بازرسی ونظارت

امروزه وجود دستگاه نظارت و بازرسي براي هر سيستم حكومتي امري اجتناب ناپذير است به‌طوريكه اگر نظارت و بازرسي نباشد جامعه به انحراف كشيده مي‌شود. لذا لازمه سلامت جامعه اهميت دادن به امر نظارت و بازرسي و انتخاب سازوكار مناسب، مطابق با مقررات و قوانين براي اعمال نظارت قانوني مي‌باشد.

اساساً نظارت و بازرسي براي ارزيابي چگونگي انجام كار و حتي هدفگذاري سازماني است، كه در اين فرآيند مدير در مي‌يابد آيا كار به‌درستي انجام شده وگر نه چرا؟ دليل انحراف از آنچه مطلوب بوده چه مي‌تواند باشد و چگونه مي‌توان آن را برطرف كرد.

در تمام مكاتب مديريت ضرورت ارزيابي و بازنگري روش‌هاي انجام كار و هدفگذاري ملحوظ نظر است.

از طرفي فرآيند نظارت همچون مفهوم آن وسيع است، بطوريكه علاوه بر برنامه‌ها، خط‌مشي‌ها، استراتژيها، افراد، ساختار و اهداف، خود مديران را نيز شامل مي‌گردد. از اين‌رو بايد براي اين فرآيند، ساختارها و شيوه‌هاي تضميني تأمين نمود تا عملاً نظام نظارتي نه تنها مديران كلان را از فرآيند قانوني مطمئن سازد بلكه شهروندان را نيز از پشتوانه قانوني برخوردار نمايد.

دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات كه مستقيماً زير نظر وزير محترم آموزش و پرورش فعاليت مي‌نمايد و بر عملكرد معاونتها، ادارت كل، دفاتر و سازمانهاي وابسته «به استثناي حراست‌ها، هيأت‌هاي بدوي رسيدگي به تخلفات اداري و گزينش» نظارت داشته و گزارشات لازم را تهيه و به استحضار وزير محترم مي‌رساند. اين دفتر داراي سه معاونت تحت عناوين ارزيابي عملكرد، بازرسي و پاسخگويي به شكايات مي‌باشد.

شايان ذكر است مواردي كه داراي حساسيت خاص مي‌باشند معمولاً از سوي مقام عالي وزارت به اين دفتر ارجاع مي‌شود نظير: مشكلات اردوها، آتش‌سوزي در مدارس، پي‌گيري برخي مكاتبات دفتر مقام معظم رهبري (مدظله‌‌العالي)، نهاد رياست محترم جمهوري و نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي، اعطاي نشان‌هاي دولتي. ضمناً از مسئوليت‌هاي مهم مشاور وزير و مديركل دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات، دبيري ستاد مركزي نظارت بر ثبت نام دانش‌آموزان مي‌باشد كه انجام مصاحبه، اطلاع‌رساني، اعلام ضوابط و اعمال نظارت فراگير و هماهنگي لازم را به نيابت از وزير محترم انجام مي‌دهند. همچنين مشاور وزير و مديركل دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات به موجب حكم شمارة 16583/140 مورخ 25/5/1385 مقام عالي وزارت به عنوان دبير و عضو كارگروه آئين‌نامه پيشگيري و مبارزه با رشوه را بعهده دارد. با عنايت به مراتب فوق نظر به اينكه بازرسان افرادي مورد وثوق و اطمينان هستند و به عنوان چشم و گوش مسؤولان ذيربط انجام وظيفه مي‌نمايند، لذا در جهت ايفاي رسالت و موفقيت آنان، همكاري همه‌جانبه مديران محترم مناطق مورد انتظار است.

- در سطح استان و شهرستان همكاران، دبير شوراي معاونان مي‌باشند و اهميت كار نيز باعث شده كه انتصاب و عزل همكاران در سطح استان با نظر مشاور وزير و مديركل دفتر باشد و در سطح شهرستان و مناطق با نظر كارشناس مسئولان استاني صورت پذيرد.

ë اركان و حدود ارزيابي عملكرد، بازرسي و پاسخگويي به شكايات:

- دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات وزارت آموزش و پرورش مسؤوليت ارزيابي عملكرد (تعيين شاخص‌ها، سنجش و اندازه‌گيري، قضاوت)، بازرسي و پاسخگويي به شكايات را در وزارت آموزش و پرورش تحت نظارت مستقيم وزير عهده‌دار مي‌باشد و وظايف محوله در راستاي تحقق اهداف نظام مقدس جمهوري اسلامي و وزارت آموزش و پرورش با همكاري همه مديران و كاركنان تحت نظارت مستقيم مشاور وزير و مديركل انجام مي‌شود.

- به‌منظور جمع‌آوري به موقع اطلاعات، دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات در صورت لزوم مي‌تواند در هر منطقه آموزشي افرادي را به‌عنوان بازرس غيرمحسوس افتخاري انتخاب نمايد.

- واحد ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات سازمانهاي آموزش و پرورش مسؤوليت ارزيابي عملكرد، بازرسي و پاسخگويي به شكايات را در واحدهاي استاني تحت نظارت مستقيم رئيس سازمان به عهده‌دارد و وظايف محوله، با همكاري همه كاركنان واحد تحت نظر مستقيم مسؤول ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات استان انجام مي‌شود.

- دايره ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات ادارات آموزش و پرورش (شهرستان، ناحيه و منطقه) مسؤوليت ارزيابي عملكرد، بازرسي و پاسخگويي به شكايات را در اداره و مدارس شهرستان، ناحيه و منطقه عهده‌دار مي‌باشد و وظايف محوله، با همكاري كاركنان دايره و راهنمايان آموزشي كه از بين افراد مجرب و خوشنام انتخاب مي‌شوند. تحت نظارت مستقيم مسؤول دايره ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات اداره انجام مي‌شود.

P راهكارهاي ارزيابي و نظارت:

1 – به منظور نظارت مؤثر و همه جانبه نظام ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات (دفتر، واحد، دايره) برفعاليتهاي آموزش و پرورش در چارچوب قوانين و مقررات موضوعه و نيز توسعه، بهبود مستمر و ارتقاء سطح پاسخگويي در راستاي ارايه خدمت مطلوب مطابق با خواست و نيازمنديهاي نظام تعليم و تربيت و همچنين در جهت جلب رضايت مردم، مسؤولين ذيربط به عنوان دبير و عضو در جلساتي مانند:

شوراي معاونين / شورا، كميسيون و كميته تحول اداري / شوراي آموزش و پرورش/ شوراي برنامه‌‌ريزي / شوراي پژوهش و تحقيقات / كار گروه آئين‌نامة پيشگيري و مبارزه با رشوه / شوراي نظارت بر مدارس غيرانتفاعي / شوراي نظارت بر آموزشگاههاي علمي آزاد / ستاد بزرگداشت مقام معلم / ستاد اعتلاي دروس ديني، عربي و قرآن / ستاد امتحانات / ستاد ارزشيابي كاركنان / ستاد برنامه‌ريزي كلاسهاي جبراني / كميته مستندسازي / كميته ارتقاء شغلي / كميته انتخاب، انتصاب و تغيير مديران / كميته رسيدگي به شكايات ارزشيابي كاركنان / كميته ساماندهي نيروي انساني و كميته نقل و انتقالات، بطور مستمر شركت مي‌نمايند.

2 – انجام ارزيابي عملكرد براساس ضوابط و دستورالعملهاي مربوط.

3 – انجام بازرسي‌هاي مستمر، دوره‌اي و موردي (فوق‌العاده)

4 – پاسخگويي به شكايات و تحليل نتايج.

ë ارزيابي عملكرد

Pمفاهيم:

- عملكرد: چگونگي انجام وظايف، فعاليتها و نتايج حاصل.

- ارزيابي: فرآيند سنجش، ارزش‌گذاري و قضاوت

- شاخص: مشخصه‌اي كه در اندازه‌گيري ورودي‌ها، فرآيندها، ستاده‌ها يا پيامدها مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

- اقتصادي بودن: استفاده بهينه از امكانات و منابع

- هدف ارزيابي عملكرد عبارت است از: سنجش، ارزش‌گذاري و قضاوت درخصوص عملكرد حوزه‌هاي ستادي و اجرايي براساس قوانين و مقررات مربوطه با رويكرد معيارهاي اثر بخشي، كارآيي، اقتصادي و اخلاقي به منظور ارتقاي كيفيت خدمات دولتي.

- عملكرد حوزه‌هاي ستادي و اجرايي از بعد عمومي و اختصاصي به شرح زير مورد ارزيابي قرار مي‌گيرد:

P ابعاد عمومي

- نظامهاي مديريتي شامل: مديريت راهبردي، مديريت منابع انساني، ساختار (تشكيلات، قوانين و مقررات)، بهبود سيستم‌ها و روشهاي انجام كار، بهره‌گيري از فن‌‌آوري‌هاي اداري و قانون مداري.

- شهروند مداري

- شناخت نيازها و حصول اطمينان از تطابق كيفيت خدمات با نيازها و انتظارات ارباب رجوع

P ابعاد اختصاصي

- ميزان تحقق سياستهاي محوري و جهت‌گيريهاي كلي براساس قانون برنامه توسعه.

- ميزان تحقق اهداف كمي قانون برنامه توسعه.

- عملكرد حوزه‌هاي ستادي و اجرايي با توجه به برنامه‌هاي وزارت آموزش و پرورش.

- ميزان موفقيت در اجراي طرحهاي (عمراني، تحقيقي، پژوهشي، آموزشي و...) از نظر كيفيت، سرعت و هزينه.

- ميزان تحقق سياستها و مأموريتهاي محوري و مهم آموزش و پرورش (مأموريت‌هاي ويژه)

- فرآيند تدوين شاخص‌هاي ارزيابي عملكرد به شرح زير است:

P تدوين شاخص‌هاي ارزيابي عملكرد در ابعاد عمومي:

شاخص‌هاي ارزيابي عملكرد عمومي براساس ابعاد و محورهاي نظام‌هاي مديريتي و شهروند مداري همه ساله توسط سازمان مديريت و برنامه‌ريزي (سابق) تهيه و به وزارت آموزش و پرورش اعلام و از طريق دفتر ارزيابي عملكرد به حوزه‌هاي ستادي و اجرايي ابلاغ مي‌گردد.


P تدوين شاخص‌هاي ارزيابي عملكرد در ابعاد اختصاصي:

شاخص‌هاي ارزيابي عملكرد اختصاصي براساس ابعاد و محورها توسط دفتر ارزيابي عملكرد وزارت آموزش و پرورش با همكاري حوزه‌هاي ستادي و اجرايي با نظر شوراي تحول اداري از قانون برنامه‌ توسعه، احكام خاص مندرج در قوانين بودجه، قوانين و مصوبات خاص مجلس، وزارت آموزش و پرورش و شوراهاي قانوني و برنامه‌هاي اعلام شده رئيس جمهور محترم به مردم و برنامه‌هاي وزير محترم به مجلس شوراي اسلامي تهيه و تدوين و به سازمان مديريت و برنامه‌ريزي (سابق) ارايه و پس از تصويب به وزارت آموزش و پرورش جهت اجرا ابلاغ مي‌گردد.

- تغييرات احتمالي در شاخص‌ها و استانداردها و دستورالعمل‌هاي مربوط براساس موارد مذكور، اعمال و پس از سير مراحل پيش‌بيني شده در قالب برنامه ارزيابي عملكرد، هر سال به همراه قانون بودجه به دستگاه‌هاي اجرايي ابلاغ مي‌شود.

P فرآيند تلفيق و تدوين گزارش جامع:

- دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات موظف است همه ساله براساس نتايج ارزيابي عملكرد در محورهاي عمومي و اختصاصي گزارش جامعي از اقدامات حوزه‌هاي ستادي و اجرايي را جهت استحضار مقام عالي وزارت و ساير مراجع ذيربط تهيه و تدوين نمايد.

- حوزه‌هاي ستادي و اجرايي موظفند با بهره‌گيري از نتايج:

- ارزيابي عملكرد، گزارشهاي نظارتي و بازرسي و تجزيه و تحليل اطلاعات و گزارشات دريافتي نسبت به بهبود كيفيت و اصلاح روشها و رويه‌ها اقدام نمايد.

- دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات مسؤوليت پيگيري و اجراي ارزيابي عملكرد را در حوزه‌هاي ستادي و اجرايي وزارت متبوع بعهده دارد.

- شوراي تحول اداري وزارتخانه عهده‌دار بررسي نتايج ارزيابي واحدهاي ذيربط و تأييد و پيگري نتايج ارزيابي مي‌باشد.

- واحدهاي استاني و كارشناسي‌هاي شهرستانها، مناطق و نواحي موظفند با استفاده از ابعاد و شاخص‌هاي عمومي و اختصاصي مصوب در چارچوب ضوابط نسبت به ارزيابي عملكرد زير مجموعه‌هاي خود اقدام نموده و نتايج حاصل را در قالب گزارش جامع به اطلاع مسؤولين مافوق برسانند.

- دفتر آموزش و ارتقاء مهارتهاي حرفه‌اي و تربيت معلم موظف است با تشكيل دوره‌هاي آموزشي ضمن خدمت و هماهنگي با مسؤولين ارزيابي عملكرد حوزه‌هادي ستادي و اجرايي اقدامات لازم را براي آموزش و توجيه كاركنان بعمل آورد.

- فرآيند اجراي ارزيابي به شرح زير است:

P فرآيند ارزيابي در ابعاد عمومي:

- ابلاغ شاخص‌ها و استانداردها و ارسال دستورالعمل‌ها و برگه‌ها (فرمهاي) مربوط به وزارت آموزش و پرورش تا نيمه دي ماه هرسال توسط سازمان مديريت و برنامه‌ريزي (سابق).

- توجيه و آموزش مديران و مسؤولين مربوط كه در تكميل برگه‌ها (فرمها) سهيم مي‌باشند، تا پايان دي ماه هرسال.

- تكميل برگه‌ها براساس دستورالعمل‌هاي مربوط توسط حوزه‌هاي ستادي و اجرايي و تحويل آن همراه با مستندات مربوط به دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات وزارت آموزش و پرورش تا نيمه بهمن ماه هرسال.

- بررسي برگه‌هاي (فرمهاي) تكميل شده و تأييد آنها براساس مستندات مربوط توسط دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات تا پايان بهمن ماه هر سال.

- ارسال گزارش عملكرد (نحوه انجام ارزيابي، برگه‌هاي تكميل شده و مستندات عملكرد واقعي) توسط شوراي تحول اداري به سازمان مديريت و برنامه‌ريزي (سابق)، تا نيمه اسفند ماه هرسال.

- امتيازدهي و رتبه‌بندي عملكرد حوزه‌هاي ستادي و اجرايي در محورهاي تعيين شده براساس مدل ارزيابي عملكرد و انتخاب واحدهاي موفق تا پايان نيمه اول تيرماه سال بعد.

P فرآيند ارزيابي در ابعاد اختصاصي:

- ابلاغ شاخص‌ها و استانداردها و ارسال دستورالعمل‌ها، برگه‌ها (فرمها) و فهرست سؤال‌ها به حوزه‌هاي ستادي و اجرايي در بهمن ماه هر سال توسط دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات وزارت متبوع.

- مشاهده، قضاوت و تكميل برگه‌ها براساس فهرست سؤال‌ها در حوزه‌هاي ستادي و اجرايي در اسفند‌ماه هر سال.

- برگه‌ها بايد توسط مديران مسؤول و مجريان تكميل شده و پس از تلفيق در دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات به تصويب حوزه‌هاي ذيربط برسد.

- بررسي برگه‌هاي (فرمهاي) تكميل شده و تأييد آنها براساس مستندات عملكرد واقعي توسط شوراي تحول اداري در نيمه فروردين ماه هرسال.

- ارسال گزارش عملكرد (نحوه انجام ارزيابي برگه‌هاي (فرمهاي) تكميل شده و مستندات عملكرد واقعي) به رياست محترم جمهوري تا پايان فرودين ماه سال بعد.

- امتيازدهي و رتبه‌بندي عملكرد حوزه‌هاي ستادي و اجرايي در محورهاي تعيين شده براساس مدل ارزيابي عملكرد در نيمه اول تيرماه سال بعد و انتخاب واحدهاي موفق.

P وظايف:

- همكاري در تهيه و تدوين شاخص‌هاي اختصاصي و معيارهاي ارزيابي عملكرد حوزه‌هاي ستادي و اجرايي، واحدهاي استاني، ادارات و مدارس.

- اجراي دستورالعمل‌هاي ارزيابي عملكرد و تكميل فرم‌هاي مربوط با تهيه مستندات لازم.

- احصاء فرم‌هاي تكميل شده و مستندات آن‌ها و ارايه به شورا يا كميسيون تحول اداري.

- همكاري و هماهنگي با شوراي (يا كميسيون) تحول اداري دستگاه به منظور تعيين و تأييد امتيازات.

- دريافت برگ‌هاي (فرمهاي) تكميل شده توسط مديران مسؤول و مجريان دستگاه ذيربط و تلفيق آنها و ارسال جهت تصويب به مراجع ذيربط.

- بررسي برگه‌هاي (فرمهاي) تكميل شده و ارايه آنها براساس عملكرد واقعي به شوراي (ياكميسيون) تحول اداري.

- پيگيري و اجراي ارزيابي عملكرد حوزه‌هاي ستادي و اجرايي، واحدهاي استاني، ادارات تابع و مدارس و تهيه گزارش تحليلي از نتايج ارزيابي و ارايه آن به بالاترين مقام مسؤول در مقاطع زماني تعيين شده.

- نظارت برحسن اجراي برنامه‌هاي ارزيابي عملكرد در حوزه‌هاي ستادي و اجرايي، واحدهاي استاني، ادارات مناطق و مدارس و تجزيه تحليل ارزيابي‌هاي انجام شده و ارايه پيشنهادهاي لازم به مقامات ذيصلاح.

- انجام مطالعات و تحقيقات لازم در رابطه با برنامه‌هاي ارزيابي عملكرد و شاخصهاي مورد عمل در حوزه‌هاي ستادي و اجرايي و ارايه پيشنهادهاي لازم.

- انجام ساير اموري كه در چارچوب برنامه‌هاي ارزيابي عملكرد از طرف بالاترين مقام مسؤول ارجاع مي‌گردد.

(به استناد آئين‌نامه ارزيابي عملكرد مصوبه شمارة 44642/ت مورخ 28/10/81 هيئت محترم وزيران و انطباق آن با ضوابط مربوط)


P نتايج حاصل از ارزيابي عملكرد

1 – توصيه و هدايت حوزه‌هاي ستادي و اجرايي، واحدهاي استاني، ادارات مناطق و مدارس.

2 – ارتقاي فرهنگ پاسخگويي و شفاف‌سازي.

3 – ارتقاي مديران در چارچوب ضوابط و نتايج حاصل از ارزيابي عملكرد.

4 – آگاهي مردم از وضعيت عملكرد حوزه‌هاي ستادي و اجرايي و در نتيجه افزايش اعتماد عمومي.

5 – نظام‌مند نمودن فعاليت‌ها و اقدامات حوزه‌هاي ستادي و اجرايي از طريق بازخوردهاي نتايج ارزيابي.

6 – تصحيح اهداف، سياست‌ها، وظايف و برنامه‌هاي حوزه‌هاي ستادي و اجرايي و بررسي فلسفه وجودي آنها با استفاده از نتايج بدست آمده از ارزيابي عملكرد و تدوين واقع بينانه آنها.

7 – تشويق حوزه‌ها و واحدهايي كه عملكرد برتر داشته‌اند با استفاده از ساز و كارهاي مختلف و مناسب.

8 – معرفي حوزه‌ها، واحدها و ادارات نمونه كه بالاترين رتبه را كسب نموده‌اند به مراجع ذيربط.

9 – دادن تذكرات لازم به حوزه‌ها و واحدها و ادارات درخصوص عملكرد ضعيف و غيرقابل قبول آنها.

- شايان ذكر است ارزيابي عملكرد حوزه‌هاي ستادي و اجرايي به صورت مستمر و سالانه انجام و گزارش آن هرسال توسط دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات تهيه و تنظيم و پس از سير مراحل تأييد تا پايان مرداد ماه سال بعد به بالاترين مقام مسؤول ارايه مي‌گردد.


éبازرسي

- مفاهيم:

- بازرسي عبارت است از فعاليتهاي منظم و هدف‌دار براساس مأموريت قانوني سازمان، نسبت به دستگاه‌هاي مشمول بازرسي از طريق:

- بررسي آنچه انجام گرفته و آنچه بايد انجام مي‌گرفت.

- تجزيه و تحليل عملكرد گذشته و حال.

- تشخيص و تعيين موارد اختلاف و انحراف بين وضعيت موجود و وضعيت مطلوب و ارزيابي ميزان اهميت آنها و ارايه پيشنهادهاي لازم به‌منظور اصلاح امور و رفع نقائص و بهينه كردن رفتار كاركنان و عملكرد حوزه‌ها و نيز اجراي سياست‌هاي تشويق و تنبيه.

(به استناد آئين‌نامه بازرسي سازمان بازرسي كل كشور)

- انجام بازرسي در حوزه‌هاي ستادي و اجرايي از طريق دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات، در واحدهاي استاني از طريق بازرسان واحدهاي مربوط و در ادارات و مدارس از طريق كارشناسان بازرسي و راهنمايان آموزشي و ساير همكاران انجام مي‌شود.

P انجام بازرسي به يكي از صور زير مي‌باشد:

- بازرسي دوره‌اي: انجام بازرسي در قالب برنامه‌اي مدون و منظم سالانه در اين نوع بازرسي وضعيت كلي، ساختاري و تشكيلاتي، نحوه مديريت، رفتار كاركنان و عملكرد حوزه‌هاي مشمول مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

- بازرسي موردي (فوق‌العاده): حسب دستور و درخواست مقامات ذيربط انجام مي‌شود.

اجراي اين نوع بازرسي‌ها در محدوده موضوع خاص ارجاعي و در خارج از برنامه‌هاي زمان‌بندي شده صورت مي‌گيرد.

- بازرسي مستمر: اين نوع بازرسي بطور دائم و مستمر برانجام صحيح وظايف و رعايت مقررات و ضوابط در بخش‌هاي مختلف آموزش و پرورش توسط دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگويي به شكايات صورت گرفته و چنانچه تخلفي مشاهده گردد به مقام مافوق گزارش خواهد شد.

P انجام بازرسي:

- تهيه و تنظيم برنامه‌هاي بازرسي مستمر، دوره‌اي و موردي از حوزه‌هاي ستادي و اجرايي، واحدهاي استاني، ادارات تابع و مدراس براي سنجش ميزان مطابقت عمل و عملكرد اقدام كنندگان با اهداف برنامه‌ها، دستورالعمل‌هاي و ضوابط و شاخص‌هاي مورد ارزيابي دستگاه:

- بازرسي از عملكرد مديران، كاركنان و سنجش ميزان رضايت مردم از واحدهاي مختلف و نحوه برخورد مديران و كاركنان با ارباب رجوع.

- تهيه گزارش براي وزير و بالاترين مقام اجرايي در واحدهاي استاني و ادارات تابع از عملكرد واحدهاي مختلف عنداللزوم.

- همكاري با نهاد رياست محترم جمهوري، سازمان بازرسي كل كشور، كميسيون اصول 88 و 90 مجلس شوراي اسلامي و واحدهاي نظرسنجي دستگاهها و رسانه‌هاي جمعي و مطبوعات.

- تجزيه و تحليل عملكرد واحدها، مديريت‌ها و كاركنان و تهيه چك ليست‌هاي لازم براساس بازرسي‌هاي انجام شده.

- بررسي مفاسد اداري از طريق بازرسي‌هاي محسوس و غيرمحسوس و ارايه گزارشهاي لازم به مديران ذيربط و بالاترين مقام اجرايي حوزه‌هاي ستادي و اجرايي براساس آيين‌نامه ارتقاء كارآيي و هماهنگي دستگاهها و واحدهاي نظارتي.

- آموزش و توانمندسازي مستمر بازرسان با همكاري دفتر آموزش و ارتقاء مهارتهاي حرفه‌اي و تربيت معلم .

- اعلام نظر در مورد ميزان رضايت مردم از عملكرد كاركنان و مديران به بالاترين مقام مسؤول در چارچوب قوانين و مقررات.

- توجيه بازرس يا گروه بازرسي با تعيين موضوع و حدود مأموريت به‌منظور انجام بازرسي.

- گروه بازرسي در دفتر، واحدهاي استاني و ادارات مناطق از عده‌اي بازرس و كارشناس تشكيل مي‌شود كه تحت نظارت رئيس گروه با تشخيص مقام مافوق انجام وظيفه مي‌نمايد.

- به منظور تسريع در جمع‌آوري دلايل و تهيه و تكميل اطلاعات و مدارك و نظارت گسترده در ابعاد مختلف اجرايي و ستادي دفتر و واحدهاي استاني مي‌توانند از يك يا چند گروه بازرسي از ساير واحدها به جهت تحقيق و انجام كار كارشناسي استفاده نمايند.

- اعضاء گروه از بين كاركنان آموزشي، پرورشي و اداري واجد شرايط به تشخيص مقام مسؤول انتخاب مي‌شوند.

- اعضاء گروههاي بازرسي در دفتر، واحدهاي استاني و ادارات تابع تحت نظارت و مسؤوليت‌ رؤساي مربوط انجام وظيفه مي‌كنند و در پايان مأموريت گزارش‌هاي خود را نيز مستقيماً به آنان تسليم مي‌نمايند.

- نظارت بر عملكرد گروههاي بازرسي با توجه به موضوع مأموريت محوله و هدايت و ارشاد آنها به عهده مقام مافوق مي‌باشد.

- دفتر ارزيابي عملكرد و واحدهاي استاني و ادارات تابع عنداللزوم احكام مأموريت انجام بازرسي را صادر نموده و در آن قلمرو مكاني، زماني و موضوعي بازرسي و نيز مدت آن را تعيين نمايند.

- مديركل دفتر از سوي (مقام عالي وزارت) اجازه دارد كه احكام بازرسان را در سراسر كشور با هماهنگي ذيحساب صادر نمايد. (به استناد نامة شماره 7/9694/110 مورخ 24/10/84 با امضاء وزير محترم)


P اقدامات قبل از بازرسي:

- بازرسي و گروه بازرسي موظف است قبل از شروع بازرسي به ترتيب زير اقدام نمايد:

- كسب آگاهي‌هاي لازم نسبت به مورد بازرسي و شناخت موضوع مأموريت.

- توجه كامل به اهدافي كه از اجراي مأموريت محوله مورد نظر است و بررسي طريق نيل به اين اهداف و انتخاب روشهاي مناسب و مقتضي.

- تدارك طرح بازرسي (نظير: تهيه چك ليست، رجوع به سوابق موجود، مطالعه مقررات حاكم بر موضوع بازرسي، شناسائي و تعيين منابع موثق براي جمع‌آوري اطلاعات مورد نياز، آشنايي با محيط مورد بازرسي و خصوصيات طبيعي، اجتماعي و فرهنگي آن، كسب اطلاعات اجمالي از وجود برنامه‌ها و طرحهاي اجرايي مرتبط با موضوع مأموريت)

- امر بازرسي، محدود به مدت مأموريت مي‌باشد و بازرس مي‌تواند خارج از وقت اداري و در روزهاي تعطيل نيز انجام وظيفه نمايد.

- بازرس مي‌تواند اطلاعات مورد نياز را با رعايت اصول و قواعد شناخته شده به نحو مقتضي از جمله با استفاده از روشهاي زير جمع‌آوري نمايد:

- مشاهدات.

- استطلاع از شهود و مطلعين.

- مطالعه سوابق و پرونده‌هاي موجود و تهيه مدارك لازم از آنها.

- كسب‌نظر كارشناسي از واحدهاي ذيربط.

- ساير روشهاي در چارچوب قوانين و مقررات.

- اسناد و مدارك و دفاتر مورد لزوم براي انجام امر بازرسي با طبقه‌بندي محرمانه و خيلي محرمانه توسط بازرس يا گروه بازرسي در محل مأموريت ملاحظه و مطالعه مي‌گردد.

- اخذ مدرك و اسناد و تهيه رونوشت يا تصوير از آنها، منحصر به موارد قابل استفاده و مرتبط با موضوع مأموريت و تهيه گزارش مي‌باشد و عدم ارائه مدارك و اسناد به منزله تمرد محسوب مي‌گردد.

- بازرس يا گروه بازرسي مي‌توانند از وجود كارشناسان ذيربط در اموري كه جلب نظر كارشناسي ضرورت دارد استفاده نمايد.

- انجام بازرسي، تحقيقات، كسب اطلاعات و تهيه مدارك و اسناد بايد به گونه‌اي باشد كه در روند امور و فعاليت جاري حوزه بازرسي شونده ايجاد وقفه ننمايد.

- منظور از ايجاد وقفه اقداماتي است كه موجب تعطيلي واحد مورد بازرسي گردد يا فعاليتهاي آن را به نحو قابل ملاحظه‌اي محدود نمايد. تشخيص اين امر با رئيس گروه بازرسي مي‌باشد.

- لازم است بازرس يا گروه بازرسي در اجراي مأموريت خود از هرگونه پيشداوري و القاء نظر اجتناب ورزد. كليه استنتاجات و اظهارنظرها نيز منوط به اتمام بازرسي مي‌باشد.

- افشاء مطالب راجع به بازرسي‌هاي انجام شده و اعلام مسايلي كه به نحوي با منافع يا مصالح نظام جمهوري اسلامي ايران و همچنين با حيثيت و حقوق اشخاص مرتبط باشد ممنوع است.

- بازرس يا گروه بازرسي براي كسب اطلاعات و اخذ نظرها و توضيحات مسؤولان واحدهاي مشمول بازرسي مي‌توانند از طريق مذاكره حضوري در محل مأموريت يا با دعوت كتبي يا شفاهي دفتر، واحدها و داوير بازرسي اقدام نمايند.

- چنانچه بازرس در جريان انجام مأموريت خود با ممانعت يا مخالفت يا عدم همكاري لازم مواجه شود و نتواند نسبت به رفع مشكل اقدام نمايد، مراتب را با تنظيم صورتجلسه و تشريح چگونگي امر به مقام مافوق گزارش مي‌نمايد.

- در موارد ذيل بازرس از بازرسي و رسيدگي خودداري و مراتب را به مقام مافوق اعلام مي‌نمايد:

- اقرباي نسبي يا سببي بازرس در واحد مورد بازرسي سمتي داشته باشد.

- بازرس يا اقرباي او با مديريت واحد مورد بازرسي سابقه اختلاف اداري يا حقوقي يا كيفري داشته باشد.

- در صورتيكه مقام مافوق تشخيص دهد موارد فوق تأثيري در روند بازرسي و نتيجه آن ندارد ادامه اجراي مأموريت را به بازرس مربوطه تكليف مي‌نمايد، در اين صورت بازرس مكلف به اجراي دستور مي‌باشد.

P طرح گزراش:

- بازرس با استفاده از حاصل بررسي‌ها، اطلاعات و دلايل جمع‌آوري شده در جريان بازرسي، طرح گزراش خود را تهيه و با ايجاد ارتباط منطقي بين مطالب، به تحرير متن گزارش مورد نظر اقدام مي‌نمايد در تدوين گزارش مذكور نكات زير رعايت خواهد شد:

- تنظيم مطالب، نتايج تحقيقات و اطلاعات بدست آمده و طبقه‌بندي آنها برمبناي درجه اهميت دلايل و مستندات و تعيين جايگاه آنها در گزارش.

- تجزيه و تلحيل عملكرد موضوع مورد بازرسي.

- ارزيابي وضعيت موجود با لحاظ قوانين و مقررات مربوط و اهداف بازرسي.

- اعلام نظر درخصوص جريان امور و يا تعيين موارد اختلاف بين آنچه انجام گرفته و آنچه بايد انجام مي‌گرفت و بيان اشكالات، معايب و نواقص.

- استنتاج از مجموعه بررسي‌ها و ارايه پيشنهادهاي اصلاحي و قابل اجرا.

- گزارش بازرسي بايد مستند به دلايل و مدارك كافي اثباتي باشد.

- طرح گزارش بايد براساس وظيفه تعيين شده باشد و موارد درخواست شده را پي‌گيري نمايد.

P بازرس يا گروه بازرسي در ارايه پيشنهادها، نكات زير را مراعات خواهند نمود:

- مستقيماً با موضوع مأموريت محوله مرتبط باشد.

- صريح، روشن و قابل اجرا باشد و از بيان مطالب كلي، مبهم و مجمل خودداري شود.

- شرايط، اوضاع و احوال، امكانات، توان اجرايي ومقررات حاكم بر دستگاه مورد بازرسي را مد نظر قرار دهد.

- در امور تخصصي مستند به نظريه كارشناسي باشد.

- پيشنهاد تشويق، تقدير و همچنين اعمال سياستهاي تنبيهي در محدوده اختيارات قانوني بالاترين مقام دستگاه باشد و عنداللزوم موضوعات به هيأت‌هاي رسيدگي به تخلفات اداري و مراجع قضائي گزارش گردد.

- درخواست اصلاح يا وضع بخشنامه‌ها و دستورالعملها در صورت مشاهده نواقص در آنها.

P تنظيم گزارش:

تنظيم گزارش بازرسي از حيث شكلي، حتي‌الامكان به ترتيب زير باشد:

- صفحه عنوان شامل: عنوان گزارش، تاريخ تنظيم گزارش، تاريخ مأموريت، نام بازرس يا بازرسان يا تهيه كنندگان گزراش.

- خلاصه گزارش شامل: موضوع بازرسي، نتيجه‌گيري‌ها و پيشنهادها بصورت فشرده و اختصار.

- مقدمه‌اي كه خواننده گزارش را براي مطالعه و پذيرش مطالب گزارش آماده مي‌كند.

- متن قسمت اصلي گزارش كه متضمن معرفي و بيان محتوا و موضوعي است كه بازرسي براي آن انجام شده است و نتايج حاصله از بررسي‌ها را نشان مي‌دهد و شامل موارد زير مي‌باشد:

- تعريف موضوع و تشريح اهميت و اهداف بازرسي.

- قلمرو مكاني و زماني بازرسي.

- روش و چگونگي جمع‌آوري اطلاعات و تجزيه و تحليل اطلاعات جمع‌آوري شده.

- استنتاج و ارايه نظرها و پيشنهادها.

- منابع و مأخذي كه بازرس براي مراجعه خواننده لازم مي‌داند.

éپاسخگوئي به شكايات:

- هدف از رسيدگي به شكايات: احقاق حقوق يا رفع شبهه شاكيان، رفع تبعيض و تظلمات اداري، تربيتي و آموزشي به‌منظور حاكميت قوانين و مقررات و ايجاد عدالت و تأمين رضايت مردم از دستگاه مي‌باشد.


P مفاهيم:

- پاسخگوئي: مسئول ساختن فرد يا افرادي مشخص در قبال وظايف محوله و يا به عبارتي ديگر دليل آوردن و دليل خواستن در مقابل كارها و وظايف انجام شده.

- شاكي: شخص يا اشخاص حقيقي و حقوقي مي‌باشند كه مدعي هستند برخلاف قوانين و مقررات و ضوابط موجود تمام يا بخشي از حقوق آنها تضييع گرديده است.

- متشاكي: شخص يا اشخاص حقيقي يا حقوقي هستند كه به ادعاي شكايت كننده به علت عدم رعايت قوانين، مقررات و ضوابط، موجب تضييع حق شكايت كننده يا شكايت كنندگان شده است.

- شكوائيه: عريضه‌اي است مكتوب كه توسط شكايت كننده (شاكي) به مراجع ذيصلاح جهت احقاق حق تسليم مي‌گردد. (شكايت يا نامه‌هاي ارسالي بايد خوانا، مرتب، واضح، داراي نام، امضاء و آدرس فرسنده بوده و در آن از پراكنده گوئي، ابهام و كلي گوئي خودداري شده باشد.)

P وظايف:

- دريافت شكايات مكتوب مردم (مراجعين) از حوزه‌هاي ستادي و اجرايي، واحدهاي استاني، ادارات تابع و مدارس.

- بررسي و تحقيق در زمينه صحت و يا سقم شكايات از منابع موثق و مورد اعتماد تا اخذ نتيجه نهايي به منظور پاسخگوئي به شاكي.

- بررسي و پاسخگوئي درخصوص مراجعات نهادهاي نظارتي و بازرسي از قبيل: سازمان بازرسي كل كشور، نهاد رياست محترم جمهوري و...

- پيگيري و اخذ نظرها و پيشنهادهاي واحدهاي تخصصي در ارتباط با شكايات واصله.

- جمع‌بندي شكايات و تجزيه و تحليل به روز شكايات و ارايه گزراش براي بالاترين مقام دستگاه كه موجب كاهش شكايات مردمي مي‌گردد.

- پيگيري نتايج گزارشهاي تهيه شده.

- ارسال پاسخ كتبي به شاكي يا شاكيان.

P شكايات غيرقابل بررسي و پيگيري:

- اشخاصي كه پرونده آنها در هيأتهاي رسيدگي به تخلفات اداري در حال بررسي است، شكايات آنها در ارتباط با موضوع مطروحه در هيأت، قابل بررسي نمي‌باشد.

تذكر: در صورتيكه شكايات مطروحه غيراز موضوع مورد بررسي در هيأت باشد لازم است موضوع بررسي و پاسخ مقتضي به ذينفعان داده شود.

- شكاياتي كه درخصوص آراء صادره هيأت‌هاي رسيدگي به تخلفات ادراي، هيأت‌هاي تجديدنظر، مراجع قضائي و ديوان عدالت اداري واصل شده باشند از طريق دفتر و واحدهاي تابع قابل پيگيري نمي‌باشد.

- شكاياتي كه در ارتباط با اجراء قانون و مقررات مشخصي مطرح و زمان اجراي قانون محدود به فصل خاصي مي‌باشد مانند نقل و انتقالات، بازنشستگي و... پس از گذشت زمان نيازي به پيگيري ندارد و چنانچه اثبات گرديد به شاكي ظلم شده است حداقل جهت مجازات متخلف بايد موضوع پيگيري شود تا موجب بروز تخلفات بعدي نگردد.

- شكاياتي كه حاوي اعتراض به عدم تأييد صدور مجوز مدارس غيرانتفاعي باشند نياز به پيگيري از طريق مرجع رسيدگي به شكايات مطروحه در اين مجموعه ندارند.

- شكاياتي كه موضوعات آن در خارج از شرح وظايف آموزش و پرورش و حيطه عملكرد مي‌باشد.

- شكاياتي كه مربوط به سازمانهاي خصوصي، تعاوني‌ها، ارگانها و نهادهاي غيرمرتبط مي‌باشد.

- شكاياتي كه مربوط به عدم صلاحيت افراد توسط هسته‌هاي گزينش مي‌باشد.

- شكاياتي كه متشاكي آن از كاركنان آموزش و پرورش نباشد.

- شكاياتي كه از طريق همسر، فرزند، اقوام و خويشاوندان امضاء مي‌گردد مورد رسيدگي قرار مي‌گيرد ولي پاسخگويي به فرد ذينفع بايد بادرخواست خودش باشد.

- شكاياتي كه نام و نشان ندارد در صورت لزوم رسيدگي گرديده و به مقام مافوق گزراش مي‌شود ولي پاسخگويي موضوعيت ندارد.

- شكاياتي كه با موضوعاتي مانند قتل و موارد حاد اخلاقي، مواد مخدر، سرقت، آتش‌سوزي و موارد سياسي و اصل شوند لازم است جهت بررسي به مسئول حراست اداره متبوع احاله شوند مگر اينكه توسط وزير يا رئيس سازمان آموزش و پرورش استان يا مسئول اداره آموزش و پرورش رسماً (به دفتر، واحد يا دايره) دستور پيگري صادر شود كه در اين صورت پرونده تشكيل مي‌شود و پس از بررسي موارد و تكميل آن به مقام ارجاع دهنده گزارش داده خواهد شد تا در صورت لزوم جهت صدور حكم به هيأت رسيدگي به تخلفات و يا مراجع ذيصلاح قضائي ارسال گردد.

- رسيدگي به شكايات عليه رؤساي سازمان، مسئولين و اعضاء اصلي هسته‌هاي گزينش، هيأت‌هاي رسيدگي به تخلفات اداري، حراستها و ارزيابي عملكرد در محدوده اختيارات واحد ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات نمي‌باشد بلكه از طريق دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات به مراجع ذيربط احاله مي‌شود.

- شكايات عليه معاونين سازمان، ارزيابي عملكرد ادارات تابع توسط واحد ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات سازمان رسيدگي خواهد شد.

- رسيدگي به شكايات عليه رؤساي ادارت تابع به عهده واحد ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات استان بوده و با هماهنگي رئيس سازمان آموزش و پرورش بررسي خواهد شد.

P نحوه تنظيم شكايت و ارايه آن:

- شاكي مي‌تواند با مراجعه به دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات دستگاه و واحدهاي سازمان‌ها و ادارت تابع نسبت به تنظيم شكايت و اعاده به واحدهاي مذكور به نحو مقتضي اقدام نمايد.

- مسئولان مربوط موظفند راهنمايي‌هاي لازم را براي تنظيم شكوائيه به شاكي ارائه نمايند.

- مسئولان مربوط موظفند قبل از تنظيم شكوائيه، توجه شاكي را به رعايت سلسله مراتب اداري معطوف دارند.

- به منظور جلوگيري از انجام مكاتبات زايد و تسريع در امر پاسخگوئي لازم است شاكي ضمن رعايت سلسله مراتب اداري در صورت اعتراض به آخرين پاسخ دريافتي، نسخه‌اي از آن را به همراه شكوائيه جديد به مرجع بالاتر تسليم نمايد.

- دفتر، واحدها و دواير ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات موظفند در اسرع وقت نسبت به بررسي مفاد شكايت واصله و پاسخگوئي به شاكي با توجه به مفاد اين دستورالعمل اقدام لازم به عمل آورند.

- دفتر، واحد و دايره ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات مجاز هستند شاكي، متشاكي، شهود و ساير مطلعين را به منظور شفاف‌سازي موضوع شكايت كتباً دعوت نموده و يا جلسه مشتركي را برقرار نمايند.

- نحوه بررسي و پاسخگوئي به شكايات:

- پس از ثبت شكايت در دفتر ثبت نامه‌ها يا سيستم رايانه و ارايه شماره و تاريخ نامه و شماره تلفن تماس و شاكي، شكايت نامه و مدارك پيوست جهت صدور دستور ارجاع به رئيس دستگاه ارائه مي‌گردد.

- شاكي مي‌تواند مستقيماً شكايت نامه خود را به دفتر، واحد و دايره ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات ارائه نمايد.

- رئيس دستگاه دستور لازم جهت بررسي موضوع حسب مورد (بازرسي يا مكاتبه با ساير واحدها و مراجع ذيربط) را صادر مي‌نمايد.

- كارشناس مربوط نسبت به بررسي موضوع با توجه به قوانين و مقررات موجود و تهيه پيش‌نويس اقدام مي‌نمايد.

- در صورت تشخيص نياز به كسب نظر تخصصي ساير دفاتر و مراجع ذي‌صلاح مربوط، دفتر، واحد و دايره ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات موظفند پاسخ شاكي را با ملاحظه جوانب امر و استفاده از ابزارهاي قانوني لازم در اسرع وقت به طور مستدل به گونه‌اي كه نياز به مراجعه مجدد و طرح شكايت درخصوص موضوع بررسي شده نباشد تهيه و ارسال نمايند.

- چنانچه در حين بررسي شكايت مشخص شود موضوع از مصاديق تخلفات اداري مندرج در قانون رسيدگي به تخلفات اداري باشد، مكاتبه لازم با مسئول هيأت‌هاي رسيدگي به تخلفات اداري دستگاه متبوع جهت طرح موضوع در هيأت‌هاي رسيدگي به تخلفات اداري مربوط به عمل خواهد آمد.

- دفتر، واحد و دايره ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات موظفند پس از دريافت نتيجه، در اسرع وقت شاكي ذي‌ربط را در جريان امر قرار دهند.

- چنانچه دفتر، واحد و دايره ارزيابي عملكرد پاسخگوئي به شكايات در انجام بازرسي، تخلفي از قوانين و مقررات مربوط مشاهده نمايند موظفند مراتب را با ارائه مستندات لازم جهت بررسي و عنداللزوم طرح در هيأت رسيدگي به تخلفات اداري به مسئول مافوق منعكس نمايند.

P دلايل اثبات حق در بررسي‌ها:

- اقرار: اخبار به حقي است براي غير به ضرر خود بنابراين اقرار نمي‌تواند حقي را بوجود آورد و يا از بين ببرد بلكه وسيله ايضاح حق است و نشان مي‌دهد كه اقرار كننده ديني را برعهده داشته است كه اكنون آن را مي‌پذيرد چنانچه اخبار به حق به نفع غير باشد و به ضرر اخبار كننده نباشد، اقرار نيست بلكه اظهار يا نوع شهادت است.

- اسناد: نوشته‌اي كه در مقام اثبات دعوا يا دفاع از حق تضييع شده قابل استناد باشد گفته مي‌شود و آن دو نوع است:

- سند رسمي (نوشته‌اي است كه توسط مقامات صلاحيت‌دار و در حدود قوانين تنظيم شده باشد مانند شناسنامه و سند مالكيت كه عليه اشخاص ثالث نيز قابل استناد است)

- سند عادي (فقط عليه كسي كه آن را امضاء كرده يا مندرجات آن را تأييد نموده و يا به وي نسبت داده شده، قابل استناد مي‌باشد)

- شهادت يا گواهي: عبارت از بيان اطلاعاتي است كه شخص بطور مستقيم از واقعه‌اي بيان مي‌دارد. مقصود از قيد مستقيم اين است كه شهادت در صورتي پذيرفتني است كه گواه، ناظر بر واقعه بوده و آنچه را كه خود دريافته است بگويد و اطلاع او متكي به گواهي ديگران و شايعه بين افراد نباشد. البته مقوله شاهد، شهادت و احراز ويژگيهاي شاهد و استفاده از شاهد يك امر حقوقي است كه مربوط به مراجع صالحه قضائي مي‌باشد. لذا مي‌توان از شاهد در رسيدگي به شكايات به عنوان قرينه و امارات بهره جست و با مواجهه شكايت كننده و متشاكي با شاهد به نتيجه نزديك شد.

- اعلام اطلاعات شخصي چنانچه به صورت نوشته باشد، شهادت نامه (شهادت كتبي) خوانده مي‌شود و اعتبار آن مانند شهادت است. بنابراين رسيدگي كننده مي‌تواند در جريان اثبات حق به موارد فوق و مدارك و مشاهدات و گزارشهاي كتبي بازرسان استناد نموده و نتيجه بررسي را اعلام دارد.

- در جريان رسيدگي به شكايت و در هريك از مراحل اقرار و يا شهادت بايد كارشناس مربوط در صورتي كه تخلف متشاكي ثابت شده است، مدارك مربوط را (در جايي كه امضاء متخلف در مورد اظهاراتش لازم است) اخذ كند تا در مراحل نهايي اتخاذ تصميم بتواند به آنها استناد كند.

- چنانچه شاكي ذيحق تشخيص داده نشد و ادعا با حيثيت و آبروي متشاكي منافاتي نداشت به آدرس شاكي پاسخ ارسال و اظهار شود كه حقي از وي تضييع نگرديده و پرونده مختومه اعلام گردد. ليكن اگر موارد مطروحه در شكوائيه عرض و آبرو و حقوق متشاكي را تهديد مي‌كرد به شاكي نامه‌اي نوشته و اعلام شود كه مورد، احراز نگرديد. در صورتي كه ادله، اسناد و مدارك مثبته‌اي در اختيار دارد به همراه آنها به (دفتر، واحد و دايره) ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات مراجعه نمايد.

- در مكاتبات با شاكي جنبه رسمي و اداري رعايت شود و در اتخاذ نتيجه نهايي به كليه محتويات پرونده و مستندات آن توجه گردد.

- شكاياتي كه از طريق مراجع پيگيري كننده برون سازماني جهت رسيدگي به دفتر ارزيابي عملكرد و پاسخگوئي به شكايات ارسال مي‌گردند چنانچه نيازي به بررسي حضوري نداشته باشند توسط دفتر به واحدهاي استاني ارسال مي‌شوند.


P ارايه راهكار براي كاهش ميزان شكايت‌ها:

1. طراحي نظام پاسخگويي به تعيين سطوح آن.

2. تأكيد بر رعايت سلسله مراتب پاسخگويي توسط مراجعان.

3. اطلاع‌رساني مناسب و به موقع آحاد مردم.

4. حذف ضوابط و مقررات همطراز كه موجب تداخل در امور مي‌گردد.

5. دخالت ندادن امور سياسي در انجام وظايف و بدور بودن از اينگونه مسائل.

6. نظارت مستمر مسئولين برانجام امور.

7. استفاده از افراد متعهد و متخصص در مسئوليت‌ها و سپردن امور به آنان.

8. برگزاري‌ دوره‌هاي آموزش ضمن خدمت جهت ارتقاء سطح دانش و بينش كاركنان در حيطه كاري مربوط.

9. تعيين حدود اختيارات و وظايف مسئولين در چارچوب شرح وظايف آنان.

10. ميزان آگاهي و آشنايي مسئولين ذيربط از مقررات مربوط به تخلفات اداري و مجازات تعيين شده براي هر تخلف.

11. تقويت فرهنگ شايسته سالاري در انتصابات بجاي خويشاوندسالاري و رابطه‌گرايي.

12. تقويت روحيه خدمتگزاري در مسئولين براساس فرهنگ غني اسلامي و با عنايت به قرآن كريم، فرمايشات معصومين (ع) و بزرگان دين.

13. الزام به قانون‌گرايي و پرهيز از خودمحوري.

14. استفاده از اهرم‌هاي تشويقي جهت بهبود نقاط قوت و ايجاد انگيزه در افراد از سوي مسئولين.

15. توجه به اصل مهم مشورت در امور به‌ويژه در تصميم‌گيري‌ها.

16. اجتناب از اعمال هرگونه تبعيض و بي‌عدالتي در اعطاي امتيازات به افراد از سوي مسئولين.

17. اصلاح ساختار اداري و بهسازي روش‌هاي كاري با بهره‌گيري از الگوهاي نوين مديريتي به منظور شفاف كردن جريان امور و سرعت بخشيدن به آن.

18. پاسخگو بودن مسئولين ذيربط و ارايه دلايل توجيهي و منطقي به مراجعين و معترضين.

19. رعايت اصل بسيار مهم روابط انساني از سوي مسئولين در امور مربوط.


ë نظارت بر ثبت نام:

- ستاد مركزي ثبت نام دانش‌آموزان با حضور فعال و مؤثر وزير محترم و اعضاي شوراي معاونان تشكيل و متعاقب آن دستورالعمل شفاف و صريح ثبت نام تنظيم و به استانها، مناطق و مدارس ارسال گرديده است.

- مديركل دفتر بعنوان دبيرستاد مركزي هماهنگي لازم را با كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي و نهاد محترم رياست جمهوري معمول و در جلسات مربوط شركت نموده‌اند.

- قبل از فعاليت دولت نهم كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي طي 13 فقره نامه، اسامي 276 مدير مدرسه را به‌عنوان متخلف به وزارت آموزش و پرورش منعكس نموده بود و بدبيني زيادي در اذهان مردم ايجاد شده بود كه آموزش و پرورش نمي‌خواهد جلوي تخلفات ثبت نام را بگيرد.

- خوشبختانه با روي كارآمدن دولت عدالت محور وزارت آموزش و پرورش با آسيب‌شناسي دستورالعمل‌هاي قبلي، دعوت از مديران موفق و كارشناسان ذيربط و اخذ نظرات رؤساي سازمانها و ادارات آموزش و پرورش و به كارگيري 8000 نفر بازرسي رسمي و 1000 نفر بازرس غيرمحسوس، اطلاع‌رساني دقيق و فراگير از طريق مصاحبه‌هاي مطبوعاتي و رسانه‌اي توسط دبيرستاد، تشكيل ستادهاي اصلي و فرعي ثبت نام، اختصاص مبلغ يكصد و بيست ميليارد تومان تحت عنوان كمك سرانه علاوه بر يكصد و پنجاه ميليارد تومان سرانه دانش‌آموزان در ماههاي فروردين و ارديبهشت 1385 و اعمال تشويق و تنبيه متناسب با عملكردها موفق گرديد بخش اعظم مشكلات و تخلفات ناشي از دريافت وجه بابت كمك‌هاي مردمي يا شركت در كلاسهاي فوق برنامه را مرتفع نمايد بطوري كه دبيرستاد در مصاحبه مورخ 24/4/85 اعلام نمود: اخذ هرگونه وجهي و يا تعهد مالي در مدارس دولتي تحت هرعنوان ممنوع و خلاف قانون مي‌باشد و اگر كسي موفق به كشف 20 مورد تخلف مالي در مدارس دولتي بشود از آموزش و پرورش جايزه مي‌گيرد كه اين اظهار نظر به تيتر روزنامه‌هاي كثيرالانتشار تبديل شد.

- به‌دنبال بهبود روند ثبت نام آقاي دكتر عباسپور رئيس محترم كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس نيز در تاريخ 30/2/1386 اعلام نمودند كه شكايات ثبت نام مدارس در سال گذشته كاهش چشمگيري داشته و نسبت به سال قبل يك دهم بوده است.

- نتايج نظرسنجي از مسئولين ذيربط و اولياء دانش‌آموزان نيز حاكي از رضايت بخش بودن روند ثبت نام مدارس داشت.

موفقيت‌هاي وزارت آموزش و پرورش

از ديدگاه سازمان مديريت و برنامه‌ريزي (سابق):

1 – كسب رتبه اول در دومين جشنواره خدمت‌رساني و پاسخگويي در بين 46 دستگاه مستقل.

2 – كسب رتبه سوم عملكرد درجشنواره شهيد


مطالب مشابه :


شرح وظایف عوامل اجرایی مدارس براساس دستورالعمل وزارت آموزش و پرورش

شرح وظایف عوامل اجرایی مدارس براساس دستورالعمل وزارت آموزش و پرورش و حراست ساختمان و




ستاد امتحانات

سنجش آموزش و پرورش اصفهان از طريق حراست آموزش و پرورش و نيروي انتظامي شرح وظایف :




شرح وظایف کارشناس مسئول انجمن اولیاء و مربیان:

اداره آموزش و پرورش ناحیه3 شرح وظایف کارشناس مسئول انجمن اولیاء و




فعالیت های روابط عمومی آموزش و پرورش

آموزش و پرورش. جايگاه و نقش يک روابط عمومي کارآمد در توسعه هر سازمان با اهداف و شرح وظايف




بازرسی ونظارت

محترم آموزش و پرورش فعاليت از شرح وظايف آموزش و پرورش و مسئول حراست اداره




شرح وظایف اعضای ستاد پروژه مهر90

شرح وظایف اعضای شرح وظايف كميته سازماندهي پروژه مهر90در آموزش و پرورش كارشناس حراست.




شرح وظایف پست های سازمان مدارس

شرح وظایف · مراجعه به حسابداري آموزش و پرورش مربوط · حفظ و حراست




ارکان و شوراهای مدرسه

مدیر مدرسه به عنوان نماینده آموزش و پرورش و با شرح وظایف حراست و رعایت نکات




شرح وظایف

شرح وظایف. وقتی ضوابط مصوب وزارت آموزش و پرورش . جهت حفظ و حراست تمامي وسايل موجود در




برچسب :