زمينه کسب شده است که دريافت گواهي حذف تراخم از سوي سازمان جهاني بهداشت از اين جمله است. در طي اين مدت صدها خانه بهداشت، مرکز بهداشتي درماني شهري و روستايي و آزمايشگاه در کشور مورد بهره­برداري قرار گرفت.
در بخش درمان در طي 4 سال اخير موفقيت­هاي بزرگي حاصل شد که ترميم ضايعات نخاعي و توليد رده سلول­هاي بنيادي از بزرگترين آنهاست. با ساماندهي شبکه اورژانس کشور، تعداد پايگاه­هاي اورژانس شهري و جاده­اي از افزايش چشم­گيري برخوردار شد. هم­چنين زمان رسيدن آمبولانس بر بالين بيماران نيز کاهش يافته است. گسترش درمان­هاي تخصصي و فوق تخصصي، پيوند اعضاء و پزشکي هسته­اي نيز در کشور از رشد مطلوبي برخوردار شده و در اين زمينه نيز پيشرفت­هاي خوبي حاصل شده است.
در راستاي تحقق اهداف ماده 90 و 91 قانون برنامه چهارم توسعه مبني بر کاهش هزينه پرداختي از جيب مردم و تعميم عدالت در بهره­مندي از خدمات درماني براي روستائيان و عشاير، اقدامات موثري صورت گرفت.
در بخش توليد دارو در کشور موفقيت­هاي چشم­گيري حاصل شده است. توليد داروي مقابله با ايدز (با عنوان IMOD)، توليد داروي درمان زخم پاي ديابتي (با عنوانAngipars ) و توليد داروي دفراسيروکس براي درمان کم خوني بيماران تالاسمي براي نخستين بار در جهان از جمله بزرگ­ترين اين دستاوردها است. هم­چنين داروهاي پيشرفته براي درمان بيماران ام.اس (اينترفرون بتا و نيگوليمود)، بيماران تالاسمي (دفرازپروکس)، بيماران سرطاني و هپاتيت سي (اينترفرون پگليه)، اينترفرون گاما و اريتروپوئتين بتا در طي اين مدت براي نخستين بار وارد بازار مصرف شد. هم اکنون بيش از 95% داروي مورد نياز کشور در داخل توليد مي­شود و در حالي­که تدارک دارو و مواد اوليه دارويي از خارج از کشور با مشکلات عديده بين­الملل و داخلي رو به رو است، آمار كمبود دارويي در كشور طي سال گذشته نسبت به سال­هاي پيش كاهش قابل توجهي نيز داشته است. از طرفي با تلاش دولت نهم صادرات فرآوره­هاي دارويي در طي اين مدت بالغ بر250 ميليون دلار بوده است. در زمينه دسترسي مردم به داروخانه­ها در اين مدت 1554 داروخانه در سطح کشور ايجاد شده و بدين ترتيب هدف برنامه دولت در اين زمينه محقق شده است. هم­چنين در طي فعاليت دولت نهم رشد چشم­گيري در توليد تجهيزات پزشکي به وجود آمد، و روش­هاي کنترل کيفي براساس استانداردهاي روز جهاني تغيير يافت.
در بخش آموزش پزشکي به گسترش کمّي و کيفي مراکز آموزشي توجه شده است. در طي سال­هاي88-84 مجوز تأسيس چند دانشکده و آموزشکده علوم پزشکي صادر شد و چندين رشته دکتراي تخصصي پزشکي PhD و رشته کارشناسي ارشد پزشکي ايجاد شد و ظرفيت پذيرش دانشجو در اين دو مقطع و هم­چنين ظرفيت پذيرش دستيار تخصصي و فوق تخصصي نيز افزايش داده شد. در کنار رشد کمّي، ارتقاي کيفيت آموزش پزشکي نيز مورد توجه قرار گرفت. در اين مدت طرح بومي گزيني دانشجو در برخي رشته­ها، پذيرش دانشجويان ممتاز به مقاطع بالاتر بدون شرکت در آزمون ورودي و راه­اندازي تله کنفرانس و تله مديسين در دانشگاه­هاي علوم پزشکي و آموزش مجازي از راه دور اجرا شده است. هم­چنين واحدهاي مديريت کيفيت مراکز آموزشي در دانشگاه­ها ايجاد شده است. به منظور کاهش روند مهاجرت براي تحصيل در رشته­هاي علوم پزشکي به خارج از کشور 12 واحد بين­المللي دانشگاه­هاي علوم پزشکي تأسيس شد و پذيرش دانشجو در رشته­هاي مرتبط آغاز شده است. هم­زمان با توجه به کيفيت آمــوزش پزشکي فعاليت­هاي نسبتاً مطلوبي در زمينه تحقيقات و فنآوري پزشکي نيز صورت گرفته است.
در حوزه توسعه مديريت و منابع نيز گام­هاي موثري در زمينه­هاي توجه به نيروي انساني بهداشت و درمان، امور عمراني، اصلاح ساختار و چابک سازي سيستم و... برداشته شد. هم­چنين براي اجراي صحيح و مبتني بر برنامه­هاي علمي وزارت متبوع، پروژه «اصلاح نظام سلامت» با هدف ايجاد سلسله­اي از تغييرات هدفمند مستمر براي بهبود کارايي و برقراري عدالت در برخورداري مردم از خدمات بهداشتي درماني، محافظت مردم در برابر خطرات ناشي از بار بيماري­ها، اصلاح نظام پرداخت و ... اجرا شده است.
در اين مجموعه به طور خلاصه به بخشي از فعاليت­ها و دستاوردهاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در طي 4 سال اخير اشاره مي­شود. لازم به ذکر است اين مجموعه به استناد مطالب ارسالي و اطلاعات مورد تاييد حوزه­هاي­ معاونت­هاي وزارت متبوع تهيه شده و براي بازبيني نيز مجدداً براي حوزه مربوطه ارسال شده است. اميد است اين مجموعه مورد استفاده شما عزيزان قرار گيرد.
 اداره کل روابط عمومي
تير 1388
بهداشت و پيشگيري
•       توسعه شبكه‌هاي بهداشتي- درماني و ارتقاي سلامت
§ در طي اين مدت 430 خانه بهداشت،‌ 540 مركز بهداشتي درماني شهري و روستايي و 444 آزمايشگاه در كشور مورد بهره برداري قرار گرفت.
§ طرح پزشك خانواده كه فقط چند ماه قبل از تشكيل دولت نهم شروع شده بود، در اين مدت بسط و گسترش يافت و تاكنون بيش از 25 ميليون نفر جمعيت روستايي و شهري زير20 هزار نفر تحت پوشش ارايه خدمات پزشك خانواده قرار گرفته­اند. همچنين مراحل اجرايي گسترش اين طرح به شهرهاي بالاي 20 هزار نفر جمعيت آغاز شد.
 § تعداد پزشكان و ماماهاي طرح پزشك خانواده نسبت به سال 84، به ترتيب با 4/4 و 24 برابر افزايش، به 5922 پزشك و 4823 ماما رسيد. اقلام دارويي موجود در مراكز بهداشتي نيز با 5/4 برابر افزايش به 270 قلم رسيد.
  §ارتقاي شاخص‌هاي بهداشتي از رشد خوبي برخوردار شد،  بطوري‌كه ميزان مرگ نوزادان از 46/14 در صدهزار تولد زنده در سال 84 به کمتر از 12 در صدهزار تولد زنده در سال 88 كاهش يافت. هم­چنين ميزان مرگ مادران به علت عوارض زايمان و بارداري نيز از 27 به کمتر از 22 در صدهزار تولد زنده در سال 1388 بهبود يافته است.
§ ميزان مرگ كوكان زير 5 سال از 26 درهزارتولد زنده در سال 84­­ به کمتر از 20 در هزار تولد زنده در سال 88 رسيده است، هم­چنين مرگ كودكان زير يک سال نيز از 84/20 در هزار تولد زنده در سال 84 به کمتر از 18 در هزار تولد زنده در سال 88 كاهش يافته است.
 
§ ميزان دسترسي جمعيت شهري و روستايي به مراقبت‌هاي اوليه بهداشتي در سال 84، 92 درصد بود که هم­اکنون به بيش از 95 درصد افزايش يافته است.
§ با انگيزه رفع مشكلات بهداشتي حاشيه‌نشين‌هاي شهري، از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي برنامه «داوطلبين سلامت» در تمام نقاط شهري گسترش پيدا کرد. به طوري كه هم اكنون اين طرح در 42 دانشگاه و دانشكده، 385 شهرستان، 2830 واحد بهداشتي فعال شهري و 3705 روستا در حال اجراست، در حال حاضر بيش از 126 هزار داوطلب سلامت در اين برنامه مشاركت داشته و حدود 4 ميليون خانوار را تحت پوشش دارند و 550 نفر رابط عشاير و 20000 رابط بهداشت روستايي نيز در اجراي اين برنامه مشاركت دارند.
•       پيش­گيري و کنترل بيماري­هاي واگير
§ در بخش بهداشت گام‌هاي موثري براي كنترل، ريشه­كني و حذف بيماري‌هاي واگير و غيرواگير صورت گرفت و موفقيت چشمگيري در اين زمينه كسب شد كه دريافت گواهي حذف تراخم از سوي سازمان جهاني بهداشت از اين جمله است. با توجه به دستاوردهاي ارزنده در اين زمينه، براي نخستين بار جشن حذف، كنترل و ريشه‌كني بيماري­هاي واگير در سطح ملي در بهمن 87 برگزار شد.
 § در سال 84، 70 درصد موارد «مالاريا» در كمتر از 48 ساعت پس از بروز علائم باليني كشف شده‌اند و هم­اکنون اين ميزان به بيش از 80 درصد افزايش يافته است. هم­چنين درمان90 درصد بيماران مبتلا به مالاريا در كمتر از 24 ساعت پس از تشخيص، شروع شده است.
§ براي پيشگيري و كنترل «بيماري ايدز» فعاليت­هاي وسيعي صورت گرفته است که از جمله آن مي­توان به تدوين دومين برنامه کشوري کنترل و پيشگيري از اچ­آي­وي و ايدز، توسعه پايگاه‌هاي بررسي ديده‌وري، افزايش مراكز ارايه دهنده خدمات پيشگيري، مراقبت و درمان اچ­آي­وي و ايدز، برنامه­هاي آموزشي وسيع و... اشاره کرد. 
§ با تقويت فعاليت­هاي ايمن­سازي، هم­اکنون پوشش ايمن­سازي واکسن براي تمام واکسن به اهداف تعيين شده کشوري يعني بالاي 98% جمعيت هدف رسيده است. از سال 1385، بسيج ايمن­سازي افراد 18 سال عليه بيماري هپاتيت ب نيز به برنامه افزوده شد و در حال اجراست.
§ ميزان بروز بيماري­هاي مشترك بين حيوان و انسان كاهش چشم‌گير داشته است، به طوري كه ميزان بروز تب مالت به 30 درصد هزار نفر، ليشمانيوز جلدي به 35 درصدهزار نفر، سياه زخم به 2 درصدهزار نفر و كيست هيداتيك به 51/0 درصد هزار نفر و مرگ ناشي از هاري نيز به 10 مورد كاهش يافته است.
§ميزان بروز بيماري جذام طي سال­هاي 87-84 کمتر از 02/0 در هر ده هزار نفر جمعيت بوده است و لذا حتي در سطح شهرستاني نيز در مرحله حذف جذام (که تعريف آن داشتن ميزان شيوع کمتر از 10 مورد در ده هزار نفر جمعيت است) قرار گرفته­ايم.
§ميزان بيماريابي سل از 57 درصد در سال 84 به 67 درصد در سال 87 رسيده است. ميزان موفقيت درمان اين بيماري نيز در سال 86 به 83 درصد رسيده كه به دليل طولاني بودن دوره درمان، اين ميزان در سال 87 هنوز قابل محاسبه نمي­باشد. هم­اكنون ميزان بروز بيماري سل به 9/13 درصدهزار نفر جمعيت كاهش يافته است.
•       پيش­گيري و کنترل بيماري­هاي غيرواگير و خاص
§ نظام مراقبت عوامل خطر بيماري­هاي غيرواگير که از سال 1383 بر اساس استراتژي "NCD Risk Factors Surveillance" در مركز مديريت بيماري­ها استقرار يافت، در اين مدت توسعه يافت و در سال 1387 نيز پنجمين دور از اين بررسي­ها در 30 هزار نمونه کشوري با موفقيت بررسي و الگوي عوامل خطر اين بيماري­ها در مناطق مختلف مشخص شد.
§ اجراي برنامه کشوري سلامت دهان و دندان دانش­آموزان ابتدايي، زير 3 سال و سالمندان، بکارگيري دندانپزشکان در مناطق محروم، ساماندهي وضعيت کاردان­هاي بهداشت دهان و دندان و پرستاران دندانپزشکي، ارتقاي سطح آگاهي اقشار جامعه نسبت به سلامت دهان و دندان با ارايه برنامه­هاي آموزشي متعدد، اجراي برنامه­هاي ويژه براي کنترل عفونت و بهبود استانداردهاي واحدهاي دندان­پزشکي مراکز بهداشتي- درماني، درمان پالپ زنده، نظام پرداخت مبتني بر عملکرد، خريد خدمات دندانپزشکي، واگذاري مراکز بهداشتي- درماني به بخش غيردولتي از جمله فعاليت­هاي چهار سال گذشته در زمينه سلامت دهان و دندان است.
§ خريد و توزيع 600 دستگاه يونيت DABI، توزيع 7 ميليون بطري دهان­شويه، انجام خدمت فلورايدتراپي دندان شيري 96518 مورد، انجام خدمت فيشور سيلانت 95654 مورد، ترميم دندان كودكان زير 6 سال 159261 مورد، خريد و توزيع تجهيزات دندانپزشکي، چاپ و توزيع 15500 جلد كتب آموزشي، چاپ و انتشار پوستر، پمفلت و تراكت آموزشي به تعداد 400 هزار عدد از ديگر فعاليت­ها در زمينه سلامت دهان و دندان است.
§ افزايش تعداد بخش­هاي دياليز خوني از 304 بخش به 377 بخش، افزايش تعداد بخش­هاي دياليز صفاقي از 32 بخش به 42 بخش، ارتقاي كيفيت دياليز خوني با استفاده از بافر بيكربنات از رقم 20% به 85%، افزايش تعداد اهداكنندگان مرگ مغزي از 118 مورد به 203 مورد، افزايش تعداد پيوند كبد از 61 مورد به 197 مورد، افزايش تعداد پيوند قلب از 16 مورد به 52 مورد و افزايش تعداد پيوند ريه از 4 مورد به 11 مورد در مقايسه سال­هاي 84 و پايان 87 صورت گرفته است.
§ انجام 7625 مورد پيوند كليه، خريداري 1100 دستگاه ماشين، درمان 1200 نفر مبتلا به هپاتيت C، بيماران تالاسمي و هموفيلي به صورت رايگان و ارايه خدمات درماني رايگان به بيماران تالاسمي، هموفيلي و ام­اس در مراكز دانشگاهي از جمله فعاليت­ها در طي اين مدت است.
§ پوشش برنامه بتاتالاسمي ماژور از 98% به 100%، افزايش تعداد زوج داوطلب ازدواج غربالگري شده از 804764 زوج به 983440 زوج، شناسايي زوجين ناقل از 77% به 86% (از 5144 زوج به 2850 زوج)، افزايش ارجاع به مراکز PND از 400% به 800%، کاهش بروز بتاتالاسمي ماژور از 40% به 75% (از 352 بيمار به 97 بيمار) از دستاوردهاي اجراي برنامه بتاتالاسمي ماژور در اين چهار سال است. 
§ با اجراي آزمايشي طرح غربالگري در سال 83، پوشش برنامه كشوري غربالگري بيماري كم­كاري مادرزادي تيروييد حدود 11% بود، با ادغام برنامه در نظام سلامت کشور در سال 84، پوشش برنامه تقويت شد و به 92% در سال 87 ارتقا يافت. از شروع برنامه، تعداد حدود 2.9 ميليون نوزاد غربالگري و تعداد 6300 بيمار مبتلا شناسايي و تحت درمان قرار گرفتند و بدين ترتيب از عقب­ماندگي ذهني آن­ها جلوگيري شد. ارزشيابي اين برنامه، حکايت از اجراي موفق اين برنامه دارد.
§ تدوين برنامه جامع پيشگيري و كنترل سرطان و اجراي آزمايشي آن در پنج دانشگاه علوم پزشكي، ارتقاي پوشش برنامه ثبت سرطان كشور از 70% در سال 83 به 90% در سال 88، انتخاب 30 قطب درمان براي اجراي درمان سرطان­هاي شايع کشور، پوشش 76هزار بيمار سرطاني تحت حمايت درماني از اعتبارات بند–ب تبصره- 15 در دو سال گذشته، تدوين پروتكل طب تسكيني براي بيماران مرحله پيشرفته سرطان و انتخاب پنج واحد درماني طب تسكيني در پنج دانشگاه علوم پزشکي كشور از جمله فعاليت­ها در زمينه بيماري سرطان است.
§ از سال 1384 كه برنامه كشوري پيشگيري و كنترل بيماري ديابت در سيستم سلامت كشور ادغام شد، تاكنون دو دوره غربالگري و بيماريابي ديابت در مناطق روستائي كشور اجرا شد. در اين دوره چهار ساله بيش از 9 ميليون نفر غربالگري شدند كه در پي آن 300 هزار بيمار ديابتي و 97 هزار پره­ديابتي شناسايي و تحت مراقبت قرار گرفتند. ارزشيابي برنامه، حکايت از اجراي موفق اين برنامه دارد.
§ در اين مدت با فعاليت­هاي غيرمجاز انجمن خيريه حمايت از بيماران ديابتي برخورد و نسبت به اعمال خلاف اين انجمن هشدار داده شد، به نحوي كه سرانجام هيأت نظارت بر سازمان­هاي مردم نهاد در وزارت كشور حكم به تعليق فعاليت­هاي انجمن داد و پرونده اين انجمن به قوه قضائيه ارسال شد. 
•       سلامت خانواده و جمعيت
§ اجراي وسيع طرح نظام جامع پايش و ارزشيابي خدمات مرتبط با برنامه­هاي سلامت خانواده (IMES) در سال 1384 در سراسر کشور و توليد بانک اطلاعاتي بسيار عظيمي از وضعيت شاخص­هاي بهداشت باروري و كيفيت ارايه خدمات و نظام پشتيبان آن در سطوح محيطي.
§ تجزيه و تحليل اطلاعات طرح IMES و تهيه و انتشار گزارش توصيفي و تحليلي آن و هم­چنين بازنگري طرح پايش نظام پشتيبان ارايه خدمت در سطوح شهرستاني و بازنگري استانداردهاي خدمات بهداشت باروري و به روز کردن آن­ها با برنامه­هاي موجود دفتر سلامت خانواده.
§ اجراي برنامه ترويج شيوه زندگي سالم در دوره سالمندي از سال 1386 که طي آن حدود 37 هزار سالمند در 72 شهرستان آموزش استاندارد مبتني بر نياز را فراگرفتند.
 § از سال 1386 مراقبت­هاي ادغام يافته و جامع سالمندي در 17 شهرستان به مرحله اجرا درآمد. در اين برنامه سالمندان به مراكز بهداشتي- درماني و خانه­هاي بهداشت فراخوانده شده و مراقبت­هاي مرتبط با اختلالات دوران سالمندي به آنها ارايه مي­شود. تا نيمه اول سال 87 حدود 55 هزار سالمند تحت مراقبت­هاي ادغام يافته و جامع سالمندي قرار گرفتند.
 
§ افزايش بوشش معاينات غربالگري و پزشکي عمومي در 100% جمعيت دانش­آموزان مقاطع اول ابتدايي، اول راهنمايي و اول دبيرستان و استقرار نظام مراقبت پيشگيري از رفتارهاي پرخطر در جمعيت 18- 6 سال.
§ بازنگري شناسنامه بهداشتي مدرسه، تدوين شناسنامه سلامت دانشجويان و سربازان، تدوين برنامه استراتژيک سلامت جوانان، تدوين سند سلامت جوانان، تدوين سند سلامت باروري جوانان و بررسي وضعيت موجود سلامت جوانان از جمله ساير فعاليت­ها در زمينه سلامت جوانان و مدارس است.
§ شروع برنامه زايمان بي­درد دارويي و غيردارويي و هم­چنين تربيت حدود 300 نفر به عنوان عامل زايمان دوره ديده براي مناطق دورافتاده و محروم و راه­اندازي كلاس­هاي آمادگي براي زايمان.
§ استقرار كامل نظام كشوري مراقبت مرگ مادري در كشور و انتقال توليت آن از بخش بهداشت به بخش درمان دانشگاه­ها و تعميم كشوري برنامه مراقبت­هاي خارج بيمارستاني.
§ تدوين و ابلاغ دستورالعمل شروع تغذيه با شيرمادر در ساعت اول زندگي، افزايش مرخصي زايمان از 4 ماه به 6 ماه و افزايش بيمارستان­هاي دوستداركودك كه اقدامات ده­گانه براي شيردهي موفق را اجرا مي كنند به 516 بيمارستان از 627 بيمارستان و زايشگاه واجد شرايط، از جمله فعاليت­هاي موفق در زمينه شيردهي است.
§ در راستاي توجه به سلامت ميانسالان در طي اين مدت نسبت به تأسيس اداره سلامت ميانسالان اقدام شد که فعاليت­هايي هم­چون توليد برنامه جامع سلامت بزرگسالان، طراحي و اجراي فاز اول پايلوت خدمات زنان ميانسال (برنامه يائسگي) و طراحي و اجراي برنامه روزهاي ملي سلامت مردان و زنان در اين زمينه انجام شده است.
§ بازنگري دستورالعمل روش­هاي پيشگيري از بارداري و اضافه کردن روش­هاي پيشگيري جديد هم­چون قرص لوونورجسترل و آمپول­هاي يک ماهه ترکيبي پيش­گيري از بارداري به برنامه کشوري.
§ استانداردسازي برنامه آموزش و ارايه خدمت وازکتومي بدون تيغ جراحي و کشوري کردن برنامه پايش پزشکان ارايه دهنده خدمت وازکتومي و هم­چنين راه­اندازي مرکز بين­المللي آموزش وازکتومي بدون تيغ جراحي در شهرستان اروميه.
§ کشوري کردن برنامه پايش ماماهاي ارايه­دهنده خدمات آي­يودي و تدوين بسته خدمت دوسطحي ارايه خدمت تنظيم خانواده و اجراي آزمايشي موفق آن از جمله ساير فعاليت­ها در زمينه تنظيم خانواده است.
 
•       سلامت کودکان
§ ارايه آموزش مراقبت­هاي ادغام­يافته ناخوشي­هاي اطفال (برنامه مانا) براي بيش از 48 هزار نفر از پرسنل بهداشتي-درماني که در اين زمينه تعداد 2200 كارگاه در كشور برگزار شد. اين برنامه در، 329 شهرستان و حدود 20 هزار مركز بهداشتي-درماني و خانه بهداشت برگزار شد. 
§ اجراي برنامه کودک سالم در 305 شهرستان و حدود 20 هزار مرکز بهداشتي-درماني و خانه بهداشت و آموزش حدود 48 هزار نفر از پرسنل بهداشتي-درماني از طريق برگزاري حدود 20 هزار کارگاه آموزشي. درصد پوشش ارايه برنامه مراقبت­هاي ادغام يافته کودک سالم در سال 1384به ميزان 8/95 درصد رسيد. 
§ در سال 1385 طراحي «نظام كشوري مراقبت كودكان 59-1 ماهه» آغاز شد و از ابتداي سال 1386در تمام دانشگاه­هاي علوم پزشكي، بهاجرا در آمد. هدف از اين طرح شناسايي عوامل موثر و انجام مداخله مناسب براي كاهش مرگ و مير كودكان 59-1 ماهه است تا بررسي مرگ در قالب يك نظام مراقبت انجام گيرد.
§ طراحي و چاپ کارت پايش رشد کودکان بر اساس منحني­هاي جديد سازمان جهاني بهداشت، تدوين پيش­نويس آموزش پره­سرويس مانا و هماهنگي براي اجراي آن از تيرماه 1388، تدوين پيش­نويس سند سلامت و سند ارتقاي تكامل كودكان، تدوين برنامه جامع ارتقاي سلامت کودکان در سال 1387 و برگزاري کارگاه­هاي آموزشي مرتبط از جمله ساير برنامه­هاي سلامت کودکان است. 
•       بهبود تغذيه جامعه
§ در زمينه اصلاح الگوي مصرف روغن؛ اقداماتي هم­چون افزايش سهم توزيع روغن مايع در سيستم توزيع كالابرگي، كاهش توليد روغن جامد و كاهش ميزان اسيد چرب اشباع و ترانس در روغن­هاي جامد، اجراي دستورالعمل اصلاح مصرف روغن در مراكز دولتي، تشكيل كميته فني بهبود كيفيت و آموزش عام و تخصصي از طريق رسانه‌هاي جمعي صورت گرفت. 
§ پوشش 100% دختران دبيرستاني و 20% دختران راهنمايي كشور تحت برنامه آهن­ياري، تهيه و ابلاغ دستورالعمل تأمين ميان وعده غذايي و سبد غذايي بوفه­هاي مدارس و تغذيه رايگان مدارس شبانه­روزي و استاندارد کردن برنامه­هاي تغذيه­اي و آموزشي ارايه شده در روستامهدها از جمله اقدامات در زمينه بهبود تغذيه در مدارس است.
§ با راه­اندازي 17 واحد توليدكننده نمك تصفيه شده يددار در كشور، هم اکنون 6/96 درصد نمك‌هاي خوراكي تصفيه شده داراي ميزان يد مناسب هستند و 7/98 درصد خانوارها از نمك يددار استفاده مي­كنند. هم­چنين با اجراي برنامه پيشگيري و كنترل اختلالات ناشي از كمبود يد، 5/56 % دانش‌آموزان در محدوده مناسب دريافت يد قرار گرفته­ و در نتيجه شيوع گواتر به 5/6% کاهش يافت.
§ پوشش برنامه مداخله­اي بهبود وضع تغذيه كودكان براي يك ميليون كودك، ارايه سبد غذايي به چهل هزار كودك مبتلا به سوءتغذيه در برنامه حمايت تغذيه­اي و كاهش 40 درصدي سوء تغذيه در كودكان تحت پوشش، كاهش سوء تغذيه کودکان 6 – 3 ساله خانواده­هاي نيازمند در مناطق محروم و روستايي در بيش از 5000 روستا مهد به ميزان 40% از سال 86 تاكنون و تهيه نقشه سوء تغذيه كودكان زير 6 سال براي بهبود تغذيه کودکان انجام شده است.   
§ افزايش 15درصدي راه‌اندازي مراكز مشاوره تغذيه، افزايش 50 درصدي برگزاري كلاس‌هاي آموزشي تغذيه براي مادران داراي كودك زير 6 سال از سال 84 تاكنون، اجراي برنامه غني‌سازي آرد با آهن و اسيدفوليك به صورت ملي از شهريور ماه 85، ترسيم منحني وزن­گيري مادران باردار در پرونده مراقبت­هاي ادغام­يافته دوران بارداري براي اولين بار در كشور و طراحي و تدوين سبد مطلوب غذايي در بحران­ها از جمله ساير فعاليت­ها در زمينه بهبود تغذيه جامعه است. 
•       توجه به سلامت محيط
§ با تقويت و ارتقاي برنامه­هاي سلامت محيط و کار، هم­اکنون بيش از 3/89 درصد از خانوارهاي روستايي به آب آشاميدني سالم دسترسي داشته و 7/66 درصد آنها نيز به سيستم جمع­آوري و دفع بهداشتي زباله دسترسي دارند. اين در حالي است که اين ميزان در چهار سال قبل 45% بوده است. 
 
§در راستاي توجه به بهداشت اماکن عمومي، اماکن عمومي داراي معيارهاي بهداشتي و به­سازي مناطق شهري و روستايي به ترتيب به 6/89 و 1/81 درصد رسيده است. از طرفي ميزان دفع مطلوب فاضلاب بيمارستاني از 60.7% به 77% رسيده است.  
§تدوين تفاهم­نامه مشترك با وزارتخانه­هاي بازرگاني و صنايع و معادن در خصوص اجراي مصوب آئين­نامه اصلاح ماده 13 در زمينه استعمال دخانيات در اماكن و مراكز تهيه و توزيع و هم­چنين اعمال ممنوعيت عرضه استعمال دخانيات در مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي و ممنوعيت مصرف دخانيات در اماكن عمومي و توسعه مراكز مشاوره ترك دخانيات از 7 مركز به 140 مركز.
§تهيه ضوابط ماده 5 قانون مديريت پسماندها، اتخاذ سياست بي­خطرسازي پسماندهاي بيمارستاني در مبدأ توليد با فناوري غيرسوز و تخصيص رديف اعتباري خاص جهت ساماندهي پسماندهاي بيمارستاني در بودجه از جمله فعاليت­هايي است که در زمينه مديريت پسماندها صورت گرفته است.
§راه­اندازي ستاد فوريت­هاي سلامت محيط  (EOC)براي اولين بار در اواخر اسفند ماه 86 در ستاد مرکزي وزارت متبوع و 40 دانشگاه علوم پزشکي و 311 شهرستان و در دستور كار قراردادن بررسي اثرات آلودگي هوا بر سلامت در حوزه­ دانشگاه­هاي علوم پزشكي بر اساس مصوبات طرح جامع عملياتي كاهش آلودگي هوا.
§فعال كردن كميسيون ماده 4 قانون حفاظت در برابر اشعه و بررسي و ارجاع 1765 پرونده مركز كار با اشعه براي اين کميسيون و هم­چنين برگزاري 9 جلسه مشترك با سازمان انرژي اتمي به منظور تجديد نظر در چگونگي صدور مجوز كار با اشعه. 
§ارتقاي‌ وضعيت به­سازي اماكن بين­راهي به ميزان 15%، افزايش شاخص حذف جوش شيرين از فرآيند توليد نان سنتي، به­روز کردن فهرست سموم مجاز حشره­كش و جونده­كش و تدوين چهار راهنما براي کنترل سلامت آب آشاميدني و آب استخرها از ديگر دستاوردها در زمينه سلامت محيط است. 
 §تدوين چندين آيين­نامه و دستورالعمل در خصوص سلامت «محيط» که از جمله آن مي­توان به مواردي هم­چون: آئين­نامه بهداشت محيط مدارس، آئين­نامه مراكز راديولوژي، دستورالعمل رعايت زنجيره سرد در حمل و نقل و نگهداري و عرضه فرآوري­هاي يلبني، راهنماي بهداشت محيط و كنترل عفونت­هاي بيمارستاني، دستورالعمل نمونه­برداري از يخ به منظور آزمون ميكروبي، دستورالعمل پايش PAH و MTBE در آب آشاميدني و... اشاره کرد.
§بررسي وضعيت شاخص­هاي بهداشت آب و فاضلاب كشور، تصويب طرح شبنم، ترويج استفاده از نمك تصفيه شده يددار، مشاركت در خصوص طرح مكمل مبارزه با موش در تهران، مشاركت در كميته تخصصي و اجرايي تغييرات آب و هوايي و كنوانسيون كيوتو، طرح انتشار گازهاي گلخانه­اي و برنامه­هاي اجرايي انطباق و مقابله با پديده­هاي ناشي از تغيير اقليم و ... از جمله ساير فعاليت­ها در زمينه سلامت محيط است.
•       ارتقاي سلامت کار
§در طي اين مدت به طّب کار و مراقبت از بيماري­هاي شغلي توجه ويژه شد و پوشش شغلي کارگران افزايش چشم­گير داشته است. در اين خصوص ده­ها خانه بهداشت کارگري و ايستگاه بهگر راه­اندازي شد. از طرفي شاغليني که به تشکيلات بهداشت حرفه­اي در کارگاه دسترسي دارند از 38% به 41% و شاغليني تحت پوشش مراکز ارايه دهنده خدمات از 25% به 31% رسيده است.
§افزايش تعداد كارگاه­هاي تحت پوشش بازديد به ميزان حدود 6 هزار كارگاه و افزايش تعداد شاغلين تحت پوشش معاينه به ميزان 120 هزار شاغل. علاوه بر اين براي به­سازي كارگاه­هاي قاليبافي به ميزان حداقل20%، ادغام بهداشت قاليبافي در پروژه BDN در دو شهرستان، انجام معاينات پزشكي و ثبت آمار بيماري­ها و عوارض شغلي قاليبافان نيز اقدامات موثري انجام شد.
 
§كاهش كارگاه­هاي داراي وضعيت نامناسب بدن حين انجام كار به ميزان 10%، كاهش شاغلين داراي وضعيت نامناسب بدن حين انجام كار به ميزان 2%، كاهش كارگاه­هاي داراي ابزار كار نامناسب به ميزان 6% درصد و كاهش شاغليني كه با ابزار كار نامناسب كار مي­كنند به ميزان 3% از جمله دستاوردها در اين زمينه است. 
§تدوين چندين آيين­نامه و دستورالعمل در خصوص سلامت «کار» که از جمله آن مي­توان به مواردي هم­چون: آيين­نامه كلينيك­هاي طب كار بخش خصوصي، برچسب­گذاري مواد شيميايي، دستورالعمل حمل و نقل مواد شيميايي، انبارداري مواد شيميايي، مراكز عرضه و فروش مواد شيميايي، پروتكل غربالگري بيماري­هاي شغلي، تدوين معيارها و ضوابط بهداشت در محيط­هاي اداري و... اشاره کرد.
§تدوين برنامه جامع ارائه خدمات طب كار، طرح كاهش و كنترل مواجهه با آلاينده، طرح طبقه­بندي و برچسب­گذاري مواد شيميائي برحسب استانداردهاي بين­المللي GHS، تدوين و اجراي طرح كنترل صدا، تدوين معيارها و ضوابط بهداشت در محيط­هاي اداري، اجراي طرح كنترل عوامل جوي و روشنايي، اجراي طرح معاينات رانندگان وسائط نقليه سنگين با هم­كاري وزارت راه و استقرار سيستم نوين مديريتي سلامت در مدارس از جمله طرح­هايي است که در اين مدت اجرا شده است. 
§در زمينه ارتقاي ارگونومي فعاليت­هاي زيادي از قبيل؛ کنترل يا حذف عوامل زيان­آور ارگونوميکي به ميزان 10%، تهيه نرم­افزار ارگونومي، الزام کارفرمايان به پياده­سازي اصول ارگونومي، برگزاري دوره­هاي آموزشي ارگونومي و تهيه فيلم­هاي آموزشي، تجهيز آزمايشگاه­هاي معاونت بهداشتي دانشگاه­ها به وسايل ارگونوميکي مورد نياز و... صورت گرفت. 
§افزايش ميزان استقرار سيستم­هاي نوين مديريتي ايمني و بهداشت حرفه­اي (OHSAS 18001 & H.S.E) در كارگاه­ها و كارخانجات و ارتقاي سطح آگاهي كارشناسان در زمينه اين سيستم و ترغيب كارفرمايان براي اقدام در جهت استقرار سيستم مديريت ايمني و بهداشت (OHSAS 18001) در كارگاه­ها و كارخانجات.
§تدوين بانك اطلاعاتي ابعاد آنتروپومتريكي كارگران 60-20 ساله در 36 بعد از ابعاد جنرال بدن، تعيين شاخص­هاي آنتروپومتريكي براي قوميت­هاي مختلف ايراني به تفكيك جنس، افزايش پوشش معاينات شغلي كارگران، تدوين استانداردهاي روشنايي مناسب در محيط كار، تدوين روش­هاي نمونه­برداري شناسايي و آناليز گرد و غبار و حلال­ها و ... از جمله ساير فعاليت­ها در زمينه سلامت کار است.
§تدوين نمايه ملي ايمني شيميائي و نحوه اجرائي کردن استراتژي مديريت جامع مواد شيميائي و سموم،  تدوين و مشاركت در تهيه دستورالعمل اجرائي كنوانسيون رتردام در راستاي مصرف، واردات، صادرات و انتشار سموم و مواد شيميائي خطرناك، تدوين برنامه پيشگيري از حوادث شيميايي، تهيه پيش نويس برنامه مديريت جامع ايمني شيميائي در حوزه وزارت متبوع بر اساس موافقتنامه بين­المللي (SAICM) تا افق 2020 با رويكرد تعهدات بين­المللي در برنامه ايمني شيميائي، مشاركت در برنامه ايمني اسباب بازي در قالب ايمني شيميايي و اسباب بازي از فعاليت­هاي صورت گرفته در زمينه ايمني مواد شيميايي است.
§در خصوص بهداشت کشاورزي فعاليت­هايي هم­چون: تدوين طرح بهداشت كشاورزي، تعيين شاخص­هاي بهداشت کشاورزي، برگزاري كارگاه­هاي متعدد بهداشت کشاورزي، كاهش ميزان مواجهه با عوامل زيان­آور کار در بخش کشاورزي، بهبود روش­هاي انجام کار از نظر فاکتورهاي مهندسي انساني در کشاورزان در افراد آموزش ديده، تدوين دستورالعمل­ ثبت اطلاعات بهداشت حرفه اي کشاورزان و... صورت گرفت.
مراقبت و درمان
•       گسترش خدمات تشخيصي- درماني
§ در طي اين مدت 47 بيمارستان و 13 هزار تخت بيمارستاني مورد بهره­برداري قرار گرفت. به طوري که تعداد بيمارستان‌هاي فعال كشور از 809 بيمارستان به 856 بيمارستان و تعداد کل تخت­هاي بستري نيز از 97600 تخت در سال 84، هم­اکنون به 110600 تخت رسيده است. هم­چنين هزاران تخت­ مراقبت‌ ويژه نيز مورد بهره­برداري قرار گرفت. 
 
§ با احداث 83 بخش دياليز، تعداد بخش­هاي دياليز از 336 بخش در سال 84، هم­اکنون به 419 بخش رسيده است. تعداد دستگاه­هاي فعال دياليز کشور نيز از 2450 دستگاه در سال 84، هم­اکنون به بيش از 3000 دستگاه رسيده است. از طرفي هم­اكنون بيش از 90 مركز پيوند اعضا و نسوج در كشور فعال است و سالانه به طور ميانگين حدود 2000 مورد پيوند كليه و 4500 پيوند قرنيه در كشور انجام مي‌شود.
 § در بخش درمان در طي 4 سال اخير موفقيت‌هاي بزرگي حاصل شد كه ترميم ضايعات نخاعي و توليد رده سلول‌هاي بنيادي از بزرگترين آن‌هاست. گسترش درمان‌هاي تخصصي و فوق تخصصي، پيوند اعضا و پزشكي هسته‌اي نيز در كشور از رشد مطلوبي برخوردار شده و در اين زمينه نيز پيشرفت‌هاي خوبي حاصل شده است.
§ در راستاي تحقق اهداف ماده 90 و 91 قانون برنامه چهارم توسعه مبني بر كاهش هزينه پرداختي از جيب مردم و تعميم عدالت در بهره­مندي از خدمات درماني براي روستاييان و عشاير، طرح ارايه خدمات براساس تخفيف پلكاني (فرانشيز پلكاني) به تمام روستاييان و عشاير سراسر كشور تدوين و براي تصميم نهايي به حضور رئيس محترم جمهوري اسلامي ارسال شد و با هدف اولويت خدمات پيشگيرانه "تشكيل بيمه سلامت" به­جاي بيمه درمان پيشنهاد و در شوراي عالي بيمه مصوب شد.
§ هم­چنين در راستاي ماده 90 قانون برنامه چهارم نسبت به تعيين بيماري‌هاي مورد نظر و رايگان كردن هزينه‌هاي آنها مانند سرطان‌هاي شايع، بيماري‌هاي خاص، بستري شدگان در ICU و NICU، بيماران صعب‌العلاج و ... به‌صورت رايگان و با حداقل فرانشيز توسط بيمارستان‌هاي تحت پوشش اقدام شد.
§ براي اولين بار در ايران پزشكان ايراني افتخار آفريدند و بيماران ضايعه نخاعي از طريق تزريق سلول «شوان» تحت درمان قرار گرفتند. تيم تخصصي ترميم ضايعات نخاعي از 14 سال پيش در دانشگاه علوم پزشكي تهران با نگرش سيستمي پروژه تحقيقاتي خود را با آزمايش بر روي موش‌هاي آزمايشگاهي آغاز کرد. پس از دست‌يابي به نتايج ارزشمند بر روي حيوان، اولين پيوند ترميم ضايعه نخاعي در بهمن ماه 84 بر روي يك جانباز جنگ تحميلي انجام شد كه تاكنون هر دو هفته يك نفر تحت عمل پيوند قرار مي‌گيرد. مركز ضايعات نخاعي بيمارستان امام خميني(ره) هم‌اكنون در حال گسترش و توسعه است.
•       امور آزمايشگاه­هاي رفرانس و تشخيص طبي
§ تشکيل آزمايشگاه مرجع سلامت و ارزيابي كيفيت بيش از 1200 قلم فرآورده تشخيصي آزمايشگاهي، بررسي بيش از 40 قلم از تجهيزات آزمايشگاهي، ارسال نزديك به 40 هزار نمونه مجهول در بخش­هاي آزمايشگاهي، هم­كاري در 15 طرح تحقيقاتي چند مركزي و ارائه 75 مقاله و خلاصه مقاله در نشريات معتبر خارجي و داخلي و كنگره­ها، برگزاري دوره‌هاي آموزشي متعدد براي کارشناسان و دستياران آسيب شناسي و برگزاري دوره­هاي بين­المللي ايمني- زيستي از جمله فعاليت­هاي «تحقيقاتي آزمايشگاه­هاي رفرانس» است.
§ 4250 مورد كارشناسي مدارك و صدور مجوز شركت­هاي توليدكننده و واردكننده فرآورده­هاي تشخيصي و 300 مورد بازديد و نظارت بر عملكرد اين شركت­­ها، 514 مورد بررسي پرونده­هاي تأسيس و مسئول فني آزمايشگاه­هاي تشخيص طبي و صدور مجوزهاي قانوني، 498 مورد صدور موافقت اصولي تجهيز آزمايشگاه­هاي تشخيص طبي، 445 مورد صدور پروانه تأسيس و مسئوليت فني و 57 مورد بررسي و تائيد صلاحيت فني و ارزشيابي مدارک تحصيلي متقاضيان دريافت کارت نظام آزمايشگاهي و تفويض اختيار واحد صدور پروانه آزمايشگاه­هاي تشخيص طبي به دانشگاه­هاي علوم پزشکي از جمله فعاليت­ها در زمينه «آزمايشگاه­هاي تشخيص طبي» است.
§ راه­اندازي سايت و مکانيزه­کردن اطلاعات آزمايشگاه­هاي تشخيص طبي، تشكيل بانك اطلاعاتي فرآورده­هاي تشخيصي آزمايشگاهي و شركت­هاي مرتبط، ارزيابي و پايش ادارات امور آزمايشگاه­هاي دانشگاه­ها و ارتقا و گسترش بانک اطلاعاتي آزمايشگاه­ها در زمينه پرسنل و تجهيزات، استقرار نظام مراقبت از فرآورده‌هاي تشخيصي به منظور اطلاع از عملكرد فرآورده­ها در آزمايشگاه­هاي تشخيص پزشكي، بازنگري آيين‌نامه‌ها، بخشنامه­ها و مقررات مربوطه از جمله فعاليت­ها در زمينه «مديريت اطلاعات آزمايشگاهي» است.
 
§ در راستاي «مديريت تضمين کيفيت» اقداماتي هم­چون؛ تدوين استانداردهاي آزمايشگاهي با الگوبرداري از استانداردهاي معتبر جهاني، ساماندهي وضعيت نظارت بر آزمايشگاه­ها، اعتباربخشي آزمايشگاه­هاي داوطلب و پيشرو در اجراي استانداردهاي آزمايشگاهي و تشويق آن­ها با اهداي لوح کيفيت، تعيين و اعتباربخشي آزمايشگاه­هاي مرجع کشوري براي بيماري­هاي تحت مراقبت به منظور ايجاد شبکه آزمايشگاهي، واگذاري فعاليت­هاي اجرايي برنامه ارزيابي خارجي کيفيت به انجمن­هاي علمي آزمايشگاهي و برگزاري دوره­هاي آموزشي متعدد انجام شده است.
§ در زمينه «مديريت آزمايشگاه­هاي بهداشتي» فعاليت­هايي هم­چون؛ تعيين ساختار و استقرار نظام سطح­بندي خدمات آزمايشگاهي، طراحي نظام ارجاع خدمات در آزمايشگاه­ها، توانمندسازي و تقويت آزمايشگاه­هاي مرجع دانشگاهي، تقويت برنامه پزشک خانواده و بيمه روستايي در بخش آزمايشگاه، نظام مراقبت آزمايشگاهي، طراحي و تقويت جايگاه آزمايشگاه در شرايط بحران، تقويت آزمايشگاه­هاي مرتبط با سلامت محيط و کار، تقويت برنامه تشخيص اعتياد در آزمايشگاه­ها و ارتقاي برنامه ايمني- زيستي صورت گرفته است.
•       ارتقاي سلامت رواني و اجتماعي
§ راه­اندازي بيش از 1600 تخت روان­پزشکي و افزايش تعداد آن­ها از 6600 تخت به 8200 تخت و افزايش جمعيت تحت پوشش برنامه ادغام بهداشت روان از 30 ميليون نفر (40%) به نزديک 40 ميليون نفر (بيش از 60%) در مقايسه چهار سال اخير، از جمله دستاوردهاي حاصله در زمينه سلامت روان است. 
§ در راستاي انگ‌زدايي از بيماران روان­پزشكي اقداماتي هم­چون؛ انجام بررسي مروري در زمينه­هاي شدت استيگما و عوامل موثر بر آن، تقويت نقش رسانه­ها در جهت افزايش آگاهي عمومي و اتخاذ شيوه‌هاي مناسب آموزشي و جلوگيري از گسترش مراكز تك­تخصصي روان­پزشكي، تخصيص 10% تخت‌هاي بيمارستان‌هاي عمومي به تخت روانپزشكي، برگزاري اولين همايش سلامت روان و بازديد مقام محترم وزارت از مركز روان­پزشكي رازي در هفته سلامت روان انجام شده است.
§ افتتاح بخش روانپزشكي سايكوسوماتيك (رابط-مشاور) در بيمارستان امام خميني در هفته سلامت 88 که با راه­اندازي آن، اولين گام در وارد کردن بخش روان­پزشكي در بيمارستان­هاي عمومي برداشته شد.
§ تدوين برنامه کشوري ارتقاي استانداردهاي بخش­ها و بيمارستان­هاي روان­پزشکي که در اين راستا اقداماتي هم­چون انجام پروژه تحقيقات اوليه ارزيابي استانداردهاي لازم، تهيه استانداردهاي اوليه مطابق با وضعيت استاندارد در دنيا و محدوديت هاي كشوري، برگزاري کارگاه ارتقاي خدمات بيمارستاني، تهيه چك ليست و اجراي آزمايشي چک‌ليست­هاي نظارتي در 8 مركز روان­پزشكي انجام شد. 
§ گسترش برنامه ادغام بهداشت روان در نظام مراقبت­هاي بهداشتي اوليه، در اکثر مناطق روستايي و بخشي از مناطق شهري از جمله فعاليت­هايي است که به آن توجه شده و در اين راستا اقداماتي هم­چون؛ بيماريابي، درمان، پيگيري و مراقبت بيماران رواني تحت پوشش برنامه، ارزشيابي برنامه ادغام بهداشت روان، تهيه كوريكولوم آموزشي اختلالات روان­پزشكي براي پزشكان عمومي، كوريكولوم دوره MPH بهداشت روان، برگزاري كارگاه­هاي كشوري سلامت روان و... صورت گرفته است.   
§ برنامه­هاي «آموزش مهارت­هاي زندگي» و «آموزش مهارت­هاي فرزندپروري» که به ترتيب از سال 82 و 83 آغاز شده بود، در طي اين مدت به تمام کشور توسعه داده شد، تنها در سال 1386، تعداد 10هزار مربي آموزشي، 11هزار معلم و 110هزار دانش­آموز، 105هزار والد و هم­چنين تعداد زيادي از اقشار جامعه در قالب گرو­ه­هاي مختلف تحت پوشش اين دو برنامه، آموزش­هاي لازم را دريافت کردند.
§ برنامه پيش­گيري از خودكشي که از سال 80 آغاز شد، در 8 استان ديگر كشور توسعه يافت. علاوه بر اين، در زمينه پيشگيري از خودکشي اقداماتي هم­چون؛ بازبيني متون شناسايي و درمان افسردگي، ورود برنامه پيشگيري از خودكشي در بسته خدمتي پزشک خانواده، تدوين برنامه جامع پيشگيري از خودکشي براي مناطق با شيوع بالا، ثبت و جمع‌آوري موارد اقدام و مرگ و مير ناشي از خودکشي، ايجاد نظام ثبت هماهنگ براي آمار خودکشي از سال 87، اجراي آزمايشي برنامه جامع پيشگيري از خودکشي در PHC و اجراي طرح جامع پيشگيري از خودکشي در خوابگاه­هاي دانشجويي و... انجام شده است. 
§ تدوين پيش­نويس لايحه قانون سلامت روان، تدوين و اجراي آزمايشي پروتکل خدمات روان­پزشکي پس از ترخيص ""After Care براي بيماران مبتلا به اختلالات روان­پزشکي، راه­اندازي مراکز سلامت روان جامعه­نگر و تداوم حمايت رواني- اجتماعي در حوادث غيرمترقبه از جمله ساير فعاليت­ها در زمينه سلامت روان است.
•       پيش­گيري و درمان سوء مصرف مواد
§ در راستاي درمان سوءمصرف مواد مخدر، ضمن راه اندازي 133 واحد دولتي درمان نگه­دارنده با متادون در دانشگاه­هاي علوم پزشکي و تحت پوشش قرار دادن 92000 بيمار در درمان نگه­دارنده با متادون، تسهيلات لازم براي راه­اندازي مراکز درمان خصوصي درمان سوء مصرف مواد در بخش غيردولتي اعطا شده است. 7 مرکز آموزش درمان نگه­دارنده با متادون نيز در 7 دانشگاه علوم پزشکي راه­اندازي شده است. هم­چنين با ايجاد 80 کلينيک مشاوره ترک سيگار، هم­اکنون تعداد اين کلينيک­ها نيز به 140 واحد افزايش يافته است.  
§ در راستاي درمان سوءمصرف مواد محرک، 5 واحد درمان سوءمصرف مواد محرک در 5 شهر بزرگ در سال 87 راه­اندازي شد. هم­چنين نسبت به آموزش کارکنان واحدهاي درمان سوء­مصرف محرک­ها اقدام شد. علاوه براين، در راستاي درمان سوءمصرف مواد، دوره­هاي متعدد آموزشي براي پزشکان برگزار و دستورالعمل­هاي لازم براي ارايه خدمات درمان سوءمصرف مواد نيز تدوين شد.
§ گسترش اجراي برنامه ادغام پيش­گيري و درمان سوء مصرف مواد در نظام مراقبت­هاي بهداشتي اوليه از سه شهرستان در سال 84 به ده شهرستان در سال 1387، ارايه مشاوره فردي و آموزش­هاي گروهي به 220 هزار نفر در طي برنامه آگاه­سازي و مهارت­هاي زندگي (2/19 درصد جمعيت تحت پوشش)، سم­زدايي 7100 بيمار مراجعه کننده و برنامه­ريزي ادغام برنامه در نظام شبکه و پزشک خانواده از جمله ديگر فعاليت­ها در اين زمينه است. 
§ افزايش مراکز درمان سوءمصرف مواد از 294 مرکز به 1100 مرکز، مراکز گذري (DIC) از 12 مرکز به 71 مرکز، تيم­هاي کمک­رسان سيّار از 20 به 118 تيم، واحدهاي آگونيست از 110 به 1000 واحد، پوشش درمان نگه­دارنده با متادون از 7800 به 92 هزار نفر در مقايسه سال 84 و 87 و توزيع سرنگ، کاندوم و وسايل تزريق ايمن رايگان به گروه هدف از جمله دستاوردهاي حاصله در اجراي برنامه­هاي کاهش آسيب است. 
§ اجراي طرح «سامان­دهي معتادان تزريقي بي­خانمان» از سال 1386 با هماهنگي ستاد مبارزه با مواد مخدر و مشارکت نيروي انتظامي در 7 استان کشور. در راستاي اجراي اين طرح، خدمات غربالگري و درمان اقامتي معتادين بي­خانمان در 7 مرکز استان توسط دانشگاه­هاي علوم پزشکي انجام شد و غربالگري 13221 بيمار و درمان 2145 بيمار در مراکز اقامتي درمان اجباري صورت گرفت.
§ در راستاي پيش­گيري از مصرف مواد، اقدامات ارزنده­اي هم­چون؛ تهيه و توزيع توليدات آموزشي شامل تهيه کتب آموزشي، لوح فشرده، پوستر، پمفلت و ...، اطلاع­رساني گسترده در خصوص عوارض ناشي از سوءمصرف مواد، اجراي برنامه پيش­گيري از مصرف مواد در خوابگاه­هاي دانشگاه­هاي علوم پزشکي کشور از سال 1384 و آموزش 11000 دانشجو تاکنون، تدوين برنامه راهبردي پيش­گيري از سوءمصرف مواد، تدوين برنامه عملياتي و محتواي آموزشي پيش­گيري از سوءمصرف مواد براي گروه­هاي هدف دانش­آموزان، دانشجويان، کارگران، جانبازان و سربازان صورت گرفته است.
•       تقويت مديريت حوادث و فوريت‌هاي پزشكي
§ با ساماندهي شبكه اورژانس كشور، تعداد 931 پايگاه اورژانس شهري و جاده‌اي راه­اندازي شد و تعداد اين پايگاه­ها با رشد 2.4 برابري از 683 پايگاه در ابتداي سال 84، به 1630 پايگاه در حال حاضر رسيده است. زمان رسيدن آمبولانس بر بالين بيماران نيز بهبود يافته و در حال حاضر در شهرهاي كوچك 7 دقيقه، در شهرهاي بزرگ 10 دقيقه و 13 دقيقه در مراکز جاده­اي كاهش يافته است.
§ تعداد 1835 آمبولانس از سال 1384 تاکنون به سيستم اورژانس کشور افزوده شده است که تنها 750 دستگاه آن در سال 87 خريداري شده است. بدين ترتيب تعداد آمبولانس­هاي 115 اورژانس با رشد 7/2 برابري به 2880 دستگاه رسيده است. 
§ تعداد شهرهاي تحت پوشش "امداد هوايي" اورژانس 115 به 11 شهر در كل كشور افزايش يافته است. تعداد پايگاه­هاي طرح "امداد دريايي" و "امداد ساحلي" نيز به 42 پايگاه رسيده است.
§ در راستاي برنامه جامع همگاني اقداماتي از قبيل آموزش كمك­هاي اوليه به 15 هزار نفر از عموم مردم، آموزش كمك­هاي اوليه و اصول احياء به 10 هزار نفر از رانندگان تاكسي و اتوبوس­هاي داخل شهري، برگزاري 12 كارگاه آموزشي نحوه احراز سلامت جسمي و رواني متقاضيان گواهينامه رانندگي براي پزشكان معاين ناجا، مصوب ­کردن آموزش­هاي بدو و حين خدمت ويژه كاركنان مراكز مديريت حوادث و فوريت­هاي پزشكي، اجراي طرح آموزش پليس امداد


مطالب مشابه :


بحث ایمنی بیمار در بودجه بندی وزارت بهداشت

طراحي فرايند تامين ايمني بيمار استانداردهاي ايمني با ارزيابي داخلي




مديريت خطر و ايمني بيمار

مديريت خطر و ايمني بيمار ارزيابي حوادث نه به است چون استانداردهاي مديريت




عملكرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در دولت نهم

(از 352 بيمار مديريتي ايمني و اوليه ارزيابي استانداردهاي لازم، تهيه




بیمارستان شفا

مطابق با استانداردهاي زيست هاي ارزيابي كيفي ٬ ايمني بيمار وبسط و




آموزش به بيماران مبتلا به هپاتيت

مسئوليت مهم در استانداردهاي وظايف ارزيابي نيازهاي آموزشي راهنماي آموزش




راهنماي مراقبت سرخجه و سندرم سرخجه مادرزادي (CRS)

پاسخ‌هاي ايمني ارزيابي آزمايشگاهي سرخجه كه استانداردهاي سطح




آيين‌نامه اجرايي بند (د) ماده (۳۲) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران

، تدبير فوريتها، ثبت اطلاعات در پرونده سلامت، ارجاع و پيگيري بيمار. استانداردهاي




روش131- روش هاي ارزيابي تست هاي آزمايشگاهي

جستجو در پزشکی بالینی. آرشیو مطالب. اسفند ۱۳۹۳ بهمن ۱۳۹۳ دی ۱۳۹۳




برچسب :