مدیریت علف های هرز باغات ميوه: 46) سمپاش ها و تنظیمات آنها :" orchards weed management"

 

ابزارهای لازم برای کاربرد علف کش ها :

--- برای کاربرد انواع علف کش از دستگاه های موسوم به سمپاش (sprayer) استفاده می شود. دستگاه سمپاش مورد نیاز را از مارک های شناخته شده تهیّه کنید. هنگام خریدن سمپاش توجّه داشته باشید که قطعات یدکی آنها نیز در بازار موجود باشند. همواره از لوازم های یدکی مختص سازنده اش بهره گیرید تا دچار ناسازگاری اجزاء نشوید.

سمپاش هایی که بدنبال تراکتور بسته می شوند، بهتر است از انواع "سوار شونده ای" (mounted) باشند که به "سه نقطه اتصال" (three-point hitch) متصل می گردند (64).

 

سمپاش ها و تنظیمات آنها :

--- سمپاش هایی که برای پاشیدن علف کش ها در باغات میوه بکار می روند ، باید توانایی قراردادن ثمربخش ذرات علف کش را بر سطوح گیاهان هرز باغ با حداقل خسارت بر درختان داشته باشند . کاربرد موفقیّت آمیز علف کش ها در باغات میوه نیازمند رعایت موارد زیر است :

الف) انتخاب علف کش مناسب

ب ) زمان مناسب سمپاشی

پ ) پاشش بر محل مناسب

ت ) کالیبراسیون سمپاش

ث ) مدیریت مناسب ابزار سمپاشی (7).  

 

ادوات سمپاشی (Spray equipment) :

--- برای سمپاشی هاغالباً از سمپاش ها (sprayers) استفاده می گردد . سمپاش ها را در اشکال و اندازه های مختلف برای کاربرد در باغات میوه ساخته اند . انتخاب سمپاش باید برای دستیابی به اهداف زیر انچام پذیرد :

الف) قادر به تولید نیروی کافی برای پاشش بر اهداف مورد نظر باشد .

ب ) بسرعت فرسوده (wear out) نشود .

پ ) تمیزکردنش بسادگی امکان پذیر باشد (7).

 

انواع سمپاش ها :

1- سمپاش های "تحت هوای فشرده" (Compressed air) :

--- آن ها دارای مخازن پلاستیکی و یا فلزی با گنجایش 3-1 گالن می باشند . هوا توسط یک تلمبه دستی بدرون مخزن پمپ می گردد و بدینوسیله فشار لازم جهت فرستادن محلول سمّی از مخزن بدرون شیلنگ (hose) ، لوله عصایی (wand) و دهانه نازل (nozzle tip) مهیّا می گردد و عمل سمپاشی توسط دریچه ای که با دست کنترل می شود ، هدایت می گردد . هوای فشرده در این سیستم که توسط پمپ دستی تأمین می شود ، در درون مخزن حاوی محلول سمّی و در بالای آن جمع می شود لذا ضمن سمپاشی بواسطه کاهش تدریجی حجم محلول سمّی و افزایش فضای خالی مخزن مرتباً از فشار سمپاشی کاسته می گردد (7).

 

2- سمپاش های "کوله پشتی" (Knap sack) :

---  این سمپاش ها با فشرده سازی هوا بدرون مخازن 5-3 گالنی بکار می افتند . آنها غالباً توسط بندهایی به پشت کاربران الصاق می شوند . این سمپاش ها با ماشه تفنگی کنترل می گردند و فشار لازم از طریق یک پمپ دستی و بطور مداوم فراهم می شود . هوای فشرده باعث انتقال محلول سمّی از مخزن سمپاش بدرون شیلنگ و سپس نازل ها می گردد و این جریان حتی در زمان ایستادن کاربر نیز تداوم دارد . هوای فشردۀ این سمپاش درون سیلندر ویژه ای جمع می گردد و محلول سمپاشی را که در اثر نیروی ثقل خارج می شود ، با فشار پرتاب می کند . از سمپاش های "هوای فشرده" و "کوله پشتی" بنحو مؤثری می توان برای باغات کم وسعت و درختان جوان بهره گرفت (7).

 

3- سمپاش های "ترومبون" با "بخش میانی متحرک" (Trombone) :

--- این سمپاش دارای دو لوله کم قطر است که یکی در جوار دیگری قرار می گیرد . محلول سمّی خروجی از مخزن پس از عبور از میان یک لوله قطور به داخل شیلنگ متصل به مخزن هدایت می شود سپس به لوله باریکتر متصل به آنها رانده می گردد که با این عمل بر فشار سیستم افزوده می شود آنگاه محلول سمّی به سوراخ کوچکی که در انتهای لوله باریک قرار دارد ، فرستاده می شود . اینگونه سمپاش ها برای باغات نسبتاً متوسط و تازه احداث بکار می روند (7).

 

4- سمپاش های "مخزن- شیلنگ" (Garden hose) :

--- این سمپاش ها شامل بطری و یا شیشه ای هستند که به انتهای یک شیلنگ باغبانی متصلند و سمّ را در خود نگه می دارند و نازلی که در انتها نصب شده است ، وظیفه تنظیم مقدار محلول سمّی خروجی را برعهده دارد . از ویژگی های این قبیل سمپاش ها عبارتند از :

الف) عدم قابلیت تنظیم محلول سمّی خروجی

ب ) عدم پخش یکنواخت محلول سمّی

پ ) مسدودشدن سوراخ نازل توسط سمومی با فرمولاسیون "پودر وتابل" (7).

 

5- سمپاش های موتوردار (Engine powered) :

--- این قبیل سمپاش ها دارای دو نوع اصلی هستند :

الف) سمپاش پشتی- موتوری "غبار وزنده" (backpack mist blower) :

این نوع سمپاش با موتوری به قدرت 5-3 اسب بخار و با نیروی گریز از مرکز حاصل از یک پنکه به پاشش محلول سمّی می پردازد . محلول سمّی از مخزنی به گنجایش 3-1 گالن به داخل شیلنگ ها رانده می شود و پس از اختلاط با هوا بصورت قطراتی پخش می گردد . این سمپاش ها حدود 50 پوند وزن دارند و قدرت مناسبی را فراهم می سازند(7).

 

ب ) سمپاش موتوری "پمپ هیدرولیک" (Hydraulic pump) :

--- این نوع سمپاش دارای یک موتور کوچک است که با هوا خنک می شود و یک پمپ هیدرولیک به قدرت 400-100 پوند بر اینچ مربع (psi) را بکار می اندازد . آنها دارای مخازنی به حجم 100-10 گالن می باشند و توسط چرخ دستی (well barrow) حمل می گردند و یا به پشت یک تراکتور باغی متصل می شوند و بدینوسیله کشیده می شوند . قدرت مولده این سمپاش ها بحدّی است که می تواند به اکثر نیازهای باغداران پاسخ گویند (7).

 

6- سمپاش های "دستی- تفنگی" (Hand gun) :

--- سمپاش های دستی (hand held) و یا پشتی (backpack) را ممکن است برای سمپاشی باغات میوه در مواقعی که سمپاش های "بوم دار" در دسترس نیستند و یا برای اراضی با وضعیت دشوار بکار گرفت . در چنین مواقعی امکان مصرف علف کش ها به میزان بیشتر از حد توصیه ای وجود دارد لذا کالیبراسیون چنین سمپاش هایی بمثابه سمپاش هایی که در مزارع بکار می روند ، اهمیّت می یابند .

--- کالیبراسیون دقیق سمپاش های "دستی- تفنگی" را از طریق مصرف یک لیتر مایع در سطح مشخصی از زمین تعیین می کنند لذا با معیّن بودن مساحت تحت تیمار اطراف هر درخت می توان به کارآیی اینگونه سمپاش ها در هر دفعه پُرکردن مخازن آنها پی برد .

در موارد کاربرد سمپاش های "دستی- تفنگی" باید از نازل های مناسب و مقدار بهینه فشار سیستم به گونه ای استفاده نمود که به تولید ذرات درشت محلول سمّی منجر گردد و در نتیجه از میزان دریفت کاسته شود (7).

--- از سمپاش های دستی- تفنگی می توان در تیمارهای نقطه ای بصورت پس از سبزشدن علف های هرز بهره گرفت. از اینگونه سمپاش ها به سهولت می توان برای سمپاشی علف های هرز مجتمع (clump) در زیر کانوپی درختان میوه و یا علف های هرزی که بصورت یکنواخت سبزشده اند ، استفاده نمود (64).   

 

7- سمپاش های "بوم دار" (Boom sprayers) :

--- سمپاش های "بوم دار" نام خود را از "بوم ها" (booms) یعنی "بازوی اسپری کننده" که دارای گستردگی جانبی برای افزایش پهنای سمپاشی (swath) هستند ، اخذ کرده اند . آنها از انواع سمپاش های متداول در پاشش علف کش ها بر سطح باغات میوه هستند که با فشار و حجم کم کار می کنند . اینگونه سمپاش ها بصورت های : کششی (pulled) و یا "سوار شوند" (mounted) توسط تراکتورها بحرکت در می آیند (7).

   

اجزاء سمپاش ها :

سمپاش ها از اجزاء مختلفی ساخته شده اند که اهمّ آنها عبارتند از :

1) مخزن سمپاش :

--- مخازن سمپاش ها را از جنس پلاستیک (plastic lined) و یا فلزات مقاوم به "زنگ زدگی" (corrosion resistant) و یا فایبرگلاس (Fiberglass) در اندازه های مختلف می سازند (76). گواینکه مخازن سمپاش ها حجم های متفاوتی ساخته می شوند امّا مخازنی با حجم 150-100 گالن برای کاربرد علف کش ها مناسب هستند زیرا برای سمپاشی 10 ایکر باغ میوه که باید توسط 100 گالن محلول سمّی با نوارهای پاشش 6 فوت و میزان محلول پاشی 35 گالن در ایکرانجام گیرد، کفایت می نمایند (64). مخزن سمپاش های باغی غالباً حجمی معادل 100 گالن دارند . مخازن جنس "استنلیس استیل" دوام بیشتری می کنند امّا سنگین تر و گران تر هستند درحالیکه مخازن جنس "فایبرگلاس" علاوه بر گران نبودن به اندازه کافی سبک هستند (90). اگر چه مخازن فولاد ضد زنگ (استنلیس استیل) بسیار مقبولیت دارند امّا مخازنی که از جنس "فایبرگلاس" تهیّه می شوند، از نظر اقتصادی مطلوب ترند. مخازنی که از جنس آهن گالوانیزه ساخته می شوند، مناسب نیستند زیرا برخی علف کش ها بر بعضی از فلزات ایجاد خورندگی یا "زنگ زدگی" می نمایند. لجن ها (sumps) و زنگار (plugs) مخازن را که در اثر باقی گذاردن محلول های سمپاشی در سمپاش ها ایجاد می شوند، باید بخوبی پاک گردند سپس مخازن با آب تمیز شسته شوند. ضمناً آلودگی های خارجی مخزن ، پمپ و ملحقات آنها نیز باید با دقت پاکسازی شوند (64).

--- مخزن سمپاش باید دارای دهانه (filling hole) بزرگی باشد تا امکانات زیر حاصل آیند:

&- پُرکردن راحت مخزن

&&- بازرسی درون مخزن

&&&- تمیزکردن آسان مخزن (76).

 

2) پمپ سمپاش (Pumps) :

--- پمپ ها باید از نوع کم فشار باشند تا ذرات درشت تولید شوند و مقادیر کمتری از محلول سمّی را در هر ایکر مصرف گردند لذا پمپ هایی با فشار "psi 40-20" برای این منظور مطلوبند (90).

--- برخی از ویژگی های پمپ های مناسب عبارتند از :

@1- فشار (pressure)

@2- جابجایی مثبت : پیستون ها و سیلندرها باید بتوانند خروجی دقیق تری را انجام دهند .

@3- ظرفیت (capacity) : دارای حداقل جریان 4 گالن در دقیقه باشند .

@4- مقاوم به سایش (wear) و زنگ زدگی (corrosion) باشند (90،76).

--- پمپ هایی که معمولاً در سمپاش های مختص علف کش ها بکار می روند ، دارای 4 نوع طراحی بشرح زیر هستند:

!1- پمپ های غلطان یا چرخشی (Roller)

!2- پمپ های سانتریفوژ (centrifugal)

!3- پمپ های پیستونی (piston)

!4- پمپ های دیافراگمی (diaphragm) (76).  

--- پمپ های چرخشی و پمپ های پیستونی از انواع مناسب برای کاربرد علف کش ها در باغات هستند. پمپ های چرخشی از جنبه اقتصادی مقرون به صرفه تر هستند امّا سایش حاصل از پودرهای وتابل ممکن است تعویض سالانه آنها را ضروری سازد. پمپ های پیستونی گرانتر هستند ولی به نگهداری کمتری نیازمندند و عمر طولانی تری دارند. 

--- صرف نظر از نوع پمپ ها باید به ظرفیت هر پمپ نیز توجّه شود زیرا آنها می توانند 60-30 گالن محلول سمّی را در یک ایکر یا "GPA" (gallon per acre) بر علیه علف های هرز سبزشده بپاشند. هر نوع پمپ دارای مزایا و محدودیت هایی است . ظرفیت پمپ باید بنوعی باشد که مقدار محلول خروجی کافی را برای بوم ها تأمین نماید ، همزنی مناسب را مقدور سازد و سایش کمتری را در قطعات پمپ متحمل گردد. این موضوع بعلاوه نیاز به بهمزدن محلول سمّی می تواند ما را ملزم به خریداری پمپ هایی با ظرفیت 10-8  گالن در دقیقه نماید ولیکن برای پخش وسیع تر محلول سمّی در مزارع به پمپ های قوی تری نیاز می باشد (64،76).

 --- پمپ های "کم فشار" باید به آسانی قابل تعویض باشند ، توسط پودرهای وتابل خسارت نبینند و حداقل دارای ظرفیت 9 گالن در دقیقه باشند و بدینطریق فشاری معادل psi 50 را در نازل ها ایجاد کنند (88).

 

3) بهمزن سمپاش (agitation یا stirring) :

--- برای این منظور از دو روش استفاده می شود :

*- در روش اوّل از نیروی PTO تراکتور استفاده می شود تا با حرکت دادن پرّه هایی که در درون مخزن قرارد دارند ، باعث همزنی محلول سمّی شوند .

**- در روش دوّم از طریق "جریان جانبی" (by-pass hose) باعث همزنی محلول سمّی می گردند . در این شیوه بخشی از محلول سمّی مجدداً به داخل مخزن سمپاش پمپ می گردد (90).

--- بهمزن ها (agitators) دارای طراحی متفاوتی هستند که برای آشفته سازی و ایجاد محلول یکنواخت استفاده می گردند . علف کش هایی با فرمولاسیون "مایع غلیظ" (liquid concentrates) ، امولسیون ها (emulsions) و "پودرهای قابل حل" (soluble powder) نیازمند بهمزدن کمتری برای حفظ یکنواختی محلول سمّی هستند درحالیکه علف کش های دارای فرمولاسیون "پودر وتابل" (wettable powder) نیازمند بهمزنی شدیدتری می باشند زیرا آمادگی بیشتری برای رسوب شدن دارند (76).

--- بهمزن های "جریان جانبی" به تنهایی برای یکنواخت سازی محلول های سمّی حاوی پودرهای وتابل کفایت نمی کنند لذا در اینگونه موارد ترجیحاً باید از "بهمزن های جت" (Jet agitators) بجای بهمزن های مبتنی بر نیروی هیدرولیک (hydraulic boosters) استفاده گردد تا بهمزنی با قدرت لازم انجام شود(76).

--- بهمزن ها از انواع جت یا هیدرولیک باید حداقل 7-5 گالن در دقیقه محلول سمّی را به ازای هر 100 گالن موجود در مخزن برای ایجاد مخلوط یکنواخت به چرخش در آورند . بهمزنی مناسب را همچنین می توان با پمپاژی بمیزان 2 گالن در دقیقه برای هر 100 گالن ظرفیت مخزن بدست آورد ولیکن باید از لوله های دارای خمیدگی (siphon) و یا لوله هایی با یک "گلوگاه تنگ" موسوم به "ونتوری" (venture) بهره گرفت تا بدین طریق بر شدت جریان به میزان 5/2 برابر افزوده گردد . همواره 25-20 درصد از قدرت لازم برای پاشش و همزنی محلول سمّی در اثر سایش قطعات مختلف پمپ خنثی می گردد درحالیکه بهمزدن مکانیکی نیازمند هیچگونه پمپی نیست (76).

--- بهمزدن مداوم محلول سمّی در مورد آمیختن علف کش های محلول در آب نظیر پاراکوآت (گراماکسون اکسترا) و گلیفوسیت (راندآپ) ضروری نیست امّا در مورد پودرهای "وتابل" و "فلوبل" نیازمند بهمزدن مداوم برای حفظ سوسپانسیون یکنواخت می باشد. بهمزن های هیدرولیک از طریق جریان جانبی برای مخازن سوارشونده عمودی با حجم کم حدود 100 گالن مناسبند امّا برای مخازن افقی سوارشونده و حجم بیشتر نیازمند بهره گیری از بهمزن های مکانیکی می باشد. در مواردی که سمپاشی دچار وقفه می گردد آنگاه مواد معلق در ته مخزن رسوب می یابند لذا نیازمند بهمزدن شدیدتری قبل از آغاز مجدد سمپاشی خواهید بود (64).  

--- در صورتیکه پمپ ها دارای سیستم بهمزن نیستند ، می توان به ایجاد یک سه راهی (tee) بین پمپ و دستگاه سنجش فشار جهت ایجاد جریان برگشتی اقدام کرد. همچنین برای افزایش بهمزنی در مخزن می توان یک نازل بهمزن را در پایان شیلنگ حاوی جریان برگشتی تعبیه نمود. درصورتیکه پمپ دارای قدرت کافی برای تأمین همزنی نیست ، بهتر است نیروی لازم را با کاستن از دندۀ تراکتور و یا نصب نازلی با روزنه (orifice) کوچکتر فراهم ساخت (88).     

 

4) صافی سمپاش :

--- صافی های دریچه ورودی محلول سمّی را با تراکم "mesh 20-10" در نظر می گیرند و مشابه آنرا در مسیر عبور محلول سمّی پس از پمپ مستقر می سازند (90). همواره مخازن سمپاش ها را بطریقی طراحی و می سازند که امکان تخلیه کامل محلول سمّی در هنگام سمپاشی حاصل آید لذا به یک دستگاه صافی (strainer) برای تصفیه مواد زاید نیاز می باشد تا انتقال محلول سمّی از مخزن به نازل ها دچار مشکل نگردد . علف کش های مصرفی در باغات را غالباً با آب مخلوط می کنند و بصورت محلولی با غلظت مناسب بکار می گیرند بنابراین وجود صافی بویژه زمانی اهمیّت می یابد که از علف کش هایی با فرمولاسیون پودرهای وتابل استفاده شود.

--- صافی هایی با "مِش غربالگری" (mesh screen) حدود 100-50 جهت کاربرد خطی (in-line) و یا نصب در نازل ها مناسب هستند . از صافی های خطی غالباً بعنوان یک ابزار اختیاری و در مواقع ضروری بهره می برند (76).

پودرهای وتابل قادر به عبور از صافی های mesh 100 نیستند لذا برای چنین مواردی از صافی های mesh 50 برای نازل ها و خطوط انتقال بهره می برند (88).

 

5) سیستم کنترل فشار :

--- سیستم کنترل فشار یک سمپاش عبارتند از :

&1- رگلاتور (regulator)

&2- سنجش فشار (gauge)

&3- دریچه قطع و وصل جریان (cut off valve) که باید به آسانی در دسترس راننده یا کاربر باشد .

--- رگلاتور کنترل فشار سیستم باعث تخفیف فشار مازاد بر روی نازل ها می شود و با این عمل باعث می گردد که بخشی از محلول سمّی مازاد از طریق شیلنگ جانبی یا فرعی مجدداً به مخزن باز گردد .

--- نصب یک دستگاه سنجش فشار برای سمپاش های کم فشار با درجاتی در محدوده 100-0 پوند بر اینچ مربع کفایت می نماید .

--- به یک دریچه قطع و وصل سریع جریان سمپاشی نیاز می باشد که در دسترس راننده قرار می گیرد . چنین دریچه هایی را در وسط و یا کنار بوم سمپاشی بصورت مستقل نصب می کنند تا امکان قطع کلی پاشش و یا بخشی از طول بوم میسّر شود (76).

 

6) بوم سمپاش :

--- چارچوبی متشکل از کانال های توخالی است که نازل ها بر روی آن تعبیه می شوند و غالباً بر تراکتورها اتکا دارند . بوم ها را گاهاً با سپرهای محافظ می پوشانند تا از وقوع دریفت جلوگیری کنند (90). بوم ها دارای نازل هایی با فواصل مناسب و متناسب با ارتفاع بوم سمپاشی از سطح زمین می باشند. این موضوع بویژه در سمپاشی نواری اهمیّت وافری دارد (88).

--- بوم ها ممکن است به دو صورت : تر (wet) و یا خشک (dry) باشند .

بوم های تر بشکل لوله هایی (conduit) هستند که محلول های سمّی را می پاشند . عموماً لوله هایی (pipes) که بعنوان بوم بکار می روند ، از جنس مواد سخت و محکم (rigid tubes) انتخاب می گردند . 

بوم های خشک دارای ساختاری سخت از جنس آهن هستند که شیلنگ ها و مجاری پاشنده محلول سمّی را بر آن نصب می نمایند . محلول سمّی در این شیوه از میان شیلنگ ها عبور می کند درحالیکه بومی وجود ندارد . امروزه سمپاش های بوم خشک رواج بیشتری یافته اند زیرا نازل های انعطاف پذیر این سیستم به آسانی قابل تعمیر و یا تعویض هستند و قیمت مناسب تری دارند (76).

--- داشتن یک سیستم شامل مجموعه ای از بوم مستحکم برای کاربرد علف کش ها در سطح باغات ضروری است بویژه هنگامی که درختان جوان باغ به بلوغ می رسند. بهتر است از نازل هایی که نوارهای عریض تری را پوشش می دهند، استفاده گردد. برای سمپاشی در باغات جوان باید از نازل های منفرد درپوش دار (plugs) برای کاهش عرض نوار سمپاشی بهره گرفت. بخاطر داشته باشید که سمپاش ها را پس از هر بار تغییر در تنظیمات مجدداً کالیبره کنید (64).

 

7) نازل سمپاش (nozzle = tip) :

--- نازل های سمپاشی باید مطابق بولتن "Dupont" دارای خصوصیات زیر باشند :

$- دارای جریان خروجی محلول سمّی بمیزان 6/0-2/0 گالن در دقیقه (GPM)

$$- دارای زاویه وسیع پاشش بویژه الگوی پاشش بیضوی (elliptical) با توانایی 100-50 درصد همپوشانی

$$$- انواع "بادبزنی مسطح" (flat fan) مطلوب ترند (90).

 

«جدول58) مشخصات انواع نازل ها بر اساس مواد سازنده (90):»  

مواد سازنده

مدت دوام (ساعت)

تخمین قیمت پایه (دلار)

هزینه هر ساعت کاربرد (سنت)

دوره تعویض (ایکر)

آلیاژ برنج

100

22/1

8/9

500-250

آلومینیوم

80

22/1

2/12

400-200

نایلون

400

87/1

8/3

2000-1000

استنلیس استیل

500

59/3

8/5

2520-1260

استنلیس استیل سخت

1500

26/4

2/2

7500-2750

 

--- نازل سنجش میزان جریان محلول (nozzle meter flow) بطور اتوماتیک مقدار مایع عبوری را تنظیم می کند و آنرا از نظر اندازۀ ذرات و الگوی پخش جهت حداکثر کارآیی بر گیاه و یا خاک کنترل می نماید .

--- نازل ها را ممکن است از جنس موادی چون : آلیاژ برنج (brass) ، پلیمر (polymer) ، استنلیس استیل ، استنلیس استیل سخت و یا حتی سرامیک (ceramic) بسازند . نازل های برنجی و پلیمری مقبولیت بیشتری دارند بویژه اینکه ارزان ترند . نازل های استنلیس استیل و استنلیس استیل سخت حدوداً 15-3 برابر بیش از نازل های برنجی دوام می آورند درحالیکه نازل های سرامیکی تقریباً 100 برابر نازل های برنجی عمر می کنند (76).

--- نازل هایی که برای پخش علف کش ها کاربرد دارند باید :

*1- محلول علف کش را بصورت یکنواخت پخش نمایند .

*2- محلول علف کش را بصورت قطرات درشتی درآورند تا کمترین دریفت ایجاد شود (76).

 

--- رایج ترین نازل های پخش علف کش ها عبارتند از :

#1- نازل "regular flat fan"

#2- نازل "extended-range flat fan"

#3- نازل "Drift-reduction flat fan"

#4- نازل "Twin flat fan"

#5- نازل "Air-induction flat fan" (76).

 

--- مقدار فشار مورد نیاز سیستم بر اساس نوع نازل متفاوت است چنانکه :

@1) نازل هایی چون : "extended-range flat fan" و "Turbo flat fan" برای فشارهای 30-15 پوند بر اینچ مربع طراحی شده اند تا با ایجاد قطرات درشت از مقدار دریفت کاسته شود .

@2) نازل های "drift-reduction flat fan" و "Air-induction flat fan" برای فشارهای بیش از 30 پوند بر اینچ مربع استفاده می شوند . هر نازل می تواند در فشار بخصوصی از سیستم دارای بهترین الگوی پاشش گردد چنانکه اگر فشار سیستم کاهش یابد آنگاه از الگوی مناسب برخوردار نمی شود و همپوشانی لازم صورت نمی گیرد(76).

--- زاویه پاشش (spray angle) نازل ها نیز در پتانسیل ایجاد دریفت مؤثرند . خروجی هایی از نازل ها (Tips) که الگوی پخش وسیعتری حدود 110 درجه دارند ، از اهمیّت بیشتری برای علف کش ها برخوردارند زیرا آنها را می توان تا نزدیکی گیاهان هدف بکار گرفت لذا بدینطریق میزان دریفت به کمترین حد کاهش می یابد زیرا قطرات سمّی فاصله کمتری را تا هدف طی می کنند . نازل های بادبزنی تخت (flat fan) باید بطریقی نصب شوند که به 60-50 درصد همپوشانی (overlap) دست یابند و برای این منظور هر یک از نازل ها را با زاویه انحراف 5 درجه از خط مرکزی بوم تعبیه می کنند تا ضمن همپوشانی مطلوب از عرض پاشش هر نازل کاسته نشود (76).

--- بهترین نازل نوع "Flat fan" برای این منظور را می توان نازل "8004 Teejet" نام برد. همچنین برای بهترین کارآیی می توان از نازلی با زاویه متوسط یعنی 95-80 درجه استفاده کرد تا از این طریق بتوان بوم سمپاشی را جهت کمترین میزان دریفت در نزدیکی سطح زمین قرار داد. در بسیاری موارد از نازل هایی با زوایای 110 درجه برای باغات میوه و نهالستان ها بهره می گیرند. یک بوم سخت (rigid) که نازل های 110 درجه اش با فواصل 2 فوت از همدیگر نصب شده باشند و ارتفاع بوم از سطح زمین حدود 14 اینچ در نظر گرفته شود ، می تواند نواری بعرض 6 فوت را سمپاشی کند ولیکن با نصب درپوش می توان از پهنای پاشش محلول سمّی کاست و یا با افزایش طول بوم و نصب نازل های بیشتر بر پهنای پاشش افزود. این نازل ها غالباً برای سطوح هموار بکار می روند و کاربرد آنها در سطوح شیبدار منوط به نصب یک چرخ در انتهای بوم است تا آنرا به حالت موازی با زمین قرار دهد (88).   

--- بدون توجه به نوع علف کش انتخابی جهت اطمینان از کاربرد مناسب باید به ایمنی مصرف و مؤثر بودنش توجّه داشت لذا زمانی را برای بررسی بخش های مختلف سمپاش ها در نظر بگیرید زیرا این موضوع غالباً نادیده انگاشته می شود (91).

--- برای سمپاشی ردیف های باریک زیر درختان جوان می توان از نازل های منفرد "off-center" استفاده کرد امّا یکسری از نازل های "بادبزنی مسطح" (flat-fan) با ظرفیت خروجی همسان برای تیمار نوارهای وسیع تر زیر درختان بزرگ مناسب هستند. نازل هایی که دارای دهانه (orifice) گشاد از نوع "جریان پیوسته" (flood-jet) می باشند، برای پاشش نواری سطح باغات میوه مناسب نیستند. برای جلوگیری از کلوخه شدن (clogging) محلول های سمّی و ممانعت از بسته شدن نازل ها بهتر است در درون سیستم از صافی های خطی (line strainer) منفرد با ویژگی 50 "مش" استفاده شود (64).   

    


مطالب مشابه :


جعبه فانتزی 3

کوله پشتی من این عکسها ترتیب ساخت یک پاکت رو ۱- شکل اول الگوی پاکت هست که اگر خودتون




همایش الگوی زن مسلمان ویژه خانواده پرسنل اداره کل تبلیغات اسلامی لرستان

همایش الگوی زن مسلمان ویژه خانواده پرسنل اداره کل تبلیغات اسلامی لرستان برگزار شد.




معرفی کوله های جدید به نام Flow Mo Bodypack

مواد غذایی که به ساخت عضله کمک می




اقلام موجود در فروشگاه

6- کوله پشتی / -نصب و تعمیر انواع دوربینهای شکاری و گلوله زنی-ساخت انواع چوک و الگوی




چرم طبیعی و انواع چرم

الگو و آموزش کوله پشتی. همین علت هم در ساخت محصولاتی مانند پشتی چرم نیز می




سبک زندگی مهدوی

* تربیت فرزندان بر اساس الگوی صفات یاوران حضرت مهدی (علیه‌السلام)




مدیریت علف های هرز باغات ميوه: 46) سمپاش ها و تنظیمات آنها :" orchards weed management"

از سمپاش های "هوای فشرده" و "کوله پشتی" بنحو کوچکتر فراهم ساخت (Tips) که الگوی پخش




مختار پزشک:دشتی نابود شده است+تصاویر

حتی بانک صادرات مبادرت به ساخت مدرسه در "نوت بوکی" است که در کوله پشتی خود الگوی اخلاق من




برچسب :