گروه بندي با استفاده از شکل و رنگ

براي گروه بندي بچه ها در کلاس بهتر است از اين شيوه ها استفاده کنيد :

1-     گروه ها بهتر است به صورت تصادفي انتخاب شوند : مثلا چند شکل را به صورت پازل در آوريد و آن ها را بين بچه ها تقسيم کنيد .از بچه ها بخواهيد تا تکه هاي پازل را پيدا کرده و شکل مذبور را کامل کنند .حالا آن ها يک گروه تشکيل داده اند .با اين روش مي توانيد تعداد دانش آموز در هر گروه را از قبل مد نظر قرار دهيد . به طور مثال اگر ميخواهيد تعداد بچه ها فرد يا زوج باشند مي توانيد شکل را به قسمت هاي مورد نظرتان تقسيم کنيد تا تعداد بچه ها در هر گروه به دلخواه شما قرار گيرند .

2-     انتخاب سرگروه را حتما به عهده ي خود گروه بگذاريد : به آن ها آزادي عمل بدهيد و از انتخاب سرگروه توسط خودتان بپرهيزيد .اين کار علاوه بر برانگيختن حس حسادت بين دانش آموزان آزادي عقيده و انتخاب را از آن ها خواهد گرفت . آن ها با مشورت و يا راي گيري در بين خودشان حتما به اين نتيجه خواهند رسيد که چه کسي رهبري گروه را بر عهده بگيرد .اصلا دانش آموزي که مديريتي قوي داشته باشد به خودي خود گروه را سرپرستي خواهد کرد.

3-     به اعتراضات بچه ها مبني بر نارضايتيشان د رقرار گرفتن در گروه فعلي توجهي نکنيد .آن ها را متوجه سازيد که  اولا قرار گرفتن در اين گروه موقتي است و بعد از پايان  پروژه ي فعلي دفعه ي بعد در گروه جديدي قرار خواهد گرفت و دوم اين که سازش اجتماعي و رعايت اخلاق و ادب در برخورد با افراد را به آن ها بياموزيد . آن ها بايد بدانند که چگونه با فردي که دوستش ندارند ، بتوانند کنار بيايند و علي رغم نداشتن تفاهم، نظرات يکديگر را در گروه براي پيشبرد کارشان قبول کرده و با هم مشورت کنند .

4-     براي ايجاد شادابي بيشتر در کلاس ، براي هر کار حقيقي جديد ، يک گروه بندي جديد انجام دهيد . شايد براي شما خسته کننده و وقت گير باشد ، اما براي دانش آموزان اين تنوع باعث ايجاد هيجان و نشاط خواهد شد .

روشي ابتکاري براي يک گروه بندي که در آن بتوان دانش آموزان ، با خصوصيا ت رفتاري مختلف در يک گروه قرار بگيرند .

دوست داريد گروهي که در کلاس تشکيل مي شود ، شامل دانش آموزان با خصوصيات رفتاري مختلف باشند ؟مثلا در يک گروه هم دانش آموزي که خلاقيت دارد قرار بگيرد و هم دانش آموزي که منزوي است و در زمينه ي درسي ضعيف است و هم دانش آموزي که در زوينه ي درسي فعال و باهوش است  و هم يک دانش آموز با روابط عمومي بالا و داراي قدرت بيان زياد ؟

اين روش که معرفي مي کنم ،يک روش ابتکاري است و با استفاده از آن ميتوانيد دانش آموزان خود را هم بهتر بشناسيد .ابتدا در اين مورد توضيحاتي مي دهم تا دليل استفاده از اين روش را بهتر بدانيد .

در روانشناسي نوين"رنگ"و"رنگ ها"يکي از معيارهاي سنجش شخصيت بشمار مي‌آيد؛ چرا که هر يک از آنها تاثير خاص روحي وجسمي را در يک فرد باقي گذارده و رنگ نشانگر وضعيت رواني و جسمي وي مي بشد.اين موضوع با توجه به پيشرفت هاي دو دانش فيزيولوژي و روانشناسي به اثبات رسيده است.ناگفته پيداست که انسان از روزگاران بسيار دور تاکنون تحت نفوذو تاثير رنگ هاي پيرامون خود بوده استو درصد سال اخير که صنعت رنگ سازي به نقطه اوج تحول خود رسيده است،تاثير مزبور دو چندان شده و در همه ارکان زندگي روحي ما رخنه کرده است.

واقعيت رنگ واثرات آن در صورت وجود ترکيبات موزون و هماهنگ،قابل روئيت است،درساير موارد حالتهاي متفاوت و جديدي به وجود مي‌آورند

رنگ تاثير بسيار زيادي در زندگي ،شخصيت و روحيه افراد دارد و توجه به رنگ هايي که افراد ايجاد مي‌کنند ما را به روحيه آنها راهنمايي مي‌کند.در اين زمينه تست هاي رنگ بسياري است که از نظر روانشناسي صورت مي‌گيرد که به نظر تست ترکيب رنگي نتيجهٔ دقيق تري را ايجاد مي‌کند.در کل آدمي به رنگ ها علاقه نشان مي‌دهد ور در محيط بي رنگ عکس العمل جالبي را نشان نمي‌دهدوبه طور کلي رنگها در تمام احوال و زمانها توجه انسان را جلب نموده ومي نمايد.انسان مي کوشد تا اسرار و رموز آن را بشناسد و در زندگي خود بکار ببردو منبع الهامات آن طبيعت است.

کودک در نقاشيهاي خود به دو صورت از رنگ استفاده مي کند؛ يکي نمونه سازي عيني (طبيعي ) مثلاً رنگ آبي براي دريا، رنگ سبز براي چمن و رنگ زرد براي خورشيد؛ وديگر استفاده روانشناختي از رنگ، به اين صورت که کودک از طريق رنگ به برون ريزي عواطف و احساسات خود مي پردازد. مثلاً براي تجسم حوادث و يا موجودات اطراف خود از رنگهايي کمک مي گيرد که به طور ناخود آگاه به ذهن متبادر مي شوند و قانون و قاعده خاصي ندارند. به عنوان مثال براي نشان دادن مهرباني يک شخص او را به رنگ سبز، رنگ آميزي مي کند و يا عصبانيت شخص ديگر را با رنگهاي سياه و سرخ نشان مي دهد.استفاده از ظرافت هاي هنري براي بيان حالات عاطفي و باورهاي اعتقادي همواره مدنظر بشر بوده است. در قرآن جنبه هاي مختلف هنري به تکرار ديده مي شود که عبارتند: ساختار هندسي سور قرآن، آهنگ در قرآن، داستان ها، تمثيل ها و تشبيه ها در قرآن. از آنجا که ذهن کودک با داستان مانوس تر است از جنبه هاي داستاني سور قرآن مي تواند براي شکل گيري مايه هاي فطري دين و مذهب در وي بهره گرفت.

 شکل هاي هندسي هم که توسط اشخاص مورد توجه قرار مي گيرند ، هم معنا و مفهوم خاصي دارند که به اختصار بيان مي شود .

مربع
افرادى كه شكل مربع را انتخاب مى كنند كسانى هستند كه در يك محيط پايدار بيشترين احساس آرامش را دارند و مسير كارهايشان كاملاً واضح است. چنين اشخاصى محافظه كارند و دوست دارند همه چيز مرتب و منظم باشد. وظيفه شناس هستند و اگر كارى را به آنها محول كنيد آنقدر روى آن وقت مى گذارند تا تمام شود، حتى اگر كارى تكرارى و طاقت فرسا باشد و مجبور شدند به تنهايى آن را انجام دهند.
مستطيل
اصولگرايى مشخصه بارز اين افراد است. آنها نيز نظم و ترتيب را دوست دارند ولى آن را بيشتر از طريق سازماندهى هاى دقيق اجرا مى كنند. اين امر سبب مى شود كه راه هاى مناسبى را انتخاب و همه قواعد و مقررات را بررسى كنند. اگر وظيفه اى را به اين اشخاص محول كنيد ابتدا آن را به خوبى سازماندهى مى كنند تا اطمينان يابند که به طور اصولي اجرا خواهد شد.
مثلث
اشخاصى كه شكل مثلث را انتخاب مى كنند هدف گرا هستند. آنها از برنامه ريزى قبل از انجام كارها لذت مى برند و به طرح موضوعات و برنامه هاى بزرگ و بلند مدت تمايل نشان مى دهند، اما ممكن است جزئيات را فراموش كنند. اگر كارى را بر عهده آنها بگذاريد ابتدا هدفى را براى آن تعيين و سپس با برنامه ريزى کار را آغاز مي کنند.
دايره
چنين افرادى اجتماعى و خوش صحبت هستند، هيچ لحن خشنى ندارند و امور را به وسيله صحبت كردن درباره آنها تحت كنترل خود در مى آورند. ارتباطات اولين اولويت آنها در زندگى است. مطمئن باشيد كه اگر وظيفه اى به آنها محول شود آنقدر درباره آن صحبت مى كنند تا هماهنگى لازم ايجاد شود.
منحنى
خلاقيت در اين قبيل افراد موج مى زند و اغلب اوقات كارهاى جديد و متفاويت را ارائه مى دهند. نظم و ترتيب برايشان كسالت آور است و اگر تكليف را براى آنها در نظر بگيريد ايده هاى خوب و مشخصى را براى آنها ابداع مي کنند.
به طور كلى افرادى كه سه شكل اول يعنى مربع، مستطيل و مثلث را انتخاب مى كنند در جهت مسير ويژه در حركت هستند و كارها را به طور منطقى و اصولى انجام مى دهند ولى ممكن است خلاقيت كمى داشته باشند.

گروه بندي با استفاده از شکل و رنگ :

1-     در يک برگه اشکال هندسي را طراحي کنيد .از هر کدام به رنگ هاي مختلف .مثلا 5 دايره به رنگ هاي آبي ، زرد ، نارنجي ، سبز ، قرمز و..... .يک مثلث باز هم به تعداد دلخواهي که در نظر داريد و به رنگ هاي مختلف .مي توانيد حتي رنگ سياه را هم در اين بين بگنجانيد .

2-     شکل ها را از برگه ببريد .به طوري که در هر تکه يک شکل قرار گرفته باشد .

3-     آن ها را روي ميز بچينيد واز بچه ها بخواهيد به ترتيب بيايند و شکل دلخواهشان را انتخاب کنند .دقت کنيد که بچه ها به خاطر اين که دوستشانيک شکل خاص را انتخاب کرده ، بنا به سليقه ي دوستشان عمل نکنند .آن ها را راهنمايي کنيد که حتما شکلي را که خودشان مي پسندند را انتخاب کنند .

4-     به طور يقين هر کس شکل هاي متفاوت با رنگ هاي متفاوتي انتخاب خواهند کرد . از بچه ها بخواهيد کساني که يک رنگ خاص به طور مثال آبي را انتخاب کرده اند در يک گروه قرار بگيرند . مثلا دايره ها و مثلث ها و مستطيل هاي آبي در يک گروه .

5-     اگر ديديد تعداد دانش آموزان در يک گروه بيشتر شد ، همان گروه را با استفاده از شکل ها به گروه جديدتري تقسيم بندي کنيد . مثلا اگردانش آموزاني که شکل ها با رنگ زرد در يک گروه قرار گرفتند و تعدادشان بيشتر از تعداد مورد نظر شما بود از آن ها بخواهيد کساني که مثلا مثلث زرد دارند از اين گروه جدا شده و گروه جديدي تشکيل دهند.اين جا بايد توجه کرد که کدام شکل در ان گروه بيشتر است .

اميدوارم مورد استفاده قرار گرفته باشد .   

-----------------------------------------------

منابع:

(1)      ويکي پديا

(2)      دکتر ماکس لوشر،"روانشناسي رنگ ها"،ترجمه ويدا ابيدزاده،چاپ دوازدهم،ص.ص6-7-1367 ،خوزه پارامون،"ترکيب رنگ "،ترجمه قاسم روبين،انتشارات بهار،ص.ص7-9 ،جوهانز ايتن،"کتاب رنگ"،ترجمه دکتر محمد حسين حليمي،انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاداسلامي

(3)      - نقاشي کودکان و مفاهيم آن، آنااليوريو فراري، ترجمه عبدالرضا صرافان ، انتشارات دستان ، چاپ چهارم، تهران 1371

(4)       روزنامه جوان: محسن دانش پژوه

 

 


مطالب مشابه :


عناصر رنگ (ایتن)

در حلقه رنگ ( ايتن ) دايره اي بر اين مثلث محيط مي كنيم كه در داخل آن هم يك شش ضلعي منظم محاط




چرخه رنگ ایتن

جدول رنگ ایتن: هماهنگی رنگ ها: چرخه رنگ ، يک دايره رنگ ابتدايي است که در آن رنگ هاي قرمز ، زرد




چرخه ی رنگ ها

چرخه ی رنگ، يک دايره ی رنگ است که در آن رنگ بوده اند، که چرخه ی رنگ "ايتن" معروف ترين




بررسی رنگ ها و استفاده از جدول رنگ ایتن در طراحی فضای سبز

چرخه رنگ ، يک دايره رنگ ابتدايي است که در آن بوده اند ، که چرخه رنگ ايتن معروف ترين




نقش و رابطه رنگ و فرم در معماري

مجموعه مقالات گردآوری شده اینترنتی - نقش و رابطه رنگ و فرم در معماري - مجموعه مقالات




گروه بندي با استفاده از شکل و رنگ

آموزش ابتدايي زير بناي آموزش و پرورش - گروه بندي با استفاده از شکل و رنگ - ارائه ي روش هايي




برچسب :