مطالب راجب به احکام نماز و عقیدتی


تصاوير جديد زيباسازی وبلاگ , سايت پيچك » بخش تصاوير زيباسازی » سری ششم www.pichak.net كليك كنيد

ولایت فقیه

ولایت فقیه نظریه‌ای در فقه شیعه  است که نظام سیاسی مشروع در دوران غیبت امامان معصوم را بیان می‌کند. نظام جمهوری اسلامی نیز بر اساس این نظریه تأسیس شده‌است. بر خلاف برخی همچون آیت الله منتظری که نظریه ولایت فقیه را انتخابی(انتخاب از طرف مردم) دانسته اند ولایت فقیه امری انتصابی است که انتصاب آن از طرف خدا و الهی میباشد که در ادامه دلایل آن را خواهیم آورد همچنین ولایت فقیه امری مطلقه است و بر اساس نظریه ولایت مطلقه فقیه لازمه پذیرش حکومت اسلامی، روا داشتن اختیارات مطلق برای فقیه‌است. فقیه، حاکم علی الاطلاق است و همه اختیارات امام معصوم شیعه را دارا است؛ زیرا ولایت مطلق، به معنای رعایت مصالح عام در سرپرستی جامعه‌است و چون حوزه حکومت، مصالح عمومی را نیز در بر می‌گیرد، بدون ولایت مطلق برپایی حکومت اسلامی و اجرای احکام دین ممکن نیست. و این اصل که در بازنگری سال ۶۸ نیز به قانون اساسی اضافه گردید بدین جهت است تا سوء تفاهمی پیش نیاید که وظایف رهبری تنها به اصل ۱۱۰ قانون اساسی محدود میگردد. منظور از ولایت مطلقه, هرگز مطلقه به معنای استبدادی و رها از هر گونه ضابطه و معیار نیست كه اگر چنین معنایی برای ولایت فقه تصور شود, با شرط عدالت در ولایت فقیه سازگار نیست. اساسا چنین معنایی با اساس حكومت در اسلام كه به معنای حكومت دین و قانون اسلام است سازگار نبوده حتی پیامبر و امامان معصوم نیز از چنین ولایت و توسعه اختیاراتی برخوردار نیستند. قرآن كریم حتی برای پیامبر اسلام چنین حقی قائل نیست كه بر طبق میل خود و هرگونه كه خواست عمل كند و شاهرگ چنین پیامبر را نیز قطع خواهد كرد. تا چه رسد به جانشینان غیر معصوم او كه باید امانتدار اسلام و نبوت باشند.
در یك كلام مراد از ولایت مطلقه فقیه این است كه ولی فقیه در تأمین مصالح لازم الاستیفای جامعه اسلامی كاملاً مبسوط الید بوده هیچ امری نمی تواند وی را از این مهم منع نماید.
و اما بحث اثبات ولایت فقیه به دو دسته تقسیم میگردد: عقلی و نقلی دلایل عقلی:  باید توجّه داشت كه علماى شیعه معتقدند براى اثبات به یك حكم شرعى ممكن است به چهار نوع دلیل استناد كنیم: 1ـ كتاب 2ـ سنّت 3ـ اجماع 4ـ عقل. از نظر علماى شیعه لازم نیست براى اثبات یك حكم شرعى حتماً آیه یا روایتى در دست داشته باشیم بلكه مى توان با استفاده از عقل و دلیل عقلى معتبر نیز به حكمى از احكام شریعت اسلام دست یافت و ان را اثبات نمود. بنابر این، از نظر فقهى ارزش استناد به دلیل عقلى براى اثبات ولایت فقیه به هیچ روى كم تر از ارزش استناد به ادلّه نقلى و آیات و روایات نیست. ما در این جا ابتدا دلیل عقلى و بدنبال آن دلیل نقلى را براى اثبات ولایت فقیه ذكر مى كنیم. 
  دلایل عقلی :  دلیل عقلی اول :  مقدمه یک : هر جامعه ای برای تامین نیاز های و مصالح فردی و اجتماعی و جلوگیری از هرج و مرج نیاز به حکومت دارد.  مقدمه دوم : حکومت ایده ال و مطلوب ترین شکل آن حکومتی است که در راس آ ن امام معصوم باشد و جامعه را اداره کند. مقدمه سوم : وقتی تامین و به دست آوردن یک امر ایده ال میسر نباشد باید نزدیک ترین امر به این ایده آل انتخاب شود ( انتخاب بین بد ، متوسط ، خوب در زمان نبودن عالی !! که همانا خوب انتخاب می شود.)( بلا تشبیه) مقدمه چهارم: نزدیک بودن یک حکومت به حکومت امام معصوم در سه امر نشان داده می شود: 1 – علم به احکام کلی اسلام ( فقاهت) 2- شایستگی های روحی و اخلاقی به گونه ای که گرفتار هوا های نفسانی و تهدید و تطمیع ها نگردد( تقوی) 3- کارایی در مقام مدیریت جامعه که به صفاتی از قبیل درک سیاسی واجتماعی یا همان بصیرت ، آگاهی از مسائل بین الملل ، شجاعت در برخورد با دشمنان ، تشخیص اولویت ها و.... قابل تحلیل است. بر اساس این مقدمات نتیجه می گیریم: پس در زمان غیبت امام معصوم باید شخصی که بیشتر از سایرین دارای این صفات است زعامت و پیشوایی جامعه را عهده دار شود و با قرار گرفتن در راس حکومت ارکان آن را همسو و به سوی کمال مطلوب سوق دهد. دلیل عقلی دوم:   مقدمه یک : ولایت بر اموال و اعراض و نفوس مردم ، از شئون ربوبیت الهی است و تنها با نصب و اذن خداوند متعال مشروعیت می یابد. ( در غیر این صورت حکومت را طاغوت گویند) مقدمه دوم: این حق دخالت در اموال و نفوس مردم ، از جانب خدای متعال به پیامبر ص و امامان ع داده شده است. مقدمه سوم : در زمانی که مردم از وجود رهبر معصوم محرومند یا باید خداوند متعال از اجرای احکام اجتماعی اسلام صرف نظر کرده باشد ( که این عقلا محال است چون با حکمت خداوند در تناقض است) یا اجازه اجرای آن را اصلح از دیگران است داده باشد.  مقدمه چهارم: فقیه جامع الشرایط یعنی فقیهی که از دو ویژگی تقوا و کارایی در مدیریت جامعه برخوردار باشد که صلاحیتش از باقی افراد بیشتر است. نتیجه :فقیه جامع الشرایط همان فرد اصلحی است که در زمانی که مردم از وجود رهبر معصوم محروم اند از طرف خدای متعال و معصوم اجازه اجرای احکام اجتماعی اسلام به او داده شده است. 


دلیل نقلی:   ادله نقلی در این مساله عبارت است از روایاتی که در آن به رجوع مردم به علما برای رفع مشکلات حکومتی همچون قضاوت و اختلافات حقوقی و یا فقها را به عنوان (امناء) ( خلفا) ( وارثان ) پیامبران و کسانی که مجاری امور به دست ایشان است معرفی کرده است.  برای اثبات این نقلیات و صحت آن بحث های فراوانی است و برای همین در اینجا به منابعی استناد می گردد که در تشیع تشکیک در صحت آن مجاز نیست و از معتبر ترین منابع روایی ستند مانند: مقبوله عمربن حنظله ، مشهوره ابو خدیجه و توقیع شریفکه در پاسخ اسحاق بن شریف صادر شده است. نکته مهم: این روایات برای زمان حضور معصوم است و به دلیل حساسیت غیبت امام صحت و استناد این کلام ها نه تنها کم نمی شود بلکه ممکن است قوی تر و مهم تر گردد. احتمال این که نصب ولی امر در زمان غیبت به دست مردم سپرده شده باشد گذشته از اینکه کوچکترین دلیلی برای آن وجود ندارد با توجه به ربوبیت تشریعی خداوند ( ان الحکم الا لله ) سازگار نیست و هیچ فقیه شیعه ای آن را حتی به عنوان یک احتمال بیان نکرده است.  1-روایتی که در بین فقها به ( توقیع شریف ) مشهور است. این توقیع در کتاب عالم بزرگ شیعه مرحوم شیخ صدوق در کتاب اکمال دین خود آورده است. این توقیع در واقع جواب نامه اسحاق بن یعقوب از طرف حضرت ولی عصر عج است.اسحاق در این نامه در سوالی از حضرت مهدی عج در باره حوادث واقعه می پرسد که در زمان غیبت پیش خواهد آمدو وظیفه ما چیست؟  و اما الحوادث الواقعه فارجعوا فیها الی رواه حدیثنا فانهم حجتی علیکم و انا حجه الله علیهم.  واما رخداد هایی که پیش می آید پس به راویان حدیث ما مراجعه کنید زیرا آنان حجت من بر شمت هستند و من حجت خدا بر شما هستم. 2-روایتی که از مقبوله عمربن حنظله است : در این حدیث امام صادق در بیان تکلیف مردم در حل اختلافات و رجوع به یک مرجع صلاحیت دار که حاکم بر مسلمین باشد چنین می فرماید: ( متن عربی به دلیل زیاد بودن حذف و فارسی آن قرار داده می شود) هرکس از شما که راوی حدیث ما باشد و در حلال و حرام ما بنگرد و صاحب نظر باشد و احکام مارا بشناسد و آن را به عنوان داور بپذیرد. همانا من اورا حاکم بر شما قرار دادم . پس هرگاه حکمی کرد و از او قبول نکردند ، حکم خدا را سبک شمرده اند و ما را رد کرده اند و آن کس که مارا رد کند خدارا رد کرده است و رد کردن خداوند در حد شرک به اوست.   براساس: اصول کافی  وسایل الشیعه کتاب نگاهی گذرا به ولایت فقیه مصباح یزدی کتاب ولایت فقیه امام خمینی (ره) وب سایت  مرکز مطالعات و پژوهش هاي فرهنگي حوزه علميه وب سایت ویکی پدیا

احکام ودستورات نمازجمعه ، آیات ، مسافر

نماز آیات

نماز آیات به واسطه چهار چیز واجب می شود: 

اول: گرفتن خورشید. 

دوم: گرفتن ماه، اگر چه کمی از آن ها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد. 

سوم: زلزله، اگر چه کسی هم نترسد. 

چهارم: رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند این ها، در صورتی که بیشتر مردم بترسند. 

دستور نماز آیات

نماز آیات دو رکعت است و در هر رکعت، پنج رکوع دارد و دستور آن این است که انسان بعد از نیت، تکبیر بگوید و یک حمد و یک سوره تمام بخواند و به رکوع رود و سر از رکوع بردارد، دوباره یک حمد و یک سوره بخواند و به رکوع رود، تا پنج مرتبه و بعد از بلند شدن از رکوع پنجم، دو سجده نماید و برخیزد و رکعت دوم را هم مثل رکعت اول به جا آورد و تشهد بخواند و سلام دهد. 

در نماز آیات، ممکن است انسان بعد از نیت و تکبیر و خواندن حمد، آیه های یک سوره را پنج قسمت کند و یک آیه یا بیش تر از آن را بخواند و به رکوع رود و برخیزد و بدون این که حمد بخواند، قسمت دوم از همان سوره را بخواند و به رکوع رود و همین طور تا پیش از رکوع پنجم، سوره را تمام نماید و بعد از آن به رکوع رود و دو سجده کند و رکعت دوم را به همین دستور انجام دهد و نماز را تمام نماید. 

نماز مسافر

کسی که مسافر است با شش شرط باید نمازهای چهار رکعتی را دو رکعت بخواند: 

1- سفر او کم تر از هشت فرسخ نباشد یا بخواهد چهار فرسخ برود و چهار فرسخ برگردد. 

2- از اول مسافرت، قصد هشت فرسخ را داشته باشد. 

3- در بین راه از قصد خود برنگردد. 

4- سفرش سفر معصیت نباشد. 

5- شغل او مسافرت نباشد، پس کسی که شغل او مسافرت است (مانند راننده) باید نمازش را تمام بخواند، مگر آن که ده روز در منزل خود بماند که در این صورت، تا سه مرتبه که مسافرت کند باید نمازش را شکسته بخواند. 

6- به حد ترخص برسد، یعنی از وطنش یا جایی که قصد کرده ده روز در آن جا بماند، به قدری دور شود که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن جا را نشنود. 

نماز جماعت 

مستحب است که مسلمانان، نمازهای یومیه را به حالت اجتماع بخوانند و ثواب نماز جماعت چندین هزار برابر نمازی است که به تنهایی و فرادا خوانده شود. 

شرایط نماز جماعت 

1- امام جماعت باید مکلف و مومن و عادل و حلال زاده باشد و نماز را به طور صحیح بخواند و اگر ماموم مرد است امام او هم باید مرد باشد. 

2- باید بین امام و ماموم، پرده یا چیز دیگری نباشد که مانع از دیدن امام شود ولی اگر ماموم زن باشد، بودن پرده و مانند آن اشکال ندارد. 

3- جای امام، بلندتر از جای ماموم نباشد ولی اگر مقدار خیلی کمی (به قدر چهار انگشت یا کم تر) بلندتر باشد اشکال ندارد. 

4- ماموم باید عقب تر از امام یا مساوی او بایستد. 

احکام نماز جماعت 

1- ماموم باید غیر از حمد و سوره، همه چیز نماز را خودش بخواند ولی اگر رکعت اول یا دوم او، رکعت سوم یا چهارم امام باشد، باید حمد و سوره را هم بخواند و اگر به واسطه خواندن سوره، به رکوع امام نمی رسد باید فقط حمد را بخواند و خود را در رکوع به امام برساند و اگر نرسید باید به قصد فردا، نماز را تمام کند. 

2- ماموم باید رکوع و سجود و کارهای دیگر نماز را با امام یا کمی بعد از امام به جا آورد ولی تکبیرة الاحرام و سلام نماز را حتما باید بعد از امام بگوید. 

3- اگر موقعی که امام در رکوع است اقتدا کند و به رکوع امام برسد نمازش صحیح است و یک رکعت حساب می شود. 


مختصری درمورداحکام جعاله

1. عقد «جُعاله» يعنى انسان قرار بگذارد در مقابل كارى كه براى او انجام مى دهند مال معيّنى بدهد، مثلا بگويد: « هركس گمشده مرا پيدا كند، ده تومان به او مى دهم ».
2. به كسى كه اين قرار را مى گذارد «جاعل» و به كسى كه كار را انجام مى دهد «عامل» مى گويند و فرق بين جعاله و اجير نمودن شخص، اين است كه در اجاره بعد از خواندن صيغه، اجير بايد عمل را انجام دهد و كسى كه او را اجير كرده، اُجرت را بدهكار مى شود، ولى در جعاله، عامل مى تواند مشغول عمل نشود و تا عمل را انجام ندهد، جاعل بدهكار نمى گردد.
3. جاعل بايد بالغ و عاقل باشد، از روى قصد و اختيار، قرارداد ببندد و شرعاً بتواند در مال خود تصرّف نمايد، بنابراين جعاله آدم سفيهى كه مال خود را در كارهاى بيهوده مصرف مى كند صحيح نيست.
4. كارى را كه جاعل مى گويد براى او انجام دهند، بايد حرام يا بى فايده نباشد، پس اگر بگويد هركس شراب بخورد، يا در شب به جاى تاريكى برود، ده تومان به او مى دهم، جعاله صحيح نيست.
5. اگر مالى را كه قرار مى گذارد بدهد معيّن كند، مثلا بگويد هركه اسب مرا پيدا كند، اين گندم را به او مى دهم، لازم نيست بگويد آن گندم مال كجاست و قيمت آن چيست، ولى اگر مال را معيّن نكند، مثلا بگويد: كسى كه اسب مرا پيدا كند ده من گندم به او مى دهم، بايد خصوصيّات آن را معيّن نمايد.
6. اگر جاعل، مزد معيّنى براى كار قرار ندهد، مثلا بگويد: هر كه بچّه مرا پيدا كند، پولى به او مى دهم و مقدار آن را معيّن نكند، چنانچه كسى آن عمل را انجام دهد، بايد مزد او را، به مقدارى كه كار او در نظر اهل خِبره ارزش دارد، بدهد.
7.اگر عامل پيش از قرارداد، كار را انجام داده باشد، يا بعد از قرارداد، به قصد اينكه پول نگيرد انجام دهد، نسبت به مزد حقّى ندارد.
8. پيش از شروع عامل به كار، جاعل و عامل، مى توانند جعاله را برهم بزنند
نمازهای مسحبی وواجب ،شرایط و ..

واجبات نماز

واجبات نماز یعنی کارهایی که باید در نماز انجام شود. واجبات نماز ۱۱ مورد هستند که این واجبات به دو نوع رکن و غیر رکن تقسیم می شوند. واجباتی که رکن هستند، کم يا زياد کردن آنها چه به عمد و چه سهوا نماز را باطل می کند. واجبات رکن در نماز ۵ مورد بوده و شامل: نیّت، تکبیرة الإحرام، قیام (قیام در هنگام تکبیرة الاحرام و قیام متصل به رکوع)، رکوع و سجود می باشد. واجبات نماز از این قرارند:

نيت: به معنی قصد قلبی است و نیازی نیست به زبان آورده شود؛ بلکه به این معنی است که نمازگزار با هوشیاری و قصد نماز را می خواند. لازم به ذکر است که نیت در نماز بسیار مهم است و اگر مثلا کسی نماز را برای غیر خدا بخواند مانند این است که اصلا نماز نخوانده است؛ در عبادت‌های دیگر شاید اینقدر سخت‌گیری در مورد نیت نباشد.

تکبيره الاحرام : یعنی گفتن الله اکبر در اول نماز؛ و در این هنگام معمولاً دست‌ها را تا مقابل گوشها بالا می‌برند.

قیام: به معنی ایستادن است؛ کسی که نمی‌تواند بایستد، می‌تواند نشسته و یا خوابیده نماز بخواند.

قرائت: در ابتدای رکعت خواندن سوره فاتحه واجب است. در دو رکعت اول نمازهای ظهر، عصر، مغرب و عشا همچنین واجب است که سوره ي دیگری پس از فاتحه خوانده شود. اهل سنت خواندن بخشی از یک سوره را هم کافی می‌‌دانند.

رکوع : به معنی خم شدن نمازگزار است، تا این که دستها به زانو برسند. مسلمانان معمولاً در هنگام رکوع اذکاری را می‌گویند مانند سبحان الله یا سبحان ربی العظیم وبحمده

سجده : در این زمان، نمازگزار پیشانی، کف دست‌ها و سر انگشتان پاها را بر زمین می گذارد؛ در زمان سجده نیز اذکاری چون سبحان الله یا سبحان ربی الأعلی وبحمده گفته می‌شود.

ذکرهای سجده و رکوع

تشهد: به معنی گواهی دادن بر یکتا بودن خدا و پیامبری محمد(ص)است. این کار در رکعت‌های زوج و در رکعت پایانی، بعد از سجده انجام می‌شود. البته اشتباه نشود: در رکعت آخر نمازهای دورکعتی و چهاررکعتی، فقط یک تشهد خوانده می‌شود.

سلام: یعنی درود فرستادن بر پیامبر و خانواده‌اش و بر خود و بر سایر بندگان شایستهٔ خدا، در پایان نماز.

ترتیب: یعنی این که که کارهای نماز به ترتیب خودش انجام شود و مثلا سلام نماز در ابتدای نماز گفته نشود.

موالات: یعنی پی‌درپی‌بودن اجزای نماز؛ بین کارهای نماز نباید خیلی فاصله شود (معمولا حداکثر چند ثانیه)

مستحبات نماز

بعد از رکوع، مستحب است نمازگزار بگوید: «الله اکبر» و «سمع الله لمن حمده»

بعد از سجده، مستحب است نمازگزار بگوید: «الله اکبر» و «استغفرالله ربی و اتوب الیه»

در هنگام برخاستن از زمین، مستحب است نمازگزار بگوید: «بحول الله و قوته اقوم و اقعد»

نماز هاي واجب

علاوه بر نماز هاي يوميه نماز هاي زير نيز از نماز هاي واجب به حساب مي آيند

نماز طواف که پس از هفت دور چرخیدن به دور کعبه ، یک نماز دورکعتی به نام نماز طواف خوانده می‌شود.

نماز ميت، نماز قضاي پدر و مادر، نماز نافله که بکه واسطه نذر و قسم و... واجب ميگرد

براي مردان اهل سنت نماز جمعه و عيد نيز از نماز هاي واجب ميباشد

نماز آيات در مواقع زمين لرزه، کسوف و خسوف حتي جزئي و رعد وبرق مهيب براي شيعه واجب و براي اهل سنت مستحب ميگردد

نماز جمعه در زمان غيبت کبري واجب تخيري است، يعني مخير است از بين نماز جمعه و ظهر يکي را انتخاب کند

برخی از مواردی که نماز را باطل می‌کنند عبارتند از:

از بین رفتن هر کدام از شرایط نماز و نمازگزار

باطل شدن وضو

گفتن آمین بعد از حمد

سخن گفتن با دیگران

خندیدن و گریه کردن

خوردن و نوشیدن

انحراف از جهت قبله

کم یا زیاد کردن ارکان نماز

تماز عيدين در هنگام حضور امام واجب است

نماز جماعت نيز براي اهل شيعه مستحب موکد است

نماز مسافر شکسته است، يعني مسافر بايد نماز چهار رکعتي را دو رکعت بخواند

نمازهای مستحب

نمازهای مستحبی نمازهایی هستند که مسلمانان برای کسب ثواب بیشتر و نزدیک تر شدن به خداوند و دوری از شیطان بجا می آورند. برخی از این نمازها مخصوص شیعیان است. نمازهای مستحبی به صورت دورکعت، دورکعت خوانده می شوند.

نمازهای نافله

نمازهای نافله از نمازهای مستحبی هستند که به آن ها نوافل هم گفته می شود. از مهمترین نمازهای مستحبی، نافله های شبانه‌روزی هستند که به آن‌ها نوافل یومیه می‌گویند، نافله صبح (دو رکعت)، نافله ظهر (هشت رکعت)، نافله عصر (هشت رکعت)، نافله مغرب (چهار رکعت)، نافله عشاء (دو رکعت) و نافله شب (یازده رکعت). از آنجایی که دو رکعت نافله عشاء، یک رکعت محسوب می شود در مجموع نافله های شبانه روزی ۳۴ رکعت می شوند. در روزهای جمعه چهار رکعت به نافله های ظهر و عصر اضافه می شود و در جمع ۳۸ رکعت می شود. نافله های شبانه روزی به صورت نمازهای دورکعتی خوانده می شوند.

از میان نافله های شبانه روزی، نافله شب یا نماز شب نزد مسلمانان از اهمیت بیشتری برخوردار است و در روایت ها بر انجام آن تاکید شده است. از یازده رکعت نافله شب، ۸ رکعت به نیت نافله شب، ۲ رکعت آن به نیت نافله شفع و ۱ رکعت به نیت نافله وتر بجا آورده می شود.

نماز جعفر طيار نیز از نمازهای مستحبی است که می توان آن را از نافله ها ی شب یا روز حساب کرد. بافضیلت ترین زمان برای خواندن این نماز روز جمعه هنگام برآمدن آفتاب ذکر شده است. این نماز چهر رکعتی است و دو سلام دارد.نماز غفیله

نماز غفيله از دیگر نمازهای مستحبی است که بین نماز مغرب و عشاء خوانده می شود. فرصت خواندن این نماز، از نماز مغرب تا زمانی است که سرخی مغرب از بین برود. این نماز دو رکعتی می باشد و دستور مخصوص خود را دارد

نماز تحیت مسجد

تَحیّت به معنای سلام است و نماز تحيت مسجد نمازی دورکعتی است که هنگام ورود به مسجد و به قصد تحیت و احترام مسجد خوانده می شود. اگر یک نماز دورکعتی واجب (مثلا نماز صبح) را هم بخواند کافی است، یعنی در این صورت این نماز هم نماز صبح و هم نماز تحیت مسجد محسوب می شود.

نماز ایام هفته

 از دیگر نمازهای مستحبی است که بر طبق روایات و بر اساس دستور گفته شده در طول ایام هفته خوانده می شود. در واقع هر روز هفته دو نماز مخصوص به خود دارد که البته یک نماز برای شب ان روز و یک نماز برای همان روز می باشد.

نماز عید غدیر

یکی دیگر از نمازهای مستحبی است که در روز عید غدیر خوانده می شود. این نماز دو رکعتی است و بهتر است نزدیک ظهر خوانده شود.

نماز وحشت

یا نماز شب اول قبر، از نمازهای مستحبی است که دو رکعت دارد و در شب اول قبر برای میت خوانده می شود.

نماز اموات

از دیگر نمازهای مستحبی است که برای درگذشتگان خوانده می شود. این نماز دو رکعتی می باشد.

نماز زیارت معصومین

به نمازهای مستحبی گفته می شود که به نیت زیارت معصومین خوانده می شود و هر کدام آداب خاص خود را دارد.

نماز چهارده معصوم

از نمازهای مستحبی شیعیان است که هر کدام آداب خاص خود را دارد و برخی دو رکعتی و برخی چهار رکعتی و برخی شش رکعتی هستند.

نماز امام زمان

از نمازهای مستحبی شیعیان است. این نماز دو رکعتی است و آداب خاص خود را دارد

نماز هدیه به معصومین

از نمازهای مستحبی شیعیان است که آن را بجا آورده و ثواب آن را به معصومین هدیه می کنند.

نماز استغاثه

از نمازهای مستحبی است که دو رکعتی است و بهتر است قبل از خواب خوانده شود.

نماز آمرزش گناهان

از دیگر نمازهای مستحبی است که به نیت بخشیده شدن گناهان خوانده می شود. این نماز دو رکعتی است.

نماز شکر

از نمازهای مستحبی است که در هنگام حاصل شدن نعمت یا دفع بلا خوانده می شود.

نمازهای ماهانه

از دیگر نمازهای مستحبی است که بعضی از آن ها در تمام ماه ها مشترک هستند و برخی برای هر ماه و همچنین روزهای مشخص آن ماه آداب خاص خود را دارند


فروع دهگانه دین

نماز (نماز یومیه که ۵ بار در روز و ۱۷ رکعت میباشد)

روزه

حج: از مهمترین فروع دین است که مسلمانان با داشتن شرایطی مکف هستند که به دهه اول ذی الحجه به مسجدالحرام در مکه رفته و مجموعه ای از اعمال نیایشی را انجام دهند

زکات: از دستورات اسلامیست و در مورد چیزهایی وضع شده که انسان آنها را با کمک طبیعت به وجود می‌آورد، آن هم طبیعت سهل و ساده؛ یعنی انسان به نسبت کار کمی انجام می‌دهد و طبیعت کار بیشتر را انجام می‌دهد و محصول را مفت و رایگان در اختیار انسان می‌گذارد، بنابر نظر مشهور بين فقيهان, زكات, برنُه چيز واجب است. در غلات: گندم, جو, خرما و كشمش. در دامها: گوسفند, شتر و گاو. در نقدينگى: طلا و نقره. 

خمس: یکی از انواع مالیات‌های اسلامی است که شیعیان بدان معتقدند و به منظور رفع مشکلات مالی امت اسلامی و توزیع عادلانه ثروت و تقویت بنیه مالی حکومت اسلامی وضع شده استُُُ، میان خمس و زکات این تفاوت مهم وجود دارد که زکات جزء اموال عمومی جامعه اسلامی محسوب می‌شود، لذا مصارف آن عموماً در همین قسمت می‌باشد، ولی خمس از مالیات هایی است که مربوط به حکومت اسلامی است، یعنی مخارج دستگاه حکومت اسلامی و گردانندگان این دستگاه از آن تأمین می‌شود.

خمس را بايد به مرجع تقليد يا نماينده آن تحويل داد

خمس در هفت مورد است: غنيمت جنگي، گنج، معدن، جواهر و هر آنچه با غواصي از دريا حاصل گردد، هر چه که از هزينه سالانه شخص و نفقه خوارانش سرافتد، مخلوط شدن حرام با حلال که قابل تميز نباشد، شخصي که زميني را از مسلمان بخرد

جهاد: جهاد اکبر که در حوزه هاي گوناگوني از جمله مبازره با اميال نفساني و جهاد اصغر که کوشش در دفاع از دين اسلام و گسترش قلمرو دين اسلام ميباشد

امر به معروف و نهى از منكر, واجب كفايى است كه اگر افرادى - به قدر كفايت - به انجام آن اقدام كنند, از ديگران ساقط مى شود. و اگر همهء افراد آن را ترك كرده باشند, چنانچه شرايط آن موجود باشد, همهء آنها ترك واجب كرده اند.

امر به معروف و نهی از منکر

امر به معروف و نهی از منکر با وجود برخی شرایط واجب می‌باشد و در صورت نبود آن شرایط تکلیف ساقط می‌شود و آنها عبارتند از:

  1. کسی که امر یا نهی می‌کند، بداند آنچه را که دیگری انجام می‌دهد حرام است و آنچه را ترک کرده، واجب  است، پس هرکس نمی‌داند این عمل که او انجام می‌دهد حرام است یا نه جلوگیری واجب نیست.
  2. احتمال بدهد امر یا نهی او تاثیر دارد، بنابراین اگر می‌داند تاثیر ندارد امر و نهی واجب نیست.
  3. شخص گناهکار اصرار بر ادامه کار خود داشته باشد، پس اگر معلوم شود، یا گمان کند، یا احتمال صحیح بدهد گناهکاری بنای ترک عمل را دارد و دوباره تکرار نمی‌کند، یا موفق به تکرار نمی‌شود، امر و نهی واجب نیست.
  4. امر ونهی، سبب ضرر جانی یا آبرویی یا ضرر مالی قابل توجه، به خودش یا نزدیکان و همراهان، یا سایر مومنان نباشد.

مراتب امر به معروف و نهی از منکر

برای امر به معروف و نهی از منکر، مراتبی است که اگر با عمل به مرتبه پایین‌تر، مقصود حاصل شود؛ عمل به مرتبه بعدی جایز نیست و آن مراتب چنین است:

  1. با معصیت کار طوری عمل شود که بفهمد به سبب انجام آن گناه با او اینگونه عمل می‌شود مثل اینکه از او روبرگرداند یا با چهره عبوس با او برخورد کند، یا با او رفت و آمد نکند.
  2. امر و نهی با زبان؛ یعنی به کسی که واجبی را ترک کرده دستور دهد که واجب را به جا آورد و به گناهکار دستور دهد که گناه را ترک کند.
  3. استفاده از زور، برای جلوگیری از منکر و برپایی واجب؛ یعنی زدن گناهکار (بنابر فتوای آیت الله خامنه اي مواردی كه امر به معروف و نهی از منكر متوقف بر چيزی بيشتر از امر و نهی زبانی باشد، اگر در سرزمينی باشد كه دارای نظام و حكومت اسلامی است و به اين فريضه اسلامی اهميت داده می‏شود، احتياج به اذن حاكم و مسئولين ذيربط و پليس محلی و دادگاههای صالح دارد)

احکام امر به معروف و نهی از منکر

  1. فراگیری شرایط امر به معروف و نهی از منکر و موارد آن واجب  است، تا انسان در امر و نهی مرتکب خلاف نشود.
  2. اگر بداند یا احتمال دهد که امر ونهی‌اش با تکرار موثر است، واجب است تکرار کند.
  3. اگر بداند یا احتمال دهد، که نهی او در حضور جمع موثر است نه تنهایی، اگر انجام دهنده، آن عمل را بطور آشکار انجام می‌دهد جایز بلکه واجب است او را در جمع نهی کند و اگر چنین نیست بنا بر احتیاط واجب جایز نیست.
و بدانيد كه هر چيزى را به غنيمت گرفتيد يك پنجم آن براى خدا و پيامبر و براى خويشاوندان [او] و يتيمان و بينوايان و در راه‏ماندگان است...  
تولي: به معنی دوست‌داشتن اهل بيت و محبت آنان را در دل داشتن است.

تبري: به معنایی بیزاری و دوری‌جستن از دشمنان خدا و کسانی که ولایت علي بن ابيطالب را قبول نکردند و با او و فرزندانش به مبارزه پرداختند، است.

و بدانيد كه هر چيزى را به غنيمت گرفتيد يك پنجم آن براى خدا و پيامبر و براى خويشاوندان [او] و يتيمان و بينوايان و در راه‏ماندگان است...
زکات

بنابر نظر مشهور بين فقيهان, زكات, برنُه چيز واجب است. در غلات: گندم, جو, خرما و كشمش. در دامها: گوسفند, شتر و گاو. در نقدينگى: طلا و نقره.

در غلات چهارگانه, اگر پس از خشك شدن, به نصاب لازم: 288 من تبريز و 45 مثقال كم, برابر با 207/847 كيلوگرم برسد, قانون زكات آنها را در بر مى گيرد و صاحبان آنها در هنگام وجوب زكات, كه در گندم وجو, وقت بستن دانه, در خرما هنگام زرد, يا قرمز شدن و در كشمش هنگام بستن دانه هاى انگور است, بايد زكات آنها را پس از كسر هزينه بپردازد.

زكات غلات چهارگانه, آبيارى شده از آب باران, يا رودخانه و به وسيله دلو, يا موتور و... است كه پس از جمع آورى محصول و كسر هزينه ها, بايد پرداخت گردد.

در هريك از دامهاى سه گانه, نصاب جداگانه اى است. گوسفند پنج نصاب گاو دو نصاب و شتر 12نصاب دارد. اينها اگر در بيابان بچرند و همه سال, رها باشند و به كار گرفته نشوند و در تمام سال, در ملك مالك باشند, صاحبان آنها, بايد شمارى از آنها را, از باب زكات پرداخت كنند.

در پولهاى از جنس طلا و نقره سكه خورده اگر به نصاب لازم, كه در طلا, نصاب نخست آن بيست و نصاب دوم آن چهار مثقال و در نقره نصاب نخست آن, 105 و نصاب دوم آن 21 مثقال است,برسند و در تمام سال, از آنِ مالك باشند و... بايد مالك (2/5 درصد) آنها را از باب زكات, بپردازد.


کتاب شناسی اسلامی

در این پست به معرفی مهمترین کتب اسلامی به خصوص کتب مرجع خواهیم پرداخت که در هم در آرمون های استخدامی چه در بخش معارف و ادبیات و بخش کتابداری سولات متعددی از این بخش آورده میشود و همچنین در بخش مصابه نیز طبق گفته دوستان سولاتی متداولی به خصوص در بخش تخصصی از این بخش پرسیده میشود

کتب اربعه شیعه

۱. الکافی گرداوری توسط کلینی در سه بخش اصول(روايات اعتقادي)، فروع(روايات فقهي) و روضه(احاديث متفرقه)

۲. من لايحضرالفقيه گرداوري مجموعه احاديث در شش جلد در باب حلال و حرام و مجموعه قوانين شرعي توسط شيخ صدوق

۳. تذهيب الاحکام اولين کتاب شيخ ظوسي که مجموعه احاديثي از فروع دين ميباشد

۴. الاستبصار في ما اختلف من الاخبار اولين کتاب فقه الحديثي توسط شيخ طوسي که به تعارض در اخبار حديثي پرداخته است 

حماسه حسيني که مجموعه سخنراني ها  و ياداشت هاي مطهري در باره واقعه کربلا و تحريفات تاريخي ميباشد.

برای مشاهده لیست کامل کتب مطهری و دانلود کامل کتاب ها اینجا کلیک کنید

تفسير الميزان از علامه طباطبايي که در ۲۰ جلد به زبان عربی تالیف شده‌است. این اثر توسط موسوي همداني به فارسي ترجمه شده است.

اثر مهم دیگر علامه طباطبايي اصول فلسفه و روش رئالیسم است، این کتاب نخستین، و یکی از مهم‌ترین کتاب‌هایی است که به بررسی مباحث فلسفی، با توجه به رویکردهای حکمت فلسفی اسلامی و فلسفهٔ جدید غربی پرداخته‌است، اين اثر با همکاري مطهري تاليف شده.

رساله انسان قبل از دنیا در دنیا و بعد از دنیا، ديگر کتاب علامه طباطيايي این کتاب که اکنون با نام «انسان از آغاز تا انجام» ترجمه شده‌است مباحثی مفید از عوالم سه گانه ماده، مثال و عقل مطرح کرده و پیرامون شبهات و دغدغه خاطر جوانان مطالبی بسیار مفید و لازم ارائه کرده‌است.

بدایه الحکمه از علامه طباطبايي کتابی که یک دوره تدریس فشرده فلسفه برای دوستداران علوم عقلی در قم و سپس دانشگاه‌های کشور شد.

نهایه الحکمه از علامه طباطبايي این اثر برای تدری فلسفه با توضیحی بیشتر، عمقی افزون تر و سطحی عالی تر تدوین شده‌است.

الغدير از علامه اميني در ۲۰ جلد به زبان عربي که عمده بحث آن غدير خم در ديد اهل تسنن ميباشد، او ميگويد براي تاليف اين کتاب ۱۰ هزار کتاب را به طور کامل مطالعه و به ۱۰۰ هزار کتاب مراجعه مکرر داشته!

نهج‌البلاغه، مجموعه‌ای از خطبه‌ها، نامه‌ها و اندرزهای امام علي(ع) که توسط سيد رضي گرداوري شده

کتاب صحیفه سجادیه، مجموعه‌ای از دعاها و مناجات امام چهارم شیعیان، زین العابدین علی بن الحسین است، این کتاب به «انجیل اهل بیت» و «زبور آل محمد» و «اخت القرآن» نيز معروف است

کتاب التبیان الجامع لعلوم القرآن یا التبیان فی تفسیرالقرآن تفسيري از قرآن تالف شيخ ظوسي به زبان عربي و در ۱۰ جلد است. این تفسیر در قرن پنجم هجری قمری تدوین شده‌است.

تفسیر تبیان نخستین تفسير جامع شیعی است که شامل تمام مباحث و علوم قرآني است. این تفسیر یکی از اصیل‌ترین و جامع‌ترین تفاسیر به شمار می‌آید، که منبع و ماخذ اصلی بسیاری از تفاسیر شيعه است.

الفهرست شيخ طوسي که فهرستي از مولفين کتب شيعي و مولفين آنها ميباشد

 الأبواب معروف به رجال شیخ طوسی


سجده سهو

برای سه چیز بعد از سلام نماز انسان باید دو سجده سهو به جای آورد:اول: اینکه در بین نماز سهوا حرف بزند.دوم: اینکه یک سجده را فراموش کند.سوم : اینکه در نماز چهار رکعتی بعد از سجده دوم شک کند که چهار رکعت خوانده یا پنج رکعت.و در دو مورد بنا بر احتیاط واجب باید سجده سهو انجام دهد- در جایی که نباید نماز را سلام دهند مثلا در رکعت اول سهوا سلام بدهد.- اینکه تشهد را فراموش کند.و در غیر این موارد سجده سهو واجب نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که برای ایستادن یا نشستن بی جا بلکه برای هر زیادی و نقصی در نماز سجده سهو بجا آورد.و اگر بعدا بفهمد کاری که برای آن سجده سهو انجام داده نیاز به سجده سهو نداشته اشکال ندارد.برای سجده سهوی که بر انسان لازم شده باید بعد از نماز بدون این که صورت را از قبله برگرداند بعد از نیت سر را روی مهر یا چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و ذکر سجده سهو را بگوید و گفتن تکبیر واجب نیست، گرچه مطابق احتیاط مستحبی است و بهتر است در ذکر سجده سهو این ذکر را بگوید «بسم‏اللّه‏ و باللّه‏ السلام علیک ایها النبی و رحمة‏اللّه‏ و برکاته» البته در هر دو سجده این ذکر را میگوید و بعد از آن یک تشهد میخواند و یک سلام کافی است. گفتنی است که در ذکر سجده سهو اگر بگوید «بسم‏اللّه‏ و باللّه‏ و صل اللّه‏ علی محمد و آل محمد» و یا بگوید «بسم‏اللّه‏ و باللّه‏ اللهم صل علی محمد و آل محمد» اشکال ندارد (توضیح المسائل مراجع، ج 1، م 1236

نکاتی درموردنمازجمعاعت

نماز جماعت در نماز جماعت لازم نیست نماز او با نماز امام یکی باشد، مثلا می تواند نماز ظهر خود را به نماز عصر امام اقتدا کند بالاتر بودن مکان مأموم از جای ایستادن امام اشکالی ندارد مأموم حق ندارد تکبیرة الاحرام را قبل یا همراه امام بگوید، بلکه باید صبر کند تا تکبیر امام تمام شود و سپس تکبیر بگوید مأموم باید کارهای نماز، مانند رفتن به رکوع یا سجده، یا سر از رکوع و سجده برداشتن، یا برخاستن را، همراه امام و بهتر است کمی بعد از او انجام دهد، واگر عمدا از امام جلوتر انجام دهد، معصیت کرده است ولی نمازش باطل نیست اگر مأموم اشتباها قبل از امام سر از رکوع یا سجده بردارد و ببیند امام هنوز در رکوع یا سجده است، اگر فرصت هست، باید فورا به رکوع و سجده رفته و با امام سر بردارد، و در این مورد زیاد شدن رکوع و سجده اشکالی ندارد. و نیز اگر سهوا قبل از امام به رکوع یا سجده رود، باید سر برداشته و با امام همراه شود، ولی در هر دو صورت اگر این وظیفه را انجام نداد، نمازش باطل نمی شود. باید بین جای سجده ی مأموم و جای ایستادن امام و نیز فاصله ی جای سجده صف دوم تا پای مأمومین صف اول و نیز بقیه ی صف ها نسبت به صف جلوتر، کمتر از یک انسان در حال سجده ( که تقریبا چهار وجب معمولی می شود ) باشد اگر مأموم از یکی از سه طرف جلو یا راست یا چپ ، بی واسطه یا با واسطه به امام متصل یاشد ، کفایت میکند انسان میتواند در بین نماز جماعت قصد فرادی کند و بقیه ی نماز را به تنهائی تمام کند

تصاوير جديد زيباسازی وبلاگ , سايت پيچك » بخش تصاوير زيباسازی » سری ششم www.pichak.net كليك كنيد


مطالب مشابه :


مجموعه سوالات احکام شرعی در گزینش استخدامی

سوالات مصاحبه های حضوری و گزینش استخدامی با پاسخ/ مجموعه سوالات احکام شرعی و مسائل دینی با جواب ( مربوط به استخدام در ادارات دولتی )/نمونه سوالات عقیدتی




سوالات آزمون مصاحبه ادارات

شگفت انگيز✿ܓܨ Wonderful ❤Phenomenal ☆ - سوالات آزمون مصاحبه ادارات - ღღ ... سوالات آزمون مصاحبه و گزینش ادارات، سوالات احکام آزمون استخدامی + مصاحبه




نمونه سوالات مصاحبه های عقیدتی سیاسی استخدامی با جواب

نمونه سوالات گزینشی،استخدامی،مصاحبه ای ✿ - نمونه سوالات مصاحبه های عقیدتی ... مجتهد جامع الشرایطی است که احکام شرعی را از منابع اسلامی استنباط می کند و طبق آن




مطالب راجب به احکام نماز و عقیدتی

نمونه سوالات گزینشی،استخدامی،مصاحبه ای ✿ - مطالب راجب به احکام نماز و عقیدتی - سوالات مصاحبه ای عقیدتی سیاسی استخدامی - نمونه سوالات




سولات احكام

سولات احكام. احکام اسلامی در چه مواردي باید از مجتهد تقلید کرد؟ در احکام دین. مراجع تقلید چه کسانی هستند؟ دانشمندانی هستند که سالیان سال در حوزه هاي علمیه به تحصیل




سوالات رایج در گزینش استخدامی و مصاحبه حضوری به همراه پاسخ های تشریحی

سوالات رایج در گزینش استخدامی و مصاحبه حضوری به همراه پاسخ های تشریحی ... ( احکام اسلامی - تاریخ اسلام و معاصر - قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران - شناخت مسائل




سوالات مصاحبه استخدامی، عقیدتی، احکام نماز

سوالات آزمون استخدامی، سوالات مصاحبه - سوالات مصاحبه استخدامی، عقیدتی، احکام نماز - نمونه سوالات استخدامی، سوالات مصاحبه عقیدتی سیاسی، استخدام، جزوه، سوالات




سوالات مصاحبه استخدامی، عقیدتی، احکام و مبطلات نماز

4 فوریه 2012 ... سوالات آزمون استخدامی، سوالات مصاحبه - سوالات مصاحبه استخدامی، عقیدتی، احکام و مبطلات نماز - نمونه سوالات استخدامی، سوالات مصاحبه عقیدتی




نمونه سوالات مصاحبه حضوری - توصیه ها - و مراحل گزینش یک فرد

31 مه 2012 ... 3- از احکام چند سوال پرسیده می شود.مثلاً نحوه ادای سجده سهو یا نماز شکسته (البته در اینجا بیشتر تاکید بر مسائلی بسیار ساده است که هر مسلمانی




مجموعه سوالات احکام شرعی در گزینش استخدامی (50 سوال)

مجموعه سوالات احکام » مجموعه سوالات گزینش قانونگذاری صادره از خدای متعال برای




برچسب :