خانه‌داري

خانه‌داري


چگونه از زنگ زدن سيم ظرفشويي جلوگيري کنيم؟

يک ليوان پلاستيکي يا شيشه دهن گشادي را از محلول آب و صابون پرکنيد و سيم ظرفشويي را پس از شستن ظرفها درون آن بياندازيد. آب و صابون را هر شب عوض کنيد تا سيم ظرفشويي شما تميز و پاکيزه بماند. روش ديگر براي جلوگيري از زنگ زدن سيم ظرفشويي آن است که سيم را پس از شستن با  آب، روي قطعه اي کاغذ آلومينيومي (فويل) قرار دهيد سپس روي چراغ گاز بگذاريد تا حرارت شعله پيلوت آرام آرام آب آن را بگيرد و خشک کند.

 
ظرفشويي آسان

اگر براي شستن ظرف، وسيله دسته بلندي در اختيار نداريد خود مي‌‌توانيد ابتکاري به خرج دهيد. يک گيره بزرگ کاغذ را به ابر يا پارچه ظرفشويي وصل کنيد و از آن به منزله دسته استفاده کنيد، به اين ترتيب از زبر شدن يا کثيف شدن ناخن و انگشتان شما هنگام ظرفشويي جلوگيري خواهد شد.

 
رقيق کردن مايع ظرفشويي

براي صرفه جويي در مصرف مايع ظرفشويي مي‌‌توانيد آن را با آب رقيق کنيد. يعني مايع ظرفشويي را به نسبت مساوي با يکديگر مخلوط ساخته و درون ظرفي (مانند بطري خالي مايع ظرفشويي) بريزيد. در عين حال که از تأثير آن کاسته نمي‌شود، از لحاظ اقتصادي بسيار با صرفه خواهد بود.

 
زدودن لکه از ظروف نچسب و بچسب

براي پاک کردن ماهيتابه يا قابلمه‌هايي که سوخته و تَه گرفته، هرگز با قاشق يا ديگر وسايل فلزي به جان آنها نيفتيد، زيرا نتيجه چيزي جز خراشيده شدن ته ماهيتابه يا قابلمه نخواهد بود.

براي آن که اين کار را به راحتي انجام دهيد به روش زير عمل کنيد:

ته ظرف سوخته مقدار زيادي جوش شيرين بريزيد و آن قدر آب به آن اضافه کنيد که فقط مرطوب شود؛ بگذاريد چند ساعت بماند. معمولاً با اين اقدام مي‌‌توانيد قسمت سوخته را بلند کنيد و ظرف را به راحتي بشوييد. لکه‌هاي سرسخت را هم از ظروفي که معمولاً غذا به ته آنها نمي‌چسبد مي‌‌توان به روش زير از بين برد: دو قاشق غذاخوري جوش شيرين، نصف فنجان سرکه و يک فنجان آب در آن بريزيد و به مدت 10 دقيقه بجوشانيد.

 

نوآوري در کدبانوگري با توصيه هاي ما!

در اينجا ما شما را با نکاتي آشنا مي‌کنيم که مي‌توانيد هم مقرون به صرفه عمل کنيد و هم کدبانويي نمونه باشيد.


چند دستور براي مصرف و پخت سبزي

سبزي‌ها را به مدت زياد در آب خيس نکنيد ، زيرا ويتامين‌ها و مواد معدني آنها در آب حل مي‌شود. تا آنجا که ممکن است سبزيجات را با پوست بپزيد يا تنوري کنيد. سبزي‌ها را براي مدت طولاني در معرض هوا قرار ندهيد. در موقع طبخ غذا ، از ظروف در دار استفاده کنيد و در ظرف را هميشه بگذاريد. سبزي و ميوه را مدتي قبل از خوردن يا پختن خرد نکنيد و آب ميوه را نيز بلافاصله پس از گرفتن مصرف کنيد. براي پختن سبزي اول آب را جوش بياوريد و بعد سبزي را بريزيد و فقط آنقدر بپزيد تا نرم شود ( له نشود ).هر قدر ممکن است در سبزي‌ها آب کمتري بريزيد. اگر در طبخ سبزي آب زياد مصرف کرده ايد، از اين آب براي سوپ و سس استفاده کنيد. اگر از سبزي يخ زده استفاده مي‌کنيد هرگز آن را مستقيما در آب جوش نگذاريد. 

 

نگهداري سبزيجات

براي آنکه سبزيجات شما از جمله کاهو زرد و پلاسيده نشود. کف جايگاه مخصوص نگهداري سبزيجات را در يخچال با حوله کاغذي يا دستمال سفيد بپوشانيد. کاغذ رطوبت اضافي را جذب کردو سبزيجات وميوه‌ها را براي مدت بيشتري تازه نگه مي‌دارد يا چند قطعه اسفنج خشک در قسمت مخصوص سبزيجات قرار دهيد. اسفنج خشک مانند کاغذ رطوبت را جذب مي‌کند و از فاسد شدن ميوه‌ها و سبزيجات براي مدتي جلوگيري مي‌کند.

 
سالاد ،ميوه‌ها و سبزيجات

هيچگاه اول به سالاد و کاهو نمک نزنيد زيرا نمک تازگي و طراوت کاهو را گرفته برگ‌هاي آن را سخت و زمخت مي‌کند. هميشه هنگامي که مي‌خواهيد سالاد را سرو کنيد به آن نمک بزنيد. هميشه همه اجزاء لازم براي چاشني از جمله روغن زيتون و سرکه را در يک شيشه دهان گشاد که درش بسته مي‌شود (شيشه مربا و...)بريزيد، يک قطعه يخ داخل آن بيندازيد و درش را محکم ببنديد. سپس آن را تکان دهيد تا خوب مخلوط شود. سپس يخ را از آن خارج سازيد. با اين روش چاشني سالاد فوق العاده نرم شده وبا هم مي‌آميزد. سپس سبزيجات سالاد را داخل يک کيسه پلاستيک قرار دهيد چاشني آماده شده را روي آن بريزيد وخوب تکان دهيد تا هم اجزاء سالاد به اين چاشني آغشته شود سالاد خوشمزه اي بدست خواهد آمد.

 
بيرون راندن حشرات از سبزيجات

براي آنکه حشرات را از سبزيجاتي مانند گل کلم و کلم و .. . بيرون برانيد، مدت 15 دقيقه آن را در آب سردي که با چند قاشق چايخوري نمک يا سرکه مخلوط کرده ايد، قرار دهيد.

 
خيار سالاد

خيار سالاد را با پوست خورد کنيد پوست خيار طعم جالبي به سالاد مي‌دهد.

 
بوي مطبوع سير!

براي آنکه سالاد خوشمزه اي داشته باشيد يک حبه سير را له کرده قبل از آنکه اجزاء سالاد را در ظرف سالاد خوري بريزيد سير را به آن بماليد سالاد شما طعم مطبوعي از سير به خودخواهد گرفت .

 
در مورد سس‌ها

براي هم زدن سس به جاي قاشق از چنگال استفاده کنيد زيرا به اين ترتيب سس صاف ترشده و گلوله نخواهد شد.براي غليظ تر کردن سس‌ها مي‌توانيد از آرد استفاده کنيد. براي اين منظور مقداري آرد را در آب حل کنيد بصورت خمير رقيقي در آورده و به تدريج به سس اضافه کنيد .

 

روشهايي ساده و ارزان براي خوش بو کردن منزل!

اگر مجبور هستيد ديوارهاي خانه‌تان را رنگ‌آميزي كنيد و نگران بوي حاصل از رنگ آن هستيد، لااقل يكي از پيشنهادات زير را براي كاهش بوي رنگ به‌كار گيريد.

 
همه‌جا را بوي مواد شوينده پر كرده!

بعد از حمام‌گرفتن يا شست‌وشوي طولاني‌مدت لباس در اين محيط يا حتي شستن فضاي سرويس‌هاي بهداشتي، معمولا تلفيقي از بوي چند ماده شوينده مختلف همراه بخار آب آن محيط حتي فضاي مجاور آن را دربر مي‌گيرد كه نه تنها چندان خوشايند نيست بلكه ممكن است در مورد بعضي مواد شوينده قوي مانند اسيدها و سفيدكننده‌هاي مربوطه، نفس‌گير و ناراحت‌كننده باشد. در چنين شرايطي پس از روشن‌كردن هواكش و بازكردن پنجره آن فضا، بلافاصله چند كبريت يا يك عدد شمع در محيط روشن كرده و چند دقيقه صبر كنيد. پس از طي اين مدت، خواهيد ديد كه اين راهكار چگونه معجزه‌آسا عمل خواهد كرد.


يك پروژه نقاشي بي‌موقع در خانه

هميشه بهترين زمان براي رنگ‌آميزي داخل ساختمان، نيمه اول سال است كه هم امكان بازكردن پنجره‌ها وجود دارد، هم رنگ زودتر خشك مي‌شود و هم بوي حاصل از آن به سرعت از خانه خارج مي‌شود ولي اگر در شروع فصل سرما مجبور هستيد ديوارهاي خانه‌تان را رنگ‌آميزي كنيد و نگران بوي حاصل از رنگ آن هستيد، لااقل يكي از پيشنهادات زير را براي كاهش بوي رنگ به‌كار گيريد:

1- لگن يا سطلي را از آب پر كنيد و در اتاقي كه تازه رنگ شده است قرار دهيد. آب، بوي رنگ را كاهش مي‌دهد.

2- بعضي‌ها مي‌گويند اگر به رنگ مقداري وانيل اضافه كنيد، بوي آن كمتر مي‌شود. پيشنهاد آنها براي يك قوطي رنگ، 2 قاشق چاي‌خوري وانيل است. صحت و سقم قضيه با آنهاست؛ شما امتحان كنيد.

3- بعضي ديگر عقيده دارند چند تكه سيب خوراكي را در بشقابي چيده و در فضايي كه بوي رنگ در آن پيچيده است، قرار دهيد. سيب بوي رنگ را به خود جذب كرده و آن را به حداقل مي‌رساند.


راه‌هاي عطرآگين‌كردن خانه

يكي از ساده‌ترين روش‌ها براي ازبين‌بردن يا شايد به معناي ديگر خنثي‌كردن بوي ناخوشايند ايجادشده در محيط، استفاده از اسپري‌هاي خوشبوكننده هوا و بوگيرهايي است كه به صورت كارخانه‌اي در انواع و اقسام مدل‌ها و بوها توليد مي‌شوند. ولي در اينجا مي‌خواهيم چند بوگير خوشبوكننده دست‌ساز و خانگي را معرفي كنيم:

1- دو قاشق چاي‌خوري جوش‌شيرين را در 2 پيمانه آب حل كنيد و داخل اسپري بريزيد. اين مايع را مرتب در هواي اتاق اسپري كنيد. به اين ترتيب بوي بد موجود از بين مي‌رود.

2- يك راه سريع براي عطرآگين‌كردن محيط خانه، استفاده از گرماست. شما مي‌توانيد يك يا 2قطره از اسپري يا عطر مورد علاقه‌تان را روي حباب لامپ چراغ اتاق درحالي كه خاموش است اسپري كنيد. سپس چراغ را روشن كنيد. گرماي چراغ بوي عطر را در محيط اتاق پراكنده مي‌كند. 

3- مقدار كمي وانيل در كاسه‌ حاوي آب بريزيد و روي شعله اجاق‌گاز قرار دهيد تا بجوشد. با جوشيدن وانيل، محيط عطرآگين مي‌شود.

4- حالا كه فصل سرما و روشن‌كردن شومينه است، اگر در خانه‌تان شومينه داريد و از آن براي گرم‌كردن خانه استفاده مي‌كنيد، سبدي در كنار شومينه قرار دهيد و پوست مركبات مصرفي در طول روز را در سبد انداخته و به مرور در آتش بسوزانيد. با سوختن پوست پرتقال، ليموترش و نارنگي رايحه خوشي در فضاي خانه پراكنده مي‌شود.

 

اگر دود سيگار شما را آزار مي‌دهد ولي يك مهمان سيگاري در منزل داريد كه مرتب درحال سيگاركشيدن است و شما هم نمي‌توانيد به او تذكر لازم را بدهيد، راهكارهاي زير را هنگام حضور او و پس از خروجش امتحان كنيد:

1- چند عدد شمع در خانه روشن كنيد. شمع بوي دود سيگار را خنثي مي‌كند.

2- عده‌اي بر اين عقيده‌اند كه براي رفع بوي دود سيگار كافي است چند كاسه حاوي مقداري سركه را در قسمت‌هاي مختلف خانه قرار دهيد. سركه بوي دود را به خوبي جذب مي‌كند.

3- پس از خروج مهمان سيگاري از خانه استفاده از تركيب مقدار مساوي آب گرم و سركه در ظرفي گود مفيد است. سپس پارچه‌اي حوله‌اي را در محلول فرو برده و بعد از اينكه پارچه به‌طور كامل به اين محلول آغشته شد، آن را بيرون بياوريد و خوب بچلانيد. حالا پارچه را در بالاي سرتان مرتب تكان دهيد تا باقيمانده دود موجود در خانه و بوي حاصل از آن از بين برود.

4- زغال روشن نيز بوي باقيمانده حاصل از دود سيگار را از بين مي‌برد. در نتيجه چند عدد زغال روشن را در ظرف‌هاي فلزي كوچك گذاشته و در نقاط مختلف خانه قرار دهيد. يك راه سريع براي عطرآگين‌كردن محيط خانه، استفاده از گرماست.

 

قسمت‌هاي مختلف حمام را چگونه تميز کنيد؟!

تميز کردن در شيشه‌اي و پرده و وان و سردوشي و ... راه‌هاي مختلفي وجود دارد، اما ما بهترين و ارزانترين و سريعترين راه را به شما پيشنهاد مي‌کنيم...

 
تميز کردن شيشه حمام

براي تميز کردن در شيشه اي حمام از اسفنج آغشته به سرکه کمک بگيريد.

 
باز کردن سوراخ‌هاي دوش حمام

سردوشي را چند ساعت در سرکه خالص قرار دهيد تا رسوبات آن از بين برود.

 
تميز کردن پرده حمام

براي پاک کردن کپک پرده حمام، پرده را در مخلوط آب و صابون گرم بخيسانيد. سپس آن را آبکشي کنيد و روي پرده را آب ليمو ترش بماليد و در آفتاب خشک کنيد.


تمييز کننده وان حمام

اگر سطح وان حمام جرم گرفته و پاک کردنش دردسر دارد و از محلول‌هاي شيميايي هم نمي‌توانيد استفاده کنيد. اين روش را به کار بگيريد، مقداري سرکه روي اسفنج بريزيد و با آن محل مورد نظر را مالش دهيد. سپس پودر جوش شيرين ر روي سطح بريزيد و با اسفنجي مرطوب بماليد. در پايان، آن را با آب تميز بشوييد تا به نتيجه دلخواه برسيد.

 

 

 

 

شستن پرده حمام در لباسشويي

اگر  مي‌خواهيد پرده حمام را در ماشين لباسشويي بشوييد، ابتدا حلقه و آويزهاي آن را باز کنيد. سپس به جاي پودر ماشين لباسشويي از يک پيمانه جوش شيرين کمک بگيريد. تا پرده تميز و شفاف شود. هرگز ازمرحله خشک کن استفاده نکنيد، بلکه پرده را خيس آويزان کنيد.

 

زيرکانه خانه‌داري کنيد!

در اين مطلب به نکاتي که هر کدبانوي موفق بايد بداند اشاره شده است، براي انجام خانه‌داري زيرکانه اين نکات را مطالعه کنيد.

 

برخي نكاتي که در تميز کردن خانه حتما بايد رعايت شوند، اشاره کنيم:

1- هنگام نظافت خانه به همه وسايل توجه داشته باشيد، بخصوص وسايلي را تميز کنيد که فكر نمي کنيد نياز به تميز کردن داشته باشند. مثلاً گلدان مصنوعي‌اي که به نظر شما تميز است، مي‌تواند آنقدر گرد و خاك در خودش ذخيره کرده باشد که برايتان ايجاد حساسيت کند.

2- تميز کردن تلفن ، کيبرد و موس کامپيوتر را از ياد نبريد چرا که محققان دريافته اند اين وسايل مي‌تواند باعث انتقال ويروس يا باکتري شود؛ و همين عوامل بيماري زا با دستان و لب‌هاي شما برخورد مي‌کنند و در نهايت به دهانتان راه مي‌يابند.

3- سينک‌هاي ظرفشويي، تخته گوشت، چاقو و ... به علت در تماس بودن با مواد غذايي خام و يا خيس بودن به مدت طولاني بيشتر در معرض آلودگي هستند. تميز کردن آنها هر از چند گاهي ضروريست.

4- مبلمان خانه را حتما گردگيري کنيد چون يك ضربه آهسته به مبل مي‌تواند ذرات گرد و غبار را به هواي خانه انتقال دهد و براي تنفس مشكل ساز شود.

5- پرده حمام نيز احتياج به نظافت دارد. اين به دليل آن است که پرده‌ها در فضاي مرطوب قرار دارند و بيشتر اوقات نمناك هستند، از اين رو مي‌توانند به محل خوبي براي رشد ميكروب بدل شوند.

6- اگر در خانه تان ماشين ظرفشويي داريد، نظافت آن را از ياد نبريد. اين وسيله نياز دارد که هر چند وقت يک بار کاملاً شسته، جرم زدايي شده و ضد عفوني گردد.

7- الان که نزديك فصل سرما است، نظافت شومينه را فراموش نكنيد. شومينه و دريچه خروج هواي آن را خوب تميز کنيد. به اين نكته توجه داشته باشيد که اگر لوله خروج هواي شومينه گرفته باشد، گازهاي مضر نمي توانند خارج بشوند و در نتيجه در فضاي خانه باقي مانده و برايمان خطرآفرين مي‌شوند.

8- نظافت سطل زباله بخصوص سطل‌هاي آشپزخانه و دستشويي نيز اهميت بسياري دارند. به اين نكته توجه داشته باشيد خالي کردن زباله به معناي تميز شدن سطل آن نيست پس نياز است تا خود سطل نيزهر از گاهي کاملاً شسته و عاري از آلودگي شود.

9- از بالش و لحاف خانه هم غافل نشويد. هر چند وقت يكبار آنها را بشوييد و در صورت امكان در معرض نور خورشيد و هواي آزاد قرار دهيد .

10- ظروف دکور را گردگيري کنيد تا از انباشته شدن گرد و خاك که مي‌تواند توليد حساسيت کند پيشگيري نماييد.

 

با سفيدکننده‌ها و نحوه کار با آنها آشنا شويد!

در بسياري از موارد، رنگدانه موجود در مواد غذائي،خون و ... در تماس يكباره و يا تدريجي با البسه جذب آن مي شود. اين لكه‌ها معمولا با مواد شوينده از بين نمي‌‌‌روند. راه حل آن... 

در بسياري از موارد، رنگدانه موجود در مواد غذائي، گياهان، نوشيدني‌ها و خون در تماس يكباره و يا تدريجي با البسه و لوازم آشپز خانه جذب آن شده و باعث تغيير رنگ يا ايجاد لكه بر روي آنها مي‌شود. اين لكه‌ها معمولا با مواد شوينده از بين نمي‌‌‌روند. 

محصول سفيدكننده از خانواده سفيدكننده‌ها يا لكه برهاست كه حاوي قوي‌ترين نوع آن يعني كلر آزاد است كه براي از بين بردن اين نوع لكه‌ها و سفيدكنندگي بكار مي‌رود. مكانيزم عمل شامل از بين بردن و بيرنگ كردن رنگ دانه‌ها مي‌باشد. بدليل قدرت بالاي لكه‌بري، از اين نوع سفيدكننده نمي‌‌‌توان براي لباس‌هاي رنگي استفاده كرد چون باعث از بين رفتن رنگ البسه خواهد شد. بدين منظور بايد از لكه‌برهاي ملايمتري كه مخصوص لباس‌هاي رنگي و حاوي آب اكسيژنه مي‌باشند استفاده كرد. سفيدكننده علاوه بر خاصيت لكه‌بري داراي خواص ضد عفوني‌كنندگي و ميكروب‌كشي نيز مي‌باشد و از آن مي‌توان براي ضد عفوني كردن سرويس‌هاي بهداشتي، حمام،آب استخرها و ديگر موارد استفاده نمود. از سفيدكننده مي‌توان براي تميز و سفيد نمودن انواع ظروف چيني، ملامين، بلور و كريستال نيز استفاده كرد.

 

نكات مهم در هنگام استفاده از سفيدكننده‌ها

1- در هنگام استفاده از سفيدكننده حتما بايد از دستكش استفاده نموده و در صورت تماس با چشم و پوست، با آب فراوان شسته و به پزشك مراجعه نمود.

2- براي البسه پشمي، ريون و چرمي نبايد از سفيدكننده استفاده نمود و براي بقيه البسه توجه به ليبل البسه الزامي است و در صورت منع استفاده از تركيبات كلر نبايد از سفيدكننده استفاده كرد.

3- از سفيدكننده نبايستي بر روي سطوح فلزي استفاده نمود.

4- از مخلوط نمودن سفيدكننده با ديگر مايعات شوينده بايد خوداري كرد. همچنين مخلوط كردن سفيدكننده با محلول‌هاي آمونياك و مايعات اسيدي مانند جرم‌گيرها باعث آزاد شدن گاز كلر مي‌شود كه خطرناك مي‌باشد.

5- از سفيد كننده بايد ترجيحا در فضاي باز استفاده كرد و براي استفاده در فضاي بسته مانند حمام و دستشوئي، بهتر است پنجره‌ها و درب را كاملا باز گذاشته و از تهويه مناسب استفاده گردد.

6- استفاده مستقيم از سفيدكننده روي البسه باعث آسيب رساندن به البسه مي‌شود. بنابراين سفيدكننده بايد قبل از مصرف با آب رقيق شود.

7- پس از استفاده از سفيدكننده براي البسه، بايد آنها را كاملا آبكشي نمود.

8- بهتر است از سفيدكننده در آخرين مرحله شستشو استفاده نمود، زيرا با شسته شدن چركها، تماس سفيد كننده با لكه‌ها بهتر صورت مي‌گيرد.

9- قدرت لكه بري سفيدكننده‌ها در طول زمان نگهداري كاهش مي‌يابد، به همين دليل بهتر است سفيدكنننده‌ها در محل خنك و دور از نور آفتاب نگهداري شوند. حداكثر تاريخ اعتبار سفيدكننده‌ها براي مصرف، يكسال مي‌باشد و بيش از اين زمان، خاصيت لكه‌بري و ضد عفوني‌كنندگي آنها كم مي‌شود.

10- سفيدكننده بايد دور از دسترس كودكان نگهداري شود و در صورت خورده شدن، پس از نوشيدن شير به پزشك مراجعه شود.

 

شستشوي رودوزي هاي سنتي

اغلب ديوارکوب‌ها ، پرده‌ها و تابلوهايي که در آنها دوخت‌هاي سنتي به کار رفته است به مرور ايام گرد و غبار مي‌گيرند و از جلوه شان کاسته مي شود ،اما چاره کار...

دير زماني است که انواع دوخت‌هاي سنتي نظير تابلوهاي مليله دوزي ، سرمه دوزي و منجوق دوزي ،روميزي‌هاي گلابتون يا سوزن دوزي ، جانمازهاي ترمه ، جليقه‌هاي مخمل و بقچه‌هاي گلدوزي ، زينت بخش زندگي ما ايرانيان است و در بين خانواده‌هاي ما از جايگاه ارزشمند برخوردار مي‌باشد ، اما خيلي از مردم به ويژه خانم‌هاي جوان ، ياشيوه نگهداري اين نوع صنايع دستي آشنا نيستند .به همين دليل در اين ستون کوشيده ايم به نکاتي در باره طرز شست و شو ، لکه گيري ، اتوکشي اين نوع دوخت‌هاي سنتي بپردازيم .

 

روش نگهداري و شست وشوي کارهاي سوزن دوزي

اغلب ديوارکوب‌ها ، پرده‌ها و تابلوهايي که در آنها دوخت‌هاي سنتي به کار رفته است به مرور ايام گرد و غبار مي‌گيرند که اين امر از جلوه کار کم مي‌کند .در عين حال برخي از انواع اين صنايع دستي را نمي‌توان شست و شو کرد پس چاره کار چيست ؟ براي اين منظور ابتدا پارچه موردنظر را در هواي آزاد آويزان کرده ، به آرامي‌ضرباتي با چوب به پشت آن بزنيد تا گردو غبار موجود از آن کاملاً زدوده شود ، سپس پارچه را بدون آنکه مچاله يا تا کنيد در آب ولرم فرو ببريد ،اين عمل را تا آنجا ادامه دهيد که آب تميز و صافي از آن خارج شود . بعد آن را درون حوله اي لوله کنيد تا آب اضافي اش خوب گرفته شود .اگر لازم باشد از دو يا سه حوله مي‌توانيد براي اين کار استفاده کنيد ، سپس پارچه را درمعرض هواي آزاد قرار دهيد تا خشک شود .   نحوه شست و شوي پارچه مخمل نيز به همين صورت است ، چه روي پارچه سوزن دوزي باشد چه نباشد .

دقت کنيد پارچه‌هايي که روي آنها مليله دوزي شده، به هيچوجه قابل شست و شو نيستند.

براي شست و شوي پارچه‌هاي دست دوزي حتماً بايد از ثبات رنگ نخ‌ها و يا خود پارچه اطمينان حاصل کنيد .براي اين کار يک پارچه نخي سفيدرنگ را مرطوب کرده ، به آرامي‌به پشت پارچه يا دوخت بکشيد ، در صورتي که رنگ پارچه و نخ کار ثابت بود اثري روي پارچه سفيد نمي‌گذارد ، در غير اين صورت از شستن آن صرف نظر کنيد .  براي شست وشوي دست دوزي‌ها هرگز آنها را چنگ نزنيد و از مواد پاک کننده مانند آب ژاول، کلر و ديگر مواد سفيدکننده استفاده نکنيد . تا آنجا که ممکن است از شست وشوي پارچه گرانقيمت دست دوزي شده ترمه يا مخمل خودداري کنيد .

 

نکات لازم در مورد تهيه شيريني‌ها

براي شما هم پيش آمده که هنگام پخت شيريني دچار مشکل شويد ؟ اگر بدانيد مشکل از کجاست به خوبي مي توانيد آن را برطرف کنيد...

 

دلايل پهن شدن شيريني و بيسکو ئيت در سيني فر درهنگام پخت :

1- مواد اوليه ي تهيه ي شيريني و بيسکويت را با دقت اندازه گيري نکرده ايد.

2-درجه حرارت فر به اندازه ي کافي بالا نبوده است. (فر گرماي لازم را نداشته است)

3- مواد اوليه را بيش از حد هم زده ايد.

4- شيريني يا بيسکويت را در سيني داغ چيده ايد.

5- در بعضي از شيريني‌ها اگر مقدار روغن زياد شود، شيريني پهن مي‌شود.

 

دلايل خشک و سفت شدن شيريني و بيسکو ئيت بعد ازپختن و خنک شدن:

1- بايد مواد اوليه را با دقت اندازه گيري کرد. زيرا زياد شدن مقدار شکر، يکي از دلايل سفت شدن بيسکويت يا شيريني است.

2- اگر شيريني به مدت طولاني و با دماي بالا پخته شده باشد. سفت مي‌شود.

3- براي پهن کردن خمير بيسکويت روي ميز کار، از دو ورق کاغذ روغني استفاده کنيد که مجبور به استفاده از آرد نشويد. چون استفاده ي زياد از آرد باعث سفت و خشک شدن بيسکويت و شيريني مي‌شود.

4- اگر هنگام تهيه ي خمير، خمير را زياد هم بزنيد، خميربه روغن مي‌افتد و بعد از پخت، شيريني يا بيسکويت خشک و سفت مي‌شود.

 

نكاتي براي تميز كردن لپ‌تاپ                                                                           

کیبورد قسمتی از لپ‌تاپ است که خیلی بیشتر از بقیه قسمت‌ها کثیف مي‌شود. پس اگر تا امروز از روکش‌های پلاستیکی محافظت از کیبورد استفاده نکرديد، همین امروز یکی تهیه کنید. تميزي صفحه نمایش به دلیل اینکه جلوی دید كاربر است، اهميت زيادي دارد. برای تمیز کردن LCD بهتر است یک محلول شوینده مخصوص ال‌سی‌دی خريداري كنيد. اگر نمي‌خواهيد از محلول استفاده كنيد توصیه مي‌شود از چیزی به غیر از آب استفاده نكنيد. هرگز محلول یا آب را روی سطح ال‌سی‌دی اسپری نكنيد؛ بلکه پارچه خشک و تمیز را در یک دست بگیريد و با دست دیگر آنقدر که پارچه مرطوب شود روي آن اسپری كنيد و با آن ال‌سی‌دی یا بدنه دستگاه را تمیز كنيد. تمیز کردن پورت‌ها نيز اهميت زيادي دارد و باید با اسپری هوای فشرده انجام شود. برای تمیز کردن کنج‌های تاچ پد نيز بهترین وسیله گوش پاک کن است. برای تمیز کردن قطعات داخلی و همچنین سطح اتصال باتری از اسپری‌های هوا استفاده کنید و به اين نكته هم توجه داشته باشيد که مستقیم روی هواکش‌هایی که فن دارند اسپری شدید انجام ندهید. برای تميز كردن درایو نوری نيز مي‌توانيد از فرچه‌های تمیز کردن لنز یا یك دستمال با کمی محلول استفاده كنيد. در خاتمه توجه داشته باشيد که طی عملیات تمیزکاری کانکتور AC و باتری را از وسیله جدا کنید.

چطور مراقب فرش زير پايمان باشیم ؟

اکثر ما ايراني‌ها در هر وضعيت مالي که باشيم سعي مي‌کنيم که در منازلمان فرشي پهن کنيم.آيا مي‌دانيد چطور بايد از اين دارايي خود نگهداري کنيد و چقدر در مورد آن اطلاعات داريد؟ اکثر ما ايراني‌ها در هر وضعيت مالي که باشيم سعي مي‌کنيم که در منازلمان فرشي پهن کنيم. مهم نيست که اين فرش چه قيمتي داشته باشد اما نفس عمل براي ما که همان پهن کردن فرش است ساليان سال است که ادامه دارد. آيا مي‌دانيد چطور بايد از اين دارايي خود نگهداري کنيدو  چفدر در مورد آن اطلاعات داريد؟

- فرش‌ها هفته اي يک بار بايد جارو شوند. اين عمل باعث بالا رفتن عمر فرش شما مي‌شود زيرا از جرم گرفتن رشته‌هاي آن جلوگيري مي‌کند. هر چند هفته يک بار نيز وقت بيشتري بگذاريد و دور آن را که امکان جمع شدن آلودگي وجود دارد به خوبي غبار رويي کنيد.

- جارو کشيدن فرش خود را با قسمت کردن آن به تکه‌هاي کوچک در ذهنتان با دقت بيشتري انجام دهيد.

- براي جارو کردن فرش عجله نکنيد بخصوص اگر صاحب فرش‌هاي پرز بلندي همچون گبه‌ها هستيد زيرا آلودگي در آنها دير تر از بين مي‌رود دسته جاروي خود را از يک نقطه خاص چندين بار عبور دهيد تا مطمين شويد غبار‌ها کاملا گرفته شده اند.

- نقاطي را که در دسترس تر است و معمولا جلوي راه و رفت و آمد است را با دقت بيشتري جارو بکشيد.

- براي جلوگيري از بوي بد مقداري جوش شيرين را به کيسه جاروبرقي خود اضافه کنيد.

 

 

 

تميز کردن نقاط کثيف فرش:

اولين چيزي که هنگام ريختن هر چيزي روي فرشتان پيشنهاد مي‌کنيم اين است که سريعا آن را بشوييد. اگر همان لحظه که چيزي روي فرشتان ريخته است آن را پاک کنيد امکان از بين رفتن جاي آن بيشتر وجود دارد.در ضمن از نکات زير غافل نشويد:

- قبل از اضافه کردن هر شوينده اي با ناخن خود ماده افتاده روي فرشتان را برداريد.

- در قسمت کوچکي از فرشتان ماده پاک کننده را امتحان کنيد تا مطمين شويد آسيبي به فرشتان نمي‌زند.

- نقطه لک شده را نسابيد زيرا ممکن است کثيفي به نقاط ديگر فرشتان سرايت کند.

- ماده تميز کننده را از بيرون از لک به سمت آن بريزيد تا کثيفي به نقط ديگر نرسد و پس از انجام کار فورا آن نقطه را با دستمال خيس پاک کنيد.

- اگر احساس کرديد پس از خشک کردن نقطه شسته شده هنوز فرشتان خيس است يک حوله نازک را روي نقطه خيس قرار داده و جسم سنگيني را روي آن بگذاريد.


راه حل‌هايي براي لک‌هاي خاص:

لکه‌هاي اسيدي : اين لکه‌ها که ممکن است حتي با ريختن مقداري سرکه پديد آيند به عکس العمل سريع شما نياز دارند. فورا روي آن مقدار کمي جوش شيرين و آب بريزيد و سپس مقدار بسيار کم محلول رقيق آمونياک و آب اضافه کنيد. دقايقي بعد فرش را آب بکشيدو آن را جارو بزنيد.

لکه خون : تا آنجا که مي‌توانيد آن را با پارچه اي جذب کنيد سپس يک قاشق چايخوري از مواد شوينده را با يک قاشق همان اندازه سرکه سفيد مخلوط کرده و مقداري آب ولرم بريزيد تا مايع رقيقي بدست آيد انگاه آن را به نقطه لک بماليد و بگذاريد خشک شود و به آرامي جارو بکشيد.

کره : هر چقدر مي‌توانيد از کره را با دست خود برداريد و سپس مقدار کمي محلول شوينده را به محل بماليد و بگذاريد خشک شود.

مايع شمع : فورا مقداري يخ را روي لک آب شمع بگذاريد زيرا باعث يخ زدن شمع مي‌شود و براحتي از روي فرش کنده مي‌شود.

آدامس : سريعاً به روش مايع شمع آن را سرد کنيد تا براحتي کنده شود.

شکلات و قهوه : سريعا آن را از روي فرش برداريد و دقيقا به روش لکه‌هاي خون و با استفاده از مواد شوينده و آب و سرکه سفيد آنرا تميز کنيد.

لک آبرنگ : بلافاصله روي ان جوهر خشک کن قرار دهيد و آنرا با اطو گرم کنيد تا لک را به خود بکشد. سپس از مواد شوينده استفاده کنيد و دقايقي بعد آنرا بشوييد.

ميوه : لکه‌هاي ميوه گاها خيلي سخت پاک مي‌شوند. به محض افتادن ميوه آنرا برداريد و جاي آن را با ناخن بخراشيد سپس به روشهاي قبلي و با استفاده از مخلوط آب ولرم و کمي سرکه سفيد و مايع شستشوي رقيق آنرا تميز کنيد و سپس آب بکشيد.

لکه‌هاي سس سالاد و آب گوشت : بدون آن که به آنها دست بزنيد تا پخش تر شوند به روش استفاده از آب و سرکه سفيد و مايع تميز کننده اکتفا کنيد و سپس آن را تميز کنيد و آب بکشيد.


تميز کردن اساسي‌تر فرش‌ها:

زماني مي‌رسد که ديگر تنها جارو زدن اين وسايل و زدودن خاک از آن پاسخگو نيست و بايد فکر اساسي براي تميز کردن آن کرد که معمولا اين احساس زماني رخ مي‌دهد که فرش به رنگ سابق نباشد و کرک گرفته باشد و يا آنقدر خاک داشته باشد که شما آن را درک کنيد. يک راه سپردن فرشتان به فرش شوييهات و راه ديگر ان است که خودتان دست بکار شويد و آن را تميز کنيد. اگر خودتان قصد اين کار را کرديد به روش زير عمل کنيد:

- ابتدا از اينکه رنگ‌هاي بکار رفته در فرشتان نمي‌روند مطمين شويد. با يک حوله کوچک که به مايع تميز کننده فرشتان آغشته است قسمت کوچکي از فرش را که ديده نمي‌شود را با نگه داشتن حوله روي آن امتحان کنيد. اگر رنگها به حوله منتقل نشده بود مي‌توانيد کارتان را شروع کنيد.

- ابتدا فرش را خوب جارو کنيد و لکه‌هاي روي آنرا به روشهاي بالا کم رنگ کنيد.

- قبل از استفاده از شامپوي فرش روش استفاده از آن را دقيق بخوانيد.

- شامپو را به آرامي روي فرش بماليد.

- اگر پايه‌هاي لوازم ديگر منزلتان به شامپو آلوده شدند فورا آنها را تميز کنيد.

- پس از شامپوي فرش آن را رها کنيد و کشيدن حوله نمدار را فراموش نکنيد.

-  تا زمان خشک شدن فرشتان روي آن راه نرويد.


مشکلات خاص فرش:

اگر فرش شما به دلايلي دچار سانحه اي همچون لک‌هاي پاک نشدني شد مي‌توانيد پايه صندلي را روي آن نقطه قرار دهيد و يا يکي از روش‌هاي ما را امتحان کنيد:

- اگر بخاطر پاک کردن يک لکه مقداري از رنگ فرشتان کم رنگ شده است مقداري رنگ اکروليک يا جوهر رنگ مورد نظر را با احتياط روي پرز‌هاي فرشتان بچکانيد.

- اگر پرزهاي قسمت‌هايي از فرشتان بخاطر قرار گرفتن طولاني مدت پايه‌هاي وسايلتان دچار تو رفتگي شده است با حفظ فاصله اطوي بخار خود را روي محل بگيريد.و اگر جنس پرزهاي فرشتان مواد مصنوعي است مراقب آب شدن آن باشيد.

- اگر چله‌هاي فرشتان کوتاه شده و يا از بين رفته اند سعي در بيرون کشيدن آن نکنيد زيرا به فرشتان آسيب مي‌رسد بلکه اها را با قيچي هم اندازه کنيد.

- اگر قسمت کوچکي از فرش شما تا آنها سوخت پرزهاي سوخته شده را بچينيد. سپس مقداري چسب را به کف فرش و محلي که سوخته است بماليد. مقداري پرز را از فسمتهاي ديگر فرش بطور نا محسوس برداريد و روي چسب بگذاريد. محل سوخته شده کمتر به چشم مي‌آيد.

به هر حال اميدواريم با استفاده از اين روشها بتوانيم از دور ريختن فرشتان و پرداخت پول براي جايگزين کردن فرش جديد جلوگيري نماييم.

 

چطور منزل را سمپاشي کنیم ؟

يكي از مباحث مهمي كه درباره منازل مطرح است، لزوم سمپاشي در برخي قسمتهاي منازل است كه با برخورد با جانوران موذي نظير سوسك و موش و امثالهم ضرورت پيدا مي‌كند.  يكي از مباحثي كه با گرم شدن هوا مطرح مي‌شود، لزوم سمپاشي در برخي اماكن و منازل است كه با برخورد با جانوران موذي نظير سوسك و موش و امثالهم ضرورت پيدا مي‌كند. نكته مهم در اين مساله اين است كه افراد ناآشنا با استفاده از سموم نباتي، سلامت افرادخانواده بخصوص كودكان، ميانسالان، خانم‌هاي باردار و بيماران قلبي، كليوي، ريوي و ... را به خطر مي‌اندازند. استفاده از سموم نباتي غيراستاندارد و تاييد نشده خطر سقط جنين، مشكلات پوستي، عصبي و تنفسي را افزايش مي‌دهد.  در حال حاضر يكي از اصلي‌ترين اقدامات در مبارزه با حشرات و جانوران موذي، استفاده از سموم شيميايي است. ضمن اينكه افرادي هم هستند كه خودشان از عطاري‌ها اقدام به خريد سم مي‌كنند و بدون در نظر گرفتن دوز مصرفي و يا پيروي از دستورالعمل‌هاي اشتباه، از آن استفاده مي‌كنند و با اين كار علاوه بر آسيب رساندن به سلامت افراد خانه، حشرات هدف را نسبت به اين گونه سموم مقاوم مي‌كنند.  گاهي ريختن اين سم‌ها در چاه‌هاي فاضلاب موجب بيماري و نابودي ميكروارگانيسم‌هاي موجود در چاه مي‌شود و به محيط‌زيست آسيب مي‌رساند. بسياري از سم‌هاي موجود در عطاري‌ها و سم‌فروشي‌هاي غير‌معتبر، سموم گياهي درجه پايين و محتوي مواد دكلره است كه مي‌تواند تا 40 سال در محل باقي بماند و از خانواده د.د.ت محسوب مي‌شود كه بسيار خطرناك است. تا چند سال پيش، صدور مجوز فعاليت شركت‌هاي سم‌پاشي بر عهده وزارت كشاورزي بود، اما اين وظيفه بر عهده وزارت بهداشت گذاشته شد و در حال حاضر، اين مجوز توسط معاونت بهداشتي دانشگاه‌هاي علوم پزشكي صادر مي‌شود. اين مجوز توسط وزارت بهداشت فقط به 4 رشته حشره شناسي و مبارزه با حشرات ناقل، بهداشت محيط، بهداشت حرفه‌اي و گياه‌شناسي داده مي‌شود كه شركت سم‌پاشي تأسيس كنند و بازرسان بهداشت بعد از برگزاري يك آزمون، بازديد از وسايل و محل و تاييد سم مورد استفاده، براي مسئول فني شركت مجوز فعاليت 2 ساله صادر مي‌كنند كه پس از 2 سال دوباره بايد تمديد شود.

بايد به خاطر سپرد كه حتماً از شركت‌هاي سم‌پاشي داراي مجوز از وزارت بهداشت براي اين كار كمك گرفته شود و تا چند ساعت پس از سم‌پاشي، خانه خالي از سكنه باشد تا بخار و ذرات معلق سم از بين برود.  سم تا زماني كه مرطوب است مي‌تواند مسموميت ايجاد كند. به همين دليل توصيه مي‌شود هنگام سم‌پاشي و تا 48 ساعت بعد، كودكان زير 6 سال، خانم‌هاي باردار، افرادي كه دچار بيماري‌هاي ريوي، قلبي، كليوي، حساسيت و بيماري‌هاي پوستي هستند، در خانه حضور نداشته باشند.  ضمنا نيازي به جمع كردن وسايل خانه نيست. رختخواب‌ها را در معرض نور خورشيد و هواي آزاد قرار‌دهيد. پس از سم‌پاشي و بازگشت به منزل در و پنجره‌ها بايد باز باشند تا احتمال مشكلات تنفسي از بين برود.

 

تندرستي با كاسه و بشقاب

ملامين، چيني، آركوپال، پيركس و بلور. اين‌ها اجزاي لاينفك آشپزخانه‌هاي امروزي هستند. البته هستند خانم‌هايي كه هنوز هم اصالت چيني را با چيز ديگري عوض نمي‌كنند يا آن‌هايي كه دوست دارند با چند كاسه و بشقاب سفالي، رنگ و لعاب سنت را به زندگي مدرن امروزي تزريق كنند. در عوض بعضي هم از خير هرچه سنت و نوستالژي است به راحتي گذشته‌اند و با سر به استقبال مدرنيته رفته‌اند و حتي سر ميز غذا هم راحتي را با چيزي عوض نمي‌كنند و به استقبال يك‌بار مصرف‌ها مي‌روند.  از هر دسته كه هستيد، فراموش نكنيد جنس و كيفيت ظرفي كه در آن غذا مي‌خوريد، اگر از طعم و كيفيت غذا مهم‌تر نباشد، بي‌اهميت‌تر هم نيست، پس اين نكات را در انتخاب ظرف غذايتان به خاطر داشته باشيد. قديمي‌ترين ظروف سفالي كه باستان شناسان موفق به يافتن آنها شده‌اند، مربوط به هزاره دهم پيش از ميلاد در محدوده بين‌النهرين است. قديمي‌ترين ظرف سفال ايراني نيز مربوط به 8 هزار سال پيش از ميلاد است كه در روستاي گنج‌دره در حوالي كرمانشاه يافته شده‌است.

به هر حال ظروف سفالي را مي‌توان قديمي‌ترين ظروف غذاخوري ناميد ولي اين قدمت باعث فراموشي آنها نشده است و هنوز هم به 2 شكل سنتي سفال و سراميك استفاده مي‌شوند.  سفالي كه لعاب مي‌خورد و مجدداً پخته مي‌شود به سراميك تبديل مي‌شود و امروزه اين ظروف سراميكي هستند كه به‌عنوان ظروف غذاخوري استفاده مي‌شوند و ظروف سفالي بيشتر جنبه تزئيني دارند، چون سفال اگر لعاب نداشته باشد چربي و رطوبت را پس مي‌دهد. براي تهيه اين ظروف معمولاً از خاك كائولن به‌عنوان ماده اوليه به همراه مقداري كاه و شن به‌عنوان چسب استفاده مي‌شود. اين مواد با آب مخلوط مي‌شوند و تركيب حاصل به شكل ظرف مورد نظر درمي‌آيد و سپس در كوره‌اي با حرارت حدود 800 درجه به مدت 8 ساعت عمليات پخت صورت مي‌گيرد. سپس كوره خاموش مي‌شود و ظروف شب تا صبح همانجا مي‌ماند و به آرامي خنك مي‌شود.  بعد از اين مرحله با كمك اكسيدهاي رنگي فلزات آهن و آلومينيوم و مس و سرب، لعاب روي ظرف قرار مي‌گيرد و مجدداً عمليات پخت تكرار مي‌شود. ظرفي كه به اين ترتيب تهيه شده چون در درجه حرارت 800 درجه پخته شده، توان تحمل حرارت بالايي دارد به‌طوري كه بعضي از ظروف سراميك را مي‌توان در ماكروفر يا روي شعله ملايم قرار داد.  اما كارشناسان هشدار مي‌دهند در استفاده از ظروف سفالي و سراميك بايد از استفاده از ظروف آبي‌رنگ به‌عنوان ظروف غذاخوري پرهيز كرد چون اين ظروف داراي تركيبات سربي هستند و احتمال بروز مسموميت غذايي را ‌افزايش مي‌دهند. از محاسن اين ظروف مي‌توان به سبك بودن آنها نسبت به چيني‌ها و همچنين قيمت كمترشان نسبت به ظروف چيني و كريستال اشاره كرد.

روحي                                                                                                              احتمالا وقتي از كسي مي‌شنويد « قابلمه روحي» فكر مي‌كنيد اصل و نسب اين قابلمه از روي است و طرف به اشتباه آن را روحي تلفظ مي‌كند. اما در اين مورد، شما هم اشتباه مي‌كنيد. اين ظروف به‌طور عمده از جنس آلومينوم هستند و براي سلامت انسان هم ضرر دارند. نگهداري مواد غذايي ترش اسيدي يا شور در ظروف آلومينومي يا طبخ غذا در اين ظروف موجب خروج آلومينوم از ظرف و ورود آن به غذا مي‌شود. يبوست، اختلالات گوارشي، پوكي استخوان و آلزايمر از مهم‌ترين عوارض ناشي از مصرف آلومينوم است. نتايج يك تحقيق داخلي روي ظروف آلومينومي نشان مي‌دهد كه در اثر پخت غذا در اين ظروف، يون‌هايي آزاد و به غذا اضافه مي‌شوند كه موجب بروز بيماري‌هايي مانند آلزايمر، راشيتيسم و عوارضي همچون غش، كم‌خوني مفرط و اختلال در هنگام راه‌رفتن مي‌شود. بر پايه نتايج اين تحقيق، هرچه مدت زمان پخت در اين ظروف بيشتر شود ميزان يون‌هاي آزاد شده نيز افزايش مي‌يابد. همچنين استفاده از اسيدهاي خوراكي مثل سركه، آبليمو و آبغوره در غذا موجب افزايش آزاد شدن يون‌ها مي‌شود.  البته اين خطرات فقط مخصوص ظرف آلومينومي نيست. ‌

كارشناسان همچنين معتقدند در طبخ غذا از ظروف مسي هم نبايد استفاده كرد. نرم بودن فلز مس و ورود آن به غذا باعث مي‌شود كه در طولاني‌مدت فرد دچار مسموميت شده و مس اضافي روي احشاء و اندام داخلي بدن اثرات سوئي بگذارد. بعضي از كارشناسان عقيده دارند ظروف استيل بهترين نوع ظروف براي پخت غذا هستند و درصورت استفاده از ظروف مسي، بايد اين ظروف قلع‌اندود باشند. البته جذب آهن فلزي از طريق سامانه گوارش پايين است. اما همان اندازه آهني كه از اين طريق وارد غذا ‌مي‌شود و جذب مي‌شود، نكته مثبتي در استفاده از اين ظروف به شمار مي‌آيد. اين روزها ملامين‌ها از مهجورترين ظروف هستند. اما با وجود كاهش توليد ملامين، هنوز هم در اكثر خانه‌ها چند دست بشقاب و كاسه ملامين پيدا مي‌شود و خيلي‌ها به‌عنوان ظروف پيك‌نيك از اين جنس استفاده مي‌كنند. اين ظروف سبك و قابل حمل هستند و قيمت ارزاني دارند و ديرتر مي‌شكنند و براي استفاده در مسافرت و پيك‌نيك بسيار مناسب هستند.

ملامين اولين بار در حدود 45 سال پيش در ايتاليا ساخته شد و از حدود 35 سال پيش به ايران راه يافت.  اگر فرآيند توليد ظروف ملامين درست و اصولي انجام شود، مقدار لعاب كافي باشد و زمان پخت قطعه نيز كافي بوده باشد، اين ظروف مشكلي براي سلامتي افراد به وجود نمي‌آورند.  البته در هنگام مصرف اين ظروف هم توجه به چند نكته حائز اهميت است: ظروف ملامين را نبايد با اجسام خشن مانند سيم ظرف‌شويي شست، چون خش برمي‌دارند.  همچنين هنگام بريدن ميوه بايد مراقب باشيد تا چاقوي تيز با ظروف برخورد نكند و باعث از بين رفتن لعاب محافظ نشود كه در اين صورت ميكروب‌ها به راحتي به ظروف نفوذ مي‌كنند و در نوبت‌هاي استفاده بعدي موجب آلودگي غذاها مي‌شوند. از سوي ديگر مرور زمان ممكن است باعث از بين رفتن كيفيت اين ظروف يا لب‌پر شدن آنها شود. به‌دليل نفوذ ميكروب‌ها، استفاده از ملامين‌هاي ترك‌دار و كهنه توصيه نمي‌شود. با وجود مجموع اين محاسن، ملامين‌ها مخالفاني هم دارند. مهندس فرساد، كارشناس بهداشت محيط در اين زمينه مي‌گويد: هرچند تا كنون سرطان‌زايي ظروف ملامين مشخص نشده ولي تحقيقات در اين زمينه ادامه دارد. در ضمن ظروف بهتر و سالم‌تر از ملامين نيز وجود دارد. به گفته دكتر كشاورز متخصص تغذيه، ملامين‌ها قابليت نگهداري رنگ را ندارند و استفاده از ملامين‌هاي رنگي براي سلامت مضر است چون به مرور زمان اين رنگ وارد غذاها مي‌شود. وي اضافه مي‌كند: در تهيه ملامين ممكن است مقداري از مواد اوليه كه مونومرهاي سمي هستند، باقي بمانند كه اين مواد هم به مرور وارد غذا مي‌شوند و براي سلامت افراد ضرر دارند. از سوي ديگر ماده‌اي كه به‌عنوان براق‌كننده به ظروف ملامين اضافه‌ مي‌شود هم ممكن است براي سلامت افراد چندان بي‌ضرر نباشد. هرچند در ميان كارشناسان بر سر استفاده از ظروف ملامين اتفاق نظر وجود ندارد، اما همه متخصصان بر اين باورند كه هنگام خريد ملامين بايد از استاندارد بودن و حك شماره پروانه بهداشتي ساخت در پشت اين ظروف مطمئن شويد زيرا ظروفي كه با مجوز وزارت بهداشت تهيه مي‌شوند از نظر استانداردهاي ملي و بين‌المللي كمترين مشكل را دارند و خطرات جدي مصرف‌كنندگان را تهديد نمي‌كند.

 آركوپال                                                                                                                           نام اوپال برايتان آشنا نيست؟ اگر اوپال را نمي‌شناسيد، آركوپال را كه حتما شنيده‌ايد. بدنيست بدانيد كه «آرك» نام يك شركت معروف فرانسوي است كه اولين بار حدود 100 سال پيش ظروف اوپال را توليد كرد و به همين دليل در ايران ما اين ظروف را به نام آركوپال مي‌شناسيم. اوپال در واقع ماده‌اي است ميان شيشه و چيني. از شيشه زيباتر و نشكن است و از چيني سبك‌تر است، چون به مراتب نازك‌تر از چيني است. براي توليد اوپال از سيليس، آهك، شيشه خورده و كربنات سديم (مواد اوليه توليد شيشه) به همراه فلورايد يا فلدسپات و كريوليت كه نوعي مواد معدني هستند، به‌عنوان مواد اوليه استفاده مي‌شود. اين مواد در دماي 1500تا1600 درجه سانتيگراد ذوب مي‌شوند و سپس با استفاده از سامانه گريز از مركز، ظرف مورد نظر توليد مي‌شود. به‌دليل استفاده از همين سامانه گريز از مركز به جاي قالب و پرس است كه ظروف اوپال بسيار نازك‌تر و سبك‌تر از چيني‌ها هستند. به اين ترتيب ظروفي توليد مي‌شود كه در واقع شيشه‌اي هستند ولي به علت وجود ماده سفيدكننده‌اي مانند فلورايد حالت چيني به خود مي‌گيرند. اكثر اوپال‌ها با انجام يك عمليات حرارتي به اسم «آنيل» در مقابل حرارت مقاوم مي‌شوند و مي‌توان از آنها در ماكروفر استفاده كرد. نقش گل روي ظرف هم طي همين عمليات آنيل پخته مي‌شود. براي ايجاد اين نقوش از عكس برگردان يا استامپ كه رنگ‌هاي مقاوم در برابر درجه حرارت هستند، استفاده مي‌شود.

چيني‌ها بدون حرف و حديث

ظروف چيني يكي از سالم‌ترين ظروف غذاخوري هستند كه از نظر ايجاد مشكل براي سلامتي هيچ حرف و سخني پشت سرشان شنيده نمي‌شود. اين ظروف همان طور كه از اسمشان پيداست اولين بار حدود 3تا4 هزار سال پيش در چين توليد شده‌اند. سابقه توليد صنعتي چيني در ايران هم به حدود 3 تا 4 سال پيش از انقلاب باز مي‌گردد. خاك كائولن، فلدسپات (نوعي ماده معدني جلادهنده با نقطه ذوب پائين) و سيليس به همراه نوعي خاك چسبنده به نام بال‌كلي، مواد اوليه تهيه چيني هستند. توجه به اين مواد اوليه مشخص مي‌كند كه چيني‌ها يك نسبت خانوادگي هم با سراميك‌ها دارند. تفاوت عمده اين دو جنس به درجه حرارت پخت آنها مربوط مي‌شود. حداكثر درجه حرارت پخت سراميك‌ها 1100 درجه است كه البته درجه حرارت داخل اين ظروف از اين مقدار كمتر است. همين مسئله باعث مي‌شود كه در داخل ظروف سراميك خلل و فرج باقي بماند و اين ظروف از چيني‌ها سبك‌تر شوند و جذب آب داشته باشند و البته به همين دليل دوام آنها هم از چيني‌ها كمتر است. در مقابل، چيني‌ها در 1400 درجه پخت مي‌شوند و به همين دليل درجه ‌حرارت داخل و بيرون آنها يكسان شده و سنگين‌تر و با دوام‌تر هستند.

چيني‌ها بر خلاف جنس‌هايي مانند بلور در تماس با غذاي داغ زود داغ نمي‌شوند و همچنين با سرد و گرم شدن به راحتي نمي‌شكنند. همچنين اين ظروف هيچ‌گونه مواد سمي و مضري ندارند.  در تمام دنيا در مراسم تشريفاتي از ظروف چيني استفاده مي‌شود، اما چيني‌ها انواع گوناگوني دارند. مثلاً چيني‌هاي ضخيم و بسيار مقاوم معمولاً در هتل‌ها استفاده مي‌شوند و چيني كاغذي‌ كه نوعي چيني بسيار نازك و براق و استخواني بسيار گران قيمت است، در انگلستان و كره مورد استفاده قرار مي‌گيرد. ما اير


مطالب مشابه :


تاثیرات ظروف برغذا

ظروف پيركس: ها و حتي سلف‌ سرويس‌ها در ادارات و ظروف غذاخوري هستند كه از نظر




ترجمه مقاله :روش های توزیع غذا

در اين روش بخصوص از ظرف شيشه اي پيركس كه آنها را آن مركز سرويس داده غذاخوري ها ) براي




خانه‌داري

دو قاشق غذاخوري جوش شيرين، نصف حتي شستن فضاي سرويس‌هاي بهداشتي پيركس و بلور. اين




برچسب :