حوزه علمیه عرفانی قره بلاق

حوزه علميه عرفاني قره‌بلاغ به عنوان محل آموزش شريعت و عرفان واقع در يكي از روستاهاي تركمن‌نشين شهرستان علي‌آبادكتول در استان گلستان تاكنون صدها طلبه با درجه "آخوندي" تربيت كرده است.

از اين حوزه كه در روستاي قره‌بلاغ واقع شده به‌عنوان بزرگترين و معروفترين حوزه علميه تركمن صحرا نام برده مي‌شود كه طلبه‌هاي فارغ‌التحصيل از آن به تعليم و تبليغ دين در نقاط مختلف استان گلستان مشغول هستند.

حوزه علميه قره‌بلاغ علاوه بر محل آموزش شريعت، محل فراگيري عرفان نظري و عملي نيز است و به اين دليل به آن "حوزه علميه عرفاني قره‌بلاغ" مي‌گويند.

روحانيون فارغ‌التحصيل از اين حوزه نيز با تاسيس حوزه جديد درمحل سكونت خود نام حوزه علميه عرفاني را بر اول نام حوزه خود مي‌آورند.

در زمينه موسس اين حوزه علميه گفته شده است كه موسس آن يارمحمد آخوند نظري متولد سال ‪ ۱۲۹۹‬است كه در سال ‪ ۱۳۳۰‬اقدام به تاسيس اين حوزه‌علميه عرفاني كرد و خود مديريت عالي آن را برعهده دارد.

در اين مورد عبدالحميد نظري در پايان نامه كارشناسي ارشد خود با عنوان "شكل‌گيري و روند تحولات بافت روستاهاي عشاير تركمن صحرا"، مي‌گويد: آخوند نظري بعداز اتمام تحصيلات حوزوي با هماهنگي بزرگان منطقه اين حوزه را داير كرد و اكنون بعد از حدود نيم قرن طلبه‌هاي بسياري از اين حوزه فارغ‌التحصيل شده‌اند.

هم‌اكنون در اين حوزه حدود ‪ ۲۵۰‬طلبه زير نظر ‪ ۱۵‬نفر از اساتيد به صورت شبانه‌روزي و رايگان مشغول تحصيل علوم ديني و عرفان نظري و عملي هستند.

در زمينه تاثير وجود اين مركز در منطقه، در دانشنامه گلستان نوشته شده است كه وجود اين مركز ديني در روستاي قره‌بلاغ نقش شايان توجهي در روند تحولات فرهنگي، اجتماعي و بافت اين روستا داشته و به آن جايگاه معنوي و اجتماعي ويژه‌اي بخشيده است.

شيوه كلي آموزش و تعليم حوزه علميه عرفاني قره‌بلاغ تقريبا همان روش سنتي است كه در گذشته‌هاي دور در مراكز علوم ديني متداول بوده است.

در اين حوزه مقدمات با آموزش قرآن شامل شناخت حروف تا تجويد كامل قرآن آغاز مي‌شود و به مرور، كتابهاي مختلف در صرف، فقه، نحو، علم بلاغت، علم كلام، اصول دين، حديث، منطق، مواريث، تفسير قرآن و عرفان نظري تدريس مي- شود.

اساتيد اين حوزه بيشتر اهل روستاي قره‌بلاغ شهرستان علي‌آبادكتول و طلاب از همه طوايف و تيره‌هاي تركمن هستند.

همچنين تاكنون چند طلبه از استانهاي كردستان و گيلان در اين حوزه آموزش ديده و بعداز فارغ‌التحصيلي به ديار خود بازگشته‌اند.

"نورالدين سن‌سبلي" در مطلبي در زمينه حوزه علميه قره‌بلاغ مي‌نويسد: زمان شروع روزانه كلاس‌ها در طول سال تحصيلي بعداز نماز صبح بوده و با توجه به حجم مطالب، طول زمان و ساعت تدريس دروس متغير است.

گفتني است در اين حوزه علاوه بر تحصيلات حوزوي مراسم ديگري نيز برگزار مي‌شود كه شامل مراسم مولودي خواني، برنامه ذكر ذاكرين، جشن فارغ‌التحصيلي طلبه‌ها، نماز تراويج در ماه مبارك رمضان و مراسم شب قدر است.

سن سبلي اضافه مي‌كند: مراسم مولودي خواني معمولا در ماه ربيع‌الاول و به مناسبت ميلاد پيامبر اعظم حضرت محمد (ص) برگزار مي‌شود.

همچنين مراسم عرفاني ذكر ذاكرين همه هفته در شبهاي سه شنبه و پنجشنبه انجام مي‌گيرد.

گفتني است جشن فارغ‌التحصيلي طلبه‌ها و نيل به‌درجه آخوندي آنان نيز بيشتر در ماههاي ربيع‌الاول و ربيع الثاني برگزار مي‌شود.

احداث ساختمان جديد حوزه علميه عرفاني قره بلاغ در سال ‪ ۶۴‬آغاز و بعداز دو سال و نيم به پايان رسيد،هرچند هنوز بخشهايي از ساختمان قديمي بويژه از نظر معماري و زيباسازي نيازمند بهسازي مي‌باشد.

اين ساختمان داراي يك طبقه همكف و دو طبقه ديگر است كه حدود سه هزار مترمربع زيربنا داشته و داراي ‪ ۴۴‬حجره‌است كه طلاب درآن به صورت شبانه‌روزي تحصيل و زندگي مي‌كنند.

مسجد حوزه علميه عرفاني قره‌بلاغ با ‪ ۶۵۰‬مترمربع زيربنا ظرفيت يك هزار و ‪ ۵۰۰‬نفر را دارد.

اين مسجد با دو مناره به بلندي ‪ ۳۰‬متر همه روزه محل برگزاري نماز است.

همچنين كتابخانه اين حوزه با حدود ‪ ۲۰‬هزار جلد كتاب در دسترس استفاده طلاب و اهالي روستاي قره‌بلاغ مي‌باشد.

حوزه قره‌بلاغ از امكانات رفاهي و خدماتي نظير سالن مطالعه، مخزن كتاب و كتابخانه، اتاق كامپيوتر، سيستم گرمايشي از نوع شوفاژ، سالن غذاخوري و آشپزخانه برخوردار بوده و داراي نانوايي مستقل است.

گفتني است گلستان يكي از سه استان شمالي كشور است كه درجنوب شرقي درياي خزر واقع شده و اقوام مختلف با فرهنگ و آداب و رسوم خاص را در خود جاي داده‌است.

در اين استان با حدود يك ميليون و ‪ ۶۵۰‬هزار نفر جمعيت اقوام مختلف از جمله فارس، تركمن و سيستاني ساكن هستند.

علي‌آباد كتول با بيش از ‪ ۱۲۰‬هزار نفر جمعيت در ‪ ۳۵‬كيلومتري شرق گرگان واقع شده‌است، قره‌بلاغ جزو روستاهاي تركمن‌نشين شهرستان علي‌آبادكتول بشمار مي‌رود.

ارسال خبر: ۱۵:۴۰ ‪چهارشنبه، ۱۳ دی ۱۳۸۵‬ نسخه قابل چاپ

بازگشت خبر بعد

اجتماعي

ورود مشتركين | مناسبتها بالاي صفحه


مطالب مشابه :


مبادله كامنت در وبسايت عرفان آباد

پیـــش بـــه ســـوی خـــدا - مبادله كامنت در وبسايت عرفان آباد - « خدا ، به هر که بخواهد خیری




سایت حوزه علمیه عرفان آباد

سایت حوزه علمیه عرفان آباد که قبل از شروع ماه مبارک رمضان فعالیت خود را آغاز کرده بود در طول




معرفی پیامبر اکرم (ص) از زبان کودکان و نوجوانان عرفان آباد یزد

آخرین پیامبر - معرفی پیامبر اکرم (ص) از زبان کودکان و نوجوانان عرفان آباد یزد - پیامبری که




حوزه علمیه عرفانی قره بلاق

سایت جدید حوزه علمیه عرفانی عرفان اباد. علي‌آباد كتول با بيش از ‪ ۱۲۰‬هزار نفر جمعيت در




عرفان صمدی

با سلام هیئت الزهرا (س) علی آباد بابلسر هدفمش از راه اندازی این وبلاگ تشکیل یک منبع اطلاعاتی




شیخ کمال عباس آباد دارفانی را وداع گفت.

وب عرفانی گمگشته دل - شیخ کمال عباس آباد دارفانی را وداع گفت. - هورامان ، عرفان وفرهنگ




دکتر علی فتح الهی ،یکی از مفاخر علمی دانشگاهی ایران

1/1-مقطع کارشناسی الهيات گرايش اديان و عرفان سال 1364 آزاد اسلامي واحد خرم‌آباد به




شعر ترکمنی در باره مرشدکبیر حضرت شیخ. . .از سایت عرفان اباد

وب سایت بدر - شعر ترکمنی در باره مرشدکبیر حضرت شیخ. . .از سایت عرفان اباد - خبری و تحلیلی - وب




علامه ملّا «عبد المجید موحّد نادری

وب عرفانی گمگشته دل - علامه ملّا «عبد المجید موحّد نادری - هورامان ، عرفان وفرهنگ ، (مقالات




برچسب :