پلی استایرن انبساطی (EPS)

پلی استایرن انبساطی

پلی استایرن انبساطی (Expandable Polystyrene) یا به اختصار ای پی اس (EPS) نوعی پلیمر سفید رنگ و ضد اتش می باشد.


ماده اولیه

ماده اولیه یونولیت پروپان است و در پتروشیمی به شکل جامد در آمده يونوليت اولا نام يك شركت در ايران است و اخيرا اين ماده را تحت عنوان پلاستوفوم (پلي استايرن انبساطي) نام مي‌برند.
پلی استایرن انبساطی(EPS)، تشکیل شده است از مونومر پلی استایرن که از هیدروژن زدایی اکلین بنزن بدست آمده است. پلی استایرن از خانواده ترموپلاستها دارای زنجیره خطی می باشد. از نظر فراگیری واحدهای مونومر درکنار یکدیگر، پلی استایرن منبسط شده به صورت کریستالی را بوجود می آورند.
گریدهای پلی استایرن منبسط شده (EPS) معمولاً بر اساس اندازه ذرات و نوع پوشش سطح آنها انجام می شود. البته گریدهای خاصی از آن نظیر کندسوز شده (F) و آنتی استاتیک نیز وجود دارد.


eps.jpg
فرمول شیمیایی تشکیل دهنده پلی استایرن انبساطی(EPS) به صورت زیر می باشد.
     formul.jpg نماد پلي استايرِن انبساطي
 

تاریخچه:

در اثر خروج اين گاز حجم دانه هاي پلي استايرن تا 40 برابر اندازة اولية آنها افزايش مي يابد. بعد از عمليات انبساط، دانه هاي منبسط شده بر حسب نوع كاربرد قالب گيري مي شوند. پلي استايرن انبساطي محصولي است كه براي محيط زيست و انسان مشكلي ايجاد نمي كند. عدم آسيب رساني به محيط زيست در تمام مراحل ساخت، كاربرد و بازيافت يا دور ريزي اين محصول به چشم مي خورد. فوم پلي استايرن ضد آتش در واقع پلي استايرن مقاوم در برابر آتش مي باشد. شركت BASF در ابتداي سال 1950 يك فرآيند دو مرحله اي براي توليد فوم پلي استايرن را گسترش داد. در اين فرآيند مرحله اول شامل تهيه دانه هاي حاوي توزيع يكنواخت عامل پف زا توسط روش پليمريزاسيون سوسپانسيوني مونومر استايرن بوده كه در مرحله دوم اين ماده در داخل يك قالب فرآيند مي گردد. سهولت توليد محصول به هر شكل و اندازه از مزاياي اين روش بوده كه باعث توسعه آن شد پلي استايرن انبساطي يا به اختصارEPS پلي استايرن ضد آتش مي باشد گرانولي سبك و سفيد رنگ است. اين ماده اولين بار در سال 1950 توليد گرديد.
یونولیت یا پلاستوفوم ماده ای است سفید رنگ و عایق رطوبت و صدا است که اولین بار توسط آلمان نازی در جنگ جهانی دوم برای ساخت پل های شناور روی آب ساخته شد. فوم پلی استایرن یکی از فراورده های صنایع پتروشیمی بوده و شکل ظاهری آن از بلور های ریز تشکیل شده است که در مجاورت فشار و بخار منبسط می گردد به علت ساختار سلولی بسته در بلوک های پلی استایرن یونولیت مقاومت خوبی در مقابل آب داشته و نیز در مقابل فساد پذیری و رشد باکتری از خود محافظت می نماید. پلاستوفوم ماده اي سبك با قابليت هاي بسيار زياد مي باشد و عامه مردم آن را به اشتباه" كائوچو (نوعي ماده طبيعي)"، " آكاچو " و يا "يونوليت" مي نامند. پلاستوفوم نوعي از مواد پليمري است كه يك نمونه از آن با نام پلي استايرن انبساطي و علامت اختصاري EPS شناخته مي‌شود و كاربردهاي متعددي در امور بسته بندي، عايق سازي، آموزشي، تبليغاتي و ... دارد. اين مواد با دانه بندي هاي ريز و درشت و با وزن حجمي گوناگون بصورت گرانول ، ورق و بلوك در اندازه ها و ضخامتهاي گوناگون در بسته بندي هاي تعدادي، قابل ارائه است. همچنين با دستگاههاي برش توسط سيم داغ يا المنت موجود در بازار، به اشكال و طرح هاي مختلف درمي‌آيد.

ویژگیهاي فو م پلی استایرن ( کند سوز)
ضد حريق
عايق حرارتي خوب
خواص مكانيكي ايده ال (مقاومت در برابر فشار و ميرا نمودن شوك وارده)
غير حساس بودن به آب
توانايي قالبگيري و برش در اشكال مختلف
امكان بازيافت
هزينه كم به ازاي واحد حجم
بالا بودن نسبت سفتي به وزن به طوري كه قطعات ساخته شده داراي وزن كم و استحكام خوب هستند.
 
فوم پلي استايرن ضد آتش، اين حسن را دارد كه آتش را پخش نميكند و با دور شدن شعله مستقيم از آن، خيلي زود خاموش مي شود. به عبارتي، اگر شما با يك فندك به مدت ٢٠ الي ٣٠ ثانيه در زير آن يك شعله روشن كنيد، هيچ دود غليظي وسياهي از آن بلند نمي شود و همچنين با خاموش شدن شعله فندك، شعله اي باقي نمي ماند.
 
موارد مصرف و کاربرد
بيش از ٥٠ سال است كه پلي استايرن انبساطي در بسياري از كاربردهاي بست هبندي جاي خود را باز كرده است. علاوه بر آن، اين محصول در ساخت عايقهاي حرارتي براي ساختمانها، سردخان هها، تونل هاي انجماد و كانتينرهاي حمل مواد به كار برده مي شود. اغلب توليد كنند هها در صنايع مختلف براي عرضه محصولات توليدي خود نياز به بسته بندي دقيق دارند تا در هنگام حمل و نقل و 
عرضة محصول خود از آسيب رسيدن به آنها جلوگيري كنند. ويژگي هايي نظير وزن پايين، مقاومت ابعادي و حرارتي، پايداري در برابر رطوبت، ضربه گيري خوب و قالب پذيري عالي پلي استايرن انبساطي در بسته بندي و محافظت از قطعات حساس الكترونيكي نقش بسيار مهمي داشته است. علاوه بر اين، پايداري در برابر رطوبت و نيز عدم فسادپذيري پلي استايرن انبساطي، اين محصول را در بسته بندي مواد دارويي و غذايي شاخص ساخته است.
از ديگر موارد كاربرد اين محصول استفاده از آن در عايق كاري است. مقاومت خوب حرارتي و نيز عدم فساد آن در طول زمان باعث استفاده از اين ماده در عايق كاري سردخان هها شده است. البته در سالهاي اخير بلوك هاي پلي استايرن جايگزين سفال در ديوار منازل و ساختمانها شده است كه اين امر باعث كاهش هزينه نيروي انساني، كاهش مصرف ساير تجهيزات، صرفه جويي در حجم و هزينه بتن، صرفه جويي در هزينه اسكلت و فونداسيون و صرفه جويي در هزينه كلي اجراي سقف شده است.
اما به طور كلي دانه هاي پلي استايرن انبساطي به عنوان يك محصول نهايي به بازار عرضه مي شود كه پس از آن توسط كارگاههاي مصرف كننده بدون انجام هيچگونه واكنش شيميايي تبديل به انواع قطعات و پلي استايرن مي شود كه اين مواد بر حسب دانسيته و شكل و اندازه در زمينه بسته بندي و يا عايق كاري به كار برده مي شود.
فوم پلي استايرن ضد آتش در ساخت سازه هاي پيش ساخته (تريدي پانلها) و نيز در صنايع ريخته گري و قالب سازي استفاده مي شود. در صنايع ريخته گري از اين فوم ها به عنوان قالب استفاده مي شود كه مواد مذاب داخل آن ريخته مي شود وبعد از آن در اثر حرارت پلي استايرن از بين مي رود و قطعه با همان شكل حاصل مي شود.
اصلي ترين کاربرد فوم پلي استايرن ضد آتش که در اين گزارش مورد بررسي قرار گرفته است عبارت از:
 استفاده از اين فوم در ساخت و ساز و استفاده از آن خصوصا در ديوار ساختمانها مي باشد.
بررسی کالاهاي جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
فوم پلي استايرن ضد آتش از جمله پليمرهايي است كه به دليل داشتن خواص انبساطي، ويژگي هاي خوب حرارتي و صوتي موارد كاربرد خاصي دارد. رشد مصرف اين فوم در جهان در سالهاي اخير نشان از اهميت كاربرد و نيز ايجاد زمينه هاي مصرف جديد براي اين محصول دارد.
در سالهاي اخير زمينة كاربرد جديدي براي فوم پلي استايرن ضد آتش در كشور معرفي شده است و آن كاربرد اين محصول در ساختمان سازي و خصوصا كاربرد آن در ديوار ساختمانها است. البته قدمت مصرف فوم پلي استايرن ضد آتش در اين زمينه در اروپا به بيش از ٣٠ سال پيش مي رسد. فوم پلي استايرن ضد آتش بهترين جايگزين براي سفالها و رابيس مورد استفاده در ديوارها و گچبريهاي تزئيناتي مي باشد. البته در حال حاضر كاربرد پلي استايرن انبساطي به جاي اين مواد در كشور جايگاه خاص خود را پيدا نكرده است و دليل اين امر آنست كه گرید توليدي پتروشيمي تبريز از نوع ضد آتش نيست و لذا مصرف آن هنوز بطور كامل از طرف مراجع ذيصلاح تائيد نشده است.
از ديگر مزاياي استفاده از اين بلوك هاي جديد، پايداري آنها در مقابل زلزله است زيرا به دليل كاستن بار مرده در مقابل زلزله پايداري بيشتري دارد و خرد نمي شود.
  

ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی لازم برای این محصول طبق
استاندارد بین المللی
ASDM-C578   vijegi.jpg    جدول آزمون استاندارد 11108 موسسه استاندارد ایران جهت فومهای پلی استایرن
   jadval.jpg

مجنمع های تولید کننده و محصولات

پتروشیمی تولید کننده محصولات نهایی
پتروشیمی تبریز 200 - 300 - 400
پتروشیمی Xingda Group ZKF 301 - ZKF 302
پتروشیمی ANYPOL SE 2000 - SE 2500
پتروشیمی LG Chem R120 - R160
پتروشیمی TAITACELL 321T - 321MM
پتروشیمی Change Bubble F130B
پتروشیمی Starex-Samsung SF200H - SF300H
پتروشیمی King Perl FMS - FSA


در پتروشیمی تبریز گریدها به شرح زیر است :

100

200

300

400

500

که از بالا به پایین دانه های پلیمری ریزتر شده.

-----------------------------------------------------------------------------------------


پلی استایرن انبساطی در یک نگاه

نام ماده  : پلي استايرين انبساطي (Expanded Polystyrene)

نام تجاری  : اي پي اس (EPS)

مجتمع تولیدکننده در ایران : پتروشيمي تبريز

خانواده شیمیای  : پلیمر

وزن ملوکولی منومر  : 104

ترکیبات  : (C8-H8)n[منو استايرن] +(C5-H10)[پنتان]

سایر اسامی‌  : اتيل بنزن هو پليمر , اليگو استايرن , پليمر ونيل بنزن

درجه ذوب ‌ : 240 °C

مواد مرتبط  : استايرن

واکنش شیمیایی  : پليمرازيسيون



مطالب مشابه :


پلی استایرن انبساطی (EPS)

عدم آسيب رساني به محيط زيست در تمام مراحل ساخت هها، تونل هاي انجماد و تبریز: 200




فرآیند تولید سبزیجات و گوشت منجمد بروش IQF

علوم و صنایع غذایی دانشگاه تبریز (تونل انجماد) مشاوره ،طراحی ،ساخت و نصب انواع ماشین




بستنی از تاریخچه تا تولید

مدارک زیادی در دست نیست، تا این که مارکوپولو اطلاعاتی در زمینه‌ی ساخت انجماد ، بسته




فرآیند و خط تولید و بسته بندی گوشت

علوم و صنایع غذایی دانشگاه تبریز ظرفیت تونل انجماد 4 تن و مشاوره ،طراحی ،ساخت و نصب




پلی استایرن انبساطی (EPS)

عدم آسیب رسانی به محیط زیست در تمام مراحل ساخت تونل های انجماد و تبریز از




پلی استایرن انبساطی

سردخان هها، تونل های انجماد و در ساخت سازه های پتروشیمی تبریز از نوع ضد




مقالات همایش ملی مهندسی عمران و توسعه پایدار

بررسی کارآیی لوح های فشرده مستعمل در ساخت تونل متروی كرج با سنتی شهر تبریز




موضوع گزارش : کارخانه تن ماهی

در صورت استفاده از ماهيهاي منجمد حتما بايد زمان ماندگاري و نحوه انجماد ساخت وزارت تونل




78 نکته در مورد ملاتها وساخت آنها

16-بعلت زودگیر بودن گچ و خاک را باید به میزان کم ساخت. انجماد ملات در و ساخت; سد و تونل;




برچسب :