هویت بین المللی کردن برنامه درسی

هویت بین المللی کردن برنامه درسی هویت بین المللی کردن برنامه درسی

برداشت های مختلف از بین المللی کردن برنامه درسی

1-    بین المللی کردن برنامه درسی((IOC

به معنای تلاش برای دادن وجهه ای بین المللی به برنامه های درسی سازمان ها و نهاد های آموزشی مهم ترین امر موجه این برداشت حاضر شدن دانشجویان خارجی در دانشگاههای این کشورها، و سپس گسترش شاخه ها و شعب این دانشگاه ها در سطح دنیا و ممالک مختلف و تولید و ظهور فناوری های جدید نظیر فناوری اطلاعات و ارتباطات برای عرضه هر چه بیشتر برنامه های درسی به صورت آن لاین به اقصی نقاط دنیا بوده است.

آموزش و پرورش جهانی عبارت است از:

اتخاذ یک چشم انداز و دیدگاه که در آن به امور از زاویه دید و ذهن دیگران نگریسته شود و آن به معنای درک این واقعیت است که اگرچه افراد و گروها ممکن است نظر و دیدگاه متفاوتی به زندگی داشته باشند اما در عین حال آنها دارای خواسته ها و نیاز های مشترک نیز هستند((TYE.1991 .

نکته: در این برداشت بین المللی کردن برنامه درسی متوجه عوامل و متغیر هایی چون محتوای برنامه های درسی کارکنان(مدرسان، معلمان ، مدیران و ...) و نیز روش ها و شیوه های یاددهی و یادگیری است.

 

2-    بین المللی کردن مطالعات برنامه درسی

این بخش کاملا معطوف به حاکمیت سنت امریکایی بر مطالعات برنامه درسی و تلقی از این رشته به عنوان رشته ای سرتاسر امریکایی است.  که از دو جهت مورد توجه است: 1- افراد و صاحبنظرانی که اساسا محدود و محصور ماندن رشته برنامه درسی را به زادگاه اصلی خود یعنی امریکا نوعی تحجر و جلوگیری از رشد این رشته و درجا زدن آن تلقی می کنند. 2- دسته دوم افراد و صاحبنظرانی هستند که به حاکمیت بی چون و چرای امریکا بر حوزه اندیشه ها و مطالعات برنامه درسی اعتراض می کنند و درصدد بین المللی کردن برنامه درسی به عنوان یک رشته جهانی هستند.

تذکر: البته برنامه درسی نمی تواند محدود و محصور به مرزهای ملی باشد. همان طور که پدیده های اقتصادی، سیاسی و زیست محیطی به طور فزاینده ای مرزهای ملی را در می نوردند، به همان سان تعلیم و تربیت نیز می تواند در چارچوب مرزهای یک کشور محدود و ممهور باشد.

پارادایم ها و چشم انداز پژوهشی

مطالعه برنامه درسی در سطح بین المللی می تواند در قالب سنت های مختلف پژوهشی صورت پذیرد((THOMAS.1990 .

1-    مطالعات توصیفی که مؤلفه های یک نظام آموزشی را تعریف و همبستگی میان مؤلفه های آن  نظام را به تصویر می کشد(برای مثال مطالعه ساختار سازمانی برنامه درسی غیر رسمی در امریکای مرکزی)

2-    مطالعه تجزیه تحلیلی که نه تنها مؤلفه های یک نظام آموزشی را تشریح می کند بلکه روابط علت و معلولی را جستجو و توضیح می دهد. بدان معنی که در خصوص اینکه چرا نظام به شکل فعلی عمل می کند. قضاوت و داوری به عمل می آورد( برای مثال مطالعه بقایای آموزشی دوران استعمار در یک مستعمره ی قبلی).

3-    مطالعات تفسیری که در صدد نشان دادن روابط ناشناخته قبلی هستند( بررسی نقش نظریه های تربیتی دیویی و ون هومبولت در توسعه مدارس آلمان)

4-    مطالعات ارزیابی که هدف های رسمی و میزان تحقق این هدف ها توسط نظام های آموزشی را مورد سنجش قرار می دهد(مطالعه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس ریاضیات در چند کشور جهان).

5-    مطالعات پیش بینانه که توصیف یا تجزیه و تحلیل عوامل علّی و سنجش روند های گذشته و حال به منظور کاربرد در انجام پیش بینی در خصوص آنچه که در آینده ممکن است رخ دهد را انجام می دهد(مطالعه تغییرات قیمت نفت بر توسعه آموزش و پرورش کشور های عربی).

6-     الگوی برنامه ریزی یا طرح سازمانی که عناصر اصلی عملیات آموزشی مورد انتظار را تصریح می کند(طراحی برنامه های سواد آموزی در کشور های در حال توسعه)

7-    مطالعات نظری که برنامه درسی را بر حسب نتایج و پیامد های سیاسی، اقتصادی، نژادی، جنسیتی، تاریخی و یا اجتماعی آن تجزیه و تحلیل می کند( بررسی رقابت موجود در طبقات اجتماعی برای ورود به مؤسسات آموزش عالی در آرژانتین)

دو نفر از صاحبنظرانی که در هویت بین المللی کردن برنامه درسی نقش مهمی را داشته است عبارتند از: ویلیام اف. پاینار و نوئل گاف

مهم ترین دید گاههای پاینار:

1-    رشته برنامه درسی به فرهنگ های  ملی و محیط های منطقه ای عجین و درهم آمیخته است. رشته برنامه درسی در بسیاری ممالک در خدمت اصلاح مدارس است. از این رو می توان گفت که این رشته، قلمروی است که به طرز بسیار برجسته ای عملی است.

2-    توسعه رشته در سطح بین المللی هم باید ماهیتی افقی داشته باشد و هم عمودی. افقی بودن به معنای تلاش برای گسترش مطالعات برنامه درسی در سطح ملی و بین المللی است.

3-    بین المللی شدن مطالعه برنامه درسی اگرچه از لحاظ مفهومی، پدیده ای جدید به شمار می رود اما امری است که در بسیاری از کشور های جهان، به جز ایالات متحده در حال گسترش و توسعه است.

4-    فهم برنامه درسی امروزه به طور همزمان هم یک پدیده بین المللی و جهانی و هم عمل و فعالیت متناسب با موقعیت های محلی و منطقه ای خاص است.مطالعات برنامه درسی به عنوان یک رشته باید تلاش کند از لحاظ فکری مستقل شود و یا مستقل بماند.

5-    برنامه درسی به عنوان یک رشته نظری و فکری در برخی ممالک به سختی مستقل از فعالیت های نهاد های رسمی در این کشورهاست.

دیدگاههای نوئل گاف

بین المللی کردن برنامه درسی را مشارکت صاحبنظران و محققان برنامه درسی برای مطالعات ویژه با تاکید بر خاستگاه درزمینه پژوهشی شان می داند.

بین المللی کردن پژوهش برنامه درسی می تواند به بهترین وجه هنگامی فهمیده شود که به عنوان فرایند خلق«فضاهای فراملیتی» تلقی شود.

دانش اساسا بومی، محلی وابسته به موقعیت است و نباید از زاویه جهانی و بین المللی آن را مطرح کرد.

معتقد است که آموزش و پرورش همگانی در درون مرز های ملی جای خود را به آموزش و پرورش همگانی در سطح بین المللی می دهد.

منبع:  فتحی واجاره گاه، کورش، برنامه درسی به سوی هویت جدید، تهران:


مطالب مشابه :


مجموعه ای كامل از رساله ها و پایان نامه های دانشگاهی

مجموعه ای كامل از رساله ها و پایان نامه های ارتباط با برنامه ریزی درسی و نوشته هاي




نمونه فرم های پیشنهادی تحقیق پایان نامه کار شناسی ارشد (پروپوزال)

برنامه ریزی درسی - نمونه فرم های پیشنهادی تحقیق پایان نامه کار شناسی ارشد (پروپوزال




موضوع پایان نامه

برنامه ریزی درسی - موضوع پایان نامه - - برنامه ریزی درسی . انواع مدل های برنامه ریزی درسی




معرفی پایگاههای اطلاعاتی پایان نامه هاورساله های دانشگاهی

برنامه ریزی درسی ورودی 92 واحد مرند - معرفی پایگاههای اطلاعاتی پایان نامه هاورساله های




واژه‌نامه دانشنامه برنامه درسي

علوم تربیتی ، برنامه ریزی درسی جستجو پایان نامه ها و مقالات در سایت ایران لینک های




نمونه سؤالات برنامه ریزی آموزشی و درسی

علـــوم تربیتـی-برنامه ریزی درسـی 15 ـ منظور راز کمیته های برنامه ریزی در ی پایان نامه




« راهنمای نحوه نگارش و تدوین پایان نامه کارشناسی ارشد »

، چکیده، فصل های پایان نامه دانشجویان و علاقه مندان رشته برنامه ریزی درسی ایجاد




هویت بین المللی کردن برنامه درسی

علوم تربیتی ، برنامه ریزی درسی جستجو پایان نامه ها و هایی چون محتوای برنامه های درسی




برچسب :