جمع آوری و پردازش اطلاعات

1- اهمیت فن آوری اطلاعات و ارتباطات در حیات بشری را تحلیل کنید.(مهم) انسان همواره از فن آوری استفاده نموده و کارنامه حیات بشریت مملو از ابداع فناوری های متعدد است که جملگی در جهت تسهیل زندگی انسان مطرح شده اند. در پنجاه سال گذشته بروز تحولات گسترده در زمینه کامپیوتر و ارتباطات تغییرات عمده ای در عرصه های مختلف حیات بشری به دنبال داشته و بیشترین تاثیر را درروند زندگی انسانها گذاشته است به طوري كه اطلاعات به سرعت در زمانی غیر قابل تصور به اقصی نقاط جهان منتقل و در دسترس عموم برای استفاده قرار می گیرد. در واقع فن آوری جدید باعث از بین رفتن مرزهای جغرافیایی شده و بعد زمان و مسافت را کاهش داده است.  البته همانند سایر تکنولوژی های جدید مشکلاتی هم به همراه داشته که باید از طریق مطبوعات رادیو تلویزیون و سایر رسانه ها، فرهنگ سازی شده و طریقه استفاده صحیح از این فناوری آموزش داده شود. مهمترین رسالت فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات، ارايه امکانات و زیرساخت لازم برای تولید و توزیع دانش می‌باشد.

2- بزرگترین پیشرفت در زمینه فن آوری اطلاعات و ارتباطات چیست؟

1-    ابداع "وب" بوده است. معنی واژه ای وب، تار است. و یکی از خدماتی است که روی اینترنت ارایه می‌شود. مانند پست‌الكترونيكي
3- وب توسط چه کسی و در چه سالی ابداع گردید؟ توسط دانشمند سویسی به نام تیم برنرزلی در اواخر سال 1980 در شهر سرن Cern.

4- منظور از ضریب نفوذ چیست؟(مهم)پس از ابداع هر فن آوری، مدت زمانی به طول می انجامد تا فن آوری مورد نظر در مقیاس عمومی مورد استفاده قرار گیرد. به این طول زمان ضریب نفوذ می گویند. مثلا تلفن پس از 74 سال، رادیو 38 سال، کامپیوتر های شخصی یا PC 16 سال، تلویزیون 13 سال و "وب" پس از 4 سال موفق به جذب پنجاه میلیون استفاده کننده شده اند.

5- در جامعه اطلاعاتی امروز چه مواردی نقش محوری دارد و تعیین کننده است؟ در جامعه اطلاعاتی امروز، دانایی و میزان دسترسی و استفاده مفید از دانش، دارای نقشی محوری و تعیین کننده است.

6- نماد های عصر اطلاعات در حوزه فناوری اطلاعات و فن آوری ارتباطات چیست؟ نمادهای این دو جریان که موازی با هم پیش می‌روند در حوزهء"فناوری اطلاعات‌"رایانه است و در حوزهء"فناوری‌ارتباطات‌،"اینترنت‌" است که با تلفیق این دو، تحول چشم‌گیری‌در جهان معاصر ایجاد شده است.

7- انقلاب ارتباطات چیست؟(مهم) و اثرات آن را نام ببرید. حضور این دو نماد یعنی "رایانه" و "اینترنت" در کنار هم،مقدمات انقلابی بزرگ را فراهم کرده است که زندگی یکایک ما،سازمان‌ها و کل جامعه‌را تحت تأثیر قرار داده است و به‌"انقلاب ارتباطات‌"معروف‌است.انقلاب ارتباطات همهء پدیدها و شئون زندگی اجتماعی را متحول کرده است. و عمق و گستردهء آن به نحوی است که حذف آن از زندگی انسان معاصر غیرقابل‌تصور است. دوسویه و تعاملی بودن، سرعت فوق العاده، چند رسانه ای بودن، جهان گرایی و فشردگی زمان و مکان، از آثار تغییرات عمیق در نظام ارتباطات است.

8- نظریات مختلف در بارهء فضای مجاری را نام برده و توضیح دهید.
نظریه های  خوشبینانه:مهم
فضايي مولد روابط نوين اجتماعي كه مبتني بر صميميت، دوستي و بي‌آلايشي است
فضايي فرصت‌زاست كه در آن اميدها و افق‌هاي جديد دنياي كنوني بارزتر است.
امكاني در جهت يكپارچگي و انسجام اجتماعي در مقياس‌ملي يا جهاني
فضايي نسبتاٌ باز، بي‌مركز و غیر قابل کنترل و نظارت
پذیرش نقش های متعدد و متفاوت در زمان های مختلف امتداد و بسط دهی ساخت ذهنی انسان در جهت تولید افکار شکل دادن به روابط شخصی از طریق گفتگو و داد و ستد احساسات انسانی

(نظریه های بدبینانه:
تشديد تمايزهاي اجتماعي و گسترش دهندة انزواي اجتماعي
فضايي تحت كنترل‌كنندگان نامرئي جهاني در نتیجه، آزادی در این فضا نوعی توهم است.
فضايي آسيب‌زا كه در آن بيم‌ها و مسائل نوين دنياي كنوني برجسته‌‌تر است.
محدودیت دوستی های شبکه مجازی نسبت به دوستی های متکی بر نزدیکی جسمی

نظریه های مرکب: مجموعه ای از رویکردهایی را در باب فضای مجازی در برمی گیرند که فرصت ها و تهدیدهای این جهان را به صورت تواما مد نظر دارند.)

9- فرآیند تولید اطلاعات و دانش را بر شمرده و يكي را توضیح دهید. داده ، اطلاعات، دانش، خرد و بینش.
داده ها: گروهی از نمادها، کلمات، اعداد، نمودارها و حقایق گسسته و بی مفهومی هستند که رخدادها را نشان می دهند. حقایقی که از طریق مشاهده و تحقیق بدست می آیند. مواد خامی که هنوز پردازش نشده است مانند تاریخ تولد ما، که پس از پردازش و اعلان سن به اطلاعات تبدیل می شود.
اطلاعات: مفهوم کلی است که به مجموعه ای از آگاهی ها، دانش، خبر، انواع دیتا (data) و فعالیت های مفز افزاری اطلاق می شود. در واقع داده ها با اضافه شدن پنج ویژگی (زمینه، طبقه بندی، محاسبه، اصلاح و جمع شدگی) به اطلاعات تبدیل می شوند.
دانش: برای تولید دانش در یک فرآیند نیاز به اطلاعات، نیروی انسانی و مدیریت دانش داریم. دانش از مهمترین نتایج این فرآیند است که باعث مزین رقابتی برای سازمان می شود.
خرد یا بینش: در برگیرنده مبانی، اصول و الگوی اولیه برای فهم و به کارگیری دانش مناسب برای یک منظور خاص است. دانش روش پیاده سازی و استفاده از اطلاعات و پاسخی برای سوال (چرا) است.

۱۰- ویژگی های اصلی اطلاعات را نام ببرید. (مهم)
- به موقع بودن
- مناسبت
- دقت
- جزئیات
- تکرار
- قابلیت فهم

۱۱- مدل کلی در تمام روابط (اینترنت، روزنامه ها...) ساماندهی اطلاعات ثبت شده را نام ببرید.
مدل کلی در تمام روابط ساماندهی اطلاعات ثبت شده، دارای شش سرفصل اصلی است.
1. تشخیص وجود انواع بسته های اطلاعاتی
2. شناسایی آثار موجود در یک اثر
3. گردآوری منظم بسته های اطلاعاتی به صورت مجموعه
4. تهیه فهرست بسته های اطلاعاتی
5. تهیه راه های دسترسی به اطلاعات از طریق نام، عنوان و موضوع
6. محیط های نگهداری اطلاعات

۱۲- عناصر تشکیل دهنده پایگاه اطلاعاتی را نام برده و یک مورد را توضیح دهید.

1 . نیروی انسانی: مجموع افرادی که به تناسب نقش خود در ایجاد، حفظ و پویایی پایگاه اطلاعاتی موثرند.
2. تجهیزات: تکنولوژی اطلاعات تسهیلات اساسی در زمینه ذخیره، پردازش و انتقال اطلاعات، برای پایگاه های اطلاعاتی مهیا می نماید. یکی از کارکرد های مهم تجهیزات لازم، ایجاد امکان گسترش حوزه اشاعه اطلاعات در سطح وسیع است.
3. نرم افزار: پل ارتباطی است بین داده های ذخیره شده و کاربران سیستم.اعمال مدیریت بر روی داده ها و انتقال نیازهای کاربران به پایگاه اطلاعاتی، از طریق نرم افرارهای اطلاعاتی که به سیستم مدیریت داده ها معروف است.
4. داده ها: اصطلاح داده ها غالبا به عنوان مشاهدات یا واقعیت های خام، تعریف می شود. داده ها در صورت پردازش به وسیله فکر انسان به اطلاعات تبدیل شده و دانش را به وجود می آورد.

۱۳- نيازهاي روابط عمومي به بانك اطلاعاتي در سه حوزه (سازمان، رسانه و مخاطبين) را توضيح دهيد. (فقط رسانه را تحليل كنيد)
1. سازمان:
الف) در اختيار گذاردن اطلاعات كلي سازمان
ب) گزارش عملكرد سازمان به تفكيك وظايف و حوزه‌هاي عملياتي
ج) فرايندهاي كاري سازمان
د) مشخصات طرح ها و پروژه‌هاي در دست اجرا
ه) تسهيل در پاسخگويي سازماني
و) اطلاعات تخصصي از فعاليت‌هاي سازمان
2. رسانه (نيازهاي خارج سازمان)
الف) شناخت سازمان رسانه‌اي (اينكه مديران سازماني رسانه داراي چه سلايق و گرايش‌هايي هستند وداشتن اطلاعات پايه براي دسترسي به آنها)
ب) شناخت روزنامه‌نگاران حوزه خبري سازمان (اطلاعات پايه، نحوه برقراري ارتباط، سابقه شغلي و گرايش‌ها و علايق)
ج) سابقه خبر و گزارش (بريده جرايد رسانه‌ها و نتايج تحليل محتواي رسانه‌ها در موضوعات مختلف و نيز به تفكيك رسانه‌ها: راديو، تلويزيون، روزنامه، مجله، سايت‌هاي خبري، خبرگزاري)
3. مخاطبين
الف) اطلاعات پايه مربوط به مخاطبين براساس دسته بندي مخاطبين چه برون سازماني و چه درون سازماني
ب) گرايش ها و جهت گيري مخاطبين نسبت به سازمان
ج) شناخت كانال‌هاي ارتباطي مورد اعتماد مخاطب.

۱۴-منظور از بسته‌هاي اطلاعاتي چيست؟ بسته اطلاعاتي قالب يا فرمتي است كه مي‌تواند اخبار دانسته‌ها يا اطلاعات را در درون خود ذخيره يا پردازش نمايد. و از طريق: 1. تكنولوژي‌هاي اطلاعاتي و ارتباطي،
2. شناسايي آثار موجود در يك اثر، (مجلات، كتابهاي مجموعه مقالات، كتاب، مجموعه داستان‌هاي كوتاه، مجموعه آثار و بانك‌هاي اطلاعاتي به ديگران منتقل كند.

۱۵- فهرست بسته‌هاي اطلاعاتي را نام ببريد؛ دو مورد را به دلخواه توضيح دهيد.
الف) كتاب شناسي
ب) نمايه‌ها
ج) فهرست كتابخانه: كتابهايي هستند كه حاوي اطلاعات تفكيلي كتابخانه‌هاي مختلف كشور مي‌باشند و از طريق آن مي‌توان به جزئيات مربوط به كتابخانه و مراكز اسناد دسترسي پيدا كرد.
د) ابزارهاي آرشيو:ابزارهايي هستند كه به كمك آنها اطلاعات و اسناد در داخل يك مجموعه طبقه بندي و نگهداري مي‌شود. اين ابزارها شامل انواع كاغذي و الكترونيكي مي‌باشند.
ه) دفاتر ثبت: دفاتري هستند كه فهرستي از آثار و اشياء نگهداري شده در موزه‌ها و گالري ها را در خود نگهداري مي‌كنند.
و) نرم‌افزارهاي رايانه‌اي

۱۶- سرويس‌هاي اينترنتي را نام برده و كاربرد آنها را در جمع‌آوري و پردازش اطلاعات، توضيح دهيد.(2مورد)
1. ايميل، شامل: خبرنامه الكترونيك گروه‌هاي خبري SPAMها
2. وب سايت
- انتشار سريع اطلاعات
- جمع‌آوري اطلاعات و ديدگاه‌ةا
- ارتباط با مخاطب يا مشتري
3. وبلاگ
- جمع‌اوري اطلاعات از طريق وبلاگ‌هاي منتشره
- تحليل محتوا بر اساس محتواي وبلاگ‌ها كه داراي دو بخش هستند. (نظرات نويسنده و كاربران)
- انتشار اطلاعات با زبان صميمانه‌تر و غير رسمي از طريق وبلاگ چت‌روم‌ها، فروم ها.
4. چت روم
- پي بردن به گرايشات افكار عمومي
- برگزاري جلسات و تبادل نظر
- تشكيل چت روم‌هاي تخصصي
- استخراج اطلاعات ايميل‌ها و فروم‌ها
5. فروم‌‌ها (تالارهاي گفتگو)

۱۷روش های جمع آوری داه ها را نام برده و توضیح دهید.(مهم)
1. استفاده از اطلاعات و مدارک موجود: محقق می تواند نسبت به جمع آوری اطلاعاتی که از قبل تهیه شده اند و در پرونده های (درمانگاهی، بیمارستانی، ثبت احوال، دانشجویی، دانش آموزی، و مراجعین به مراکز مختلف شهرداری ها و ...) موجود است. اقدام کند.
2. مشاهده: در این روش رفتار مشخصات موجودات زنده، اشیا و پدیده ها با استفاده از ویژگی های گوناگون آنها ملاحظه و ثبت می گردد.
3. مصاحبه: به صورت حضوری یا غیر حضوری از افراد یا گروهی از آنان پرسش می شود. سوالات مصاحبه از پیش تعین شده است.
4. پرسش نامه: شامل دسته ای از پرسش هاست که بر طبق اصول خاصی تدوین گردیده است و به صورت کتبی به افراد ارائه می شود و پاسخگو براساس تشخیص خود جواب ها را در آن می نویسد.

۱۸- مهمترین نوع مصاحبه را نام برده و مزایا و معایب آن را ذکر کنید.
مصاحبه انعطاف پذیر یا آزاد
مزایا: 1. قابلیت استفاده برای کم سوادان یا بی سوادان و کودکان و بیماران.2. امکان روشن کردن مفهوم سوالات. 3. در مقایسه با روش مشاهده، بدست آمدن درصد بیشتری از پاسخ ها.
معایب: . وقت گیر و پرهزینه. 2. در مقایسه با روش مشاهده، ثبت وقایع ناقص تر است. 3. طبقه بندی و تجزیه و تحلیل اطلاعات در هنگامی که سوالات باز هستند مشکل است. 4. دخالت دادن نظرات شخصی.

۱۹- طبقه بندی پرسش نامه بر اساس ماهیت را توضیح دهید. (مهم)
پرسش نامه باز: در این نوع پرسش نامه با سوالات باز روبرو هستیم. در اینجا پاسخگو می تواند بدون محدودیت هر پاسخی را که مد نظرش باشد در مورد آن پرسش بنویسد و یا در آن زمینه توضیح دهد.
پرسش نامه بسته: در این نوع پرسش نامه، پرسش های بسته ارائه می شود. برای هر پرسش تعدادی گزینه و پاسخ انتخاب شده است که فرد پاسخ دهنده باید یکی از آنها را به عنوان پاسخ برگزیند.

۲۰- منظور از روایی وپایایی چیست؟ توضیح دهید. ابزاری که برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار می گیرد در مرحله نخست باید از روایی (اعتبار) برخوردار باشند و در مرحله دوم باید پایایی (اعتماد) داشته باشند. اعتبار بدین معناست که ابزار بکار رفته تا چه حدی قادر است خصوصیت مورد نظر را درست اندازه گیری نماید.
مثال: اگر بخواهیم شیوع کم وزنی هنگام تولد را در نوزادان یک زایشگاه بدانیم. باید همه نوزادان تولد یافته را وزن کنیم. برای این کار می بایست از ترازوی مخصوص توزین نوزاد و آنهم ترازوی استاندارد استفاده کنیم. اعتماد قابلیت تکرار روش یا ابزار اندازه گیری است. اگر روشی از پایایی برخوردا نباشد، داده های گردآوری شده روایی (اعتبار) نیز نخواهند داشت. در مثال بالا باید دید با چند بار وزن کردن آیا وزن یک کودک را در هر مرحله مشابه وزن قبلی نمایش می دهد؟

۲۱- سازمان دهی و پردازش اطلاعات به چند روش و شیوه خاص انجام می شود؟ نام برده و چکیده نویسی را تشریح کنید.
-
نمایه سازی
- چکیده نویسی: چکیده خلاصه ای از قسمت های مهم یک مقاله که به طور مختصر و روشن عرضه شود.
چکیده ی یک نوشتار، خلاصه ای است که از آن نوشته  تهیه می شود. و شامل تمام مطالب مهم آن یا فشرده قسمت های ویژه ای یا فهرستی از محتوای آن نوشته و گاهی شامل فهرست اصطلاحات و واژه هایی کلیدی آن است.
- فهرست نویسی
- ذخیره اطلاعات

۲۲- انواع نمایه سازی را نام برده و یک مورد را توضیح دهید. مهم
1
. نمایه سازی استخراجی (اشتقاقی)
2. نمایه سازی انتسابی (تخصیصی)
3. نمایه سازی کنترل شده
4. نمایه سازی اجباری (توکیلی یا حکمی)
5. نمایه سازی آزاد: در نمایه سازی آزاد، نمایه ساز هر اصطلاحی که به ذهنش برسد و آن را برای توصیف متن مناسب بداند؛ استفاده می کند و آن را به متن منتسب می کند. در عمل نمایه سازی آزاد منتهی به نمایه سازی استخراجی می شود.
6. نمایه سازی سازگار
7. نمایه سازی ترکیب

۲۳- مراحل نمایه سازی را نام برده و تجزیه و تحلیل را تشریح کنید.
1. آشنایی و شناخت
2. تجزیه و تحلیل: هر مدرک یک یا چند موضوع اصلی دارد. واضح است که این موضوع ها حتما باید نمایه شوند. اما نمایه سازی موضوع های فرعی مدرک تا حد زیادی بستگی به سیاست واحد نمایه سازی به استفاده ای دارد که در پایان کار از نمایه ها می شود. باید یه این نکته اشاره کرد که اصولا مفاهیم نمایه می شوند؛ نه واژه هایی که پدید آورنده مدرک به وسیله آنها، این مفاهیم را ارائه کرده است. زیرا پدید آورنده ممکن است زبانی مبهم، تخصصی، عامیانه، سنگین و یا غیر قابل قبول به کار برده باشد.
3. تشخیص اطلاعات قابل نمایه شدن
4. تبدیل مفاهیم به اصطلاحات نمایه یا ترجمه و انتقال مفاهیم قابل نمایه شدن به اصطلاحات پذیرفته شده.
۲۴-
تفاوت چكيده و خلاصه را بنويسيد. (خيلي مهم)
خلاصه گاه به معناي مباني است. خلاصه يك موضوع يعني بيان كليات آن موضوع و حذف جزئيات آن، در حالي كه در چكيده، ذكر جزئيات يك مدرك علمي اهميت خاص دارد. در خلاصه، گاه از مهمترين مباحث صرف نظر مي‌كنند؛ اما در چكيده ملزم هستيم كه حتما مهمترين مباحث را منعكس كنيم. خلاصه كردن يعني مطلب يا مدركي را براي گروه‌هايي كه از لحاظ سني، ذهني، علمي و فرهنگي در شرايط معيني هستند قابل استفاده كنيم. ولي چكيده براي سهولت در انتخاب و جستجوي مطالب است. خلاصه از يك كتاب يا يك گزارش صورت مي‌گيرد ولي چكيده از مقالات صورت مي گيرد.

با آرزوي توفيق براي تك تك شما دوستان عزيز


مطالب مشابه :


مبانی و اصول اطلاع رسانی

این نوع اشاعه شامل جست‌وجو و ارسال اطلاعات مورد فنآوری اطلاعات و و سوال و جواب در




دانلود نمونه سوالات فناوری اطلاعات دانشگاه پیام نور با پاسخنامه

اصول و مبانی دانلود نمونه سوالات درس مباحث نو در فناوری اطلاعات فن آوری اطلاعات




متدولوژی

اخبار فن آوری اطلاعات; به جمع آوری اطلاعات در مورد . كه موارد جمع آوری اطلاعات و




صورت جلسه حرفه وفن در آبان ماه

حرفه و فن سابق(کار و فن آوری شودوسپس با ارائه جواب وکنترل در عصر اطلاعات و فناوری




جمع آوری و پردازش اطلاعات

1- اهمیت فن آوری اطلاعات و تا فن آوری مورد نظر در در برگیرنده مبانی




آگهی استخدام سازمان آموزش فنی وحرفه ای کشور

شماره های شهر تبریز عوض شده و شماره فناوری اطلاعات در سوال و جواب ارشد




دانلود نمونه سوال رشته کامپیوتر

اصول و مبانی دانلود نمونه سوالات درس مباحث نو در فناوری اطلاعات فن آوری اطلاعات




سیستم های اطلاعاتی حسابداری

انتخاب یا قضاوت شما در مورد اطلاعات در رسیدن به جواب سوأل ، و فن آوری اطلاعات در




برچسب :