رنگ آمیزی شهرها

رنگ آمیزی شهرها

رنگ‌هاي استفاده شده در تهران از نوع رنگ‌هاي روغني و به ندرت رنگ‌هاي ماشيني هستند و به دليل شرايط مختلف جوي و آلودگي‌هاي موجود، ماندگاري بسيار كمي دارند و به مرور زمان شفافيت و قابليت خود را از دست مي‌دهند
رنگ به عنوان يكي از مهم‌ترين عناصر بصري مي‌تواند نمودي فعال و تاثيرگذار در منظر عمومي يك شهر داشته باشد با اين همه ضوابط و اصول مرتبط با كاربرد رنگ در شهر مدون نشده و اين بخش از زيباسازي شهرها بر پايه سليقه هاي مديران و كارشناسان هدايت مي شود.
به گفته كارشناسان رنگ و نقاشي در سازمان زيباسازي شهر تهران، در حال حاضر هيچ گونه ضابطه‌اي حتي به لحاظ نظارت تخصصي، بر روند رنگ‌آميزي شهري حاكميت ندارد و بيشتر مناطق بدون هر گونه كارشناسي و بر پايه سليقه‌هاي شخصي اقدام به اين كار مي‌كنند. به عقيده اين افراد تغييرات پي در پي كادر مديريتي، اجرايي بودن سيستم شهرداري‌ها و تخصصي نبودن تصميم‌گيري‌ها در سطح خرد و كلان از دلايل نابساماني و معضلات رنگ در منظر شهري است.

«سيد محمود شعيبي»، مدير اداره نقاشي ديواري و گرافيك ‌شهري دليل نبودن ضابطه خاص پيرامون رنگ‌آميزي در مبلمان تهران را ضعف مديريتي عنوان مي‌كند و مي‌گويد: «در حالي كه در سازمان زيباسازي شهر تهران گروه‌هاي تخصصي و كميته‌هاي فني برنامه‌ريز و سياست‌گذار در زمينه نقاشي‌هاي ديواري، رنگ‌آميزي مبلمان شهري، مجسمه‌ها و معماري در حال كار هستند، طرح‌ها و برنامه‌ها و سياستگذاري‌هاي اين افراد جدي گرفته نمي‌شود و اين گروه‌ها در سازمان هيچ جايگاه خاصي ندارند.»
اين موضوع در حالي مطرح مي‌شود كه در كشورهاي اروپايي، كميته‌هاي نقاشي ديواري براي 15 سال آينده شهر هم سياست‌گذاري و برنامه‌ريزي پيش‌بيني‌هاي لازم در صورت تغيير بافت‌ها و معماري‌‌ها سال‌هاي آينده را هم در نظر مي‌گيرند و بر همين اساس برنامه‌هاي آينده نقاشي و گرافيك شهري را تدوين مي‌كنند.
معيارهاي رنگ‌آميزي مبلمان شهري
تقسيمات منطقه‌اي، عناصر مختلف شهري، معماري و بافت منطقه‌اي از معيارهاي اصلي رنگ‌آميزي مبلمان شهري محسوب مي‌شوند. در تقسيمات منطقه‌اي عناصري مانند ويژگي‌هاي منطقه به لحاظ اقليمي و آب و هوايي، ويژگي‌هاي فرهنگي، مبلمان، علايم هدايتي، كيوسك‌ها، جدول‌ها، نرده‌ها و پل‌هاي عابر مورد توجه قرار مي‌گيرد.
همچنين نوع رنگ بر پايه پژوهش‌هاي رنگ از منظر و روان‌شناسي شهري، پژوهش‌هاي روانكارانه هر منطقه و طبقه‌بندي نيازهاي رنگي بر اساس فرهنگ هر منطقه، رنگ در فضاي سبز شامل رنگ‌بندي در گل‌آرايي و فضاي سبز، هارموني رنگ‌هاي طبيعي فضاي سبز با رنگ حصار‌ها و عناصر جنبي موجود در فضا و معماري، پژوهش‌هاي تكنولوژيك و شيميايي رنگ و مصالح ماندگار و سازگار با شرايط محل و شرايط اقليمي آن، تعيين مي‌شود. همچنين كارشناسان به لحاظ شرايط اقليمي فصل‌هاي تابستان و بهار را براي اين كار پيشنهاد مي‌كنند.
تهران از جمله شهرهايي است كه به لحاظ بصري و منظر عمومي داراي اغتشاشات و بي‌نظمي‌هاي فراواني است و با كمي دقت مي‌توان وجود اين بي‌نظمي‌ها را در تمام نقاط و سيماي شهر احساس كرد. عوامل متعددي مانند آلودگي هوا ضعف تجهيز اصولي و مناسب در مبلمان شهري، وجود عناصر ناقص زيبايي و خوانايي محيط، رنگ‌آميزي‌هاي غيراصولي و سليقه‌اي عناصر مبلمان شهري هم‌چنين معضلات ترافيكي در به‌وجودآوردن اين اغتشاشات نقش ويژه‌اي ايفا مي‌كنند.
شعيبي وجود رنگ مناسب در يك محيط شلوغ با مبلمان فرسوده و بي‌روح مانند تهران را براي ايجاد نشاط و آرامش در شهروندان ضروري مي‌داند و هم‌چنين اين عنصر را عاملي براي كمتر به نظر رساندن اين خرابي‌ها و فرسودگي‌ها مي‌داند.
كيفيت رنگ‌آميزي
با توجه به شواهد و مدارك موجود، موضوع رنگ در تهران هيچ‌گاه چه در گذشته و چه در حال حاضر تخصصي دنبال نشده و كيفيت كاربرد رنگ در شهر از سوي اغلب كارشناسان ضعيف ارزيابي مي شود.
به گفته كارشناسان رنگ‌هاي استفاده شده در تهران از نوع رنگ‌هاي روغني و به ندرت رنگ‌هاي ماشيني هستند و به دليل شرايط مختلف جوي و آلودگي‌هاي موجود، ماندگاري بسيار كمي دارند و به مرور زمان شفافيت و قابليت خود را از دست مي‌دهند. حال آنكه خصوصيات تركيب مواد شيميايي اين رنگ‌ها بايد به گونه‌اي انتخاب شوند كه در مقابل نور، شرايط اقليمي و آلودگي‌هاي محيطي، ماندگاري و سازگاري زيادي داشته باشند.
البته در سال‌هاي اخير براي بيشتر كردن طول عمر اين رنگ‌ها از برخي پيگمنت‌ها و چسب چوب در تركيب رنگ‌ها استفاده مي‌شود. اما اين كارها مقطعي هستند. واتر بيس‌ها (water base) مانند رنگ‌هاي آكرليك ساختماني به دليل نوع رزين و تركيبات آنها مورد توجه كارشناسان قرار گرفته است. خصوصيت مهم اين رنگ‌ها قابليت انعطاف آنها در مقابل انقباض و انبساط در فصول مختلف سال است.
نقش رنگ‌ در خوانايي و هويت محيط
رنگ به عنوان يكي از عناصر تلطيف كننده محيط، مي‌تواند تاثيرات بسياري در هويت‌بخشي و خوانايي محيط به وجود آورد. بايد توجه داشت كه نمي‌توان همه جاي شهر را به شكل يكسان و يكدست رنگ‌آميزي كرد. با توجه به اينكه مبلمان شهري در بيشتر كشورهاي دنيا از عناصر خوانايي محيط محسوب مي‌شود. رنگ اين عناصر هم مي‌تواند جزيي از هويت و خوانايي محيط شوند.
گاهي بايد برخي از عناصر مبلمان به شكل واحد رنگ شوند. مانند سطل‌هاي زباله، صندوق‌هاي پست و كيوسك‌هاي تلفن. اما الزامي براي متحد بودن رنگ بقيه عناصر وجود ندارد و شرايط فرهنگي و بافتي هر منطقه در تعيين نوع و جنس رنگ تعيين‌كننده است.
محمود شعيبي در پاسخ به اينكه آيا تاكنون اقدامي براي ايجاد خوانايي محيط با رنگ و مبلمان شهري انجام شده مي‌گويد: «تاكنون هيچ كاري انجام نشده و عملا هم انجام نخواهد شد زيرا مسئولان ما انجام چنين كاري را يك كار فانتزي محسوب مي‌كنند. هر چند پيرامون اين موضوع طرح‌هاي تحقيقاتي و مطالعاتي بسياري انجام شده ولي هيچ‌گاه اين طرح‌ها تصويب نشدند. مانند طرح‌هاي پيشنهادي درباره بافت‌هاي تاريخي كه هيچ‌گاه تحقق نيافت


مطالب مشابه :


رنگ آمیزی باکتریها

انيميشن فصل در رنگ آميزي گرم باكتري هاي گرم مثبت پس از رنگ آميزي به رنگ بنفش و




آموزش پيشرفته Photoshop CC

• اعمال طيف رنگ و بافت به Stroke فصل دوم : • رنگ آميزي بافتهاي ايجاد شده با كمك بلند مد




رنگ‌آمیزی به زبان ساده

نقاشی ساختمان - رنگ‌آمیزی به زبان ساده - اینجا متعلق به گروه "رنگ کاران" (دارای 30 سال تجربه




خلاصه مطالب فصل هشتم: نقاشي ايراني

خلاصه مطالب فصل هشتم: نقاشي زرد – اکر يا طلايي. يادآور سنت رنگ آميزي ساساني است.




رنگ آميزي ميکروارگانيسمها microbiology

فصل ششم رنگ آميزي ميکروارگانيسمها 1 – مزاياي رنگ آميزي را نام ببريد؟ 1 – ايجاد تضاد بين




رنگ آمیزی شهرها

land scape architect - رنگ آمیزی شهرها - ْطراحی فضای سبز_منظر شهری- و شهرسازی - land scape architect




برچسب :