کتاب «تاریخچه آرامگاه دحیه کلبی در دارابجرد» منتشر شد

به قلم دکتر میرزا محمد حسنی؛
کتاب «تاریخچه آرامگاه دحیه کلبی در دارابجرد» منتشر شد
تاریخ انتشار : ۱۷ دي ۱۳۹۳
داراب آنلاین:

جلیل سلمان - پس از انتشار چندین کتاب در سال 1393 این بار« دکتر میرزا محمد حسنی» با کتاب "تاریخچه آرامگاه دِحیه کلبی در دارابجرد" محفل زمستانی علاقمندان به مطالعه کتاب را گرم نمود.

آرامگاه «دِحیه انصاری» در کناره غربی دژ «دارابگرد»، یکی از آثار فاخر و ارزشمند تاریخی-دینی شهرستان داراب می باشد و یکی از دلایل اصلی انتساب شهرمان به شهرِ امام حسن مجتبی علیه السلام وجود همین آرامگاه می باشد.

برای اولین بار مجتمع حسنیه و به همت کسانی همچون زنده یاد سید محمد جعفر بلاغی، آقایان جواد و محسن امام، جناب باهری، حاج شیخ جعفر امامی و محمد ربانی و جناب نعیمی مطالبی پیرامون دحیه کلبی در کتابی تحت عنوان " داراب  شهر امام حسن مجتبی علیه السلام و دحیه کلبی انصاری(قدس سره) " منتشر نمودند اما « دکتر میرزا محمد حسنی» با نگاهی کاملاً آکادمیک، وسیع و در قالبی جدید تاریخ، جغرافیا، هنر و ادبیات را به یاری گرفته و این آرامگاه تاریخی را مورد بررسی  و مطالعه چند جانبه قرار داده است.



بررسی ها نشان می دهد از «دِحیه کلبی» در کتب تاریخی فراوانی نامبرده شده است و دلیل تعدد تکرار نام وی به چندین موضوع مهم و نقش وی در هریک از آنها باز می گردد.در میان دلایل فراوان موجود، پر رنگ ترین نقوش زندگی ایشان بشرح ذیل قابل اشاره می باشد:

الف-وی صحابه حضرت پیامبراکرم (ص) بوده و در بسیاری از جنگ های مسلمین شرکت داشته و ایشان را همراهی نموده اند. دِحیه دارای صورتی زیبا بوده و حضرت جبرئیل به شکل وی بر پیامبر مکرم اسلام ظاهر می شده است.این نقل در بسیاری از کتب تاریخی همچون: "طبقات ابن سعد"،" فضائل القران"،" سیره ابن هشام"، "سبل الهدی"، "آثار عجم" و "تاریخ مدینه دمشق" و بسیاری دیگر از کتب تاریخی قابل مشاهده است.

ب-دحیه، حامل نامه پیامبر مکرم اسلام(ص) به قیصر روم(هراکلیوس/هِرقِل) بوده و در شهر «حِمص» با قیصر ملاقات می نماید.این موضوع در کتاب هایی همچون:" الطبقات الکبری"، "سیره حلبی"، "تاریخ طبری"، "ناسخ التواریخ"، "تاریخ مدینه دمشق" و بسیاری دیگر از کتب در دسترس علاقمندان قرار دارد.

ج-وی به عنوان نماینده امام حسن مجتبی علیه السلام و جهت جمع آوری خراج در «دارابگرد» حضور پیدا نموده اند و دلیل اصلی اهمیت آرامگاه وی نیز به این موضوع باز می گردد که دحیه کلبی نماینده ای از طرف امام بوده اند و این موضوع با نوشته های کتب تاریخی در خصوص شیعی بودن فضای شهر داراب و احترام قلبی مردم به اهل بیت( علیهم السلام) از گذشته تا حال کاملاً مناسبت دارد و با مطالعه بیشتر پیرامون شخصیت وی به این نتیجه خواهیم رسید که دحیه کلبی به عنوان نماینده امام حسن مجتبی علیه السلام و در پی عقد صلحنامه به داراب آمده اند و تا حد زیادی نمی توان بجز اجرای بند 4 این صلحنامه دلیل محکم دیگری برای حضور ایشان در این شهر یافت.البته «امین احمد رازی» این موضوع را در کتاب "هفت اقلیم" نقض نموده و دِحیه را مفتوح کننده بسیاری از بلاد فارس دانسته است.

در خصوص صلحنامه امام حسن مجتبی(ع) و معاویه نیز منابع قابل بیانی وجود دارند. من جمله: "انساب الاشراف"، "ادب الشیعه الی نهایه القران"، "بین السنه و الشیعه"، "تاریخ الخلفاء" ، "ترجمه الامام الحسن(ع)"، "اخبارالطوال"، "تاریخ مدینه دمشق"،"روضه الصفا"، "بحارالانوار"، "آثار عجم" و "تاریخ الفی" نیز قابل ذکر می باشند.البته منابع دیگری نیز وجود دارند که اغلب به زبان عربی منتشر و تاکنون به فارسی ترجمه نشده اند.

«فرصت شیرازی»، صاحب کتاب "آثار عجم"، «دحیه کلبی» را متعلق به سرزمین یمن می داند و «ابن عساکر» در کتاب "تاریخ مدینه دمشق" و به نقل از "ترجمت فی الاستیعاب" و "الاصابه"، اسمِ دحیه را چنین آورده است:

"دِحیَهُ بن خلیفه بن فَروَه بن فَضَاله بن زید ابن امریء القیس بن الخَزج بن عامر بن بکر ابن عامر الاکبر بن بکر بن زید اللات ابن رُفَیدَه بن ثور بن کلب بن وَبَرَه بن تَغلَب ابن حُلوان بن عمران بن الحاف بن قُضَاعه الکلبی."

« دکتر میرزا محمد حسنی» ، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد شاهرود در مقدمه کتاب "تاریخچه آرامگاه دِحیه کلبی در دارابجرد" چنین می نویسد:

"وجود آرامگاه‌های متعدد شیعی در ایران بررسی موضوعی این مکانها را توسط پژوهشگران حوزة مطالعات تاریخی و مذهبی ضروری می‌سازد.

این آثار را می‌توان از جنبه‌های مختلف نَسب‌شناسی، تاریخچة احداث بنا، سبک معماری و اوضاع سیاسی و مذهبی ایران در دورة مورد بحث بررسی کرد. شاید در ابتدا و قبل از انجام پژوهشی دامنه دار بنظر برسد که اطلاعات چندانی درباره برخی از این آرامگاه‌ها در دست نیست، ولی با کنکاش در متون تاریخی، اسناد وقفنامه‌ها و شواهد معماری و با تجمیع داده‌های موجود بطور نسبی می‌توان اطلاعات حائز اهمیتی در مورد هر کدام از این زیارتگاه‌ها جمع‌آوری کرد. بررسی تاریخچة هر کدام از این آرامگاه‌ها می‌تواند بیانگر تداوم عقاید شیعی در سرزمین ایران باشد.

در این پژوهش نگارنده سعی کرده است با بررسی و نقد اخبار مندرج در متون تاریخی و همچنین بررسی شواهد معماری اطلاعاتی در مورد تاریخچة بنای آرامگاه دحیه کلبی در شهر دارابجرد به دست آورد.

با بررسی‌های صورت گرفته احتمالا بتوان تاریخچة آرامگاه دحیه را تا 900 سال پیش (قرن پنج هـ .ق) تاریخ‌گذاری کرد. هر چند به استناد شواهد مکتوب تاریخی و آثار به دست آمده، تاریخچة 600 سالة برای ‌آرامگاه دحیه در دارابجرد وجود دارد."

کتاب "تاریخچه آرامگاه دِحیه کلبی در دارابجرد" در 94 صفحه و از سوی انتشارات مجمع ذخائر اسلامی در سال 93 منتشر شده است و شماره ثبت این کتاب در کتابخانه مجلس 527318 می باشد.

وبلاگ چن ون، برای ایشان آرزوی موفقیت و سربلندی می نماید.   


مطالب مشابه :


کتاب چشم طلایی و اسرار نشانه ها

دانلود کتاب میراث کتاب آثار عجم دارای 350 صفحه قیمت فروش 120000




کتابها بصورت فایل پی دی اف

دانلود کتاب میراث کتاب آثار عجم دارای 350 صفحه قیمت فروش 20000




کتاب «تاریخچه آرامگاه دحیه کلبی در دارابجرد» منتشر شد

«فرصت شیرازی»، صاحب کتاب "آثار عجم"، «دحیه کلبی» را متعلق به سرزمین یمن می میهن دانلود




عرب بر عجم فضيلت ندارد (1)

وبسایت شخصی سيدخليل شاکری (شاکر)سردرود - عرب بر عجم فضيلت ندارد (1)




اشعار اقبال لاهوری 3 (زبور عجم-قسمت سوم)

اقبال لاهوری » زبور عجم مهمترین سایتهای دانلود کتاب آثار سخنسرایان پارسی‌گو




اوستا...

علائم و آثارشناسی گنج ها، دانلود کتب و نرم افزارهای گنج کتاب ویژه آثار عجم




کتاب اخلاق هنر از نگاه فارابی

کتاب اخلاق براي دانلود سر جسم فارابی و عرب یا عجم خواندن وی، به معاشرت علمی




دانلود کتب فارسی

دانلود کتاب مطلع




عناوین مقالات پایگاه دریافت رایگان کتب فارسی سيماي مومن در قرآن و حديث -1-دانلود کتاب مطلع عشق مجموع

قرآن و حديث -1-دانلود کتاب مطلع عشق عجم / 1 مگابايت عناوین کتاب: آثار




برچسب :