عنوان مقاله : ارزيابى ذخيره کانسار فسفات اسفوردى به کمک نرم¬افزار DATAMINE

چکيده:

 

ارزيابى ذخيره کانسارها يکى از مهمترين پارامترهاى لازم براى طراحى معدن بوده و روشهاى زيادى در این خصوص توسعه يافته است. در اين تحقیق ذخيره کانسار فسفات اسفوردى به کمک تحلیل­های زمین­آماری و با استفاده از نرم­افزار Datamine انجام شده است.  با استفاده از اطلاعات سطحی و زیرسطحی مدل هندسى کانسار تهيه شد، سپس مدل بلوکى کانسار ساخته شد و با تخمين عيار هر بلوک، ذخيره کانسار تعيين گرديد. براساس نتايج اين تحقيق ميزان ذخيره کانسار اسفوردى برابر 5/16 ميليون تن با عيار متوسط  44/11 درصد برآورد شده است. مدلسازی و برآورد ذخیره مبنای لازم برای طراحی معدن را فراهم می­نماید.

 

 

Abstract :

 

Evalution of ore reserve is one of the most important parameters for mine designing and several methods have been developed in this regards. In this research work, Esphordi ore reserve has been estimated using software datamine. With the help of surface and under ground information, geometrical model of the deposit was created initially, thereafter block model was constructed and the amount of the reserve was 16.5 Mt with an average of 11.44%.

Modeling and reserve estimation of the deposite, is a requirement for redesigning of the mine.


خلاصه توضيحات :  

مقدمه :

 

برآورد ذخيره کانسار شامل محاسبه گستره ، عيار متوسط ، تناژ ذخيره مي­باشد. برآورد ذخيره کانسار فرآيندى است که در خلال اکتشافات شروع شده و همراه با اصلاح در طول عمر معدن ادامه مي­يابد. نتایج برآورد ذخيره، داده­هاى اساسى مورد نياز براى انجام مطالعات امکان­ستجى هستندو خروجي­هاى مرحله امکان­سنجى مشخص مي­کنند که آيا معدن بايد آماده­ سازى شود يا متوقف گردد]1[ روشهای متفاوتی از جمله تخمین­های زمین­آماری در این ارتباط مورد استفاده قرار می­گیرند. بطورکلى تخمين زمين آمارى فرآيندى است که طى آن مى توان مقدار يک کميت در نقاطى با مختصات معلوم را با استفاده از مقدار همان کميت در نقاط ديگرى با مختصات معلوم به دست آورد. کريجينگ يک روش تخمين است که بر منطق ميانگين وزن دار متحرک استوار مي­باشد و در مورد آن مي­توان گفت بهترين تخمينگر نااريب است.

از مهمترين ويژگيهاى کريجينگ آن است که به ازاى هر تخمينى خطاى مرتبط با آن را مي­توان محاسبه کرد، بنابراين براى هر مقدار تخمين زده شده مي­توان دامنه اطمينان آن تخمين را محاسبه کرد، در حاليکه در روشهاى کلاسيک معمولا چنين نيست]5[.

معدن فسفات اسفوردى در 35 کيلومترى شمال­غرب شهرستان بافق در استان يزد واقع شده است. عمليات پي­جويى معدن در سال 1361 انجام گرفت. اين عمليات شامل تهيه نقشه زمين­شناسى به مقياس 1:1000، حفر ترانشه و گمانه مي­باشد. در طى سالهاى بهره­بردارى معدن ذخيره کانسار چندين مرتبه برآورد شده است. از جمله تخمين ذخيره شرکت معدن زمين که در سال 1373 انجام شده و مقدار ذخيره را 5/15 ميليون تن برآورد نموده است]2،3[ البته در قالب طرحهاى پژوهشى نيز ذخيره معدن اسفوردى تعيين گرديده که در آخرين گزارش موجود ميزان ذخيره بدون در نظرگرفتن عيار حد 17 ميليون تن برآورد گرديده است]4[.

هدف از اين تحقیق تهيه مدل هندسى و بلوکى کانسار فسفات اسفوردى و تخمين ذخيره معدن جهت بررسى طرح استخراج انتخابى در معدن و همچنين اصلاح طرح استخراج فعلى معدن مي­باشد. در این راستا ضمن بررسى مشخصات ذخيره و آشنايى با مطالعات گذشته ، ذخيره کانسار فسفات اسفوردى به کمک نرم­افزار دیتاماین برآورد شده است.

◊◊◊◊

بحث :

 

تهيه فايل اطلاعاتى گمانه­ها

نتيجه مطالعه مغزه­ها منجر به تهيه پایگاه اطلاعاتی پروژه متشکل از 3 فايل جداگانه شده است که با  مشخصه­­هاى مشترک با يکديگر مرتبط­ هستند:

الف- فايل اطلاعاتى موقعيت جغرافيايى رأس گمانه­ها که از چهار فيلد نام گمانه (BHID)، عرض جغرافيايى (X)، طول جغرافيايى  (Y)و ارتفاع رأس گمانه تشکيل شده است.

ب- فايل اطلاعاتى مربوط به پيمايش گمانه که از چهار فيلد نام گمانه(BHID)، طولى از گمانه که برداشت در آن صورت گرفته (AT)، آزيموت و شيب گمانه تشکيل شده است و تعيين کننده قائم يا مايل بودن گمانه و انحرافاتى است که گمانه در طول خود دارد.

ج- فايل اطلاعاتى مربوط به عيارسنجى نمونه­هاى برداشت شده از گمانها که از فيلدهاى نام گمانه(BHID)، از (FROM)، تا (TO)و درصد فسفات تشکيل شده است.

 

تلفيقفايل داده­هاى گمانه­ها و ايجاد ارتباط بين فايلهاى اطلاعاتى

هر يک از اطلاعات موجود در بانک اطلاعاتى در فايل جداگانه­اى ذخيره شده­اند، که ايجاد ارتباط و تلفيق آنها از طريق پارامترهاى شاخص نام گمانه، فاصله بالا و پائين نمونه از رأس چاه امکان پذير است. اين مهم در نرم افزار ديتاماين با استفاده از دستور  Desurvey  امکان پذير است. پس از تلفيق داده­هاى گمانه­ها و تهيه فايل Hole امکان مشاهده نحوه آرايش گمانه­ها در فضاى دوبعدى وجود دارد.

 

بررسى آمارى داده­هاى اوليه

جهت شناسايى توزيع متغير ناحيه­اى عيار فسفات درمنطقه, پارامترهاى آمارى محاسبه شد که با استفاده از آن هيستوگرام عيارفسفات ترسيم گرديد که در شکل1 نشان داده شده است.

 

 

نرمال­سازى داده­هاى عيارفسفات

در اکثر محاسبات و تخمين‌هاى آمارى، شرط نرمال بودن داده‌ها اساس کار را تشکيل مى‌دهد. ولى در بسيارى موارد فرض نرمال بودن داده‌ها برقرار نمى‌باشد. از اينرو بايستى پيش از هرگونه پردازش آمارى داده‌ها، توزيع داده‌ها را بصورت نرمال در‌آورد. در اين خصوص انواع توابع تبديل وجود دارند، از جملة آنها تبديل لگاريتمى، تبديل لگاريتمى سه پارامترى و تبديل کاکس ‌و باکس مى‌باشد. اما نکته­اى که بايد به آن توجه کرد اين است که در پايان تخمين, نتايج تخمين بايد به توزيع اوليه داده­ها برگشت داده شود]6[. درمواردى که داده­ها چولگى مثبت دارند مي­توان با تبديل لگاريتمى توزيع داده­ها را به نرمال نزديک کرد. حال اگر با تبديل لگاريتمى معمولى نتوان به منظور خود رسيد بايد از روش تبديل لگاريتمى سه­پارامترى استفاده نمود. تبديل لگاريتمى سه­پارامترى به صورت زير تعريف مي­شود]6[:

رابطه 1

که در اين رابطهa   ثابت تبديل مي­باشد. در مورد داده­هاى معدن اسفوردى تبديل لگاريتمى سه­پارامترى صورت گرفت و مقدار ثابت تبديل عدد (241/0-) به دست آمد. هيستوگرام مقادير تبديل يافته فسفات در شکل2 آمده است.

کامپوزيت کردن(ترکيب) داده­ها

در زمين آمار خصوصيات يک متغير ناحيه­اى تحت تأثير بزرگى بخشى است که به طور فيزيکى تحت عنوان نمونه همگن شده مورد اندازه­گيرى قرار مي­گيرد. در شرايط ايده­آل هدف از تجزيه و تحليل ساختار يک متغير ناحيه­اى در يک کانسار تشخيص خواص نقطه­اى آن است زيرا در تخمين به روش زمين­آمارى از داده­هاى نقطه­اى استفاده مي­شود. اين داده­ها متعلق به نمونه­اى به حجم ­ مي­باشد که در مرز آن قرار داده مي­شود. نظر به همگن سازى هرنمونه و سپس اندازه گيرى کميت مورد نظر روى آن، متغير ناحيه­اى را اصطلاحاً کامپوزيت شده مي­نامند. در واقع کامپوزيت سازى موجب از بين رفتن تغييرپذيرى در مقياس کوچک مي­شود و اين همان چيزى است که باعث نوعى منظم سازى مي­شود و تغييرنماى حاصل از اين مقادير را منظم مي­کند]7[. در اين پروژه طول کامپوزيت سازى برابر با ارتفاع پله­هاى استخراجى در نظر گرفته شد که برابر با 5 متر است. در کامپوزيت کردن داده ها بايد در نظر داشت که اگر يک طول ثابت به عنوان پايه در نظر گرفته شود آنوقت بخشى از نمونه که بنا به دلايلى مثلا وقتى طول نمونه 5/4 مترطول دارد ( به عنوان مثال بخش انتهائى گمانه در فرآيند کامپوزيت کردن) از داده­ها حذف مي­شود. به همين دليل معمولاً يک بازه به عنوان طول کامپوزيت سازى در نظر گرفته مي­شود. در اين پروژه بازه 5/2 تا 5 متر به عنوان طول کامپوزيت سازى در نظر گرفته شد..

مدلسازى هندسى کانسار

بهترين مدل هندسى که مي­تواند براى کانسار فسفات اسفوردى تعريف شود مدلى است که با درنظر گرفتن مقاطع زمين شناسى، ساخته شود، زيرا درهنگام کرولاسيون وارتباط­ دادن گمانه­ها به هم چين­خوردگيها, گسلها و شکستگيها کاملا مشخص مي­شود. به اين منظورمقاطع زمين­شناسى به طور کامل مورد بررسى قرارگرفت. درشکل3 موقعيت يک نمونه مقطع رسم شده در جهت شمال غربى- جنوب شرقى و درشکل4 مقطع سنگ­شناسى مربوطه به آن نشان داده شده است.

 

 

بعد از کرولاسيون گمانه­ها و ساختن رشته­هاى فضايى ماده­معدنى با ارتباط اين رشته­ها به هم مدل هندسى ماده معدنى در فضاى سه­بعدى رسم مي­شود. در ادامه با استفاده از همين رشته­ها مدل تورسيمى ساخته مي­شود. در شکل 5 مدل تورسيمى کانسار مشاهده مي­شود.

 

واريوگرافى کانسار

محاسبه واريوگرام بر اساس پيش فرضهاى ارائه شده در نرم­فزار بسيار آسان است، اما با توجه به اينکه واريوگرام سنگ بناى زمين آمار و تخمين زمين آمارى است بايد اين پارامترها با توجه به داده­هاى موجود به صورت مناسب انتخاب شوند. در ادامه پارامترهاى مهم محاسبه واريوگرام آورده شده است.

الف- در اين تحقيق با توجه به اينکه طول کامپوزيت سازى 5 متر در نظرگرفته شد، گام نيز 5 متر در نظرگرفته شد. همانطورکه براى کامپوزيت سازى به جاى استفاده از يک طول ثابت، از يک بازه استفاده شد، طول گام نيز به صورت يک بازه تعريف مي­شود که در اين پروژه نيز بازه گام مشابه با بازه کامپوزيت سازى يعنى 5/2-5 متر در نظر گرفته شد.

ب- انتخاب تعداد گام­ها:

تعداد گام­ها در واريوگرافى در ارتباط با ابعاد گام و همچنين ابعاد محدوده داده­ها مي­باشد. قاعده عملى اين است که نصف قطر داده­ها را در نظر بگيريم‌]8[. در اين پروژه با توجه به اصل فوق تعداد گام­ها برابر با 25 در نظر گرفته شد. البته به اين نکته تيز توجه شد که براى بيش از 25 گام تعداد جفت­ها کاهش زيادى پيدا مي­کردند.

ج- انتخاب زاويه آزيموت و شيب و تلرانس زواياى شيب و آزيموت:

انتخاب تلرانس زاويه در ارتباط با ترکيبى از پارامترهاى گوناگون مي­باشد که مهمترين فاکتور آنيزوتروپى مورد انتظار در پيوستگى کاني­زائى مي­باشد. هرچه آنيزوتروپى کاني­زائى بيشتر باشد بايد زاويه تلرانس کاهش داده شود تا بتوان آنيزوتروپى ذاتى را آشکار کرد]8[. همانطور که بعدا ملاحظه مي­کنيم با توجه به اينکه کانسار داراى آنيزوتروپى ناحيه­اى مي­باشد، زاويه تلرانس را به مقدار 15 درجه در نظر مي­گيريم. دو نمونه از واریوگرامهای رسم شده در شکل­های 6 و 7 آمده است.

 

همسانگردى کانسار

با توجه به واريوگرامهاى حاصله، نتيجه­گيرى شد که کانسار داراى آنيزوتوروپى ناحيه­اى مي­باشد. بهترين روش براى يافتن امتدادهاى آنيزوتوروپى استفاده از مولفه­هاى اصلى مي­باشد،که در اين روش بردارهاى ويژه امتدادهاى موردنياز يعنى امتدادهاى بيشترين، کمترين و حدواسط مشخص مي­شوند. مقادير ويژه نيز طول محورها يا همان شعاع تاثير را بدست مي­دهند.

 

تخمين عيار

مرحله ارزيابى ذخيره و تهيه مدل بلوکى کانسار شامل مراحل جداگانه و حساسى مي­شود که انجام آگاهانه و دقيق مجموع آنها منجر به يک ارزيابى دقيق و مدل بلوکى مناسب براى مطالعه در مراحل بعد مي­گردد. در جدول 1پارامترهاى تعريف محدوده تخمين، در جدول 2 پارامترهاى روش تخمين نمايش داده شده است.

 

              جدول1 پارامترهای محدوده تخمین                                                         جدول2 پارامترهای روش تخمین                                                                          

 

پارامتر

مقدار

SMETHOD

2

SDIIST1

38/194

SDIST2

78/88

SDIST3

98/77

SANGLE1

0

SANGLE2

0

SANGLE3

0

SAXIS1

3

SAXIS2

1

SAXIS3

3

MINNUM1

8

نام فيلد

توصيف

مقدار

VALUE_IN

نام فيلدى که تخمين زده مي­شود.

P2o5

SREFNUM

تعداد محدوده جستجو مورد استفاده

3

IMETHOD

زمان ارائه : سه شنبه 1 اسفند 1385 نام نويسنده : احمد رضا صیادی

 


مطالب مشابه :


بررسي رابطه سكانس استراتيگرافي و ارزيابي كيفيت مخزني...

وبلاگ مهندسی معدن ، زمین شناسی . - بررسي رابطه سكانس استراتيگرافي و ارزيابي كيفيت مخزني




ارزيابي مقايسه‌اي تاثيرگذاري معادن زغال‌سنگ طزره و تخت بركيفيت و توزيع غلظت عناصر B و Br در منابع آب

وبلاگ دانشجویان معدن دانشگاه زنجان - ارزيابي مقايسه‌اي تاثيرگذاري معادن زغال‌سنگ طزره و




ارزيابي مخزن- آناليز مغزه

مهندسي معدن دانشگاه شهيد باهنر ارزيابي مخزن- آناليز




عنوان مقاله : ارزيابى ذخيره کانسار فسفات اسفوردى به کمک نرم¬افزار DATAMINE

وبلاگ تخصصي مهندسی معدن - عنوان مقاله : ارزيابى ذخيره کانسار فسفات اسفوردى به کمک نرم¬افزار




آشنایی با منگنز قسمت ششم : اکتشاف ، ارزیابی و استخراج منگنز

معدن زائیده نبوغ اكتشاف و ارزيابي ذخاير منگنز نسبت به بسياري از مواد معدني ديگر مشكل تر است.




معرفی رشته مهندسی معدن

مهندسی اکتشاف معدن, را تعيين‌ کرده‌ و به‌ ارزيابي‌ اقتصادي‌، ميزان‌ ذخيره‌ و




مواد امتحاني و ضرايب کنکور کارشناسي ارشد رشته مهندسي معدن

معدن ::. - مواد امتحاني و ضرايب کنکور کارشناسي ارشد رشته مهندسي معدن - mymine.blogfa.com




آگهي مزايده محدوده هاي اكتشافي و معادن استان آذربايجان غربي

سازمان صنعت معدن و تجارت استان قم الف-1-ارزيابي توان مالي :




اشنایی با رشته مهندسی معدن

miners database - اشنایی با رشته مهندسی معدن - وبلاگ مهندسی معدن دانشگاه صنعتی سهند




برچسب :