خلق محصولات جدید

«یاد ایام»

مقدمه : بانک صادرات ایران امروزه  با خلق محصولات جدید پیشتاز رقابت در نظام بانکی و خلق ارزش افزوده برای مشتریان شده است نوشتار ذیل مروری است بر گذشته پر افتخار این بانک در ارائه محصولات نو که توسط استاد گرانقدر جناب  اقای رضا یاسری تنظیم و ارسال شده است.

بانک صادرات ایران علاوه بر حسابهای جاری از نظر تأمین ذخیره و اندوخته برای آتیه مشتریان خود و تسهیل در انتقال وجوه و نقدینگی آنان، تشکیلاتی برای حسابهای دیگر ایجاد نمود که این حسابها را عموماً حسابهای بهره‌بردار می‌نامیدند گرچه بعضی از آنها همانند حساب در گردش فقط در چند سال اول بهره‌ای به آنها پرداخت گردید و بعدها به علت مشکلات واریز بهره به این حسابها، درصدی از میزان کل بهره‌های آن، به صورت جایزه و به قید قرعه پرداخت شد و حساب ذخیره و پاداش ماهانه، از اول فاقد بهره بود و فقط جایزه داشت با اینهمه اینگونه سپرده‌های دیداری را اصطلاحاً حسابهای بهره‌دار عنوان می‌گردند که خصوصیات و شرح آنها به قرار ذیل است.

1-    حساب پس‌انداز

به منظور جذب سپرده‌های کوچک خانواده‌ها به مصداق قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود حسابی به نام حساب پس‌انداز بانک صادرات ایجاد گردید. یکی از ویژگیهای این دفترچه‌های پس‌انداز که تا آن تاریخ در سیستم بانکداری ایران بی‌سابقه بود، استفاده از برگهای دفترچه‌ها به جای سند حسابداری بود و قبل از آن مراتب افزایش و یا کاهش موجودی فقط در دفترچه‌های پس‌انداز نوشته می‌شد و برای عملیات حسابداری آن، اسناد رنگی صادر می‌گردید، که اسناد زردرنگ برای افزایش دریافت و اسناد آبی‌رنگ برای کاهش پرداخت موجودی اختصاص داده شده بود، به این حسابها بهره‌ای نسبت به مانده روزانه آن تعلق می‌گرفت که روزانه در دفتر معین پس‌انداز در مقابل مانده هر حساب محاسبه و یادداشت می‌گردید و در پایان سال جمع و عدد بهره آن پس از محاسبه بهره به موجودی حسابها اضافه می‌شد و مراتب را با مراجعه مشتری در دفترچه‌ای یادداشت می‌نمودند که بعدها در دهه ... پس از مکانیزه‌شدن حساب، مشکلات زمانی بهره‌گیری آن با فرمول مبلغ × نرخ × مدت ÷100 × 360
که توسط کارمندان انجام می‌گرفت منتفی و مرتفع گردید و به این حسابها سالیانه جایزه‌ای به قید قرعه پرداخت می‌شد.

2-    حساب پس‌انداز نوزاد

این حساب برای کلیه نوزادانی که در کشور متولد می‌شدند با رؤیت شناسنامه افتتاح می‌شد و مبلغ یکصد ریال (100 ریال) موجودی افتتاحیه این حسابها از طرف بانک تأمین و اهدا می‌گردید و بقیه مقررات آن از نظر سود و برداشت و نوع دفترچه همانند حساب پس‌انداز بود و جایزه سالیانه‌ای به قید قرعه پرداخت می‌شد و کارمندان برای افتتاح اینگونه حسابها بعد از ساعت اداری به خانه‌های مسکونی مردم مراجعه می‌گردند و همانجا برای آنها حساب باز می‌کردند و یا چه تلاشی، چه دردسرها و گرفتاری‌هایی را متحمل می‌شدند که ذکر آن باید در بخش دیگری یادآوری گردد. بعضی از همکاران، اطلاعات مربوط به نوزادان را از اداره آمار محل می‌گرفتند.

3-    حساب پس‌انداز محصل

این حساب برای کلیه کودکانی که پا به دبستان می‌گذاشتند با رؤیت شناسنامه یا دفتر کلاسی درس مدارس، افتتاح می‌شد و مبلغ یکصد ریال موجودی افتتاحیه این حسابها همانند حساب پس انداز نوزاد از طرف بانک تأمین و اهدا می گردید و بقیه مقررات آن و نوع دفترچه و میزان سود و چگونگی برداشت و جایزه آن همانند حساب پس‌انداز سود وکارمندان برای افتتاح اینگونه حسابها اوایل مهر ماه هر سال به مدارس ابتدایی محل مراجعه می‌کردند و همانجا برای نوآموزان دفترچه صادر می‌کردند.

4-    حساب نوروز

این حساب به منظور تأمین قوه خرید مردم در اسفند ماه برای هزینه ایام نوروز در نظر گرفته شده بود، کلیه طبقات مردم می‌توانستند در طول مدت 11 ماه با پرداخت وجوه مستمر، بودجه خرید و مخارج ایام نوروز هر سال را در اسفند ماه تأمین این حساب به نام شخص حقیقی باز می‌شد و حداقل وجهی که بابت افتتاح حساب دریافت می‌گردید یکصد ریال و برای دفعات بعد 30 ریال بود و دارندگان این حساب از موجودی خود فقط در شعبه بازکننده حساب می‌توانستند استفاده کنند و فقط در اسفند ماه هر سال قابل پرداخت بود. به موجودی این حسابها به نسبت مدت 4% بهره تعلق می‌گرفت که در 25 اسفند ماه هر سال محاسبه و حساب منظور می‌شد، علاوه بر آن، به حسابهایی که در پایان مرداد ماه آن سال بیش از بیست هزار ریال موجودی داشتند در قبال هر بیست هزار ریال یک نیم سکه طلا در روز 25 اسفند ماه به قید قرعه و رسم هدیه نوروزی تقدیم می‌کردند. صاحبان حساب در صورتی که قبل از موعد مقرر یعنی اسفند ماه نیاز به موجودی حساب خود داشتند می‌توانستند به میزان 90% موجودی خود با بهره 5% وام دریافت دارند.

5-    حساب اندوخته فردا

اقدام به افتتاح این حساب از نظر تأمین اندوخته جهت اشخاص و فرزندان آنها بود. این حساب فقط به نام شخص حقیقی باز می‌شد و حداقل وجهی که به حساب اندوخته فردا قبول می‌شد برای افتتاح حساب 100 ریال که بعدها 2000 ریال گردید و برای دفعات بعد 50 ریال بود.

پرداخت مانده حساب فقط در موعد مقرر به صاحب حساب امکان داشت و در صورتی که حساب به نام کودک صغیر باز می‌شد مانده حساب فقط به همان کودک در موقع رسیدن به سن بلوغ و رشد قانونی 18 سال تمام قابل پرداخت بود، نه به ولی او، و در صورت فوت صاحب حساب حق استفاده با وراث قانونی او بود.

برای بزرگسالان، این حساب حداقل با دو سال موعد افتتاح می‌گردید. موجودی این حساب فقط در شعبه بازکننده حساب قابل پرداخت بود و به موجودی آن تا یکصد هزار ریال 4% و یکصد هزار ریال به بالا تا پانصد هزار ریال نسبت به مازاد 2% و از پانصد هزار ریال به بالا یک درصد نسبت به مازاد بهره تعلق می‌گرفت که در پایان سال محاسبه و به اصل مبلغ افزوده می‌شد و علاوه بر آن در پایان سال به دارندگان اینگونه حسابها جوایزی از طریق قرعه‌کشی پرداخت می‌گردید. حسابهایی در این قرعه‌کشی حق شرکت داشتند که در آخر اردیبهشت ماه هر سال مفتوح بودند و قرعه‌کشی این حساب در بیستم خرداد ماه هر سال انجام می‌گرفت و به برندگان سکه‌های طلا اهدا می‌گردید.

6-    حساب ذخیره پاداش ماهانه

این حساب در برابر بلیطهای بخت آزمایی آن زمان ابتکار شده بود با این تفاوت که بهای پرداختی به آنها محفوظ و از بین نمی‌رفت و در مقابل هر دویست ریال یک کارت حساب ذخیره پاداش ماهانه برای متقاضیان صادر می‌شد، به این حسابها بهره‌ای تعلق نمی‌گرفت و محدودیتی نیز از نظر تعداد نداشت و قابل پرداخت در همان شعبه بازکننده حساب صورت می‌گرفت و جوایزی نقدی پرداخت می‌گردید این حساب از سال 1339 فعال گردید.

7-    این حساب با مبلغ و مدت معینی با بهره متداول مقطعی و اعلام شده از کانون بانکها و بانک مرکزی ایران همانند سپرده‌های مدت‌دار کنونی افتتاح می‌گردید و بهره متعلقه طبق قرارداد ماهانه یا چندماهه و سالیانه پرداخت می‌شد. در صورتی که صاحب حساب سپرده قبل از موعد نیاز به موجودی حساب خود داشت تا 90% آن را بانک با 1% بهره‌ اضافی وام دریافت می‌داشت و یا نسبت به مدت سپرده و بهره مقطعی آن تفاوت بهره محاسبه و پس از تصویب پرداخت می‌شد چون موجودی اینگونه سپرده‌ها برای اعتبارات بلندمدت برنامه‌ریزی می‌شده پرداخت آنها قبل از سررسید باید به تصویب می‌رسید.

8-    حساب در گردش

برای اولین بار در ایران (10/08/1333) حساب در گردش با ویژگیهای خاصی ابتکار گردید. برای این حساب نام ویژه نصر در نظر گرفته شده بود که در سالهای اولیه همین عنوان را داشت. دارنده این حساب با دردست‌داشتن دفترچه مخصوصی که به نام وی صادر می‌شد می‌توانست از موجودی حساب خود در تمام شعب کشور هر اندازه که موجودی حسابش اجازه می‌داد استفاده کند. این حساب به نام اشخاص حقیقی افتتاح می‌گردید و حداقل وجهی که برای افتتاح این حساب قبول می‌شد یکصد ریال و برای دفعات بعد 50 ریال بود به موجودی حساب تا 50 هزار ریال 4% سود و از 000/50 ریال به بالا تا یکصد هزار ریال نسبت به مازاد 3 درصد و از یکصد هزار ریال تا پانصد هزار ریال 2% نسبت به مازاد و از 000/500 ریال به بالا و بیشتر نسبت به مازاد 1% بهره تعلق می‌گرفت و این بهره در آخر هر سال به موجودی حسابها اضافه می‌شد علاوه بر آن در پایان هر سال به قید قرعه تعدادی سکه‌های طلا به دارندگان حساب که در آخر بهمن ماه هر سال حداقل یکصد ریال موجودی داشتند پرداخت می‌گردید این هدایا در چند هزار شانس تقسیم می‌شد که شانس ممتاز و اول در سال 1338 سیصد سکه طلا و جمعاً 3000 سکه و دو میلیون ریال بوده است. این حساب با استقبال عامه مردم مواجه شد تا آنجا که در مراسم حج نیز موجودی آن به هر اندازه که مورد تقاضای مشتری بود در شعب فصلی جده و مکه و مدینه پرداخت می‌شد وهدایا از طریق قرعه‌کشی بین دارندگان حساب در گردش تقسیم می‌گردید و قرعه‌کشی روز 20 اسفند ماه هر سال در اداره مرکزی تهران انجام می‌گرفت که بعدها به علت جعل دفترچه‌ها از برچسب‌ها و پرفراژهای شماره‌دار مخصوص استفاده شد و سپس میزان پرداخت موجودی آنها محدود گردید و به علت مشکلات واریز بهره و مسایل دیگر از پرداخت بهره به اینگونه حسابها صرفنظر گردید و دستور داده شد با تمام شدن اوراق هر دفترچه دفترچه جدیدی با شماره جدید در شعبه تعویض کننده دفترچه صادر گردد و شماره حساب در گردش قبلی مسدود شود.

9-    حساب سکه‌های طلا

این حساب برای حفظ و نگهداری مسکوکات طلای مشتریان بانک افتتاح می‌گردید و دارندگان سکه‌های طلا می‌توانستند مسکوکات خود را به شعب بانک صادرات سپرده و دفترچه‌ای را که برای این منظور بود دریافت دارند و هر موقع می‌توانستند در شعب بازکننده حساب مسکوکات خود را برداشت نمایند. برای نگهداری این حساب نه کارمزد از صاحبان حساب دریافت می‌شد و نه بهره و جوایزی پرداخت می‌گردید ولی دارندگان حساب می‌توانستند به اعتبار حساب خود تحت شرایطی خاص از بانک وام دریافت دارند.

تهیه کننده : جناب آقای  رضا یاسری  ک 2710  پیشکسوت بانک صادرات مازندران

استفاده از کتاب  موج‌سازان مرحوم منوچهر جراح‌زاده


مطالب مشابه :


آموزش اطلاع از مانده حساب کارت بانک توسط اینترنت

farshi ghodsi - آموزش اطلاع از مانده حساب کارت بانک توسط اینترنت - فنی مهندسی




اطلاع از موجودی حساب ِ کارت‌های شتاب به صورت آنلاین !

بانکداری نوین $ بانکداری الکترونیکی - اطلاع از موجودی حساب ِ کارت‌های شتاب به صورت آنلاین !




آموزش اطلاع از مانده حساب کارت بانک با اینترنت

مانده گیری بانک صادرات : و با رفتن به آدرس زیر می‌توانید از موجودی حساب خود آگاهی




خلق محصولات جدید

بانک صادرات ایران در صورتی که صاحب حساب سپرده قبل از موعد نیاز به موجودی حساب خود داشت




بانک سرمایه گواهی موجودی حساب لاتین صادر می کند

• امضا تفاهم نامه همکاری بین بانک سرمایه و صندوق ضمانت صادرات گواهی موجودی حساب به




تلفنبانک بانک ملی ایران، 100 گردش آخر حساب سیبا را ارائه می دهد

كارمند بانک ملی ایران :. - تلفنبانک بانک ملی ایران، 100 گردش آخر حساب سیبا را ارائه می دهد




خدمات بانکی، سرویس اعلام موجودی حساب

سرویس‌های بانکی، دریافت موجودی حساب. بانک صادرات سازمان تامين اجتماعي 1 آرشیو پیوندهای




P.O.S چيست؟

کارکنان بانک صادرات گیلان - p.o.s چيست؟ - این وبلاگ برای معرفی بانک صادرات و خدمات متنوعی که




موجودی کالا

حسابداری نوین - موجودی کالا - **دانش هر فرد نه دارایی اوست نه سرمایه او بلکه بدهی او به جامعه




برچسب :