خاطرات حاج خلیل ذکائی

خاطرات وضعیت شهرداری در اول انقلاب و شروع کار حاج خلیل ذکائی

در سال 1358 در حالی بعنوان اولین شهردار نور انتخاب شدم که  28 سال داشتم. می دانم که ساخت وساز و فعالیت های عمرانی و برنامه ریزی کلان شهری و توسعه اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی نیازمند امنیت و آرامش جامعه است. اوضاع اول انقلاب برای تثبیت نظام و دفاع از آن بدلیل دخالت های بیگانه و عوامل داخلی بسیار مشکل بود، همه روزه درگیریها، راهپیمایی ها، تظاهرات و مخالفت های مخالفین نظام ادامه داشت به گونه ای که در سالن شهرداری و اتاق کار شهردار همه روزه مملو از جمعیت مخالفین بوده است که لحظه ای آرامش وجود نداشته و فرصت کار را سلب کرده بود. شهرداری در محاصره و شهردار در گروگان آنان بود. سازمانی برای تأمین نیازمندیهای عمومی و تهیه و توزیع کالا و مایحتاج عمومی وجود نداشت، بازاریان جرأت ارائه خدمات و کالای مغازه را نداشتند. مدیریت فقط منحصر به صدور پروانه و کار عمرانی نبود و بناچار می بایست در تهیه و توزیع کالا در شهر هدف گذاری و اقدام می نمود، شهردار قصد توزیع و دخالت نداشت، کسبه ها از توزیع کالا به دلیل هجوم مردم عاجز و بناچار با حواله شهرداری توزیع می گردید. توزیع مصالح ساختمانی، مصرفی، نفتی، منسوجات، فرش و موکت، لوازم خانگی و خلاصه بیشتر مایحتاج از طریق شهرداری توزیع می گردید. ستاد توزیع کالا، اداره بازرگانی، اداره نفت، اداره آب و مجامع امور صنفی وجود نداشت. شهرداری حداکثر 25 نفر پرسنل اعم از کارمند و کارگر داشت که هیچکدام دارای مدرک دانشگاهی نبودند. ساختمان قدیمی شهرداری که سه اتاق و یک ورودی و آبدارخانه داشت. کلیه دوایر سازمانی شهرداری اعم از دفتر شهردار، شورا، حسابداری، خدمات شهری، فضای سبز، توزیع کالا، اصناف و پیشه وران، نوسازی، امور اداری، کارگزینی، بایگانی، دایره آب، کارپردازی، فنی و ساختمانی، آتش نشانی، دبیرخانه، ماشین نویسی و سایر امور و در محوطه کارگاه جوشکاری، پارکینگ موتوری، تعویض روغن، انبار سیمان و سایر خدمات مستقر بود، وجود تجمع مخالفین از یک طرف و مراجعه ارباب رجوع که به حق با مشکل مواجه بودند، از طرف دیگر قیامتی بود که همه روز با آن روبرو بوده است، صبرو حوصله و خوشرویی و خویشتنداری و مدارا و علاقه و دوستی با مردم، پاسخگویی به موقع و برآورده کردن نیاز مردم، زمینه اعتماد مردم را فراهم نموده و همزمان با تهیه طرح و برنامه و فعالیت عمرانی حرکتی تازه و رشد آغاز گردید که شرح مختصر فعالیتها قبلا ذکر شده.

 *****************

وضعیت مخابرات نور و اقدامات بعدی حاج خلیل ذکائی

ابتدای انقلاب مخابرات نور دارای یک دستگاه کانتینر با 400 شماره تلفن بر روی یک سکو در زمین مرکز اداری فعلی مخابرات نصب شده بود که شهر نور و علمده سابق و روستمرود و ایزده و ادارات سطح شهر را پوشش می داد،بیشتر شهروندان فاقد تلفن و ادارات با مشکل زیاد مواجه بودند، برقراری ارتباط با شهرها و مرکز استان تقریبا غیر ممکن بود، ادامه این وضعیت موجب رنجش مردم و مسئولین بوده است،برای برون رفت از این معضل مهم به اداره کل مخابرات مراجعه و با مدیر کل مخابرات ملاقات نمودم، برای حل مشکل مخابرات شهر نور مدیر کل فرمودند که شما زمین مناسب واگذار کنید ما برای شما ساختمان مخابرات میسازیم، گفتم که شما زمین دارید در زمین خودتان بسازید، گفتند زمین موجود مخابرات مناسب نیست، درخواست کارشناس کردم و قبول کردم که زمین مناسب را تأمین نمایم، با اعزام کارشناس و بازدید از سطح شهر مرکز شهید قندی فعلی را به عنوان مرکز مخابرات شهر نور در نظر گرفتند، شرط گذاشتند که اگر این زمین واگذار شود مخابرات احداث می شود، پس از تحقیقات صاحبان زمین را شناسایی نمودم، این زمین متعلق بود به آقایان، مرحوم حاج خلیل رستگار، مرحوم حاج شعبان واحدی، مرحوم حاج ولی الله واحدی، مرحوم حاج رضا علی اکبری، و جناب حاج عباس علی واحدی و جناب آقای حاج عزت الله اکبری.

ابتدا خدمت حاج خلیل رستگار رسیدم، ماجرا را توضیح دادم گفت با کمال میل واگذار می کنم، خدمت حاج عباس علی واحدی رفتم ایشان هم استقبال کرد، خدمت حاج شعبان واحدی رسیدم ایشان فرمود زمین چه قابل است متعلق به شماست،خدمت حاج ولی الله واحدی رفتم گفت وقتی برادرم قبول کرد من هم قبول دارم، به خدمت حاج رضاعلی اکبری رسیدم، فرمودند اگر همه رفقای من مجانی واگذار کردند من هم واگذار می کنم، برادر ایشان هم قبول کردند.

صورتجلسه واگذاری زمین را نوشتم، همه امضا کردیم و حدود 2500 متر مربع زمین را تحویل مخابرات استان دادم،بلافاصله پیمانکار معرفی و فعالیت اجرایی ساختمان آغاز گردید و مورد بهره برداری قرار گرفت، این مرکز اکنون به نام شهید قندی مزّین و مرکز فنی مرکز فنی مخابرات شهرستان است، با ایجاد این مرکز فنی مخابراتی،مشکل مخابرات مرتفع شد، ضمن ارج نهادن به نام عزیزانی که زمینی را اهدا نمودند به روان آنان درود می فرستم و از مردم و مسئولین وقت مخابرات شهرستان نور و استان سپاسگذاری می نمایم.

این عمل خیرخواهانه را هدیه می کنم به ارواح طیبه همه شهیدان والا مقام انقلاب اسلامی و صالحان که به ما خدمت صادقانه و خالصانه را آموختند.

 


 خاطرات آبرسانی شهر نور:

آبرسانی شهر نور در دهه چهل با حفر یک حلقه چاه منبع فلزی هوایی در خیابان نیما جنب مدرسه علی مجتهدزاده مورد بهره برداری قرار گرفته بود،به دلیل غیر بهداشتی بودن آب طرح از رده خارج شد و بعد یک حلقه چاه سطحی با نصب فیلتر شنی در خیابان نور جنب میدان بار فعلی حفر شد که بدلیل واقع بودن در میان مزارع، آب آن غیر قابل شرب بود که به ناچار تعطیل گردید، که در دهه 50 با همت شهرداری 2حلقه چاه در سیاهرود حفر و یک منبع فلزی هوایی در شهر نور جنب آرامستان و یک منبع هوائی در سیاهرود احداث گردید.

این طرح با زحمات بسیار زیاد شهرداری نور اجرا و متأسفانه بعلت غیربهداشتی بودن آب با استقبال مردم مواجه نشد و شدیدأ مورد اعتراض عامه مردم قرار داشت، این طرح بعد از انقلاب نیز کماکان مورد استفاده قرار می گرفت و با آبدهی محدود جوابگوی دو شهر نور و علمده آنوقت نبودو بارها از طریق مرکز بهداشت و شبکه بهداشت و درمان و محیط زیست مورد اعتراض واقع می شد و بارها غیر قابل شرب اعلام گردیده بود.

با شروع نظام انقلابی و مدیریت اینجانب در شهرداری در اولین گام طرح ایجاد تصفیه خانه آب را برنامه ریزی نمودم، برای تأمین اعتبار مورد نیاز به خدمت آیت الله هاشمی رفسنجانی وزیر محترم کشور وقت رسیدم و طرح را ارائه دادم، ایشان نامه ای به آقای مرحوم مصحف استاندار مرقوم فرمودند و در آن نامه دستور دادند که از محل اعتبار یک روز نفت هزینه مورد نیاز را تأمین نمایند.

با اخذ اعتبار، تصفیه خانه آب احداث و در دوره شهید عباسعلی ناطق نوری نماینده فقید و در تصدی فرمانداری آقای جهرمی افتتاح گردید که تصفیه خانه با دستگاهها و فیلترهای متعدد و کلر زنی مجهز مورد بهره برداری قرار گرفت و آب خروجی حاصل از تصفیه خانه با آب تهران از نظر بهداشتی برابری می کرد.

متأسفانه بدلیل هدر رفت آب برای شستشوی دستگاهها و خرابی مستمر چاه شهر باکمبود شدید آب مواجه بود بطوریکه متوسط آب شهر روزانه کمتر از 10 ساعت بود. بناچار با حفر چاه سطحی در خیابان نیما و اتصال چاه آب پارک جنگلی به آب شهر و استفاده از امکانات کاخ اشرف تا حدودی آب تأمین می شد و در همین وضعیت بحرانی آب شهر ،به ناچار به فکر چاره ای برای آب شهر افتادم و طرح بزرگ آبرسانی نور از منطقه چمستان در برنامه کار شهرداری قرار گرفت.

با انتخاب کارشناسان مجرب از سازمان آب استان و حفر چاههای آزمایشی در منطقه کرد آباد چمستان و آزمایشگاههای میکروبی و شیمیایی، مقرر شد که کلیه چاههای پیش بینی شده در طرح بایستی در بالای محدوده سیزده کیلومتری شهر نور به سمت منطقه چمستان باشد، تا از آلودگیها پاک باشد. با تأیید سلامت آب از ناحیه کارشناسان بهداشت محیط و سازمان آب، طرح آبرسانی نور تهیه و به وزارت نیرو ارائه گردید، متأسفانه وزارت نیرو بدلیل هزینه بالای طرح و جمعیت قلیل شهر نور از تصویب آن خودداری می نمود تا اینکه جلسه ای با حضور وزیر نیرو مرحوم عباسپور و مرتضی حاجی استاندار و مرحوم مجد آرا معاونت عمرانی استاندار،حاج عباسعلی ناطق نوری و جمعی از نمایندگان مجلس و مسئولین و مقامات استانی در شرکت منطقه ای برق استان در ساری در مورد تأمین آب آشامیدنی شهرها و آب زراعی و استقلال شرکت آب منطقه ای مازندران تشکیل گردید، در جلسه مذکور طرح آب نور مورد بحث قرار گرفت، که در آن جلسه با کسب اجازه از مرحوم مجد آرا عرض کردم که اگر من آب آشامیدنی نور را به همراه می آوردم آقای وزیر فکر میکرد که من آب فاضلاب کشتارگاه ساری را آوردم، که وزیر با تعجب گفت: "شهردار شما طرح آب را بیاور تا من ببینم"

من طرح را به وزارت نیرو در تهران بردم، وزیر با دیدن طرح به دلیل کمی جمعیت و بزرگی طرح فرمودند شما طرح را خلاصه تر کنید من اقدام می کنم

بعد از آن من طرح آب را فازبندی کردم، فاز اول را با همین مشخصات که اجرا شد آماده کردم که متأسفانه مصادف شد با انفجار هفتم تیر و شهادت شهید عباسپور وزیر نیرو و عباسعلی ناطق نوری نماینده نور.

پس از انتخاب آقای حسن غفوری فرد به عنوان وزیر نیرو و استقرار ایشان،اینجانب نامه ای تهیه نمودم از شهید عباسعلی ناطق نوری به آقای شهید عباسپور وزیر نیرو و در این نامه درخواست خود را به همراه طرح آب رسانی شهر نور به خدمت وزیر وقت بردم، وقتی در اتاق کار وزیر خدمت ایشان رسیدم، جنب میز کار ایشان عکس وزیر شهید با دسته گل روی صندلی قرار داشت و ایشان را به روح مطهر شهید سوگند دادم که در اجرای این طرح مرا یاری دهد. ایشان نامه را خواندند و بسیار متأثر شدند، اشک در چشمهایشان حلقه زد و دستور تأمین اعتبار و اجرای طرح را صادر کردند.

بدین گونه طرح آغاز گردیدو قطعه زمینی برای احداث دو منبع زیر زمینی یکی در کرد آباد چمستان و دیگری در روستای سلیاکتی خریداری و به پیمانکار تحویل شد، و با خرید لوله و وسایل لازم طرح به اجرا در آمد و آزاد سازی مسیر لوله کشی کردآباد چمستان تا شهر نور آغاز شد.

چاههای متعدد حفر گردید، موتور پمپ ها نصب و چاهها تجهیز شد. با همکاری کلیه همکاران عزیز شهرداری خصوصأ آقایان ناصر اسماعیلی، اسحاق شفیعی، رحمت رمضانی که شهر مدیون زحمات این عزیزان است طرح آبرسانی را تعقیب نمودم و بدینوسیله طرح بزرگ آبرسانی از کرد آباد چمستان تا شهر نور سرانجام در نیمه شعبان سال 1365 آماده و طی مراسم باشکوهی در محوطه طرح در سلیاکتی با حضور مهندس نریمان معاون عمرانی استانداری، روشن مدیر عامل آب مازندران و حجت الاسلام حسینی نژاد نماینده نور و جمعی از مسئولان شهرستان و مردم افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت.

وتا کنون با گذشت 27 سال این طرح هنوز تأمین کننده آب شرب مردم شهر نور، رویان،ایزدشهر و کلیه روستاهای مسیر طرح می باشد.

********************************

جهت کسب اطلاعات بیشتر و پاسخ صحیح به سوالات احتمالی به شخص حاج خلیل ذکائی با شماره تلفن 09111251465 تماس بگیرید.


مطالب مشابه :


بیرجند - تصاویر سه بعدی شهر

شهر نما: تصاویر سه بعدی شهر بیرجند در دنیای مجازی – esup.birjand.ir – شهرداری بیرجند و تحقق




انتقاد رئیس اتحادیه اصفهان از شهرداری بخاطر بردن میز توری نانوائیها

نان سنتی ایران - انتقاد رئیس اتحادیه اصفهان از شهرداری بخاطر بردن میز توری نانوائیها




بیرجند - اقلیم بیرجند

میز کار من - بیرجند - اقلیم بیرجند - اقلیم بیرجند / شهرداری گیاه کاپیتال رونده کنار درختان




خاطرات حاج خلیل ذکائی

خاطرات وضعیت شهرداری در اول ایشان رسیدم، جنب میز کار ایشان عکس وزیر شهید با




گزارش کار

اداره كتابخانه های عمومي شهرستان بهشهر - گزارش کار - كتابخانه عمومي شهرستان بهشهر، شماره 2




صندلی های خالی شهرداری سلماس اشغال شده یا نه؟!!

شهرداری هم که با خود را به کار گرفته و میز و صندلی معلوم شود کار از کجا می




مصاحبه جناب مهندس صحابی شهردارمنطقه11مشهد باروزنامه همشهری

شهرداری مشهد شهردار منطقه 11 وارد دفتر کار ایسان شدیم میز خلوت بدون هرگونه پرونده و




ضرورت خانه تکانی در شهرداری اهر

حامد همتي - ضرورت خانه تکانی در شهرداری اهر - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اهر - عضو




مقدمات طراحی

انجمن معماری دانشگاه علمی کاربردی شهرداری همدان . پیش بینی میز کار به طول حداقـــل 90




برچسب :