اپرا

«محمدهادی اسفندیاری»، هنرمند حوزه نمایش:

درصدد اجرای اپرای «غریب و صنم» در ایران و ترکیه هستم

محسن دانش

در «فرهنگ وبستر» آمده است: «اپرا نمایشی است که موسیقی عامل حیاتی و ضروری آن است، در بردارنده آوازهایی به صورت ازبرخوانی، تک­خوانی یا همسرایی است که ارکستر آن را همراهی می­کند و دارای پیش­درآمدها و میان­پرده­هایی است. اپرا مهم­ترین فرمی است که از ترکیب موسیقی و تئاتر به وجود می­آید، بسیار پیچیده است و شامل بسیاری از هنرهای گوناگون، اعم از موسیقی، درام، شعر، بازیگری، طراحی صحنه و لباس و... می­شود.»

بسیاری از کارشناسان معتقدند که تعزیه ایرانی نوعی از اپرا است که بر پایه دو رکن آواز و موسیقی شکل می­گیرد و از این منظر ریشه­های اپرا را در ایران بسیار دیرینه می­دانند، اما واقعیت امر این است که اپرا به شکل و ساختار کنونی­اش، از استحکام کافی در بدنه تئاتر معاصر ایران برخوردار نیست و شاهد این امر نیز، اجراهای انگشت­شمار این شیوه نمایشی در طول حیات آن می­باشد. این در حالی است که منابع ادبی و تاریخی غنی ایران، می­تواند پشتوانه عظیمی برای تولید اپراهای باشکوه باشد و این هنر ارزشمند، بستر مناسبی است برای معرفی گنجینه­های یاد شده ایران در جهان امروز.

«محمدهادی اسفندیاری»، هنرمندی است که به نمایش عشق می­ورزد و این روزها به دنبال جلب نظر استادان و حامیان هنر، برای اجرای اپرای ایرانی با عنوان «غریب و صنم» می­باشد.

او این اپرا را با اقتباس از یکی از داستان­های عاشقانه ایل قشقایی نوشته و با زبان ترکی قشقایی تنظیم کرده است.

وی می­گوید: از خصوصیات بارز اپرا وجود فرم نمایشی و موسیقی است و به دلیل این که اصل این داستان به صورت شعر می­باشد که در گذشته توسط عاشیق­های قشقایی به صورت موزیکال اجرا می­شده، بنابراین در نوشتن داستان این اپرا، دقت لازم انجام شده است.

داستان «غریب و صنم» با همین عنوان و مضمون، در دیگر اقوام ترک­زبان داخل و خارج از کشور موجود است و تفاوت آنها در نوع روایت بوده و سیر داستان و قهرمان­ها یکی است.

وی می­افزاید: شاید یکی از دلایل این تفاوت تأثیر مناطق جغرافیایی باشد. به طور مثال تأثیر موسیقی دشتی و فارسی در روایت قشقایی کاملاً مشهود است.

در کشور آذربایجان هم از این داستان، فیلم و اپرا تولید شده است اما مزیت اپرای قشقایی در موسیقی، نوع روایت، پوشش و دیگر تفاوت­های فرهنگی این ایل با دیگر اقوام ترک­زبان است.

استفاده از حرکات موزون آیینی ایل قشقایی در این اپرا، از نکات بارز آن است که به شکل دایره­وار اجرا می­شود.

در این حرکات مفاهیمی چون، مبارزه با بدی، درخواست نیکی و خوبی و عروج، به زیبایی هر چه تمام نهفته که صحبت در باب آن مبحثی پیچیده است و در پژوهش­های انجام شده برخی از این نهادها و بررسی تطبیقی آن با سایر حرکات موزون آیینی و کهن ایران و بین­النهرین، واکاوی شده­اند. بنابراین موسیقی و حرکات موزون آیینی از مشخصه­های بارز اپرا هستند که در اپرای «غریب و صنم» به خوبی دیده می­شود.

وی ادامه می­دهد: داستان غریب و صنم، داستان شاهزاده­ای به نام صنم است که عاشق یک نوازنده به نام غریب می­شود. پسرعموی دختر که شاه ولد نام دارد مخالف این ازدواج است و بارها مانع راه آنها می­شود که با هم ازدواج کنند و حتی سعی در کشتن غریب دارد اما موفق نمی­شود و غریب و صنم پس از مدت­ها دوری و فراغ به هم می­رسند.

داستان دارای کنش و دارای کشمکش­های غیرقابل پیش­بینی است که منجر به قوت داستان می­شود.

از مشکلات این روایت نمایشی زیاد بودن زمان و مکان­های موجود در داستان است که سعی وافی در ایجاز آنها شده است به طوری که بدنه اصلی داستان آسیبی نبیند.

و به طور کلی می­توان گفت: تمام عناصر لازم برای شکل­گیری درام، در این داستان موجود می­باشد.

اسفندیاری می­گوید: در صورت داشتن امکانات لازم برای تمرین قصد اجرای این اپرا را دارم و بارها با بزرگان موسیقی ایل قشقایی در این رابطه صحبت کرده­ام که استقبال خوبی هم از این پیشنهاد کرده­اند اما در حال حاضر، مهمترین مشکل ما دسترسی به یک سالن نمایشی مناسب برای تمرین موسیقایی و نمایشی این اپراست.

این هنرمند که کارشناس ارشد نمایش از دانشکده هنر و معماری تهران است و در کارنامه وی اجراهای نمایشی عروسکی «آل» و «خانه کوچک نمایش» 1387 و اجرای عموم «در انتظار خون» و نیز مستندهای «دستبافته­های عشایری» و «ازدواج­های ایرانی» به چشم می­خورد، می­گوید: از سمت ترکیه برای اجرای اپرای «غریب و صنم» و ادامه تحصیل از من دعوت شده است ولی بسیار علاقه­مندم که این اثر نمایشی را ابتدا در ایران و سپس در ترکیه اجرا کنم.

وی به موضوع پایان­نامه کارشناسی ارشد خود که به بررسی افسانه، ترانه، فرهنگ و آیین­های ایل قشقایی از منظر نمایش می­پردازد، اشاره می­کند و می­افزاید: این پایان­نامه به عنوان پایان­نامه برتر به مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برای تهیه فیلم مستند و نشر به صورت کتاب برگزیده شده است و در حال حاضر با شرکت در 2 جلسه شورای پژوهشی صدا و سیما، در حال رایزنی برای اخذ بودجه برای تولید یک فیلم مستند بر اساس پژوهش­های انجام شده در مدت 4 سال هستم.

این پژوهش نگاهی مردم­شناسانه و جامعه­شناسانه به فرهنگ و آیین­های ایل قشقایی دارد. آیین­ها و افسانه­ها نمادشناسی شده­اند و گاهی بررسی تطبیقی با سایر اقوام کوچ­نشین و بادیه­نشین دیگر نقاط دنیا در آن انجام گرفته است.

مراسم کوسه گلین، چله­ بدر، ازدواج، عزاداری، برنج­کوبی، پشم­ریسی، حرکات موزون آیینی، سیاوشون، موسیقی، کارآوا، نوع معیشت و بازی­ها، از مباحث مهم این پژوهش است و نویسندگان و کارگردانان عرصه فیلم و تئاتر که قصد تولید و نشر یک اثر ایلی را دارند، می­توانند از این کتاب به عنوان منبع استفاده کنند.

وی ادامه می­دهد: در صورت حمایت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و با توجه به رایزنی­هایی که با مستندسازان بزرگ ایران داشته­ام و قول مشاوره در این کار را از آنها گرفته­ام، به جرأت می­توان گفت؛ کامل­ترین مستند راجع به ایل قشقایی با استفاده از بیش از 50 منبع، ساخته خواهد شد.

این هنرمند حوزه نمایش می­گوید، ایل قشقایی از مهمترین ایلات ایران بوده و هست و به علت معیشت از راه کوچ­زیستی بسیاری از آیین­های باستانی در این ایل بزرگ حفظ شده و از تهاجم فرهنگ­های مختلف و تغییر شکل دادن مصون مانده است. این آیین­ها در فرهنگ ایران و آسیای مرکزی ریشه دارد و نسل به نسل منتقل شده است.

وی می­افزاید: متأسفانه بسیاری از آیین­ها و آداب و رسوم این ایل رو به فراموشی است و بهترین راه برای حفظ این فرهنگ و معرفی آن به جهان، سینما و تئاتر است. زیرا این فرهنگ با گذشت چندین هزار سال تمدن بشری هنوز که هنوز است، محفوظ مانده و حفظ این هویت و فرهنگ یک وظیفه است.


مطالب مشابه :


اپرا

محسن دانش - اپرا - Mohsen Danesh «محمدهادی اسفندیاری»، هنرمند حوزه نمایش:




عارف + ( عكس )

عارف عارف‌کیا های مشهور و پیشکسوت موسیقی پاپ ایرانی است. او به سبک خواننده‌های اپرا می




اپرای هانسل و گرتل

تا آخر مهر ماه این اپرا در سالن رودکی اجرا می شود بلیت آن در سایت ایران پریسا و کیا و




گزارشی از هشتمین روز سفر سینماگران

استاد سینما ابراهیم حاتمی کیا در یکی از این استیج‌های متوسط عملیات ساخت یک سالن اپرا رو




اپرا:سوئیت خصوصی سیار

معماران کاشان - اپرا:سوئیت خصوصی سیار - معماری دانشگاه پیام نور کاشان




دلتنگم و نمی دانم چرا!

حاتمی کیا- مرحوم ملاقلی پور- کمال تبریزی- پرویز پرستویی ( منظومه ی بلند برای اُپرا )




کنسرت آنسامبل اپرای تهران

داستان اپرا بر اساس اپرای کمدی جانی اسکیکی(Gianni Schicchi ) اثر پوچینی پریسا و کیا و




کپی برابر اصل/آخرین ساخته عباس کیا رستمی/

کپی برابر اصل/آخرین ساخته عباس کیا آخرین اپرا های مربوط به ویلیام شیمل Cosi fan tutte in Japan




قسمت 18 انتقام شیرین

رمان شبح اپرا. کیا بود. کیا- سلام. غرق نشی یه موقع! - سلام.ببخشید.من الان کیفمو میارم بریم.




برچسب :