تعریف اکوتوریسم | اکوتوریسم | طبیعت گردی | اکوتور ایران | تور اکوتوریستی | بوم گردشگری

 

تعریف اکوتوریسم | اکوتوریسم |طبیعتگردی

اکوتور ایران|تور اکوتوریستی|بوم گردشگری 

طبیعت ، تور طبیعت / تور طبیعت گردی / اکوتوریسم / طبیعت ایران 

تعریف اکوتوریسم / تعریف بوم گردشگری

اکوتوریسم یک زمانی مفهومی بسیار کلی تر را شامل می شد و قبل از اینکه شاخه ای تحت عنوان ژئوتوریسم تعریف شود . معادل فارسی طبیعت گردی توسط فرهنگستان زبان برای آن در نظر گرفته شد ولی بعد از تفکیک شاخه ها دیگر معادل فارسی اکوتوریسم ، بوم گردشگری شد و طبیعت گردی به تعریف دیگری اطلاق میشود که در بخش دیگری آن را شرح میدهیم  

در اکوتوریسم صحبت از حیات و پدیده های زنده است و صحبتی در رابطه با پدیده های زمین شناختی نمیشود در اکوتوریسم موضوع جانوران و گیاهان و موجودات زنده و فرهنگ های بومی است .

اصلی‌ترین فعالیت اکوتوریسم بر پایهٔ طبیعت زنده می‌باشد که بنا به تعریف سفری است مسئولانه به مناطقی طبیعی که حافظ محیط زیست بوده و باعث بهبود کیفیت زندگی مردم محلی گردد. طبیعت‌گردی حداقل آسیب را به طبیعت و فرهنگ منطقه وارد می‌کند.

به تعریفی دیگر، اكوتوريسم يا بوم گردشگري نوعی از گردشگری است که ریشه‌های آن به طبیعت و محیط‌های باز گسترش یافته است. نخستین مسافرانی که حدود نیم قرن پیش سرنگیتی در آفریقا را بازدید کردند، و یا ماجراجویانی که در هیمالیا کوهپیمایی کردند را می‌توان نخستین اکوتوریست‌ها برشمرد.

انجمن بین‌المللی اكوتوريسم ( TIES ) نیز در تعریف اكوتوريسم می‌گوید:  بوم گردشگري یا اکوتوریسم  سفری مسئولانه به مناطق طبیعی است که در آن محیط زیست حفظ و بر رفاه مردم محلی تأکید شود


اكوتوريسم و کوهپیمایی ورزشی است نشاط‌ انگیز، سالم و انسان‌ساز که از ادوار بسیار قدیم، مورد توجه نیاکان ما بوده و ریشه در تاریخ دارد. عشق به ماجراجویی و رویت آثار بدیع طبیعت زنده همواره انسان را وادار به سیر در طبیعت و بازدید از جاذبه‌های حیرت انگیز می‌کند.

تاریخچه اکوتوریسم

پیرامون واژهٔ اكوتوريسم و سابقهٔ کاربرد آن اظهارنظرهای متفاوتی صورت گرفته است. برخی صاحب‌نظران سابقهٔ کاربرد چنین واژه‌ای را در اواخر دهه ۱۹۸۰ ذکر کرده‌اند. اما در تمام متون مرتبط Ceballos-Lascurain به عنوان نخستین کسی آمده‌است که این واژه را به کار برده‌است. برابر تعریف او، بوم گردشگري مسافرتی است که به منظور مطالعه، تحسین، ستایش و کسب لذت از سیمای طبیعی و مشاهدهٔ گیاهان و جانوران و آشنایی با ویژگی‌های فرهنگی جوامع محلی در گذشته و حال صورت می‌گیرد.

برخی سابقهٔ اكوتوريسم را به زمانی دورتر و به Hetzer نسبت می‌دهند. و معتقدند که او این واژه را در دهه ۱۹۶۰ برای تشریح روابط متقابل گردشگری، محیط زیست و ویژگی‌های فرهنگی، استفاده کرده‌است. به اعتقاد Hetzer، مفهوم بوم گردشگري در واکنش به رویه‌های نامناسب و منفی توسعه و نادیده گرفتن ملاحظات زیست محیطی، شکل گرفته است. و سابقه آن به اواخر دهه ۶۰، یعنی زمانی که کارشناسان نسبت به برداشت بی‌رویه از منابع نگران بودند، باز می‌گردد

سازمان جهانگردي يا (WTO) رشد ساليانه صنعت گردشگري را تا سال 2010 بين 4/3 تا 7/6 پيش بيني كرده است كه اكوتوريسم با رشد ساليانه 30 تا 40 درصد بالاترين رشد در بخش مختلف گردشگري را خواهد داشت و جامعه اكوتوريسم يا TES پيش بيني كرده در پايان سال  2010، 50% گردشگران متعلق به بخش طبيعت گردي خواهند بود.

ايران فلات زيبايي است با تنوع اقليمي بسيار بالا كه سواحل زيباي دريا در جنوب و شمال،‌ رودخانه‌هاي پرآب و خروشان،‌ دشت‌ها و دامنه‌ها،‌ جنگل‌ها و كويرها و كوه‌ها شامل رشته كوه‌هاي البرز نماد كم نظير شمال و عامل حيات وحش و شكل گيري شهرها و كوهپايه نشين ها،‌ مراتع و جنگل‌هاي سرسبز،‌ وجود ارتفاعات مركزي همچون حصاري در مقابل توفان‌هاي شن كويري شرايط متنوع اقليمي و جلوه‌هاي خاصي را پديد آورده كه مجموعه آن‌ها را به نمايشگاه عظيم و ديدني درآورده است.اين طبيعت متنوع و زيبا مي‌تواند پذيراي عاشقان خود از سراسر جهان و داخل كشور باشد. اما تاكنون اقدام مهمي در زمينه معرفي جاذبه‌هاي طبيعي ايران،‌ توسعه تور گردان‌ها و پيش بيني حداقل امكانات براي خدمات رساني به اكوتوريست‌ها صورت نگرفته است.

واژه طبيعت گردي با اكوتوريسم تفاوت دارد. طبيعت گردان شامل انواع گردشگري در بستر طبيعت است وليكن  تاريخچه اكوتوريسم به سال 1965 ميلادي هنگامي كه واژه اكوتوريسم به كار برده شد بازمي گردد. اين واژه در مفهوم عام چنين تعريف شده است: اكوتوريسم سفر به مناطق تخريب نشده يا غيرآلوده طبيعي با هدف مطالعه، مشاهده و لذت از زيبايي‌ها و گياهان و جانوران بومي و نيز نشانه‌هاي فرهنگي اين مكان‌ها (در صورت وجود) مي‌باشد.

اكوتوريسم داراي مشخصات چهارگانه زير است:

  • وابسته به طبيعت باشد.
  • از لحاظ اكولوژيكي پايدار باشد و به عبارتي كمترين آسيب و اثرات سوء را براي طبيعت نداشته باشد
  • آموزش و ارائه ارزش‌هاي منطقه مورد بازديد، عنصر اصلي آن بازديد باشد.
  • جوامع محلي و ميزبان در آن مشاركت داشته باشند

اكوتوريسم يعني تورهاي گردشگري كه به منظور جذب تمامي انواع طبيعت دوستان، طبيعت شناسان، دانشمندان‌، هنرمندان و ماجرا جويان كه انگيزه اصلي آن‌ها تفريح نيست بلكه تماشاي شگفتي‌هاي طبيعت، گونه‌هاي كمياب، پديده‌هاي طبيعي، حتي الامكان در شرايط دست نخورده و بكراست، برپا مي‌شود.

فعاليت‌هاي اكوتوريستي عبارت است از پياده روي‌هاي برنامه ريزي شده ايستگاهي و همچنين دامنه نوردي، سفر به مناطق ييلاقي و مهمان عشاير و ساكنان بومي محل‌ها بودن، سفر به روستاها و مزارع اطراف روستاها به منظور لذت بردن از طبيعت، مطالعه طبيعت گياهي و جانوري،‌ تماشاي حيوانات و پرندگان،‌ آشنايي با محيط زيست طبيعي در غالب ديگري به نام سافاري ( Safari )وبا استفاده از خودروهاي روباز براي تماشاي حيوانات و پرندگان.

نقش اكوتوريسم در توسعه پايدار:

در بيانه اسلو پيرامون اكوتوريسم به نقش آن در كنار توريسم در حمايت از توسعه پايدار،‌ دستيابي به اهداف توسعه هزاره، آينده و كاهش قابل ملاحظه فقر تاكيد شده است. همچنين در كنار كنفرانس جهاني اكوتوريسم كه در سال 2007 برگزار گرديده، 4 موضوع اصلي مطرح گرديد كه شامل:

  1. شناخت نقش كليدي اكوتوريسم در توسعه پايدار محلي
  2. افزايش پتانسيل براي مديريت خوب اكوتوريسم به عنوان يك ابزار مهم اقتصادي و محافظ طبيعت
  3. حمايت از برپايي و اجراي سرمايه گذاري اكوتوريسم و فعاليت‌هاي مرتبط اين امر از طريق بازاريابي موثر و افزايش اطلاعات و آموزش
  4. معرفي برخي از اصول كليدي به منظور پايدار كردن اكوتوريسم

تاثير اكوتوريسم بر توسعه پايدار را مي‌توان شامل موارد زير دانست:

  1. برقراري ارتباط و مشاركت بيشترين جوامع بومي، تجارت توريسم در بخش خصوصي، NGO‌ها و دولت.
  2. رساندن منابع بيشتر به مردم فقير از طريق سياست گذاري براي افراد بومي، ايجاد شبكه براي ارائه محصولات محلي، كمك به تشكيل سرمايه گذاري، حمايت از خدمات محلي، زيرساخت‌هاي مورد نياز
  3. ايجاد فعاليت‌هاي كشاوزي پايدار و منافع اقتصادي دو طرفه از طريق ارتباطات مناسب بين اكوتوريسم و كشاورزي
  4. تشويق بر توسعه محصولات جديد و تجارت منصفانه توسط قوي تر كردن ارتباط ميان ميراث فرهنگي منطقه با هنر و صنايع دستي.
  5. بيشتر منافعي كه از حفاظت حاصل مي‌شود، به جوامع بومي اختصاص يابد.
  6. بالا بردن دانش و مهارت و منابع اطلاعاتي مقامات مسئول مناطق حفاظت شده در توسعه مديريت اكوتوريسم و كسب حمايت كافي براي مديريت مناسب.
  7. توسعه راه‌هاي خلاقانه براي استفاده از اكوتوريسم در جهت پشتيباني و حمايت مالي در امر حفاظت.
  8. در نظر گرفتن هماهنگي كامل با محيط همگام با طراحي تسهيلات اكوتوريسم، باقي گذاشتن حداقل اثرات و تركيب تكنولوژي جديد با ايده‌هاي موجود.
  9. اشاره به تعامل بين بازديد بازديدكنندگان و حيات وحش براي جلوگيري از نابود شدن تنوع زيستي و جستجوي سود خاص براي حفاظت.
  10. به روز كردن اطلاعات قابل دسترسي در مورد بازارهاي اكوتوريسم و افزايش امكان دسترسي به آن‌ها از طريق استفاده از تكنولوژي جديد.
  11. بهبود مهارت‌هاي افراد بومي در راهنمايي و آموزش به عنوان يك بخش مهم در ارائه اكوتوريسم معتبر و با كيفيت بالا.
  12. توجه به تاثيرات آب و هوا و اثرات آن بر روي اكوتوريسم از طريق معرفي الگوهاي مسافرتي، ترويج استفاده از گزينه‌هاي مناسب حمل و نقل و تشويق به استفاده از طرح هايي كه ميزان خروج كربن در آن‌ها در حد استاندارد باشد.

اكوتوريسم در جهان:

برآورده‌هاي TES (the ecotourism seciety)، نشان مي‌دهد طبيعت گردان بسته به انگيزه خود دو گروه  را شامل مي‌شوند. گروهي كه از طبيعت گردي به دنبال ماجراجويي ديدار از سرزمين‌هاي بكر و نيز توريسم ورزشي هستند، اغلب در مقطع سني 19 تا 35 سال قرار دارند. اما گروهي  با هدف لذت بردن از طبيعت و دار از حيات وحش و... به اكوتوريسم مي پردازند در محدوده سني 35 تا 54 قرار دارند.اكوتوريست‌ها تركيب جنسي خاصي ندارند و اغلب نسبت جنسي آن‌ها 50 به 50 است.

بيش از 80%  طبيعت گردان بين المللي داراي تحصيلات عاليه هستند. اين شمار براي طبيعت گردان علاقه مند به لمس طبيعت و نيز بازديد از جاذبه‌هاي آن نزديك به صد در صد است. اما طبيعت گردان ماجراجو با توجه به آن كه عموماً جوان مي‌باشند غالباً دانشجو و يا حتي محصلان دبيرستاني هستند.بيشترين گروه از طبيعت گردان (حدود 60 درصد) سفرهاي گروهي را ترجيح مي‌دهند. 15 درصد نيز علاقه مند به سفرهاي خانوادگي بوده و 13 درصد نيز اغلب سفرهاي خود را به تنهايي انجام مي‌دهند. متوسط زمان سفر حدود 50 درصد طبيعت گردان بين 8 تا 14 روز است.بسته به نوع سفر اين رقم تغيير ميكند. به طور معمول زمان سفر براي طبيعت گردان طولاني تر از زمان سفر براي علاقه مندان به جاذبه‌هاي تاريخي، فرهنگي و يا تجاري است.با اوج گيري نهضت بازگشت به طبيعت براي بسياري از شهروندان اين كشورها به يكي از مهم ترين انگيزه‌هاي سفر تبديل شده است كه حاصل آن گسترش برنامه‌هاي ديدار از بوميان گوشه و كنار جهان است كه روز به روز پررونق تر مي‌شود، وضعيت بهره برداري از ديدگاه اكوتوريسم را به چهار نوع مختلف ديدار از حيات وحش،‌ ديدار از چشم اندازها و آثار طبيعي، آموزش و پرورش در طبيعت، تفرج و تغيير حال و هوا تقسيم بندي و وضعيت آن نسبت به كشور ايران تحليل مي‌شود.

الف- ديدار از حيات وحش

در اين بخش مي‌توان گفت كه مطلقاً هيچ گونه بهره برداري انجام نمي شود. ديدار از حيات وحش مستلزم برنامه ريزي دقيق و فراهم آوردن امكانات ضروري است. تاكنون سامانه‌هاي كه اين برنامه ريزي را انجام داده و اين امكانات را فراهم كند وجود نداشته است.

ب- ديدار از چشم اندازها و آثار طبيعي

بهره برداري در اين بخش حداكثر جنبه ملي را داشته است. اگرچه در ابعاد محلي تحرك نسبتاً خوبي وجود دارد. در سال‌هاي اخير برگزاري تورهاي دانشجويي به طور كلي گسترش علاقه به طبيعت گردي در ميان دانشجويان عامل رونق يافتن بهره برداري‌ها در اين بخش بوده است. البته همچنان كه ذكر شد اين بهره برداري‌ها نتوانسته جنبه بين المللي پيدا كند.

ج- آموزش و پرورش در طبيعت

برگزاري تورهاي آموزشي و پژوهشي براي طبيعت شناسي يكي از اركان عمده سرمايه گذاري‌هاي توريستي در آن دسته از كشورها است كه اقتصاد آن‌ها وابستگي افزون تري به اكوتوريسم دارد. با اين وجود در ايران مطلقاً برگزاري اين گونه تورها معمول نيست.

د- تفرج و تغيير حال و هوا

سنت به سر بردن ايامي از سال در مناطق ييلاقي يا قشلاقي هنوز در اغلب مناطق كشور وجود دارد كه خود عامل ايجاد برخي از امكانات اقامتي و رفاهي در اين گونه مناطق بوده است. با اين وجود بهره برداري مطلوب از اين بخش منوط به گسترش فرهنگ طبيعت گردي در جامعه و پذيرفتن اين نكته از سوي جامعه شهرنشين است كه طبيعت گردي  نياز ناگزير شهرنشين معاصر بوده و مسكن است براي التيام خستگي ها، افسردگي‌ها و يكنواختي‌هاي ناشي از زندگي در محيط‌هاي شلوغ و پر از ازدحام و اغلب آلوده شهري، گفتني است كه طبيعت گردي به مفهوم فوق در شرايط حاضر صرفاً توسط تعداد معدودي از اقشار تحصيل كرده كشور صورت مي‌گيرد.

صنعت اكوتوريسم در ايران

تاثيرات شگرف توريسم در كاهش نرخ بيكاري، افزايش سطح درآمد، تامين منابع انرژي و رونق بازار صنايع دستي تنها بخشي از مزاياي ويژه پرداختن به اين صنعت است. به ازاي ورود هر گردشگر سه تا شش شغل به صورت مستقيم و با احتساب مشاغل در بخش‌هاي توليدي و خدماتي براي هر گردشگر 9 تا 15 شغل ايجاد مي‌شود. طي سال‌هاي اخير صنعت توريسم 1/5 درصد از درآمد ملي جهان را به خود اختصاص داده است توزيع جغرافيايي اين درآمد در جهان يكسان نيست. به طوري كه 80% درآمد و اشتغال ناشي از اين صنعت به آمريكا و اروپا اختصاص دارد. از 20 درصد باقيمانده، 2/5 درصد سهم خاورميانه و در ميان سهم ايران كمتر از يك درصد است.

براي ورود هر توريست در كشور مولفه هايي چون امنيت، ارائه خدمات بهينه، ميراث غني فرهنگي و تاريخي، جاذبه‌هاي طبيعي، درياها و درياچه ها، تنوع آب و هوا، ويزاي سهل وآسان مورد نياز است كه فقدان هر يك از اين موارد ورود گردشگر را با مشكل مواجه مي‌كند.

كوير نوردي ،‌ آب درماني ، غارنوردي ، كوهنوردي ، شكار و  ماهيگيري (به صورت كنترل شده)، اسكي روي ماسه ، گردشگري روستايي ، ورزش‌هاي آبي ، ديدن چشم اندازهاي طبيعي مانند آبشار، رودخانه از بخش‌هاي اكوتوريسم بوده و اكوتوريسم غالباً با گرايش زيست محيطي هستند و مي‌توانند در پالايش و حفاظت از محيط زيست، گسترش فرهنگ زيست محيطي در بين مردم جوامع نقش موثري ايفا مي‌كند.اكوتوريسم تنها شاخه‌اي از گردشگري است كه به مشاركت جوامع محلي نياز اساسي دارد چرا كه بهترين و توانمندترين راهنمايان تورهاي گردشگري طبيعي كسي نيست جز بوميان ساكن اين مناطق كه به راحتي مي‌توانند هدايت چنين تورهاي تخصصي را برعهده گيرند.

در اين ميان توريسم مردم شناسي به عنوان بخشي از توريسم فرهنگي به برخي از جاذبه‌هاي مردم شناسي همچون توريسم،‌كوچ و روستاگردي مي‌پردازد، برآوردها نشان مي‌دهد اغلب متقاضيان شركت در تورهاي كوچ، روستاگردي و نيز حضور در مراسم بوميان دور افتاده طبيعت گردان هستند. از اين رو به ويژه در برنامه ريزي‌هاي كلان و تحليل‌هاي اقتصادي مي‌بايستي مواردي همچون توريسم، كوچ و روستاگردي را از توريسم فرهنگي متنوع دانست و در زير مجموعه اكوتوريسم مورد بررسي قرار داد.در اكوتوريسم تنها آن بخش از جاذبه‌هاي مردم شناسي قابل توجه هستند كه در وهله اول حاصل انظباق انسان با محيط طبيعي پيرامون آن بوده و به عنوان جاذبه سياحتي صرفاً در تركيب با خاستگاه طبيعي آن‌ها هويت مي‌يابند.

بسياري از شرق شناسان و جغرافي دانان برجسته جهان، تمدن ايراني را حاصل انطباق بسيار هوشمندانه با طبيعت چندگانه فلات ايران دانسته اند.بسياري از آداب و رسوم نواحي بومي كشور بخشي از توانمندي صنعت توريسم ايران به شمار مي‌آيد.  واقعيت اين است كه در گوشه و كنار ايران همه ساله بسياري از آيين‌ها برپا داشته ميشود كه حضور در آن‌ها در يافتن راز و رمز آن‌ها آرزوي بسياري از علاقه مندان به سير و سياحت است، شناسايي اين آداب و رسوم اين فرصت را فراهم مي‌آورد كه ساكنان براي برگزاري تورهاي اكوتوريستي به مضاعف سازي جاذبه‌ها پرداخته و شمار متقاضيان آن را افزايش دهند . 

  

خبرنامه اینترنتی تورهای لحظه آخری داخلی   ( برای عضویت در گروپ تعطیلات ، روی عکس کلیک کنید )  

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />براي عضويت در اين گروپ روي اين عكس كليك كنيد

 

   

براي مشاهده صفحه نخست كليك كنيد

  

 

 


مطالب مشابه :


تور هوایی کیش( از سری تورهای نوروز 91)

تور هوایی کیش( از سری تورهای خدمات گردشگری سایت، هنگام ارائه مدارک از




گردشگری و اشتغال

اثرات ناشی از فعالیت گردشگری در بازار کار وتامین اشتغال یکی از مباحث اقتصادی مربوط به




تور کیش ارزان cheap kish tour just today

تخفیف خدمات گردشگری تور کیش از تبریز تور کیش تمامی حقوق متن ها، تصاویر مربوط به کیش




تور طبیعت گردی ( اکوتوریسم ) و تعاریف غلط از آن طبیعت ایران را خفه می کند .

<-تور لحظه آخری تایلند ، تور لحظه آخری کیش ، تورهای از اين به خدمات گردشگری




آغاز رسمی سایت رزرواسیون ارس 5

خدمات گردشگری در ارائه اطلاعات تورهای داخلی و خارجی از این رو ،به استحضار می رساند




هتل ایستین بانکوک | هتل های بانکوک | تور بانکوک |رزرو هتل های بانکوک

آخری کیش ، تورهای شمال به دلخواه خود در یکی از 2 رسانی خدمات گردشگری




تور اسکی بورسا دیماه 92 | تور اسکی اولوداغ بهمن 92 | تور هوایی اسکی ترکیه زمستان 92

<-تور لحظه آخری تایلند ، تور لحظه آخری کیش ، تورهای از کشور به خدمات گردشگری




تعریف اکوتوریسم | اکوتوریسم | طبیعت گردی | اکوتور ایران | تور اکوتوریستی | بوم گردشگری

به تعریفی دیگر، اكوتوريسم يا بوم گردشگري نوعی از گردشگری به يكي از ارائه خدمات




هتل آیودیا ریزورت بالی | هتل زیبای 5 ستاره بالی | هتل 5 ستاره زیبای آیودیا ریزورت

آخری کیش ، تورهای شمال گردشگری و معرفی خدمات و چای به شما ارائه می دهد




مرکز اسکی ساری کامیش - قارس ترکیه | پیست اسکی ساری کامیش ترکیه | تورهای اسکی ترکیه

آخری کیش ، تورهای شمال از نزديكترين فرودگاه به رسانی خدمات گردشگری




برچسب :