کارگاه کاردستی

کارهای دست‌ساز سه بعدی که کودکان با تفکر خود خلق می‌کنند و دارای حجم می‌باشد (طول ، عرض ، ارتفاع ) کاردستی نامیده می‌شود . لازم به ذکر است تنها کار برش کاغذ کاردستی محسوب نمی‌شود . لازم است به حجم یا ارتفاع آن از سطح حتی اگر چند میلی‌متر باشد ، توجه شود .

معیارهای بررسی کاردستی و تعریف آن‌ها

1- رابطه‌ی فعالیت با ویژگی‌ها ، نیازها و توانائی‌های کودکان :

کودکان پنج تا شش ساله می‌توانند با دقت بر روی کارهای خود متمرکز شوند ، به استفاده از ابزار و وسایل مختلف علاقه‌مند است و با استفاده از روش‌های جدید می‌توانند کاردستی‌های بیشتری بسازند .

کودکان به ساختن وسایل حجم‌دار علاقه نشان می‌دهند . آنها می‌توانند بیش‌تر اشکال را نقاشی کنند ، کار برش را انجام دهند، گره بزنند، کارهای تاکردنی انجام بدهند ، از عهده‌ی کارهای دوخت نیز بر می‌آیند .

2- رابطه‌ی فعالیت با تحریک و تقویت حواس و ایجاد هماهنگی بین اندام‌های مختلف بدن :

باید در انجام کاردستی کلیه‌ی حواس کودک تحریک و به کار گرفته شود، بخصوص حواس (لامسه ، بینائی و شنوائی ) . برای مثال اگر ماده‌ای که برای ساخت کاردستی انتخاب می‌شود کاغذ است. ابتدا لازمست کودک آن را لمس کند ، به رنگ و شکل آن توجه کند، حتی می‌تواند کاغذ را به حرکت درآورد و به صدای آن گوش دهد. استفاده‌ ی درست از ابزار باعث ایجاد دقت و تمرکز و هماهنگی بین اندام‌های مختلف بدن می‌شود. کودکان ابتدا باید ابزار کار را بشناسد و طریقه‌ی استفاده‌ی درست از وسایل مورد نیاز مانند قیچی‌، چسب را یاد بگیرد تا ماهیچه‌های انگشتان آن‌ها به کار افتاده و تقویت شود .

3- رابطه‌ی فعالیت با تمایلات احساسات و افکار کودکان :

یکی از ویژگی‌های کاردستی این است که شور و شوق فعالیت را در کودک به وجود آورد . هر چه قدر محیط ، شرایط و موضوع فعالیت و شیوه‌ی اجرای آن تازگی و تنوع داشته باشد، کودکان به انجام آن بیش‌تر علاقه نشان می‌دهند و این امر باعث احساس رضایت و خشنودی در آنان می‌شود و با این احساس اقدام به ساخت کاردستی می‌نمایند

.
4- رابطه‌ی فعالیت با تقویت دقت ‌تمرکز و پرورش خلاقیت :

جهت پرورش خلاقیت می‌توان مواد و وسایل مختلف را در اختیار کودک قرار داده تا با ارائه پیش زمینه‌ی مناسب (مشاهده و ایجاد کنجکاوی ) ، توجهشان به شکل ، اندازه ،رنگ ، جنسیت و مواد جلب گردد. تا کودک ضمن کار یاد بگیرد و خواص مواد را بشناسد و آماده شود تا شکل‌های جدید و متنوع‌تری با فکر خود بسازد. کاردستی به کودک کمک می‌کند تا خوب مشاهده کند ، فکر کند، کشف کند، طبیعت و دنیای اطراف خود را بشناسد و در نهایت تفاوت بین ساختن و نقاشی کردن را تجربه نماید. هرچه قدر مکانات و مواد بیش‌تری در اختیار قرار گیرد امکان ساخت و تولید بیش‌تر و متنوع برای او فراهم می‌شود .

5- رابطه‌ی فعالیت با تقویت مشارکت در کارهای گروهی

لازمست فعالیت‌های کودک ،خود محورباشد و به گونه‌ای جذاب طراحی شود که کلیه‌ی کودکان با علاقه‌مندی در اجرای آن مشارکت نمایند .

6- توجه به آزادی عمل کودکان :

کودکان در اجرای فعالیت باید آزادی عمل داشته باشند و کسی به جای آنان کار نکند. بدین معنا که خود کاردستی را کامل کنند (به طور مثل ابتدا شکل را نقاشی کنند، قیچی کنند، سرهم کنند، وصل کنند، بچسبانند ، گره بزنند و کامل کنند.) آزادی عمل کودکان نباید محدود شود، زیرا مهم کار کودک است نه زیبائی کار او .

7- پرهیز از الگودهی و کلیشه‌پردازی در ارائه فعالیت :

مربی موضوع و مواد کار را مشخص کرده و برای کودکان ایجاد انگیزه می‌نماید تا آن‌ها بتوانند زمینه‌های جدیدی را کشف نمایند . مربیان باید توجه داشته باشند تا از ارائه الگو و دستور‌العمل مستقیم و طرح‌های کپی شده در انجام کاردستی پرهیز نمایند .

کارگاه کاردستی مرکزفرصت خوبی ات برای تحقق این اهداف است .دراختیارقراردادن مواددورریختنی وایجادفرصت لازم جهت رشد وخلاقیت اعضاازاصلی ترین اهداف ومحورهای کاری ماست.خانم علیدوستی مربی این کارگاه باایجادچنین فرصتی اعضارادرباروری خلاقیت ذهنی یاری می رسانند.

81339971254161286898.jpg

 

82637360659142681745.jpg


مطالب مشابه :


تربیت کودک سه ساله

کودکان سه ساله قادرند تا کودک سه ساله برای مدت کوتاهی ای از مقوای کاردستی است کودک در




نقاشی یک کودک 6 ساله از حوادث کربلا

نقاشی یک کودک 6 ساله از آوردن شرایطی مطلوبتر برای کودکان در مهد کودک مدنظر نبود




کارگاه کاردستی

کارگاه کاردستی کودکان پنج تا شش ساله می‌توانند کرده و برای کودکان ایجاد




آزمایشات ساده برای سنجش هوش کودکان

کاردستی فرفره. تولد 4 ساله‌ها مناسب است اما برای کودکان برای کودکان بزرگتر می‌توان نام




برچسب :