تاریخچه صعود به قلل منطقه تخت سليمان و علم‏کوه (قسمت آخر)

تاریخچه صعود به قلل منطقه تخت سليمان و علم‏کوه

 به قلم :  عامر ازوجی

قسمت آخر 

مقدمه:

همانطور که گفته شد قله علم کوه در مجموعه قلل تخت سلیمان دارای بیشترین ارتفاع بوده و به خاطر دیواره بلند خود که به روایتی یکی از دیواره های سخت گذر جهان می باشد همواره مورد صعود کوهنوردان بزرگ ایرانی و خارجی از کشور های مختلف قرار گرفته است. در این فصل از این پایان نامه هدف را بررسی تاریخچه صعود قله علم کوه در وهله اول وقلل دیگر منطقه و افرادی که فعالیتهایی در منطقه داشته و اولین صعودها وگشایش ها بر روی دیواره را انجام داده اند، قرار داده ایم تا بتوانیم اطلاعاتی را از تاریخچه در اختیار قرار دهیم.

56-4: سال 1386:

از روز بیست وهفتم اردیبهشت تا یکم مرداد همین سال هشتمین اردوی هیمالیا نوردی خراسان بزرگ در منطقه تخت سلیمان و علم کوه برگزار شد.

این برنامه که از روز 27/2/86 با حرکت از مشهد آغاز که در روز 29/2/86 تیم مشترک آقایان و خانم‏ها صعود به قله تخت‏سلیمان را انجام دادند که در برگشت کار فنی را بر روی یخچال تخت‏سلیمان انجام دادند ودر روز 30/2/86 تیم بانوان به قله تخت سلیمان جهت شب مانی و تیم آقایان به سیاه سنگ‏ها و چالون جهت شب مانی بر روی گردنه چالون حرکت کردند و روز سه شنبه 1/3/86 پس از صعود به قله سیاه گوک شمالی به پایین برگشتند.

افراد تیم: حسین امانی( سرپرست تیم خراسان بزرگ رضوی)، رضا فتحی( سرپرست تیم نیشابور)، امان بهنیا( سرپرست تیم بجنورد) و بقیه افراد تیم 36 نفر بوده که متشکل از 11 نفر خانم‏ها و 25 نفر از آقایان بودند.

به منظور امداد و نجات در منطقه علم کوه ( گرده آلمانها) یک تیم از گروه‏های آرش، آذر جوان تبریز و هورتاش در 27/2/86 وارد سرچال شدند ودر روز 28/2/86 از پناهگاه سرچال جهت بازرسی منطقه صعود به شانه کوه و بازدید از گرده و یخچال غربی حرکت کردند و در روز 29/2/86 به علت نامساعد بودن شرایط جوی مجبور به ماندن در پناهگاه سرچال شدند و در روز 30/2/86 تیم مشترک آرش، آذر جوان و هوتاش به گرده صعود کردند که به علت خراب شدن هوا مجبور به بازگشت از دو رکابی شدند و در روز 31/2/86 به علت هوای خراب مجبور به ماندن در پناهگاه سرچال شدند.

روز سه شنبه 1/3/86 ساعت 3 صبح تیم شش نفره گرده به سرپرستی محمد نوری و همراهی پرویز کماسی( تصویر بردار)، جهانگیر گلزار، رضا شیشه چی، صمد رگ جان، مهدی حبیبی سرچال را ترک کرده و تیم دوم به ظرفیت یازده نفر به سرپرستی رسول نقوی جهت انتقال جسد پس از عملیات به کف یخچال عزیمت نمود.

تیم گرده ساعت 10 صبح با توجه به باد و برف زیاد روی گرده بودند و ساعت 12 به روی جسد رسیدند و با زدن کارگاه و انتقال جسد که حدود 5 ساعت طول کشید بالاخره ساعت 5 بعد ازظهر روز سه شنبه تیم فعال گروه موفق شد پیکر بی‏جان کوهنورد گروه آرش ( علیرضا سلیمانی) را علیرغم سختی به کف یخچال منتقل و تیم حمل جسد، جسد را ساعت 7:30 سر گردنه تخت سلیمان و ساعت 8:30 شب به پناهگاه رسیدند.

افراد تیم : کیومرث بابازاده( سرپرست)، رضا شیشه چی، محمد نوری مسئول تیم گرده، جواد نظام دوست (روابط عمومی)، رسول نقوی (راهنما و مسئول انتقال)، تیم فنی متشکل از: حسین هیزم کار، حسین کافکانی، افشین سعدی، رضا صنعتی، احسان گرامی، مهدی حبیبی، علی حاجی منیر، مهدی محمد شاهی، عظیم آشتیانی و خانم اسفندیاری و تیم سنقر: جهانگیر گلزار، رضا عباسیون، پرویز کماسی، شاهد خورشیدی و میثم اجاقی بودند.

بعد از حدود شش ماه یعنی از حادثه زمستان 85 در گرده آلمان‏ها جسد مرحوم مهدی عزیزی از کف یخچال غربی با تلاش و همت کوه‏نوردان در تاریخ 23/4/86 به پایین منتقل شد.

بارش‏های مداوم برف امسال نسبت به سال‏های گذشته حجم زیاد برف دلیل بر تاخیر انتقال جسد بود که بعد از چند بار اعزام تیم و شناسایی بالاخره تیم امداد در تاریخ 21/4/86 با  سی و یک کوهنورد با موفقیت انجام شد که افراد حاضر در تیم از گروه آرش، هور تاش سنقر و انجمن کوه‏نوردان ایران بودند.

در تاریخ سوم مرداد گروهی از اراک برای صعود از دیواره و آخرین ارزیابی برای گشایش مسیر اراکی‏ها در دیواره متشکل از محمد جلال فراهانی، علی یوسفی، اکبر نوری، حمید گلکار، حمید مهربانی، بهنام سلیمانی، داود بهرامی و محمد حسین مهرآبادی  وارد منطقه شدند که در تاریخ 4/5/86 بارها را تا علم‏چال انتقال دادند و در همین روز پس از پنج ساعت 250 متر طناب پلاستیکی را روی گل سنگها  تا زیر مسیر لهستان 52 و هاری روست و فرانسوی ها ثابت کردند و در روز 5/5/86 تیم دو نفره عازم دیواره شده و مسیر لهستان 52 + ادامه فرانسویها را از قیف صعود کردند که اولین صعود بر روی دیواره در سال جاری بود.

یک تیم سیزده نفره از اراک با برنامه ریزی قبلی و پس از ثابت گذاری در تاریخ 3/5/86 تا 6/5/86 عازم منطقه علم کوه شدند و طی یک برنامه 10 روزه و شش روز کار مداوم بر روی دیواره موفق به بازگشایی مسیر بر روی دیواره شمالی علم کوه شدند که مسیر گشوده شده دارای 9 طول طبیعی و مصنوعی می باشد.

افراد بازگشایی مسیر بر روی دیواره: محمود رئوفی( سرپرست)، محمد جلالی( سرپرست دوم و مسئول فنی)، حسین عظیمی، علی یوسفی، حمید گلکار، مجید خلجی، محسن فضلی، بهنام سلیمانی( فیلمبردار و عکاس)، اکبر نوری، حمید مهربان، ملیحه نادمی، اعظم فراهانی، داود بهرامی

یک تیم دو نفره از اراک متشکل از محمد رخصتی و عباس توانا در تاریخ بیست و پنجم مرداد یعنی پس از یک روز از گشایش مسیر اراکی ها در ساعت پنج صبح پنج شنبه 26/5/86 از سکوی علم کوه شروع به حرکت کرده و در ساعت 6 صبح از پای دیواره شروع کرده و پس از 9 طول صعود در ساعت 16.30 بعد از ظهر موفق به صعود از دیواره شدند که این اولین صعود دیواره از مسیر اراکی ها بود.

در تاریخ 4/10/86 تا 7/10/86 تیمی مشترک از تبریز و آرش بابل و چالوس وارد منطقه شدند و قله تخت سلیمان را صعود کردند.

یک تیم از خانه کوه‏نوردان کرج متشکل از احسان پرتوی نیا، ابوالفضل عظیمی و امیر مقیمی از تاریخ 26/10/86 وارد منطقه سرچال شده و در روز 27/10/86 به سمت علم چال حرکت کرده و در روز جمعه 28/10/86 با حرکت به سمت سیاه سنگها در ساعت 2 بعد از ظهر موفق به صعود علم کوه شده و در ساعت 19:30 دقیقه به پناهگاه سرچال رسیدند.

در تاریخ هجدهم بهمن یک تیم هفت نفره، حسین خوش چشم، مهری جعفری، مهدی حبیبی، شیوا فارسی، افشین سعدی، آیدین بزرگی و رضا کاظمی از باشگاه کوه‏نوردی آرش به سمت سرچال حرکت کرده و در تاریخ 21/11/86 قلل سیاه کمان و چالون را صعود کردند.

از تاریخ 11/12/86 تا تاریخ 20/12/86 یک تیم متشکل از پوریا محمدی، محمد رهبری خرازی، لیلا زندی پیمایش زمستانی خط الراس شاه رشید به آنه سرا را انجام داده که این برنامه با صعود به 14 قله بالای 4000 متر و 16 قله بالای 3000 متر انجام شد.[17]

57-4: سال 1387:

در تاریخ 16و17/1/87 افشین رمضانی و نوید چلگرپور از گروه کوه‏نوردی شقایق کرج وارد منطقه شدند که افشین رمضانی اقدام به صعود انفرادی قله سیاه کمان از یخچال شمال غربی کردند که ساعت 13 روز شنبه موفق به صعود شد.

در تاریخ سیزدهم خرداد ماه یک تیم چهار نفره از گروه ارش تهران، اسماعیل رضایی، حمید محمد نظر، مسعود مرادی و علی اسماعیلی طی یک برنامه پنج روزه از مسیر حصارچال قله علم کوه را صعود کرده و با شب مانی در پناهگاه خرسان و بازگشت از یخچال هفت خوان جهت شانه کوه و سپس شب مانی در علم چال و پس از شب مانی در علم چال به سرچال بازگشتند.

از ساعت 23 روز دوشنبه 7/5/87 یک تیم از گروه کوه‏نوردان پویا همدان به سرپرستی محمدحسین طالبی مقدم از ونداربن شروع به حرکت کرده و در ساعت 6 صبح وارد منطقه علم چال شده و ساعت 8:30 دقیقه صبح اقدام به صعود از مسیر فرانسوی‏ها کرده و پس از 9 ساعت تلاش ساعت 5:30 دقیقه بعد از ظهر موفق به صعود قله شدند و در همین روز مسیر گرده آلمان‏ها صعود شد و در روز 10/5/87 یک تیم دو نفره متشکل از سغید عریانپور و اکبر صالحی صعود از مسیر لهستانی‏ها همراه با ترمیم مسیر را انجام داده که ساعت 7 صبح شروع به صعود کرده و ساعت 3 بعد از ظهر به انتهای دیواره رسیدند و در همین روز یک تیم سه نفره گرده آلمان‏ها را صعود کردند.

افراد تیم : حبیب زراعتی، مجتبی جوادیه، رضا گلپرور، وحید صادقیون، سغید عریانپور، اکبر صالحی، هادی کریمی، وحید یوسفیان و فواد خانلر.

از روز چهاردهم مرداد یک تیم سه نفره متشکل از محمود دری فر، علی حسین پور و شبیر جعفری از گروه کوه‏نوردی احد خراسان به منظور بازگشایی مسیر بر روی دیواره غربی علم کوه وارد منطقه شدند و در روز 16/5/87 حرکت به سمت یخچال اسپیلت و پای دیواره غربی و صعود 75 متر از مسیر و فرود و ثابت گذاری شروع شد و 17/5/87 حرکت از علم چال با وسایل شب مانی به سمت دیواره غربی و ادامه صعود مسیر که پیشرفت کار بر روی مسیر به دلیل نبودن شکاف مناسب و هوای سرد به کندی پیشرفت و در حدود 7 ساعت فعالیت 40 متر دیگر گشایش شد و روز 18/5/87 بعد از پشت سر نهادن شبی سرد بر روی دیواره با صعود بر روی یک شکاف ریز با هوک و سرمته ادامه داشت ولی به دلیل کمبود وسایل برای صعود شکافهای ریزی که بر روی مسیر وجود داشت مجبور به باز گشت به کارگاه و تلاش بر روی یک صفحه صاف بدون هیچ شکاف به طول 50 متر و بعد با صعود یک شکاف به طول 40 متر به صفحه صاف برخوردیم و با 10 متر تراورس به سمت چپ به مسیر آرش برخوردیم که تنها راه صعود به انتهای دیواره بود که در اینجا تیم تصمیم به بازگشت گرفت.

یک تیم از خانه کوه‏نوردان تبریز به منظور باز گشایی مسیر بر روی دیواره علم کوه وارد منطقه شدند که برنامه آنها بدین صورت بود:

۸۷.۵.۱۶ وارد شدن به علم چال

۸۷.۵.۱۷ بارگذاری و ثابت گذاری مسیر گل سنگها

۸۷.۵.۱۸ گشایش دو طول مسیر

۸۷.۵.۱۹ گشایش یک طول مسیر

۲۰و۸۷.۵.۲۱  گشایش سه طول مسیر با شب مانی در دیواره

۸۷.۵.۲۲ استراحت در کمپ علم چال

۲۳و۸۷.۵.۲۴  گشایش دو طول مسیر و تراورس قیف مرکزی و رسیدن به ریزشی‏ها و شب مانی در دیواره

۸۷.۵.۲۵ثابت گذاری ریزشی‏ها و بعد از ظهر ترک منطقه و حرکت به سوی رودبارک

افراد شرکت کننده:

میرباقر صمدیان ( سرپرست گروه)، داود لطفی( مسئول فنی)، احمد نصیر زاده( سرپرست صعود)، رحمان عباسپور، ابراهیم بیرامیان، مهدی زارعی، احمد شکری، سعید امیر خیزی( عکاس و فیلمبردار)، سعید ورزوند، امیر پیروساز، یاسر فرضی، حسین گل محمدی، خانم اکبری و خانم علیدوست.

یک تیم مشترک از کوه‏نوردان تهران، بروجرد، کرج و ساری به قصد صعود و گشایش مسیر بر روی دیواره غربی در تاریخ 21/6/87 وارد منطقه علم‏کوه شدند که یک روز پس از انتقال تجهیزات به یخچال غربی شروع به شناسایی و گشایش مسیر نمودند و پس از سه روز تلاش بر روی دیواره و گشایش سه طول مسیر جدید و باز گشایی دو طول از مسیر احتمالا ایتالیایی‏ها و یا آرش جمعا به مدت پنج روز کاری در شرایط نامساعد به  کار خود پایان داده و در مورخ 27/6/87 اقدام به بازگشت از منطقه نمودند.

افراد تیم:

کیومرث کاویانی( سرپرست)، اسماعیل متخیر پسند( سرپرست فنی)، حسین بلند اختر( طراح برنامه)، مجید قاسمی( فنی)، علی کریمی( فنی)، حسن گرامی(فنی)، مهران برنجی( فنی)، امید صافی( تدارکات پشتیبانی)، محمد نوروزی(پشتیبانی)، آیدین توکل(پشتیبانی)، شیما پاشایی(پشتیبانی)، مریم بهرامی نژاد(پشتیبانی).[19]

منابع: 

[17]- دفتر خاطرات قرارگاه كوه‏نوردي رودبارك،  سال 1385 تا 1386

[19]- دفتر خاطرات قرارگاه كوه‏نوردي رودبارك، سال 1387


مطالب مشابه :


اعلام اولویت جدید برای ثبت نام در گروههای عمره استان آذربایجان شرقی

ماه نورد تبریز. تبریز, 1392/02/29. خ تربیت غربی ، روبروی کوچه پستخانه قدیم. 5539445. 2, نکوسفر تبریز, تبریز, 1392/02/29. خ آبرسانی، روبروی




افتتاح دو پروژه ذوب آهن و نورد در استان

در ادامه طرح هاي توسعه اي اين مجتمع كه در قالب فاز دو عملياتي شد، پروژه نصب و راه‌اندازي خطوط توليد ميلگرد و پروفيل بود كه از فروردين ماه سال 1386 عمليات اجرايي آن




ثبت نام عمره مفرده سال 91-90

7- 5539445, خیابان تربیت غربی ، روبروی کوچه پستخانه قدیم, تبریز, ماه نورد تبریز, 9. 3803966, زعفرانیه، میرداماد، خیابان 24 متری دانش، روبروی سه راهی بهاران ،




هلدینگ گسترش فولاد تبریز

تبریز 2020 - هلدینگ گسترش فولاد تبریز - اخبار عمرانی و اقتصادی تبریز و آذربايجان. ... سه خط نورد اين شركت طي 3 الي 4 ماه آينده راه اندازي خواهد شد. علاوه بر طرح




زکوﺓ زندگی

زکوﺓ زندگی. شب همه بی تو کار من شِکوه به ماه کردن است. روز ستاره تا سحر تیره به آه کردن است. متن خبر که یک قلم بی تو سیاه شد جهان. حاشیه رفتنم دگر نامه سیاه




گفتگوی نشریه ماه نو با سارا عدالتیان- غارنورد جوان

گروه کوهنوردی و اسکی جام سهند تبریز - گفتگوی نشریه ماه نو با سارا عدالتیان- غارنورد جوان - خبر, عكس و گزارش كوهنوردي. ... باشگاه کوه نوردان آرش · تیم کوهنوردی




300 میلیون سال پیش کره زمین چگونه بود؟ تهران بندری در کنار اقیانوس!

یا برای رسید از تهران به تبریز باید از صدها کیلومتر دریا گذر کرد. .... فیلم آتش زدن اجساد عراقی ها توسط سربازان آمریکا · تصاویر دریافتی جدید از ماه نورد چین




نخستین تصاویر ارسالی مریخ نورد ناسا از سیاره سرخ

وبلاگ استعدادهاي درخشان ایران فردا - نخستین تصاویر ارسالی مریخ نورد ناسا از سیاره سرخ - تبریز. ... به گزارش خبرگزاری مهر، کنجکاوی مریخ نورد جدید ناسا که امروز دوشنبه 16 مرداد ماه روی سطح مریخ فرود آمد ... راهنمایی شهید فهمیده تبریز درس می خوانم




تاریخچه صعود به قلل منطقه تخت سليمان و علم كوه

یک گروه از کوهنوردان تبریز به نام اورال توانست از دو مسیر سال 1352 لهستانی ها و مسیر ... در مرداد ماه یک تیم جوان از گروه ارش عبارت از عباس محمدی سرپرست، مهرنوش




عظیم قیچی ساز مردي بالاتر از ابرها

گفت و گویی صمیمی با عظیم قیچی ساز پر افتخار ترین کوه نورد ایران / ... پرافتخارترين کوهنورد ايران که حدود دو ماه قبل دوازدهمين قله بالاي هشت هزار متري خود را هم




برچسب :