مفاهیم و تعاریف ورزش

مفاهیم و تعاریف ورزش

ورزش شامل فعالیت هر فرد یا گروه با یک منظور و در محیطی متفاوت از محیط روزانه برای مسابقه ، لذت بردن ، کسب برتری ، پیش رفت مهارت یا ترکیبی از این تعریف ها ، با در نظر گرفتن مهارت فرد یا گروه است . بنابراین پریدن از روی یک مانع در مقابل دیدگان هزاران نفر در میدان سرپوشیده ، ورزش است در حالی که پریدن از روی یک چشمه هنگام پیاده روی در روستا فقط تلاش برای خیس نشدن پای فرد است . انواع مختلفی از ورزش وجود دارند و انسان ها قسمت مهمی از وقت ، پول و دلبستگی خود را نه فقط به عنوان شرکت کننده بلکه به عنوان تماشاگر به آنها اختصاص می دهند . ورزش امروزه در جهان به وسیله ای مبدل شده که انسان ها را با هم متحد و آشنا کرده و بین آنها پیوند اخوت و برادری برقارا کند و مهم ترین هدف و وظیفه ورزش همین است ، ایجاد مودت و دوستی بین ورزشکاران که هر چند در میدان ، رقیب هم هستند اما در خارج از میدان به عنوان رفیق یکدیگر می باشند . ورزش ترکیبی است از فعالیت های فیزیکی عادی و معمول و مهارت های شخصی و به عنوان تفریح و یک سری از قوانین که برای مسابقه ، لذت بردن و رسیدن به برتری است . ترکیب شخصیت هایی با مهرت های متفاوت در یک ملت ، شجاعت و دلاوری آن ملت را افزایش می دهد . تمدن ها در سراسر تاریخ ، توانستند معامله بزرگی که تغییر اجتماع و ماهیت در ورزش است را آموزش دهند . آناه چیزهای بسیار جدیدی از هنر را در فرانسه ، آفریقا و استرالیای ما قبل تاریخ که مدرک آن در مراسمات رسمی تهیه شده کشف کردند . این کسب مهارت ها وابسته به نیاز و خواست مردم هر زمان است که برای یافتن معانی فعالیت ها در ورزش ، همچون یک مروارید گرانبها می درخشد . مثلاً ورزش ژیمناستیک در میان چینی ها پیشینه ی زیادی دارد . ورزش های دیگری چون پرتاب نیزه ، پرتاب دیسک و پرش ارتفاع و کشتی نیز در میان ملل مختلف ، اهمیت خاص خود را داراست . همچنین که رسوم سنت گرایی ورزش باستانی ایران ، هنر زورخانه ای بود که مردم اکنون با این ورزش ارتباط اندکی دارند . در میان دیگر ورزش های ایرانی ، چوگان و پرتاب نیزه هم وجود داشت . دسترسی به سایر ورزش ها با شکل گیری یونان قدیم ، ایجاد شد . کشتی ، دومیدانی ، بوکس ، پرتاب نیزه ، پرتاب دیسک و مسابقه ارابه رانی نیز در آن زمان متداول بود . بازی های المپیک هر 4 سال یک بار در دهکده های کوچک مثل یونان باستان برگزار می شد و مردم سراسر جهان به این المپیک ها فراخوانده می شدند . وجود ورزش های متداول برای مردم آن زمان مطابق المپیک قرن قدیم و قرن حاضر است . فعال شدن انسان ها برای تهیه غذا و خوراک خود ، موجب منظم انجام شدن فعالیت ها برای لذت بردن بیشتر از مسابقات و فعالیت هایی مثل ماهیگیری و شکار است . امروزه افزایش آلودگی و کمبود اوقات فراغت افراد موجب شده دسترسی و تمایل به انجام فعالیت ها و بازی ها کمتر شود .

اهمیت ورزش

امروزه ورزش یکی از اموری است که به عناوین مختلف در جهان مطرح شده و گروه های زیادی به اشکال گوناگون با آن سر و کار دارند . برخی از مردم ، ورزشکار حرفه ای اند و گروهی ورزشکار آماتور ، گروهی طرفدار و علاقمند به ورزش و دیدن برنامه ها ، مسابقات و نمایش های ورزشی بوده و عده ای نیز از راه ورزش امور زندگی خویش را می گذرانند . وزارتخانه ها و ادارات ورزشی فراوانی تأسیس شده و مخارج زیادی صرف ورزش ، ساختن استادیوم ها ، مجتمع ها و باشگاه های ورزشی و نیز تهیه وسایل و لباس های ورزشی و یا تماشای مسابقات ورزشی می شود . بخش قابل توجهی از برنامه های تلویزیون ، رادیو ، مجلات و سایر رسانه های گروهی ، به ورزش و اخبار ورزشی اختصاص دارد و خلاصه ورزش یکی از اموری است که در جهان به صورت جدی مطرح بوده و از جهات مختلف دارای اهمیت است که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد :

رده بندی ورزش

دانستن یک روش برای یک گروه ورزشی هدف بسیار مهمی است و نشان دهنده ی یک نامزد جامع برای ورزش است :

مسابقه ای

·       اسب دوانی

·       نیروی انسانی:(دویدن،شنا کردن)

·       کمکی انسان:(دوچرخه سواری،قایق پارویی،قایق سواری و ...)

·       منبع فعال خارجی:(موتور سواری،قایق رانی،قایق سواری و ... )

رقابتی

·       رزمی:(جودو،کاراته،بوکس،تکواندو،ووشو،کونگ فو،شمشیر بازی و ...)

·       میدانی:(تنیس،بدمینتون،والیبال،اسکواش،تنیس روی میز)

·       تیمی:(بیس بال و فوتبال شهرت بسیاری در جهان دارند.بیس بال معروفیت زیادی در آمریکا و ژاپن و فوتبال معروفیت بیشتری در سرتاسر جهان دارد)مثال های دیگری مثل:(راگبی،هاکی روی یخ،هاکی روی چمن و ...) است .

مهارتی

·       هدف دار:(تیراندازی با کمان،تیراندازی با تفنگ و ...)

·       نمایشی:(ژیمناستیک،اسب سواری،شیرجه و ...)

·       استقامتی:(وزنه برداری،پرش سه گام،پرتاب وزنه و ...)

جوانمردی در ورزش

عامل اصلی در ورزش که بیشتر اوقات همه را به سوی خود جلب می کند انگیزه و سود حاصل از آن است . برای مثال ، قایقرانی و اسب دوانی نیاز به مهارت زیاد دارند . علت بروز حرکات جوانمردانه در یک فعالیت ، اغلب به وسیله یک آرزو و یا روحیه خوب ، تمایل به کسب لذت برای خود است . اما تحمل فشار در بیشتر اوقات به صورت انفرادی ، کار بزرگی است و مقدمه ای برای یک تکنولوژی به نظر می رسد و این کار لذت بیشتری دارد . شرکت افراد در ورزش و فعالیت های ورزشی در اغلب اوقات ، برای جستجوی احترام ، رسیدن به حس رضایت مندی و معروفیت است.جوانمردی در یک بازی معین باید به گونه ای باشد که هر رقیب چه بعد از مسابقه و چه قبل از مسابقه آن را رعایت کند . جوانمردی نباید در بردن اجرا شود بلکه باید در باختن هم باشد . برای مثال در فوتبال یک ورزشکار نباید خارج از رفتار ورزشی در مقابل دیگران بازی کند و خارج از زمین به توپ لگد بزند . همچنین از تیم حریف هم در پرتاب اوت انتظار رفتار صحیح می رود و ... .

ورزش و تدبیر

ورزشکاران بزرگ برای وضعیت های خیلی دشوار در ورزش ، زمینه ی تدبیر را در نظر می گیرند . برخی احساسات در تخریب احتمالی تدابیر ، نقش مؤثری دارند و یا برعکس ، ممکن است احساسات دیگران به طور مداوم ، موجب تقویت تیم شده و مؤثر واقع شود . این موضوع در المپیک برلین سال 1936 کاملاً مشهود بود و نگاه داشتن تصاویر مربوط شاید موجب شناسای بهتر تمدن ها و افزایش تبلیغ در سراسر رویدادها باشد .

هنر و ورزش

ورزش به هنر خیلی وابسته است . اسکی روی یخ و تای چی ورزش های هنری برای رسیدن به یک منظره ی زیبا و تماشایی است و موجب ایجاد هیجان و تجربه ای برای تماشاچی می شود . همین طور وجود تماشاگران عامل و انگیزه اصلی برای اجرای این فعالیت های ورزشی و همچنین به اجرا در آوردن هنرشان است و چنین هنری مثل اجرای هنر ژیمناستیک و ... جذاب و دیدنی است . احتمالاً حقیقت هنر ورزش ، در برخی مواقع ، به ماهیت آن ورزش بستگی دارد . در تعاریف خارج از ورزش ، تصور و مطرح کردن اندیشه در یک فعالیت بدون تعقیب کردن و اجرای آن ، فقط احتمالی برای قصد داشتن است . به عنوان مثال برای یک دونده بدست آوردن مکان و رتبه ، ساده نیست . اما به خاطر اینکه دونده ی خوبی باشد از تمام هنر و انرژی خود برای بهتر دویدن و کسب مدال استفاده می کند . این نظریه ها عموماً ، در ارزیابی زیبایی اجرا یکسان هستند و دیدن زیبایی حرکات و مهارت ، معمولاً دشوارتر از ارزش عملی آن است . مثال دیگر اینکه ، یک ورزشکار در دو با مانع چگونه پریدن را ردست اجرا نمی کند در نتیجه در کسب مدال موفق نیست . زیرا مکان و رتبه در صورت داشتن توانایی ، مهرت و قدرت جالب توجه به دست می آید .

منبع : کتاب اصول و مبانی تربیت بدنی و علوم ورزشی

نویسندگان : بهرام - آقاپور

انتشارات سمت


مطالب مشابه :


مفاهیم و تعاریف ورزش

ورزش دانشگاه کاشان - مفاهیم و تعاریف ورزش سيستم جامع گلستان. مدرسان




حرکات اصلاحی

ورزش دانشگاه کاشان - حرکات اصلاحی - تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه کاشان سيستم جامع گلستان.




فیزیولوژی ورزشی

ورزش دانشگاه کاشان - فیزیولوژی ورزشی - تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه سيستم جامع گلستان.




حرکاتی برای افزایش انعطاف‌پذیری

ورزش دانشگاه کاشان - حرکاتی برای افزایش انعطاف‌پذیری - تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه




بهداشت ورزشي چيست؟

ورزش دانشگاه کاشان - بهداشت ورزشي چيست؟ - تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه سيستم جامع گلستان.




دو و میدانی

ورزش دانشگاه کاشان - دو و میدانی - تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه کاشان سيستم جامع گلستان.




آناتومی زانو

ورزش دانشگاه کاشان - آناتومی زانو - تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه کاشان سيستم جامع گلستان.




برچسب :