افکت و افکتور و طریقه نصب

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام علیکم

ماه محرم آمد و رفت انشا الله تمامی عزاداریهایتان مورد قبول در گاه احدیت قرار بگیرد .

اول عذر خواهی به سبب عد به روز رسانی وبلاگ بپیذیرید تا بعد برویم سر اصل ماجرا:

تا این جای کار هر مطلبی که ارسال کردیم من باب تنظیم ذات صدا در دستگاه های صدا بودیم حالا می خواهیم از فضای صدای خشک خارج بشیم و بریم سر اینکه به صدا های خودمون افکت بدیم و به دید ظاهر صدا ها مون رو زیبا تر کنیم .

اولین مطلب در این وادی مربوط میشه به بحت آکسولاری یا همون آکس یا به قول برخی افراد آکز که در پست های قبلی به آن پرداختیم .

مبنای افکتیو کردن صدا بر این است که صدای خشک یا خام شما که از دهان خواننده بیرون می آید و توسط فیلتر های زیر و بم ویرایش می شود وارد یک پردازشگر شود و افکت روی آن سوار گردد و سپس به صدای خروجی بازگردد که این مسیر به چند طریق امکان پذیر است :

1 – اِستَندِلُون افکت ها یا همان افکت های خود دستگاه مثلاً در میکسر های Dynacord یا EFX SoundCraft که افکت های آن ها روی خود میکسر است فرآیند اینسرت افکت به صورت حرفه ای توسط کارخانه تعبیه شده و ما فقط مستر اصلی افکت را تنظیم می کنیم .

2 – در بسیاری از میکسر ها شما آثاری از افکت نمی بینید یا بهتر بگوییم اینکه میکسر افکت ندارد ؛ یا اینکه در برخی میکسر ها مثل نسل Mg YAMAHA افکت جالبی روی میکسر نصب نشده البته منظورم از غیر جالب بودن ؛ غیر جالب بودن برای استفاده ماست و الا آن میکسر میکسر تکمیلی است . در اینجاست که مجبور می شویم از یک افکتور جدا برای افکت دادن به صدای خودمان استفاده کنیم ، مطلبی که اینجا جای بحث دارد نحوه اتصال افکتور به میکسر است که در ذیل توضیح می دهیم :

1-  استفاده از آکس ها : برای این منظور قسمت خروجی آکس یا همان آکس سند را به قسمت ورودی لاین افکتور متصل می کنیم . و قسمت لاین خروجی افکتور را به میکسر وارد می کنیم که این خود دو روش جدا دارد : 1 – اگر میکسر آکس ریترن یا همان برگشت را دارا باشد به آنجا متصل می کنیم اگر دارا نبود به یکی از لاین های ورودی میکسر وصل میکنیم و در واقع آن لاین از میکسر خودمان را به خط مستر افکت تبدیل کردیم یعنی آن لاین دیگر یک ورودی نیست بلکه مستر افکت میکسر ماست .

2-  روش دیگر استفاده از اینسرت هاست : فرق این روش با روش قبل در این است که در روش قبل به کل خطهای میکسر می شد افکت بدهیم ولی حال با این روش فقط به یک لاین می توانیم افکت بدهیم.

شاید برای شما سوال پیش بیاید که مگر مریضیم از روش دوم استفاده کنیم خوب از روش اول استفاده می کنیم ، جواب آن است که حرف شما درست ؛ اگر بخواهیم فقط یک نوع افکت مثلاً افکت دیلی به صدا بدهیم ولی وقتی مثلا در یک کنسرت موسیقی به هر کدام از سازهای خود بخواهیم افکتهای متفاوتی بدهیم آنگاه است که باید از اینسرت ها استفاده کنیم . مطلبی دیگر این است که تمام مطالب فوق یعنی نحوه اتصال افکت به دستگاه در مورد تمامی پروسسور ها صدق می کند . در واقع ما نحوه اتصال پروسسور ها رو به میکسر گفتیم که افکتور ها هم یک نوع از پروسسور ها هستند ؛ پروسسور ها پردازشگر های صدا مثل افکتور ، گرافیک اکولایزر ، دایرکت رک ها و ... می باشند . پس نحوه اتصال نسبت به نوع پروسسور ها هم تغییر می کند .

لازم به ذکر است که افکت های استندلون همان اتصال با آکس هستند فقط فرقشان در این است که مستر خروجی آنها به صورت جداگانه برای آنها ساخته شده است .

پس از نصب افکتور بر روی میکسر مطلبی که می ماند تنظیم افکت است .

کل توضیح تنظیم افکت را بروی اصل اول یعنی اتصال با آکس ها توضیح می دهم .

بر روی هر خط یک ولوم داریم که مربوط به افکت است حال می تواند آکس باشد یا آکس اف ایکس (همان استندلون) این ولوم میزان دخالت افکت روی این خط را تنظیم میکند یعنی اگر ولوم افکت روی درجه 5 باشد به میزان همان 5 ولوم صدا از خط وارد افکتور می شود و به میزان همان 5 ولوم به صدای خروجی می رود پس در نتیجه افکت روی خط حجم صدای افکت هر خط را مشخص می کند . استفاده ی این امر در آن است که شما به ورودی های خود به میزانی که نیاز دارید افکت می دهید و هم اینکه طنین بهتری را با تنظیم دقیق می توانید بسازید چون به طور مثال اگر کلمه حسین از دهان خواننده بیرون بیاید اگر ولوم تا آخر باز باشد همان حسین به مستر می رود و افکت دار میشود ولی اگر تا نصفه باز باشد از کلمه حسین ؛ « ین » آن به خروجی می رود و افکت دار می شود پس در نتیجه طنین بهتری دارد .

تنظیمات مستر : تنظیمات مربوط به نوع افکتها باهم متفاوت است . افکتهایی که در روی میکسر ها قرار دارد از قرار زیر است :

Delay (Mono , Stereo) , Reverb (Halls , chorus)

چیزی که در مجالس مذهبی استفاده می شود دلی ( بیشتر مونو برخی اوقات استریو ) و ریورب از نوع هالس می باشد . حال در زیر تنظیم افکت دلی روی میکسر دایناکورد ، ساند کرفت ، افکتور لکزیکون را آموزش می دهیم : ( قبل از آموزش تنظیم باید بگویم تنظیم یک دلی خوب بیشتر به حس یک صدا بردار بستی دارد تا تنظیمات سخت افزاری پس بیشتر از یاد گرفتن باید گوش خود را به یک دلی خوب که به طور مثال در کارهای حاج محمود کریمی که در چیذر است عادت دهیم تا بتوانیم در هر شرایطی افکت خوب تنظیم کنیم )

افکت دلی متشکل از سه پارامتر سرعت (Speed) و تکرار (Repeat,Feedback) و وضوح است . شما با پارامتر سرعت فاصله بین تکرار های بعد از صدای اصلی را تنظیم میکنید که معمولاً حدود 456 میلی ثانیه است . با پارامتر تکرار ، تعداد تکرار های بعد از صدای اصلی است که معمولا یک امر حسی است تنظیم می کنید . وضوح ؛ میزان وضوح افکت را مشخص می کند که این هم نیاز به یک تجربه خوب دارد .

شکل زیر را تصور کنید :

افکت دلی حالت تصویری فوق را دارد به طوری که صدای اصلی را این گونه اگر تصور کنید ؛ طنین بعد از آن که همان دلی است بعد از آن به صورت نزولی تکرار می شود تا اصطلاحاً فید شود . پارامتر سرعت فاصله زمانی بین هر تکرار بعد از صدای اصلی را تنظیم می کند . تعداد تکرار یا همان رپیت یا فیدبک تعداد تکرارهای بعد از صدای اصلی را تنظیم می کند .

به یاد دارید که گفتیم در افکت طنینی زیباست که صدا های شکسته را تکرار کند ؟ حال در بحث وضوح همین امر را داریم یعنی هر چه وضوح بالاتر می رود کلام کاملتر تکرار می شود . در شکل فوق هر خط بعد از صدای اصلی یک تکرار است . هر خط هر چه کوتاهتر می شود هم حجم صدای آن کم می شود هم میزان وضوح آن کم می شود . در میکسر ها شما غیر از ولوم وضوح یک ولوم که معمولا به صورت فیدر است هم دارید که تقریبا کاری شبیه به ولوم وضوح را انجام می دهد به ظاهر ولی اصل کار آن است که در میکسر ها ولوم وضوح وضوح را بالا می برد ولی فیدر مستر افکت حجم صدای افکت را هم بالا می برد . به اشکال زیر توجه کنید متوجه می شوید :

می بینید که ولوم وضوح بر روی وضوح تکرار تاثیر می کند نه در حجم صدای تکرار.

حال به شکل زیر دقت کنید :

فیدر افکت مستر روی حجم صدا تاثیر می گذارد و هم روی وضوح این به این دلیل است که برای افزایش حجم صدای افکتهایی که وجود ندارند اگر زیاد شود نا گذیر ما بقی هم زیاد می شود .

1-  افکت میکسر دایناکورد

در بسیاری از میکسر ها مثل دایناکورد و بهرینگر شما افکتها رو به صورت شماره های دیجیتالی می بینید ، این به آن دلیل است که کار خانه سازنده مثلاً افکت دلی رو در 10 نوع تنظیم متفاوت قرار داده و گفته از شماره 51 الی 60 مربوط به افکت دلی است به طور مثال :

شماره 60 در میکسر دایناکورد سرعت 450 میلی ثانیه و تعداد تکرار و وضوح را باید از فیدر مستر زیر افکت مادر استفاده کرد در حالت کلی شما با انتخاب یکی از آن شماره ها می توانید افکت دلخواه خود را تنظیم کنید .

در نتیجه شما با تنظیم افکت مستر دستگاه و ولوم تنظیمی افکت روی خط می توانید یک افکت مطلوب را تنظیم کنید .

2-  افکتور لکزیکون

شرکت لکزیکون یکی از مجموعه شرکتهای هارمن است ، این شرکت از دیدگاه این حقیر بهترین افکتور ها رو میزنه به این دلیل که هم کیفیت داره و هم اینکه افکتور های اون رو استفاده کردم و دیدم که در مقایسه با ما بقی افکتور ها بهترین افکتور برای مجالس مذهبی می باشد .

این افکتور رو می تونید در دو نوع در بازار پیدا کنید 1 – به صورت جدا یک دستگاه مجزا ( مثل ما بقی افکتور ها ) 2 – به صورت استندلون روی میکسر های سری EFX و MFX ساند کرفت .

افکتور های لکزیکون در مدل ها و حالات مختلفی وجود دارند ولی نسلی که به درد مجالس مذهبی می خوره نسل MX هست که اونم خودش سه دستگاه بیشتر نیست : MX400 , MX300 , MX200 که هر کدوم بنا به حالات مختلفشون قیمت های متفاوتی دارند . ام ایکس 400 حدود 650 هزار تومانه ، ام ایکس 300 حدود 500 هزار تومان و ام ایکس 200 حدود 250 هزار تومان . تفاوت اینها در تعداد افکت هاشون ، نوع افکت هاشون ، تنظیمات دقیق افکت هاشون می تونه باشه . مثلا ام ایکس 400 ، چهار نوع افکت هم زمان می تونه بده در حالی که ام ایکس 200 فقط یک افکت می تواند بدهد .

افکتی که روی میکسر های ساند کرفت نصب شده از نوع ام ایکس 200 است .

ما فعلا به توضیح افکت ام ایکس 200 نصب شده روی میکسر EFX8 ساند کرفت بسنده می کنیم تا بعداً در یک پست کامل مفصل از MX400 و تنظیم و تشریح آن بگوییم .

برای تنظیم این افکت مراحل زیر را طی می کنیم :

تعیین نوع افکت : از روی جدول روی میکسر نگاه می کنیم در بانک B افکت پنجم مربوط به دلی مونو است همان افکتی که ما می خواهیم :

در حالت پیشفرض ال ای دی بانک A روشن است :

 برای رفتن به بانک B باید یک دور کامل ولوم انتخاب نوع افکت را بچرخانیم تا به بانک B برویم ، سپس در بانک B با نشانگر ولوم ، عدد 5 ، را انتخاب می کنیم . بدین صورت ما افکت دلی مونو رو با شماره 5 از بانک B انتخاب می کنیم .

بعد از انتخاب نوع افکت به سراغ تنظیم پارامتر افکت می رویم . افکتور این میکسر سه ولوم دارد برای تنظیم افکت که در تصویر زیر می بینید :

اولین تنظیم همان طور که در بالای آن نوشته مربوط است به سرعت برای تنظیم میزان زمان بین دو تکرار ، ولوم دوم مربوط به فیدبک یا همون تعداد تکرار ، ولوم سوم هم مربوط به وضوح است . اگر خوب به تنظیمات ردیف تنظیم افکت مستر دستگاه نگاه کنیم میبینیم که غیر از سه ولوم و تعیین پارامتر یک ولوم دیگر هم وجو دارد که بالای آن نوشته شده : Fx to Aux .

وقتی در خروجی گرفتن از آکس دقت کنید می بینید که صدای خروجی از آکس در عین حال که صدای مستر افکت دارد ولی آکس صدایی خشک دارد ؛ دلیل این مطلب این است افکت صدای آکس رو باید جدا از افکتور داد و دلیل آن این است که برخی اوقات ما صدایی رو می خواهیم که افکت کمتری داشته باشد برای ضبط کردن صدا برای اینکار صدا رو از آکس می گیریم و افکت اون رو با اون ولوم اضافی هر چه قدر که خواستیم تنظیم میکنیم یعنی وظیفه ی اون ولوم افکت دادن به صدای آکس است .

مطلب بعد مربوط به چهار کلید انتهایی است که یکی از آنها قرمز رنگ است که مربوط به قطع و وصل کردن افکت است ، یکی که با نماد اختصاری PFL مشخص شده برای شنیدن صدای افکت در هدفون است .

اگر دقت کنید می بینید در کنار ولوم ها یک چراغ ال ای دی هست . این ال ای دی ها مربوط به ذخیره ی افکت است به این صورت که : فرض کنید ولوم اول شما روی 5 ، ولوم دوم 3 و ولوم سوم روی 7 باشد ، شما وقتی کلید Store را فشار دهید پس از س0 ثانیه ال ای دی های کنار ولوم ها روشن می شود معنای آن این است که افکت با تنظیمات گفته شده در اون ردیف ذخیره می شود و اگر شما مثلا ولوم اول رو از جایی که هست حرکت دهید ال ای دی خاموش می شود و معنای آن این است که ولوم یک از حالت ذخیره خارج شده و به یک تنظیم دلخواه دیگر رفته ، وقتی به جای خودش بر می گردانید ال ای دی دوباره روشن می شود یعنی ولوم یک به حالت ذخیره برگشته است ، استفاده آن این است که مثلا شما زحمت کشیده اید یک افکت دلخواه ساخته اید و ذخیره کرده اید ، کسی نا آگاه یا بچه ای ولوم های تنظیمی شما رو دستکاری میکنه دیگر برای بر گشتن به اون حالتی که برای تنظیم اون تلاش کردید نیاز نیست تلاش کنید ، فقط کافی است ولوم ها رو بچرخانید تا ال ای دی های کنار آنها روشن شود ؛ مفهوم آن این است که شما به حالت ذخیره ی خود برگشته اید و افکت خود را پیدا کرده اید .

کلید بعدی کلید TAP Tempo می باشد ، شما با استفاده از این کلید می توانید سرعت دلی یا همان تکرار های خود را با حس دست تنظیم کنید به این صورت که ، با زدن یک بار کلید تپ یک کرنومتر در میکسر شروع به شمردن زمان می کند تا دومین زدن کلید شما ، آنگاه فاصله زمانی بین دو کلید زدن رو سرعت یا همون تاخیر زمانی بین دو تکرار حساب می کند . بدین ترتیب با استفاده از کلید تپ تمپو ، یا در اصطلاح عام تپ دلی شما می توانید سرعت افکت خود رو با دست تنظیم کنید .

 در قسمت آخر افکت مادر این دستگاه فیدر مستر افکت است که قبلا توضیحات مربوط به اون بیان شد .

امیدوارم از این پست لذت برده باشید . اگه جایی مبهم یا اشتباه بود حتماً به من برسانید . تشکر . التماس دعا .


مطالب مشابه :


ضبط صدای جمعیت با میکسر دایناکورد

صدابرداری هیئتی - ضبط صدای جمعیت با میکسر دایناکورد, آموزش صدابرداری هیئتی, مدت‌هاست با




افکت و افکتور و طریقه نصب

تنظیمات مستر : تنظیمات مربوط به نوع افکتها باهم متفاوت است . 1- افکت میکسر دایناکورد .




شروع کار با میکسر ها ؟

در تمامی میکسر ها ما یک چیز را در تنظیمات خط می بینیم فقط ( در میکسر های دایناکورد در




پاور آمپلیفایر ها - قسمت پنجم (پایانی) : راه اندازی پاورها

تنظیمات پاور Dynacord سری SL




افكت پينگ پنگي

حالا رسیدیم تنظیمات دیجیتالی اما در مورد دایناکورد های قدیمی سری 2 دقیقا مثل بالا عمل




برچسب :