كوله‌پشتي چيست؟ (1)


ظرفيت كوله‌پشتي:

ظرفيت يك كوله‌پشتي را بر مبناي حجم آن به ليتر حساب مي‌كنند. اين حجم حداكثر مقدار باری است كه مي‌توان در كوله‌پشتي قرار داد. هم اكنون كوله‌پشتي‌هايي با ظرفيت 20 تا 120 ليتر در بازار براي خريد وجود دارد. حجم برخی از کوله‌پشتی‌ها به دلیل نوع طراحی آنها تا حد معینی قابل افزایش است. مثلا می‌توان در بازار کوله‌پشتی‌هایی با حجم 35 به علاوه 10 یا 65 به علاوه 15 لیتر پیدا کرد.

بدیهی است حجم کوله پشتی کوه‌نورد باید متناسب با مدت برنامه انتخاب شود. ممکن است برای اجرای برنامه‌ای یک روزه کوله‌پشتی به حجم 30 لیتر به خوبی پاسخ‌گوی نیاز کوه‌نورد باشد ، در صورتی که برای اجرای برنامه‌ای چهار روزه باید از یک کوله‌پشتی با حجم بیشتر استفاده کرد.

كوله‌پشتي‌ها معمولاً به دو نوع كوله‌هاي سنگ‌نوردي و كوه‌نوردي تقسيم مي‌شوند.

 

كوله‌هاي سنگ‌نوردي‌:

اين كوله‌ها بدون جيب بيروني هستند تا براي گذر از درون تنوره‌ها و لاي سنگ‌ها به جايي گير نكنند.

 

IMG_0257_(Copy).jpg

كوله‌هاي كوه‌نوردي:

اين نوع كوله‌ها به دو دسته تقسيم مي‌شوند:

1- كوله يك روزه

2- كوله چند روزه

كوله‌هاي كوچك يك روزه حدود 30 تا 40 ليتر گنجايش جا دادن و حمل وسايل مورد نياز براي يك برنامه‌ی يك روزه و سبك را دارند. در حقيقت براي يك برنامه‌ی تابستاني و يك روزه مي‌توان وسايل مورد نياز براي دو نفر را در اين نوع كوله‌پشتي حمل كرد و براي يك برنامه‌ی زمستانه‌ی يك روزه به دليل حجم بيشتر وسايل و تجهيزات ، بايد يك كوله‌پشتي شخصي تدارك ديد.

كوله‌هاي چند روزه معمولاً در حدود 50 تا 80 ليتر ظرفیت داشته و قابليت حمل 13 تا 15 كيلو بار براي برنامه‌هاي چند روزه و طولاني را دارا می‌باشند. در اين كوله‌ها محلي جهت حمل كيسه خواب در نظر گرفته شده است. اين محل در بعضي از كوله‌ها يك قسمت مجزا با زيپ جداگانه در پايين كوله‌پشتي مي‌باشد و در بعضي ديگر قسمت جداگانه‌اي وجود ندارد و كيسه خواب در كوله‌پشتي جا مي‌گيرد.

 

وزن:

وزن کوله‌پشتی به تنهایی (زمانی که هیچ باری در داخل آن نیست) از اهمیت بالایی برخوردار است. طراحان کوله‌پشتی سعی می‌کنند به نسبت مطلوبی بین حجم و وزن دست یابند. بدیهی است هر چه حجم کوله‌پشتی بیشتر باشد ، وزن آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد. ولی دو عامل مهم دیگر نیز در وزن کوله پشتی اثر گذارند.

این دو عامل عبارتند از: نوع طراحی کوله‌پشتی و جنس موادی که اجزای کوله‌پشتی از آن ساخته می‌شود. اکنون در بازار کوله‌پشتی‌هایی با وزن کمتر از نیم کیلوگرم تا حدود 5/2 کیلوگرم می‌توان یافت.

 

الف: نکته‌ی مهم در کوله پشتی ، چگونگی طراحی و ساختار آن است. گر چه می‌توان در بازار کوله‌پشتی‌هایی با حجم کم یافت که در آنها از هیچ میله یا تسمه‌ی فلزی یا پلاستیکی سفت استفاده نشده ، اما قاعدتا کوله‌پشتی‌های کوه‌نوردی قابل قبول با حجم متوسط تا زیاد برای این که سر پا بمانند و ساختار و شکل خود را حفظ کنند ، دارای یک قسمت استوار یا سفت هستند که معمولا از فلز یا پلاستیک خشک ساخته شده است. این قسمت که استخوان بندی کوله پشتی را تشکیل می‌دهد مقدار قابل توجهی از وزن کوله پشتی را شامل می‌شود. به همین علت اگر این قسمت فلزی باشد ، برای کاهش وزن از آلومینیوم یا آلیاژهای سبک‌تر ساخته می‌شود. گر چه در گذشته کوله‌پشتی‌هایی به اصطلاح زین‌دار در میان کوه‌نوردان طرفدارانی داشت که در آنها استخوان بندی فلزی کوله‌پشتی کاملا در معرض دید بود ، ولی در کوله‌پشتی‌هایی که اکنون معمول است ، این استخوان بندی معمولا در نگاه اول به چشم نمی‌آید و میله‌ها یا تسمه‌های فلزی یا پلاستیکی به کار رفته در محفظه‌های مخصوص خود در کوله‌پشتی جای می‌گیرند. گر چه در بسیاری از کوله‌های موجود در بازار این قسمت سخت ، ثابت است و قابل تنظیم نمی‌باشد ولی در بازار کوله‌هایی هم یافت می‌شوند که در آنها این قسمت قابل تنظیم است تا بتوان اندازه‌ی آن را کاملا با بدن کوه‌نورد هماهنگ کرد. طراحی کوله‌پشتی هر گونه که باشد ، قاعدتا دارای سه جزء اصلی است که عبارتند از: استخوان بندی سخت ، محفظه‌ی اصلی حمل بار و تسمه‌های شانه.

به علاوه در حال حاضر کوله‌پشتی‌ها عموما طوری طراحی می‌شوند که دارای اجزای فرعی نیز باشند:

 

- تسمه‌ی کمری کوله:

نقش این تسمه توزیع بهینه‌ی بار بر روی قسمت بالایی باسن کوه‌نورد است.

 

- تسمه‌ی سینه:

وقتی کوه‌نورد کوله را بر دوش دارد ، این تسمه از جلو بر روی استخوان جناغی او بسته می‌شود و کنترل کوله را بر روی بدن آسان می‌کند.

 

- تسمه‌های تثبیت کننده:

این تسمه‌ها رابط بین تسمه‌های شانه و محفظه‌ی اصلی کوله‌پشتی هستند. هر چه این تسمه‌ها شل‌تر شوند ، هوا در قسمت پشت بهتر جریان می‌یابد. یعنی با تهویه‌ی بهتری در قسمت پشت رو به رو خواهیم بود ولی در عوض کنترل کوه‌نورد بر کوله کمتر می‌شود. بر عکس هر چه این تسمه‌ها سفت‌تر شوند ، تهویه در قسمت پشت کمتر می‌شود ولی در عوض کنترل کوه‌نورد بر کوله‌ی خویش افزایش می‌یابد.

 

- تسمه‌های کاهش دهنده‌ی اندازه ی کوله‌پشتی:

معمولا در دو قسمت جانبی کوله قرار دارند و کار آنها این است که وقتی می‌خواهیم بار کمتری در کوله قرار دهیم به کمک آنها قدری کوله را فشرده سازیم تا حجم کوله متناسب با بار شود.

 

- قسمت پایینی محفظه‌ی اصلی کوله:

این قسمت معمولا از قسمت بالایی جدا می‌شود که می‌توانیم از آن برای حمل کیسه خواب و یا بارهای سبک دیگری که می‌خواهیم سریعا به آن دسترسی داشته باشیم استفاده کنیم. بهتر است صفحه‌ی جدا کننده‌ی قسمت پایینی از قسمت بالایی کوله ، متحرک باشد تا اگر کسی خواست بتواند از این صفحه صرفنظر کرده و کل حجم کوله را یکسان در اختیار داشته باشد.

 

- سوراخ و گیره‌ی مخصوص برای عبور لوله ی آب:

انتهای لوله‌ای که از این سوراخ بیرون است ، به محفظه‌ی آبی که در داخل کوله قرار دارد متصل می‌شود. اخیرا برخی از کوه‌نوردان ترجیح می‌دهند که به هنگام حرکت بدون این که نیازی به بیرون آوردن قمقمه از کوله پشتی داشته باشند با مکش از طریق لوله‌ای که به محفظه‌ی آب متصل است ، آب بنوشند.

 

- حلقه‌های مخصوص حمل کلنگ یا باتوم کوه‌پیمایی:

نقش این حلقه‌ها کمک به حمل آسان و ایمن این وسیله‌های لازم و ضروری است.

 

- روکش ضد آب کوله:

به هنگام عدم استفاده ، این روکش در محفظه‌ی خاص خودش جای می‌گیرد و در هنگام استفاده ، کوله را از رطوبت یا کثیف شدن محافظت می‌کند.

 

-  قسمت سری کوله:

این قسمت در کوله‌هایی که حجم آنها افزایش می‌یابد متحرک است و به همین علت به جای این که به بدنه‌ی اصلی کوله دوخته شود با تسمه‌هایی به آن وصل می‌گردد که قابل تنظیم هستند.

 

- جیب‌های کوله:

معمولا بر روی قسمت سری کوله و گاه در دو جانب و یا نمای رو به رویی کوله تعبیه می‌شوند که از آنها برای قرار دادن وسایل استفاده می‌شود.

 

انواع كوله‌پشتي كوه‌نوردي از لحاظ طراحی و شكل ظاهري:

1- كوله‌پشتي‌هاي زين‌دار به صورت خارجي

2- كوله‌پشتي‌هاي زين‌دار به صورت داخلي

 

كوله‌پشتيهاي زين‌دار به صورت خارجي:

كوله‌پشتي‌هاي زين‌دار روزگاري تنها كوله‌هاي رايج و مورد استفاده‌ی كوه‌نوردان بود كه امروزه استفاده از آنها بسيار محدود شده است. در اين كوله‌ها محتويات قسمت بار به صورت آويزان به قابي فلزي كه شبه نردبان است وصل مي‌شود كه خود اين قالب توسط بندها و تسمه‌هاي نايلوني از قسمت كمر فرد حمل كننده جدا شده است.

 

مزاياي كوله‌هاي زين‌دار به صورت خارجي:

اين تيپ كوله‌ها داراي مزايايی در رابطه با بار سنگين هستند و به علاوه حمل كننده ی آن را خنك نگه مي‌دارند. بعضي از كوه‌نوردان از اين كوله‌ها براي مسيرهاي طولاني و يا حمل مقدار بار كم ، جهت كوله‌ی صعود استفاده مي‌كنند.

 

معايب كوله‌هاي زين‌دار به صورت خارجي:

اين كوله‌ها محدود به استفاده در مسيرهاي صاف و آزاد هستند و بر روي مسيرهاي ناصاف ناگهان تغيير حالت مي‌دهند و در نقاط پر درخت و بوته‌دار يا نقاط تنگ و باريك امكان گير كردن آنها وجود دارد. هم‌چنين با چنين كوله‌هايي امكان سر خوردن و ترمز كردن روي برف نيز مشكل است.

 

كوله‌پشتي‌هاي زين‌دار به صورت داخلي:

يك زين داخلي كمك مي‌كند تا كوله‌پشتي فرم بگيرد و پشت شما را به نوعي بغل كند و در هنگام كوه‌نوردي يا اسكي كردن به حفظ تعادل شما كمك كند. زماني كه چنين كوله‌اي را به دوش مي‌اندازيد بدن شما وزن زيادي را تحمل نمي‌كند و از اين رو نكته‌ی مثبت ديگري در حفظ تعادل است.

 

مزاياي كوله‌پشتي‌هاي زين‌دار به صورت داخلي:

حجم اغلب كوله‌پشتي‌هاي زين‌دار داخلي را مي‌توان از طريق كشيدن بندها و فشرده كردن آنها تنظيم كرد. اين يك امتياز مثبت هنگام صعود است.

اين نوع كوله‌پشتي‌ها را مي‌توان در صعودهاي طولاني به كار برد و محتويات آن از جمله چادر و كيسه خواب را در كمپ گذاشت و آن را تبديل به كوله‌پشتي صعود به قله كرد.

ضخامت باريك و جالب كوله‌‌هاي زين‌دار داخلي آنها را مناسب برای عبور در مناطق درخت‌دار و جنگلي و روي مسيرهاي سنگ نوردي و نیز حمل كردن آنها را با كمترين دشواري و مانع همراه كرده است.

 

معايب كوله‌پشتي‌هاي زين‌دار به صورت داخلي:

خصلت بغل كردن پشت توسط اين نوع كوله‌پشتي‌ها مي‌تواند ما را در روزهاي گرم برای ما ناراحت كننده و آزار دهنده باشد. 

نکته‌ی مهم این است که كوله‌ها بايد طوري درست شده باشند تا اجازه دهند که بار در نزديكي بدن شما حمل شود و مركز ثقل بار روي باسن و پاها باشد.

 

ب: اجزای کوله‌پشتی بهتر است از موادی ساخته شوند که خواسته‌ی همیشگی کوه‌نوردان در مورد آنها صادق باشد: سبک ، کم حجم و موثر. در اینجا موثر بودن یعنی محکم ، مقاوم ، قابل انعطاف و با دوام بودن. معمولا قسمت کف محفظه‌ی اصلی حمل بار برای دوام بیشتر از جنسی محکم‌تر و یا به صورت دو لایه ساخته می‌شود.

 KOOLE3.gif

نوع:

نوع کوله‌پشتی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. اکنون در بازار عمدتاً دو نوع کوله‌پشتی می‌توان یافت. یک نوع کوله‌پشتی‌هایی هستند که جنبه‌ی عمومی دارند و برای استفاده در برنامه‌های عمومی کوه نوردی طراحی شده‌اند و نوع دیگر کوله‌پشتی‌هایی که برای استفاده در برنامه‌های خاص مثل سنگ‌نوردی ، یخ‌نوردی یا اسکی طراحی شده‌اند. کوله‌پشتی‌های نوع دوم معمولا دارای جیب‌های بغل نبوده در عوض دارای محفظه‌هایی خاص برای حمل کرامپون یا اسکی هستند. توجه ما در اینجا بیشتر معطوف به کوله‌پشتی‌های عمومی کوه‌نوردی است.

ادامه دارد . . .


مطالب مشابه :


نحوه استفاده صحيح دانش آموزان ازكوله پشتي

به والدين توصيه مي شود از خريد كوله پشتي در اندازه به نحوي در مركز كولهپشتي قرار دهند




كوله‌پشتي چيست؟ (1)

هم اكنون كولهپشتي‌هايي با ظرفيت 20 تا 120 ليتر در بازار براي خريد كولهپشتي و مركز ثقل




اهمیت چیدن وسایل درون کوله پشتی

كوله پشتى يك »هر چه مركز ثقل كوله بازار براي خريد وجود دارد. كوله پشتي ها




سفرنامه تایلند (روز سوم)

از هر چي دلتون بخواد از انواع كفش و لباس نو و دسته دو انواع صندل و كوله پشتي مركز خريد




‌كوله ‌پشتي مناسب مدرسه

‌همه ساله با نزديك شدن به ماه مهر و باز شدن مدرسه‌ها، خريد كوله پشتي مدرسه چه




کوله پشتی چیست؟ (2)

مشخصات فنی يك كولهپشتي توانيد با خريد مقداری پارچه جاي دهيد و مركز ثقل آنها




سفر به استانبول (روز ششم) بخش پاياني

امام رسيديم ساعت 9 صبح به وقت ايران بود تو گمرگ هم من چمدون و كوله پشتي رو مركز خريد




لپ تاپ بهتر است يا دسك تاپ؟

(دستي يا كوله پشتي) تجهيزات كامپيوتري در مركز خريد پايتخت، لپ تاپ براي استفاده




برچسب :