تجهيزات و لوازم مورد نیاز مزرعه پرورش ماهی



 صافی چکه ای

دنیتریفکاسیون: تغییرات مرحله نهایی نتیریفکاسیون (نیترات سازی) نیترات است اگرچه گزارش منبعیبر کیفیت نیترات برای ماهیان هنوز ارائه نشده است ولی همواره باید در سیستم مقدار آن از 200 میلی گرم در لیتر کمتر باشد. نیترات محلول در سیستم را به دو طریق می توان کنترل کرد.

معمولاً در سیستم های آب در گردشی با ظرفیت بازیافت خیلی بالا به لحاظ اینکه تعویض آب انجام نمی شود معمولاً فیلتر حذف نیترات پیش بینی می شود و به صورت نادر زمانی که نیترات به بالاتر از حد مجاز برسد بخشی از آب سیستم در داخل فیلتر نیترات­گیر وارد و با افزودن متانول و ایجاد شرایط بی هوازی مقدار نیترات کاهش می یابد.

5CH3OH + 6NO3 ===>> 5CO2 + 3N2 + 6OH + 7H2O

علاوه بر ورش فوق روش دیگری نیز برای کاهش نیترات درون سیستم وجود دارد و آن تعویض بخشی از حجم آب سیستم با آب تازه می باشد.

گاهی در شرایطی که نیترات محلول در آب بالا باشد اکسیژن محلول در آب درون صافی های زیستی پایین باشد در قسمت رسوبات موجود در فیلترهای زیستی ممکن است عمل نیترات زدایی انجام شود و در نتیجه مقدار نیترات سیستم کاهش می یابد.

 صافی زیستی

در صافی های زیستی بر اساس محاسبات صورت گرفته مقدار سطوح مورد نیاز را از جنس pvc که به اشکال مختلف صفحه ای یا لوله ای با سطح مخصوص زیاد می سازند از دیگر شرایط مواد مواد بهتر باکتریایی سبک بودن و مقاومت برابر آب و شستشو بستر مناسب برای تثبیت و رشد باکتریها است. طبیعی است به مرور زمان ممکن است شیار بین ورقه ها یا سطح لوله ها در اثر رسوب مواد مسدود شوند و در اثر انباشته شدن و رشد موجودات زنده جریان آب کند شده و گازهای مضر تولید نمایند. رشد موجودات زنده با شستشوی متناوب فضای بین ورقه­ها و لوله ها کنترل می شود. باری این منظور باید در طی 6 تا 8 هفته یکبار فسمتی از صافی های مستغرق یک حوضچه را از مدار خارج و عمل شستشوی آن را انجام داد به طوریکه بعد از حدود 6 هفته یکبار کل بیوفیلترها برای یکبار شستشو شده باشند.

 نحوي شستشو استخرها و تاسيسات

عملکرد صافی دفع نیترات به این شکل می باشد که ابتدا ورودی و خروجی حوضچه ای که قرار است صفحان آن شسته شود، قطع می شود و بعد شیر هواده مربوط به حوضچه مذکور را باز کرده و با به قلیان درآوردن آب داخل آن رسوبات از صفحه ها جدا شده و در داخل آب معلق می شوند. پس از خارج کردن آب حاوی ذرات مواد زاید می توان آب ورودی را باز کرده و با مشاهده آب حوضچه چنانچه عمل شستشو و دفع مواد خوب انجام گرفته بود و آب آن تقریباً زلال بود شیر خروجی را باز کرده و آب را وارد مدار سیستم کنید. البته باید در نظر داشت که در عمل شستشو کلیه ورودی و خروجی های حوضچه باید بسته شود و پس از پایان عملیات مجدداً نسبت به باز کردن شیرهای مربوط اقدام کنید.

به نکات مهمی در مدیریت سیستم باید توجه داشت از جمله: هرگاه مقدار آمونیوم یا نیتریت افزایش یابد باید ابتدا غذادهی قطع شود و پس از آن مقدار تعویض آب تازه افزایش یافته و سریعاً جهت رفع علت اقدام شود. و در این وضعیت در صورتیکه دمای آب درون سیستم پایین باشد به آرامی درجه حرارت آب را تا c18 باید افزایش داد یکی از عوامل ایجاد چنین شرایطی می تواند اختلال در عملکرد صافی های زیستی باشد که نحوه نگهداری و شستشوی آن به موقع انجام نشده و باعث عدم کارآیی باکتریهای حذف آمونیوم و غیره می شود. طبق برنامه هر دو ماه یکبار باید صافی های زیستی شستشو شوند یعنی هر سه هقته یک سلول کاملاً شسته شود تا از کاهش جمعیت باکتریها جلوگیری شود. این امر بستگی به میزان غذادهی و کیفیت غذای مورد مصرف داشته و در صورت استفاده از غذای دارای خاک و مواد پودر شده زیاد شستشوی هر یک از صافی های زیستی باید به دو هقته ای یکبار کاهش یابد. بچه ماهی هایی که در هر لایه یا نوبت باید وارد سیستم شوند، ابتدا دو هفته خارج از سالن قرنطینه شده و در بدو ورودبا فرمالین ضدعفونی شوند و پس از دو هفته مجدداً عمل ضدعفونی تکرار و بعد از سه روز از آخرین مرحله ضدعفونی در داخل سیستم رهاسازی شوند. در هنگام شستشوی صافی های زیستی مواردی باید رعایت شود که به شرح ذیل می باشد:

1-    پمپ متانول خاموش شود.

2-    شیر مربوط به حوضچه در حال شستشو بسته باشد.

3-    ارتباط حوضچه مورد نظر با سایر حوضچه های فیلتر قطع شود.

4-    شیر پمپ شستشو را به فیلتر نیترات متصل کرد.

5-    شلنگ بالای بیوفیلترهای غرقابی فعال شود.

6-    آب حوضچه ها در مرحله اول بر روی فیلتر چکه ای یا داخل زهکش (اگر بوی گندیدگی یا لجن بدهد) قرار گرفته تا آب داخل حوضچه به ارتفاع 5/1-1 برسد.

7-    شیر خروجی پمپ شستشو باز و شیر شلنگ شستشو بسته شود.

8-    پمپ شستشوی صافی زیستی بخش مکش حوضچه شماره 1 باز شود.

9-    با شلنگ آب را روی تک تک لوله ها گرفته تا کاملاً شستشو انجام شود.

10-    پمپ شستشو در قسمت شیر شلنگ شستشو باز و شیر خروجی بسته شود.

11-    پمپ حوضچه روشن و مقداری آب حوضچه وارد شود.

12-    شستشوی لوله ها یک به یک انجام شود که نتیجه آن تولید آب بسیار کثیف است.

13-    آب کثیف به سمت زهکش هدایت شده و دریچه های خروجی باز و شلنگ بسته شود.

14-    موارد 9 تا 13 تکرار شود تا آب کاملاً عاری از لجن شود.

15-    پمپ شستشوی صافی زیستی خاموش شود.

16-    همه شیرها دوباره به حالت اولیه بازگردند.

17-    دریچه ورودی برای حوضچه شماره 1 باز شود.

18-    شیرهای مکش پمپ حوضچه دفع نیترات باز شود.

19-    پمپ متانول روشن شود.

مدت زمان این عملیات برای یک حوضچه حدود 5-4 ساعت طول می انجامد

 حذف نیترات در صافی دفع نیترات

عمل دنیتریفکاسیون در واقع امکان تبدیل نیترات به گازهای نیتروژن N2 و دی اکسید کربن CO2 است. این ثافی سبب می شود که مقدار نیترات داخل سیستم را در آب سیستم پایین آورده و در حد مجاز که مناسب پرورش ماهی می باشد نگه دارد. در واقع دفع نیترات شبیه جریان آب بسیار کمتر است.

آبهایی که پایین صافی زیستی مستغرق در هنگام شستشو جمع می شود و نیز آبهایی با کمبود اکسیژن مواجه هستند به داخل صافی دفع نیترات پمپ می شود و با اضافه کردن مقدار لازم متانول عمل نیترات زدایی انجام می­شود. مقدار مناسب نیترات داخل سیستم های مذکور حدوداً 150 میلی گرم در لیتر است. بنابراین معمولاً عمل نیترات زدایی زمانی انجام می شود که نیترات داخل سیستم از مقدار فوق بالاتر رود و برای شستشوی فیلتر مذکور هم باید حداقل 4-3 هفته ای یکبار اقدام کرد.

 اشعه ماورای بنفش (UV)

اشعه ماورای بنفش به بخشی از طیف تابشی الکترومغناطیسی اطلاق می شود که طول موجی حدود nm390 نانومتر دارد. این امواج در کشتن میکروارگانسیتها بسیار مؤثرند. این امواج در صورتی مؤثر هستند که مستقیماً به میکروارگانیستها برخورد کند و اشعه UV جذب هسته سلول می شود و موجب تغییر ماهیت آنها می شود. طول موج UV در دامنه 260-250 نانومتر خاصیت میکروب کشی بیشتری دارد. مهمترین مزیت اشعه UV عدم ایجاد تغییرات فیزیکی و شیمیایی آب است. در این سیستم آب محیطی از ذرات به مخزن بسته ای وارد و بعد از عبور از میان لامپ های UV از طرف دیگر خارج می شود. معمولاً طول عمر و یا تأثیرگذاری لامپ ها 10 تا 8 ماه است پس از این مدت تعویض می شوند. البته طول عمر مفید این لاکپها کمتر بوده و توسط کارخانه سازنده اعلام می شود.

 تنظیم کردن قسمت ها

همانطور که قبلاً اشاره شد قسمتهای مختلف سیستم مدار بسته باید در کنار هم هماهنگ شوند تا سیستم بتواند به فعالیت خود ادامه دهد. از جمله اینکه در زمان پرورش در داخل حوضچه ها مرتب باید ورودی و خروجی حوضچه­ها کنترل و شیرهای اکسیژن رسان تنظیم شود و عناصر حساس سنجش مربوطه از جمله اکسیژن بازدید و تمیز شوند تا مقدار واقعی اکسیژن داخل حوضچه ها را به نمایش گذارد در محدوده تعریف شده باشد.

 تمیز کردن قسمتهای مکانیکی

صافی توری دوار که به منظور حذف مواد جامد معلق از آب از آن استفاده می شود، یکی از اجزای مهم در سیستم مداربسته می باشد. و برای حذف ذرات بالاتر از 80 تا 60 میکرون به کار گرفته می شود. با هدایت آب خروجی حوضچه های پرورش ماهی که حاوی ذرات دفع شده ماهی و غذاهای مصرف نشده است به سمت این فیلترها و گذراندن آب از توریهایی که قطر سوراخهای آن کوچکتر از قطر این ذرات است با آب تصفیه شود. این توریها بعد از گرفتن ذرات در حرکت دورانی با افشانک های آبی که در قسمت بیرونی نصب شده است، سبب شستشوی ذرات مواد از توریها و هدایت به داخل ناودانی به خارج سیستم هدایت می شوند و در طراحی توریهای دوار می­توان گردش آنها را با توجه به حجم گرفتگی توری ها بصورت خودکار تنظیم کرد.

 صافی زیستی مستغرق و چکه ای

در این صافی ها آب از روی محیط کشت که باکتریها بر روی آن رشد می کنند می گذرد و سپس از صافی خارج می شود. مدل طراحی آن دو نوع است. وقتی که آب از بالا به پایین جریان دارد و از بخش تحتانی فیلتر خارج می­شود به نام Down flow filter می باشد. و هرگاه آب از پایین به بالا جریان یابد به نام Up flow filter می باشد. سطح مخصوص موادی که به عنوان بستر رشد باکتریها مورد استفاده قرار می گیرند متفاوت است.

مقدار آب عبور کرده از سطح صافی های زیستی m3/m2150 یا بیشتر است. آب پس از عبور از این صافی ها که سطح این فیلترها m2/m3200 می باشد به داخل حوضچه ذخیره وارد شده و سپس به مخزن اختلاط آب و اکسیژن، مخزن حاوی لامپ های حالا و حوضچه های پرورش هدایت می شود.

آبی که چکه ای از خروجی صافی های زیستی مستغرق وارد صافی زیستی چکه ای می شود روی صفحه ای کم در سطح آن به منظور یکنواخت منافذی تعبیه شده است هدایت شده و بصورت همگن از این منافذ روی سطوح صافی­ها پراکنده می شود. و در زیر صافی زیستی چکه ای جمع می شود. پرورش ماهی علاوه بر حذف آمونیوم و نیتریت در صافی های چکه ای تهویه آب نیز صورت می گیرد به شکلی که با هوادهی آب را پالایش نموده و Co2 را که در اثر فعالیت باکتریها تولید شده است، خارج می نماید. آب زیر صافی های چکه ای معمولاً به شکلی به طرف حوضچه ذخیره شماره 2 جهت پمپ شدن عبور داده می شود که ایجاد سرعت شده و مواد زاید جدا شده از صافی مستغرق و صافی چکه ای در زیر این صافی ها باقی نماند. و به داخل حوضچه انتقال داده شود. روی صافی های چکه ای را روزانه  باید برس زد تا منافذ مسدود نشوند و بعد از آنکه آب درون حوضچه ذخیره شماره 2 جمع شد با پمپ به قسمت های ذکر شده و حوضچه ها فرستاده می شود.

در قسمت خروجی صافی های زیستی غرقابی دو خروجی وجود دارد که یکی از آنها اصلی است که به روی صافی چکه ای جریان دارد و یکی نیز به پمپ صافی دنتیریفکاسیون ارتباط دارد که در صورت افزایش مقدار نیترات سیستم قسمتی از آب قسمت تحتانی حوضچه آرائی که حاوی مواد زیادتری و اکسیژن محلول کمتری است (حدود 5/0 میلی گرم) به داخل فیلتر مستغرق دفع نیترات فرستاده می شود و آب به صورت یکنواخت تمام قسمت های حوضچه به طرف سطح جریان دارد و از آنجا به داخل صافی توری دوار هدایت می شود.

باید توجه داشت در عدم جریان آب در تمام صافی که نشانه انسداد صفحات و سطوح لوله های مستغرق می باشد باید فیلتر دفع نیترات را شستشو داد. پایین آوردن نیترات در سیستم معمولاً به دو روش مقدور است. یکی با اضافه کردن آب ورودی و تعویض بیشتر آب و با استفاده در صافی دنتیریفکاسیون با پایین آوردن اکسیژن محلول ورودی زیر 5/0 میلی گرم در لیتر یا اضافه کردن متانول جهت تولید کربن فعالیت باکتریهای هتروتروف شدیداً می شود. این باکتریها نیترات را به N2 تبدیل کرده که به صورت حباب در سطح صافی دنیتریفیکاسیون دفع می­شود.

منبع: persianghezel.com


مطالب مشابه :


طریقه پرورش ماهی قزل آلا

طریقه پرورش ماهی قزل ساخت استخرپرورش ماهی: قزل آلا بر اساس روش توليد به




نحوه ساخت حوضچه های پرورش ماهی دوار

پرورش ماهی | قزل آلا دیواره را باید از دو یا چند صفحه فلزی ساخت تا مقاومت ان زیاد شود و




آموزش غذا دهی به ماهی ها

پرورش ماهی | قزل در این روش از مزایای این دستگاه کاهش نیروی انسانی ، سادگی و امکان ساخت




نحوه ساخت کانالهای دراز بتونی پرورش ماهی ( آبراهه ها )

پرورش ماهی | قزل آلا،ماهی مزاياي اين روش اين است كه نيازي به نحوه ساخت حوضچه های پرورش




آموزش نحوه احداث استخرهای پرورشی ماهیان گرم آبی

پرورش ماهی | قزل آلا،ماهی روش کار: همان برای ساخت دریچه ورودی آب معمو لا از یک لوله ی




نحوه آماده نمودن غذای ماهی قزل آلا

پرورش ماهی | قزل آلا اجزای ترکیبی غذای قزل آلا, روش های نحوه ساخت استخر یا حوضچه ماهی.




نحوه پرورش ماهی قزل آلا در استخر خاكي (سیستم دانمارکی)

پرورش ماهی | قزل آلا نداشتن هزينه اوليه ساخت مي باشد و اما پرورش ماهی به روش




تجهيزات و لوازم مورد نیاز مزرعه پرورش ماهی

پرورش ماهی | قزل آلا علاوه بر ورش فوق روش دیگری نیز برای نحوه ساخت استخر یا حوضچه ماهی.




برچسب :