اهمیت دامپزشکی در دنیای ما

دكتر داوود امان‌اللهي* اهميت دامپزشكي در دنياي ما   برخي از دانشمندان معتقدند زمان پيدايش نباتات و حيوانات در زمين، حدود يك ميليارد و چهارصد ميليون سال پيش بوده است. در نتيجه انسان از اولين روزهاي حضور در زمين با اين موجودات سروكار داشته ودر قرون واعصار مختلف اقدام به اهلي كردن آنها كرده است. در فرهنگ اوستايي آمده است، فريدون اولين كسي بوده كه در پزشكي و دامپزشكي تبحر داشته، زيرا پادزهر مارگزيدگي را ساخت و فيل را هم اهلي كرد.

اولين مدرك دامپزشكي كه مربوط به هزاره سوم قبل از ميلاد و نوشته‌اي به خط هيروگليف روي پاپيروس از مقابر مصري به دست آمده نيز درباره بيماري‌هاي چهارپايان توضيح داده است.

همچنين حدود 2500 سال قبل از ميلاد، تشكيلات اداري منظمي در نواحي سومر و عيلام وجود داشته كه نشان مي‌دهد دامپزشك به عنوان يك شخصيت تخصصي به جراحي حيوانات بويژه درمان شكستگي مي‌پرداخته است. معلم اول ارسطو نيز به گواه تاريخ دامپزشكي هم مي‌كرده و در زمينه دررفتگي مفاصل، هيدروپيزي گاو و صرع بز و گوسفند مطالبي آورده است. كزاز، مشمشه حاد، اختلالات ريوي، ذات‌الريه، نقرس، جذام و اسهال بيماري‌هايي بوده كه ارسطو در مكتوبات خود آورده است. همچنين خون‌بندي با آتش، درمان زخم‌ها به وسيله داغ، فتيله‌گذاري، بخيه كردن، درمان فتق نافي و... از جمله مواردي است كه ارسطو به آن اشاره كرده است.

در زمان ساسانيان، پادشاهان نيز به كار دامپزشكي علاقه نشان مي‌دادند به طوري كه هرمز پسر شاپور دامپزشك بزرگي بود و در شناخت بيماري‌ها و درمان آن تسلط كامل داشت. بهرام، برادر هرمز نيز چهارمين پادشاه ساساني بود كه به حرفه دامپزشكي عشق مي‌ورزيد.

اهميت توجه به حيوانات در طول تاريخ از طرفي و لزوم آگاهي از بيماري‌هاي مشترك بين انسان و دام از طرف ديگر باعث شد تا در سال 1369 شمسي به دنبال پيگيري و تلاش دامپزشكان براي اختصاص روزي از روزهاي سال در تقويم رسمي كشور به نام روز دامپزشكي، دكتر حسن تاج‌بخش استاد ممتاز دانشگاه تهران و چهره‌ ماندگار دامپزشكي و مولف كتاب‌هاي تاريخ دامپزشكي و پزشكي ايران، ماه مهر را به عنوان ماهي شايسته به خاطر آغاز سال تحصيلي و روز چهاردهم را به ياد گوش‌روز  كه در ايران باستان روز مباركي بود و در منابع اسلامي هم آمده است  پيشنهاد و مطرح كرد و در نهايت 14 مهر به عنوان روز دامپزشكي معين شد.

اين روز در تمامي استان‌ها به همت ادارات كل دامپزشكي و نظام دامپزشكي، گردهمايي‌هايي با هدف همدلي، همزباني و هم‌پيماني دامپزشكان و ديگر رده‌هاي دامپزشكي در عرصه‌هاي مختلف اجرايي، آموزشي و تحقيقاتي صرف‌نظر از جايگاه‌هاي دولتي و غيردولتي آنان و از طرفي آشنايي بيشتر جامعه بويژه مسوولان با وظايف و مسووليت‌هاي كليدي و اثربخش اين قشر در بهداشت و سلامت دام و فرآورده‌هاي دامي، سلامت غذا و امنيت غذايي و در نهايت بهداشت همگاني برگزار مي‌شود.

براي درك بيشتر اهميت توجه به بيماري‌هاي دامي همين بس كه طبق اعلام سازمان جهاني بهداشت (WHO)، از ميان 1709 عامل بيماري‌زاي شناخته شده، 832 عامل يعني 49 درصد و از ميان 156 بيماري نوپديد شناخته‌شده در انسان، 114 مورد آن يعني 74 درصد از حيوانات به انسان منتقل مي‌شوند. از جمله مهم‌ترين و خطرناك‌ترين اين بيماري‌ها مي‌توان به هاري، جنون گاوي،‌ سل، تب مالت، سياه‌ زخم، آنفلوآنزاي فوق حاد پرندگان، كيست هيداتيد، ليشمانيوز، تب خونريزي‌دهنده كريمه، كنگو و تب دره ريفت اشاره كرد كه در دهه اخير خسارت‌هاي جبران‌ناپذيري به بهداشت جامعه انساني و اقتصاد جهان وارد كرده است. بر همين اساس تامين بهداشت دام و فرآورده‌هاي دامي و پيشگيري و مبارزه با بيماري‌هاي دام و طيور از اهداف اصلي تشكيل سازمان دامپزشكي كشور است.

بررسي بيماري‌هاي دامي، شناسايي مناطق آلوده و راه سرايت و طرز انتشار بيماري‌ها، تامين بهداشت دام كشور از طريق پيشگيري و مبارزه با بيماري‌هاي همه‌گير و قرنطينه‌اي دام، همكاري با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در امر مبارزه با بيماري‌هاي مشترك انسان و دام، تاسيس پست‌هاي قرنطينه در نوار مرزي و داخل كشور به منظور جلوگيري از سرايت بيماري‌هاي دامي، همچنين كنترل بهداشتي ورود و خروج دام و فرآورده‌هاي خام دامي و نظارت در نقل و انتقال آنها و صدور گواهي بهداشتي دام و فرآورده‌هاي خام دامي كه به خارج صادر مي‌شود، از جمله وظايف اين سازمان است. نظارت بهداشتي بر چراگاه‌ها، مراتع، آبشخورها، محل نگهداري دام و ديگر تاسيسات مربوط به پرورش دام و همچنين نظارت بر كارخانه‌هاي توليد خوراك دام از لحاظ بهداشتي، اظهار نظر و نظارت درباره ساخت، ورود و صدور و فروش انواع دارو، واكسن، سرم و مواد بيولوژيكي مخصوص دام، مشاركت در كنفرانس‌هاي بين‌المللي دامپزشكي و اعزام نماينده به اين كنفرانس‌ها و همچنين مبادله اطلاعات علمي با مراكز مراجع علمي و دامپزشكي، تأسيس و توسعه شبكه‌هاي دامپزشكي همچنين تربيت كادر فني در مناطق و مراكز دامداري كشور، صدور پروانه اشتغال براي موسسات و واحدهاي تهيه‌كننده مواد مورد مصرف دامپزشكي، صدور پروانه تاسيس بيمارستان‌ها، داروخانه‌ها، درمانگاه‌ها و آزمايشگاه‌هاي دامپزشكي و نظارت بر فعاليت آنها، صدور پروانه اشتغال به كار مايه‌كوبي و درمان دام جهت افراد ذي‌صلاح، تهيه وسايل و لوازم فني، داروها، واكسن، سرم، مواد بيولوژيك، سموم و مواد ضدعفوني‌كننده مربوط به مبارزه با بيماري‌هاي دامي از داخل يا خارج كشور و عرضه آن به مصرف‌كنندگان به قيمت تمام‌شده يا به صورت بلاعوض و بازرسي و كنترل كيفي بهداشتي فرآورده‌هاي خوراكي دام از مرحله توليد تا توزيع نيز از ديگر  وظايف اساسي سازمان دامپزشكي كشور است.

* رئيس اداره آموزش و روابط عمومي اداره‌كل دامپزشكي تهران

لینک مطلب در روزنامه جام جم :

http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100951335396


مطالب مشابه :


اطلاعات وکلای محترم استان کرمانشاه

خ شهید بهشتی- جنب دفتر خانه خ انقلاب طبقه دوم داروخانه دکتر کرمانشاه مجتمع میلاد




معرفی چهره های دانشگاهی شهرستان بیله سوار مغان

بيله سوار ساكن بيله سوار* شاغل در داروخانه شخصي دکتر فرامرز صبری میلاد پروانه




اهمیت دامپزشکی در دنیای ما

دکتر محمد میلاد عزیز تاسيس بيمارستان‌ها، داروخانه‌ها، درمانگاه‌ها و




مرگنامه نود

(نقاش قهوه خانه ای) (اسلام شناس و ایران شناس ) دکتر ابراهیم یونسی




22 بهمن مبارک

اجتماع نكنند و به خانه هاي خود بازگردند داروخانه دکتر میلاد حضرت علی(به




سخنان بزرگان در مورد ریاضی

بیمارستان میلاد دکتر سلام. اینتر فرود آمده به خدمت ستاره شناس و سایر علوم طبیعی در می




فقر و تنگدستی علامه جعفری (ره)

سالگرد رحلت ملکوتی آیت الله حق شناس داروخانه‌ای رسیدیم نسخه دکتر است که برای




نام مشاغل به زبان انگلیسی

بیمارستان میلاد داروخانه سلامت. احکام. سلامتی بانوان . مجله پزشکی دکتر




برچسب :