موزه های تبریز

موزه آذربایجان :

یکی از مهم‌ترین موزه‌های ایران است که در شهر تبریز و در جوار مسجد کبود قرار گرفته‌است. در این موزه آثار متعلق به دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی به نمایش گذاشته شده‌اند.

موزه مشروطه :

در یکی از محله‌های قدیمی شهر تبریز به نام راسته‌کوچه و در غرب بازار تبریز قرار گرفته‌است. این بنا به سبک معماری دورهٔ قاجار ساخته شده و ملک شخصی «حاج مهدی کوزه‌کنانی» بوده‌است. این بنا به شمارهٔ ۱۱۷۱ در سال ۱۳۵۴ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و در سال ۱۳۶۷ خورشیدی به تملک رسیده‌است.

نشانی: تبریز، خیابان شهید مطهری، روبروی مسجد جامع، خانه مشروطه
تلفن: ۵۲۳۷۹۵۲ و ۵۲۳۸۲۸۵-۰۴۱۱

 موزه قرآن و کتابت :

بنای مسجد شاه تهماسب صفوی معروف به مسجد صاحب الامر در شرق میدان صاحب آباد در قلب شهر تبریز در کنار مهران رود قرار دارد. این بنای تاریخی یک گنبد و دو مناره بلند دارد و در ابتدا مسجد ویژه شاه تهماسب اول صفوی بود که در سال ۱۰۴۵ ه.ق به وسیله سپاهیان سلطان مراد چهارم- امپراطور عثمانی- تخریب شد.
کاتب چلبی در کتاب جهان نما ضمن بحث از تبریز می نویسد «در قسمت شرقی میدان صاحب آباد متصل به جامع سلطان حسن، مسجد مزین دیگری وجود داشت که چون بنایش از شاه تهماسب بود عساکر عثمانی جابه جا خرابش کردند.»
از زمان شاه تهماسب تنها دو طاق مرمری نقش دار در مدخل های دهلیز و اندرون بقعه باقی مانده است. حجاری های زیبایی از نقوش گل و بوته، اسلیمی و ختایی از جمله تزئینات معماری این بنا ست. سنگ نبشته مرمرینی هم در کنار یکی از طاق های آن نصب شده است. در بالای طاق دیگر سوره «الجن» به خط علاء الدین خوشنویس معروف زمان شاه تهماسب صفوی آمده است.
نشانی: تبریز، خیابان دارائی، میدان صاحب الامر،بنای صاحب الامر
تلفن: ۵۲۵۲۷۳۳-۰۴۱۱

موزه سنجش :

در شهر تبریز در فضای خانه سلماسی تأسیس شده‌است.

در این موزه انواع ابزار توزین مانند ترازوهای زرگری، قپان های بزرگ میادین بار، سنگ‌وزنه‌ها، پیمانه‌های نفتی، وسایل مربوط به علم نجوم مانند اسطرلاب، ابزارهای سنجش مربوط به علم هواشناسی، قطب‌نماها و ساعت‌های مربوط به سده‌های گذشته به نمایش گذاشته شده‌اند.

نشانی: تبریز، خیابان امام خمینی، کوچه مقصودیه، پشت ساختمان شهرداری، بن بست سلماسی
تلفن: ۹و ۵۵۴۲۴۵۸-۰۴۱۱

موزه قاجار :

شهر تبریز در دوره های مختلف تاریخ ایران دارای ارزش و اهمیت خاصی بوده که در دوره ایلخانان و قاجار این شکوه به اوج خود رسیده است. در 1218 ه.ق که عباس میرزا نایب السلطنه فتحعلیشاه گردید، این شهر رسماً ولیعهد نشین شد. در دوره جنگهای ایران و روس، تبریز مرکز ثقل و مقر فرماندهی بوده است.
از دوره قاجار بناهای زیبائی در این شهر به یادگار مانده است که خانه امیرنظام یکی از این بناهاست. این خانه در محله ششگلان که یکی از محلات قدیمی تبریز است قرار دارد.
در دوره قاجار عمارتهای بسیار زیبائی در این محله احداث شده بود که خانه امیرنظام گروسی یکی از باارزشترین بازمانده های این خانه های تاریخی است، که هنوز هم با صلابت و عظمت خاصی خودنمائی می کند. این عمارت که اکنون به عنوان موزه قاجار استفاده می شود در دوره ناصرالدین شاه و در زمان پیشکاری امیر نظام گروسی و توسط وی بنا گردیده است. در خاطرات ناصرالدین شاه در سفرسوم وی به فرنگ از این خانه توصیف فراوان شده است.

تالارهای موزه :
تالارهای طبقه اول ) تالار سکّه ، تالار بافته ، تالار چینی ، تالار آبگینه ، تالار موسیقی، تالار خاتم و تالار فلزات
تالارهای طبقه دوم ) تالار سنگ ، تالار اسلحه ، تالار رجال و فرامین ، تالار معماری و شهرسازی

نشانی: تبریز - خیابان ششگلان - جنب بیمارستان کودکان- پشت مدرسه شیخ عطّار
تلفن: ۵۲۳۶۵۶۸-۰۴۱۱ فاکس : ۵۲۵۶۷۹۷ – ۰۴۱۱

 موزه عصرآهن :

 

 

موزه عصر آهن در ضلع شرقی مسجد کبود واقع است که آثاری از هزاره اول قبل از میلاد دارد.

محوطه باستانی مسجد کبود واقع در شمال شرق بنای مسجد کبود تبریز است. طول (شرقی- غربی) این محوطه ۲۷۶ متر و عرض (شمالی- جنوبی) آن بطور متوسط ۱۰۲متر و مساحت آن ۲۸۲۹۰ مترمربع (حدود ۳هکتار) می باشد. این محوطه باستانی دارای آثار بویژه دوره آهن با شاخص اسکلتهایی مدفون همراه با سفالهای خاکستری و در مواردی نخودی و قرمز و اشیای فلزی شناخته شده است.

در اردیبهشت و خرداد ۱۳۷۸در کاوش های محوطه بیرونی مسجد کبود تعداد ۳۸ گور، کاوش شد و یکی از گورها که دارای ۲ اسکلت (زن و مرد) به همراه اشیاء تدفینی بود.
همچنین آثاری متعلق به گورستان عصر آهن و آثار پراکنده کف های استقراری احتمالا چندین متر لایه های بالایی روی آثار عصر آهن، رسوبات طبیعی و آثار مضطرب دوره اسلامی بدست آمد. با توجه به موقعیت استراتژیک محوطه مسجد کبود و واقع شدن آن در میان شهر، همجواری آن با مسجد کبود و نزدیکی به موزه آذربایجان، احداث موزه باز و حفظ آثار در جای خود، امری الزامی است.

موزه تاریخ طبیعی :

در این موزه پیکره های تاکسیدرمی جانوران و حیوانات گوناگون مربوط به مناطق مختلف کشور به ویژه منطقه آذربایجان جمع آوری و به صورت علمی ضدعفونی و آرایش شده و در ویترین های مخصوص به نمایش گذاشته شده اند. همچنین این موزه پیکره های کامل انواع پرندگان، چرندگان، خزندگان، حشرات و سایر جانوران اهلی و وحشی که برخی از آنها از انواع نادر حیات وحش می باشند را در معرض تماشای علاقمندان قرار میدهد و با کمک نقاشی و دکوراسیون، محیط زندگی و نحوه زندگی آن ها را برای بازدید کنندگان ترسیم می نماید.

نشانی: تبریز، خیابان آزادی، چهارراه آبرسانی، سازمان محیط زیست
تلفن: ۳۳۴۳۵۱۳-۰۴۱۱

موزه ارامنه :

خلیفه گری ارامنه آذربایجان در سال ۱۳۴۵ شمسی در كنار كلیسای مریم مقدس، واقع در خیابان شریعتی تبریز ، موزه ای به نام" موزه كلیساهای خلیفه گری ارامنه آذربایجان" تأسیس كرد.
در این موزه آثار فرهنگی نفیس از قبیل كتب خطی ، طومارها ، فرمان ها ، نشان ها، تابلوهای نقاشی ، سكه ها ، نگین ها ، سلاح ها ، عصاها ، ظروف نقره ای ، مسی ، سفالی ، چینی ، بلورآلات ، زیورآلات ، پارچه های ترمه و زری و مجسمه ها و آثار چوبی منبت و خاتم كاری نگهداری می شود.

بعضی از اشیای این موزه از این نظر كه با تاریخ و فرهنگ ارامنه پیوند می خورد ، برای ارامنه از اهمیت زیادی برخوردار است؛ از جمله صندلی منبت كاری كه در سال ۱۷۲۸ میلادی در ارمنستان برای اسقف اعظم كلیسای" آختامار" واقع در دریاچه وان، ساخته شد و طی حوادث سال های 1895 میلادی همراه عصای اسقف اعظم و ناقوس سوراخ سوراخ كلیسای مذكور به خلیفه گری تبریز منتقل شد. تاریخ ساخت این عصا سال ۱۸۲۵ میلادی و تاریخ ساخت ناقوس ۱۸۳۱ میلادی است.
تاج ها ، نشان ها و صلیب های متعددی نیز در دوران وقوع این حوادث به تبریز انتقال یافت. شمعدان های بزرگ كلیساهای سن استپانوس و سن طاطاوس و زنگ بزرگ و در خاتم این كلیسا نیز به همین ترتیب به تبریز منتقل شد.
این موزه در حال حاضر تعطیل است.

نمایشگاه و خانه سفال :

موزه زنده سفال تبريز فضايي است كه پيغام نياكان ما را در عرصه سفالگري به گوش، چشم ما، دست ما و مهمتر از همه به روح ما ميرساند. به روح انسان قرن بيست و يكم كه از فطرت خود فاصله زيادي يافته و در آرزوي وصل به اصل خود است.
خاك در دسترس ترين و نخستين ماده اي بوده كه بشر آغازين با آن بسياري از نيازهايش را برطرف كرده است. خاك را با آب مخلوط نموده و از آن گل ساخته، و با گل به لذت و قدرت آفرينش رسيده است. گل فرم پذير و نقش پذير بوده، با آن خشت و پياله ساخته تا به نيازهاي زندگي روزمره اش ، جواب دهد و بعد انديشه هايش را برآنها نقش زده است. با ساخت پيكره هايي از گل به باورها و ترس هايش پاسخ گفته است. با آتش ديدن ساخته هاي گلينش شاهد معجره اي شده است : همه چيز در آتش ميسوخته و گل دركام آتش سخت تر و ماندگارتر ميگرديده است!
سفالينه ها حتي پس از مرگ نيز با نياكان ما همراه مي شدند تا در حيات بعدي مورد استفاده قرار گيرند و امروز همان سفالينه ها ، پيام گذشتگان را به ما ميرسانند.
نفس باد صبا مشك فشان خواهد شد عالم پير دگر باره جوان خواهد شد.

 

 

 


مطالب مشابه :


تورهای تبریز گردی برای علاقه مندان سفر به آذربایجان

شبدیز - تورهای تبریز گردی برای علاقه مندان سفر به آذربایجان - شبدیز انتخاب برتر شما برای




موزه های تبریز

شبدیز - موزه های تبریز - شبدیز انتخاب برتر شما برای سفرهای زیارتی، سیاحتی و تخصصی طبیعت گردی




رزرواسیون هتلهای تبریز

شبدیز - رزرواسیون هتلهای تبریز - شبدیز انتخاب برتر شما برای سفرهای زیارتی، سیاحتی و تخصصی




تبريز- استانبول

شبدیز - تبريز دفتر خدمات مسافرتی شبدیز سیر تبریز چهارراه 17 شهریور ابتدای 17 شهریور جدید




آغاز پروازهای تبریز- شیراز و کیش

شبدیز - آغاز پروازهای تبریز- شیراز و کیش - شبدیز انتخاب برتر شما برای سفرهای زیارتی، سیاحتی و




تور زمینی یزد( از سری تورهای نوروز 91)

شبدیز - تور زمینی دفتر خدمات مسافرتی شبدیز سیر تبریز چهارراه 17 شهریور ابتدای 17 شهریور جدید




ایرباس در راه تبریز

شبدیز - ایرباس در راه تبریز - شبدیز انتخاب برتر شما برای سفرهای زیارتی، سیاحتی و تخصصی طبیعت




«زنوزق» ويترين گمنام ماسوله و ابيانه

شبدیز - «زنوزق دفتر خدمات مسافرتی شبدیز سیر تبریز چهارراه 17 شهریور ابتدای 17 شهریور جدید




برچسب :