طرح های شهر آباده طشک :

طرح های شهر آباده طشک :

استاد راهنما : جناب مهندس سیدحمید رضا طبیبی

موقعیت و خصوصیات جغرافیایی:

منطقه مطالعاتی آباده طشک به مختصات جغرافیایی 53 و 25 دقیقه تا 54 درجه و 15 دقیقه طول شرقی و 29 درجه و 18 دقیقه تا 29 درجه و 55 دقیقه عرض شمالی بین شهرستان های مرودشت ، شیراز ، استهبان و همچنین بخش مرکزی محدود می باشد . بخش آباده طشک توسط ارتفاعات از تحت شمال و شرق و دریاچه های طشک و بختگان از تحت غرب و جنوب محدود گردیده و یکی از سه بخش شهرستان نیریز بوده که در قسمت غرب شهرستان نیریز قرار گرفته است . از دیگر عوارض جغرافیایی مهم منطقه می توان به دشت آباده طشک ، رودخانه مضلی آباده طشک و مسیل های ده مورد و خواجه جالی اشاره نمود .

شناخت تاریخچه شهر :

در زمان حکومت هخامنشیان منطقه آباده طشک فعلی بعنوان یکی از راههای ارتباطی بین استخر ( تخت جمشید ) مرکز حکومتی و نازی ریز / نی ریز ) مرکز تولید سلاح آن سلسله محسوب گردیده است . در مکان فعلی آباده طشک شهری یا بناهای زیبا ، آب و محصولات فراوان بنام شهر عبدالرحن قرار داشته است از دو صده پیش با ورود طایفه لشنی که بالغ بر هفتصد خانوار بوده است و از سمت جنوب غربی و حوالی مرودشت به این محل مهاجرت کرده اند و نیز خانواده های چهار راهی که از سمت شمال یعنی بلوک سر جهان و قنقری وارد این منطقه گردیده اند پایه های سکونت فعلی ریخته شده است .

 

عوامل مؤثر پیدایش شهر :

هسته اولیه تشکیل شهر ، نقطه روستایی بوده است . از دلایل عمده پیدایش آن ، وجود اراضی کشاورزی مرغوب ، آب کانی ، مراتع مناسب ، موقعیت مکانی و وجود ایلات و عشایر نام برد که نطفه اولیه این مکان مظهر قنات آن بوده است .

بررسی خصوصیات اجتماعی شهر :

درصد سواد شهر 1/81 درصد می باشد که این نسبت در بین مردان 37/83 درصد و در بین زنان 6/78 درصد می باشد . در مورد شاغلین که در سال 1375 از 3900 نفر جمعیت بالای 10 سال و بیشتر این شهر 56/30 ، درصد شاغل ، 69/2 درصد بیکار ، 7/33 درصد محصل ، 8/26 درصد خانوار 3/6 درصد دارای درآمد بدون کار بوده است . در سال 1375 بعد خانوار در شهر 7/4 نفر بوده که این رسم در شهرستان نی ریز 1/5 نفر می باشد .

تراکم کلی جمعیت :

مجموعه سطوح پر شهر آباده طشک در وضع موجود 1/219 هکتار است و مقدار مساحت شهر 1/408 هکتار بالغ می گردد . مقدار سرانه بافت پر شهر آباده طشک 7/324 متر مربع و مقدار سرانه کل آن حدود 8/604 متر مربع می باشد .

خصوصیات جمعیتی :

طبق آمار موجود ، تعداد خانوار شهر آباده طشک در سالهای 45 و 55 و 65 و 75 و 85 به ترتیب برابر 279/449 ، 772 ، 1100 ، 1578 خانوار تعیین شده است . بعد خانوار ، حاصل نسبت تعداد جمعیت به تعداد خانوار است . این نسبت برای شهر آباده طشک در سالهای  45و 55 و65 و 75و 85 به ترتیب 7/4 ، 3/4، 9/2 ، 8/4 ، 2/4 نفر بوده است .

 

 

تحول جمعیت :

جمعیت شهر آباده طشک در سال 1345 ، 1313 نفر بوده که طی سالهای 55 ، 65 ، 75 ، 85 به ترتیب به 1932 ، 2249 ، 5295 ، 6749 نفر افزایش یافته است . نرخ رشد جمعیت شهر آباده طی سالهای 55 – 1345 برابر با 9/3 درصد و در دهه 65- 1355 معادل 5/1 درصد بوده است . طی دهه 75-65 نرخ رشد این شهر به 9/8 درصد رسیده است . بر اساس آمار دریافتی از مرکز بهداشتی – درمانی آباده ، این شهر در سال 1385 دارای 6749 نفر جمعیت در قالب 1578 خانوار بوده که نرخ رشدی معادل 4/2 درصد برای دوره 10 سال 85- 75 را نشان می دهد .

بررسی روند مهاجرت در شهر :

در حال حاضر شهر آباده طشک مهاجر فرست نمی باشد اما روند مهاجر پذیری طی سالهای اخیر در این شهر رو به افزایش بوده است . در هر حال خانوارهای زیادی به دلایل دریافت خدمات رفاهی مناسب تر از دهستان های بختگان و تنگ حنا به این شهر مهاجرت می نمایند که این مقدار هر سال رو به افزایش بوده است .

بررسی وضع توپرگرافی شهر :

شهر آباده طشک در پای ارتفاعات کوه خان در یک موقعیت جلگه ای قرار گرفته است . این شهر از لحاظ توپوگرافی از شیب یکنواختی در جهت شمال – جنوب برخوردار است . میزان شیب آن در قسمتهای مختلف شهر متغیر بوده ، لیکن بر اساس حداکثر و حداقل ارتفاع شهر ، شیبی معادل 5/1 درصد را نشان می دهد .

بررسی وضعیت جغرافیایی شهر :

شهر آباده طشک از غرب به روستای جزین ، از جنوب غرب و جنوب به دریاچه طشک ، از جنوب شرق به روستای ده ریز و از طرف شمال شرق به روستای جواجه جالی و از طرف شمال به ارتفاعات قلات خدنگ و کوه خان محدود می شود . این شهر که در کنار محور ارتباطی ارسنجان – نیریز واقع شده است دارای ارتفاعی معادل 1586 متر از سطح دریاهای آزاد است .

شهر آباده در پیوستگاه نواحی متجانس از لحاظ ناهمواریها و همچنین خشکی و آب جای گرفته است.

خصوصیت اقتصادی :

کشاورزی همراه با زیر گروههای مربوطه همچون دامداری و باغداری منابع عمده درآمد و اشتغال در شهر آباده طشک بوده است . به طوریکه در فرهنگ اقتصادی دهات و مزارع منابع درآمدی این سکونتگاه تا کنون در درجه اول اهمیت ، کشاورزی و در درجه دوم اهمیت ، دامداری قید گردیده است . در سالهای آینده همچون سایر شهرهای بزرگ بخش خدمات گوی سبقت را از دیگر بخشهای اقتصادی خواهد ربود .

شهر آباده طشک از جمله سکونتگاههای عمده به لحاظ تولیدات کشاورزی است ، که بخشی از جمعیت این شهر در این بخش اقتصادی مشغول فعالیت هستند . بخش صنعت در سالهای اخیر در شهر آباده دارای رشد نسبتاً خوبی بوده است . در حال حاضر شهر آباده طشک دارای 3 کارخانه شن و ماسه ، 1 کارخانه آسفالت ، 7 کارگاه تیرچه و بلوک ، 3 کارگاه سنگ شکن و چند کارخانه تولید سنگ نما در فاصله 6 کیلومتری شهر آباده طشک در شهرک صنعتی قرار دارد که نقش مؤثری در اقتصاد و اشتغال شهر دارد .

وضعیت شاغلین بخش خدمات شهر :

تقریباً 44 درصد از مردم شهر در بخشهای خدماتی نظیر خرید و فروش کالا خدمات اداری و ... اشتغال دارند .

بررسی ویژگیهای انسانی شاغلین شهر :

نرخ خام فعالیت : این نرخ در سال 75 برای شهر 7/22 درصد و برای شهرستان نیریز به ترتیب 3/27 و 02/26 درصد بوده است .

نرخ اشتغال : نرخ اشتغال در سال 75 ، 4/99 درصد گزارش شده است در حالی که برای شهرستان نیریز و استان به ترتیب 4/99 و 31 درصد می باشد .

بار تکفل عمومی : آمار موجود سال 75 نشان می دهد که در شهر آباده به ازاء هر نفر جمعیت در سن فعالیت 4/4 نفر جمعیت غیر فعال وجود دارد و در شهرستان نیریز و استان به ترتیب معادل ¼ و ¾ نفر می باشد .

 بار تکفل خالص : محاسبه بار تکفل خالص شهر آباده طشک در سال 1375 نشان می دهد هر نفر شاغل تکفل 3/3 نفر را بر عهده دارد که این تعداد برای شهرستان نیریز و استان به ترتیب معادل 9/2 و 2/3 نفر است .

خصوصیات کالبدی شهر :

سازمان و بافت کالبدی شهر آباده متأثر از عوامل گوناگونی است که منجر به تشکیل فرم و ساختار جداگانه ای شده است . این تمایزات را می توان در غالب دو بافت قدیم و جدید مشاهده نمود . ساختار کلی شهر به صورت نظر سنجی می باشد که از تعدادی معبر طویل تشکیل شده است که قطعات مسکونی و غیر مسکونی در لبه آنها جای گرفته اند . این فرم مشکلاتی را برای شهر بوجود آورده است که نداشتن هویت و مرکزیت مشخص و مطلوب نبودن شعاع عملکرد خدمات ارایه شده از آن جمله اند . نطفه اولیه این شهر مظهر قنات آن بوده است . خانه های مسکونی ابتدا به صورت خطی در طول آبراه بین مظهر قنات و اراضی کشاورزی گسترش یافته است . بافت قدیم هسته اولیه شکل گیری شهر آباده طشک می باشد و متأثر از عوامل محیطی و فرهنگی شکل گرفته است . تأمین آب مورد نیاز ساکنین از طریق قنات ، آب و هوای سرد و خشک و وجود قنات منجر به شکل گیری بافت پیوسته با ساختار خطی در بافت قدیمی شهر شده است . تقسیم بافت شهر به محله های مختلف بر اساس عامل کالبدی صورت گرفته است و عبارت است از تمامیتی کوچکتر از شهر که دارای خصوصیات فضایی و غیر فضایی مشخص باشد که سازمان فضایی این محلات با یکدیگر متفاوت می باشند .

به طور کلی شهر آباده طشک را می توان بر اساس عوامل فیزیکی – اجتماعی – اقتصادی به دو محله قدیم و جدید تقسیم نمود .

محله قدیم : تراکم مسکونی بالا – بافت ارگانیکی – معابر تنگ و نا منظم – ساکن قدیم { زیر محلات : محله کاسب ها – دلاک ها

محدوده : از جنوب جاده ارسنجان – نیریز ، از شرق خیابان امام خمینی و از غرب کانال آب

محله جدید : ساختار شطرنجی منظم – معابر منظم – عرض مناسب معابر – دسترسی مناسب – مساکن نوساز – مصالح مرغوب تر { زیر محلات : ده پایینی ها – کولی ها – عرب ها – خواجه جالی و ده ریز

نحوه استفاده از اراضی شهر :

مساحت شهر آباده در مجموع برابر با 1/408 هکتار می باشد . سرانه کل شهر با احتساب جمعیت 8/604 متر مربع به ازای هر نفر می باشد . سطوح ساخته شده 53 درصد از کل محدوده را شامل می شود . کاربری مسکونی به مساحت تقریبی 105 هکتار 48 درصد از سطح ساخته شده را در بر می گیرد . پس از کاربری مسکونی شبکه معابر با مساحت 8/72 هکتار ، 23 درصد از سطح ساخته شده را در بر می گیرد .

در مجموع دو کاربری مسکونی و معابر 81 درصد از بافت پر شهر را در بر می گیرند و دیگر کاربریها در مجموع 19 درصد سطح ساخته شده را اشغال نموده اند . تراکم ناخالص برای شهر 5/16 نفر در هکتار و سرانه کل آن 8/604 متر مربع برای هر نفر می باشد .

تراکم خالص مسکونی نیز 2/64 نفر در هکتار برای کل شهر محاسبه می شود .

 

راه عبوری :

راه عبوری در شهر آباده از جاده ارتباطی ارسنجان – نی ریز می باشد . عبور جاده مذکور از جنوب محدوده شهر سبب شکل گیری استتار شهری بین راهی شده است بطوریکه گسترش شهر در طول جاده مذکور بصورت خطی و شکل گیری واحدهای تجاری و خدماتی را در لبه شمالی معبر مذکور سبب شده است . تقریباً تمامی بافت شهر در ضلع شمالی این معبر واقع شده اند در قسمتهای جنوبی آنرا زمینهای کشاورزی در بر گرفته است .

معابر اصلی درجه یک :

معابر اصلی جزیی از شبکه معابر شریانی درجه دو می باشند . معابر اصلی در شهر آباده طشک اتصال دهنده راه عبوری و بین شهری با شبکه خیابانهای محلی و جاذبه های مهم ترافیکی می باشند . معابر اصلی در شهر از جاده عبوری شروع شده و تا عمق محلات ادامه می یابند . این معابر شمالی – جنوبی بوده که جهت دقیق آنها به سمت جنوب غربی می باشد . طول این معبر 1944 متر و عرض آن در حدود 50 متر می باشد . مساحت معبر اصلی در شهر در حدود 10 هکتار می باشد که 14 درصد از سطح معابر را نیز شامل می شوند .

معابر درجه دو :

این معابر شامل جمع و پخش کننده ها در شهر می باشند که در سلسله مراتب معابر سرشاینی درجه دو محسوب می شوند جمع و پخش کننده ها اتصال دهنده معابر اصلی با خیابانهای محلی و دسترسی ها می باشند . طول این معابر در مجموع 13515 متر و عرض آنها بین 15 تا 30 متر متغیر است . مساحت آنها 337875 متر مربع می باشد که 47 درصد از سطح معابر را شامل می شوند .

پیش بینی احتمالات رشد و تحولات جمعیت شهر در آینده :

اگر نرخ رشد طبیعی جمعیت که برابر با 1/1 درصد می باشد مبنای محاسبه قرار گیرد جمعیت شهر آباده طشک در سال 395 برابر 7529 نفر خواهد شد . بر اساس روش خطی جمعیت شهر از 6749 نفر در وضع موجود با لحاظ نرخ رشد پیشنهادی 2/3 درصد به 9264 نفر در سال 1359 خواهد رسید.

پیش بینی با نرخ پیشنهادی طرح جامع شهرستان :

نرخ رشد پیشنهادی طرح جامع در دوره 95-85 برای شهر آباده 2/2 درصد می باشد که با لحاظ نرخ رشد فوق جمعیت شهر از 6749 نفر در وضع موجود با 8389 نفر در سال 1395 خواهد رسید .


مطالب مشابه :


طرح های شهر آباده طشک :

دانشگاه آزاد اسلامي واحد مرودشت نیریز واقع شده است دارای ارتفاعی معادل 1586 متر از سطح




موتور استارت

کنید انشگاه ازاد استهبان دانشگاه ازاد بیرجند دانشگاه ازاد فسا دانشگاه ازاد نیریز




رشته های دانشگاه کازرون

دانشگاه آزاد کازرون - رشته های دانشگاه کازرون - www.kazerone.blogfa.com




فرمت پروژه

گروه مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد بناب - فرمت پروژه - سایت اطلاع رسانی گروه مهندسی مکانیک




روش استاندارد بستن تسمه دینام

کنید انشگاه ازاد استهبان دانشگاه ازاد بیرجند دانشگاه ازاد فسا دانشگاه ازاد نیریز




دانلود کتاب برق خودرو

کنید انشگاه ازاد استهبان دانشگاه ازاد بیرجند دانشگاه ازاد فسا دانشگاه ازاد نیریز




معرفی سیستمهای صوتی در خودرو

کنید انشگاه ازاد استهبان دانشگاه ازاد بیرجند دانشگاه ازاد فسا دانشگاه ازاد نیریز




هوای خنک یا سمه کشنده؟

کنید انشگاه ازاد استهبان دانشگاه ازاد بیرجند دانشگاه ازاد فسا دانشگاه ازاد نیریز




فیلم اموزشی انژکتور مدل ساژم {پراید}

کنید انشگاه ازاد استهبان دانشگاه ازاد بیرجند دانشگاه ازاد فسا دانشگاه ازاد نیریز




برای اولین بار فیلم اموزشی نقاشی خودرو (توجه داشته باشید به زبان اصلی میباشد )

کنید انشگاه ازاد استهبان دانشگاه ازاد بیرجند دانشگاه ازاد فسا دانشگاه ازاد نیریز




برچسب :