مجموعه فرهنگ سراي نياوران

مجموعه فرهنگ سراي نياوران با طراحي مهندس كامران ديبا، در همسايگي كاخ نياوران در خيابان پاسداران، به عنوان نخستين فرهنگ سراي ايران احداث شد. ساخت اين بنا در تاريخ 1355 شمسي شروع و در سال 1356 به اتمام رسيد. مساحت مجموعه نياوران 110 هزار مترمربع است كه زيربناي ساختمان ها 10 هزار متر مربع مي باشد.

اين مكان از سال 1364 تا 1374 به عنوان دانشكده هنر و زير نظر وزارت ارشاد فعاليت نموده و در سال 1374 با عنوان رسمي فرهنگسرا شروع به كار كرد.

i120398_2.JPG

پرسپكتيو فرهنگسراي نياوران

گرچه اين مجموعه به صورت قسمت هاي مجزا طراحي شده و بعد در كنار هم قرار گرفته اما با بداعت هاي خاص، معمار توانسته ارتباطي صحيح و جستجوگر ميان دو ساختمان بوجود آورد. البته قسمت شمالي مجموعه به علت آنكه در اختيار موسسه تحقيقات رياضي و فيزيك قرار گرفته غير قابل بازديد مي باشد.

 i120406_7.JPG

حياط مركزي فرهنگ سراي نياوران


ساختمان فعلي فرهنگ سراي نياوران در بخش جنوب غربي بستر واقع شده و تركيبي از اجزاي مختلف مي باشد كه بر گرد حياط نظام يافته اند كه قرارگيري مجموعه بدين نحو، تقريبا شكل "U" مانندي را بوجود آورده است. حجم كلي بنا با ارتفاع حدود دو طبقه ديده مي شود و تمامي اجزاي مجموعه داراي ارتفاعي تقريبا يكسان هستند.

i120401_4.JPG

  موقعيت فعلي فرهنگ سراي نياوران در مجموعه

 

سر در ورودي اين بنا، به صورت متقارن است. اين سر در به عنوان پيش ورودي براي دسترسي به درب اصلي فرهنگسرا مي باشد. سر در فوق برگرفته از ساختار فضاي هشتي در معماري سنتي مي باشد.

سمت راست درب ورودي نگهباني قرار گرفته و دسترسي به ساختمان هاي اصلي از طريق پله ها صورت مي گيرد. وجود دو عامل بعدي، سكوها و شمشاد ها در دو طرف پله ها، عمل هدايت مخاطب به ساختمان اصلي را به عهده دارد.

براي ورود به حياط مركزي مخاطب مقيد به گذشتن از زير قالب سنتي كه به شكل سر در ورودي است مي باشد. حياط مركزي يكي ديگر از نمودهاي سنتي است كه در اين بنا استفاده شده است. اين قسمت داراي دو آبنما و دو باغچه مي باشد و تمامي دربهاي ساختمان به اين سمت باز مي شود.

i120399_3.JPGسردر ورودي به حياط مركزي


سازه اين بنا مسلح مي باشد. در زيبايي شناختي اين ساختمان، طراح با تركيبي ميان بافت (بتن و سنگ)، فرم (ساده هندسي) و سنت (معماري ايراني) توانسته ساختار جدي از معماري سنتي و مدرن را خلق نمايد. بافت نماي مجموعه، بتني با چاشني خردلي رنگ مي باشد كه در سطح نماهاي دو بخش نگارخانه و نمايشخانه بلوك هاي رومي در داخل قالبي از بتن و همباد با آن ديده مي شوند.

i120402_5.JPG

  پلان معرفي فضاهاي طبقه همكف فرهنگ سراي نياوران

نماهاي داخلي از حياط مركزي  i120408_82.JPG

نماهاي داخلي از حياط مركزي


سالن گوشه در انتهاي حياط مركزي و بين دو ساختمان قرار گرفته به طوري كه طراح توانسته اين دو ساختمان را به هم متصل كند. در ساختمان فعاليت هاي گوناگون هنري برگزار مي شود.

 i120404_6.JPG

بلوك هاي رومي در داخل قالبي از بتن در بدنه نگارخانه

 كتابخانه مجموعه شامل كتابهاي تخصصي هنر بوده و شامل فضاهاي زير مي باشد:

1-      ورودي  2- فضاي تقسيم  3- قسمت كاتالوگ ها  4- مراجعه و تحويل  5- مخزن  6- سالن مطالعه

i120397_1.JPG

كتابخانه مجموعه فرهنگسراي نياوران 

در انتها لازم از زحمات آقاي محمد منفرد كه در گرفتن مجوز بازديد و پلان هاي مجموعه نقش اصلي را ايفا كردند تشكر نماييم.  


مطالب مشابه :


پلان فرهنگسرا

کافی نت باران - شهریار - معماری - پلان فرهنگسرا - معماری - کافی نت باران - شهریار -




مجموعه فرهنگ سراي نياوران

اين سر در به عنوان پيش ورودي براي دسترسي به درب اصلي فرهنگسرا بازديد و پلان هاي




برچسب :