آب و مرغداری

 امروزه مرغداری در کشور ما یک صنعت کاملا حرفه ای قلمداد می شود. مرغداران امروزهبه دنبال سیستمها و روش هایی هستند که به بازدهی مطلوب تر )کاهش ضریب تیدیل( بیانجامد. با توجه به پیشرفتهای صنایع تجهیزات مرغداری  امروزه تصفیه آب آنها به روشهای مختلفی انجام می شود. جدید ترین و مدرن ترین وکار آمد ترین و ارزانترین روش برای تصفیه آب این واحد ها روش تصفیه مغناطیسی والکترومغناطیسی است. اکثر مرغداران در رابطه با آب دارای مشکلات فراوانی هستند ازجمله سختی آب که باعث بروز مشکلاتی از جمله کاهش حلالیت آب است. که این باعث می شوددارو ها به طور کامل در آب حل نشوند و در ته تانک دارو و به صورت ژلاتینی رسوب دهندکه در موجب به هدر رفتن مقدار قابل توجهی دارو می گردد. همچنین گرفتگی لوله ها ومسیر آب رسانی و آبخوری های نیپل که عموما یا به صورت رسوبات دارو ها و یا رسوباتآهکی می باشد یکی از معضلات است. در نتیجه مرغدار ناگزیر است که با مواد لوله بازکن (ونوشه) این مشکلات را بر طرف کند که مستلزم صرف هزینه و زمان و همچنین باعثخرابی و خوردگی لوله ها می شود. مشکل بعدی بار میکروبی آب است که مرغدار با استفادهاز مواد ضد عفونی کننده اقدام به حذف آلودگی میکروبی می نماید. این در حالی است کهاین مواد شیمیایی در رشد مرغ تاثسر منفی دارد و بر خی از انها حتی سمی نیزهستند.
دستگاه های مغناطیسی و الکترو مغناطیسی باعث افزایش حلالیت آب و از بینرفتن مشکلات ناشی از سختی (گرفتگی لوله ها) شده و بار میکروبی را نیز به صفر میرساند. بالا رفتن حلالیت آب موجب می شود دارو بهتر حل شده و بهتر جذب بدن مرغ شود ودیگر مشکل رسوب را به هیچ عنوان نخواهید داشت. وقتی مرغ این آب را مصرف می کند چونعاری از هرگونه ماده شیمیایی است و قدرت هضم کنندگی ان بالاست سالم تر و شاداب ترمی ماند.حالت های مقایشه ای (مثلا یک سالن با آب مغناطیسی و سالن دیگر یا آبمعمولی) نشان می دهند که سالنی که آب مغناطیسی استفاده می کند تلفات ان کمتر و ضریبتبدیل آن هم بهتر خواهد شد.
به عنوان نمونه در آزمایشی بین دو سالن کاملا مشابهدر یک فارم با نژاد جوجه یکسان و تاریخ ورود و خروج یکسان و جیره غذایی و حتی تناژدان یکسان و کلا همه شرایط برابر بعد از 46 روز سالنی که از آب مغناطیسی استفاده میکرد برای هر مرغ 95 گرم وزن بیشتری گرفت که طبق براورد خود مرغدار توی همان دورههزینه دستگاه جبران شد
.

آب محتوای ذرات فیزیکی یا مواد معدنی غیر محلول ممکن است آبخوریهای اتوماتیک را تحت تأثیر قرار دهد. طیور ممکن است توسط مواد معدنی یا شیمیایی موجود در آب مسموم شوند سدیم در آبهای نمکی مشکلی معمول است. پرندگان جوان به سمیت سدیم خیلی حساس اند. سدیم بیش از 50 ppm درآب آشامیدنی ممکن است باعث مرگ در جوجه های جوان و بوقلمون ها شود و به سطح سدیم در غذا وابسته است. پرندگان جوان معمولا از سندروم آسیت و خیز می میرند و همچنین اسهال اتفاق خواهد افتاد. آبهای شور بیش از 1000ppm  نباید استفاده شود برای جوجه های گوشتی تا سن 21 روزگی حتی اگر نمک به خوراک اضافه نشده باشد سطوح بالای سدیم، جوجه های بالغ را توسط اسهال و دهیدراته شدن می کشد. سدیم ممکن است در آب موجود باشد به صورت سولفات سدیم (Naso4) و یا بیکربنات سدیم (NaHco3). سولفات ممکن است به صورت منیزیم سولفات (Mgso4) موجود باشد و باعث اسهال و مرگ شود.اگر سطح سدیم در خوراک خیلی زیاد باشد باعث بیماری می شود. سدیم به هر حال یک ماده مغذی ضرری است و طیور برای رشد و تولید تخم به آن نیاز دارند. نیتریت در آب و خوراک ممکن است در سطوح بالا سمی شود اما می تواند در  مقدار 50ppm  در آب منجر به کاهش رشد شود. آبهای سطحی ممکن است توسط حشره کشهای کشاورزی کودها یا مواد شیمیایی آلوده شود.

جوجه های گوشتی همیشه باید به آب تازه و تمیز دسترسی داشته باشند :

منبع تامین آب مصرفی یک مرغداری معمولا چاه آب ، مخزن بصورت استخر ویا در مواردی لوله کشی عمومی می باشد ولی به هر حال آب باید در یک منبع و با تانک بزرگ ذخیره شود به منظور تامین فشار آب لازم ، تانک آب را می توان درمحلی مرتفع مستقر نمود .قبل از ورود به سیستم آبخوری به منظور اضافه نمودن ویتامین های محلول در آب بایستی درهر آَشیانه یک منبع کوچک در مسیر آب نصب گردد این منبع بایستی ازموادی ساخته شود که کاملا قابل شستشو و ضد عفونی باشد . انتقال آب باید بنحوی باشد که بوسیله نیروی ثقل و یا توسط پمپ به راحتی و بطور مساوی در تمام آبخوریها پخش گردد . توصیه می شود که سیستم آب کنتور داشته باشد تا به سادگی بتوان مصرف آن را درزمان دلخواه ثبت نمود نسبت مصرف آب به دان که درشرایط عادی 7/1- 6/1 به 1 می باشد یکی از شاخص های مهم در بررسی وضعیت سلامت گله ، کنترل آب و هوای آَشیانه و وضعیت تغذیه گله می باشد در شرایط طبیعی با رشد گله و همراه بالا رفتن سن آن ، میزان مصرف آب نیز افزایش می یابد اگر در مصرف اب کاهش یا افزایش ناگهانی و بیش از حد روی دهد می توان نتیجه گرفت که یکی از موارد فوق دچار اشکال شده است بنابر این با ثبت دقیق میزان مصرف آب مشکل سریعا قابل تشخیص خواهد بود . باید توجه داشت که در هوای گرم و همچنین افزایش میزان نمک جیره ، مصرف آب بطور طبیعی افزایش می یابد تغییر مصرف آب ممکن است ناشی از بروز بیماری نیز باشد که در این حالت معمولا کاهش خواهد یافت . درمواردی که هواگرم است فراهم نمودن آب خنک باعث افزایش مصرف ان خواهد شد که درنتیجه مصرف دان نیز بالا می رود این کار باعث می شود که گله از رشد و همچنین ضریب تبدیل مناسبتری برخوردار گردد در این رابطه بایدمراقب بود که سیستم آبرسانی حتی الامکان بدور از تابش مستقیم نور آفتاب قرارداشته باشد منبع آب باید همیشه تمیز باشد به همین دلیل هرچند وقت یکبار باید اب آن را تخلیه کرده و بخوبی شسته وتمیز نمود .توصیه می شود به منظور بررسی کیفیت ، آب مصرفی حداقل دوبار در سال مورد آزمایش قرارگیرد.
 

جدول استانداردهای کیفیت آب آشامیدنی طیور

ترکیب

حداکثر سطح

قابل قبول

توضیحات

باکتری کل

MI /100

MI /0 مطلوب می باشد.

کلی فرمها

MI /50

MI /0 مطلوب می باشد.

نیترات

I / mg 25

سطوح 2-3 میلیگرم در لیتر ممکن است بر روی عملکرد پرنده موثر باشد.

نیتریت

Mg /14

 

ph

5/7-8/6

PH کمتر از 6 مطلوب نمی باشد سطوح زیر 3/6 ممکن است باعث کاهش عمکرد بشود.

سختی کل

180

سطوح سختی آب در دامنه 180 – 60 مناسب بوده و در خارج از این دامنه مناسب نمی باشد

کلرید

I / mg 250

در صورتیکه سطح سدیم آب بیش از mg/I 50 باشد ممکن است زیان آور باشد

مس

I / mg 06/0

سطوح بالاتر باعث طعم تلخ آب می شود .

آهن

I /mg 3/0

سطوح بالاتر باعث بو و طعم بد آب می شود .

سرب

I /mg 02/0

سطوح بالاتر سمی می باشد

منیزیم

I /mg 125

سطوح بالاتر دارای اثر ملین کننده می باشد سطوح بیش از mg/l 50 در صورتیکه سطح سولفات آب بالا باشد ممکن است بر روی عملکرد تاثیر بگذارد.

سدیم

I /mg 50

سطوح بالای mg/l 50 به همراه سطح بالای سولفات یا کلراید ممکن است بر روی عملکرد تاثیر بگذارد.

سولفات

I /mg 250

سطوح بالاتر دارای اثر ملین کننده می باشد سطوح بالای mg/l 50 به همراه سطح بالای منیزیم و کلراید ممکن است بر روی عملکرد پرنده تاثیر بگذارد.

روی

I /mg 5/1

سطوح بالاتر سمی می باشد .


کاهش و یا افزایش ناگهانی مصرف آب را باید جدی گرفت وعلت یابی نمود .


(جدول مصرف آب طیور گوشتی در سنین مختلف درهفته )

سن به هفته

1

2

3

4

5

6

7

8

میلی لیتردرهفته

225

480

725

1000

1250

1500

1750

2000


این
ارقام برای دمای متوسط (25-20 درجه سانتی گراد ) صحت دارد و قطعا با تغییرات درجه حرارت محیط ، ترکیبات جیره ، سرعت رشد و نوع تجهیزات داخل آَشیانه تغییر می کند .


آبخوری :

آبخوریها همواره باید شستشو شده و تمیز نگهداشته شوند باید مراقب بود که سطح آب در آبخوریها به نحوی تنظیم گردد که سر ریز نشود در غیر اینصورت باعث خیسی بستر شده که برای سلامت گله بسیار زیان آور است همزمان با رشد گله ، ارتفاع آبخوریها را باید مطابق با ارتفاع شانه مرغها تنظیم کرد .

تعداد آبخوری :

·        آبخوری گرد (به قطر 33 سانتی متر) برای هر 100-80 جوجه یک عدد.

·        آبخوری کله قندی مخصوص جوجه این آبخوری ها معمولا 4 لیتر ظرفیت داشته و برای هر 100 جوجه یک عدد بکار می رود .

·        آبخوری پستانکی یا نیپل ، برای 20-15 جوجه یک عدد نیپل درنظر گرفته می شود .

·        درهفته اول جوجه ها بوسیله آبخوری های دستی ( کله قندی 2-4 لیتری) آب داده می شوند که با شروع هفته دوم بتدریج آبخوریها ی اتوماتیک گرد جایگزین این آبخوریها می شوند .



  یاسر رحیمیان - کارشناس ارشد دانشگاه اصفهان


مطالب مشابه :


درباره مرغ جولا

مرغداری - درباره مرغ جولا - مرغداري، پرورش پرندگان و




فروش جوجه بوقلمون

فروش انواع جوجه بوقلمون یکروزه ، 15 روزه ، یکماهه. امروزه استفاده از گوشت بوقلمون بعنوان یکی




براورد هزینه ها و درآمد یک واحد مرغداری

morghdar javan - براورد هزینه ها و درآمد یک واحد مرغداری - مدیریت فارم.جیره نویسی.مرغ گوشتی - morghdar javan




تاسیس مرغداری

یک واحد مرغداری ۲۰ هزار قطعه‌ای احتیاج به ۲ سوله حدودا ۴۵ در ۱۵ متري دارد که برای ساخت هر




سوددهی مرغداریها

با سلام به آقا مقداد . باید گفت در یک سال اخیر با نوسانات قیمت مرغ و مواد مصرفی در مرغداری ها




سالن های پرورش طیور

صنعت مرغداری - سالن های پرورش طیور - مرکز ارائه خدمات نوین صنعت دام و طیور




ملاحظات فنی و اقتصادی در احداث سالن های نوین مرغداری

صنعت مرغداری - ملاحظات فنی و اقتصادی در احداث سالن های نوین مرغداری - مرکز ارائه خدمات نوین




آب و مرغداری

مرغ و مرغدار - آب و مرغداری - مهندسي علوم دامي این ارقام برای دمای متوسط (25-20 درجه سانتی




فروش مرغداری

زواره نيوز - فروش مرغداری - زواره شهری تاریخی درحاشیه کویرمرکزی که در 130




بیماری برونشیت

صنعت مرغداری - بیماری برونشیت - مرکز ارائه خدمات نوین صنعت دام و طیور




برچسب :