نگاهی به اسامی فروشگاه های لالجین

یکی از ویژگی های خاص شهر لالجین، فروشگاه هایی است که آثار دست هنرمندان لالجین و دیگر مناطق کشور و گاهی هم خارج از کشور را برای نمایش و فروش عرضه می کنند.این فروشگاه ها از ابتدای ورودی شهر به طور منظم در دوسوی بلوار آیت الله خامنه ای تا پایان بلوار با مساحت ها، نماها، ظاهر و البته نام های مختلف مشاهده می شود.اگرچه نماهای فروشگاه های بیشتر مورد توجه صاحبان آنها قرار گرفته، همانطور که در حال حاضر تغییر و تحولات بسیاری را در این زمینه مشاهده می کنیم، اهمیت انتخاب نام مناسب برای آن هم، بیشتر از نماسازی و دکوراسیون فروشگاه نباشد، کمتر از آن هم نمی باشد.معمولاً به این نوع نام گذاری ها، نام های تجاری یا برند اطلاق می شود.

قصد نگارش مباحث نظری در این زمینه را ندارم، همین اندازه کافی است که بدانیم نام مناسب یکی از روش های جذب بازار و مشتری، ماندگاری در بازار، کسب پرستیژ و افزایش اعتبار است.افراد معمولاً نسبت به نام ها و اسم ها ذهینیت ها خاصی دارند و همین امر می تواند موجب جهت دهی جذبی یا دفعی وی نسبت به کالا و خدمات تحت آن نام باشد.برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی های نام تجاری به اینجا مراجعه کنید.

عامل دیگر در انتخاب نام، میزان ارتباط آن نام با شغل و کار و کسب مربوطه است فبه این معنی که آن عنوان تا چه اندازه می تواند گویای فعالیت اقتصادی مربوطه باشد، تا وقتی کسی بدون دیدن آن فروشگاه و یا فعالیت مورد نظر و صرفاً با شنیدن آن پی به کالای تولیدی آن ببرد.در حالت بالعکس آن می تواند باعث تمسخر و کاهش اعتبار آن گردد، مثلاً برای یک شرکت واردات چای و قند نام تاریخی انتخاب شود و برای البسه و پوشاک نام یک شهر توریستی!

در بسیاری از موارد اسامی اعتبار خود را با منتسب کردن خود به یک منطقه کسب می کنند، به طوری که آن کالا با نام آن منطقه معتبر تلقی می شود، مثلا اینکه مغازه هایی که در یک خیابان قدیمی و معروف بوجود آیند، و سعی می کنند نام آن خیابان را در عنوان خود بگنجاندند تا برد تبلیغاتی آنها بیشتر شود.و مثال های فراوانی از این دست مثل تعمیرکاران چاپارخانه همدان، باربری های خیابان فدائیان تهران، بوتیک ها و پوشک فروشی های خیابان بوعلی همدان، میوه های معروف منطقه های مختلف و الی آخر.

و اما لالجین

یکی از پدیده های عجیب، خنده دار و یا شاید هم تأسف برانگیز، نام های بسیاری از فروشگاه های لالجین است، که تقریباً به غیر از چند مورد، تناسب چندانی با فعالیت مربوطه، هویت شهر، معماری و نمای فروشگاه، محصولان آن، اصالت سفالگری و ... ندارد.

بخشی از این اسامی وامدار شخصیت های مدفون شده در شهر همدان هستند.این سینا، بوعلی سینا، ابوعلی سینا، بوعلی، سینا، ورژن های مختلفی از کاربرد نام ابن سینا است که به کرات در تابلوها و سردر های فروشگاه های لالجین به چشم می خورد و اخیراً ماکتی هم از بنای آرامگاه ایشان در پشت بام یکی از فروشگاه ها قرار گرفته است. ابن سینا فیلسوف، دانشمند، طبیب قرن پنجم هجری است که متولد بلخ است و مدفون در شهر همدان.حال اینکه ایشان چه تناسبی با سفال و سفالگری دارد که این همه از نام وی استفاده می شود سوالی است که صاحبان فروشگاه ها باید به آن پاسخ دهند.آیا نباید پرسید بر چه اساسی این نام را برای فعالیتشان انتخاب کرده اند.بعضی های شاید بگویند چون نام بوعلی، همدان را در ذهن تداعی می کنم و ما نیز چون همدانی هستیم برای همین از آن استفاده کرده ایم.اما به نظر بنده اگر حتی چنین چیزی هم صحیح باشد، این مطلب صرفاً برای شهر همدان صدق می کند و نه لالجین که خود اساساً هویتی جداگانه دارد.

نام دیگر در این رسته، کاربرد نام باباطاهر است.ایشان هم شاعری صوفی مسلک بوده اند که به گویش لری شعر می سروده اند و هم اینک مقبره ایشان هم در شهر همدان واقع می باشد.نام باباطاهر سه واژه را در ذهن متبادر می کند، لر بود، شاعر بودن، صوفی بودن، این سه مورد با سفال و لالجین چه ارتباطی دارد؟

تعدادی دیگری از اسامی فروشگاه های لالجین را می توان در دسته ای جداگانه به نام نام های تاریخ زده چینش نمود.در عنوان این فروشگاه ها نام هایی به کار برده شده که نشان از تاریخ زدگی صاحبان آن دارد(البته اگر آگاهانه بوده باشد).نام هایی مثل اهورا و آریانا.بنده شخصاً با شنیدن نام آریانا نام حسین منوچهری می افتم.ایشان یکی از ژنرال های شاه بود که بخاطر شیفتگی مفرط به ایدئولوژِی باستانگرایانه دوران پهلوی نام خود را به بهرام آریانا تغییر داد و به نقل از کتاب ظهور و سقوط عبدالله شهبازی جلد دوم، ننگ مسلمان بودن را با تغییر نام پاک نمود!نمونه نام اهورا هم تا حدی تابع همین جریان باستان پرستی است که متاسفانه آگاهانه یا ناآگاهانه توسط بسیاری از همشهریان ما هم استفاده می شود.به لحاظ ارتباط و هویت هم تناسب معناداری دیده نمی شود.

بعضی اسامی هم وجود دارند که ظاهراً جذابیتی که در بیان و تلفظ آن وجود دارد و شاید ذهینیت غرورآفرین ، عالی و شایسته بودنی که به دست می دهد باعث انتخاب آنها شده است مثل نام های امپراطور و گلادیاتور. صحبت در رابطه با ربط و تناسب آن به محتوای فعالیت آنقدر واضح است که نیازی به توضیح بیشتر نمی باشد.بنده خودم شخصاً هر وقت نام گلادیاتور را جایی می بینم یاد فیلم گلادیاتور ریدلی اسکات می افتم تا اینکه فروشگاه سفال واقع در دور میدان امام در ذهنم نقش ببندد!

بخش دیگر از کاربرد نام های بی تناسب با سفال و سفالگری شهر لالجین نام هایی است که عملاً نه نام شخصیت تاریخی هستند، نه نام مکان های تاریخی معروفند و نه اینکه یاآور کننده فیلم های معروف هستند!جالب اینکه هیچ ربطی نه به فرهنگ محلی دارد و نه فرهنگ عمومی.یکی از این موارد کاربرد نام سفال کردستان است! این نام بیشتر یک شبیه به یک شوخی است.فکرش را بکنید لالجین خود مرکز تولید سفال خاور میانه باشد و برند یک فروشگاهش به نام یک منطقه جغرافیایی دیگر!همه جور بی ربطی دیده بودیم الا این یکی.یا اینکه نام یک فروشگاه دیگر مزین به نام ژرویلا شده است که نامی کردی است.اگر کسی این نام را ببینید به نظرتان اولین چیزی که بذهنش خطور می کند چیست؟ آری اینجا هم کردستان است!پیش از این هم فروشگاهی وجود داشت با نام کژال کردستان که چند سالی است برچیده شده است.

در کنار این همه به هم ریختیگی و غیر اصولی بودن نام های تجاری فروشگاه های لالجین، اما هستند نام هایی که از جهات بسیاری توان و شایستگی تبدیل شدن به یک برند با هویت معرف لالجین، سفال، هنر را داشته باشند.در راس این موارد فروشگاه خاکاب قرار دارد.بدون هیچگونه سوءگیری بایستی اعتراف کرد که یکی از نمونه هایی است که هم نامش و هم فعالیتش تحسین کننده است و حالت خاص و یونیک دارد.

لالجین در حال تجربه دوران جدیدی از سفالگری و فعالیت های اقتصادی مربوط به آن است.با توجه به صادرات گسترده و چشمگیر سفال و سرامیک به خارج از کشور نیازمند آن هستیم که بتدریج به سمت بکارگیری نام هایی باشیم که هم در جای خود معتبر و دارای پرستیژ باشد و هم اینکه در جهت تقویت هویت بومی ،سفالگری لالجین باشد و خاص بودگی در آن تبلور شود .مطمئناً این اقدام دارای سود و منفعت عمومی و خصوصی خواهد بودو امید است فروشندگان عزیز به این نکات به ظاهر کوچک وکم اهمیت توجه جدی داشته باشند.


مطالب مشابه :


مصاحبه و راز موفقیت محمد حسن سید شجاع، میلیاردر جوان

انتخاب‌کننده خریدیم تا مغازه شکل بوتیک این اسم را در آوردند. برای خاص‌تر




سریالی با سفیدترین وضعیت...

نعمتی که بوتیک و بی‌پولی را این سنین از انتخاب برای بازی دور تو انتخاب اسم




رمان فقط من....فقط تو

بچه ها یه درخواستی ازتون دارم.لطفا یکی از این کارارو انتخاب بوتیک به مغازه سمت




تاریخچه برند های معروف لباس

ظاهرأ این آقای کاردن ربطی به لباسهایی که در ایران به اسم همین انتخاب ساده بوتیک دلچه و




رمان فقط من....فقط تو 15

یکی از این کارارو انتخاب مغازه میره برای همیشه و اونوقته من مغازه ام نیومد بوتیک.




نگاهی به اسامی فروشگاه های لالجین

نام ها و اسم ها ذهینیت تاریخی انتخاب شود و برای اینکه مغازه هایی که




مارکهای معروف پوشاک جهان

آمریکایی انتخاب بوتیک خود را در را برای فروش به مغازه ای به نام




برچسب :