مهندس علیرضا سودائی در گفتو گو با مجله تاکسی...

 

تراکم ترافیک و اعمال محدودیت از طریق مراجع و مدیران ترافیک

با افزایش تعداد وسیله نقلیه بخصوص اتومبیل مشکلات مختلفی در شهرها ایجاد شده که میتوان اثر ترافیک بر محیط زیست ( آلودگی هوا و ایجاد سر و صدا ) کمبود یا عدم دسترسی به زمین بخصوص محدودیت ظرفیت خیابانها، نیازمندی به هزینه ها و بودجه های هنگفت که همه این عوامل سبب ایجاد نوعی محدودیت برای طردد خودروها در داخل شهرها گردیده است.

از طرفی برقراری محدودیت برای خودروهای شخصی نیازمند گسترش امکانات حمل ونقل عموومی می باشد.

با توجه به اینکه انتقال مردم از وسیله نقلیه شخصی به وسیله نقلیه عمومی برای کاهش مشکلات ترافیکی شهر راه حل مناسبی می باشد برای تحقق آن بیشتر اوقات باید محدودیت هایی برای استفاده از وسایل نقلیه شخصی ایجاد کرد. با توجه به اینکه در حال حاضر تراکم ترافیک خود به خود محدودیتهایی در استفاده از وسایل شخصی ایجاد کرده و همین مسئله سبب شده تعدادی از مردم ساعت کار خود را تغییر داده یا ساعت استفاده از اتومبیل را به غیر از ساعت اوج ترافیک موکول نموده است.

در هر حال تراکم ترافیک راه حل مناسب برای محدود کردن وسیله نقلیه شخصی باشد.

روشهایی که برای ایجاد محدودیت ترافیک وسیله نقلیه شخصی در شهرها بکار میرود عبارتند از:

1-طرح محدوده ترافیک: یعنی جلوگیری از وسایل نقلیه شخصی در ساعات معین از روز به مناطق و محدوده شخصی.

قبل از اجرای این طرح باید به دقت مطالعه کرد و تمام جوانب امر را در نظر باید گرفت.1- چه نوع وسایلی نمی توانند در این محدوده تردد کنند.2- اشخاصی که اجازه دارند در این محدوده تردد کنند چه کسانی هستند3- چه مناطقی جهت اجرای این طرح بکار گیریم.

با توجه به اینکه وسایل نقلیه عمومی وظیفه جابجائی مسافر و کالا را در مناطق شهر را بعهده دارند نمی توانیم از تردد این نوع خودروها جلوگیری بعمل آوریم زیرا در صورت اجرا در واقع مشکلی به مشکلات افزوده ایم . با توجه به اینکه بعضی از وسایل نقلیه خصوصی وظیفه جابجایی بیماران و حوادث دیدگان را بعهده دارند محدودیت شامل آنها نمی گردد.

به طور کلی به وسایلی که در زمینه امداد، کمک رسانی، جلوگیری از حوادث یا وسایلی که جابجائی مسافر بصورت عمومی بعهده دارند شامل محدودیت طرح نمی گردند.

2-کنترل نمودن پارکهای خودروها

اعمال این محدودیت شامل جلوگیری از پارک خودروهائی که در مناطق پر تراکم اقدام به پارک کردن می نمایند یا کنترل بر میزان زمان پارک خودروها از قبیل بکار بردن پارکمترها در واقع نوعی محدودیت برای پارک کردن خودروها می باشد.

3-گرفتن عوارض جاده جهت تردد خودروها در مناطق محدوده

این روش در واقع نوعی گرفتن مالیات از مالکان وسایل نقلیه ای که قصد تردد در ساعت ترافیک را دارند می باشد که در واقع این نوع روش، روش مناسبی نبوده و بهترین روش این است که مابتوانیم با بکار بردن راهکارهای مناسب، روشهای فوق که در واقع نوعی مسکن کوتاه مدت در حل ترافیک می باشد کاهش داده و یک راه حل اصولی و منطقی جهت حل مشکل ترافیک قدم برداشت.

نقش مدیریت ترافیک در ترابری و حمل ونقل عمومی

یکی از وظایف بسیار مهم ترافیک فراهم نمودن سیستم حمل و نقل عمومی مناسب در شهر و مطالعه و برنامه ریزی جهت بالا بردن افزایش کیفی و کمی سیستم می باشد.

امروزه با توجه به اینکه یکی از اهداف اساسی برنامه ریزان مدیران ترافیک در حمل و نقل شهری انتقال بیشتر مردم از طریق حمل ونقل عمومی به همراه ایجاد محدودیتهایی جهت وسایل نقلیه شخصی می باشد.

مهمترین مسئلهایی که مدیران ترافیک مورد توجه آنها قرار بگیرد افزایش کیفیت حمل و نقل عمومی و افزایش سرعت وسایل نقلیه عمومی و منظم کردن سرویس های جابجایی کالا و مسافر می باشد.

مسئله افزایش سرعت و منظم بودن سرویس ها و کیفیت مناسب وسیله نقلیه عمومی سبب می گردد که انگیزه و توجه عموم نسبت به استفاده از این وسیله بالا رفته در نتیجه نوعی محدودیت برای استفاده از وسیله نقلیه خصوصی ایجاد می گردد.

به تجربه نشان داده شده است خیابانهایی که تراکم متوسط آنها زیاداست کلیه وسایل نقلیه چه خصوصی چه عممومی با یک سرعت در حرکتند ولی وسایل نقلیه عمومی بعلت وظیفه خاصشان که همان پیاده و سوار کردن مسافران می باشد مجبورند در ایستگاهها توقف و همین امر باعث کاهش سرعت نسبی آنها می گردد. کاهش سرعت نسبی وسایل نقلیه عمومی باعث کاهش کیفیت سرویس و همین امر هدفی را که جهت انتقال مردم از وسایل خصوصی به عمومی مد منظر بود تحقق آن را دشوار می سازد که برنامه ریزان در این خصوص با توجه به اینکه عمومی ترین وسیله نقلیه عمومی در کشور ایران اتوبوس می باشدد با ایجاد روشهایی که به شرح ذیل اعلام می گردد عبارتند از:

1-خط اتوبوس

در این روش یکی از خطوط کناری یا میانی خیابان به حرکت اتوبوس اختصاص داده که از نظر اجرائی اختصاص خط کناری خیابان به اتوبوس ها راحت تر است ولی دارای معایبی می باشد که عبارتند از:

1-وسیله نقلیه ای که به سمت راست حرکت می کنند در محل تقاطع خط ویژه را به اجبار قطع خواهد کرد.

2- تخلیه و بارگیری وسیله نقلیه در ساعاتی از روز که طرح اجرا می گردد مقدور نبوده و سبب ایجاد مشکل می گردد.

برای رفع مشکل نوع اول میتوان گردش به راست وسایل نقلیه را ممنوع اعلام نموده ولی این راه حل مناسبی نمی تواند باشد راه حل مناسب در فاصله مناسب از تقاطع است که به تمام وسایل نقلیه دیگر از جمله وسیله نقلیه گردانده به راست امکان میدهد از آن استفاده کنند.

در اینجا تخلیه و بارگیری وسایل نقلیه نسبتا به راحتی صورت می گیرد و به همین علت اختصاص خطوط به اتوبوس حتی در تمام روز از این لحاظ اشکالی نخواهد داشت اما عیب بزرگ این روش آن است که مسافران اتوبوس جهت رسیدن از پیاده رو به ایستگاه و برعکس باید جریان فعال ترافیک را قطع کنند و این عمل باعث کاهش ایمنی و تاخیر وسیله نقلیه میشود.

خط ویژه اتوبوس

در این روش تمام یا قسمتی از طول یک خیابان برای تمام یا ساعتی از روز فقط به عبور اتوبوس اختصاص داده و این روش بیشتر در محل هائی که عبور عابر پیاده زیاد است مانند مراکز تجاری در هر شهر از نقاط پر تردد می باشد که خط ویژه اتوبوس نقش بسزائی در جابجائی مسافر را بعهده دارد.

نقش مرکزیت اداری و سیاسی و اجتماعی شهرها در مسئله ترافیک

نقش مرکزیت اداری و سیاسی شهرهای بزرگ در مسئله ترافیک با توجه به اینکه در اکثر شهرهای بزرگ مرکزیت کلیه امور اداری در این شهر ها تمرکز یافته اند و در واقع سبب نوعی تراکم نیروی انسانی همراه با مراجعه ارباب رجوع از شهرهای کوچک یا تردد ارباب رجوعان همان شهر جهت انجام امور اداری در واقع نوعی ترافیک در این شهرها بوجود آورده است با عنایت به این موضوع مرکزیت سیاسی در آموزشی و اداری در شهر تهران سبب افزایش حجم مهاجرتها و مراجعان ادارات مربوطه جهت انجام امور درخواستی متقاضیان در واقع نیازمند نوعی حمل و نقل عمومی در خصوص جابجائی مسافران داخل شهری میباشد و با توجه به عدم کشش جاده های شهری و شهر تهران و افزایش حجم خودرو در این شهر سبب ایجاد اثرات نامطلوب زیستی و محیطی در این شهر گردیده است با توجه به مسائل و مشکلات ناشی از تمرکز اداری و سیاسی و امور اجتماعی در شهر تهران تنها راه حل در این زمینه تعویض بسیاری از اختیارات ادارات مرکزی به ادارات شهرهای کوچک می باشد.

نقش موسسات خدماتی خصوصی در راستای اجرای ترافیک مناسب و بهینه در کشور

با عنایت به اینکه در برنامه توسعه اقتصادی دولت یکی از اهداف دولت محدود کردن یا حتی واگذار نمودن وظایف خود به بخش خصوصی می باشد و تنها وظیفه ارشادی و نظارتی را دنبال نمایید فلذا در بحث ترافیک استفاده از بخش خصوصی بعلت داشتن ظرفیتهای مساعد و استعدادهای مناسب و دخیل کردن این بخش می تواند راهکارهای مناسبی را جهت بهینه کردن سیستم حمل ونقل کشور را ارائه داد.

بحث خصوصی سازی در اقتصاد ایران و کاهش سهم دولت در فعالیتهای اقتصادی و ایفا نقش تصدی گری ازسوی دولت در دو برنامه گذشته اقتصادی نیز مطرح شد.اما حرکت به سوی خصوصی سازی همراه با کندی مواجه بوده است اینک که مشکل و محتوای خصوصی سازی مشخص گردیده و کمیته تبصره 35 قانون بودجه تشکیل و فعال شده است ضرورت دارد که برای ایجاد فضای رقابت آزاد در اقتصاد ایران امر خصوصی سازی در کلیه شئون اقتصادی با سرعت بیشتری تحقق پیدا کند.

کاهش سهم دولت و انحصار زدائی در فعالیتهای اقتصادی فضای مساعد و جذاب برای رونق فعالیت بخش خصوص را فراهم می کند.

تسریع در خصوصی سازی برای ایجاد فضای رقابت ضرورت دارد.

با توجه به سیاست خصوصی سازی دولت شرکت خدمات اداری تهران پیشتاز و شرکت خدمات خودروئی پیشتاز سامان ثبت شده به شماره های 147686 و 1918 با اهداف ایجاد اشتغال و بکار گیری نیروهای فعال و سرویس دهی مطلوب خدمات به هموطنان عزیز با دایر نمودن بیش از سیصد شعبه فعال در اقصی نقاط کشور تاسیس گردیده و با توجه به موضوع فعالیت شرکت که انجام امور اداری و خدمات راهنمایی و رانندگی بود سعی نموده در انجام امور درخواستی هموطنان عزیز با ایجاد یک شبکه ارتباطی مناسب بین شعبات اقدام به ارائه سرویس خدمات دولتی و خصوصی بدون مراجعه مکرر به ادارات مختلف در اکثر نقاط کشور گردیده است سرویس دهی خدمات این شرکت سبب گردیده است:

1-کلیه خدمات ارائه شده با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت سرویس خدمات و حذف بسیاری از هزینه های زائد را داشته است.

2-از لحاظ زمان انجام خدمات این شرکت با کمترین برد زمانی اقدام به سرویس خدمات بدون مراجعه افراد به ادارات مربوطه را نموده است.

3-از مراجعه مستقیم متقاضیان خدمات به ادارات تا حدودی کاسته و همین امر سبب حذف سفرهای زائد درون شهری و برون شهری متقاضیان جهت انجام امور خود گردیده است که همین امر اثرات مطلوبی بر محیط زیست و حذف آلودگی های ناشی از تردد خودروهای درون شهری و برون شهری گردیده است.

دولت از بخش خصوصی حمایت کند

به رغم آنکه شرکت تهران پیشتاز سامان در سال77 فعالیت خود را در بخش خدمات اداری، خدمات راهنمایی و همچنین در بخش خدمات حمل ونقل و خدمات پستی آغاز کرد اما در سال 86 عمده فعالیت های خود را در بخش خدمات حمل و نقلی متمرکز کرد و با گرفتن مجوز از سازمان تاکسیرانی شهر تهران به عنوان یک شرکت خصوصی در این حوزه به صورت متمرکز فعالیت خود را شروع کرد. حیطه خدمات رسانی این شرکت در منطقه 13شهرداری تهران است. علیرضا سودایی، مدیر عامل شرکت تهران پیشتاز سامان عمده مشکلات شرکتهای خصوص و تاکسیرانان را عدم حمایت دولت از این بخش و از همه مهم تر عدم تحقق وعده هایی می د اند که مسئولان دولتی در طول چند سال اخیر به تاکسیرانان اعم از شرکتهای خصوصی و رانندگان داده است. ادامه ظهار نظر های سودایی را در ذیل می خوانید:

نقطه شروع فعالیتهای شرکت

شرکت تهران پیشتاز سامان در سال 1377 با موضوع فعالیت در بخش خدمات اداری و خدمات راهنمایی و خدمات حمل و نقل و خدمات پستی تاسیس شد و به عنوان یکی از شرکتهای خصوصی با همکاری بنیاد تعاون ناجا در بخش خدمات راهنمایی و رانندگی با ایجاد دفاتر و شعبات فعال در اقصی نقاط فعالیت خود را آغاز کرد و نهایتا در مراکز تعویض پلاک و با ایجاد دفاتر پیشخوان دولت موجب شد این شرکت بتواند در راستای ایجاد اشتغال و ارائه خدمات به هموطنان گامهای مفید و موثری بردارد. نهایتا در سال 1386 عمده فعالیت خود را در بخش ارائه خدمات حمل و نقل و جابه جایی مسافر درون شهری با اخذ مجوز از سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران متمرکز کرد و در حال حاضر مشغول ارائه خدمات حمل و نقل مسافر درون شهری در منطقه شهرداری تهران است.

محدوده فعالیت

با توجه به مطالب فوق الذکر این شرکت در حال حاضر عمده فعالیت خود را در بخش تاکسیرانی به خصوص در منطقه 13شهرداری متمرکز کرده و مشغول ارائه خدمات است. در منطقه 13 دو پایانه مهم داریم؛ یکی پایانه شرق و دیگری پایانه کلاهدوز . پایانه شرق در حال حاضر جوابگوی نیاز هم مسافران و هم رانندگان است اما متاسفانه پایانه کلاهدوز به علت راه اندازی ایستگاه مترو شاهد کمبود مسافر در این پایانه است.

میزان همکاری پلیس راهور منطقه با تاکسیرانان

همکاری پلیس راهور منطقه با تاکسیرانان مناسب است و تنها مشکل، فعالیت مسافربرهای شخصی است که می بایست پلیس راهور برخورد جدی با آنان کندو از فعالیت غیر مجاز آنان جلوگیری به عمل آورد.

برنامه خدماتی و رفاهی شرکت

شرکت برنامه های متعددی در جهت رفاه و ارائه خدمات مناسب و بهینه برای تاکسیرانان تحت پوشش در نظر گرفته که به طور خاص می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

1-تاسیس و راه اندازی تعاونی مصرف و نهایتا راه اندازی فروشگاه شماره یک با متراژ حداقل 400متر. در فروشگاه های مذکور تمام اقلام و مایحتاج تاکسیرانان با کیفیت و قیمت مناسب و با دریافت بن خرید از شرکت و پرداخت به صورت اقساط در اختیار تاکسیرانان قرار گرفته است.

2-یکی دیگر از خدمات ارائه شده توسط این شرکت پرداخت وام قرض الحسنه از طریق صندوق قرض الحسنه شرکت (صندوق قرض الحسنه علی بن موسی الرضا(ع)) است که به تاکسیرانان واجد شرایط وام بدون بهره و بدون سپرده گذاری توسط صندوق قرض الحسنه پرداخت می شود.

3-یکی دیگر از خدمات قابل ارائه، ارائه خدمات بیمه تامین اجتماعی و بیمه درمان تکمیلی که به صورت نقد و اقساط به تاکسیرانان و خانواده تحت پوشش آنان ارائه می شود.

4-راه اندازی و تاسیس تعاونی مسکن جهت رفع مشکل مسکن تاکسیرانان یکی از خدمات قابل ارائه توسط این شرکت است.

5-عقد قرارداد با مراکز تفریحی و پارکها و سینما و شهربازی با تخفیفات ویژه جهت تاکسیرانان و خانواده محترم آنها یکی دیگر از خدمات قابل ارائه شرکت است.

6-ارائه خدمات بیمه شخص ثالث و بدنه به صورت نقد و اقشاط یکی دیگر از خدمات قابل ارائه شرکت به تاکسیرانان تحت پوشش است.

معضلی به نام مسافربرهای شخصی

جهت حل مشکل حضور مسافربرهای شخصی که بدون داشتن مجوز لازم در بخش حمل و نقل فعالیت می کنند نیازمند یک اداره و یک همت همسو از سوی شرکتهای خصوصی و هم ازسوی سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی و هم از سوی پلیس راهور و هم از سوی مراکز امنیتی و نظارت هستیم که با هماهنگی مراکز ذی ربط نسبت به رفع و برخورد جدی با این چنین افرادکه بدون تعیین صلاحیتهای لازم در این صنف مشغول کارهستند، برخورد شود و از فعالیت آنان جلوگیری به عمل آید تا شاهد بروز مشکلات جبران ناپذیر در این بخش از خدمات نباشیم.

انتظار تاکسیرانان از شرکتهای خصوصی

یکی از مسائلی که رانندگان تاکسی مطرح می کنند این است که شرکتهای خصوصی در قبال اخذ شارژ خدماتی ارائه نمی کنند اما من اصلا این موضوع را که شرکتها هیچ خدماتی در قبال دریافت بهای خدمات به تاکسیرانان ارائه نمی کنند قبول ندارم زیرا فلسفه وجودی شرکتهای خصوصی همان ارائه خدمات مناسب به تاکسیرانان است در صورتی که اگر هیچ خدمتی توسط این شرکتها صورت نمیگرد پس این همه سرمایه گذاری های مادی که شرکت در راستای ساماندهی و ارائه خدمات در بخش حمل و نقل انجام می شود، چه توجیهی دارد؟

همین که شرکتها تمام خدمات اداری و مورد نیاز تاکسیرانان را در اسرع وقت انجام داده و با گماردن ناظران خطوط نظارت داشته و نظارت همه جانبه ای را در جهت رعایت حقوق شهروندان و رسیدگی به شکایات بر عهده گرفته اند، یکی از وظایف مهم شرکتهای خصوصی است.ضمنا می توان به شرح وظایف شرکتهای خصوصی در قبال تاکسیرانان برابر مصوبه شورای شهر تهران و بخشنامه ها و دستورالعمل های صادره توسط سازمان تاکسیرانی اشاره کرد که همگی بیانگر این مطلب است که شرکتها در قبال دریافت بهای خدمات نسبت به ارائه خدمات اداری، رفاهی، نظارتی و... در قبال تاکسیرانان عمل می کنند.

مشکلات شرکتهای خصوصی عدم حمایت و پشتیبانی بخش دولتی از شرکتهای مذکور بوده و حتی در بخشی از موارد تصمیمات اعمال شده دولتی ها سبب ایجاد موانع در جهت توسعه این بخش و نهایتا عدم سود دهی و عدم توجیه اقتصادی در این بخش شده، در نتیجه بخش خصوصی تمایل چندانی جهت سرمایه گذاری در توسعه ناوگان حمل و نقل از خود نشان نمی دهد.

با توجه به اینکه حوزه حمل و نقل شهری و بین شهری یکی از پارامترهای توسعه جوامع به شمار می آید، کشورهایی که دارای زیر ساخت مناسب و ناوگان حمل و نقل مناسب هستند از رشد و شکوفایی ببیشتری برخوردارند بنابراین حمایت دولت در توسعه ناوگان حمل نقل شهری و بین شهری و همچنین حمایت از فعالان این عرصه سبب بروز رشد و شکوفایی بر سایر عرصه های اقتصادی شده و همین امر منجر می شود که شاغلان این بخش تهدیداتی از قبیل عدم پشتوانه آتی مانند مزایای تامین اجتماعی و خدمات رفاهی را نداشته و در این بخش نسبت به ارائه خدمات انگیزه کافی داشته باشند.

وعده های دولت به تاکسیرانان

به نظر اینجانب تمام وعده هایی که دولت به این بخش از ناوگان حمل و نقل داده عملی نشده و نیازمند حمایت و پشتیبانی حمل و نقل توسط دولت است که این بخش از حمل و نقل بتواند با حداکثر امکانات نسبت به ارائه خدمات اقدام کند.


مطالب مشابه :


کلاهبرداری دلالان آرم طرح ترافیک

خرید اینترنتی آرم طرح ترافیک هر ساعتی که در طرح است خالی است و باید هر چه




سحر خیز باش تا هی دهن دره کنی

سحر خیز باش تا هی هم بعد از ساعتی استراحت طرح ترافیک رد شوم و طرح زوج و فرد




مقاله ای در مورد ترافیک

ازاینکه چه اندازه ترافیک موجود ترافیک روزانه (adt) است که به وحجم ساعتی طرح




آموزش تهیه طرح کسب و کار

زمان حرکت چه ساعتی است؟آیا در ترافیک های تا اینجا٬مخاطب طرح کسب و




مقاله ای در مورد ترافیک

ازاینکه چه اندازه ترافیک موجود ترافیک روزانه (adt) است که به وحجم ساعتی طرح




متروی شهرک اکباتان

صبح اول وقت که نگاه می­کنی هم به سمت شمال ترافیک است و طرح ترافیک چه ساعتی و




مهندس علیرضا سودائی در گفتو گو با مجله تاکسی...

ساعت اوج ترافیک موکول نموده است. تمام یا ساعتی از روز ادارات تا حدودی




سفرنامه رامسر - کلاردشت

مسیر زیبا و رویای کلاردشت را ادامه می دهیم تا به نیم ساعتی فاصله است. چه زیبا در رویای




برچسب :