بررسی تحولات 10 ساله شهرداری سنندج ؛


%D8%B4%D9%87%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B1.jpg

در حقیقت انتخاب مهندس مهدی حسام شریعتی به عنوان شهردار سنندج را می توان یکی از مهم ترین خبرهای استان طی ماه های گذشته دانست که بر خروجی خبرگزاری ها و رسانه های استان قرار گرفت. انتخابی که گرچه خیلی زود است در مورد آن به قضاوت بنشینیم اما با درنظر گرفتن سوابق علمی و اجرایی مهندس حسام شریعتی حداقل می توان به عملکرد شورای اسلامی شهر سنندج در خصوص دلایل این انتخاب پرداخت. در این نوشتار تلاش خواهد شد در بازه زمانی10 ساله، عملکرد شهرداری سنندج تشریح و با بررسی ابعاد مختلف عملکرد شهرداران محترم طی دهه گذشته اولاً به عنوان یک رسانه مستقل به وظیفه اطلاع رسانی خود در این زمینه پرداخته و ثانیاً با بیان ویژگی های هر دوره نکات مثبت و منفی مدیریت 10 ساله شهردار سنندج را بازگو نماييم. با توجه به خواسته ها، نظرات و بحث های کارشناسی افکار عمومی ، جریانهای اجتماعی و مسئولین ذیربط استان، نهایتاً اعضای شورای اسلامی شهر سنندج پس از ماه ها کشمکش استیضاح فریدون پور رضایی شهردار سابق سنندج را به مرحله اجرا در آوردند و مهندس حسام شریعتی را به عنوان شهردار مرکز استان کردستان برگزیدند.

این انتخاب از چند جنبه قابل بررسی و حائز اهمیت است:

-1 تعلیق اعضاء فعلی شورای شهر توسط دستگاه قضایی در مقطع زماني خاص ، زمامداری چند هفته ای اعضای علی البدل جانشین و ارایه طرح های جدید توسط آنها و همچنین در دستور کار قرار داشتن استيضاح پور رضایی طی ماه های متمادی، باعث ایجاد انرژی منفی در مجموعه شهرداری شده و این دستگاه خدماتی بسیار پر اهمیت به دلایل ذکر شده بسیاری از انرژی خود را طی یک سال گذشته از دست داد، که احساس عدم ثبات کاری مدیران میانی، عدم طراحی و برنامه ریزی میان مدت و دراز مدت و هم چنین برخی کارشکنی ها که البته در چنین مواقعی طبیعی به نظر می رسد مدیریت حاکم بر شهرداری را بسیار بی قوام کرده و وقت با ارزش مدیران ارشد شهرداری به جای رسیدگی به امور همشهریان صرف تلاش جهت حفظ جایگاه کاری خود نزد اعضای شورای شهر شد.

 2. مهندس مهدی حسام شریعتی در شرایطی به عنوان شهردار سنندج انتخاب شد که با در نظر گرفتن سوابق علمی و اجرایی خود به عنوان گزینه اول این پست مطرح بوده و اعضای شورا نسبت به انتخاب وی اتفاق نظر داشتند.

 3. پس از استعفای مهندس پیمان سنندجی معاون مالی اداره شهرداری که بر خلاف عرف موجود دارای تحصیلات مرتبط مدیریتی در رشته های فنی، عمران، شهرسازی و یا حتی معماری نبود ابتدا به عنوان سرپرست و سپس به عنوان شهردار انتخاب شد و طی مدت این چند سال یکی از انتقاداتی که همواره بر وی وارد بود عدم اطلاع کافی وی از حوزه فنی و عمرانی و خدماتی شهر بود که خوشبختانه در این دوره جدید این نقص با انتخاب شهردار جدید رفع شده است.

 4. داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته مهندسی عمران، تدریس در دانشگاه و سوابق علمی و اجرایی شهردار جدید علاوه بر ایجاد وجهه مناسب و درخور شأن برای پست حساس و پر اهمیت شهردار سنندج قطعا می تواند در روند انتخاب مدیران میانی با سطح سواد و کارایی بیشتری نسبت به دوره قبل تاثیر بسیار مثبتی داشته باشد.

 5. اشتغال حسام شریعتی به عنوان مدیر عامل سازمان همیاری شهرداری ها و رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان از دیگر نقاط مثبتی است که می توان برای شهردار جدید در نظر گرفت.

 6. در شرایطی مهدی حسام شریعتی سکان شهرداری را در دست می گیرد که علیرضا شهبازی به عنوان استاندار جدید استان انتخاب شده و با این انتخاب روحیه کار مجدد در استان دمیده شده است و در این راستا روند جابجایی و انتصاب مدیران جدید موید این مطلب است.

البته پر واضح است که سکانداری مهدی حسام شریعتی بر اریکه شهرداری سنندج الزاماً نمی تواند با در نظر گرفت موارد فوق مثبت ارزیابی شود، امام داشتن حداقل های ذکر شده می تواند به عنوان سرمایه ای برای آقای شهردار جهت حرکت به سمت تعالی و توسعه شهر فرهنگ پرور و تاریخی سنندج به حساب آمده و اتفاقاً مهم ترین بخش کار از حالا شروع می شود که ایشان چگونه بخواهد از این شرایط مناسب ایجاد شده به بهترین نحو ممکن جهت ساماندهی امور در جهت خدمت به شهروندان سنندجی عمل نماید.

در این بخش تلاش می شود تا ضمن معرفی شهرداران پیشین سنندج طی دهه گذشته در حد بضاعت نکات برجسته خدماتی آنها مورد بررسی قرار گیرد:

مهندس فردین شاکری؛

پس از اجرای اصل معطل مانده قانون اساسی در خصوص تشکیل شوراهای اسلامی شهر و روستا در سال 1377 و انتخاب نمایندگان مردم سنندج در شورای اسلامی این شهر آقایان جمشید وزیری، سید مهدی تخت فیروزه، سیروس کنعانی، محمد فرهادی، علی پژگل، حسین احمدی نیاز، زاهد اصولیان ، فرهمندی و خانم معتمد وزیری به عنوان اعضای اصلی شورای شهر پس از بررسی جوانب مختلف به گزینه فردین شاکری برای سپردن امورات شهر به وی رسیدند. فردین شاکری پیش از آن مدیر شرکت آبفای شهرستان سنندج بود و توانسته بود خود را به عنوان یکی از مدیران موفق استان مطرح نماید. با انتخاب فردین شاکری خدمات رسانی به شهروندان سنندجی با سرعت بیشتری انجام شد، روند بهسازی معابر، آسفالت خیابانها و کوچه ها و ایجاد فضای های سبز در سنندج از ویژگی های این دوره است. ساخت و تملک چند ساختمان برای نواحی شهرداری سنندج، سیستماتیک کردن اطلاعات و آمار دبیرخانه شهرداری و استقلال مالی سازمانها و مناطق شهرداری در این دوره انجام شد. در این دوره سه منطقه شهرداری و سازمانهای خدمات موتوری، فضای سبز و پارک ها، گورستانها، اتوبوسرانی، نظارت بر تاکسیرانی و آتش نشانی به صورت مستقل عمل نموده و شهرداری مرکز بیشتر وظیفه نظارت بر حسن انجام کار مناطق و شهرداری ها را بر عهده داشت. طرح جمع آوری شبانه زباله شهروندان از در منازل در دوران شاکری به مرحله اجرا درآمد، طرحی که در ارائه چهره زیبای شهر سنندج بسیار مهم و حیاتی بود. ساماندهی و نگهداری پارک جنگلی آبیدر که در سال 1373 عملیات احداث آن شروع و در سال 75 فاز اول آن به بهره برداری رسیده بود یکی دیگر از برنامه های اصلی فردین شاکری بود. اما به عنوان یکی از نقاط منفی عملکرد شاکری می توان به پل تاریخی بهاران اشاره کرد، شهروندان سنندجی به خوبی به خاطر دارند که ساخت پل بهاران به دلایلی بیش از سه سال متوقف شده بود. طرحی که هیچ گاه در زمان مهندس شاکری به بهره داری نرسید. با در نظر گرفتن جمیع جهات می توان فردین شاکری را مدیری نسبتاً موفق در انجام امورات شهر دانست.

مهندس پیمان سنندجی ؛

پس از استعفای فردین شاکری و نقل مکان او به سازمان همیاری شهرداری های استان، شورای شهر اول در خرداد ماه 1381 قائم مقام وی یعنی مهندس پیمان سنندجی را به عنوان شهردار سنندج برگزید. پیمان سنندجی یکی از نیروهای فنی بدنه شهرداری سنندج بود که قبل از قائم مقامی به عنوان مدیر خدمات موتوری شهرداری سنندج انجام وظیفه نموده بود.سنندجی با طرح های ویژه ای به شهرداری آمد . او علاوه بر آشنایی به امور شهر و بدنه شهرداری از قدرت ارتباط گیری و روابط عمومی بالایی برخوردار بود و به راحتی می توانست از ارتباطات مناسب خود به نفع شهرداری استفاده نمایدپس از انتخابات دومین دوره شورای اسلامی شهر سنندج و آغاز بکار شورا، اعضاء جدید شورا اردیبهشت ماه 82 این بار نیز پیمان سنندجی را با اتفاق آراء به سمت شهردار سنندج برگزیدند. دوره زمامداری پیمان سنندجی هرچند دوره پر تنشی برای شهرداری بود اما می توان آن دوره را یکی از پر بارترین دوران شهرداری سنندج نامید. طرح مهم و حیاتی بازیافت زباله، راه اندازی نشریه شار، استفاده از وام بانک جهانی برای توانمند سازی حاشیه شهر سنندج، ایجاد مقدمات اولیه و تکمیل فاز اول ساخت تله کابین آبیدر، از جمله طرح های سنندجی بود که در کنار برنامه های روز مره شهرداری از قبیل احداث فضای سبز، آسفالت خیابان ها، کوچه ها و معابر، خدمات دهی به شهروندان، ایجاد معاونت فرهنگی شهرداری، اتمام پروژه ناتمام پل بهاران و 4 بانده کردن ورودی بلوار پاسداران در دستور کاری او قرار داشت. اما به عنوان یکی از بزرگترین ویژگی های زمان زمامداری پیمان سنندجی می توان به طرح عظیم تله کابین آبیدر اشاره کرد که در اردیبهشت ماه سال 1384 کلنگ احداث آن به زمین زده شد. فاز اول این طرح بزرگ که می توانست در صورت عدم کارشکنی های برخی مدیران به یکی از پروژه های بزرگ منطقه غرب کشور تبدیل شده و با جذب گردشگران داخلی و خارجی زمینه توسعه همه جانبه شهر سنندج را فراهم آورد. این طرح با تملک 30 هزار متر مربع زمین، احداث پست برق، خرید تجهیزات از خارج از کشور، خرید دکل و اجرای فونداسیون شروع شد و با اعتبار 6/7 میلیارد تومان از محل منابع شهرداری کار احداثش ادامه یافت. طرحی که با انتقال سنندجی به سازمان اتوبوسرانی تهران با گذشت 5 سال نه تنها به مرحله اجرا در نیامده بلکه اعتبارات هزینه شده در آن مقطع زمانی نیز به هدر رفت.از جمله نکات منفی زمان مدیریت مهندس پیمان سنندجی می توان به طرح احداث 2 میدان در سه راه حافظ و ابتدای خیابان سید قطب سنندج اشاره کرد که با نارضایتی مردم روبرو شد.میدان های معروف به «لاله و لادن» که با توجه به مخالفت مردم و اعتراض های شدید آنها شبانه تخریب و بجای آن میدان شهرداری احداث شد. البته پرداختن به این مسئله حائز اهمیت است که سنندجی علی رغم اعتقاد به انجام کار کارشناسی های احداث میدان های «لاله و لادن» به دلیل در خواست های مردمی ، از شهروندان سنندجی عذر خواهی کرد و اعلام کرد که حاضر است حتی استعفا هم بدهد.

فریدون پور رضایی؛

پس از استعفای مهندس پیمان سنندجی و علی رغم تلاش های مسئولین ارشد استان از جمله اسماعیل نجار استاندار وقت جهت استفاده از توان اجرایی وی سنندجی به شهرداری تهران منتقل شد و معاون مالی اداری شهرداری به عنوان سرپرست انتخاب گردید. در حقیقت آن مقطع زمانی یکی از پر بحث ترین مقاطع در عملکرد شهرداری سنندج می باشد. انتخاب پیمان جلالی زاده به عنوان شهردار سنندج و اعلام نشریات و رسانه های گروهی از سویی و خبر انتخاب فریدون پور رضایی به عنوان شهردار از سوی دیگر، ماه های اول کار پور رضایی را با چالش های بزرگی همراه کرد. فریدون پور رضایی چندسالی معاون مالی شهرداری بود و در مقطع کوتاهی نیز مدیر یکی از مناطق شهرداری شد. هرچند بسیاری از افرادی که با پوررضایی در ارتباط نزدیک هستند از وی به عنوان یک فرد سالم یاد می کنند اما بررسی عملکرد او نشان دهنده ضعفش در اداره شهر بود. جابجایی های گسترده، عدم استفاده از معاونین و مدیران میانی با تحصیلات بالا و کارایی لازم و گوشه گیری مدیران توانمند شهرداری از ویژگی های این دوره است.به طور قطع و یقین شاه بیت اقدامات و عملکرد پور رضایی در اداره شهر را می توان در طرح زیر گذر شالمان که در زمان مهندس سنندجی اقدامات اولیه آن انجام شده بود اشاره کرد که به دلیل عدم توانایی در انجام آن، با دستور مستقیم استاندار وقت شهرداری از انجام این پروژه مهم خلع شد و دفتر فنی استانداری رأسا اقدام به احداث آن نمود. عدم توجه به پروژه های نیمه تمام شهرداری که با صرف هزینه های گزاف در زمان شهرداران گذشته کار اجرایشان شروع شده بود یکی دیگر از نکات منفی پور رضایی است. برای نمونه می توان به توقف کامل پروژه بزرگ تله کابین آبیدر اشاره کرد که با برنامه ریزی های دقیقی در زمان شهرداران گذشته عملیات اجرایی آن آغاز شده بود. با در نظر گرفتن اینکه پور رضایی آخرین شهردار سنندج در دوره جدید است در تشریح عملکرد وی به همین اندک بسنده می کنیم. نهایتا پس از ماههای متمادی کشمکش و مطرح شدن بیش از 10 بار خبر استیضاح او توسط شورای شهر نهایتاپوررضایی رسماٌ توسط شورای شهر سنندج استیضاح و برکنار شد. با در نظر گرفتن عملکرد 10 ساله مدیران شهرداری سنندج مهندس مهدی حسام شریعتی با سابقه درخشان علمی و اجرایی خود مسئولیت بسیار خطیری را عهده دار شده و امید می رود که ایشان با بکارگیری همه پتانسیل های موجود بتواند این مسئولیت را نیز بمانند سایر مسئولیت های پیشین خود به نحو مطلوب انجام دهد.

در اینجا چند نکته مهم به عنوان پیشنهاد جهت هرچه بهتر انجام شدن خدمات بدهی به شهروندان عزیز سنندجی قابل ذکر است.

 1. پیشنهاد می شود شهردار محترم سنندج با تشکیل تیم مشاوره ای افتخاری از خارج سیستم شهرداری در زمینه های مختلف فرهنگی، عمرانی وخدماتی راهکارهای هرچه بهتر اجرا شدن برنامه های خود را بررسی نموده تا از تجربه موفق شهرداران سابق سنندج بیشتر بهره مند گردد.

2. استفاده از نیروهایی که تاکنون سابقه کار اجرایی در مدیریت های مربوطه را نداشته اند همواره یکی از مشکلاتی است که دستگاه های دولتی دست در گربیان آن هستند. انتظار می رود در انتخاب مدیران قوی در حوزه های مختلف اهتمام بیشتری توسط شهردار محترم صورت پذیرد.

 3. استفاده سنتی از مدیران قدیمی شهرداری که گاها تمام توانمندی اجرایی خود را صرف نموده اند یکی از مشکلاتی که در شهرداری سنندج در 10 سال گذشته با آن دست در گریبان بوده است. با توجه به وجهه علمی مهدی حسام شریعتی انتظار می رود از افراد تحصیل کرده جوان در پست های اجرایی استفاده گردد.

.4 بدون تردید عدم توجه به مطبوعات و خبرگزاری ها همچنین عدم تعامل مناسب با رسانه های مطرح استان یکی از ایراداتی است که برمدیریت قبلی شهرداری وارد می باشد. قطعا انتشار گاهنامه «شار» یکی از برنامه های مثبت شهرداری در این زمینه است اما انتظار می رود نحوه تعامل مناسب با رسانه های مطرح مورد بازبینی مجدد قرار گیرد.

 5. متأسفانه حوزه معاونت فرهنگی شهرداری در سنوات گذشته هیچ گاه جدی گرفته نشده و به یک پست کلیشه ای در شهرداری تبدیل شده است، در صورتی که استفاده مناسب از نیروهای فرهنگی، موجه ، پر کار و دارای طرح و برنامه که منافع شهر را مقدم برمنافع شخصی خود بدانند می تواند در پیشبرد اهداف شهرداری در تمام زمینه ها از قبیل خدماتی و عمارنی مثمر ثمر باشد.امروزه پرداختن به مسایل فرهنگی به عنوان زیر بنا و شاکله سیستم های جامعه محور مطرح بوده و با توجه به ارتباط گسترده شهرداری با مردم به نظر می رسد تقویت بنیه علمی و اجرایی معاونت فرهنگی می تواند تأثیر بسزایی در موفقیت شهرداری در تمام حوزه ها داشته باشد.

 6. با عنایت به ارتباط تنگاتنگ مردم با بدنه شهرداری، قطعاٌ نقطه نظرات مخاطبین می تواند برای شهرداری بسیار حائز اهمیت بوده و گاها ایده ها و آراء شهروندان در ترسیم خط سیر جدید دستگاه های اجرایی بسیار پر اهمیت است. پیشنهاد می گردد با استفاده از توانمندی دانشگاه ها ،مراکز علمی و پژوهشی و تحقیقاتی مطرح استان طرح های نظر سنجی و افکار سنجی از اقدامات انجام شده توسط شهرداری صورت پذیرد تا ضمن آشنایی با خواسته های شهروندان برآیند کلی از اقدامات انجام شده بدست آید.


مطالب مشابه :


معماری روستا

مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور سنندج, ‫اولین دوره آموزشی نظام فنی روستا-سنندج.




آشنایی با مهندسی کشاورزی

مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور سنندج, <<<به ناو خوای گه وره و بی هاوتا>>> .تاریخ تاسیس وبلاگ




75 درصد توت‌فرنگی كشور در كردستان توليد می‌شود

مهندسی کشاورزی - 75 • سازمان نظام مهندسی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در سنندج




تله کابین آبیدر؛رویای دست نیافتنی شهروندان سنندجی

سنندج ؛ شهرم دموکراسی در نظام مردم سالار دینی ارشد در رشته مهندسی عمران قرار است به




اسامي اعضاي سازمان نظام مهندسي ساختمان راه يافته به خانه ملت

اعضاي سازمان نظام مهندسي ساختمان راه يافته به خانه ملت نام و نام خانوادگي. رشته تحصيلي




زون سنندج-سیرجان

مهندسی اکتشاف معدن دانشگاه کردستان - زون سنندج-سیرجان سازمان نظام مهندسی




سیداحسن علوی: هدف اصلاح قانون نظام مهندسی تامین سود ارگان یا تشکیلات خاصی نیست منتقدان پیشنهادات خ

پایگاه خبری تحلیلی کامیاران نیوز - سیداحسن علوی: هدف اصلاح قانون نظام مهندسی تامین سود




عمران سنندج

سنندج شهری که گاه های رسمی از مقررات ملی ساختمان پیروی نمی کنند باید سازمان نظام مهندسی




بررسی تحولات 10 ساله شهرداری سنندج ؛

سنندج ؛ شهرم در رشته مهندسی عمران، تدریس در و رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان




برچسب :