شهرستان شاهرود

براساس يك نظريه، نام قديمی شاهرود «حنچره» يا «شخره» (‌شاخره) بود كه به تدريج تبديل به شاهرود شده است. هم چنين گفته مي شود كه شهر شاهرود در جلگه‌اي حاصل خيز كه به وسيله رود شاه آبياري مي شود, واقع شده و نام خود را نيز از همين رودخانه گرفته است. شاهرود يكی از شهرستان های استان سمنان است که از شمال به شهرستان های بجنورد، گرگان، از خاور به شهرستان های سبزوار، كاشمر، از جنوب به شهرستان طبس و خور و بيابانک (شهرستان نايين) و از باختر به شهرستان دامغان محدود می ‌شود.
اساس اقتصاد شهرستان شاهرود بر كشاورزی, دام داری و صنايع دستی استوار شده است. از نظر كشاورزی دراين منطقه از ديرباز فعاليت گسترده ای وجود داشته و انواع مختلف محصولات كشاورزی و باغی درآن توليد مي شده است. شهرستان شاهرود داراي صنايع ماشيني و دستي است. شاهرود از مهم ترين مراكز توليد قالی و قاليچه استان سمنان به شمار می رود. شهرستان شاهرود از جمله شهرستان هاي با اهميت استان سمنان است كه مكان هاي ديدني و تاريخي زيادي دارد. اين منطقه سبز ترين منطقه استان است و از بناهاي مذهبي, مسجدهاي قديمي و با ارزش و بازار برخوردار است. بازار قديمي شاهرود از مجموعه هاي با ارزش معماري منطقه است كه آثار معماري موجود در آن گوياي قدمت تاريخي اين بازار است.

مکان های دیدنی و تاریخی


شهرستان شاهرود از جمله شهرستان هاي با اهميت استان سمنان است كه مكان هاي ديدني و تاريخي زيادي دارد. اين منطقه را مي توان سبز ترين منطقه استان به شمار آورد. جاذبه هاي طبيعي شهرستان شاهرود را جنگل ها و مناطق حفاظت شده به همراه رودخانه ها, كوه ها و چشمه ها در سطح شهرستان شاهرود وجود دارند كه از جاذبه هاي طبيعي به شمار مي آيند. شهرستان شاهرود از بناهاي مذهبي و مقبره امام زاده هاي زيادي برخوردار است. هم چنين مسجدهاي قديمي و باارزشي در اين منطقه وجود دارند. بازار قديمي شاهرود از مجموعه هاي با ارزش معماري منطقه است كه آثار معماري موجود در آن گوياي قدمت تاريخي اين بازار است. با توجه به قرار گرفتن شاهرود در مسير مسافران مشهد و با توجه به آب و هواي دل پذير, جاذبه هاي تاريخي و معماري متعدد و مردمي خون گرم و ميهمان نواز منطقه شاهرود و شهر تاريخي بسطام يكي از بهترين و سرگرم كننده ترين توقف گاه هاي مسافران به شمار مي آيد. جاذبه هاي طبيعي و تاريخي شاهرود به تنهايي توانايي چذب گردشگران علاقمند به تاريخ و طبيعت را دارد.  


صنايع و معادن


شهرستان شاهرود داراي صنايع ماشيني و دستي است. شاهرود از مهم ترين مراكز توليد قالی و قاليچه استان سمنان به شمار می رود. انواع بافته هاي داري از جمله گليم بافی، نمد مالی (روستای ابرسيج) و سفال گری از مهم ترين صنايع دستی اين شهرستان به شمار مي آيند. پرده های سنتی، حوله, شال گردن و پارچه های متقال زير ساخت قلمكار از صنايع دستی روستاهای بسطام بوده و علاوه بر آن جاجيم، چادرشب، پلاس، چوفا (چوخا) نيزاز توليدات دستي و با ارزش شهرستان شاهرود است.
صنايع ماشينی شهرستان شاهرود به كارخانه هاي تهيه خشك بار، توليد قند و شكر، كبريت سازی، موكت بافی و پارچه بافی محدود می شود. درمحدوده شهرستان شاهرود معادن متعدد و متنوعی وجود دارد كه معادن سيليس، سرب، منگنز، نمك، زغال سنگ، آهك و سنگ ساختمانی از جمله مهم ترين آن ها است.  


کشاورزی و دام داری


اساس اقتصاد شهرستان شاهرود بر كشاورزی, دام داری و صنايع دستی استوار شده است. از نظر كشاورزی دراين منطقه از ديرباز فعاليت گسترده ای وجود داشته و انواع مختلف محصولات كشاورزی و باغی درآن توليد مي شده است. وفور محصولات كشاورزي در منطقه شاهرود سبب صادرات ميزان قابل توجهي از محصولات به ساير نقاط شده است. محصولات مهم كشاورزی منطقه شاهرود را گندم، ‌جو، پنبه، برنج، تره بار، لوبيای روغنی، انگور، هلو، زردآلو، خرما و آلوزرد تشكيل مي دهند. اين منطقه از نظر دام داری نيز پر رونق بوده و يكی از نواحی مساعد براي اين کار به شمار می آيد. فرآورده های دامی به خصوص پشم، علاوه بر تأمين نيازمندی های منطقه ای، به ساير نقاط نيز صادر می شوند.  


وجه تسميه و پيشينه تاريخي


براساس يك نظريه، نام قديمی شاهرود «حنچره» يا «شخره» (‌شاخره) بود كه به تدريج تبديل به شاهرود شده است. هم چنين گفته مي شود كه شهر شاهرود در جلگه‌اي حاصل خيز كه به وسيله رود شاه آبياري مي شود, واقع شده و نام خود را نيز از همين رودخانه گرفته است .
شواهد و مدارك تاريخی موجود، گواه آن است که پيشينه تاريخي اين منطقه به دوره هاي هفتم و هشتم هجري قمري مي رسد. ‌تشكيل هسته اوليه شهر شاهرود كه با اهميت ترين شهر منطقه است, به دليل دفاع از مهاجمان، روی تپه های كم ارتفاع در دامنه كوه شمالی و باختری شاهرود بنا شده و به تدريج همراه با برقراری امنيت در محل، رشد و توسعه يافته است.
به استناد برخی اشاره های تاريخی مندرج درمتون و بعضی شواهد باستان شناختی و معماری موجود در داخل و خارج شهر كنونی، راه عبور قافله ها و كاروان هايی كه بزرگ راه باختری – خاوری جاده ابريشم را طی می كردند، از آبادی يا روستای بزرگ شاهرود می گذشته است.
موقعيت ممتاز طبيعی و جغرافيايی و وجود چندين قلعه و دژ در اين مكان و اطراف آن جواب گوی اطراق و پناه ساكنان و كاروانيان درهنگام بروز خطر بود. درعين حال وجود كاروان سرا و چاپار خانه دراين منطقه، آن را به يكی از مراكز مهم يك جا نشينی در منطقه تبديل كرد. علاوه بر آن استعداد خاك و وفور آب، ، موقعيت های ويژه ای را برای آبادی شاهرود فراهم كرد كه همگی منجر به تشكيل شهر شاهرود در قرن های هفتم و هشتم هجری قمری شد و درنهايت پس از گسترش آبادي هاي اطراف و اضافه شدن شهرهاي ديگر اين منطقه نام شهرستان به خود گرفت.
شاهرود به خاطر موقعيت نظامی خود، در زمان فتحعلی شاه قاجار رونق اساسی يافت. چند كاروان سرای بزرگ درآن ساخته شد و چندين كمپانی روسی در اين شهر تأسيس شد. يكی از نقاط تاريخی و باستانی اين شهرستان, بسطام است. بسطام دردوره سلجوقی بيش تر مورد توجه قرار گرفت ودردوره ايل خانان از زمان غازان خان به بعد، رونقی تازه يافت. رشد منطقه شاهرود در چند سال اخير به علت قرار گرفتن در مسير جاده اصلی تهران - مشهد قابل توجه و چشم گير بوده است. 


مشخصات جغرافيايي


شاهرود يكی از شهرستان های استان سمنان است که از شمال به شهرستان های بجنورد، گرگان، از خاور به شهرستان های سبزوار، كاشمر، از جنوب به شهرستان طبس و خور و بيابانک (شهرستان نايين) و از باختر به شهرستان دامغان محدود می ‌شود. مركز اين شهرستان از نظر جغرافيايی در 54 درجه و 58 دقيقه ی درازای خاوری و 36 درجه و 25 دقيقه ی پهنای شمالی واقع شده است. رشته كوه هاي البرز كه از حوالي آستارا شروع مي شود با پوشاندن سرتاسر نواحي شمالي شهرستان شاهرود به انتهاي خود مي رسد. براساس آخرين آمار جمعيتی در سال 1375 جمعيت اين شهرستان 212512 نفر بوده كه از اين رقم 104765 نفر جمعيت شهر شاهرود (مركز شهرستان) بر آورد شده است. مردم شهرستان شاهرود آريايی نژادند و به زبان فارسی با گويش محلی سخن می گويند. شهرستان شاهرود داراي راه هاي زميني و خط آهن است. مهم ترين راه هاي ارتباطي شهرستان شاهرود عبارتند از: راه اصلی شاهرود – مشهد به درازای 480 كيلومتر, راه اصلی شاهرود– تهران به درازای 412 كيلومتر, راه فرعی به سوی جنوب به درازای 116 كيلومتر به طرود, راه فرعی به سوی شمال باختری به درازای 50 كيلومتری تا شاه كوه, راهی به سوی شمال خاوری به درازای 130 كيلومتر تا آزادشهر. اين شهرستان و شهرهاي آن فاقد خط هوايي هستند.  

 


مطالب مشابه :


بلیط گروهی و چارتر قطار

در مسیر تهران مشهد وهمچنین در سایر مسیرها از شهرهاي زير به مشهد: شاهرود بلیط قطار




لیست قیمتهای جدید بلیط قطار

لیست قیمتهای جدید بلیط قطار. شاهرود-مشهد ۵۰۰ آلمانی۴تخته ۰ ‌ ۷۰.۰۰۰




فروش نوروزی بلیط قطار طبس

فروش نوروزی بلیط قطار مسافری محور خراسان شامل قطارهای تهران به مشهد، شاهرود




معرفی راه اهن جمهوری اسلامی ایران

از طريق رازي، تبريز، زنجان، تهران، شاهرود، فريمان(مشهد) خرید اینترنتی بلیط قطار




نرخ بلیط قطار

نرخ بلیط قطار - تهران -شاهرود. نرخ بلیط قطار, قطار تهران, مشهد, قطار




شاهرود- تهران ارزانترین بلیط هواپیما را دارد

شاهرود پرس www بلیط هواپیما را تهران _ شیراز را با قطار درجه یک چهار تخته و با




شهرستان شاهرود

شهرستان شاهرود بلیط قطار با توجه به قرار گرفتن شاهرود در مسير مسافران مشهد و با




سفرنامه (روستایی)

سفری به شاهرود. حرکت با قطار تهران-مشهد و خب، تهیه بلیط قطار رو دوستمون محسن به




تقویم مناسبتهای راه اهن جمهوری اسلامی ایران

راه اندازي قطار مسافري شاهرودمشهد . 12. خرید اینترنتی بلیط قطار




برچسب :