آفات مهم گیاهی

علل بروز بیماری وآفات ،عدم دقت در تأمین فاکتورهای حیاتی گیاه مانند:نور،آب،حرارت،رطوبت ونمو است.

                                                                                                           .                                                                                                  در در صورتی که امکانات برای پرورش گیاهان زود رنج وحساس را ندارید،بهتر است از لذت داشتن چنین گیاهانی صرف نظر نموده وبه پرورش گیاهان مقاوم و سرسخت اقدام نمود.

                                                                                         عامل دیگری در از بین رفتن گیاهان وجود دارد وارتباطی به بیماری ندارد،آن ایجاد شرایط مناسب برای ادامه حیات در داخل آپارتمان است.برای مثال:گیاهانی چون:سینره داودی،گلوکسینا، سیکلمن،کروتن درشرایط آپار تمان به  سختی دوام می آورند وبدون آنکه گیاه دچار بیماری شده باشد،پس از خاتمه دوره گل دهی از بین می روند.                                                                           ذیلا"به عوامل محیطی که در از بین رفتن گیاه دخالت دارند،اشاره نموده،سپس درباره آفات بحث می کنیم. 

                                                                                                         -۱-خشکی خاک:بسیاری از گیاهان در برابر کم آبی ویا نوسانات وتغییراتی در وضع آبیاری گلدان بسیار حساس اند،لازمست نحوه آبیاری هر بوته را که در منزل دارید قبلا" مطالعه نموده واز آن پیروی نمایید.

                                                                                                 ۲-لجن شدن خاک گلدان: برگ گیاهانی که بیش از حد آبیاری شده و مدت دو هفته وبیشتر خاک گلدان تبدیل به لجن شده است،شروع به برگ ریزان می نماید.اگرچه در دو صورت(کم آبی وپرآبی)موجب ریختن برگها می شوند،ولی در صورت اول،برگها پژمرده شده وسپس قهوه ای شده وشروع به ریختن می نماید،ولی در مورد دوم،برگها بدون آنکه پژمرده شود زرد شده ومی افتد.ودر مورد ایجاد لجن،سطح خاک گلدان از یک لایه بسیار نازک سبز رنگی پوشیده می شود.

 3-شبهای سرد: گیاهانی که در هوا ی آزاد نگهداری می شوند،چنانچه در معرض ناگهانی هوای سرد نیمه شب قرار گیرند،تحمل این تغییر ناگهانی را نداشته وگیاه ضایع می گردد.

 همچنین گیاهانی که در فصل زمستان در کنار پنجره ها وپشت پرده قرار دارند،از یخبندانهای زمستانی آسیب می بینند.                         4-تابش نور خورشید:بسیاری از گیاهان حتی  د ر حرات کم در مقابل اشعه مستقیم آفتاب طاقت ندارند و در هر صورت هر یک ازگیاهان آپارتمانی را باید از تابش مستقیم خورشید در روز های گرم تابستان محفوظ نگه داشت،زیرا حتی در مورد گیاهان آفتاب دوست،بعلت خشک شدن سریع خاک گلدان وسله بستن سطح خاک،عمل تبادل هوا انجام نگرفته و ریشه پژمرده وخشک می گردد.

   5-هوای گرم وخشک:وجود حرات مرکزی وبخاری در زمستان موجب پایین افتادن میزان رطوبت هوا می گردد وبایستی به وسائل مختلف در تأمین رطوبت هوا اقدام نمود. در مناطق گرم وخشک که دارای بادهای موسمی گرم می باشند،گیاهانی که در هوای آزاد پرورش داده می شوند دچار این بلیه می شوند.

   6-کوران هوا:وقتی درجه حرارت محیط خارج در زمستان از درجه حرات محیط داخل آپارتمان به مراتب کمتر است،به محض آنکه در ورودی ویکی ازدریچه ها ساختمان باز شود،هوای سرد به داخل ساختمان کشیده شده واز در خروجی خارج می گردد و ایجاد کوران هوای سرد می نماید وگلدانهایی که در این مسیر قرار دارند،سرمای ناگهانی و کوران هوا به آنها صدمه وارد می آید.

آثار اختلال در گیاه:

-برگهای فوقانی گیاه بدون آنکه سست گردد،زرد می شود. علت این امر وجود کلسیم بیش از حد نیاز گیاه در خاک ودر کودی است که به گیاه می دهیم.همچنین در  مناطقی که آب سختی وجود  دارد(بیش از سیصد قسمت در میلیون)همین عارضه رخ می دهد.

-لکه های زرد وقهوه ای روی سطح برگ.چنانچه لکه های برگ به رنگ قهوه ای وشکننده باشد،علت آن کم آبی گیاه است.

-چنانچه لکه ها به رنگ قهوه ای تیره ولی نرم باشد.علت آن آبیاری بیش از اندازه است .چنانچه لکه های سفید وزرد کاهی،علت آن آبیاری با آب،پاشیده شدن آب روی برگها،آفتاب زیاد وبالاخره علت بیماری زایی یا آفت میباشد چنانچه لکه ها مرطوب وتاول مانند است،یا کاملا" خشک وفرو رفته است، که در دو مورد وجود بیماری است.

-برگهای پیچیده ومجعد شده سپس می افتد.علت این عارضه حرارت کم،آبیاری بیش ار حد و کوران هوای سرد است.

-افتادن ناگهانی برگ.افتادن ناگهانی برگ بدون عارضه قبلی،مانند زرد شدن،بی حس شدن،به علت شک گیاهی است که شامل تغییر ناگهانی درجه حرارت (بالا رفتن یا پایین افتادن حرارت) یا نور شدید مستقیم آفتاب در روز تابستان است.

-برگها به تدریج زرد شده ومی افتد.زرد شدن و افتادن برگهای پایین به تد ریج یک عامل طبیبعی است،ولی چنانچه تعداد زیادی برگ در زمان کوتاهی زرد شده وبریزد،علت آن آبیاری بیش از حد ویا کوران هوای سرد است.

-برگها رنگ مرده وناشادی به خود می گیرند. علت آن نور بیش از اندازه وحمله کنه قرمز و وجود گردو غبار روی سطح برگ می باشد.

- نوک برگها ولبۀ آنها به تدریج قهوه ای می شود.اگر چنانچه فقط نوک برگها قهوه ای شود،علت آن خشکی هوا ویا تماس عابرین از کنار گیاه و مالیده شدن برگ به لباس ودیوار ودریچه ودست عابرین است.

-چنانچه لبۀ برگ قهوه ای شود،علت آن آبیاری بیش از حد،کم آبی،کم نوری،نور زیاد خورشید،گرمای کم،گرمای زیاد،تغذیه با کود قوی، هوای خشک، و کوران هوا می باشد.

-بی حس شدن برگها .علت آن خشکی خاک و یا لجن شدن کف گلدان،نور زیاد،حرات زیاد وبالاخره بیماری گیاهی است.

-افتادن برگ گلدان جدید.گلدانهایی که تازه جابجا شده،یا تازه خریداری شده  وبعلت تغییر مکان و شزایط رشد تعدادی از برگها خواهد افتاد.برای جلوگیری از آن باید دقت نمود که  اختلاف اندازه دو گلدان که تعویض می شوند،فقط دو سانتی متر است ودر غیر این صورت بسیاری از برگها ریخته وچاره ای هم ندارد.

-برگهای قسمت پایین بوته خشک شده ومی افتد. چنانچه ریزش برگها به تعداد کم وتدریجی باشد،در این صورت علت آن:نور کم،حرات زیاد و کم آبی است.

-رشد گیاه کم شده یا متوقف گردیده.علت آن کمبود مواد غذایی گیاه،آبیاری بیش از حد و نور کم می باشد.چنانچه تمام این عوامل بر طرف شود،ولی رشد گیاه هنوز رضایت بخش نیست،علت آن نمدی شدن ریشه است که بایستی گلدان را خالی نموده وقسمت هایی از ریشه  را که این حالت در آن پیدا شده،تراشیده وبه گلدان جدید وخاک مرغوب انتقال داد.

-غنچه ها قبل از باز شدن می ریزد.علت آن خشکی هوا ،کمبود آب ،کمبود نور،تغییر محل گلدان و بالاخره حملۀ آفات نباتی است.

-برگهای رنگی به رنگ سبز تبدیل می شوند.علت آن کافی نبودن نور در محل استقرار گلدان است،بایستی گلدان را به تدریج به طرف نور تغییر مکان داد.

-برگ وساقه زنگ خورده،سیاه می گردد.در موقعی که شرایط زیست گیاه کامل نباشد،بیماریهای قارچی به گیاه حمله نموده وآنرا به این حالت در می آورد .

یک علت دیگر آن آبیاری بیش از اندازه در زمستان است.

-در سطح خارجی گلدان یک لایه سبز مر طوبی تشکیل می گردد.علت آن آبیاری بیش از اندازه ویا بسته شدن راه خروجی آب از ته گلدان است.

-برگها کوچک رنگ پریده ونسبت عرض به طول آنها بطور طبیعی نمی باشد.این عارضه در اواخر بهار که کود کافی به گیاه داده شده،ولی هنوز نور لازم به آن نمی رسد.لذا بایستی این گونه برگها را حذف نموده ودر صورتی که چنین حالتی در تابستان اتفاق بیفتد،علت آن کمبود مواد غذایی وکافی نبودن نور می باشد.

-روی بوته گل تولید نمی شود.چنانچه بوته به دوره باروری رسیده ولی شکوفه وگل در فصل خود ظاهر نمی شود،چند علت عامل آن می باشد:نور کم،افزایش دادن طول روز بوسیله نور مصنوعی ؛تغذیه گیاه بیش از حد قدرت جذب آن ،خشکی هوا وتعویض گلدان در خارج از موقع خود وعلت دیگر حمله تریپس به گیاه است.

-گلها قبل از حمله خود پژمرده می شوند.علت آن کم آبی،هوای خشک،نور کم وگرمای بسیار زیاد است.

-ایجاد سوراخها وپارگی در برگ.علت آن صدمه از حیوانات اهلی خانه و یا بچه ها بوده و یا حمله حشرات نیز موجب سوراخ شدن برگها می شود.

-در سطح خارجی گلدان یک لایه سفید رنگ شوره ای تشکیل می گردد. علت آن مصرف آب سخت در گلدان ویاتغذیه گیاه با کود شیمیایی  بیش از حد قدرت جذب ریشه می باشد.

 

  آفات گیاهی:

 -شته سبز:شته سبز وشته خاکستری از جمله حشرات مکنده شیره گیاهی هستندکه به برگهای جوان وشکوفه هایی که هنوز باز نشده اندحمله نموده وشیره گیاهی را مکیده ومانع از رشد وباز شدن شکوفه وخشک شدن وتغیر شکل دادن برگ میگردد. بوته هایي که شدیدا آلوده شده باشند،برگها دارای ماده چسبنده ای شده وگیاه ضعیف میگردد.وشهد گیاهی روی شاخه تراوش کرده که موجب جلب مورچه خواهد شد.برای مبارزه با آن میتوان با محلول دو در هزار مالاتیون هر 10-12روزیک مرتبه اقدام نمودتا کاملا"شته ها  از بین بروند .                                                                                                                                                      کنه سیکلمه:کنه های بسیار ریز ذره بینی که در صورت حمله وتهاجم شدید به شکل غبار خاکستری رنگی که در پشت برگ وبخصوص نزدیک به دمبرگ وروی شاخه را می پوشاند.گیاهانی مانند:سیکلمن، گل حنا، شمعدانی ،سنت پايولااغلب مورد حمله قرار میگیرند.

 نماتد ریشه :اگرچه این کرم بسیار ریز میکروسکوپی که در خاک زندگی می کند، فقط به تعداد محدودی از گلهاحمله می کند، ولی در هر صورت جزءآفات به حساب می آید.چنانچه گیاه بدون هر علتی بی حس شده وروی زمین می افتد، بایستی گلدان را برگردانده، چنانچه ریشه های ورم کرده چوب پنبه ای شده مشاهده گردد، دلیل بر وجود نماتد می باشد .بایستی بدون آنکه وسایل کار وسایر گلدانها را آلوده گرداند، گلدان بوته را به نقطه دوری برده وآنرا سوزاند وگلدان را نیز در حرات زیاد استریل کرده واز بین ببرنند.

شپشک آرد آلود:حشره بسیار ریز،پوشیده از ماده سفید برفی پنبه ای است .انبوه خوشه ای ماننداین حشره به دور ساقه و دمبرگ  و زیر برگهای بسیاری از گیاهان حمله نموده و برگها را بی حس وزرد رنگ نموده ومی افتد.بایستی سطح برگها و دمبرگ ساقه را با پارچه نمدار تمیز نموده، سپس با ماده ضد عفونی کننده دریس سطح برگها را و محل حمله آفت را ضد عفونی کرده وبمدت دو ماه هر هفته با محلول مالاتیون سمپاشی می کنند.

                                

شپشک سپردار:پولک های دیسک مانند قهوه ای رنگ در زیر برگ ودر مسیر رگبرگها چسبیده وبه علت پوشیده بودن زیر سپر مومی از دسترسی به سموم حشره کش محفوظ می باشد،ولی به راحتی می توان آن را با پارچه مرطوب پاک کرده وهر مرتبه پارچه داخل ظرف آبی آنرا شستشو داده وتمیز نمود وپس از آنکه تمام بوته پاک شد بوسیله محلول سه در هزار مالاتیون تمام بوته را سمپاشی می نماید ودر اول فصل بهار تا آخر تابستان هر ده مرتبه یک روز ادامه داده تا چنانچه شپشک برای ادامه سیکل حیاتی خود از زیر سپر خارج شد از بین برود . برگهای آلوده چسبنده بوده وزرد شده ومی ریزند.

                                                                                                                                      شپشه شپشه پیچک:افت اصلی لارو سوسک بسیار ریزی است که به بر گهای گیاه حمله می نماید.ولی آفت واقعی لارو آنست که خسارت اصلی را میرساند . محل زندگی آنها کود گیاهی است، و لارو آن با ولع ریشه گیاه وپیاز را می خورد، زیرا موقعی عوارض آن روی گیاه ظاهر می گردد که تمام ریشه قبلا"خورده شده است وگیاه بی حس روی زمین می افتد . در هر صورت به محض آنکه از این سوسک روی سیکلمن وپریمولادیده شد بایستی بامحلول قوی هگسیل در اطراف ریشه تزریق نمود وگیاه را با مالاتیون سه در هزار سمپاشی کرد.

لارو پروانه:لارو انواع پروانه ها که از آفات مهم گیاهی هستند، در گلهای آپارتمانی خسارت چندانی وارد نمی آورند .از علایم وجود این آفت بروز سوراخ هایی دربرگ است. بعضی از لاروها علایم یک توده ابریشمی مانند روی برگ باقی می گذارنند، باید جستجو کرد ولارو درشت آنرا در لابلای برگها پیدا نموده واز بین برد.

 گوش خزک:حشره بسیار ریز در حدود 6-8میلیمتر به رنگ قهوه ای سیر و از علایم مشخصه آن دم گاز انبرک مانند آنست ودر مدت روز در زیر خاک مخفی می گردد وبه هیچ وجه دیده نمی شود وشبها از برگ وگلبرگ تغذیه می کند وچنانچه حمله شدید باشد از یک برگ فقط رگبرگها را به جای می گذارد. برای مبارزه با آن محلول 5/2در هزار هر 15 روز یک مرتبه کافی است ،چنانچه گل یا شاخه های گیاه راتکان بدهند،ممکن است این سوسک از لابه لای آن به پایین بیفتد.                                                                                                                                                                  پشه قارچی:این پشه شبیه پشه کولکس و سیاه رنگ است ودر حدود 6میلیمتر طول دارد ودر اظراف بوته پرواز می کند وحشره بالغ برای گیاه ضرری ندارد، ولی لارو کوچک سفید سر سیاهی که از تخم این حشره ایجاد می گردد روی کود و اطراف ریشه فعالیت دارد وبه ریشه گیاه صدمه وارد می آورد وبرای مبارزه با آن با محلول دو در هزار مالاتیون اطراف گیاه را آب می دهند.

                                                                                             کنه قرمز:این حشره شیره گیاهی برگ را به وسیله خرطوم خود مکیده وبرگ را زرد و بی حس می کند.وتقریبا"روی تمام گیاهان خانگی زندگی می کند.بخصوص در محلهای گرم وخشک بخوبی رشد می کند.چنانجه به طور مرتب سطح برگ وزیر برگ را با آب غبار پاشی کنند، پس از مدتی از بین می رود. در سطح برگ بعلت مکیدن وخوردن تولید شبکه های کوچکی شده که لکه های زرد رنگی در آن مشاهده می گرددواین حشره بین دمبرگ ومحل اتصال به شاخه تولید تار عنکبوت نموده که رنگ سفید آن کاملا" مشخص است وبه محض مشاهده  آثارضایعات حشره بایستی به وسیله محلول­­­­ یک در هزار مالاتیون  سمپاشی را شروع کرده وهر پانزده روز یک مرتبه تکرار نمود تا آفت از بین برود.

       

تریپس:حشره سیاه ریزی است که در اغلب خانه ها  وروی اغلب گیاهان دیده می شودو بخصوص بگونیا وکروتن وفوشیا حمله نموده وآنرا بد شکل و بد منظره می کند وسبزینه برگ را خورده وشبکه سفیدی روی برگ جا میگذارد.همچنین به گلبرگ حمله نموده وآنرا لکه دار نموده از بین می برد و رشد گیاه را متوقف می کند .برای مبارزه با آن با محلول دو در هزار مالاتیون باید سمپاشی نمود وهر 15 روز یک مرتبه تا اواخر مهرماه آنرا ادامه داد.

پشه سفید:پشه سفید که بیشتر شیه بید است،بیشتر در پشت برگهای بگونیا  فوشیا ایمپشیاو شمعدانی حمله برده وتخم خود را آنجا گذاشته ولارو سفید آن علاوه بر آنکه از شیره گیاه تغذیه می کند یک چسبندگی لزجی به برگ می دهد که آنرا بد منظره می نماید و برگ را مجعد و زرد نموده ومی افتد واز یک گیاه به گیاه دیگر خیلی سریع انتقال می یابد.پوره آن به حشره کش مقاوم بوده ولی چنانچه برگها مرتبا" شستشو شوند،این آفت به تدریج از بین می رود.تخمهای ان بسیار ریز بوده وبدون ذره بین میتوان آن را دید.برای مبارزه بیولوژیکی باآن یک نوع حشره بنام (ام کار سیا فورموزا)وجود دارد که تخم خود را در داخل پولک پروانه سفید گذاشته  وتخمها باز شده و پولک را از بین میبرد،با یک نوع سم بیولوژی بنام (بیواسپری دی) که فعلا" در ایران وجود ندارد .هر سه روز یک مرتبه سم پاشی می نمایند تا نسل آن در محوطه خانه نابود شود.               

 

 

      


مطالب مشابه :


آفات مهم گندم

کشاورزی و فضای سبز در زمینه های مختلف کشاورزی و فضای سبز مهم گندم . سن گندم ، شته




آفات, بیماریها و علفهای هرز فضای سبز شیراز و راههای کنترل آنها.

بیماریها و علفهای هرز فضای سبز شیراز در زمینه های مختلف کشاورزی و فضای سبز شته ها




پروژه آفات و بیماری های مهم درخت بید

پروژه آفات و بیماری های مهم هرز موجود در فضای سبز و روش‌های کنترل شته بید




بیماریهای مهم درختان میوه

کشاورزی و فضای سبز در های مهم و خطرناک درختان مکنده مثل شته‌ها، زنجره‌ها




شته سبز گندم Sitobion avena

شته سبز گندم Sitobion avena آفات مهم زراعی دانلود کتاب های فضای سبز.




آفات و بیماری ها و علفهای هرز عمده باغات پسته استان قزوین:

و فضای سبز در زمینه های مختلف کشاورزی و فضای واوی-شته های پیچیده




آفات مهم گیاهی

مجله جامع کشاورزی و فضای سبز - آفات مهم های مختلف کشاورزی و فضای سبز در -شته سبز:




آفات و بیماری های شایع فضای سبز اصفهان

آفات و بیماری های شایع فضای سبز مهم فضای سبز شهر اصفهان در فضای سبز شهر عمدتاً




شته سبز سيب Aphis pomi

شته سبز سيب Aphis pomi آفات مهم زراعی دانلود کتاب های فضای سبز.




آفات و بیماریهای گل رز

کشاورزی و فضای سبز در در زمینه های مختلف کشاورزی و فضای سبز شود این شته مهم




برچسب :