ساخت تلسكوپ‌های فضایی با تا‌كردن‌ كاغذ

برگزاری اولین دوره مسابقات اوریگامی ‌در دانشگاه امیركبیر.
ساخت نمكدان و كشتی كاغذی یكی از سرگرمی‌های معمول بچه‌ها در سنین دبستان است. هر بچه‌ای هر‌قدر هم كه در زمینه هنری بی‌استعداد باشد دست‌كم در ساخت موشك‌های كاغذی تبحر لازم را به دست می‌آورد.
اما همین سرگرمی‌ساده دوران كودكی كه حاصل تاكردن خلاقانه كاغذ است، امروزه در بسیاری از علوم كاربرد دارد. این مسئله هفته گذشته دستمایه برگزاری اولین دوره مسابقات اوریگامی در دانشگاه امیركبیر قرار گرفت.
بهرام صادقی از عوامل برگزاری این مسابقه در گفتگو با همشهری با بیان اینكه اوریگامی‌بازی‌ای با پایه علمی‌و قدمت دو هزار ساله است که از كشور ژاپن آغاز شده و امروزه با نام «كاغذ و تا» در بسیاری از رشته‌ها خصوصا كیهان شناسی كاربرد دارد، ایده برگزاری این مسابقه را اینچنین تشریح كرد: ما در گروه الگوریتم و هندسه محاسباتی دانشكده ریاضی دانشگاه امیركبیر سمینارهای هفتگی برگزار می‌كنیم و در یكی از این جلسات به این نتیجه رسیدیم كه به منظور آشنایی دانشجویان با جذابیت‌ها، پیچیدگی‌ها و كاربردهای این رشته، مسابقه اوریگامی‌را برگزار كنیم.
به گفته این دانشجوی دكترای هندسه محاسباتی، برگزاركنندگان كه از نحوه برگزاری اولین دوره این مسابقات راضی هستند، قصد دارند در سال‌های آینده هم این مسابقه را تكرار كنند.
● یادگار كودكی
روز چهارشنبه (۱۳ تیر) سالن اجتماعات دانشگاه امیركبیر میزبان جماعتی بود كه فقط با تازدن كاغذ اشكال و احجام زیبایی را در معرض دید علاقمندان قرار داده بودند. تنوع طرح‌ها به قدری بود كه از حجم‌های پیچیده هندسی تا حیواناتی چون طاووس، كرگدن، زرافه، فیل، كلاغ و قورباغه در روی میزها چیده شده بود.
هرچند در این میان احجام هندسی كه ظاهرا وجه تمایز جنبه سرگرمی‌از كاربردهای علمی‌اوریگامی‌به شمار می‌رود سهم كمتری ار آثار ارائه شده را به خود اختصاص می‌داد، اما حضور ۱۶ تیم در این مسابقه نكته‌ای است كه موجب دلگرمی‌برگزاركنندگان شده است: فاصله بین تصمیم ما تا برگزاری مسابقه ۵/۱ ماه بود و چون امید زیادی به استقبال بچه‌ها نداشتیم، قصد داشتیم برگزاری مسابقه را به تعویق بیندازیم.
اما چند روز پیش از برگزاری كه سایتمان را بررسی كردیم متوجه پیش‌ثبت نام ۲۶ تیم شدیم كه از میان آنها ۱۶ تیم آثارشان را ارائه دادند و این برای شروع بسیار خوب است. علیرضا داوودی، دبیر انجمن علمی‌دانشکده ریاضی دانشگاه صنعتی امیرکبیر ضمن بیان این مطلب، در پاسخ به این سؤال كه آیا شركت‌كنندگان در مسابقه با كاربردهای علمی‌و صنعتی اوریگامی‌آشنایی دارند، می‌گوید: ما سعی كردیم در این زمینه اطلاعاتی در اختیار شركت‌كنندگان قرار دهیم و به نظر می‌آید دیدگاه آنها در این مورد با شركت در این مسابقه تغییر كرده و متوجه كاربردهای دیگر غیر از جنبه سرگرمی‌اوریگامی‌شده اند.
این نكته‌ای است كه اغلب شركت‌كنندگان هم به آن اشاره می‌كنند. محمدرضا جوینده دانشجوی كارشناسی ارشد كامپیوتر كه بیش از هفت متر كاغذ مصرف كرده تا یك هزارپای سه متری بسازد در این زمینه می‌گوید: ساخت اشكالی چون كلاغ، ملخ و ماهی را از كودكی بلد بودم و اوریگامی ‌بیشتر برایم جنبه سرگرمی‌داشت اما حالا كه با دیگر كاربردهایش آشنا شده‌ام شاید از این پس جدی‌تر به قضیه نگاه كنم.
نینا مرتضوی شركت‌كننده دیگری است كه طرح‌های رنگارنگ و زیبایش اكثر بازدیدكنندگان را به وجد می‌‌آورد و در نهایت از لحاظ زیبایی و سختی طرح‌ها مقام اول را كسب كرد و علاوه بر آن طرح‌هایش به عنوان طرح منتخب بازدیدکنندگان انتخاب شد. وی در پاسخ به این سؤال كه چقدر با كاربردهای اوریگامی‌آشناست می‌گوید: تا پیش از این كه آشنایی خاصی نداشتم ولی از دوران كودكی این سرگرمی‌مورد علاقه‌ام بود و از روی كتاب‌های كاغذ و تا برای خودم اشكال مختلف را می‌ساختم اما این مسابقه برای من و علاقمندان این رشته انگیزه‌ای است كه این كار را به صورت جدی‌تر دنبال كنیم.
این دانشجوی ریاضی كه در میان انبوه حیوانات رنگارنگ و زیبایش چند حجم هندسی پیچیده هم به چشم می‌خورد، ادامه می‌دهد: قبلا فقط حیوان درست می‌كردم اما یك‌بار كه یك حجم هندسی ساختم از سوی یكی از اساتید هندسه دانشگاه مورد توجه قرار گرفت و از آن هنگام در این زمینه هم كار می‌كنم.
● تقسیم زاویه با اوریگامی
اوریگامی‌به عنوان یك هنر از قدمتی ۲۰۰۰ ساله برخوردار است. كلمه origami متشكل از دو كلمه ori به معنای تا‌كردن و gami به معنای كاغذ است. سه كشور ژاپن، چین و كره مدعی ابداع این هنر هستند. اما در حوزه غرب اوریگامی‌با فتح اسپانیا توسط مسلمانان در قرن هشتم ظهور كرد و مسلمانان طرح‌های هندسی متفاوتی به این روش ایجاد كردند و بعدها نیز اسپانیایی‌ها اوریگامی‌را گسترش دادند.
در اواخر قرن نوزدهم و با ایجاد یك مركز اوریگامی‌در نیویورك، این پدیده به یك سرگرمی‌خلاق بچه‌ها تبدیل شد. اما در سال ۱۹۳۰ تحولی در این هنر پدید آمد. در این سال آكیرا یاشیزاوا با ایده‌هایی جدید بیش از ۵۰ هزار طرح اوریگامی‌خلق كرد و از آن پس اوریگامی‌به عنوان یك وسیله علمی‌مورد استفاده قرار گرفت.
نحوه تاکردن كیسه‌های هوا در خودروها یا مباحث تاشدن پروتئین‌ها و DNA در بیولوژی یا فلدینگ تا‌شدن نقشه‌های جغرافیایی و... همگی مستلزم بهره گیری از برنامه‌های پیچیده و دقیق رایانه‌ای است تا FOLD (تا‌شدن) به نحوی مناسب انجام شود و جسم تا‌شده در هنگام لزوم در كوتاه‌ترین مدت و با كمترین انرژی باز شود. اوریگامی‌كه همان نحوه ایجاد اشكال مختلف تنها با كمك تاكردن كاغذ بدون استفاده از برش و چسب است، به محققان مختلف كمك می‌كند تا در تمام این رشته‌ها از این قابلیت بهره‌مند شوند.
نحوه تاکردن تلسكوپ‌های فضایی آژانس فضانوردی ناسا برای پرتاب به فضا از دیگر موارد كاربرد اوریگامی‌در سال‌های اخیر به‌شمار می‌رود. از آنجایی‌كه رامت‌ها قادر نیستند تلسكوپ‌های فضایی با سایز تلسكوپ‌های بزرگ زمینی را به فضا پرتاب كنند، fold كردن تلسكوپ فضایی و پرتاب آن راه حل مورد استفاده است.
كاربرد اوریگامی ‌در ریاضیات هم انكارناپذیر است. به عنوان مثال می‌توان به حل مسئله سه قسمت كردن زاویه اشاره كرد كه سال‌ها ذهن ریاضیدانان را به خود مشغول كرده بود و در نهایت ۲۰ سال پیش این مسئله با شیوه‌ای مبتنی بر اوریگامی‌حل شد.
● اوریگامی‌ پایان‌نامه شد
كونیكا یامامورا بانویی ژاپنی است كه از ۴۳ سال پیش ساكن ایران است. بی‌شك این خانم در شكل‌گیری علایق كودكانش نقش به سزایی داشته است. به هرحال اوریگامی‌در خون ژاپنی‌هاست و به گفته خودش اولین اسباب‌بازی‌های كودكانش را همین بازیچه‌های كاغذی تشكیل داده‌اند.
اما این علاقه تا آنجا پیش رفته كه بلقیس بابایی یكی از دختران خانم یامامورا پایان‌نامه كارشناسی خود در رشته علوم تربیتی را به اوریگامی‌اختصاص داده است. خانم بابایی در این زمینه می‌گوید: علاقه اولیه‌ام باعث شد تا به این موضوع جدی‌تر نگاه كنم و البته مادر هم مشوقم بود. نقش اوریگامی‌به عنوان یك وسیله كمك آموزشی در تقویت تجسم فضایی كودكان و جهت‌یابی آنها، تقویت فعالیت ذهنی، تقویت حافظه و تمركز بچه‌ها از مواردی است كه در این پایان‌نامه به آنها اشاره شده است.
● مبتكرترین شركت‌كننده
علی نجفی دانشجوی مكانیك دانشگاه تهران است. میزی كه جلوی اوست برخلاف اكثر میزها از رنگ و لعاب بی‌بهره است اما در نهایت طرحی كه در مسابقه ارائه داده در قسمت ابتكار عنوان اول را به دست می‌آورد. این طرح یك سازه هندسی با قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه است.
نجفی در مورد ایده اولیه طرح خود می‌گوید: الهام‌بخش من چین و چروك‌های شلوار در قسمت پشت زانو بود و هنگامی‌كه كلاس پنجم دبستان بودم این ایده به ذهنم رسید و حالا با تكمیل آن در مسابقه شركت كردم. علی نجفی ماه پیش در كنفرانس سازه و معماری دانشگاه تهران هم با ارائه این طرح مقام اول را كسب كرده است. موضوع آن مسابقه طراحی یك خانه موقت بوده است.

منبع:همشهری آنلاین


مطالب مشابه :


روش ساختن تیر کمان توی کلاس

۩۞۩ افســـــــانه پلنـگ ۩۞۩ - روش ساختن تیر کمان توی کلاس -




نگاهي به فيلم «كلاغ پر»

فيلم هايي هستند كه همگي با همين روش بوده است!«كلاغ پر» پر از براي ساخت فيلم




مبارزه با حلزون

روش متداول يكي از اين تله‌ها كه به سادگي و با هزينة كم قابل ساخت است (زاغ،كلاغ




اسلام ستيزي در هاليوود از ابتدا تا كنون + هالیوودی ها درباره اسلام چه می‌گویند؟

كلاغ پرس - اسلام _ روش‌های ساخت یک فیلم عرب‌ستیز موفق از دید یک نویسنده آمریکایی_مراکشی:




مدیریت وکنترل تلفیقی حلزون

روش متداول يكي از اين تله‌ها كه به سادگي و با هزينة كم قابل ساخت است (زاغ،كلاغ




ساخت تلسكوپ‌های فضایی با تا‌كردن‌ كاغذ

آندرومدا - ساخت تلسكوپ‌های فضایی با تا‌كردن‌ كاغذ - ستارگان کویر یزد




برچسب :